30-12-08

Cybercrime mag zich verheugen op bijzonder vruchtbaar jaar

cybercrimeTerwijl de economische crisis de meeste industriële sectoren zware klappen toebrengt, mag cybercrime zich aan een bloeiperiode verwachten. Dat zegt Mikko Hypponen, chief research officer bij het online beveiligingsbedrijf F-Secure. Hypponen wijst er daarbij op dat de criminaliteit in periodes van grote werkloosheid steeds een bloei kent. Dat is met cybercrime volgens hem niet anders. Wanneer men zou onderzoeken waar de cybercrime-aanvallen van komen, zal men volgens hem nagenoeg altijd op sociale oorzaken stuiten. Mikko Hypponen stelt dan ook dat cybercrime geen technisch, maar wel een sociaal probleem vormt. Cyberfraude heeft steeds een constante groei gekend en er is volgens analisten geen reden te bedenken dat deze evolutie volgend jaar zal stoppen.

"Werkloosheid kan mensen met een internet-achtergrond verleiden om zich met criminele zaken te gaan bezighouden, want de kans om betrapt te worden blijven bijzonder klein," voert Hypponen aan tegenover BBC News. "Wie betrapt wordt, mag zich ook aan een relatieve milde straf verwachten. Diegenen die beslissen om aan cybercrime te wagen, vinden ook gemakkelijk een ondergrondse economie die hen alle instrumenten levert om een carrière als online crimineel te starten." De economische crisis zal volgens de meeste analisten alleen maar een extra steun betekenen om de bijzonder lucratieve cybercriminaliteit nog sneller te laten groeien, waarbij ook steeds meer mensen bereid zullen zijn om mee te helpen om geld van cyberciminelen wit te wassen.

Een aantal beveiligingsbedrijven vrezen dat ook ontslagen zullen leiden tot een golf van criminaliteit, omdat weggestuurde werknemers weerwraak willen nemen op hun werkgevers. "Dat zou ertoe kunnen leiden dat de intellectuele eigendom van bedrijven mee de deur uitgaat met werknemers die gedwongen worden om te vertrekken," voeren ze aan. "De schade die insiders kunnen veroorzaken, mag niet onderschat worden. Het duurt amper enkele minuten voor een hele gegevensbank, die gedurende jaren is opgebouwd, gekopieerd kan worden. Bedrijven moeten in deze econimische moeilijke periode dan ook voor extra beveiliging zorgen tegen wraakzuchtige werknemers." De analisten stellen dat cybercriminelen alles zullen proberen aan te vallen wat niet goed beveiligd is.

13:53 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet, cybercrime |  Facebook |

Japanse autoconstructeurs vrezen voor kuruma banare

Honda2Jonge Japanners hoeven geen auto's meer. Ze beschouwen het bezit van een auto meer als een last dan als een voordeel, vooral door de verkeersinfarcten in de steden, dure parkeerplaatsen en hoge brandstofkosten. Dat is een groot contrast met de vorige Japanse generaties, die het bezit van een auto als een statussymbool zagen. Deze demotorisering - kuruma banare - vormt één van de oorzaken van de gevoelige omzetdaling binnen de Japanse autoconstructeurs, die daarin een bedreiging zien voor hun toekomst. De Japan Automobile Manufacturers Associations voorspelt dat de autoverkoop volgend jaar zal terugvallen tot 4,86 miljoen eenheden. De verkoop van Japanse auto's zal daardoor voor de eerste keer in drie decennia terugzakken tot minder dan 5 miljoen exemplaren.

"Jongeren verschuiven hun aandacht van auto's naar communicatiemiddelen, zoals computers en mobiele telefoons," zegt Yoichiro Ichimaru, directeur binnenlandse verkoop bij de Japanse autoconstructeur Toyota, tegenover het persbureau Associated Press. In 1990 bereikte de Japanse autoverkoop een recordhoogte van 7,78 miljoen eenheden. De economische vertraging zorgde er daarna voor dat de autoverkopen steeds verder terugliepen. Die trend werd de jongste periode nog versterkt door de zware stijging van de brandstofprijzen. Slechts de helft van de Japanse auto's is bestemd voor de eigen markt. Een groot gedeelte van de rest is bedoeld voor de export naar de Verenigde Staten, maar ook daar valt de belangstelling terug. Gehoopt wordt dat de verkoop daar, door een gebrek aan degelijk openbaar vervoer, op termijn opnieuw zal aantrekken.

"De desinteresse van Japanse jongeren voor auto's is stilaan gegroeid," voert Toshiyuki Shiga, chief operating officer van Nissan, aan. "We moeten hen er dan ook van overtuigen dat auto's echt wel schitterende voordelen bieden. Japanse autoconstructeurs proberen jonge gebruikers naar zich toe te trekken met onder meer kleurrijke accessoires voor vrouwen of het inschakelen van sportvedetten om sportieve modellen te lanceren, zoals Nissan in beide gevallen deed. Toyota organiseert testrit-evenementen, ondersteunt modeshows en heeft zelfs een eigen winkelcentrum gebouwd, waar de consument naast allerlei verbruiksgoederen ook een Toyota-dealer vindt.

Door het drukke verkeer in de Japanse steden, geven steeds meer Japanners de voorkeur aan het openbaar vervoer. Bovendien neemt de Japanse bevolking af, waardoor ook het aantal potentiële autokopers daalt. De autosector vormt echter één van de pijlers van de Japanse industrie. Een grote terugval zou dus dodelijk kunnen zijn voor de Japanse economie.

13:33 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: automotive, japan |  Facebook |

Marinekunst belangrijk voor kustonderzoek

bonchurchMarineschilderijen uit de negentiende eeuw kunnen een belangrijke basis vormen voor de studie van kusterosie. Dat zegt Robin McInness, gepensioneerd maritiem ingenieur. Deze kunstwerken geven onderzoekers volgens hem immers de kans om de kustlijnen te bekijken voor die door de industriële ontwikkeling werden veranderd. Een aantal van deze schilderijen toont immers duidelijk de toenmalige geologische structuur en de topologie van de omgeving. Vooral periodes met snel opeenvolgende veranderingen kunnen volgens McInness veel duidelijk maken. McInness bestudeerde voor zijn onderzoek schilderen van het einde van de achttiende eeuw tot het begin van de twintigste eeuw.

"Doorheen de jaren heeft Robin McInnes honderden schilderijen bekeken over de kusten van Hampshire en het Isle of Wight, waar hij jarenlang verantwoordelijk was voor het beheer van de kustlijnen," aldus BBC News. "Door de combinatie van zijn interesse in schilderijen van de lokale natuur, geologie en kusterosie, kwam hij op een methode om deze kunstwerken een basis te laten vormen voor de studie van de veranderingen van de kustlijnen. McInness benadrukt dat deze schilderijen niet alleen een goed instrument zijn om de fysieke veranderingen te catalogeren, maar ook gebruikt kan worden om milieu en ontwikkeling van dichterbij te bekijken. "Vele schilders keerden immers gedurende langere periodes naar dezelfde plek terug," voert hij aan.

Vooral het Victoriaanse tijdperk was volgens McInnes belangrijk, omdat de kustlijnen in die periode zware veranderingen ondergingen doordat steden zoals Portsmouth met de opening van de spoorwegen begonnen te groeien. "De Victoriaanse marine-schilderkunst was ook de meest accurate, aangezien het de bedoeling was om een exact beeld van het landschap mee naar huis te nemen," benadrukt McInnes. "In de Italiaanse landschapskunst was accuraatheid niet de grootste prioriteit. Het onderzoek toont aan hoe de Victoriaanse ontwikkeling de Engelse kustlijn drastisch heeft veranderd. Het is interessant om terug te gaan in de tijd, omdat dit onderliggende problemen zoals erosie en onstabiliteit kan verklaren. Natuurlijke processen uit het verleden zijn grotendeels gemaskeerd door de kustontwikkeling."

McInness had een bijzonder grote collectie van kunstwerken om zijn onderzoek op te steunen. "Op het einde van de zeventiende eeuw werd Engeland door de oorlogen van Napoleon immers van de rest van Europa afgesneden," benadrukte McInness. "Daardoor begonnen kunstenaars grotere aandacht te schenken aan de pittoreske landshappen van de Britse eilanden."

13:12 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kust, kunst, geologie, robin mcinness |  Facebook |

Strippen immuner tegen crisis dan gokken

sapphireHet gokparadijs Las Vegas heeft zware klappen gekregen van de wereldwijde economische crisis. Tijdens de maand oktober van dit jaar zijn de inkomsten van de gokindustrie er met 25,5 procent gedaald. Die cijfers spreken de algemeen aanvaarde stelling tegen dat het gokken immuun is voor een economische recessie. Door de crisis zijn ook 54 bouwprojecten opgeschort, waaronder ook het Echelon Resort, een luxecomplex van 4 miljard dollar dat het beroemde Stardust Hotel moest vervangen, maar waarvan nu de toekomst in twijfel wordt getrokken. De stripshows doen het daarentegen blijkbaar bijzonder goed. Shai Cohen, directeur marketing van de stripclub Sapphire, stelt zelfs dat er nog nooit eerder zoveel danseressen op de podia van de stripclubs in Las Vegas hebben gestaan.

"Las Vegas gaat wellicht één van de moeilijkste jaren uit zijn geschiedenis tegemoet," aldus de Britse krant Daily Telegraph. "Las Vegas werd altijd bestempeld als een stad die immuun was tegen een economische recessie omdat het publiek in moeilijke tijden zijn zorgen wil verdrinken en vergokken. Maar dat blijkt niet langer op te gaan. Tot nu toe zijn de inkomsten van de gokindustrie in Las Vegas sinds 1970 slechts één keer gedaald. Dat was na de aanslagen van 11 september 2001. Maar in oktober van dit jaar werd een daling met 25,5 procent opgetekend. Het aantal bezoekers daalde met 10 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Bovendien blijken de bezoekers ook minder te besteden.

De stripsector van Las Vegas doet het daarentegen blijkbaar gevoelig beter. Een aantal stripclubs zou het weliswaar moeilijk hebben om te overleven, maar volgens Shai Cohen, directeur marketing van de stripclub Sapphire, voelen de grote etablissementen weinig van de crisis. "We horen mensen de hele dag praten over de economie, maar in de praktijk merken wij geen groot verschil," aldus Cohen. "We hebben een aantal privéboxen die 500 dollar per uur kosten. Daar wordt volop gebruik van gemaakt. Las Vegas is altijd een ontsnappingsroute geweest. Mensen moeten nu eenmaal geamuseerd worden. Wel klopt het dat er minder fooien worden gegeven. Ook wordt blijkbaar meer gebruik gemaakt van kredietkaarten in plaats van betalingen met cash geld."

De woordvoerder van de Sapphire, algemeen bestempeld als de grootste stripclub van de wereld, voegt er aan toe dat er nog nooit zoveel meisjes hun geluk op de podia van Las Vegas hebben geprobeerd. "Normaal werken wij met 250 tot 300 meisjes per weekend," benadrukt hij. "Nu werken we met 350 tot 400 meisjes. Die trend heeft zich zes maand geleden ingezet. De meesten komen uit Zuid-Californië en delen met twee of drie een motelkamer om hun onderhoudskosten te drukken." Shai Cohen verwacht dat de zaken de volgende maand nog een extra boost zullen krijgen, niet alleen door de 140.000 bezoekers voor de jaarlijkse Pornobeurs van Las Vegas, maar ook door de Consumer Electronic Show.

12:27 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gokken, strippen, las vegas, sapphire |  Facebook |

Amerikaanse bankwereld sterker dan gedacht

300px-De_geldwisselaar_en_zijn_vrouwDe Amerikaanse banksector zou wel eens sterker kunnen zijn dan algemeen wordt vooropgesteld. De grote val van de bankaandelen is buitenproportioneel, aangezien ze een uitstekende waarde vertegenwoordigen. Dat zegt de Amerikaanse financieel analist Richard Bove, op basis van gegevens van de Amerikaanse Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC). Bove stelt dat de Amerikaanse overheidsprogramma's hun effect niet zullen missen en voegt er aan toe dat de negatieve gevoelens over de verzwakking van de economie overdreven zijn. Alleen dat gebrek aan vertrouwen heeft ervoor gezorgd dat de aandelen van financiële instellingen gedaald zijn tot niveau's van het einde van de jaren tachtig en het begin van de jaren negentig.

"De hypotheek-herfinanciering is volgens Richard Bove de eerste sector die op de inspanningen van de Amerikaanse overheid reageert en nu al duidelijke tekenen van heropleving vertoont," aldus het persbureau Reuters. "Banken zijn volgns hem inmiddels een veilige haven geworden voor de consumenten, nadat de FDIC de garanties voor individuele rekeningen met 150.000 dollar opgedreven heeft en alle uitbetalingen door de banken heeft gegarandeerd, ondanks de hoogte van het gevraagde bedrag." Richard Bove zegt te geloven dat het loonvolume ook snel zal opnieuw beginnen te stijgen, hoewel daarbij volgens hem in eerste instantie conservatievere paden zullen worden gevolgd.

De verliezen in de Amerikaanse banksector tijdens het derde kwartaal van dit jaar, laten vermoeden dat de banken de volgende kwartalen telkens tenminsten 10 miljard dollar tot 12 miljard dollar aan hun reserves zullen moeten toevoegen om het verdampen van kapitaal te compenseren. "Maar door de verzwakkende groei tijdens de voorbije zeven kwartalen en een verlies tijdens het laatste kwartaal van dit jaar, kunnen de banken niet voldoende geld genereren om voor die compensatie te zorgen," stipt Bove aan. "Daarom wordt verwacht dat de banken hun dividenten nog verder zullen moeten beperken en dat de sector nog meer activa zal moeten verkopen, maar ook de opbrengsten daarvan zouden onvoldoende zijn om de reserve-kloof te dichten. Maar indien het beleid van de Amerikaanse Federal Reserve werkt en er voldoende geld in de sector wordt geïnvesteerd, kan de financiële wereld deze reserve-kloof neutraliseren."

11:53 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: crisis, bank, verenigde staten |  Facebook |

Japan stelt eerste hybride vissersboot voor

MAB0501_Fig1Een Japanse scheepswerf heeft met de Shinei Maru 66 naar eigen zeggen de eerste hybride vissersboot van de wereld opgeleverd. De motoren van de boot werken zowel op diesel als op elektriciteit. Het brandstofgebruik van de Shinei Maru 66 ligt volgens de bouwers één derde lager dan bij conventionele schepen. Eigenaar Tadatoshi Ikeuchi noemt de Shinei Maru dan ook de Prius van de zee, naar het hybride automodel van de Japanse autoconstructeur Toyota. Dankzij een subsidie van 250.000 dollar van het Japanse ministerie van landbouw, vergde de aankoop van de hybride vissersboot een investering van 650.000 dollar. Dat is evenveel als de kostprijs van een conventionele trawler. Op het verbruik wordt ongeveer 100 dollar per dag bespaard.

"De Shinei Maru is een prototype van een nieuwe generatie vissersboten waarmee de Japanse regering zijn visserij wil redden door de brandstofkosten te drukken," meldt de Amerikaanse krant The New York Times. "Verwacht wordt immers dat de brandstofprijzen in de toekomst alleen nog maar zullen stijgen." De Japanse regering investeert daarbij ook nog in computer-ontworpen propellers en energievriendelijke zoeklichten op vissersboten die op inktvissen jagen." De krant voert aan dat er voor dergelijke energie-vriendelijke oplossingen een grote internationale markt bestaat. Japanse computertechnologie om het brandstofverbruik te beheersen in al bijzonder populair bij Amerikaanse vissers. Yamanaka, de bouwer van de hybride motor van de Shinei Maru, ziet dan ook een belangrijke markt in de Verenigde Staten en Europa.

Het aantal Japanse professionele vissers is tijdens de voorbije tien jaar met 27 procent gedaald tot 204.330 eenheden. Die daling is volgens de Japanse National Federation of Fisheries Cooperative Associations grotendeels te wijten aan de daling van het geboortecijfer en de emigratie van jonge japanners naar de steden. De organisatie vreest dat de stijgende brandstofprijzen nog eens 25.000 tot 45.000 vissers zal verplichten om voorgoed aan de wal te blijven. Voor de recente daling van de olieprijzen vertegenwoordigden brandstofkosten twintig tot dertig procent van de totale kosten van de Japanse visserijvloot. Dat was een verdubbeling tegenover drie jaar geleden. Maar die prijsverhoging kan niet worden doorgerekend aan de consument, gezien de goedkopere concurrentie uit landen zoals China en Vietnam.

11:30 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: energie, milieu, japan, visserij |  Facebook |

Barack Obama nieuwsfeit van de eeuw

rolling_stone_obamaDe verkiezing van Barack Obama tot president van de Verenigde Staten is het belangrijkste nieuwsfeit uit deze eeuw. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek van de Global Language Monitor. De verkiezing van de eerste zwarte president van de Verenigde Staten was voor de media interessanter dan de oorlog in Irak, de Olympische Spelen van Peking, de wereldwijde economische crisis, de orkaan Katrina, de dood van paus Johannes-Paulus II, de terroristische aanslagen op de WTC-Torens op 11 september 2001 en de tsunami in Zuid-Azië. Over Obama werd volgens de Global Language Monitor tot nu toe ongeveer 250 miljoen keer bericht. Dat is meer dan het dubbele van de verslaggeving over alle andere grote nieuwsfeiten van deze eeuw.

"De mediabelangstelling voor de verkiezing van Barack Obama was ongezien," aldus Paul Payack, voorzitter van de Global Language Monitor, tegenover het persbureau Reuters. "De verslaggeving over de verkiezing van Barack Obama was veel intensiever dan de mediabelangstelling van de Amerikaanse presidentsverkiezingen vier en acht jaar geleden. De omvang van de mediabelangstelling mag echt verrassend genoemd worden. Barack Obama was al 750.000 geciteerd nog voor hij genomineerd werd als presidentskandidaat voor de democratische partij. Barack Obama is altijd een wereldwijd verhaal geweest, zelfs in kleinere uitgaven, in tegenstelling tot zijn democratische tegenstander Hillary Clinton, die alleen de grote media haalde."

De Global Language Monitor startte vijf jaar geleden ook de verslaggeving op welblogs in zijn analyses op te nemen. Dat kanaal zorgde volgens het rapport voor ongeveer één derde van de totale verslaggeving over Barack Obama. De nieuwe Amerikaanse president vormde zowel in de gedrukte als in de elektronische media het belangrijkste nieuwsitem van deze eeuw. De Global Language Monitor volgt nieuwsonderwerpen in de Engelstalige media gedurende één jaar na het gebeuren op. Change, één van de slagzinnen waarmee Barack Obama de Amerikaanse presidentsverkiezingen won, werd ook verkozen tot het Amerikaanse woord van het jaar, voor bailout en Obamamania. Een ander Obama-uitspraak - 'Yes we can' - werd verkozen tot derde belangrijkste spreuk van het jaar, na 'financial tsunami' en 'global warming'.

11:05 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: media, nieuws, barack obama |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende