09-01-09

Exxon Mobil gelooft niet in alternatieve milieuplannen Obama

exxon-mobil_LogoDe toekomstige Amerikaanse president Barack Obama zal het moeilijk krijgen om de Amerikaanse productie van alternatieve energie gevoelig op te drijven, zoals hij heeft aangekondigd. Dat zegt Rex Tillerson, topman van het olieconcern Exxon Mobil. Obama had eerder bekend gemaakt dat hij de Amerikaanse productie van alternatieve energie de volgend drie jaar wil verdubbelen. Dat vormt een onderdeel van de plannen van Obama om de Amerikaanse economie opnieuw te lanceren. In een reactie daarop zegt Tillerson dat het quasi onmogelijk zal blijken te zijn om die doelstelling te halen. De Verenigde Staten hebben volgens hem onvoldoende capaciteit voor. Tillerson zegt ook geen voorstander te zijn van de klimaatplannen van de volgende Amerikaanse regering.

"Rex Tillerson zegt geen kritiek te willen uitoefenen op de ambitieuze plannen van de volgende Amerikaanse president, want ambities zijn volgens hem goed omdat die iedereen uitdagen om het juiste antwoord te vinden," aldus het persbureau Reuters. "Maar we moeten realistisch zijn met deadlines. We mogen onszelf niet voor de gek houden." Volgens de topman van Exxon Mobil, de grootste olieproducent van de werled, is het absoluut onmogelijk dat de Verenigde Staten in een periode van drie jaar er zouden in slagen om de productie van biobrandstoffen te verdubbelen. Bovendien merkt Tillerson op dat de Verenigde Staten veel te weinig productiecapaciteit hebben om voldoende windturbines te bouwen om de doelstelling van de toekomstige president te realiseren.

Tillerson voegt er aan toe dat, ondanks de grotere roep om alternatieve energie, de wereld nog voor lange tijd voor 60 procent van zijn energievoorziening op olie en gas zal moeten steunen voor zijn energiebehoeftes. Volgens cijfers van het Amerikaanse ministerie van energie vertegenwoordigden alternatieve energiebronnen - zonneenergie, windenergie, hydroelektriciteit, geothermische energie, biobrandstoffen en biomassa - in 2007 ongeveer 7 procent van de totale Amerikaanse energievoorraden. Tillerson voert ook nog aan dat de economische vertraging slechts tijdelijk is en dat er daarna opnieuw een grote vraag naar energie zal komen. De topman van Exxon Mobil voerde ook aan dat de Verenigde Staten er beter zouden aan doen om een koolstofdioxide-belasting in te voeren dan in het systeem van emissierechten te stappen.

De klimaatverandering is één van de topprioriteiten van de volgende Amerikaanse regering en het Amerikaanse Congres, dat door een democratische meerderheid zal gedomineerd worden. Tillerson zegt echter dat een koolstofdioxide-belasting, die zou gekoppeld kunnen worden aan brandstofvoorraden en elektriciteitsconsumptie, de meest efficiënte manier is om de kosten van de koolstofdioxide-productie te dekken. Emissierechten zijn volgens hem daarentegen moeilijk te controleren, terwijl dat systeem ook een nieuwe regelgeving zou vergen en tot een beurshandel in emissierechten zou leiden.

15:21 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: energie, klimaat, barack obama, exxon mobil |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.