04-04-09

Lada prestenteert zich als reddingsboei voor Opel

ladaDe Russische autoconstructeur AvtoVaz zou één van de kandidaten zijn om het Duitse automerk Opel over te nemen. Dat zegt de Russische nieuwssite Pravda Online. De Russische groep zou bereid zijn om een belang van 51 procent te nemen in Opel. De fusiegesprekken tussen Opel en AvtoVaz zouden al sinds december vorig jaar op topniveau zijn gevoerd. Op dit ogenblik zouden beide partijen zelfs werken aan de technische elementen van het plan. De Pravda Online is een afsplitsing van de redactie van de bekende Russische krant Pravda, die vooral beroemd werd als de spreekbuis van Sovjet-regime tijdens de communistische periode. De Pravda Online is ook nu nog bijzonder nationalistisch georiënteerd.

"De Duitse kanselier Angela Merkel heeft bij haar bezoek aan autoconstructeur Opel weinig kunnen bieden," aldus Pravda Online. "Ze beloofde dat de Duitse regering Opel zou helpen om een investeerder te vinden, maar deed geen concrete beloftes. De Duitse regering weigert om zelf een belang te nemen in de autoconstructeur. Daarom lijkt het aanbod van het Russische bedrijf om een aandeel van 51 procent te nemen in Opel, wellicht de enige uitweg voor de Duitse autoconstructeur. De Duitse autoriteiten beseffen heel goed dat er geen alternatieven zijn voor het Russische aanbod. Een suggestie van General Motors om Opel en zijn Britse zustermerk Vauxhall gedeeltelijk te verzelfstandigen, werd door de Duitse regering dan ook als onvoldoende weggewuifd."

AvtoVaz, producent van onder meer Lada, heeft zopas van de Russische premier Vladimir Putin, een intrestloze lening van 25 miljard roebel - 734 miljoen dollar - toegezegd gekregen. Dat zou gebeuren via Russian Technologies, dat een aandeel van iets meer dan 25 procent heeft in de Russische autobouwer. De Russische overheid had eerder voorgesteld om het belang van Russian Technologies in AvtoVaz door een kapitaalsverhoging uit te breiden, maar dat werd door mede-aandeelhouder Renault afgewezen. De Franse groep bezit 25 procent van AvtoVaz en wil dat belang niet laten verwateren. Ook het fonds Troika Dialog heeft een aandeel van 25 procent in AvtoVaz. Het resterende pakket wordt verhandeld op de open markt.

10:55 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: opel, automotive, lada, avtovaz |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.