24-12-08

Actie in Berlijn tegen verdwijnen gasverlichting

GasverlichtingIn de Duitse hoofdstad Berlijn is een actie opgestart om de historische gaslantaarns te behouden. Berlijn telt nog ongeveer 44.000 gaslantaarns, maar die dreigen nu te verdwijnen. De Berlijnse overheid wil de stadsverlichting immers opnieuw aanbesteden en wil daarbij ook de oude gaslantaarns definitief laten verdwijnen. Het stadsbestuur zegt immers dat de gasverlichting niet meer van deze tijd is, te duur is en milieubelastend is. De teloorgang van de Berlijnse gaslantaarns was voor de stadshistoricus Markus Jurziczek von Lisone reden om een actie op te starten om het behoud van de historische verlichting te eisen. Berlijn voerde in 1678 de openbare verlichting in. In 1826 werden langs de boulevard Unter den Linden de eerste gaslantaarns geplaatst.

"Volgens Markus Jurziczek von Lisone telt Europa nog ongeveer 80.000 gaslantaarns," aldus de Nederlandse krant NRC Handelsblad. Daarvan bevindt zich meer dan de helft in Berlijn. Hij wijst erop dat op het einde van de tweede wereldoorlog tachtig procent van de Berlijnse straatverlichting door de geallieerden bombardementen werd vernietigd. West-Berlijn koos nadien voor een renovatie van de verlichting, terwijl Oost-Berlijn overschakelde naar elektrische straatverlichting. Dat betekent dat de meeste gaslantaarns dan ook in West-Berlijn zijn terug te vinden, vooral in wijken zoals Charlottenburg-Wilmersdorf, Steglitz-Zehlendorf, Kreuzberg, Schöneberg en Reinickendorf. In totaal telt Berlijn ongeveer 230.000 lichtpunten.

Gaslantaarns zijn volgens von Lisone inderdaad iets duurder in het onderhoud. Maar dat weegt volgens hem niet op tegen de kosten van de ombouw van het verlichtingsnet op elektriciteit. Dat zou bijna 90 miljoen kosten. De modernisering van het gasnet zou volgens hem veel goedkoper uitvallen. Het milieu-argument houdt volgens von Lisone geen steek, want de impact van de gaslantaarns op de totale Berlijnse uitstoot van broeikasgassen is naar zijn zeggen te verwaarlozen. Bovendien wijst hij erop dat een gaslantaarn veel langer meegaat dan zijn elektrische tegenhanger. Omdat er gas stroomt, roesten de oude lantaarns volgens hem immers niet van binnenuit. Een betere lichtkwaliteit zou kunnen bereikt worden door het gebruik van zes- of achtkousenbranders in plaats van vierkousenbranders. In de Berliner Tiergarten is een openlucht-museum gewijd aan de Berlijnse gasverlichting.

19:37 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: energie, berlijn, gas |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.