04-04-09

Indiase filmsector vreest voor gevolgen Bollywood-staking

HitsOfBollywoodQueensDe Indiase filmproducenten gaan in staking, nadat onderhandelingen over vergoedingen met de grote bioskoopcomplexen zijn mislukt. Dat betekent dat er in de populaire Indiase multiplex-cinema's geen nieuwe films meer zullen worden vertoond. De producenten eisen een aandeel van 50 procent in de winsten die de bioskoopcomplex maken. Die zeggen echter dat de vergoedingen lager zouden moeten zijn indien het succes van de films onder de verwachtingen blijft. De Indiase bioskoopeigenaars hebben besloten om oude films te draaien, zolang de staking duurt. De Indiase filmindustrie, de grootste van de wereld, heeft zwaar te lijden onder de wereldwijde economische crisis.

Acteur-producent Vinay Pathak stelt dat alle partijen schade lijden door het conflict. "Een aantal grote filmproducties is voorlopig gestopt," benadrukt hij tegenover BBC News. Bollywood-producent Mukesh Bhutt stelt dat de bioskoopeigenaars blok hebben gevormd om de filmmakers, die nog nooit eerder voordien over dat probleem een front hebben gevormd, op de knieën te dwingen. Bioskoopeigenaars stellen echter dat de filmmakers moeten vergoed worden naargelang de prestaties van hun film. "Indien een film het goed doet bij het publiek, zouden de makers meer geld moeten kunnen verdienen," aldus Alok Tandon, topman van de Indiase bioskoopketen Inox. "Maar indien een film een flop wordt, moet ook hun winst beperkt blijven."

Grote bioskoopcomplexen hebben in India de voorbije jaren een grote groei gekend. Vooral in de steden is de groei opmerkelijk. "Ze vertegenwoordigen nu al bijna 70 procent van de Indiase bioskoopmarkt," aldus nog BBC News. "Vele Indiase producenten maken alleen nog films die uitsluitend geschikt zijn om in deze bioskoopcomplexen vertoond te worden. De Indiase filmindustrie brengt jaarlijks meer dan 900 nieuwe films uit. De sector heeft echter zware klappen gekregen van de economische crisis. Gevreesd wordt dat de staking de groei van de voorbije jaren nog verder zal uithollen. Bovendien wordt ook gevreesd voor concurrentie van het Indiase cricketseizoen."

14:21 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: film, india, bollywood |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.