21-03-09

Eerste zwarte topman voor Brits beursgenoteerd bedrijf

tidjanethiamDe Britse financiële groep Prudential heeft Tidjane Thiam (46) benoemd tot nieuwe chief executive. Thiam is daarmee de eerste topman van een Brits beursgenoteerd bedrijf. Eerder was Thiam minister van planning en ontwikkeling van Ivoorkust. Thiam wordt één van de weinige vertegenwoordigers van een ethnische minderheid in de bestuurskamers van Britse bedrijven. Thiam neemt zijn nieuwe functie op na de zomer. De benoeming van Thiam wordt door Powerful Media, dat een lijst publiceert met de honderd meest invloedrijke zwarten van Groot-Brittannië, als een belangrijk precedent bestempeld. Michael Eboda, oprichter van Powerful Media, zegt dat de benoeming echter door niemand als een symbolisch signaal zal worden beschouwd, aangeien Thiam een indrukwekkende carrière achter de rug heeft.

Tidjane Thiam werd vorig jaar door Powerful Media nog als tweede belangrijkste zwarte van Groot-Brittannië genoemd. Thiam studeerde in Parijs en is ingenieur van opleiding en behaalde ook een graad als master of business. Hij was minister van planning en ontwikkeling van Ivoorkust en nadien chief executive van het Ivoriaanse Nationaal Bureau voor Technische Studies en Ontwikkeling. Vervolgens werd hij partner bij het adviesbureau McKinsey en Europees chief executive van de verzekeringsgroep Aviva. Thiam wordt bij Prudential opvolger van Mark Tucker (51), die eerder aangekondigd had te willen vertrekken na een carrière van een kwarteeuw bij de Britse financiële groep, die hij de voorbije vierenenhalf jaar heeft geleid.

Sandra Kerr, directeur van het gelijke kansenproject Race for Opportunity, omschrijft de benoeming van Thiam als een mijlpaal. "Ik hoop dat de prestaties van Tidjane Thiam tieners en werknemers uit etnische minderheidsgroepen zullen inspireren om een succesvolle carrière na te streven," benadrukt ze. "Maar de benoeming mag niet geroemd worden als een succes voor het gelijke kansenbeleid in het Britse onderwijs en bedrijfsleven. Tidjane Thiam werd immers geboren en opgeleid buiten Groot-Brittannië." In de bestuursraden van Britse bedrijven zijn immers weinig vertegenwoordigers van etnische minderheden. Damon Buffini, topman van de investeringsgroep Permira, is één van de uitzonderingen.

11:33 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: human resources, prudential, tidjane thiam |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.