30-11-08

Computerverkoop houdt relatief goed stand

De holding DSG International, de Britse eigenaar van de winkelketens Currys en PC World heeft tijdens de eerste helft van zijn boekjaar een verlies geleden van 29,8 miljoen Britse pond. Tijdens dezelfde periode vorig boekjaar werd nog een winst gerealiseerd van 52,4 miljoen pond. De holding wijt het verlies aan een bijzonder moeilijke verkoopsomgeving. De omzet in de winkels lagen tijdens de eerste helft van dit jaar 7 procent lager dan tijdens dezelfde periode vorig jaar.

DSG International stelt dat de verkoop in de computersector zich vrij goed gehandhaafd heeft, maar stelt dat vooral de omzet van elektrische producten zwaar te lijden heeft gehad van de economische crisis. De holding voegde er aan toe dat ook de vooruitzichten voor de kerstperiode en volgend jaar weinig zeker is en dat het bedrijf zich voorbereid heeft op een recessie. Om voldoende kasmiddelen over te houden, zal er dit jaar geen dividend worden uitgekeerd aan de aandeelhouders.

Daarnaast zal DSG International de geplande investeringen met ongeveer 30 miljoen pond verlagen. "Het is op dit ogenblik belangrijker om voldoende financiële middelen te hebben om door de huidige economische crisis te kunnen navigeren," lichtte John Browett, chief executive van DSG International, die beslissing toe. Naast Currys en PC World is de holding onder de naam UniEuro ook nog actief in Italië, terwijl in Scandinavië onder de merknaam Elkjop wordt opgetreden.

15:25 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pc world, dsg, currys |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Royal Bank of Scotland (RBS) is voor 57,9 procent in handen gekomen van de Britse overheid. Zittende aandeelhouders hebben nauwelijks ingeschreven op de emissie van de Schotse bank om de kapitaalpositie te versterken. Royal Bank of Schotland maakte begin deze maand bekend voor ongeveer 15 miljard pond nieuwe aandelen te zullen uitgeven. De Britse overheid stelde zich garant voor de emissie en koopt alle aandelen op die niet op de markt konden worden verkocht. Daarnaast koopt de overheid voor 5 miljard pond aan preferente aandelen van de bank. Het mislukken van de aandelenverkoop was verwacht. Het aandeel van de bank bewoog zich al enkele weken onder de door de overheid gegarandeerde emissieprijs.

Neelie Kroes, Europees Commissaris voor concurrentiebeleid, heeft een injectie van de Franse regering in de zes grootste banken van het land geblokkeerd. Dat hebben een aantal bronnen binnen de Franse overheid gezegd. De steun is volgens anonieme functionarissen afgewezen omdat het voortbestaan van de zes banken niet in gevaar is. De steun zou slechts bedoeld zijn om de concurrentiepositie van de financiële instellingen te verbeteren. Het Franse ministerie van financiën besloot vorige maand om in totaal 10,5 miljard euro in de zes grootste banken van Frankrijk te pompen. Het gaat daarbij om Crédit Agricole, BNP Paribas, Société Générale, Crédit Mutuel, Caisse d’Epargne en Banque Populaire.

Peter Korstenhorst, de gewezen topman van het busbedrijf Connexxion, moet naar de rechtbank stappen om zijn contractueel vastgelegde opstapregeling te krijgen. Van de Nederlandse regering mag Korstenhorst moet de opstapregeling beperkt blijven tot een jaarsalaris van 330.000 euro, terwijl de gewezen topman zelf recht meent te hebben op een bedrag van 1 miljoen euro. De Nederlandse regering vindt het niet opportuun om een dergelijk bedrag uit te keren. Het Nederlandse Connexxion werd vorig jaar door de Franse groep Transdev overgenomen. Die maakte na de voorbije zomer bekend dat de Nederlandse topmen Peter Korstenhorst moest opstappen.

De gewezen KLM-topman Leo van Wijk stapt begin volgend jaar op als tweede man van Air France-KLM. Leo Van Wijk bracht de Nederlandse luchtvaartmaatchappij bijna vijf jaar geleden onder bij Air France en creëerde op die manier een multinationale luchtvaartonderneming. Van Wijk wordt de topman van de Skyteam-vliegalliantie, een verbond van grote vliegmaatschappijen met onder meer Air France-KLM, Delta/Northwest Airlines, Aeromexico, Aeroflot, CSA, China Southern en Alitalia. Hij blijft wel non-executive ondervoorzitter van de raad van commissarissen van Air France-KLM. Wie de Nederlandse zetel bij Air FranceKLM gaat bezetten, is op dit ogenblik nog onduidelijk.

De Italiaanse regering stelt in totaal 2,4 miljard euro beschikbaar aan de armste families van het land om hen te helpen de economische teruggang te doorstaan. De hulp maakt deel uit van een economisch stimuleringspakket van 80 miljard euro. Meer dan de helft van het geld is afkomstig uit Europese hulpfondsen. De families krijgen een eenmalige betaling in contanten. Dat heeft de Italiaanse premier Silvio Berlusconi bekend gemaakt. Ook worden banken gedwongen variabele hypotheekrentes op 4 procent te bevriezen en krijgen bedrijven belastingvoordelen. Verder wil de overheid 16 miljard euro aan infrastructurele projecten spenderen. Italië belandde in het afgelopen kwartaal officieel in een recessie.

De Spaanse bank Santander heeft succesvol een aandelenuitgifte ter waarde van 7,2 miljard euro afgerond. De bank verkocht bijna 1,6 miljard nieuwe aandelen tegen een koers van 4,5 euro per aandeel. De succesvolle emissie geeft het vertrouwen van beleggers in de grootste bank van Spanje weer. Emilio Botin, topman van de Spaanse bank, stelde verheugd te zijn met het grote succes van de transactie. De Spaanse bank lijkt tot nu toe goed uit de kredietcrisis te zijn gekomen en kocht onlangs de Britse branchegenoot Bradford & Bingley. Vorig jaar maakte Banco Santander samen met Fortis en Royal Bank of Scotland deel uit van een concern tot het consortium dat de Nederlandse bank ABN Amro overnam.

De dreigende economische recessie dwingt de Nederlandse uitgeverij VNU Media tot bezuinigingen. Er wordt onder meer bezuindigd op personeelskosten. Volgens Erik Hoekstra, topman van VNU Media, is er echter geen sprake van een grote reorganisatie, zoals elders naar voor werd geschoven. Het gaat vooral om het stopzetten van jaarcontracten en een natuurlijk verloop. Daarnaast zet het mediabedrijf zijn bladen Emerce, Sprout en Management Team, in de etalage. De bladen halen op internet volgens Hoekstra te weinig omzet. De uitgever is al met enkele partijen in gesprek over de verkoop van de bladen. Om welke partijen het gaat, werd echter niet bekend gemaakt.

De Duitse bank BayernLB heeft financiële hulp gevraagd aan de Duitse overheden. Een reddingspakket van meer dan 30 miljard euro, in de vorm van een financiële injectie en garanties, moet de toekomst van de Beierse Landesbank veilig stellen. De bank heeft nood aan een herkapitalisering van 10 miljard euro, die voornamelijk gefinancierd zou worden door de Duitse deelstaat Beieren. De deelstaat zal de bank 7 miljard euro toekennen. Voor de overige 3 miljard richt de bank zich tot de federale overheid. Door de operatie wordt Beieren hoofdaandeelhouder van de bank. Verder zal de Beierse Landesbank staatsgaranties vragen voor de interbancaire handel ten belope van 15 miljard euro.

Renault kondigt als eerste buitenlandse autobouwer een productiestop in Rusland aan, als gevolg van de dalende vraag. De Renault-fabriek in Moskou zal vanaf half december een maand lang stilliggen. De verkoop van het Russische model van de Dacia Logan is in oktober en november sterk teruggevallen. In totaal wil Renault in het lopende jaar 80.000 wagens bouwen in Moskou. Eerder verminderden ook de Russische wagenbouwers Kamaz en GAZ hun productie. Door de financiële crisis is vooral de verkoop van buitenlandse luxewagens in ingestort. Renault gaat ook de vakbonden in Spanje samenroepen voor een plan rond een tijdelijke vermindering van de activiteiten. Dit zou 9.000 werknemers kunnen treffen.

Habitat, de vijfde grootste vastgoedontwikkelaar van Spanje, heeft bescherming tegen zijn schuldeisers aangevraagd, als gevolg van een schuldenberg van 2,3 miljard euro en de crisis in de sector. Eerder ging ook al Martinsa-Fadesa failliet. Dat vastgoedbedrijf had maar liefst 5,2 miljard euro schulden. Het was het grootste faillissement in de Spaanse geschiedenis. Habitat kocht twee jaar geleden nog concurrent Ferrovial Inmobilaria en leende hiervoor 2,2 miljard euro. De vastgoedmarkt in Spanje was tot voor kort de grote motor van de economie, maar sinds de kredietcrisis is de markt al met een derde teruggevallen. De Spaanse vastgoedontwikkelaars zitten naar schatting met een overschot van één miljoen woningen.

Meer Nieuws

14:31 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Jongeren minst gevoelig voor reclame-overdaad

Jongeren tot zeventien jaar hebben het minste last van een overdaad van reclame op het internet. Daarentegen voelen 65-plussers het meest gebombardeerd met online reclame-campagnes. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau Nielsen. De onderzoekers wijzen erop dat het overschrijden van het aanvaardbare clutter-niveau een negatieve impact kan hebben op de adverteerder en de online uitgever. Uit het onderzoek bleek ook dat vooral niche-websites, die een kleiner publiek aantrekken, blijken meer overdaad aan reclame te vertonen.

“Aangezien websites die gericht zijn op kleine kinderen, weinig tot nagenoeg geen reclame vertonen, is het niet vreemd dat deze groep weinig last blijkt te ondervinden van een overdaad aan campagnes,” voeren de onderzoekers aan. “Maar ook tieners, het grootste publiek van websites zoals MySpace, maken relatief weinig melding van reclame-clutter. Dat maakt hen in de toekomst misschien minder tolerant tegenover extra clutter dan volwassen internetgebruikers.”

“Adverteerders en uitgevers hebben al decennia lang geprobeerd een evenwicht te vinden tussen reclame en content,” voeren de onderzoekers aan. “Het bepalen van een juist evenwicht kan, in combinatie met een aantal andere meetgegevens, zowel de adverteerder als de uitgever helpen om de werking van websites te begrijpen, zodat ze een aanvaardbaar niveau van online reclame-campagnes kunnen generen, zonder hun publiek voor het hoofd te stoten en weg te jagen.”

14:29 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: reclame, clutter |  Facebook |

Broadway verlaagt ecologische voetafdruk

Het theatercentrum Broadway wil zijn ecologische voetafdruk verlagen. Daarvoor heeft de theatersector van New York een convenant afgesloten met de NewYorkse burgemeester Michael R. Bloomberg. Onder meer zullen de kostuums met ecologische wasproducten worden behandeld, terwijl voor de verlichting op energievriendelijke lampen zal beroep gedaan worden. Het Office of Long-Term Planning and Sustainability van New York zegt dat er niet zal bespaard worden op de ethische en commerciële aspecten van Broadway.

Michael Bloomberg benaderde al in maart van dit jaar de Broadway League voor een samenwerking op milieugebied, onder meer rond de energie-efficiëntie van de theatergebouwen en het elektriciteitsverbruik van de theaterwereld. “Hij was echter zeer verbaasd te vernemen dat alle theaters al volop maatregelen aan het nemen waren om hun ecologische voetafdruk te beperken,” vertelde Charlotte St. Martin, executive director van de Broadway League, aan de Amerikaanse krant The New York Times.

Theaterproducent David Stone benadrukte dat de theatergemeenschap altijd een voorloper is geweest op het vlak van sociale veranderingen, maar op het vlak van milieu achterop is gebleven. De Broadway-gemeenschap heeft inmiddels een commissie opgezet om mogelijke milieumaatregelen te bestuderen en deed daarbij beroep op Allen Hershkowitz, wetenschapper bij de Natural Resources Defense Council. Onder meer wordt er gewerkt aan de beperking van de papieren briefwisseling, maar ook kwetsuren worden met behandeld met organische producten in plaats van ijszakjes met chemische producten.

Ook werden talloze lichtelementen vervangen door zuiniger verlichting, die het verbruik met 80 procent verlaagt. Over één jaar zullen Jujamcyn, de Shubert Organization en de Nederlander Organization – de drie grote theaterorganisaties van Broadway – ook alle buitenverlichting vervangen hebben. Ook alle andere verlichting wordt aangepast, op uitzondering van het podium en de toeschouwersruimte. Daarvoor is de verlichtingstechnologie volgens de theaters nog niet ver genoeg gevorderd.

Tevens wordt er bespaard op de vervoerskosten wanneer theatershows op verplaatsing worden gespeeld. Daarbij wordt gelet op de ideale bandenspanning van de vrachtwagens en nieuwe technologieën die kunnen worden geïntroduceerd. Ook worden wachtpauzes zoveel mogelijk ingeperkt. “Maar het uiteindelijk succes zal worden bepaald door de bereidheid van de producenten, die hun kosten zo laag mogelijk willen houden, om extra te betalen voor milieuvriendelijke toepassingen,” wordt er opgemerkt. “Maar het enthousiasme lijkt alvast bijzonder groot.”

14:27 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: theater, milieu, broadway |  Facebook |

Nieuw product heeft vertrouwde naam nodig

Nieuwe producten hebben een vertrouwde naam nodig. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek van de bureaus Schneider Associates en Mintel International. Vooral nieuwe producten van bekende fabrikanten spreken het publiek aan. Onder meer McDonald’s, Kraft en Bud Light zijn volgens de onderzoekers vertrouwde merken die de consument een nieuwe variatie van een familiair product aanbieden. Daarbij wordt gesteld dat de consument bij merken blijft die hij al kent.

Uit het onderzoek bleek dat de meerderheid van de consumenten zich geen nieuw product kan herinneren dat het voorbije jaar werd gelanceerd. “Het publiek lijkt niet bereid om zijn geld te riskeren aan nieuwe dingen,” aldus de onderzoekers. “De consument is zich minder bewust van recente productlanceringen dan ooit voordien. Zo blijkt 69 procent van de respondenten zich geen nieuw product te kunnen herinneren dat dit jaar werd gelanceerd. Omdat veel mensen met een beperkt budget kampen, wensen ze geen risico’s te nemen met onbekende producten en diensten.”

De respondenten kregen een lijst van vijftig nieuwe voeding- en verzorgingsproducten voorgeschoteld. “Vijf van de meest genoemde nieuwe producten waren echter variaties van bekende merken,” wordt er opgemerkt. “Zo werd Bud Light Lime door 15 procent van de respondenten herinnerd. Dat ging ook op voor nieuwe producten van McDonald’s (14 procent), Kraft (13 procent), Gatorade (11 procent) en Yoplait (11 procent). Een bekende naam is de belangrijkste kwaliteit waar consumenten bij nieuwe producten rekening mee houden.”

14:25 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: budweiser, innovatie, mcdonald, kraft |  Facebook |

28-11-08

Pensioenfondsen meer gericht op duurzame investeringen

Grote Europese en Amerikaanse pensioenfondsen beleggen steeds meer in duurzame projecten. Op die manier kunnen ze het milieubeleid van bedrijven bijsturen. Tot de voortrekkers behoren onder meer het Norwegian Government Pension, het Nederlandse Bedrijfstakpensioenfonds (ABP), het pensioenfonds van het British Environment Agency en het Amerikaanse California State Teachers Retirement Fund. Pensioenfondsen hebben ongeveer één derde van alle investeringskapitaal ter wereld in handen.

"Tot nu toe waren duurzame investeringsfondsen vooral een nichemarkt voor individuele investeerders," benadrukt de Amerikaans krant The International Herald Tribune. "Maar nu richten steeds meer grote pensioenfondsen zich eveneens op projecten die niet alleen mikken op een maximalisering van de winst, maar ook op bedrijven die een duurzamer beleid centraal stellen. Ze verschuiven hun investeringen naar bedrijven die de minste impact hebben op het leefmilieu en de uitstoot van broeikasgassen beperken."

Voorstanders van duurzame investeringen stellen dat bedrijven, stichtingen en regeringen de klimaatverandering beter kunnen bestrijden door hun investeringen dan door caritatieve projecten of andere activiteiten. Een aantal grote investeerders neemt zelfs publiekelijk afstand van bedrijven die een weinig goede faam hebben op het gebied van milieubescherming. "Maar meestal proberen ze de bedrijfstop onder druk te zetten door internet gesprekken of het neerleggen van amendementen tijdens aandeelhoudersvergaderingen."

"Geld is de belangrijkste stem die deze investeerders hebben," zegt Frederic Hauge, directeur van de Bellona Foundation, de grootste milieuvereniging van Noorwegen. "Dat wil niet zeggen dat investeerders noodzakelijke, maar vervuilende sectoren zouden moeten mijden, maar wel dat ze erop kunnen aansturen dat de impact op het leefmilieu zoveel mogelijk beperkt blijft." Bedrijven zoals Rio Tinto en ExxonMobil hebben al de medewerking met pensioenfondsen verloren of zagen zich verplicht hun milieupolitiek bij te sturen.

Tegelijkertijd wordt opgemerkt dat nog altijd teveel fondsen weinig inspanningen doen om duurzame projecten in hun portfolio op te nemen. Daarbij wordt dikwijls gezegd dat pensioenfondsen de verplichting hebben om te streven naar een maximale winst en dat duurzame projecten die winst zouden kunnen uithollen. Voorstanders van duurzame beleggingen stellen echter dat winstmaximalisering en duurzaamheid niet tegengesteld hoeven te zijn en dat ook groene projecten een grote return kunnen opleveren.

14:24 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: milieu, duurzaamheid, investering, pensioenfonds |  Facebook |

Aeroflot niet langer grootste Russische luchtvaartmaatschappij

aeroflotHet beruchte Aeroflot is niet langer de grootste luchtvaartmaatschappij van Rusland. Russian Airlines, een fusiegroep van elf regionale luchtvaartmaatschappijen, heeft nu immers een vloot van 300 vliegtuigen, terwijl Aeroflot slechts 149 toestellen bezit. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat Aeroflot, dat werd opgericht in 1924, af te rekenen krijgt met binnenlandse concurrentie. Ooit was Aeroflot de grootste luchtvaartmaatschappij van de wereld en was ooit eigenaar van nagenoeg elk burgervliegtuig in Rusland.

"Aeroflot heeft een slechte reputatie op het vlak van veiligheid, maar was de icoon van de luchtvaart van eerst de Sovjet-Unie en later Rusland," aldus de Amerikaanse krant The New York Times. "Maar aan die periode is nu een einde gekomen. Dat is het gevolg van een reeks faillissementen, veroorzaakt door de financiële crisis. Onder druk van de Russische eerste minister Vladimir Poetin kwam daarop een fusie tot stand tussen elf maatschappijen, die werden samengebracht als Russian Airlines, dochter van de staatsholding Russian Technologies."

Na de fusie behoudt Rusland nog altijd ongeveer honderd private luchtvaartmaatschappijen, die ooit zijn gegroeid uit de Sovjet-versie van Aeroflot. "Elf van die vroegere spin-offs vormen nu een groep die de voormalige moeder moet gaan beconcurreren," stipt de Amerikaanse krant nog aan. "Aeroflot beheerst nog wel de internationale verbindingen, maar wordt gecontroleerd door gewezen volgelingen van gewezen president Boris Yeltsin. Chief executive Valery Okulov is de schoonzoon van Yeltsin en heeft 25 procent van de Aeroflot-aandelen in handen. Tycoon Aleksander Lebedev, die 30 procent van Aeroflot in handen heeft, heeft een moeilijke relatie met de huidige regering."

De nieuwe luchtvaartmaatschappij heeft nauwe banden met de huidige Russische heersers. Russian Airlines is voor 50 procent in handen van het stadsbestuur van Moskou en is voor de resterende 50 procent eigendom van Sergei Chemezov, een gewezen KGB-collega van Vladimir Putin. In de jaren tachtig waren ze samen in Dresden gelegerd. Chemezov is eigenaar van het bedrijf Russian Technologies, dat met Rosoboronexport vooral actief is in de wapenexport, maar inmiddels ook geïnvesteerd heeft in metaal, auto's en technologie.

Sergei Chemezov en Yuri Luzhkov, de burgemeester van Moskou, hebben aan de regering inmiddels gevraagd om 300 miljoen dollar steun voor Aeroflot van buitenlandse luchtvaartmaatschappijen voor het overvliegen van het Russische territorium, in te houden. "Ze voeren aan dat Aeroflot daardoor een marktvoordeel geniet," stipt The New York Times nog aan." De rivaliteit is volgens de krant ook persoonlijk, want Aleksander Lebedev was tijdens de verkiezingen van de burgemeester van Moskou de belangrijkste tegenkandidaat van Yuri Luzhkov.

13:51 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: rusland, luchtvaart, aeroflot, russian airlines |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende