30-03-09

Krantenjournalisten vluchten naar het internet

Steeds meer journalisten stappen van de traditionele media over naar online nieuwskanalen. Dat schrijft het magazine Online Media Daily naar aanleiding van een recente aanwervingsronde bij de Amerikaanse internetportal AOL, die bij de traditionele media een hele reeks journalisten heeft weggehaald. AOL voert daarbij aan dat de traditionele mediasector een bijzonder grote crisis doormaakt, met zware personeelsinkrimpingen en dreigende faillissementen. Dat is voor online media volgens Marty Moe, senior vice president bij MediaGlow van de internetportal, een unieke kans om ervaren journalisten aan te trekken om zijn uitbreidend aantal nichesites te bemannen.

De aanwervingen van AOL zijn indrukwekkend. Voor zijn modesite Stylelist.com werd Diane Davis, gewezen lifestyle-rubriekleier van Associated Press aangetrokken. Voor de moderubrieken werd ook Sara Cristobal van Bazaar.com aangetrokken, net zoals Laure Kenney, gewezen editoriaal directeur van Sephora.com. De sportsite FanHouse.com van AOL heeft al een reeks journalisten van de Chicago Sun-Times, Los Angeles Times, Newark Star-Ledger en de Contra Costa Times aangetrokken. Sunny Wu, die de Olympische Spelen volgde voor msnbc.com, wordt verantwoordelijk voor de homepage van de website. Andere nieuwe namen zijn Melinda Henneberger van The New York Times als rubriekleider van PoliticsDaily.com, politiek correspondent Carl Cannon van de National Journal en columnist Walter Shapiro van USA Today.

"Journalisten uit de gedrukte pers vinden steeds meer een onderkomen in de nieuwe media," merkt Online Media Daily op. "Steeds meer kranten leggen de boeken neer, schroeven hun investeringen terug of werken alleen verder met een uitsluitend online editie." Dat biedt internetportals en andere online media de kans om ervaren journalistiek talent aan te trekken om zijn online nieuwsactiviteiten uit te breiden. Marty Moe stelt dat de internetportal - die nu al zeventig vertikale sites telt en daar dit jaar nog eens dertig aan wil toevoegen - daardoor in de positie is om een vorm van nieuwe en duurzame media uit te werken die de waarden van de traditionele journalistiek in ere houden. Tim Armstrong, de nieuwe topman van AOL, stelt dat zijn bedrijf hier een grote gelegenheid krijgt om een grote rol te spelen in de toekomstige overstap naar digitale media.

17:03 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet, media, journalistiek |  Facebook |

Kredietwaardigheid reclamesector komt langzaam in gedrang

Er moeten vragen gesteld worden bij de kredietwaardigheid van reclamegroepen. Dat zeggen bekende ratingbureaus zoals Standard & Poor's en Moody's. Dat is het gevolg van de slechte vooruitzichten voor de wereldwijde reclamemarkt voor het lopende jaar. De reclamesector heeft volgens de ratingsbureaus het voorbije jaar een groeit gekend, maar moet er voor dit jaar rekening gehouden worden met een gevoelige inkrimping. De kredietwaardigheid is voor reclamegroepen bijzonder belangrijk, aangezien ze grote bedragen van klanten beheren. Aangezien er nog altijd geen aanwijzingen zijn voor een heropbloei van de economie, wordt gevreesd dat ook de reclamesector zich niet snel zal herstellen.

"Zopas nog verlaagde Standard & Poor's de kredietwaardigheid van WPP Group en Publicis Groupe van stabiel naar negatief, zoals dat eerder ook het geval was voor Omnicom," aldus het magazine Adweek. "Eerder al had ook Moody's de kredietwaardigheid van WPP Group naar negatief teruggeschroefd, verwijzend naar een overname door de reclamegroep van het bureau Taylor Nelson Sofres voor een bedrag van 2,3 miljard dollar, die grotendeels met schulden werd gefinancierd. Ook voor Omnicom schroefde Moody's zijn rating terug van stabiel naar negatief, omwille van vragen rond de liquiditeit van de reclamegroep." De reclamesector zelf stelt eveneens zijn verwachtingen voor het lopende jaar naar beneden bij.

"De grote reclamegroepen hebben het voorbije jaar allemaal een groei gekend," aldus financiële analisten. "Maar dit jaar zullen zij een inkrimping kennen. Wanneer de winsten dalen, worden de bestaande schulden veel belangrijker. Vooral in China, Rusland en het Midden-Oosten wordt volgens het reclameconcern Group M een belangrijke terugval verwacht. Ook ZenithOptimedia waarschuwt dat de achteruitgang groter zal zijn dan de 6,2 procent achteruitgang die in december vorig jaar werd voorspeld. Er zijn ook geen tekenen van beterschap. Verwacht wordt dat het tweede kwartaal nog slechter zal zijn dan de eerste drie maanden van het jaar. Daarbij speelt ook de wankele situatie van de autosector, een bijzonder grote adverteerder, een belangrijke rol. Door de lagere winsten dreigt een aantal reclamebureaus zijn kredietlijnen te overschrijden.

16:42 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: reclame, rating |  Facebook |

Publiek Facebook wordt steeds volwassener

Het publiek van de sociale netwerksite Facebook wordt snel ouder. Dat blijkt uit cijfers van het weblog Inside Facebook. Het aantal gebruikers van meer dan vijfendertig jaar is de voorbije zestig dagen volgens Inside Facebook zelfs verdubbeld. Deze snelle groei betekent volgens het weblog dat de meerderheid van de gebruikers van Facebook nu ouder is dan vijfentwintig jaar. Gebruikers van achttien tot vijfentwintig jaar vertegenwoordigen op dit ogenblik 35 procent van de totale Facebook-populatie. Daarmee vormen ze volgens Inside Facebook nog wel proportioneel de grootste groep, maar de leeftijdscategorie van zesentwintig tot vierenveertig jaar vertegenwoordigen nu al 41 procent van het totale publiek van de sociale netwerksite.

Inside Facebook stelt dat vrouwen boven de vijfenvijftig jaar de voorbije drie maanden zelfs de snelst groeiende groep gebruikers van Facebook uitmaken. "Dit gegeven zet ontwikkelaars en marketeers aan om na te denken hoe ze deze groep nieuwe gebruikers kunnen benaderen," aldus Justin Smith, oprichter van Inside Facebook, tegenover het magazine Online Media Daily. Dat voegt er aan toe dat Facebook zich inderdaad steeds meer begint te richten naar hele gezinnen, naarmate alle leeftijdscategorieën in het sociale netwerk zijn terug te vinden. AllFacebook, een andere weblog rond de sociale netwerksite, merkt op dat er de jongste tijd opvallend veel moeders toetreden tot het netwerk.

"Jongeren vinden dat misschien niet zo leuk," aldus AllFacebook. Maar Facebook begint dat fenomeen volgens de analisten te herkennen. De sociale netwerksite is de voorbije maanden begonnen met nieuwe mogelijkheden te zoeken om deze nieuwe gebruikersgroepen te benaderen, buiten zijn traditionele basis van tieners en studenten, al blijft die groep nog altijd centraal staan. Adam Kasper, director digital media bij het reclamebureau Havas, zegt dat veel adverteerders nog altijd terughoudend staan tegenover Facebook, ondanks deze belangrijke demografische verschuiven en zijn erkenning als een gevestigd cultureel fenomeen. Het plaatsen van reclame op Facebook is volgens Kasper voor vele adverteerders nog geen prioriteit, maar volgen ze wel de activiteiten op de sociale netwerksite om te zien hoe berichten doorgegeven worden.

16:22 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: reclame, sociale netwerken, facebook |  Facebook |

Televisie blijft het beter doen dan verwacht

Ondanks alle hype rond nieuwe media, blijft televisie veruit het meest populaire medium. Dat geldt ook vooral alle leeftijdscategorieën, in tegenstelling tot de veronderstelling dat vooral jongeren een grote voorkeur zouden tonen voor nieuwe media. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse Council for Research Excellence. De onderzoekers stellen dat de jongere leeftijdscategorieën, eveneens in tegenstelling tot wat algemeen wordt verondersteld, evenmin de grootste gebruikers zijn van media. Het zijn daarentegen de leeftijdscategorie van vijfenveertig tot vierenvijftig jaar - de digital boomer - zowel veel gebruik maakt van televisie als van internet.

"Gemiddeld besteedt een gebruiker gemiddeld amper twee minuten per dag aan televisie op het internet en minder dan één minuut aan mobiele video," voeren de onderzoekers aan tegenover het magazine Mediaweek. "De tijd die aan traditionele televisie besteedt wordt, ligt veel hoger. Het is evenmin waar dat jongeren de grootste gebruikers van media zijn. De digitale boomers besteden gemiddeld negenenhalf uur aan het beeldscherm. Ze kijken veel naar televisie, maar ook aan het internet. In de andere leeftijdscategorieën, met inbegrip van de categorieën van achttien tot vierentwintig jaar en vijfentwintig tot vierendertig jaar, is de gemiddelde kijktijd achtenhalf uur."

Wel merken de onderzoekers een verschuiving op in het gebruik van media. "De computer heeft radio vervangen als tweede media-activiteit," merken de onderzoekers op. "Beide media hebben ongeveer hetzelfde bereik - 77 procent bij radio en 75 procent bij de computer - maar gemiddeld besteedt de consument meer dan tweeënhalf uur aan de computer, tegenover slechts iets meer dan één uur en drie kwart aan radio." Verder stellen de onderzoekers dat ook de televisiereclame het goed blijft doen. Gemiddeld zou een televisiekijker ongeveer één uur per dag naar reclame en promoties te zien krijgen. Dat spreekt volgens de onderzoekers de stelling tegen dat consumenten de meeste televisiereclame proberen te ontwijken.

16:05 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: radio, internet, media, televisie |  Facebook |

Wraakzuchtige werknemer boekt weinig succes

Wraakzuchtige werknemers boeken weinig succes. Dat is de conclusie van een onderzoek van de universiteit van Bonn en het Deutsche Institüt für Wirtschafsforschung. Dat kwam immers tot de vaststelling dat wraakzuchtige mensen sneller geneigd zijn om werkloos te worden, minder vrienden hebben en in het algemeen minder tevreden zijn met hun leven dan mensen die een ervaren onrechtvaardigheid over zich heen laten gaan zonder te willen terugslaan. De onderzoekers stellen daarbij dat wraakzuchtige medewerkers moeilijk te motiveren zijn en dus vlug een negatief beeld oproepen bij werkgevers, zodat ze gemakkelijk bovenaan een lijst komen van personeelsleden die men het liefst kwijt is.

"Er kan zowel een negatieve als positieve benadering gehanteerd worden voor het principe oog-om-oog-tand-om-tand uit het Oude Testament," aldus professor Armin Falk van het Institut für Gesellschafts- und Wirtschaftswissenschaften aan de universiteit van Bonn, tegenover het magazine The Register. "De positieve benadering bestaat erin dat een positieve stimulans vergoed wordt met een positieve reactie. Een negatieve benadering bestaat er daartegenover in dat een stimulans die als negatief wordt ervaren, niet zonder gevolgen zal blijven. Beide benaderingen zijn wijdverspreid, maar uit het onderzoek is gebleken dat wraakzucht meestal niet gepaard gaat met een goed leven."

"Positief ingestelde medewerkers zullen op een incentive, zoals een bonus of een gratis drank, reageren door zich harder in te zetten voor het bedrijf," aldus Falk. "Deze werknemers zullen vaak bereid zijn om overwerk te presteren, op voorwaarde dat ze daarvoor een eerlijke beloning zijn. Omdat ze goed presteren, verdienen ze niet zelden ook meer geld. Negatief ingestelde medewerkers zijn daarentegen echter moeilijk te motiveren. Zij zijn ook niet bereid om voor meer geld ook meer te presteren. Bovendien reageren ze op reprimandes of opmerking niet zelden met productievertragingen en zelfs sabotage. Dat levert hen weinig aanzien op bij de bedrijfsleiding en hun baan komt dan ook als eerste in het gedrang."

15:50 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: human resources |  Facebook |

DRM-technologie moet duidelijkheid scheppen voor consument

Bedrijven die muziek, films en videogames beschermen met digital rights management (drm) moeten daarover duidelijke informatie verstrekken aan de consumenten. Dat heeft de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) gezegd. Naarmate de markt voor digitale media groeit, wordt het voor de consumenten steeds belangrijker om te weten en te begrijpen welke producten ze kopen. Kleine lettertjes en een cryptische terminologie moeten daarbij ten allen tijde geweerd worden. De Federal Trade Commission heeft eerder al producent Sony op de vingers getikt voor de cd-verkoop met software die het aantal kopieerdbare versies beperkte en ook nog eens informatie verzamelde over de muzikale voorkeuren van de consumenten.

"Mary Engle, waarnemend vice-directeur van de Federal Trade Commission, benadrukte tijdens een drm-congres in Seattle geen oordeel te willen vellen over de drm-software, die de mogelijkheden van de consument beperkt om kopieën te maken en in sommige gevallen de content te plaatsen op een drager naar keuze," aldus het magazine Online Media Daily. "Een aantal andere sprekers stelde zich echter niet zo neutraal op. Corynne McSherry, een advocaat bij de Electronic Frontier Foundation, vertelde aan de Federal Trade Commission dat drm-software een beperking inhoudt voor de manier waarop de consument zijn media kan gebruiken. McSherry benadrukte dat de consument zijn aangekochte producten moet kunnen spelen waar en op welke manier hij dat wil."

Christopher Soghoian, assistent aan het Berkman Center for Internet & Society aan de Harvard University, wees erop dat consumenten bovendien met onbruikbaar materiaal dreigen opgescheept te zitten indien de verdelers ervan de ondersteuning van deze producten zouden stopzetten. Hij wees er daarbij op dat bedrijven zoals Yahoo, MSN en Wal-Mart vorig jaar aankondigden met drm-verkoop te zullen stoppen, maar daar na massale protesten van de consumenten weer op terug moesten komen. Mediabedrijven hanteren echter een andere invalshoek en zeggen dat de technologie hen toelaat om te experimenteren met online filmdistributie. "Hoe zouden wij zonder hrm-technologie de consument in staat moeten stellen om een keuze te maken tussen huur op korte periode of een definitieve aankoop," aldus Fritz Attaway, executive vice president van de Motion Picture Association of America.

15:25 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet, media, digital rights management |  Facebook |

Russische jongeren werken niet graag voor buitenlanders

Jonge Russen zouden liever voor het Kremlin of het Russische ministerie van binnenlandse zaken werken dan voor belangrijke technologie-bedrijven of multiniationals. Dat blijkt uit een enquête van de Russische krant Trud. De populairse potentiële werkgever bij Russen tussen zestien en zesentwintig jaar is de nationale gasgigant Gazprom. Die krijgt bij 21 procent van alle jonge Russen de voorkeur. Op de tweede plaats staat de Russische regering met 11 procent. Daarna volgen banen bij de spaarbank Sberbank en de oliegigant Rosneft. Net zoals Gazprom worden ook die bedrijven door de Russische overheid gecontroleerd. Op de vijfde plaats staat het Russische ministerie van binnenlandse zaken.

"In Europa, Amerika en Azia zijn banen bij westerse technologiebedrijven bijzonder gegeerd, maar in Rusland lijkt dat veel minder het geval te zijn," aldus het persbureau Reuteres. "Zeven van de meest favoriete banen bij Russische jongeren liggen bij de Russische overheid of staatsgebonden bedrijven. Amper 2 procent van de ondervraagden ziet zijn droombaan bij chipproducent Intel of zoekmachine Google liggen. Amper 1 procent kiest voor een baan bij producent van consumentengoederen Procter & Gamble of het frisdrankenconcern Coca-Cola." Er wordt geen reden aangegeven waarom bij Russische jongeren een voorkeur zou heersen voor bedrijven of instellingen uit eigen land.

Gazprom geniet in Rusland wel een bijzonder hoog aanzien. De gasproducent is het grootste bedrijf van Rusland en het grootste aardgasbedrijf ter wereld. Het levert aardgas aan veel landen in Europa, vooral aan voormalige Sovjetrepublieken en gewezen bondgenoten van het Oostblok. De Russische federale overheid verkreeg in 2005 een meerderheidsbelang in het bedrijf. Met een totale beurswaarde was Gazprim in maart vorig jaar naar marktkapitalisatie het vierde grootste bedrijf ter wereld, na Exxon Mobil, PetroChina en General Electric. Als gevolg van de kredietcrisis verloor het bedrijf echter een groot deel van zijn waarde en was tegen het einde van vorig jaar gezakt naar de 47ste positie.

15:07 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: human resources, rusland |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Europese informatica-sector moet veel meer energie besparen. De bedrijven moeten tegen 2015 twintig procent minder broeikasgassen uitstoten. Dat heeft Viviane Reding, Europees Commissaris voor informatica, gezegd. Computers en andere toepassingen van de sector dienen volgens de Europees Commissaris gevoelig zuiniger te worden. De informatica-sector zorgt nu voor 2 procent van de uitstoot van broeikasgassen in Europa. De Luxemburgse commissaris meent dat een gevoelige energiebesparing makkelijk haalbaar is. Reding wijst er daarbij op dat sommige informatica-bedrijven beloven al om de uitstoot met 50 procent tot 80 procent te verminderen. De landen van de Europese Unie hebben recent afgesproken om de uitstoot tegen 2020 met minstens 20 procent te verlagen. Ook willen ze 20 procent energie besparen.

Hartmut Mehdorn, topman van de Duitse spoormaatschappij Deutsche Bahn, treedt af. Dat heeft hij tijdens de jaarvergadering van het spoorwegebedrijf bekend gemaakt. Zijn positie was onder grote druk komen te staan nadat bekend werd dat het staatsbedrijf jarenlang persoonlijke gegevens van zijn medewerkers heeft onderzocht om fraude en corruptie tegen te gaan. Ook zou zijn gekeken of er contacten waren met journalisten. Mehdorn heeft altijd ontkend iets van de affaire af te weten, maar hij bood wel zijn excuses aan. De drie vakbonden bij Deutsche Bahn riepen vervolgens op tot zijn vertrek. De 66-jarige Mehdorn staat sinds tien jaar aan de leiding van Deutsche Bahn, het grootste spoorbedrijf van Europa. Normaal zou hij pas in 2011 aftreden. De Duitse regering heeft een onderzoek ingesteld naar de spionagezaak.

Qatar heeft plannen om te investeren in de Duitse auto-industrie. Dat heeft sjeik Hamad bin Khalifa al-Thani, de emir van de rijkste golfstaat, bekend gemaakt. Qatar volgt daarmee het voorbeeld van Abu Dhabi, dat onlangs een belang nam van 9,1 procent in autobouwer Daimler. Volgens de emir vormt de economische crisis een goede opportuniteit om te investeren. Al-Thani wilde niet bevestigen of hij van plan is om te investeren in de noodlijdende GM-dochter Opel, maar liet wel verstaan dat de Duitse autosector hem interesseert. Het houdt volgens hem steek om in een autobouwer als Opel of Daimler betrokken te zijn, aangezien auto's over de hele wereld worden verkocht. Met deze investeringen wil Qatar zijn nationale rijkdom veiligstellen, eenmaal de energie-inkomsten zullen achteruitboeren.

De raad van toezicht van de Franse autoconstructeur PSA Peugeot Citroën heeft het contract van topman Christian Streiff verbroken. Hij wordt vanaf begin juni opgevolgd door Philippe Varin, baas van de staalgroep Corus. De beslissing werd unaniem genomen. Aanleiding voor het ontslag zijn volgens Thierry Peugeot, voorzitter van de Franse autoconstructeur, de uitzonderlijke moeilijkheden in de autosector, waardoor een wissel van het management noodzakelijk werd geacht. Tot eind mei zal directielid Roland Vardanega tijdelijk de functie van gedelegeerd bestuurder op zich nemen. Vanaf midden april zal Varin zich wel al inwerken en kennismaken met de ploeg en de activiteiten van de constructeur. De Franse autogroep leed het voorbije jaar een nettoverlies van 343 miljoen euro. Ook voor dit jaar verwacht de groep een verlies.

Een werkgroep voor de auto-industrie van het Amerikaanse Witte Huis heeft de reorganisatieplannen van de noodlijdende autoconcerns General Motors (GM) en Chrysler afgewezen. Er komt voorlopig geen nieuw geld, maar alleen een overbruggingskrediet voor 60 dagen voor General Motors. Chrysler zou hooguit 6 miljard dollar krijgen, gekoppeld aan de voorwaarde dat er binnen een maand een overeenkomst moet zijn met de Italiaanse constructeur Fiat, dat van de Amerikaanse overheid niet meer dan 35 procent in handen van de Amerikaanse autobouwer in handen mag krijgen. General Motors en Chrysler moesten aantonen weer winstgevend te kunnen worden om voor extra overheidssteun in aanmerking te komen. De Amerikaanse regering zegt dat geen van de huidige reddingsplannen de levensvatbaarheid van de bedrijven garanderen.

Het is mogelijk dat Airbus onder de huidige omstandigheden het militaire transportvliegtuig A400M niet gaat bouwen. Dat heeft Thomas Enders, voorzitter van de Europese vliegtuigbouwer, benadrukt. Enders voegde er aan toe dat het beter is het programma vroegtijdig af te sluiten dan zich in nesten te werken. Zeven landen, waaronder België, hebben al 180 exemplaren van het militair transportvliegtuig besteld. Talrijke van die klanten hebben al hun ongenoegen geuit over de drie tot vier jaar vertraging die het programma al heeft opgelopen. Vooral de ontwikkeling van de motoren loopt gevoelige vertraging op. Het Europese luchtvaartbedrijf EADS, het moederconcern boven Airbus, merkte in een reactie op de uitspraken van Enders op dat er geen hoegenaamd geen plannen bestaan om te stoppen met de ontwikkeling van het militaire transportvliegtuig.

De Amerikaanse bankregulator Federal Deposit Insurance Corporation heeft het faillissement aangekondigd van de Omni National Bank, een regionale bank in de staat Georgia. Het is de éénentwintigste Amerikaanse financiële instelling die dit jaar de boeken neerlegt. Omni National Bank beheerde 956 miljoen dollar aan activia. Het is daarmee het derde grootste faillissement van het jaar. Omni National Bank kreeg 796 miljoen dollar in bewaring, geld dat tijdelijk wordt overgenomen door een andere vestiging in Georgia, SunTrust Banks, totdat de eigenaars het naar een andere bank overzetten. De bank is de vierde in Georgia om sinds het begin van het jaar het faillissement aan te vragen. Georgia is één van de Amerikaanse regio's die het hardst zijn getroffen de economische crisis. In 2007 sloten in Georgia al vijf banken de deuren.

De Russische oliegroep Surgutneftegaz (Surgut) heeft voor het eerst een overname gedaan buiten de Russische grenzen. Het bedrijf neemt een belang van 21 procent in de Hongaarse oliegroep MOL. Surgut neemt het belang over van de Oostenrijkse oliemaatschappij OMV voor 1,4 miljard euro. De deal is een verrassing omdat Surgut totnogtoe geen interesse toonde in internationale overnames. De vierde Russische oliemaatschappij, die beschouwd wordt als een bedrijf dat erg gezagsgetrouw is aan de regering, zit daardoor wel op een berg cash. Eind september had het bedrijf 19 miljard dollar op zijn rekeningen staan. De activiteiten van MOL zijn geconcentreerd in Hongarije en Slovakije. Nogal wat politici in Oost-Europa staan huiverig tegenover een verdere uitbreiding van de Russische greep op hun energiesector.

Vrouwelijke werknemers worden door de band genomen het eerst afgedankt wanneer bedrijven door de recessie gaan afslanken, zeker in arme landen. Dat blijkt uit een onderzoek van Oxfam. Omdat vrouwen vaak lagere functies bekleden, worden vrouwen volgens Oxfam dikwijls op straat gezet zonder financiële regeling. Volgens de directeur van Oxfam, Babara Stocking, blijkt dat vrouwen in landen met een lage levensstandaard grote risico's moeten nemen om hun gezin te kunnen onderhouden. Voor de crisis hadden deze vrouwen het volgens Oxfam al moeilijk om rond te komen en betalen ze nu de hoogste prijs voor de fouten die in de rijke landen zijn gemaakt. In de minder ontwikkelde landen komt daar heel vaak nog bij dat er geen werkloosheidsuitkering wordt betaald en hebben de vrouwen dus geen enkel financieel vangnet.

Na massale kritiek vanuit de politiek, heeft de voormalige topman van de Duitse Dresdner Bank, Herbert Walter, aangekondigd zijn vertrekpremie van 3,6 miljoen euro terug te geven. Hij zei daarbij te handelen met respect voor de zware gevolgen van de financiële crisis voor Dresdner Bank. De bank leed het voorbije jaar, als gevolg van afschrijvingen in de divisie investeringsbankieren, een verlies van meer dan 6 miljard euro. Ondanks het miljardenverlies ontvingen de negen directieleden van Dresdner het voorbije jaar samen 58 miljoen euro. Dat is bijna het dubbele van het jaar voordien. Dresdner is als gevolg van de financiële problemen door Commerzbank overgenomen en de top is vervangen. Walter pleitte ook voor een hervorming van het verloningsysteem, dat volgens hem meer gekoppeld worden moet aan de langetermijnresultaten van het bedrijf.

Het Nederlandse elektronicaconcern Philips heeft de markt in het eerste kwartaal van dit jaar verder zien verslechteren ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft Gerard Kleisterlee, topman van het concern, gezegd tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Philips. In alle drie de divisies van het elektronicaconcern, niet in het minst in de healthcare-divisie, liet de markt volgens Kleisterlee in het eerste kwartaal van dit jaar een verdere verslechtering. De topman zei dat hij graag had willen melden dat het dieptepunt van de recessie gepasseerd is, maar helaas vertellen de feiten volgens hem dat dit niet het geval is. De outlook voor de rest van het jaar noemt hij onzeker. Tijdens de presentatie van de vierdekwartaalcijfers waarschuwde Philips al voor zwakkere resultaten in het eerste kwartaal van dit jaar.

De Europese vakbonden vrezen dat er dit jaar acht miljoen werklozen zullen bijkomen in de Europese Unie. Met die voorspelling gaan de vakbonden een stuk verder dan de Europese Commissie en de werkgeversorganisaties. De Europese Commissie sprak eerder van 3,5 miljoen nieuwe werklozen, terwijl de Europese koepel van de werkgeversorganisaties BusinessEurope het over 4,5 miljoen had. Om het tij te keren, pleitten de vakbonden voor een nieuwe financiële injectie. Ze betogen dat de economie nood heeft aan een inspanning van twee procent van het bruto binnenlands product van de Europese Unie. Het EVV dringt er daarom op aan dat de centrale banken meer geld in omloop zouden brengen. Een risico op inflatie ontwaren de vakbonden niet. Daarnaast vragen de vakbonden meer middelen uit Europese fondsen.

De Britse touroperator TUI Travel heeft 28,5 miljoen euro betaald voor een belang van ongeveer 20 procent in Air Berlin in een kruisparticipatieovereenkomst. De aankondiging komt er een dag nadat de Turkse familie Sabanci een belang van 15 procent nam in Air Berlin. De Turkse familie nam het grootste gedeelte van de participatie van de Amerikaanse miljonair Len Blavatnik in Air Berlin over. In ruil voor de participatie krijgt het Duitse Air Berlin een belang van 19,9 procent in de Duitse luchtvaartmaatschappij TuIfly. Air Berlin leed vorig jaar een nettoverlies van 75 miljoen euro en voorziet voor het komende jaar nog moeilijker tijden. De luchtvaartmaatschappij heeft het aantal passagiers door de wereldwijde economische recessie sterk zien teruglopen en had afgelopen jaar ook last van de sterk gestegen brandstofprijzen.

De Duitse staat heeft een participatie van 8,7 procent genomen in het kapitaal van de noodlijdende bank Hypo Real Estate. De Duitse regering wil de bank nationaliseren. De zieltogende vastgoedbank dreigt elk moment failliet te gaan, ondanks publieke garanties van meer dan 100 miljard euro. Het Duitse Soffin fonds voor steun aan de banksector is van plan om 20 miljoen aandelen, die de bank gaat uitbrengen, te verwerven. Op die manier verwerft Soffin 8,7 procent van de vastgoedbank. De Duitse regering diende midden februari een wetsontwerp in dat haar de mogelijkheid biedt om tot eind juni banken die in moeilijkheden verkeren, te nationaliseren. Aandeelhouders kunnen op die manier onteigend worden. De maatregel is voor de Duitse regering op maat gemaakt om de controle in Hypo Real Estate over te nemen.

De Spaanse Nationale Bank neemt de controle over de regionale spaarbank Caja Castilla la Mancha (CCM). De spaarbank is door de financiële crisis in de problemen geraakt. Het is de eerste keer sinds het uitbreken van de crisis dat de Spaanse overheid een financiële instelling moet bijspringen. De Spaanse overheid zal verse middelen injecten in Caja Castilla la Mancha om de financiële instelling overeind te houden. De raad van bestuur van de spaarbank wordt eveneens vervangen. Volgens het jaarverslag van Caja Castilla la Mancha had de bank eind 2007 voor 24,5 miljard euro activa op zijn balans. De regionale bank telt 582 agentschappen en heeft ongeveer 3.000 medewerkers. Caja Castilla la Mancha verkeert al verschillende maanden in financiële moeilijkheden.

Meer Nieuws

14:26 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Cybercrime nog altijd niet groter dan drugshandel

De wereldwijde omzet van cybercrime moet geraamd worden op ongeveer één miljard dollar per jaar. Dat zegt beveiligingspecialist Richard Stiennon. Daarmee spreekt hij eerdere ramingen van Ed Amoroso, chief security officer van het Amerikaanse bedrijf AT&T, tegen. Amoroso had tegenover een commissie van de het Amerikaanse congres gezegd dat cybercrime wereldwijd een jaaromzet zou realiseren van ongeveer één triljoen dollar per jaar. Dat zou meer zijn dan de opbrengst van de wereldwijde drugshandel, die jaarlijks ongeveer 400 miljard dollar zou opleveren. Volgens de berekeningen van Amoroso zou cybercrime ook een grotere omzet halen dan het bruto binnenlands product van Saudi-Arabië, dat met al zijn olierijkdommen slechts aan 555 miljard dollar komt.

"Volgens Amoroso heeft het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI) berekend dat cybercrime vorig jaar voor de eerste keer de drugshandel als belangrijkste illegale economische sector van de wereld had verdrongen," stipt het magazine The Register aan. "Dat zou betekenen dat cybercrime groter zou zijn dan de hele informatica-sector. De tien grootste bedrijven uit de rangschikking van het magazine Fortune komen trouwens niet meer dan aan een gezamelijke omzet van twee triljoen dollar." Richard Stiennon stelt dat het overschatten van de omvang van cybercrime al vier jaar geleden begon, toen Valerie McNiven, een consulent van het Amerikaanse ministerie van financiën, gewag maakte van 105 miljard dollar inkomsten uit illegale internetactiviteiten.

Richard Stiennon stelt dat de beveiligingsbedrijven van die overdereven bedragen gretig gebruik maakten in hun public relations. "Onder meer David DeWalt, chief executive van het beveiligingsbedrijf McAfee, haalde dat cijfer aan in een speech anderhalf jaar geleden," aldus The Register. "De sector blijft ook diezelfde taal hanteren. Zopas nog lanceerde het beveiligingsbedrijf Finjan een perscommuniqué waarin bevestigd werd dat cybercrime groter is geworden dan de drugshandel en daarmee de mythe nogmaals extra zuurstof bezorgt." Volgens Finjan maakt een gemiddeld cybercrime-netwerk een omzet van 10.800 dollar per dag. Over een heel jaar wordt dat 39,4 miljoen dollar. Indien dat cijfer geëxtrapoleerd wordt naar de duizenden cybercrime-activiteiten op het internet, komt men volgens Finjan gemakkelijk aan één triljoen dollar.

12:44 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet, cybercrime, drugshandel |  Facebook |

Tegen financieel kuddegedrag is geen kruid gewassen

Tegen het financieel kuddegedrag is geen kruid gewassen. Men moet gewoon leren leven met de realiteit van speculatieballonnen en de daarbij horende crisissen. Dat zeggen de Amerikaanse economen Robert Shiller en George Akerlof in hun nieuwe boek 'Animal Spirits'. Daarbij stellen ze wel dat een grotere transparantie de omvang van die crisissen zou kunnen beperken. Eerder al had Shiller gesteld dat financiën een sterk werktuig is dat ook gebruikt kan worden om de ongelijkheid te bestrijden. Maar dan moet volgens hem wel de toegang tot de informatie gedemocratiseerd worden. Het beperken van nieuwe financiële producten is volgens Shiler en Akerlof echter geen oplossing en moeten er nog meer financiële innovaties worden gerealiseerd

De Amerikaanse econoom Robert Shiller, professor aan de Yale University in de Amerikaanse staat Connecticut, werd vooral bekend als uitvinder van de economische term irrational exeburerance. "Daarbij voerde hij aan dat de markt het niet altijd bij het rechte eind heeft, zoals lange tijd werd voorgehouden," aldus Manager-Magazin. "Indien de massa beleggers de kudde volgt en geen rekening meer houdt met de rationale winstverwachtingen, kunnen de beurzen elke grond kwijtraken. Dat instinctgedreven handelen is eerder de regel als de uitzondering. Het huidige Keynesiaanse denken hecht teveel geloof aan het vernuft van de marktspelers." Shiller, gespecialiseerd in psychologisch financiënonderzoek, stelt dan ook dat de economie als wetenschap meer moet overnemen van de psychologie om de verhoudingen van de mensen in de echte economie te kunnen verklaren.

Robert Shiller had in de loop van de jaren negentig al voorspeld dat de beleggers in technologie-aandelen blind op de afgrond afstormden. In het begin van 2000 bracht hij die waarschuwing naar voor in zijn boek 'Irrational Exeburance', net voor het uiteenspatten van de dotcom-bel. "Ook Alan Greenspan, destijds voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, had gewaarschuwd voor het overdreven enthousiasme van beleggers, maar hulde zich na protest van de financiële wereld daarna in een stilzwijgen over de steeds maar stijgende beurskoersen." Shiller kwam ook tot de vaststelling dat de Amerikaanse woningprijzen sinds het einde van de negentiende eeuw eigenlijk alleen maar de inflatie hadden gevolgd en dat de snel stijgende immobiliënprijzen dan ook alleen maar verklaard konden worden door speculatiebel, wat vroeg of laat wel tot een crisis moest leiden.

Shiller waarschuwde er ook voor dat de crisis in de immobiliënsector het hele financiële systeem zou kunnen aantasten. "De Amerikanen hebben zich blind gestaard op het groeiverhaal," benadrukt hij. "Makelaars en banken hebben met succes de mythe gecreëerd dat de vastgoedprijzen door de groei van bevolking en economie en de beperkte landoppervlakte onvermijdelijk moesten blijven stijgen. Maar die verondestelling was nergens op gebaseerd. Indien meer mensen met die eenvoudige waarheid rekening hadden gehouden, zou het grootste gedeelte van de crisis kunnen vermeden worden. Daarvoor moeten echter meer mensen toegang hebben tot financiële informatie. Financiële democratie is een noodzaak om dergelijke incidenten te vermijden."

Bij de aankoop van financiële producten is volgens Shiller een onafhankelijk advies noodzakelijk. "Men mag zich bij de aankoop van een woning niet verlaten op het oordeel van een makelaar en zijn vermogen niet aan een adviseur van de bank toevertrouwen," benadrukt hij. "Er zou op niemand een beroep gedaan mogen worden die met een commissie op de verkoop aan de transactie meeverdient. Er moeten in tegendeel grote consumentencentrales komen, waarbij de overheid zou kunnen helpen, net zoals met het oprichten van onafhankelijke testprocedures voor financiële producten." Maar een terugschakelen naar eenvoudige financiële basisproducten, zoals door velen worden vooropgesteld, is volgens Shiller een verkeerde reactie.

Shiller stelt dat de mensen economische risico's niet zouden mogen uit de weg gaan, maar zich wel moeten verzekeren tegen de gevolgen van die investeringen. "Financiële innovaties zoals kredietderivaten mogen niet ingedamd of verboden worden," stipt Shiller nog aan. "Onder meer door indexcertificaten zouden de kopers van een woning zich tegen een dalende prijs in de regio verzekeren. Dat zou er veel toe kunnen bijdragen dat eigenaars zich veel minder zouden bezondigen aan een overmatige schuldenopbouw. Ook zouden overheden daarmee hun burgers tegen een recessie in hun land kunnen beschermen. Dat systeem werkt echter alleen wanneer daar een groot gedeelte van de bevolking aan deelneemt."

12:09 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: robert shiller, animal spirits |  Facebook |

Renstal Brawn (Formule Eén) debuteert met 270 ontslagen

De renstal Brawn GP, dat tijdens de eerste wedstrijd van het nieuwe autosportseizoen in de Formule Eén in Melbourne met Jenson Button en Rubens Barrichello de eerste twee plaatsen in beslag wist te nemen, gaat 270 medewerkers ontslaan. Dat heeft Nick Fry, chief executive van het Britse Brawn, bekend gemaakt. Daardoor wordt het personeelsbestand met meer dan één derde afgebouwd. Nick Fry stelt dat Brawn door de afslanking terugkeert naar zijn omvang van vijf seizoenen geleden, toen het toenmalige BAR ongeveer 430 mensen in dienst had. BAR werd nadien overgenomen door Honda, dat eind vorig seizoen zijn activiteit in de Formule Eén echter stopzette.

Nick Fry zegde de besparingen te betreuren, maar verwees daarbij naar de nieuwe reglementen die in de Formule Eén werden doorgevoerd. Door de nieuwe maatregel wordt het testen van de wagens immers drastisch beperkt, waardoor er minder medewerkers moeten worden ingezet. Bovendien wees Nick Fry erop dat Brawn een privé-renstal is geworden. Honda heeft zich door de financiële crisis zowel als constructeur en als motorenleverancier teruggetrokken uit de competitie. Daardoor dreigden alle personeelsleden van de renstal hun baan te verliezen. De renstal kon echter worden gered door een management buy-out, maar Brawn moet het daardoor wel met een veel lager budget doen dan Honda ter beschikking stelde.

Inmiddels heeft Richard Branson dat zijn Virgin Group gaat investeren in de Britse renstal. Hij wil daarbij onder meer rijden met milieuvriendelijker benzine, die later eventueel ook in zijn vliegtuigen zou kunnen gebruikt worden. Brawn maakte met zijn twee eerste plaatsen in de Grote Prijs van Australië het beste Formule Eén debuut in 55 jaar. Honda heeft de voorbije twaalf jaar bijna 2 miljard dollar geïnvesteerd in de Formule Eén. Dat leverde echter weinig resultaten op, waarbij in totaal slechts 333 punten werden behaald en met de Grote Prijs van Hongarije in 2006 slechts één zege werd behaald. Eigenaar van het team is Ross Brawn. De wagens rijden met motoren van Mercedes.

10:01 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: formule een, ross brown |  Facebook |

29-03-09

Nieuw landrecord voor auto op windenergie

greenbird02_CNUZX7337yEUDe Britse technicus Richard Jenkins heeft op de vlakte van Ivanpah Lake in Nevada het wereldrecord snelheid voor auto's op windenergie gebroken. De Brit haalde met zijn Greenbird een snelheid van 202,9 kilometer per uur. Daarmee klopte Jenkins het vorige record, dat met 186,7 kilometer per uur stond op de Iron Duck van de Amerikaan Bob Schumacher. Jenkins werkte tien jaar aan de voorbereiding van zijn recordrit. De Greenbird was zijn vijfde ontwerp. Jenkins merkte op dat voor zijn recordpoging alle omstandigheden gunstig waren. Jenkins werd gesponsord door Ecotricity, de grootste verdeler van hernieuwbare energie in Groot-Brittannië.

De Greenbird bestaat nagenoeg uitsluitend uit composietmaterialen. Alleen de vleugel die de wind moeten vangen bestaat uit metaal, net zoals de besturing. De ontwikkelaars vergelijken de Greenbird met een bijzonder krachtige zeilboot, waarbij een metalen vleugel het zeildoek vervangt om voor beweging te zorgen. Door hun vorm geven de vleugels aan het toestel een lift, wat handig is voor een vliegtuig, maar bijzonder gevaarlijk voor een auto. Om die kracht te compeseren, werden extra vleugels aangebracht om de wagen tegen de grond te drukken. Wanneer de Greenbird stil staat weegt hij ongeveer zeshonderd kilogram, maar op snelheid wordt dat gewicht verhoogd tot meer dan één ton.

Richard Jenkins zegt al vanaf zijn tiende verjaardag aan radicale ontwerpen. Hij heeft ook een voertuig op windenergie gecreëerd voor vervoer over het ijs. "Nu het wereldrecord is gebroken, wil Jenkins zich opnieuw bezighouden met dat project," aldus BBC News. "Volgens hem is het nog altijd niet uitgemaakt of het vervoer over het land of het vervoer over het ijs het snelste zal blijven te zijn. Hij meent daarvoor ruim tijd te hebben. Het zal volgens hem wel enkele tijd duren vooral iemand het nieuwe landrecord zal willen aanvallen. Door zijn bijzonder efficiëntverbruik kan de Greenbird drie tot vijf keer sneller gaan dan de snelheid van de heersende wind.

18:16 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: energie, greenbird, windkracht |  Facebook |

Online marketing steeds belangrijker voor kleine bedrijven

Kleine en middelgrote ondernemingen kiezen steeds meer voor online marketing in plaats van voor direct mail en andere traditionele kanalen. Online marketing is immers veel goedkoper. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau Bredin Business Information. Volgens de onderzoekers zijn marketeers vooral geïnteresseerd in microsites, webinars, webcasts en sociale netwerking. Bij de traditionele kanalen blijven public relations en telemarketing de grootste voorkeur genieten, maar daalt de interesse in direct mail, gedrukte reclame en vakbeurzen. Maar die antwoorden komen opvallend genoeg niet overeen met de manier waarop de bedrijven zelf hun informatie vergaren.

Voor het verzamelen van informatie vertrouwen kleine en middelgrote bedrijven naar eigen zeggen in de eerste plaats op artikels uit kranten en magazines (43,6 procent) en direct mail (43,5 procent). Op de laatste plaats staan telefoongesprekken (27,4 procent) en reclame op radio en televisie (32 procent). Online komen aanbevelingen van vrienden en collega's op de eerste plaats (71,9 procent), gevolgd door zoekmachine-marketing (57 procent), educatieve websites (44,5 procent) en nieuwsbrieven (38,2 procent). Op de laatste plaats staan mobiele telefonie (8,1 procent), podcasts (19,2 procent) en forums (20,2 procent). Sociale netwerksites halen een score van 27,8 procent. "Bedrijfsleiders zijn veel minder enthousiast over sociale netwerken dan marketeers," voeren de onderzoekers dan ook aan.

Uit het onderzoek blijkt verder dat marketeers uit de KMO-sector hun online activiteiten uitbreiden, zodat ze met een kleiner budget toch een grotere impact kunnen realiseren (17 procent) en hun bekendheid kunnen opdrijven (15 procent). Online marketing krijgt dan ook een steeds groter aandeel van de totale marketinguitgaven. Er wordt niet alleen meer uitgegeven aan online marketing, maar tegelijkertijd worden ook de budgetten van offline marketing afgebouwd. Anderzijds zeggen marketeers dit jaar minder aan marktonderzoek te zullen doen dan vorig jaar. Online onderzoeken vormen het enige research-platform dat dit jaar meer zal ingezet worden. Anderzijds blijkt wel dat nog altijd 44 procent van alle bedrijven uit de KMO-sector niet eens een website heeft.

17:17 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet, marketing |  Facebook |

Facebook heeft tweehonderd miljoen gebruikers

De sociale netwerksite Facebook heeft met 200 miljoen gebruikers een nieuwe mijlpaal bereikt. Het aantal leden van de sociale netwerksite, die vijf jaar geleden werd opgericht door de Amerikaanse student Mark Zuckerberg, heeft daarmee het aantal leden op amper acht maand verdubbeld. Dagelijks komen er één miljoen leden bij en 70 procent van het totale ledenbestand is afkomstig uit landen buiten de Verenigde Staten. Dat laatste is vooral het gevolg van Facebook vorig jaar om de website in een reeks verschillende talen ter beschikking te stellen. Facebook is de voorbije vijf jaar één van de absolute internet-iconen geworden en plaatst zich naast illustere sectorgenoten zoals Google, Skype en eBay. Maar Facebook lijkt de communicatie zelfs nog fundamenteler te veranderen, onder meer door het digitaal localiseren en verbinden van mensen over de hele wereld.

"In tegenstelling tot zoekmachines, die op zoek gaan naar termen met een grote belangrijkheid, brengt Facebook gewone mensen in contact met oude vrienden en versterkt de band met nieuwe vrienden, zelfs al is er niets gemeenschappelijk dan een oude klasfoto," aldus de Amerikaanse krant The New York Times. "Maar Facebook kan ook families weer samenbrengen of een brede basis te vormen voor activisme, zoals vorig jaar op de website twaalf miljoen mensen werden gemobiliseerd om over de wereld te protesteren tegen de praktijken van de FARC-rebellen in Colombië. Het is zelfs ook een kanaal voor politici om in contact te treden met hun kiezers en het grote publiek.

"Facebook slaagt erin om kunstmatige sociale barrières te doorbreken," aldus Mark Zuckerberg. "Wat belangrijk is dat een gewone burger met Facebook in contact kan treden met de eerste minister van zijn land en dat dit inderdaad kan leiden tot interactie. Mark Zuckerberg noemt het aantal leden niet zo belangrijk, maar wel het percentage van de online wereld dat de site gebruikt en de massa informatie - foto's, nieuwsberichten en status-updates - die tussen de servers wordt uitgewisseld. De missie van Facebook bestaat er volgens Zuckerberg in om door iedereen gebruikt te worden om op een naadloze manier informatie te delen." Maar het grote succes van Facebook heeft ook zijn nadelen, wat mensen door uitlatingen op de website al hun baan heeft gekost.

"Facebook haalt ook natuurlijke barrières naar beneden," stipt sociologe Danah Boyd van Facebook-aandeelhouder Microsoft, aan. "Mensen brengen een groot gedeelte van hun tijd in afzondering door, zoals ouders en kinderen gedeeltelijk in een eigen wereld leven. "Men ziet bij jongeren dan ook een terughoudendheid tegenover de website groeien." Facebook zegt echter liever nuttig te zijn dan trendy.

14:10 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: internet, facebook, sociale netwerksite |  Facebook |

Recessie vergroot belangstelling in alternatieve economie

De Amerikaanse economische recessie geeft aanleiding tot een groei van alternatieve economievormen. Steeds meer Amerikanen stappen in ruilhandel, het verzamelen van bruikbare producten en het sorteren van afval. Paco Underhill, chief executive van de retail-consulent Envirosell en auteur van het boek 'Why We Buy: The Science of Shopping', merkt daarbij op Amerikanen uit alle klassen een oplossing buiten de klassieke economie zoeken om de recessie op te vangen. Er zijn geen officiële cijfers bekend, maar er zijn duidelijke aanwijzigingen dat de trend groeit. Onder meer het aanbod van ruilhandel op de zoekertjes-site Craigslist is naar eigen zeggen de voorbije twaalf maand verdubbeld.

"Ook het Freecycle Network, een non-profit netwerk voor mensen die gratis producten willen ruilen, heeft het aantal leden sinds oktober vorig jaar meer dan zien verdubbelen tot 75.0000 gebruikers per week," aldus het persbureau Reuters. "Hoewel de website een ecologische achtergrond heeft, zijn mensen Freecycle beginnen te gebruiken om naar basisbehoeften, zoals voeding en kleding, te zoeken. Anderen gaan gewoon op zoek naar overschotten van winkels en supermarkten. Die praktijken zijn nu veel meer aanvaard dan in het verleden. De trend werd jaren geleden ingezet door tegenstanders van de consumptiemaatschappij, maar is door de verslechterde economie veel meer geaccepteerd geraakt en is niet louter meer een politiek statement.

Anderen trekken volgens het persbureau weer de natuur in om zich te bevoorraden. "Steve Brill, die in de parken van New York geleide tochten leidt om eetbare planten te zoeken, ziet het aantal deelnemers stijgen," aldus Reuters. "Het gaat gedeeltelijk om survivalisten die willen uitzoeken hoe ze op eigen kracht in de wereld zouden kunnen overleven, maar ook om mensen die gratis groenten en vruchten aan hun menu willen toevoegen om zo hun uitgaven te beperken en hun budget te sparen." Dat is volgens sommigen ingegeven door een soort fatalisme van mensen die zich proberen in te beelden wat ze zouden doen indien ze geen baan meer zouden hebben.

11:50 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ruilhandel, recessie |  Facebook |

28-03-09

Nieuwsoverzicht

ArcelorMittal, het grootste staalconcern van de wereld, heeft de uitgifte van converteerbare obligaties van 1,1 miljard euro gelanceerd. Dat is de grootste obligatie-uitgifte door een niet-financieel bedrijf dit jaar. ArcelorMittal deelde eerst mee dat de uitgifte 750 miljoen euro zou bedragen, maar verhoogde dat bedrag later tot 1,1 miljard euro. Het concern laat nog de mogelijkheid open om tot 1,25 miljard euro te gaan. De obligatie loopt af in april 2014 en kan worden ingeruild voor nieuwe of bestaande aandelen. Met het geld wil het concern vooral zijn schuld herfinancieren. ArcelorMittal bevestigde ook zijn winstverwachting van ongeveer 1 miljard dollar voor het eerste kwartaal van dit jaar. Het staalconcern leed in het vierde kwartaal van vorig jaar voor het eerst een verlies (2,6 miljard dollar).

De winst van vrachtwagenbouwer Daf Trucks is het voorbije jaar met 10 procent gestegen tot 502 miljoen euro. De omzet ging 5 procent hoger tot 4,85 miljard euro. Ondanks de crisis heeft het bedrijf naar eigen zeggen voor de zesde opeenvolgende keer een recordjaar gerealiseerd. Volgens directeur Aad Goudriaan blijft Daf Trucks omwille van de maatregelen die eind vorig jaar werden genomen onder impuls van de economische crisis een gezonde onderneming, waarvan het eigen vermogen bijna 40 procent uitmaakt van het balanstotaal. Qua productie noteerde het bedrijf een stijging van 6 procent met 64.610 lichte en zware vrachtwagens. Ook hier is dat resultaat het gevolg van een grote vraag begin vorig jaar. De laatste maanden van het jaar waren een stuk minder. Het bedrijf verwacht een verdere groei van zijn marktaandeel.

Het Amerikaanse internetbedrijf Google schrapt wereldwijd tweehonderd arbeidsplaatsen. Het gaat om posities in de salestak en de marketingafdeling. Het bedrijf heeft op basis van zijn eerdere groeiverwachtingen volgens Omid Kordestani op de bedrijfsblog van Google te veel in sommige afdelingen geïnvesteerd. Google is voor zijn inkomsten voor een zeer belangrijk deel afhankelijk van advertentieverkoop. Die markt lijdt echter onder de recessie. Ook zou het bedrijf door de groei van zijn personeelsbestand te kampen hebben gehad met toenemende bureaucratie. Google maakte in januari al bekend afscheid te nemen van ongeveer honderd personeelswervers. Ook staakte het onlangs enkele onrendabele activiteiten, zoals een afdeling die in de Verenigde Staten radioreclames verkocht. Eind vorig jaar telde Google 20.222 werknemers.

De Deense transportgroep DSV, die vorig jaar het Belgische ABX Logistics Worldwide overname voor 750 miljoen euro, heeft voor het eerst in zes jaar een kwartaalverlies geboekt. De groep maakte bekend een kapitaalverhoging van 1,5 miljard kronen door te voeren. Dat komt overeen met een bedrag van 200 miljoen euro. De kapitaalverhoging moet de schuldenlast verlichten, die ontstaan is als gevolg van overnames. Volgens DSV zal de integratie van ABX ongeveer 100 miljoen kronen meer kosten dan gepland. DSV gaat zijn personeelsbestand met 12 tot 15 procent verminderen. De groep stelt wereldwijd 25.000 mensen te werk. DSV maakte een nettoverlies bekend in het vierde kwartaal van 62 miljoen kronen, tegen 390 miljoen kronen winst vorig jaar. Het dividend wordt voor het eerst in tien jaar geschrapt.

De leegloop bij Merrill Lynch na de integratie bij Bank of America zet zich door. Beursstrateeg Richard Bernstein geeft er na meer dan 20 jaar de brui aan en ook hoofdeconoom en woningstrateeg David Rosenberg verdwijnt na acht jaar. Rosenberg keert terug naar zijn geboorteland Canada, waar hij bij de vermogensbeheerder Gluskin, Sheff & Associates in Toronto aan de slag gaat. Bernstein stond sinds het begin van dit decennium bekend als een beurspessimist, dit in contrast met de jaren negentig. Toen was Bernstein samen met Goldman Sachs één van de grote pleitbezorgers voor het nieuwe tijdperk, de stelling dat de technologische vooruitgang de productiviteit opkrikte en dus een hogere beurswaardering rechtvaardigde. Ook Rosenberg stelde enkele jaren geleden dat de Amerikaanse huizenmarkt een zeepbel was.

De populaire internetdienst Twitter zal voor het eerst in zijn geschiedenis inkomsten genereren. Het bedrijf sleepte een sponsordeal in de wacht met softwaregigant Microsoft. Twitter zal een forum bieden aan ExecTweets, een website die tweets, korte berichtjes via Twitter, van toplui uit het bedrijfsleven verzamelt. Microsoft staat in voor de sponsoring van ExecTweets. Het moederbedrijf boven de site, het online reclamenetwerk Federated Media, zal een deel van de inkomsten delen met Twitter. Verschillende publieke figuren, gaande van toppers uit het bedrijfsleven over sportlui tot muzikanten en filmsterren, maken reeds gebruik van Twitter. Hun berichtenstroom wordt gretig gelezen door de Twittergemeenschap, wiens grootte geschat wordt tussen 1 miljoen en 3 miljoen gebruikers. Twitter haalde al 55 miljoen dollar kapitaal op.

De Franse energiegroep GdF tekent in op de kapitaalverhoging van de Spaanse aardgasinvoerder Gas Natural. Die kondigde eerder deze maand aan voor 3,5 miljard euro aandelen te zullen uitgeven. Daarmee wil de groep de overname van de elektriciteitsproducent Union Fenosa financieren. Bestaande aandeelhouders kunnen intekenen op nieuwe aandelen. De twee hoofdaandeelhouders van Gas Natural, de Spaanse oliegroep Repsol en de holding Criteria CaixaCorp, ondersteunen alvast de operatie. Het bleek lang een vraagteken hoe GdF Suez, de derde grootaandeelhouder van de Spaanse gasdistributeur, zou reageren. Als GdF Suez zijn belang van 9 procent niet intact zou houden door in te tekenen op de kapitaalverhoging, dan zou de zakenbank die de uitgifte van aandelen organiseert met een overschot blijven zitten.

In Frankrijk is een nieuw schandaal rond de verloning van bedrijfsleiders losgebarsten, toen aan het licht kwam dat de topman van de in moeilijkheden verkerende autotoeleverancier Valéo een gouden handdruk krijgt van 3,2 miljoen euro. De Franse regering, die 8 procent van Valéo in handen heeft en onlangs 19 miljoen euro in het bedrijf injecteerde, bestempelt de zaak als schokkend en verzekert dat ze zich zal kanten tegen de betaling van die opstappremie. Thierry Morin, de topman van de groep, werd bedankt voor bewezen diensten wegens strategische meningsverschillen met zijn raad van bestuur. Hij krijgt een vertrekpremie van 3,2 miljoen euro, wat overeenkomt met twee jaar loon. Morin laat een bedrijf in grote moeilijkheden achter, met vorig jaar een nettoverlies van 207 miljoen euro en een verlies van 5.000 banen, waarvan 1.600 in Frankrijk.

Credit Suisse is het nieuwe jaar sterk gestart. Dat heeft de Zwitserse bank bekend gemaakt bij de voorstelling van de jaarcijfers. Credit Suisse stelt door het verminderen van de risico's in de investment banking-activiteiten minder vatbaar te zijn voor negatieve marktbewegingen. In Zwitserland stelt de bank significante mogelijkheden te zien in de uitbreiding van het marktaandeel in vermogensbeheer en de zakelijke- en consumentenbankactiviteiten. In investment banking wil de Zwitserse bank de risico's verder blijven terugdringen. De bank stelt ook tijdens de volgende aandeelhoudersvergadering toestemming te vragen aan de aandeelhouders om meer aandelen uit te geven om de financiele flexibiliteit van de bank te vergroten en voor de financiering van eventuele overnames.

Deutsche Bank verwacht dit jaar terug te keren naar winstgevendheid en geen extra kapitaal nodig te hebben van externe bronnen. Deutsche Bank, de grootste bank van Duitsland, stelt in zijn jaarverslag het nieuwe jaar goed gestart te zijn, maar voegt er aan toe dat de zeer moeilijke marktomstandigheden waarschijnlijk zullen aanhouden in het lopende boekjaar. Als gevolg daarvan verwacht de bank mogelijk aanvullende kostenmaatregelen te moeten nemen en verder te snijden in het personeelsbestand. Volgend jaar verwacht Deutsche Bank enige vorm van herstel te zien in de financiële sector. Deutsche Bank is door de financiële crisis het voorbije jaar voor het eerst sinds de tweede wereldoorlog in de rode cijfers terechtgekomen. De bank boekte vorig jaar een nettoverlies van 3,9 miljard euro.

Goldman Sachs overweegt tot 20 procent van zijn participatie in het Chinese ICBC te verkopen, wat de zakenbank meer dan 1 miljard dollar kan opbrengen. Goldman Sachs investeerde drie jaar geleden ongeveer 2,5 milajrd dollar in de Chinese bank en kocht in januari nog een kleine participatie bij, maar moet nu zijn financiële positie aandikken. De zakenbank kreeg onlangs 10 miljard dollar van de Amerikaanse overheid. Het bedrijf bezit in consortium met American Expressen het Duitse Allianz ongeveer 10 procent van ICBC. De eventuele verkoop kadert in het plan van Goldman Sachs om zo snel mogelijk het geleende kapitaal van de overheid terug te betalen. Nu moet de zakenbank immers het de publieke opinie en de permanente inmenging van de politiek verdragen. Goldman Sachs pas volgende maand van zijn belang in ICBC af kunnen.

Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM is geïnteresseerd om zijn Tsjechische sectorgenoot Czech Airlines over te nemen. Dat heeft Air France-KLM bevestigd. De Tsjechische regering keurde in januari van dit jaar een privatiseringsplan voor de nationale luchtvaartmaatschappij goed. De verkoop van het belang van 91,5 procent moet tegen eind september rond zijn en de overheid ongeveer 5 miljard Tsjechische kronen opleveren. Dat komt overeen met een bedrag van 186,5 miljoen euro. Kandidaat-kopers moeten allereerst garanderen dat Czech Airlines als nationale luchtvaartmaatschappij behouden blijft en dat de vloot gedurende minstens vijf jaar in Praag gestationeerd blijft. In een tweede fase geeft het financiële plaatje de doorslag. Eerder lieten het Russische Aeroflot en de Tsjechische touroperator Travel Service al hun interesse blijken.

De Europese Commissie beschuldigt enkele chemiebedrijven van kartelvorming, waaronder het Nederlandse Akzo Nobel en het Franse Arkema. Europa meent dat de bedrijven afspraken hebben gemaakt over de prijzen van stabilisatoren die worden toegevoegd aan kunststoffen om het hittebestendig te maken. De prijsafspraken zouden van 2001 dateren. De Europese Commissie startte twee jaar later een onderzoek naar de praktijken van de bedrijven. Akzo Nobel heeft die activiteiten intussen doorverkocht, maar moet mogelijk toch een boete betalen. De Europese Unie kan de chemiebedrijven een boete voorschotelen die oploopt tot 10 procent van de omzet die ze haalden uit de verkoop van die stabilisatoren. De bedrijven hebben twee maanden tijd om te reageren. Akzo Nobel en Arkema zijn al eerder veroordeeld wegens prijsafspraken.

De Canadese olieproducent Suncor Energy koopt zijn concurrent Petro-Canada voor 18,4 miljard Canadese dollar. Dat komt overeen met een bedrag van 11 miljard euro. Door het samengaan ontstaat de grootste Canadese oliegroep die sterk actief is in teerzanden. Suncor-topman Rick George wordt na de overname van Petro-Canada de topman van het grootste Canadese oliebedrijf. Door de overname wordt Suncor minder afhankelijk van zijn oliezandprojecten. De overvloedige teerzanden in Canada zijn een immense nieuwe bron van olie, maar de ontginning ervan is erg duur. De forse stijging van de olieprijs de afgelopen jaren maakte de ontwikkeling van teerzandinstallaties mogelijk, maar door de recente daling van de olieprijs is de balans weer naar de andere kant overgeheld. Petro-Canada beschikt echter over veel klassieke olievelden.

Bij de Zwitserse kledingketen Charles Vögele stapt de helft van de raad van bestuur op. Op de volgende aandeelhoudersvergadering stellen voorzitter Bernd Bothe en drie van zijn medestanders zich niet meer kandidaat. Onder hen ook Carlo Vögele, de zoon van oprichter Charles Vögele. Een groep aandeelhouders had aangestuurd op hun vertrek. De investerinsgsmaatschappijen Laxey, Cheyne Capital en Sterling Strategic Value en zakenman Massimo Pedrazzini, die samen 23 procent van het kapitaal vertegenwoordigen, toonden zich de voorbije maanden bijzonder ongelukkig over de gang van zaken bij Vögele. Ze eisten een drastische koerswijziging bij de keten, maar daar wilde Bothe niet van weten. Volgens de groep rond Laxey was de starre houding van Bothe de reden voor de slechte cijfers vorig jaar.

Meer Nieuws

14:19 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Manager heeft geen verstand voor marketing

Het management van bedrijven en de marketing-afdeling houden er compleet tegenovergestelde ideeën op na. Dat schrijven de marketing-consulenten Al Ries en Laurie Ries in hun nieuwe boek ''War in the Boardroom: Why Left-Brain Management and Right-Brain Marketing Don't See-Eye-To-Eye and What To do About It'. De auteurs stellen dat managers niet de geschikte hersenen hebben om aan marketing te doen. Dat heeft volgens hen te maken met het feit dat de linker hersenhelft bij managers dominant is, waardoor ze zich op een logische en analytische benadering focussen, terwijl bij marketeers de rechter hersenhelft overheerst, waardoor ze zich veel intuïtiever en holistischer opstellen.

"Dit verschil leidt tot uiteenlopende visies over campagnes," stippen de auteurs aan. "De marketing-afdeling mag dan misschien een beter begrip hebben over marketing, het is echter het management dat altijd de uiteindelijke beslissingen neemt. Dat kan ertoe leiden dat bedrijven marketingstrategies volgen die op een management-denken zijn gebaseerd." De auteurs stellen daarbij dat managers zich richten op de realiteit, terwijl marketeers een perceptie voor ogen hebben. De meeste managers zijn er volgens hen van overtuigd dat het produceren van een beter product de sleutel tot het succes is, terwijl onophoudelijk wordt aangetoond dat nieuwe producten met schitterende vooruitzichten toch blijken te mislukken.

Daarnaast wordt gesteld dat het management zich richt op het product, terwijl marketeers vertrekken vanuit het merk. Dat verklaart volgens hen de grotere populariteit van Coca-Cola tegenover Pepsi-Cola, dat nochtans uit blinde smaaktesten in de meerderheid van de gevallen als overwinnaar uit de bus komt. Verder wordt opgemerkt dat het management vanuit een gediversifieerde marktstrategie wil vertrekken, terwijl marketeers zich liever in één gebied wil focussen. "Door die specifieke gerichtheid is Nokia marktleider geworden op het vlak van mobiele telefonie, terwijl het meer gediversifieerde Motorola achterwege blijft." Verder stellen de auteurs dat het management zich steeds op het midden van de markt wil richten, terwijl marketeers meer randgebieden opzoeken, zoals bij luchtvaartmaatschappij Southwest Airlines, dat de eerste klasse negeerde en zich op lage tarieven richtte.

Verder merken vader en zoon Reis op dat het management aanstuurt op betere producten, terwijl marketeers zoeken naar verschillende producten. "Managers proberen vaak hetzelfde te doen dan de concurrentie, maar dan op een betere manier," voeren ze aan. "Marketing probeert echter iets anders te doen en een nieuwe categorie te creëren, zoals Nintendo met zijn Wii-spelconsole." Tenslotte wordt gesteld dat managers één enkel merk willen, terwijl marketeers voorstander zijn van verschillende merken. Managers willen één grote merknaam op alle producten, zodat er kan bespaard worden op merkherkenning. Marketeers daarentegen willen nieuwe merken lanceren, vaak omdat het nieuwe product niet perfect past bij de oude merknaam.

11:46 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: marketing, management |  Facebook |

Zakencentrum Canary Wharf in financiële problemen

Songbird Estates, eigenaar van het grootste gedeelte van het Londense zakencentrum Canary Wharf, vreest de volgende twaalf maanden een aantal van zijn financiële verplichtingen niet te zullen kunnen nakomen. Dat is het gevolg van een scherpe daling in de waarde van zijn eigendommen. Songbird Estates moet in mei volgend jaar immers een lening van 880 miljoen Britse ponden terugbetalen. De vastgoedgroep heeft aan de investeringsbank Rothschild gevraagd om de mogelijkheden voor een schuldherschikking te onderzoeken. Met de verschillende kredietverstrekkers en aandeelhouders wordt gesproken over mogelijke oplossingen voor de financiële problemen van de vastgoedgroep.

"De kredietwaardigheid van Songbird Estates is gevoelig teruggeschroefd," aldus het persbureau Reuters. "Daardoor worden de kredietvoorwaarden voor de vastgoedgroep veel strenger en indien aan die voorwaarden niet kan worden voldaan, kunnen de kredietverstrekkers een vervroegde terugbetaling eisen." De marktwaarde van de portefeuille van Songbird Estates zou met 26,5 procent zijn gedaald tot 4,9 miljard Britse pond, te wijten aan een grote terugval van de Britse commerciële vastgoedsector. Eén van de huurders van Canary Wharf was de Amerikaanse investeringsbank Lehman Brothers, maar die ging in september van vorig jaar failliet. De gebouwen zijn echter nog grotendeels verhuurd, onder meer aan Nomura, de Japanse groep die een gedeelte van Lehman Brothers heeft overgenomen.

Een aantal grote Britse vastgoedgroepen, zoals Land Securities, British Land en Hammerson hebben dit jaar bij investeerders al meer dan 2 miljard Britse pond moeten ophalen om hun schulden terug te betalen en hun financiële balansen in evenwicht te brengen. Songbird Estates is eigenaar van zestien van de dertig gebouwen op Canary Wharf en verhuurt er in totaal een oppervlakte van 734.000 vierkante meter kantooroppervlakte. De leegstand bedraagt 0,3 procent. De vastgoedgroep leed het voorbije jaar een nettoverlies van 1,06 miljard Britse ponden, tegenover een nettowinst van 100,4 miljoen Britse pond het jaar voordien. De waarde van Canary Wharf daalde tijdens die periode met 1,8 miljard Britse pond. Onder meer Bank of America overweegt zijn kantoren op Canary Wharf te sluiten.

11:25 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: londen, canary wharf |  Facebook |

Australië schermt mijnindustrie af tegen Chinese overname

De Australische regering heeft zijn veto uitgesproken tegenover de overname van het mijnbedrijf OZ Minerals door het Chinese staatsbedrijf China Minmetals Corporation. Als motief voor de blokkering van de transactie wordt verwezen naar de nationale Australische veiligheid. De goud- en kopermijn Prominent Hill van OZ Minerals is immers gelegen in de onmiddellijke buurt van een militair complex. Het Australische veto wordt echter ook gezien als een element in het groeiend protectionisme in de hele wereld. China zelf blokkeerde onlangs de overname van de fruitsappenproducent Huiyuan Juice Group door Coca-Cola voor een bedrag van 2,4 miljard dollar. Dat leidde diverse partijen ertoe om China te betichten van protectionisme.

"Wayne Swan, de Australische minister van financiën, heeft gezegd dat de overname van OZ Minerals door China Minmetals Corporations onmogelijk kan doorgaan indien in de transactie ook de overdracht van Prominent Hill is vervat," aldus de Amerikaanse krant The New York Times. "Hij voegde er wel aan toe dat er nog verder wordt gepraat over mogelijke alternatieve oplossingen." Door de dalende prijzen van de grondstoffen heeft OZ Minerals dringen nieuwe financiële middelen nodig, waarvoor een beroep zou kunnen gedaan worden op Chinees kapitaal. Dat zelfde geldt ook voor de Brits-Australische mijngroep Rio Tinto, dat ook in het vizier zit van het Chinese metaalconcern Chinalco.

De recente overnamebiedingen van Chinese bedrijven op strategische Australische ondernemingen heeft voor onrust gezorgd bij het Australische publiek en politieke leiders. Ook de bestaande aandeelhouders reageren afwijzend op de Chinese toenaderingspogingen. China is echter de belangrijkste afnemer van Australische grondstoffen, waardoor dergelijke overnames politiek bijzonder gevoelig liggen. Naast OZ Minerals en Rio Tinto staat ook de Australische groep Fortescue Metals in de Chinese belangstelling. De Chinese staalproductent Hunan Valin zou een aandeel van 17,5 procent willen nemen in het Australische bedrijf. De interesse toont aan dat China van de lage prijzen gebruik wil maken om zijn greep op de grondstoffenmarkt te verstevingen.

11:07 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: china, australie, protectionisme, oz minerals |  Facebook |

27-03-09

Bekende Britse snookerketen gaat over de kop

De bekende Britse snookerclub-keten Rileys heeft de boeken neergelegd. Daarbij gaan tweehonderd banen verloren, terwijl dertig snookerzalen worden gesloten. De faling is het gevolg van een teruglopende omzet en zware schulden. De curatoren zijn er echter in geslaagd om een oplossing te vinden voor honderddertig andere clubs en twaalfhonderd mensen. Valiant Sports, een nieuw bedrijf, heeft de betrokken clubs overgenomen. Die zullen verder onder de naam Rileys worden uitgebaat. Rileys was in handen van Crucible Acquisitions, een consortium van de investeringsfondsen Greenhill Capital Partners Europe en North Alantic Value, die de snookerketen twee jaar geleden voor een bedrag van 34,1 miljoen Britse pond overnamen van Georgica.

"Rileys werd geconfronteerd met de negatieve impact van het rookverbod, de strengere wetgeving op het gokken en de economische crisis," aldus de zakenkrant Financial Times. "Een gedeelte van de schulden van Rileys werden gedekt door Kaupthing, de inmiddels failliete IJslandse bank. Door dat faillissement was het werkkapitaal van Rileys heel beperkt. Uiteindelijk bleek de enige oplossing dat Valiant Sports de winstgevende locaties overnam en de verlieslatende clubs werden gesloten. De nieuwe structuur wordt gefinancierd door nieuw kapitaal van investeerders en het management, wat de groep een stabiele basis zou moeten geven om de onzekere economische situatie te overleven."

De nieuwe eigenaar Valiant zegt voor een aantal clubs nog voordelige overnamevoorwaarden proberen te bedwingen, zodat er nog een aantal vestigingen van de curatoren zouden kunnen worden gekocht en nog een gedeelte van de tewerkstelling gered zou kunnen worden. De investeringsfondsen Greenhill Capital en North Atlantic hebben het nodige kapitaal samengebracht voor Valiant, dat wordt geleid door chief executive Maurice Kelly, de gewezen topman van Rileys. Leden van de gesloten clubs krijgen een gratis verlenging van hun abonnement voor een periode van één jaar en kunnen terecht in de resterende clubs van de snookerketen in heel Groot-Brittannië.

17:07 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: snooker, faillissement, rileys |  Facebook |

Amerikaanse stripclubs overspoeld met sollicitanten

Amerikaanse stripclubs en aanverwante activiteiten krijgen sinds het uitbreken van de economische crisis en de stijgende werkloosheid een stormvloed aan vacatures. Volgens vertegenwoordigers van de erotica-sector gaat het dikwijls om hoog opgeleide jonge vrouwen die een goed betaalde baan hadden totdat de economie begon te vertragen. Ze voeren daarbij aan dat de vrouwen worden aangetrokken door de goede verloning en de flexibele werkschema's. De Amerikaanse psycho-therapeut Jonathan Alpert zegt dat deze evolutie mocht verwacht worden en dat in economische probleemperiodes wanhopige maatregelen veel meer acceptabel worden dan in een hoogconjunctuur.

"We zien veel vrouwen die eigenlijk een heel andere carrière zouden kunnen uitbouwen," zegt Gus Poulos, general manager van de stripclub Sin City in New York, tegenover het persbureau Associated Press. Een advertentie voor een stripper op de website Craigslist leverde hem op één dag 85 kandidaturen op. Voor een aantal betrokken is het strippen een tijdelijke oplossing om hun schoolgeld of andere rekeningen te betalen, maar anderen blijven ook nadien in het beroep. Een aantal vrouwen beslist om ook in pornofilms te spelen, maar dat moet men volgens Steven Hirsch, directeur van de pornofilm-producent Vivid Entertainment Group, goed overwegen. Hij stelt dat een dergelijke stap een impact heeft op alle relaties die men heeft. Eens men in een pornofilm heeft gespeeld, gaat dat volgens Hirsch ook nooit meer weg.

"Strippers kunnen in topclubs gemakkelijk 100.000 dollar tot 300.000 dollar per jaar verdienen, zelfs in economisch moeilijke tijden," zegt een woordvoerder van de stripclub Rick's Caberet uit New York en Miami. Volgens hem komen zich wekelijks twintig tot dertig vrouwen aanbieden. Dat is dubbel zoveel als vorig jaar. De club Foxy Lady uit Rhode Island hield zopas zelfs een jobbeurs voor 35 vacatures voor dansers, masseuses, barmannen en portiers. In totaal zouden zich meer dan 150 kandidaten hebben aangemeld. Foxy Lady heeft onlangs de prijzen verlaagd om de omzet in de economische crisis op peil te houden, waardoor extra personeel moest worden aangenomen.

Analisten stellen echter dat ook de erotica-sector niet immuun is voor een economische crisis. De omzet van de sector, met inbegrip van pornofilms, stripclubs en magazines, is met ongeveer 30 procent gedaald. "De erotica-sector is niet recessie-bestendig, zoals vaak wordt beweerd, maar wel recessie-veerkrachtig," aldus Eric Wold, onderzoeksdirecteur bij de financiële dienstengroep Merriman Curhan Ford. Ook uitbaters stellen dat ze weliswaar evenveel bezoekers ontvangen als vroeger, maar dat er wel minder wordt uitgegeven. Rick's Caberet realiseerde vorig jaar een omzet van 60 miljoen dollar, tegenover 32 miljoen dollar het jaar voordien. Larry Flynt, topman van het porno-imperium Hustler, vermoedt dat een aantal kleinere pornofilm-producenten failliet zullen gaan. Ook erotische magazines hebben het moeilijk.

16:28 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: verenigde staten, erotica |  Facebook |

Traditionele mediabedrijven moeten technologie-rol lossen

De huidige mediabedrijven hebben het bijzonder moeilijk om de snel ontwikkelende verwachtingen van technologisch-onderlegde consumenten en adverteerders te blijven volgen. Indien ze willen overleven, zullen ze fundamentele veranderingen moeten doorvoeren in hun systeem om informatie te verspreiden. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek van het computerbedrijf IBM. De onderzoekers stellen dat er een steeds grotere kloof ontstaat tussen adverteerders en reclamebureau's enerzijds en contentleveranciers en mediakanalen. Adverteerders verschuiven hun budgetten volgens IBM steeds meer naar interactieve, meetbare formaten, terwijl providers het moeilijk blijven hebben om verder te gaan dan de traditionele reclame.

"In het kader van de explosieve groei van online en digitale mediaformaten en een dalende trend in traditionele reclame, zou er moeten gekozen worden voor een geïntegreerd en meetbaar model van marketingservices, waarbij ook plaats gemaakt wordt voor de volgende generatie van digitale formaten," stippen de onderzoekers aan. "Mediabedrijven moeten een nieuwe reeks toepassingen ontwikkelen om te kunnen beantwoorden aan de groeiende vraag naar evoluties zoals micro targeting, realtime meetresultaten op het vlak van return-on-investment en cross-platform integratie. Het wordt voor mediabedrijven dringend tijd om hun efficiëntie op dat vlak te verhogen, zodat ze kunnen bouwen aan de toekomst."

De steeds verdere migratie naar digitale platformen vervaagt volgens de onderzoekers ook de traditionele grens tussen reclame en marketing en laat adverteerders toe om tegelijkertijd twee objectieven na te streven. "In het verleden waren reclameplatformen gericht ofwel gericht op verkoop - zoals telefoon, direct mail en promoties - ofwel op merkenopbouw - zoals televisie, gedrukte media, outdoor en radio," stippen de onderzoekers aan. "Maar met de nieuwe digitale formaten - zoals sociale media, online video, mobiele telefonie, videogaming, branded entertainment en nieuwe televisietechnologieën - kan er tegelijkertijd gestreefd worden naar verkopen en merkenopbouw."

De onderzoekers stellen dat consumenten onder de juiste voorwaarden bereid zijn om informatie te delen. Bedrijven die zich toeleggen op goede opt-in reclamecampagnes, zullen het volgens hen gemakkelijker krijgen om een groter aandeel van de markt in te nemen.

15:46 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet, media, reclame |  Facebook |

Barack Obama zet online strategie verder door

De Amerikaanse president Barack Obama zet zijn online strategie verder. In plaats van een traditionele persconferentie voor de traditionele media, heeft hij in het Witte Huis een conferentie gegeven voor een honderdtal genodigden en tegelijkertijd ook rechtstreeks op het internet. Obama maakte ook tijdens de presidentscampagne gebruik van het internet om een grote aanhang op te bouwen en een recordbedrag aan fondsen te verzamelen. Op diezelfde manier wil de president volgens zijn persverantwoordelijke rechtstreeks en ongefilterd met de Amerikaanse bevolking blijven praten. Volgens politicologen is deze strategie van Obama een manier om een bevolkingsgroep te bereiken die centraal was in zijn verkiezing tot president.

"Deze online ontmoeting is voor de president hetzelfde wat hij graag doet terwijl hij onderweg is, maar dit spaart heel wat transportkosten uit," aldus Robert Gibbs, persverantwoordelijke van Barack Obama, tegenover het persbureau. De website van het Witte Huis kreeg tienduizenden vragen binnen. Morley Winograd, een gewezen adviseur van voormalig vice-president Al Gore en nu hoofd van het Institute for Communication Technology Management aan de University of Southern California, stelt dat formele persconferenties slechts één kanaal zijn om in de nieuwe wereld van de online media een boodschap uit te zenden. Met traditionele media bereikt men volgens Winograd vooral oudere burgers, terwijl men met online media vooral jongeren kan bereiken.

Winograd voegt er wel aan toe dat de online aanpak ervoor zorgt dat het publiek zelf zijn vragen kan formuleren, terwijl die volgens de oude werkwijze naar voorgebracht werden door een journalistieke elite. Politocoloog Simon Rosenberg, president van het New Democrat Network, voert daarbij aan de Barack Obama het presidentschap totaal aan het veranderen is, zoals hij dat eerder ook al deed met de electorale politiek. "Obama laat doodgewone mensen toe om aan het beleid te participeren op een manier die in de traditionele mediawereld onmogelijk zou zijn geweest," aldus Rosenberg. "De gewone bruger verwacht ook een deel van het proces te kunnen vormen. De republikeinse strateeg Kevin Madden stelt echter dat Obama daarmee terugkeert naar de veilige omgeving waar hij zich het beste voelt, onder een bevriend publiek waar het optreden belangrijker is dan de inhoud.

15:26 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet, barack obama |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Nout Wellink, voorzitter van de Nederlandsche Bank, pleit er voor dat er een parlementair onderzoek komt naar de overname van de Nederlandse bank ABN-Amro. Wellink wil dat de parlementen van Nederland, Engeland en België grondig onderzoek doen naar de rol van de Nederlandsche Bank en die van de andere toezichthouders bij de overname. ABN AMRO werd in 2007 overgenomen door Fortis, The Royal Bank of Scotland en de Banco Santander. Daarmee was 70 miljard euro gemoeid. Wellink waarschuwde toen voor de risico's van de overname, maar werd daarvoor op de vingers getikt door de Europese Commissie en aandeelhouders-verenigingen. Oktober vorig jaar nam de Nederlandse staat ABN Amro en een deel van Fortis over, nadat de Belgische bank in grote problemen kwam door de kredietcrisis.

De maatregelen om jobs te beschermen in de autoconstructie of de financiële sector dreigen de wereld voor jaren op te zadelen met niet-concurrentiële bedrijven en overcapaciteit. Dat schrijft de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in een rapport, waarin de jaren zeventig en tachtig in herinnering worden gebracht, toen kwakkelende sectoren als textiel en scheepsbouw geholpen werden met subsidies en protectionisme. Dat vertraagde volgens Pascal Lamy, topman van de Wereldhandelsorganisatie, de structurele aanpassingen en de correctie van problemen met wereldwijde overcapaciteit. Ook het spook van het protectionisme bedreigt volgens Lamy opnieuw de wereldeconomie. Sinds januari is het aantal protectionistische maatregelen volgens de World Trade Organisation sterk gestegen.

Het Amerikaans entertainmentbedrijf Disney voert voor het eerst een zwarte prinses op in de animatiefilm 'The Princess and the Frog', die later dit jaar uitkomt. De film zorgt in de Verenigde Staten echter al voor controverse omdat prinses Tiana verliefd wordt op een blanke prins. Critici stellen dat Disney daardoor de kans heeft gemist om een happy end te creëren voor een zwart koppel. Anderen zeggen echter dat de keuze van Disney de smeltkroes van de Amerikaanse maatschappij reflecteert. Sinds in 1937 de film Sneeuwwitje werd gelanceerd, zijn de meeste Disney-prinsessen blank geweest. In de Pocahontas verscheen wel een zwarte Indiaanse prinses en in Aladdin was prinses Jasmine van oosterse origine. Op het internet wordt al druk geconverseerd over de problematiek van de zwarte prinses en haar blanke prins.

Werknemers van de energiegroep GDF Suez, het moederbedrijf van Electrabel, hebben een Franse gasterminal en twee gasopslagplaatsen van het concern platgelegd. Ze protesteerden tegen de extra beloning die voor de twee topmannen, Gérard Mestrallet en Jean-François Cirelli, in het verschiet ligt. De bonden lieten verstaan dat ze de toekenning van één miljoen aandelenopties aan het topduo bestempelen als woekerwedde. Ze eisten de schrapping van die opties, waarvan de waarde op 10,5 miljoen euro wordt geschat. Tegelijk vroegen ze loonsverhogingen voor het personeel. Mestrallet en Cirelli maakten daarop bekend hun extra beloning over vorig jaar op te offeren. Om de gemoederen in de personeelsrangen te bedaren, wees de top van het energieconcern er ook nog op dat alle werknemers gratis aandelen krijgen.

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft in Napels een nieuwe afvalverbrandingsoven geopend. Volgens Berlusconi betekende de opening het einde van een ramp. Napels kampt al jaren met een immens afvalprobleem door de overvolle vuilnisbelten. In december 2007 stopten vuilnismannen zelfs met het ophalen van afval, omdat ze het nergens konden dumpen. Dat leidde tot hallucinante taferelen waarbij het vuilnis metershoog in de straten lag opgestapeld en zelfs door de bewoners in brand werd gestoken. Sindsdien verbeterde de toestand door het heropenen van oude stortplaatsen en het wegvoeren van afval naar Duitsland. Er moeten nu nog drie extra ovens worden gebouwd. Berlusconi maakte van de opening van de afvalverbrandingsoven de Italianen aan te zetten om harder te werken en werklozen om op zoek te gaan naar een baan.

Timothy Geithner, de Amerikaanse minister van financiën, Timothy Geithner, heeft aan het Congres voorstellen overgemaakt om een aantal niet-bancaire spelers op de financiële markten aan regels te onderwerpen. Het gaat om de meest ingrijpende wijziging van het regelgevend kader voor de financiële sector sinds de jaren dertig van vorige eeuw. Geviseerd worden grote hefboom- en private equityfondsen, maar ook de handel in afgeleide producten. Grote hefboom-, private equity- en durfkapitaalfondsen zouden zich volgens de nieuwe regels moeten laten registreren bij de Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse financiële waakhond, waaraan ze ook een aantal gegevens moeten bekendmaken. De SEC zou het recht krijgen om hen te inspecteren en hen eventueel door te verwijzen naar een nieuwe regelgever.

Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM verwacht dat zijn gebroken boekjaar, dat eind deze maand eindigt, met ongeveer 200 miljoen euro verlies zal afgesloten worden. Air France-KLM zegt de laatste maanden vooral veel last te hebben gehad van de economische crisis. Er werd 23,2 procent minder vracht vervoerd en het aantal reizigers daalde met 5,6 procent. Air France-KLM ging eerder nog uit van winst, maar stelde de winstverwachting later wel twee keer naar beneden bij. Sinds begin januari dit jaar is de vraag nog verder ingezakt. Bovendien profiteert Air France-KLM niet ten volle van de goedkopere brandstoffen omdat het zich ingedekt heeft tegen hogere prijzen. Het bedrijf verwacht tijdens het nieuwe jaar een omzetdaling van 6 procent. De brandstofkosten in dollars zullen wel 20 procent lager zijn dan in het voorgaande jaar.

De champagneproducent Vranken-Pommery Monopole moest vorig jaar een winstdaling incasseren van 7,2 procent, die te wijten is aan een stijging van de rentetarieven en een toename van de nettoschuldenlast. De corebusiness van het huis blijft echter overeind. De omzet van de champagnetak steeg met 1 procent. De reden daarvoor is dat de champagneverkoop in Frankrijk toenam met 0,7 procent en dat ook de export steeg in vergelijking met het jaar voordien, vooral in België, Nederland, Zwitserland en Japan. In de Verenigde Staten en Groot-Brittannië vielen de activiteiten terug. De totale omzet van de groep bedroeg vorig jaar 285,8 miljoen euro. Dat is 0,3 procent minder dan het jaar voordien. De nettoschuld liep op tot 520,3 miljoen euro, tegenover 479,7 miljoen het jaar voordien. De reden daarvoor is een groeiende behoefte aan bedrijfskapitaal.

De Amerikaanse elektronicaketen Best Buy heeft in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 570 miljoen dollar. Dat is 23 procent procent lager dan tijdens dezelfde periode het jaar voordien. De winstdaling is onder andere het gevolg van herstructurerings- en impairmentlasten van in totaal netto 112 miljoen dollar. Exclusief deze buitengewone posten daalde de winst met 6 procent. De omzet nam met 10 procent toe tot 14,7 miljard dollar. De omzetgroei werd gedreven door nieuwe filialen en toevoeging van de omzet van Best Buy Europe. De identieke omzet van winkels die langer dan een jaar open zijn daalde met 4,9 procent, tegen een afname van 0,2 procent een jaar eerder. De binnenlandse omzet steeg met 1 procent tot 11,29 miljard, terwijl de internationale omzet met 54 procent groeide tot 3,44 miljard dollar.

De Amerikaanse krantengroep Washington Post moet haar kostenstructuur verkleinen. Dat meldde uitgever Katharine Weymouth in een memo aan de werknemers. Ook het personeel blijft daarmee niet buiten schot. De groep gaat de werknemers een vrijwillige vertrekregeling voorstellen, maar gedwongen ontslagen zijn niet uitgesloten. Hoeveel werknemers er in totaal uit moeten, wou Weymouth niet zeggen. Het nieuws raakte bekend nadat Donald Graham, de voorzitter van de krantengroep, in een brief aan de aandeelhouders had gemeld dat zowel de krant als het nieuwsmagazine Newsweek vorig jaar verlies heeft geleden en dat de krant ook dit jaar in de rode cijfers zal eindigen. De besparingsronde die Weymouth voorstelt, past in een bredere herstructurering. De voorbije jaren heeft de Washington Post al een paar keer gesnoeid in zijn personeel.

De Zweedse modeketen Hennes & Mauritz (H&M) zag haar nettowinst in het eerste kwartaal van het nieuwe boekjaar met 12 procent dalen tot 2,58 miljard Zweedse kronen. Dat komt overeen met een bedrag van 236 miljoen euro. Het is de eerste daling in vijf jaar. H&M moest zijn kleding duurder inkopen door de stijging van aan de dollar gerelateerde munten. H&M zegt dat het zijn kleding niet meer afprijsde dan vorig jaar. De omzet steeg wel met 18 procent, maar dat dankt H&M aan de verzwakking van de Zweedse kroon. H&M rapporteert in de Zweedse munt, maar genereert de meeste verkopen in euro. Zonder dat effect klom de omzet met 4 procent, dankzij de opening van nieuwe winkels. De omzet in de bestaande winkels zakte in het eerste kwartaal met 5 procent. Dat is een gevolg van de lagere consumentenbestedingen.

De Britse premier Gordon Brown heeft opgeroepen tot een grondige hervorming van de internationale instellingen. Het is volgens Brown niet nodig dat de volgende voorzitter van de Wereldbank een Amerikaan zal zijn en de directeur-generaal van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een Europeaan, zoals dat door een gentleman's agreement de voorbije zes decennia werd geregeld na de akkoorden van Bretton Woods. De eeuw waarin enkelen rond de tafel gingen zitten om het wereldprogramma uit te stippelen, is volgens Brown definitief voorbij. Hij benadrukte dat het Internationaal Monetair Fonds, de Wereldbank en alle andere internationale instellingen moeten evolueren met de nieuwe realiteit. De stemmen van de groeilanden en ontwikkelingslanden zijn volgens Gordon Brown te lang onbeluisterd gebleven.

De Wereldbank schenkt 500 miljoen dollar aan Pakistan. Daarmee geeft ze het goede voorbeeld voor de internationale donorconferentie dat ze volgende maand organiseert met Japan. Het geld dient om het Pakistan economisch te steunen. De lening van de Organisatie voor Internationale Ontwikkeling, een filiaal van de wereldbank dat gespecialiseerd is in hulp aan de 78 armste landen ter wereld, is afgesloten voor een periode van 35 jaar. De sterke beschadiging van de economische wereldconjunctuur heeft volgens Ysupha Crookes, directeur van de Wereldbank in Pakistan, gevolgen voor de export en de buitenlandse steun. Dat benadrukt volgens hem de belangrijkheid voor Pakistan om zijn economische stabiliteit terug te vinden en zijn inwoners te beschermen tegen armoede in deze periode.

Metro, het grootste handelsconcern van Duitsland met onder meer Makro en Media Markt in de portefeuille, heeft aangekondigd dat zijn nettowinst tijdens het vierde kwartaal teruggevallen is, nu de recessie in Europa's grootste economie gevolgen heeft op de consumentenuitgaven. Metro maakte bekend dat de nettowinst tijdens de laatste drie maanden van vorig jaar met 2,7 procent afgenomen is tot 691 miljoen euro. Het concern, met meer dan 2.0000 winkels in West-Europa, Azië, het Midden-Oosten en Centraal-Europa, besliste geen prognose te geven voor het nieuwe jaar door de wereldwijde economische terugval. In januari kondigde Metro nog plannen aan om 15.000 banen te zullen schrappen tegen 2012. Dat is 5 procent van het totale personeelsbestand van de Duitse groep.

Het Duitse Bertelsmann, het grootste mediabedrijf van Europa, heeft vorig jaar minder winst geboekt door teruglopende inkomsten uit advertenties. De nettowinst daalde met 34 procent tot 142 miljoen euro en de omzet met 0,5 procent tot 16,1 miljard euro. De onderneming voorziet dit jaar opnieuw een daling door de zwakte op de advertentiemarkt en de algemene economische malaise. Boekendochter Random House, zag de operationele winst vorig jaar dalen met 21 procent tot 137 miljoen euro. De omzet liep terug met 6,3 procent tot 1,7 miljard euri. Bij de magazinetak Grüner + Jahr was er een daling van bijna 15 procent tot 225 miljoen euro. Dochter RTL Group realiseerde een nettowinst van 194 miljoen euro, tegenover 563 miljoen euro het jaar voordien. De daling houdt verband met een afboeking op belangen in Britse televisiezenders.

Meer Nieuws

15:01 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Bestaan koude kernfusie opnieuw aangetoond

Onderzoekers aan het Space and Naval Warfare Systems Center (Spawar) van de Amerikaanse zeemacht in San Diego hebben naar eigen zeggen belangrijke bewijzen gevonden voor koude kernfusie, een mogelijke duurzame bron van veilige energie. Koude kernfusie werd twintig jaar geleden al gepropageerd door de Amerikaanse wetenschappers Martin Fleishmann en Stanley Pons. Dat veroorzaakte toen groot enthousiasme in de wetenschappelijke wereld, maar daarna werd men steeds kritischer over de bevinden van het duo Fleishman-Pons, nadat bleek dat andere onderzoekers er niet in slaagden om de resultaten van hun onderzoek te bevestigen. Volgens Spawar-scheikundige Pamela Mosier-Boss zijn de mogelijkheden van koude kernfusie nu echter voor het eerst wetenschappelijk bewezen.

Koude kernfusie (Low Energy Nuclear Reaction) is een reactie die zou optreden bij een relatief lage temperatuur. Traditionele kernfusie grijpt plaats bij ongeveer 150 miljoen graden. In 1989 publiceerden de elektrochemici Martin Fleischmann en Stanley Pons echter een artikel waarin ze beweerden kernfusie onder veel mildere condities te hebben bereikt. Het ging om een bij-effect van een elektrochemische reactie waarbij palladium en waterstof waren betrokken. Fleischmann en Pons stelden dat er bij hun opstelling meer energie vrijkwam dan ze erin gestopt hadden. Bovendien zouden ze vrijkomende neutronen hebben gedetecteerd die op fusie van waterstofkernen wezen. Later rees echter twijfel over de geschiktheid van hun apparatuur om de vrijgekomen neutrone te detecteren.

Sindsdien hebben wetenschappers steeds weer opnieuw geprobeerd om koude kernfusie, een potentieel goedkope, oneindige en milieuvriendelijke energiebron, tot stand te brengen. Pamela Mosier-Boss stelt nu echter dat het Spawar de nodige bewijzen heeft gevonden voor het bestaan van koude kernfusie. Maar ook nu weer blijft er wantrouwen. "Paul Padley, fysicus aan de Rice University, zegt dat het werk van Mosier-Boss geen afdoende verklaring kan leveren hoe koude kernfusie in de omschreven omstandigheden tot stand gebracht kan worden," aldus het persbureau AFP. "Er is volgens Padley geen rationele verklaring gegeven hoe koude kernfusie bij kamertemperatuur zou kunnen plaatsgrijpen. Bovendien stelt hij dat Mosier-Ross er niet in geslaagd is om de mogelijkheid van andere bronnen van neutronenproductie uit te sluiten."

Steven Krivit, hoofdredacteur van de New Energy Times, is daarentegen wel van oordeel dat de studie veelbelovend is, zelfs wanneer de neutronen niet zouden geproduceerd zijn door een kernfusie, maar door één of ander nieuw, tot nu toe onbekend, nucleair proces.

13:27 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: enegrie, spawar, koude kernfusie |  Facebook |

Amerikaanse werkloosheid leidt tot nieuwe goldrush

De hoge goudprijs en de stijgende werkloosheid heeft in Californië een nieuwe goudkoorts op gang gebracht. Net zoals meer dan anderhalve eeuw geleden trekken talloze werkloze gelukzoekers de heuvels in om goud te zoeken. Volgens geologen ziet immers nog minstens 80 procent van de Californische goudvoorraad in de grond verborgen. Maar net zoals anderhalve eeuw geleden draait de onderneming voor de meesten uit op niets. Een aantal goudzoekers is er ook nu in geslaagd om het metaal te lokaliseren en op te graven, maar dat geluk is slechts voor een kleine minderheid weggelegd. De grote winnaars van de nieuwe Californische goudkoorts zijn voorlopig de verkopers van graafmateriaal.

De eerste goldrush startte nadat James W. Marshall in 1848 in Sutter's Mill in Coloma, nu een spookstad, goud had gevonden. Ongeveer 300.000 gelukzoekers trokken daarop naar de Californische heuvels. "San Francisco kende in die periode een gigantische groei," aldus het magazine LiveScience. "Een aantal gelukkigen kon een fortuin vergaderen, maar de meesten en dan vooral die in de nadagen van de goudkoorts rond 1855 op zoek gingen naar het edelmetaal, investeerden evenveel en meestal zelfs veel meer in hun uitrusting om naar goud te graven dan ze ooit hebben geoogst. Ook nu weer hebben een aantal goudzoekers geluk gehad en er wordt dan ook opnieuw een nog grotere toeloop verwacht, maar de meesten zullen van een kale reis thuiskomen."

"De goudproductie is vandaag grotendeels een industriële activiteit geworden," aldus nog LiveScience. "Het is niet zo eenvoudig om de delfstof te vinden. Om voldoende goud te vinden voor één enkele huwelijksring, moet er minstens twintig ton rotsen verplaatst worden. Er moet nu veel dieper gegraven worden dan anderhalve eeuw geleden. Vroeger werd al eens goud gevonden in rivierbeddingen, maar nu moet er minstens één meter dieper gegraven worden. Maar net zoals destijds zijn ook nu weer de grote winnaars van de goudkoorts de verkopers van graafmateriaal. Producenten van zeven en schoppen, maar ook van graafmachines, hebben hun omzet meer dan verdubbeld."

13:03 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: goud, verenigde staten, californie, goldrush |  Facebook |

Zwaar protest tegen grootste windpark van Latijns-Amerika

Een groot windmolen-project in de Mexicaanse provincie Oaxaca vormt het onderwerp van een steeds grotere controverse. Tegenstanders stellen dat het project ten koste gaat van plaatselijke landbouwers en de ethnische bevolking van de regio. Het project werd door de Mexicaanse overheid en een aantal privé-ontwikkelaars in januari van dit jaar gelanceerd. Oaxaca is een bijzonder windrijke regio, gelegen op de smalle strook tussen de Golf van Mexico en de Stille Oceaan. Mexico wil zijn capaciteit aan windenergie opdrijven tot vijfduizend megawatt. Dat is tien keer meer dan het huidige niveau. Windenergie vormt op dit ogenblik amper 2 procent van de Mexicaanse energieproductie. Het project van Oaxaca, het grootste van Latijns-Amerika, neemt ongeveer 3.000 hectaren in beslag.

De realisatie van het windmolenproject kost 550 miljoen dollar. "Het lijkt lovenswaardig om voldoende elektriciteit te genereren om een kleine stad van elektriciteit te voorzien en de uitstoot van koolstofdioxide met honderdduizenden tonnen te verminderen," aldus analist Zach Dyer in het magazine One World. "Maar dat is niet het oordeel van de bewoners van de stad La Ventosa. De overheid en de ontwikkelaars beloofden de bevolking dat het windmolen-project de stad een grote economische groei zou opleveren. De plaatselijke bevolking zegt nu echter dat de windenergie het lokale leefmilieu beschadigt en weinig meerwaarde oplevert aan hun gemeenschap."

In totaal krijgt het Eurus-windmolenpark, een joint-venture tussen de Mexicaanse cementproducent Cemex en het Spaanse energiebedrijf Acciona, 167 turbines. Die zouden voldoende elektriciteit moeten opwekken om een stad met een half miljoen inwoners van energie te voorzien. "De productie gaat echter uitsluitend naar Cemex," stipt Zach Dyer aan. "Het onteigende land behoorde vooral toe aan inheemse gemeenschappen en lokale landbouwers. Volgens het Tepeyac Center for Human Rights in Oaxaca hebben de ontwikkelaars zich schuldig gemaakt aan misleiding van de bewoners en omkoperij. Aan de lokale bevolking zou zijn verteld dat de contracten alleen bestemd waren voor het uitvoeren van windstudies op hun land, terwijl ze in werkelijk een toestemming tekenden om windturbines te plaatsen."

De grondbezitters zouden amper 50 dollar per maand krijgen voor het afstaan van hun land. Sommigen kregen bij het ondertekenen van het contract een bonus van 650 dollar. De meeste betrokkenen zouden echter nooit een contract hebben gezien. Van de beloofde tewerkstelling komt volgens het Tepeyac Center evenmin iets in huis. Voor de bouw zullen enkele honderden arbeiders ingeschakeld moeten worden, maar die verdwijnen weer wanneer het windpark operationeel is. Bij een windturbinepark in de buurt werken amper acht mensen. De betonnen ondergrondse steunpijlers zouden bovendien de waterhuishouding verstoren, waardoor landbouwgebieden zouden dreigen te overstromen. Er wordt zelfs gevreesd voor een totale uitdroging.

In totaal zou in de regio een windenergie-arsenaal van 10.000 megawatt en 30.000 megawatt worden uitgebouwd. Dat is meer dan honderd keer meer dan het project in La Ventosa. In sommige regio's heeft het verzet van de lokale Mexicaanse bevolking een aantal producenten ertoe gebracht hun projecten op te geven.

12:37 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: windenergie, mexico, oaxaca |  Facebook |

Russische bloggers invloedrijker dan dissidenten van weleer

Russische bloggers zijn volgens een aantal analisten de hedendaagse versie van de dissidenten tijdens het Sovjet-tijdperk van president Leonid Brezhnev. Dat schrijft de Amerikaanse analist Paul A. Goble, gespecialiseerd in Rusland en de internationale communicatie, op zijn blog Window On Eurasia. Goble laat daarbij analist Azer Mursaliyev aan het woord, die stelt dat de hedendaagse bloggers zelfs een veel grotere invloed hebben op de maatschappij dan de dissidenten van weleer en dat ze het zaad zouden kunnen vormen van een nieuwe Russische burgermaatschappij. Zelfs met medewerking van de traditionele media, kunnen de Russische machthebbers deze stroming volgens Mursaliyev niet meer tegenhouden.

"Men kan moeilijk beweren dat dissidenten tijdens de periode van Brezhnev de elite waren van een tekencultuur," stelt Mursaliyev. "De gemiddelde Sovjet-burger wist zelfs het bestaan niet van deze dissidenten. Deze prominente tegenstanders van het Sovjet-regime bereikten meestal amper enkele honderden mensen. De tegenstand van de Sovjet-burgers tegen het beleid kwam door de praktijken van het regime zelf, dat zichzelf in de ogen van de bevolking constant in diskrediet bracht en op die manier zelf verantwoordelijk was voor de agenda van de oppositie. Maar dankzij het internet en de blogosfeer is er niet alleen de mogelijkheid om ideeën tegen de overheid te formuleren, maar die ook aan een breed publiek kenbaar te maken."

Mursaliyev geeft wel toe dat deze rol van het internet nog niet tenvolle wordt gebruikt. "In de eerste plaats was er de grote economische groei van de voorbije jaren, waardoor het regime een politieke goodwill op kon bouwen en regeringsgezinde media, vooral televisie, werden vertrouwd," merkt hij op. "Het is nog te vroeg om over een Russische machtscrisis te spreken, want dat zal alleen maar gebeuren wanneer de bevolking op straat komt, de industriële productie op vele locaties stil valt en wanneer er haperingen ontstaan in de voedingsdistributie, allemaal elementen die ook tijdens de laatste jaren van het Sovjet-regime naar boven kwamen drijven. Ondanks alle dreigingen, is dat in het huidige Rusland nog niet gebeurd."

Indien de machtscrisis zich wel doorzet, zal de oppositie volgens Mursaliyev dit keer wel veel beter geapend zijn om de situatie te beïnvloeden dan de dissidenten in het Sovjet-tijdperk. "Dat zal te danken zijn aan de blogosfeer," voert hij aan. "Die dissidenten kwamen samen in obscure achterzaaltjes, dronken vodka en discussieerden problemen, maar dat was een verspilling van tijd. Dat wordt op dit ogenblik echter verheerlijkt en overdreven. Een vergelijking met de bloggers is onterecht, want deze bloggers doen niet alleen fundamenteel andere dingen, maar ook veel belangrijker dingen en mensen te bereiken, zelfs wanneer de traditionele blijven zwijgen. Bovendien kunnen ze het hele land bestrijken en hun acitiviteiten niet alleen beperken tot de grote steden."

Mursaliyev merkt op dat steeds meer politiek actieve Russen - zoals schaker Garry Kasparov - beginnen te bloggen. "In de Sovjet-tijd werden ideeën vooral verspreid door persoonlijke contacten, maar nu is het internet," benadrukt hij. "Bovendien kunnen de gevestigde media de machthebbers niet meer helpen om de oppositiebeweging tegen te houden. De klassieke media - of ze nu zwijgen of spreken - hebben nog weinig invloed."

11:33 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blog, politiek, rusland |  Facebook |

Zware terugval in Aziatische mobiele telefonie

De Aziatische mobiele telecomsector heeft zware klappen gekregen van de economische vertraging. Dat blijkt uit onderzoek van het bureau Informa. Tijdens het vierde kwartaal, dat door de eindejaarsperiode traditioneel een sterke periode is, viel de verkoop van mobiele telefoons met 20 miljoen eenheden terug tegenover het vorige kwartaal, dat historisch gezien een kalmere periode is. Tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar werden in Azië 67,9 miljoen mobiele telefoons verkocht. Dat is 22,6 procent minder dan tijdens het derde kwartaal. De vorige daling tijdens een laatste kwartaal werd opgetekend in 2002, toen de verkoop met 5,7 procent tot 25,1 miljoen terugviel tegenover het kwartaal voordien.

China alleen al vertegenwoordigde meer dan de helft van de Aziatische terugval. In China werden tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar nog 10,1 miljoen mobiele telefoons verkocht. Dat is een daling met 56,6 procent tegenover het derde kwartaal. "Dat lijkt echter een eenmalige terugval te zijn, want China Telecom schrapte in oktober vorig jaar 13,3 inactieve abonnementen," aldus het magazine Telecoms.com. Ook in Pakistan en Bangladesh was er een opmerkelijke daling met respectievelijk 112,4 procent en 26,2 procent. Die daling had volgens Informa in beide landen te maken met maatregelen tegen ongeregistreerde SIM-kaarten en de economische achteruitgang.

Pakisten zag het aantal abonnees teruglopen met bijna 300.000 eenheden, tegenover een stijging met 6 miljoen in het tweede kwartaal en 2,18 miljoen in het derde kwartaal. Ook Indonesië kreeg een gevoelige klap te verwerken. Daar viel de groei tijdens het vierde kwartaal terug tot 6,36 miljoen eenheden, tegenover 14 miljoen in het tweede kwartaal en 13,1 in het derde kwartaal. Informa waarschuwt dat de verslechterende Aziatische economie weinig goed voorspelt voor landen zoals China, India en Pakistan en zelfs Thailand, Indonesië en de Filippijnen. Daarbij wordt op gewezen dat deze landen voor hun verdere groei vooral rekenen op landelijke gemeenschappen.

11:04 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mobiele telefonie, azie |  Facebook |

26-03-09

Twitter en Wikipedia moeten in het lessenrooster

Basisscholen zouden hun leerlingen moeten leren om te bloggen en internetsites zoals Twitter en Wikipedia gebruiken en minder tijd besteden aan geschiedenis. Dat is de conclusie van de Britse staatssecretaris voor onderwijs Ed Balls. Volgens het rapport zouden schoolkinderen vertrouwd gemaakt moeten worden met blogging, podcasts, Wikipedia en Twitter als bronnen van informatie en vormen van communicatie. Er wordt opgemerkt dat kinderen niet alleen vlot moeten kunnen schrijven, maar ook een toetsenbord moeten kunnen bedienen en niet alleen kunnen spellen, maar ook een spellingscontrole kunnen gebruiken. Woordvoerders van de Britse regering stellen echter dat geschiedenis een centrale rol zal blijven spelen in het onderwijs.

"In het rapport wordt gesteld dat scholen nog altijd geschiedenis op de lessenrooster zouden mogen plaatsen, maar vrij zouden mogen kiezen welke periodes daarbij aan bod zouden kunnen komen," aldus de Britse krant The Guardian. "De opstellers stellen dat kinderen uit de lagere school een grotere kennis moeten hebben over de informatietechnologie. De opleiding op het vlak van informatie, communicatie en technologie zou in het lager onderwijs het niveau moeten bereiken dat nu in het middelbaar onderwijs wordt gehanteerd. Daarbij wordt opgemerkt dat technologische vooruitgang tot veranderingen hebben geleid die twintig jaar, toen het huidige Britse lessenrooster werd opgesteld, niet konden voorgesteld worden."

Jim Knight, Brits minister van onderwijs, stelt echter dat het veel te vroeg is om al conclusies te trekken over het schrappen of beperken van een aantal leervakken. "Het rapport is zelfs nog niet klaar," voerde hij aan. "Er wordt met een aantal experts gewerkt aan een aanpassing van het lessenrooster, zoals dat praktijkmensen uit het onderwijs is gevraagd. Vaderlandse geschiedenis zal echter altijd een onderdeel blijven vormen van het Britse onderwijs en ze zullen een inzicht blijven krijgen in de grote gebeurtenissen in Groot-Brittannië en de hele wereld." In het rapport zou gestreefd worden naar zes grote leergebieden in plaats van de huidige veertien individuele leervakken, zoals geschiedenis, aardrijkskunde en wetenschap.

16:39 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet, onderwijs, wikipedia, twitter |  Facebook |