06-01-09

AB InBev stopt met gratis proeverijen in zijn pretparken

Busch_Gardens_466x466Brouwer AB InBev stopt in zijn Amerikaanse themaparken met het gratis proven van bier. De clubs zullen worden omgevormd tot restaurants en gewone cafés. Volgens analisten is dit een eerste stap van de brouwgroep om zijn themaparken gemakkelijker te kunnen verkopen. InBev maakte bij de overname van het Amerikaanse Anheuser-Busch immers bekend een aantal niet-kernactiviteiten te zullen afstoten. Busch Entertainment, de pretparken-divisie van het Amerikaanse bierconcern, werd daarbij door vele analisten als potentieel doelwit naar voor geschoven. De clubs zullen nog eind deze maand worden gesloten. Het sluiten van de clubs zal geen gevolgen hebben voor het personeel. Dat zal naar andere afdelingen kunnen worden overgeheveld.

Het gratis proeven van bier was een langdurige traditie in de themaparken, zoals SeaWorld en Busch Gardens. AB InBev zei wel verder te zullen gaan met de bierverkoop. Het concern trok eerder ook al de toegangsprijzen voor de Amerikaanse pretparken met 5 dollar op. Daardoor is de toegangsprijs tot SeaWorld nu gestegen tot 74,95 dollar. Volgens een woordvoerder van AB InBev moet het afschaffen van de bierproeverij de pretparken aantrekkelijker maken voor alle leeftijdscategorieën. De beslissing van het bierconcern heeft echter tot talloze boze reacties geleid. Een aantal bezoekers heeft al gedreigd om zijn jaarlijks abonnement niet meer te zullen hernieuwen. Ook anderen zeggen de rustpunten in de parken te zullen missen.

De gratis bierproeverijen in de pretparken is een traditie die al vijftig jaar teruggaat tot de opening van Busch Gardens in Tampa, dat in 1959 werd opgericht als een klein attractiepark dat bezoeken aan de nabijgelegen brouwerij van Anheuser-Busch aanbood. Het SeaWorld in Orlando opende zijn deuren in maart 1992, drie jaar nadat het themapark door het Amerikaanse bierconcern was aangekocht. Analisten zien achter de beslissing een strategische zet van AB InBev. Ze merken op dat een potentiële koper van de themaparken weinig zin zal hebben om gratis bier te blijven schenken. Door daar proactief op in te spelen, zou Anheuser-Busch volgens hen willen vermijden dat een kandidaat-koper zou afhaken uit vrees voor de woede van de bezoekers omwille van het schrappen van de proeverijen.

16:04 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: toerisme, horeca, seaworld, ab inbev, busch gardens |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.