28-02-09

Minder opdrachten voor adviesbureaus

Ook adviesbureaus voelen de gevolgen van de economische crisis. Die had er eerder al voor gezorgd dat er vanuit de industrie en de financiële sector minder opdrachten binnen kwamen, maar ook de zorgsector en de energiebedrijven beginnen terug hun bestellingen terug te schroeven omdat ze van de banken, die meer eigen vermogen willen zien, geen kredieten meer krijgen. Dat zeggen een aantal Nederlandse adviesbureaus. Door het wegvallen van verscheidene opdrachten richten veel bureaus zich tot de overheid, waar nog wel opdrachten klaar liggen. Maar dat leidt tot een toenemende concurrentie tussen de adviesbureaus, waardoor de overheid zelf ook goedkopere tarieven eist. Door al die evoluties moeten de adviesbureaus zelf ook ingrijpen, onder meer door minder beroep te doen op freelancers.

"Uit gesprekken met enkele grote Nederlandse adviesbureaus blijkt dat consultants de pijn van de crisis nu ook voelen in sectoren die recessiebestendig lijken, zoals de oveheid en de gezondheidszorg," aldus het Financieele Dagblad. "Ziekenhuizen en energiebedrijven staken projecten die niet gefinancierd kunnen worden. Daarom kloppen consultants vaker aan bij de overheid. Door die grote concurrentie tussen adviesbureaus wordt ook aan de publieke sector minder verdiend. Omdat er met meer bureaus beschikbaar zijn, vraagt de overheid immers ook steeds meer offertes en neemt de prijsdruk toe." Tot voor kort waren overheidsopdrachten volgens de krant niet echt populair bij consultants, omdat de aanbestedingsprocedures veel te ingewikkeld waren."

Ook in de energiesector blijken langdurige opdrachten te worden stopgezet. Dat lijkt volgens Jan de Jeu, directeur van het adviesbureau Twynstra Gudde, op het eerste gezicht vreemd, want algemeen kan worden aangenomen dat energie een gezonde sector blijft. Toch willen de banken volgens de Jeu bepaalde projecten, zoals de bouw van windparken, niet langer financieren. Rob Wagenaar, directeur van het adviesbureau ASI Consulting, denkt dat de consultingsector dit jaar 40 procent minder werk zal hebben. Een aantal bureaus heeft door een gebrek aan opdrachten zelf al mensen op non-actief moeten zetten. Klanten vragen aan de adviesbureaus volgens Wagenaar ook om de tarieven te verlagen, soms met 15 procent.

19:39 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: consultancy |  Facebook |

Crisis hindert vooruitgang mobiele televisie

De steeds diepere economische crisis hindert de ontwikkeling van mobiele televisie. Bedrijven zijn minder bereid te investeren in de technologie en consumenten hebben geen geld over voor de abonnementen. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Deloitte. Volgens Deloitte lopen investeringen in nieuwe technologieën omdat bedrijven weinig krediet meer hebben. Bovendien heeft ook de mediasector, die de uitzendingen zou moeten vullen, te kampen met teruglopende omzet. Bovendien hebben consumenten volgens de onderzoekers minder vertrouwen in de economie. Daarom zijn ze terughoudender met het afsluiten van extra abonnementen. Toch blijft de televisiemarkt volgens Deloitte interessant voor mobiele telefonie.

"Mobiele televisie zal dit jaar met een aantal tegenvallende factoren te kampen hebben," aldus Telecom Magazine. "In de eerste plaats zullen, door het huidige economische klimaat, bedrijven zich veel sneller op liquide middelen gaan focussen. Hierdoor zullen investeringen in nieuwe mobiele televisiestandaarden niet worden doorgezet. Ook zou de teruglopende omzet van de mediasector ervoor zorgen dat er minder wordt geëxperimenteerd met nieuwe media als mobiele televisie. Potentiële adverteerders zouden ten slotte meer gaan opteren voor traditionelere media, waar eerder successen mee zijn behaald." Bovendien wordt opgemerkt dat het voorbije jaar voor mobiele televisie een teleurstellende periode is geweest.

Daarbij wordt opgemerkt dat een aantal belangrijke sportevenementen er niet in geslaagd zijn om de mobiele televisie te doen doorbreken, zoals vooraf werd gehoopt. Het blijft volgens Deloitte ook de vraag of de consument bereid zal zijn extra te betalen voor mobiele televisie. Daarnaast hangt het succes van de dienst volgens het rapport in sterke mate af van het aantal en de kwaliteit van de beschikbare toestellen. Een teleurstellende internationale markt zal fabrikanten er volgens Deloitte van weerhouden grote investeringen te doen in nieuwe toestellen die geschikt zijn voor mobiele televisie. Toch wordt gesteld dat de televisiemakt nog steeds ruimte biedt voor mobiele telefoons. "Mobiele toepassingen mogen dan minder geschikt zijn om televisieprogramma's te bekijken, maar het is in potentie een ideaal medium om het televisiegebruik te verbeteren voor consumenten," wordt er opgemerkt.

18:47 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: televisie, mobiele televisie |  Facebook |

Virusbestrijders verwachten gevoelige omzetgroei

Kaspersky-AntivirusDe economische crisis zal leiden tot meer cybercrime en dus een grotere vraag naar bescherming. Dat zou komen omdat bedrijven de neiging hebben om in economisch moeilijke omstandigheden kosten te besparen door zwaarder te leunen op informatica. Dat heeft virusbestrijder Eugene Kaspersky gezegd. Er wordt aan toegevoegd dat ondernemingen meer verwerkingen doen op het internet en daardoor kwetsbaarder worden. Een niet onbelangrijk aantal aanvallen zou afkomstig zijn van medewerkers die als gevolg van de economische crisis werden ontslagen. Kaspersky zegt rekening te houden met een omzetgroei van 40 procent. Ook vorig jaar zag Kaspersky zijn omzet met 80 procent stijgen tot 360 miljoen dollar.

"Veel ondernemingen moeten medewerkers ontslaan en kunnen daarbij rekenen op wraak van enkele oudgedienden," aldus Kaspersky tegenover het online magazine Nu.nl. "Dat zijn bovendien aanvallen, die als ze goed worden uitgevoerd, een bedrijf kunnen kapot maken." De beveiliger vreest ook dat een aantal ontslagen medewerkers tot cybercrime overgaan om toch maar aan inkomen te komen. Kaspersky voorziet dit jaar dan ook een snelle toename van het aantal cyberbedreigingen. Het gaat daarbij onder meer om de besmetting van computers via losse opslagmedia zoals USB-flashdrives of dvd-schijven. Recente grootschalige infecties van computers zijn volgens Kaspersky veroorzaakt door crimeware die automatisch geactiveerd worden vanaf dergelijke media, vaak omdat gebruikers geen idee hebben van de risico’s die deze met zich meebrengen.

Verder constateert Kaspersky een sterke toename van het aantal websites dat geïnfecteerd is met kwaadaardige codes. Volgens verschillende bronnen zijn op dit ogenblik één op de vijftig tot driehonderd websites besmet. Twee jaar geleden was dat nog een tiende. Daarnaast schuilt er volgens Kaspersky ook een gevaar in de toename van het aantal online financiële diensten, die traditioneel cybercriminelen aantrekken. Ook verwacht het beveiligingsbedrijf een groei van nepantivirusprogramma’s die niet-bestaande bedreigingen melden en gebruikers geld aftroggelen onder het voorwendsel hen een dienst te bewijzen. Ook vreest Kaspersky dat virusschrijvers zullen blijven profiteren van de zwakke plekken in besturingssystemen en populaire de groeiende populariteit van alternatieven voor Windows, die volgens Kaspersky onafwendbaar zullen leiden tot een toename van het aantal crimewareprogramma’s dat ook deze besturingssystemen op de korrel neemt.

18:29 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet, virus, kaspersky |  Facebook |

Outletcenters profiteren van economische crisis

Outletcenters, die afgevoerde collecties kleding, schoenen en accessoires aanbieden voor een scherpe prijs, hebben weinig last van de financiële crisis. Dat zegt Marc Bauwens, general manager van het Nederlandse Designer Outlet Roermond. Mensen zoeken volgens hem in tijden van crisis immers betere prijzen op. Bauwens maakt gewag van 12 procent meer bezoekers sinds oktober vorig jaar. Hij zegt echter wel voorzichtig te blijven. Outletcenters hebben volgens hem de tijd mee, maar hij voegt er aan dat nog moet blijken of deze stijgende lijn aangehouden kan worden. Hij durft niet spreken van een immuniteit tegen de crisis, want als het werkloosheidscijfer nog verder zou stijgen, zou dat volgens Bauwens ook een negatieve invloed kunnen hebben op de outletcenters, want dan zullen de consumenten nog minder uitgeven.

Ook bij de concurrenten ziet men een gelijkaardige tendens. ''We hebben iets minder bezoekers getrokken dan we hadden verwacht, maar we zien wel een omzetstijging," aldus Natalia de Smalen, marketingmanager van het outletcenter Bataviastad, tegenover het persbureau ANP. "De mensen die komen, komen echt om te shoppen. Outletcenters trekken volgens haar immers prijsbewuste consumenten aan. Ook het outletcenter Rosada in Roosendaal maakt gewag van een groei. Bezoekers geven volgens Martina Hundt, manager van Rosada, in elk geval niet minder geld uit in het outletcenter. Hundt denkt dat de recessie een extra positief gevolg heeft voor de klant. Hoe minder mensen kopen in de gewone winkels, hoe meer stukken er volgens haar in de outlet terechtkomen, waardoor de prijs er nog goedkoper wordt.

Ook de keten Chic Outlet Shopping Village meent dat de crisis grote kansen bieden voor de sector. De groep zegt vooral te mikken op de zogenaamde recessionistas, consumenten die er graag modieus en stijlvol bijlopen, maar daarvoor op zoek gaan naar koopjes. De groep meent ermee zelfs te kunnen inspelen op het nieuwe citytrip-seizoen. "De Chic Outlet Shopping Villages zijn daarvoor een ideale optie," stelt de keten. "Gelegen in de buurt van de belangrijkste toeristische steden zoals Parijs, Londen, Madrid, Milaan, Dublin, München en Frankfurt en Barcelona, bieden deze bestemmingen een dag ongeremd shoppingplezier. In België heeft de keten Maasmechelen Village.

18:01 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: retail, outlet |  Facebook |

Historische Amerikaanse krant gooit pen neer

rockymountainDe honderdvijftig jaar oude Amerikaanse krant Rocky Mountain News is voor het laatst verschenen. Het mediaconglomeraat E.W. Scripps maakte bekend dat er geen geschikte kopers voor de krant uit Denver waren gevonden. Het einde komt niet als een verrassing, want Scripps had Rocky Mountain News in december vorig jaar al te koop gezet. De krant leed onder sterk gedaalde advertentie-inkomsten. Ook andere gedrukte media in de Verenigde Staten vechten voor hun voortbestaan. Het mediaconcern Hearst stopt mogelijk met de uitgave van de San Francisco Chronicle als daar de kosten niet kunnen worden teruggebracht. Vier andere uitgevers hebben faillissementsbescherming aangevraagd. Daaronder bevindt zich ook Tribune, de eigenaar van de kranten Chicago Tribune en Los Angeles Times.

De Rocky Mountain News heeft een lange geschiedenis. De krant werd opgericht in 1859, nog voor de staat Colorado ontstond en vooraleer beroemde kranten zoals de Wall Street Journal, The Washington Post en The Los Angeles Times voor het eerst op de markt kwamen. De Rocky Mountain News bracht onder meer verslag over de goldrush, die de eerste kolonisten naar Colorado bracht, de oorlog tegen de Indianen en de kolonisatie van het Amerikaanse westen. Scripps kocht de krant in 1926. Het voorblije jaar leed de krant een verlies van 16 miljard Amerikaanse dollar. Door het verdwijnen van de Rocky Mountain News blijft in Denver alleen nog rivaal Denver Post over. Tussen beide kranten heeft een decennialange kleurrijke oorlog gewoed. De werknemers van de Rocky Mountain News worden nog tot eind april uitbetaald.

John Temple, president van de Rocky Mountain News, stelde dat de kranten zich zouden moeten toespitsen op het creëren van online content waarvoor een niche-publiek bereid is te betalen. "Het is niet langer realistisch te denken dat het publiek zich nog zal tevreden stellen met één informatiebron," benadrukte hij. "Wie daarvan uitgaat, zal tenonder gaan. Wie niet met nieuwe formaten experimenteert, dreigt onvermijdelijk in problemen te komen." Mike Simonton, analist bij Fitch Ratings, vreest dat de volgende twee jaar nog vele Amerikaanse kranten ermee zullen ophouden. Dat is volgens hem het gevolg van de druk van het internet, die al verscheidene jaren steeds meer wordt opgedreven. Scripps staakte al eerder de uitgaves van Cincinnati Post en Albuquerque Tribune.

17:36 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: media, krant, rocky mountain news |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft een formeel bod uitgebracht op Austrian Airlines. De biedperiode loopt tot half mei. Lufthansa nam in december al het belang van 42 procent van de Oostenrijkse staatsholding ÖIAG in Austrian Airlines over. Tegen het einde van de biedperiode, op de resterende aandelen, wil Lufthansa minstens 75 procent van de stemgerechtigde aandelen binnenhalen. De overname zou Lufthansa 377 miljoen euro kosten. Als voorwaarde aan de overname is wel de Europese goedkeuring verbonden voor de Oostenrijkse staatshulp van 500 miljoen euro voor Austrian Airlines. De Europese Commissie zegt er niet zeker van te zijn dat de staatshulp de leefbaarheid van Austrian Airlines op lange termijn kan herstellen. Door de overname zou Lufthansa de grootste luchtvaartgroep van Europa worden.

De bank Citigroup en het Amerikaanse ministerie van financiën hebben een akkoord bereikt waardoor de Amerikaanse overheid een belang van 36 procent kan verwerven in de financiële groep. De deal bepaalt dat de Amerikaanse overheid het pakket van preferente aandelen in Citigroup dat het al in handen had, zal omzetten in gewone aandelen. Daardoor kan het zogeheten tastbare vermogen van de bank gevoelig worden opgetrokken, wat de balansstructuur van de groep aanzienlijk kan verbeteren. Door de deal zal het Amerikaanse ministerie van financiën een groot deel van de raad van bestuur van Citigroup vervangen, maar gedelegeerd bestuurder Vikram Pandit en voorzitter Richard Parsons blijven op post. Het is de derde keer in enkele maanden tijd dat de Amerikaanse regering Citigroup ter hulp moet komen.

De Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 32,2 miljoen. Dat is 90 procent minder dan het jaar voordien. De omzet daalde met 1.3 percent tot 5.45 miljard euro. Iberia, dat fusiegesprekken voert met British Airways, linkt de winstdaling aan de afgenomen vraag ten gevolge van de economische crisis. Voorts namen de kerosinekosten het voorbije jaar toe met 521 miljoen. In het vierde kwartaal van het voorbije jaar leed Iberia een verlies van 19 miljoen euro. Het slotkwartaal van het jaar voordien leverde een winst op van 105 miljoen euro. De vloot van Iberia telde eind vorig jaar nog 119 toestellen. Dat zijn 17 exemplaren minder dan het jaar voordien. Iberia denkt eraan om het aantal vluchten te verminderen en de aankoop van drie nieuwe vliegtuigen met één jaar uit te stellen.

De medewerkers van Hewlett-Packard en EDS worden verzocht loon in te leveren om extra ontslagen te vermijden. De managers zouden 10 procent moeten inleveren, terwijl van het andere personeel een loonsverlaging van 5 procent kregen voorgesteld. Het gaat om een wereldwijde maatregel om de kosten te beheersen. De productverkoop is met 15 procent tot 20 procent gedaald. Maar Hewlett-Packard zegt te geloven dat het een tijdelijke situatie is. Met een goed beheer van de kosten kan de groep naar eigen zeggen beter uit de crisis komen en een verdere herstructurering vermijden. Hewlett-Packard nam in mei vorig jaar EDS over voor een bedrag van 13,9 miljard dollar. De fusie kost wereldwijd 24.600 banen. De integratie van beide bedrijven zou in augustus worden afgerond. De twee groepen hebben samen 320.000 werknemers.

Het Italiaanse nutsbedrijf Enel overweegt een kapitaalverhoging van 5 miljard euro tot 7 miljard euro. Enel nam twee jaar geleden samen met het Spaanse bouwbedrijf Acciona de Spaanse stroomproducent Endesa over. Er was bij de overname echter al afgesproken dat Enel het belang van Acciona na verloop van tijd zou kunnen overnemen. Dat is onlangs gebeurd, vroeger dan verwacht. De bouwgroep betaalde 11,3 miljard euro voor het belang, waarvan 9,6 miljard euro in cash. Het resterende bedrag wordt vergoed in de vorm van activa in hernieuwbare energie. Enel controleert nu 92 procent van Endesa. Onder meer door de overname van Endesa heeft Enel echter een schuld van 51 miljard euro. Dat is de grootste schuldenlast van alle Europese nutsbedrijven. Het bedrijf moet dus maatregelen nemen om de schuldenberg weg te werken.

De Amerikaanse hypotheekverstrekker Fannie Mae heeft het voorbije jaar een verlies geleden van 58,7 miljard dollar. Een jaar eerder bedroeg het verlies nog 2,1 miljard dollar. Het monsterverlies is vooral te wijten aan uitzonderlijke elementen in het tweede halfjaar. Alleen al in het vierde kwartaal was er een nettoverlies van 25,9 miljard dollar. Ook de vooruitzichten zijn weinig rooskleurig. Fannie Mae zegt te verwachten dat de slechte marktomstandigheden dit jaar zullen voortduren of nog zullen verergeren. Fannie Mae moet intussen weer aankloppen bij de overheid voor extra steun. Eind vorig jaar lagen de passiva 15,2 miljard dollar hoger dan de activa. Om een faillissementsprocedure te vermijden, heeft Fannie Mae de Amerikaanse overheid dat bedrag aan steun gevraagd. Dat zou nog kunnen oplopen als de kredietmarkten blijven verslechteren.

Het Amerikaanse industrieel conglomeraat General Electric gaat vanaf de tweede jaarhelft zijn kwartaaldividend met 68 procent verminderen tot 10 dollarcent per aandeel. Daardoor bespaart de groep 9 miljard dollar per jaar. De verlaging van het dividend komt er onder meer om de kredietrating van General Electric te vrijwaren. Die rating staat onder druk door de slechte prestaties van de financiële tak van het conglomeraat. Het is de eerste keer sinds zeker 1940 dat General Electric overgaat tot een dividendverlaging. Jeffrey Immelt, chief executive van General Electric, had nochtans herhaaldelijk benadrukt dat er aan het dividend niet zou geraakt worden, aangezien er voldoende geld is en het een operationeel model toeliet het dividend veilig te stellen, maar stelde nu dat de maatregel noodzakelijk was om het bedrijf op de lange termijn te versterken.

De Braziliaanse luchtvaartmaatschappij Embraer mag van een regionale rechtbank geen 20 procent wegsnoeien in zijn personeelsbestand. Embraer moet begin volgende maand eerst gegronde redenen geven aan de vakbonden en de rechter om die maatregel te motiveren. Volgens de rechter verzuimde de vliegtuigbouwer te onderhandelen met de werknemersorganisaties, alvorens de personeelsreductie aan te kondigen. Embraer kondigde eerder deze maand aan dat het een vijfde van zijn 21.362 werknemers wil laten vertrekken. De groep verwacht dat de omzet dit jaar daalt met 13 procent. Embraer is de derde grootste vliegtuigconstructeur van de wereld. Nagenoeg de helft van zijn omzet haalt de Braziliaanse constructeur uit de Verenigde Staten en Canada, die zwaar getroffen zijn door de economische crisis.

Het Taiwanese bedrijf High Tech Computer (HTC), producent van smartphones, heeft zijn personeelsbestand het voorbije jaar met 46 procent zien toenemen. Het concern heeft nu 9.300 medewerkers. HTC investeerde het voorbije jaar gevoelig in de uitbreiding van zijn productengamma. Vooral de G1-smartphone kreeg veel aandacht, de eerste mobiele telefoon met Android, het besturingssysteem van Google. In totaal ging de verkoop er met 21 procent op vooruit. De expansie van HTC is een opsteker voor de Taiwanese economie. Door een recorddaling van het bruto binnenlandse product groeide de werkloosheidsgraad er in december van vorig jaar tot 5,03 procent van de arbeidsbevolking, tegen 3,94 procent een jaar geleden. HTC kondigde ook aan 8 miljoen dollar te zullen investeren in zijn Chinees dochterbedrijf in Shanghai.

De Amerikaanse computerbouwer Dell wil tegen 2011 nog eens voor 1 miljard dollar kosten besparen, waarbij nieuwe fabriekssluitingen niet worden uitgesloten. Dell slaagt er voorlopig niet in de crisis het hoofd te bieden. Nog maar zes weken geleden werd al een grondige sanering doorgevoerd. Twee toplui moesten het bedrijf verlaten en in Ierland werden 1.900 banen geschrapt. Het bedrijf zegt nu zich op een langere periode van recessie voor te bereiden. De computerbouwer ziet zijn verkoop terugvallen. In het laatste kwartaal liep de omzet met 16 procent terug tot 13,4 miljard dollar. De winst halveerde tot 351 miljoen dollar. Er wordt geklaagd over het design van de computers en een slecht werkend distributiekanaal. Dat weerspiegelde zich in de beurskoers. In één jaar tijd daalde het aandeel met 60 procent.

De tien Zuid-Aziatische landen die verenigd zijn in de zogenaamde Asean, hebben in Thailand een vrijhandelsakkoord gesloten met Australië en Nieuw-Zeeland. De Asean bestaat uit Thailand, Maleisië, Singapore, Indonesië, Vietnam, Myanmar, Brunei, Laos, Cambodja en de Filipijnen en streeft naar een structuur zoals de Europese Unie. De tien landen tellen samen 600 miljoen inwoners en hebben een gezamenlijk bruto binnenlands product van 2.700 miljard dollar. Australië en Nieuw-Zeeland zijn de belangrijke handelspartners van de Asean. De handel met Australië en Nieuw-Zeeland kwam vorig jaar uit op 50 miljard dollar. De directe buitenlandse investeringen van de twee in de Asean-landen lag boven 1 miljard dollar. Het vrijhandelsakkoord van Australië en de Asean, is groter dan dat van Australië met de Verenigde Staten.

Jean-Pierre Roth, de voorzitter van de Zwitserse Nationale Bank, gaat eind dit jaar met pensioen. De 62-jarige Roth heeft drie decennia gewerkt voor de Zwitserse centrale bank, die sinds 2001 onder zijn leiding staat. Roth zegt zijn vertrek vroeg genoeg bekend gemaakt te hebben om voldoende tijd te hebben om voor een opvolging te zorgen. Officieel is er nog geen kandidaat naar voor geschoven, maar algemeen wordt verwacht dat Roth zal opgevolgd worden door Philipp Hildebrand (45), een gewezen zwemkampioen en op dit ogenblik ondervoorzitter van de Zwitserse Nationale Bank. De aanstelling moet worden goedgekeurd door de Zwitserse regering. Jean-Pierre Roth legt volgende maand ook zijn functie van voorzitter van de bestuursraad van de Bank for International Settlements in Bazel neer.

Het Britse energiebedrijf Centrica heeft het voorbije jaar een nettowinst gemaakt van 903 miljoen Britse pond. Dat is 20 procent minder dan het jaar voordien. De omzet steeg met 31 procent tot 21,3 miljard pond, geholpen door de gestegen prijzen voor gas en elektriciteit. Centrica zegt dat de winst echter onderdrukt werd door de hoge belastingen. Daardoor zakte de winst van dochter British Gas met één derde. Centrica maakte van de gelegenheid ook gebruik om aan te kondigen dat dit jaar 1.500 banen zullen gecreëerd worden als onderdeel van investeringen voor 15 miljard pond in duurzame energie, om zijn klanten te stimuleren om energie-efficiënt te werken. Centrica kijkt bovendien naar mogelijkheden om nucleaire capaciteit te bekomen. Centrica hoopt daarvoor een belang van 25 procent te kunnen nemen in British Energy.

Het ineenzakken van de Oost-Europese munten tegenover de euro en de dollar zijn een voedingsbodem voor meer sigarettensmokkel. Dat zegt Paul Adams, de topman van het Britse tabaksconcern British American Tobacco (BAT). Hij wijst er daarbij op dat er een steeds grotere prijskloof groeit, wat de smokkel zal stimuleren. Volgens Adams kostte de sigarettensmokkel vorig jaar wereldwijd 20 miljard dollar aan overheidinkomsten. Liefst 335 miljard dollar aan illegale sigaretten zou zijn verhandeld. Dat stemt overeen met circa 6 procent van de totale markt of meer dan een derde van de verkoop van Philip Morris International, de grootste tabaksgroep ter wereld. De enige manier om de smokkel in te dijken is volgens Adams de prijzen in Oost-Europa te verhogen. Maar dan moeten volgens de BAT-topmen alle spelers op de markt meewerken.

De Europese divisie van General Motors is in de laatste drie maanden van vorig jaar diep in de rode cijfers beland. Op een omzet van 6,42 miljard dollar boekte General Motors Europe een verlies van 1,94 miljard dollar (1,5 miljard euro). Dat betekent een verliesmarge van 30 procent. De omzet kelderde met 40 procent. In de Europese divisie zijn ook de cijfers van de Opel-fabriek in Antwerpen verwerkt. Specifieke resultaten voor Opel of voor Antwerpen geeft General Motors echter niet. De slechte cijfers maken het waarschijnlijk extra moeilijk voor General Motors om privé-investeerders te vinden die Opel zouden willen overnemen van het Amerikaanse concern. De Europese GM-divisie deed het nog altijd aanzienlijk beter dan zijn Amerikaanse zustertak. Die boekte in het laatste kwartaal een verlies van 3,4 miljard dollar op een omzet van 19,2 miljard dollar.

Meer Nieuws

14:02 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-02-09

Dagelijks leven weerspiegelt zich ook online

Het online gedrag weerspiegelt perfect de bekommernissen van het dagelijkse leven. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau ComScore. Daarbij wordt opgemerkt dat het gebruik van het woord 'employment' in Amerikaanse zoekopdrachten tijdens de maand december van vorig jaar met 206 procent is gestegen tegenover de maand voordien en nu drie keer hoger ligt dan tijdens dezelfde periode het jaar voordien. Ook andere termen die verband houden met de recessie - zoals 'bankruptcy' en 'coupons' - eveneens een grote groei kenden. De onderzoekers stellen dat het zoekvolume dat verband houdt met de economie het voorbije jaar gevoelig is gestegen, naarmate de bevolking zich steeds meer zorgen is beginnen te maken over zijn economische welvaart.

16:04 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet, economie, vacature |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende