18-01-09

Madoff-schandaal raakt ook Brits voetbal

Het fraudeschandaal rond de Amerikaanse investeerder Bernard Madoff heeft niet alleen grote gevolgen voor een brede waaier investeerders over de hele wereld, maar deint ook uit naar compleet andere sectoren. Zo hebben twee Amerikaanse zakenlui hun plannen om de Engelse voetbalclub Newcastle United over te nemen, moeten opgeven. Het tweetal zou door investeringen in een aantal fondsen van Madoff een verlies hebben geleden van ongeveer 300 miljoen dollar. Dat was ook de vraagprijs die Mike Ashley, de huidige eigenaar van Newcastle United, had naar voor geschoven om de Britse voetbalploeg over te nemen. Daarop hebben de twee Amerikaanse zakenlui hun overnamebod weer ingetrokken. Mike Ashley heeft nu zelf het verschuldigde bedrag op tafel gelegd om Newcastle United schuldenvrij te maken. Bernard Madoff heeft huisarrest.

Newcastle-eigenaar Mike Ashley had vorig jaar het bedrijf Seymour Pierce van makelaar Keith Harris aangesproken om een koper te vinden voor de Britse voetbalclub. Harris kwam uiteindelijk op de proppen met twee Amerikaanse miljardairs die interesse zouden getoond hebben om in Newcastle United te investeren. Verwacht werd dat voor het einde van vorig jaar een definitief bod gedaan zou worden op de Britse voetbalclub. Harris hoorde echter niets meer, maar vernam later dat de twee kandidaat-kopers één van de talrijke slachtoffers waren in het fraudedossier van de Amerikaanse belegger Bernard Madoff. Dat maakte meteen een einde aan hun plannen om Newcastle United over te nemen.

Mick Ashley (45) maakte fortuin door de verkoop van sportproducten met zijn bedrijf Sports Direct International. De keten heeft in Groot-Brittannië op dit ogenblik meer dan vierhonderd winkels en heeft meer dan 20.000 medewerkers. Hij breidde zijn imperium vooral uit door overname van merken zoals Donnay, Dunlop Slazenger, Karrimor, Kangol en Lonsdale, waarvan een aantal in zware problemen verkeerden. Ashley overwoog ook het sportmerk Umbro over te nemen, maar besloot uiteindelijke een langdurige samenwerking met Umbro aan te gaan. In mei 2007 kocht Ashley een aandeel van 41,6 procent in Newcastle United voor een bedrag van 55,3 miljoen Britse pond, om dat tegen juli van datzelfde jaar uit te breiden tot de volledige 100 procent voor een totaal bedrag van 134 miljoen pond.

Ashley slaagde er onder meer om de populaire Kevin Keegan als manager naar Newcastle United te halen, maar begin september vorig jaar kwam een einde aan die samenwerking. Het vertrek van Keegan leverde Ashley bijzonder veel kritiek op, waarop hij bekend maakte zich uit de club te willen terugtrekken. Ashley zocht eerst een koper in het Midden-Oosten, maar deed nadien een beroep op makelaar Keith Harris om een kandidaat-overnemer te vinden. Maar na het afhaken van de Amerikaanse kandidaat-kopers, maakte Ashley bekend dat de club niet langer te koop stond en dat hij zich weer verder opnieuw intensiever met Newcastle zou inlaten.

18:03 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: voetbal, fraude, newcastle, bernard madoff |  Facebook |

Commentaren

hoi Ik ben hier weer eens in blogland geweest en heb op mijn blogje een paar foto's van de werken gezet!
Kom maar eens kijken als je zin hebt

Gepost door: Angelique | 18-01-09

De commentaren zijn gesloten.