19-04-09

Uitbreiding oliewinning voor kust Alaska geblokkeerd

Een uitbreiding van het exploratieprogramma voor het winnen van olie en gas voor de kust van Alaska is door het hof van beroep in Washington verworpen. De rechters waren van oordeel dat de regering van voormalig Amerikaans president George W. Bush onvoldoende onderzoek heeft verricht naar de ecologische impact van de projecten. Het Amerikaanse ministerie van binnenlandse zaken was in augustus 2005 gestart met een project om de oliegebieden in de zeeën van Beaufort, Bering en Chukchi uit te breiden. Het hof van beroep heeft het Amerikaanse ministerie van binnenlandse zaken, dat nu onder leiding staat van Ken Salazar, nu opgelegd om mogelijke milieurisico's te bepalen vooraleer met het programma verder gezet kan worden.

"De betrokken gebieden vormen een biotoop voor ijsberen, walvissen, zeehonden, walrussen en zeevogels," aldus het persbureau Associated Press. "De rechtszaak was aangespannen door drie milieugroepen die het ecosysteem willen beschermen en de Native Village of Point Hope, een eskimo-stam die aan de kust van de Chukchi Zee woont en vooral leeft van de jacht." Opgemerkt wordt dat producenten van olie en gas het steeds moeilijker krijgen om nieuwe reserves te vinden en de productie op te drijven. De productie van de belangrijkste Amerikaanse oliebedrijven is de voorbije jaren gevoelig gedaald, zowel in de Verenigde Staten als in het buitenland. Deze grote private bedrijven controleren minder dan 10 procent van de wereldwijde reserves. Meer dan 80 procent is in handen van staatsbedrijven, zoals in Venezuela of Saoedi-Arabië.

Het American Petroleum Institue, dat de uitbreiding van de olieproductie in Alaska verdedigde, zegt zich te zullen beraden over de beslissing van het hof van beroep. "Het zou een zware klap kunnen betekenen voor de Amerikaanse olieproductie indien deze beslissing de ontwikkeling van vitale energiebronnen verder zou vertragen," aldus de sectororganisatie in een reactie. "Het gaat hier om duizenden arbeidsplaatsen, belangrijke overheidsinkomsten en de nodige brandstof voor de Amerikaanse industrie en het dagelijkse leven." Het Amerikaanse ministerie van binnenlandse zaken heeft gezegd het vonnis te bestuderen. Het ministerie had het programma al vijf jaar uitgesteld om de ecologische impact te bestuderen.

Volgens Joseph Stanislaw, onafhankelijk consulent bij het adviesbureau Deloitte, zegt dat het steeds meer duidelijk wordt dat de regels voor de olieproducenten onder president Barack Obama gevoelig zijn veranderd, waarbij de realisatie van boorprojecten langer zal aanslepen en gevoelig duurder zal worden. "Het milieu en de klimaatverandering krijgen van president Obama een grotere prioriteit dan de binnenlandse olieproductie. De nieuwe regels zullen het voor de olieproducenten veel moeilijker maken."

14:16 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: milieu, alaska, olieproductie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.