03-11-08

Tekort bouwmaterialen vertraagt gasprojecten Qatar

August 11th 2008 ADe opening van een terminal voor de export van gas uit de Golfstaat Qatar wordt met één jaar uitgesteld. Dat heeft het petroleumbedrijf ConocoPhillips bekend gemaakt. De terminal zou normaal volgend jaar in gebruik genomen moeten worden, maar het bedrijf zag zich verplicht die deadline te verschuiven. Ook de opening van een tweede gasterminal - voorzien voor 2010 - zou eveneens worden uitgesteld, maar toch nog datzelfde jaar plaats grijpen. De vertragingen worden volgens het petroleum veroorzaakt door een tekort aan bouwmaterialen.

"Er wordt in Qatar gelijktijdig aan een hele reeks constructieprojecten gewerkt," aldus een woordvoerder van ConocoPhillips tegenover het persbureau Reuters. "Dat heeft geleid tot een tekort aan bouwmaterialen en arbeidskrachten, waardoor de projecten vertragingen oplopen." Qatar is wereldwijd de grootste exporteur van vloeibaar gas. De projecten Qatargas 3 en Qatargas 4 moeten jaarlijks 7,8 miljoen ton gas afkoelen en overladen in tankers. ConoCoPhillips heeft een aandeel van 30 procent in Qatargas 3, terwijl de rest in handen is van het staatsbedrijf Qatar Petroleum (68,5 procent) en het Japanse Mitsui (1,5 procent).

Qatargas 4 was oorspronkelijk een joint venture tussen Royal Dutch Shell (30 procent) en Qatar Petroleum (70 procent). In april vorig jaar stapte het Japanse bedrijf Marubeni voor een niet nader genoemd bedrag een aandeel in het project. Qatargas 4 zal vooral vloeibaar gas uitvoeren naar de Verenigde Staten en Europa. Qatargas 3 is hoofdzakelijk gericht op de Verenigde Staten. Qatar heeft op dit ogenblik een exportcapaciteit van 38 miljoen ton vloeibaar gas. Tegen 2010 zou dat moeten opgedreven zijn tot 77 miljoen ton.

De productie van vloeibaar gas in Qatar wordt verdeeld tussen de bedrijven Qatargas en Rasgas, beide een dochteronderneming van het staatsbedrijf Qatar Petroleum. Qatar heeft de derde grootste gasreserves ter wereld. Qatar is ook lid van het OPEC-oliekartal. Met een dagelijkse productie van 860.000 vaten per dag, is Qatar één van de kleinste OPEC-leden.

19:21 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: energie, gas, qatar, opec, conocophillips |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.