30-04-09

Glas meest ecovriendelijke verpakkingsmateriaal

De consument beschouwt glas als de meest ecovriendelijke verpakking. Dat blijkt uit een onderzoek van de European Container Glass Federation (FEVE). Daarbij wordt gesteld dat de consument van oordeel is dat glas een positievere impact heeft op het leefmilieu dan ander verpakkingsmateriaal, zoals plastic, metaal en karton. Volgens de consumenten is glas immers voor 100 procent recycleerbaar en herbruikbaar. De onderzoekers voeren aan dat de enquête ook aantoont dat de meeste consumenten zich bewust zijn van het risico dat bepaalde verpakkingsmaterialen kunnen inhouden voor voeding en drank die ze kopen. Groot bezwaar tegen glas is echter de energie-intensieve productie, die de uitstoot van broeikasgassen verhoogt.

"Uit een Europees onderzoek is gebleken dat 69 procent van de ondervraagden ervan overtuigd is dat een glazen verpakking het beste middel is om de originele smaak en de voedingswaarde van hun voeding en drank te bewaren," aldus Dominique Tombeur, president van de European Container Glass Federation, tegenover het magazine Food Production Daily. "Daarnaast zegt 48 procent dat glass het veiligste verpakkingsmateriaal is op het vlak van gezondheid. Daarnaast bleken veel respondenten van mening te zijn dat voeding en drank in een glazen verpakking ook een prestigieuzer imago hebben. Bijna 60 procent van de consumenten tijdens het winkelen zegt aandacht te hebben voor de milieuvriendelijke aspecten van verpakkingsmateriaal."

De sector stelt dat de beleidsmakers bij het opstellen van nieuwe milieumaatregelen moeten rekening houden met de voordelen die glas biedt op het vlak van milieu en energie. "Daarbij wordt benadrukt dat glas een hernieuwbaar product is en perfect past in het afvalbeleid van de Europese Unie," aldus nog Food Production Daily. Daarbij wordt verwezen naar een onderzoek dat in opdracht van de Europese Unie werd uitgevoerd. In dat rapport wordt echter ook gesteld dat de glasproductie bijzonder veel energie verbruikt en dus een belangrijke impact heeft op de uitstoot van broeikasgassen. Ook wordt opgemerkt dat een verbetering van de efficiëntie door nieuwe technologieën niet erg waarschijnlijk lijkt. Bovendien wordt ervoor gewaarschuwd dat de industrie, de belangrijkste afnemer van gerecycleerd gas, de resultaten van recyclage zou kunnen doen uithollen door de verhuizing van productie naar lageloonlanden, waar minder strenge regels worden gehanteerd.

17:19 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: milieu, glas, verpakking |  Facebook |

Wereldwijde verkoop mobiele telefonie ingestort

De verkoop van mobiele telefoons heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een recorddaling gekend. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau Strategy Analytics. Daarbij wordt gesteld dat het voorbije kwartaal wereldwijd 245 miljoen mobiele telefoons werden verkocht. Dat is een daling met 13 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Volgens de onderzoekers hebben de vijf grootste producenten van mobiele telefonie het voorbije kwartaal een daling bekend gemaakt. Alleen de iPhone van Apple kon volgens Strategy Analytics aan die trend ontsnappen. De verkoop van iPhone kende tijdens het derde kwartaal van dit jaar immers een groei met 123 procent.

De Finse producent Nokia, marktleider op het vlak van mobiele telefonie, verkocht tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 115,5 miljoen exemplaren. Dat is een daling met 19 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daarmee behoudt Nokia nog een marktaandeel van 38 procent. Dat is 3 procent minder dan tijdens het eerste kwartaal van vorig jaar. Op de tweede plaats staat Samsung met een marktaandeel van 19 procent, tegenover een marktaandeel van 16 procent vorig jaar. De verkoop viel met 1 procent terug tot 46,3 miljoen exemplaren. Bij het Koreaanse LG Electronics viel de verkoop met 7 procent terug tot 24,4 miljoen exemplaren. Daarmee behoudt LG Electronics zijn marktaandeel van 9 procent.

Motorola en Sony Ericsson moesten de grootste verliezen optekenen. Bij Motorola daalde de verkoop met 46 procent tot 14,7 miljoen exemplaren. Daarmee houdt Motorola nog een marktaandeel van 6 procent, tegenover 10 procent tijdens het eerste kwartaal van vorig jaar. Bij Sony Ericcson werd een daling met 40 procent opgetekend tot 14,5 miljoen exemplaren. Sony Ericcson komt daarmee op een marktaandeel van 5,9 procent, tegenover 8 procent twaalf maanden voordien. Bij Apple liep de verkoop van de iPhone echter op tot 3,8 miljoen exemplaren, tegenover 1,7 miljoen exemplaren tijdens het eerste kwartaal van vorig jaar. Strategy Analytics zegt te verwachten dat Apple de volgende maanden nog één of meer nieuwe modellen zal lanceren om zijn groeiritme te handhaven.

16:34 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mobiele telefonie |  Facebook |

Ook spammers hebben varkensgriep ontdekt

Net zoals bij vorige incidenten hebben spammers ook nu weer bijzonder snel gereageerd op een belangrijke calamiteit. Dat zegt internetbeveiliger McAfee naar aanleiding van het uitbreken van de varkensgriep en het opduiken ervan op het internet. McAfee stelt dat de term varkensziekte tot voor het uitbreken van de ziekte op het internet nauwelijks bestond. Maar de voorbije dagen heeft men in spamberichten een echte explosie gezien van boodschappen waarbij naar de griepvariant werd verwezen. Daarbij worden onder meer berichten de wereld ingestuurd dat popidool Madonna en actrice Salma Hayek het slachtoffer zouden zijn geworden van het griepvirus. Het aantal domeinregistraties met namen die ergens naar varkens verwijzen, zijn op enkele dagen tijd exponentieel gestegen.

"De spam-berichten rond de varkensgriep blijken afkomstig te zijn vanover de hele wereld," aldus McAfee. "Dat is ook niet verwonderlijk, gezien de wereldwijde aard van botnets en spam. Een groot gedeelte is echter terug te brengen tot Brazilië, maar ook de Verenigde Staten, Duitsland en Groot-Brittannië blijken een belangrijke bron te zijn van malafide e-mails over varkensgriep." Inmiddels is het echter niet bij spammail gebleven, maar zijn er ook al websites opgedoken die varkensgriep-gerelateerde malware lanceren. Daarbij wordt onder meer verwezen naar een Russische site waarbij bezoekers gevraagd worden om een programma te installeren om een videofilm te bekijken.

"Spammers gebruiken al geruime tijd belangrijk nieuws om internetgebruikers te misleiden," aldus McAfee. "Ook bij de jongste presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten werd dat duidelijk aangetoond. Door de grote mediabelangstelling voor dergelijke gebeurtenissen, hebben spammers immers een grote kans om succes te boeken met hun campagnes. Sociale engineering is één van de meest succesvolle en gevaarlijke instrumenten die spammers ter beschikking hebben. Het is bovendien ook bijzonder moeilijk om zich daartegen te beschermen. Wie informatie wenst over varkensgriep kan zich dan ook best wenden tot de websites van officiële organisaties, zoals de World Health Organization."

16:17 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gezondheid, internet, varkensgriep |  Facebook |

Lokale producten steeds belangrijker in bierportfolio

De interesse in lokale bieren is opnieuw aan het stijgen. Dat zegt de sectororganisatie Brewers of Europe (BOE). Daarbij wordt opgemerkt dat het Europese bierverbruik een dalende trend vertoont, maar dat deze lokale bieren die terugval zou kunnen ombuigen. De organisatie stelt daarbij dat de grote brouwers er niet alleen goed aan doen om deze lokale bieren te beschermen als een potentieel lucratieve niche, maar dat ze ook een brede waaier van producten rond hun hoofdmerk moeten kunnen aanbieden. Daarbij stelt de organisatie dat de productie van brouwers zoals Heineken voor amper 20 procent op hun hoofdmerken is gesteund, terwijl de rest afkomstig is van meer specifieke smaken en producten.

"In verschillende Europese landen wordt een stijgende interesse opgetekend in lokale bieren," zegt Rodolphe de Looz-Corswarem, secretaris-generaal van de Brewers of Europe, tegenover het magazine Beverage Daily. "In een aantal markten, zoals Duitsland en België, is er al een lange traditie van regionale bieren, maar nu begint onder meer interesse te groeien in Frankrijk, dat traditioneel toch meer gericht is op de wijnconsumptie." De Looz-Corswarem voegt er aan toe dat deze lokale bieren, die vaak door kleine brouwers worden geproduceerd en dus meer flexibel zijn in het gebruik van innovatieve ingrediënten en aroma's, ook al ruime tijd de interesse genieten van multinationale biergroepen.

Toch moet er volgens De Looz-Corswarem niet voor een mogelijke bieroorlog tussen multinations en kleine brouwers worden gevreesd. Volgens hem zoeken Europese brouwers naar een evenwicht tussen grote producenten en kleine brouwers. De Looz-Corswarem wijst er daarbij op dat de lokale producten een extra troef betekenen voor de hele biersector. "De consument heeft een groeiende interesse in cultuur en traditie," benadrukt hij. "Hij vraagt dan ook meer niche-producten en lokale merken. Kleine brouwers kunnen het imago van de biersector opdrijven door het aanbieden van lokale producten van hoge kwaliteit, terwijl multinationals vooral hun reputatie moeten maken op de wereldmarkt. Er is dan ook geen concurrentie met de kleinere producenten."

15:49 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bier, horeca, brewers of europe |  Facebook |

Dringend extra investeringen nodig in landbouwwetenschap

Indien men wil vermijden dat er in ontwikkelingslanden voedselrellen uitbreken, moet er dringendworden geïnvesteerd in landbouwonderzoek. Dat zegt Douglas Kell, directeur van de Britse Biotechnology and Biological Sciences Research Council. Douglas Kell reageert met die waarschuwing op de uitspraken van John Beddington, wetenschappelijk hoofdadviseur van de Britse regering. Die had gesteld dat de wereldpopulatie tegen 2030 zal opgelopen zijn tot 8,3 miljard mensen en de vraag naar voeding en energie tegen dat ogenblik met 50 procent zal gestegen zijn. Volgens Douglas Kell moet alleen al in Groot-Brittannië 100 miljoen Britse pond extra geïnvesteerd worden om ervoor te zorgen dat de landbouw voldoende zal produceren om aan de vraag te kunnen voldoen.

"Professor Kell waarschuwt dat het mogelijk uitbreken van voedselrellen geen probleem is dat nog in de verre toekomst ligt," aldus BBC News. "Hij verwees daarbij onder meer naar Mexico en Indonesië, waar vorig jaar al voedselrellen uitbraken. Volgens de professor moet men rekening houden met een verder uitbreiden van de onrust indien er geen grote inspanningen worden gedaan om de landbouwwetenschap verder te ontwikkelen. Indien er geen inspanningen worden gedaan om de opbrengst van de oogsten te verhogen, zal de wereld volgens hem nooit een productieniveau worden bereikt dat nodig is om de voedselveiligheid te garanderen. Hij voegt er aan toe dat de wetenschap door genetische manipulatie op dit ogenblik al de mogelijkheid heeft om sleutelgenen te kunnen ontdekken die de voedselproductie zouen kunnen verbeteren.

Door de klimaatverandering en de gewijzigde patronen van regenval zullen landbouwers volgens Douglas Dell gebruik moeten maken van andere, wellicht compleet nieuwe, teelten of variëteiten. Hij waarschuwt er ook voor dat de klimaatverandering erote zou kunnen leiden dat schadelijke insecten zouden kunnen beginnen te migreren. Dougles Dell wijst erop dat op dit ogenblik dertig tot veertig procent van de wereldwijde oogst door insecten of ziektes wordt vernietigd vooraleer er geoogst kan worden. De Britse professor stelt dat de extra investeringen zo vlug mogelijk moeten worden doorgevoerd, aangezien het tot tien jaar kan duren vooraleer een wetenschappelijke doorbraak tot een commerciële productie kan leiden.

15:24 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: landbouw, klimaat, voeding |  Facebook |

Internet kan mogelijke pandemie voorspellen

Het internet kan een mogelijke pandemie zoals de varkensgriep voorspellen. Dat zegt Robert Hart, chief executive van het Amerikaanse bedrijf Veratect. Hij stelt dat blogs, online chatrooms, Twitter-feeds, overheidssites en nieuwsmedia vele gegevens omvatten die gezondheidsorganisaties zouden kunnen gebruiken om sneller te reageren op problemen zoals de uitbraak van varkenspest. Veratect zegt computer-algoritmes en individuele analyses te gebruiken om online en offline bronnen met aanwijzingen voor de uitbraken van ziekten op te sporen. Die gegevens worden verzameld en verstuurd aan een aantal klanten die vooraf van mogelijke calamiteiten op de hoogte worden gebracht.

"Vooraleer de World Health Organization alarm sloeg voor een mogelijke uitbraak van de varkensgriep, had Veratect naar eigen zeggen al indicaties dat er iets aan de hand was," aldus het persbureau Associated Press. "Veratect zegt dat al begin april aan het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention een rapport te hebben verstuurd dat er in de Mexicaanse staat Veracruz een mogelijke griepepidemie was uitgebroken. Een tweede waarschuwing werd in de helft van de maand verstuurd, nadat de overheid van de Mexicaanse staat Oaxaca zelf een alarm had geslagen over een mogelijke griepuitbraak. Pas nadien raakte de wereld op de hoogte van het ziektegevaar.

Veratect zegt het probleem ondekt te hebben nadat bewoners van het Mexicaanse dorp La Gloria, dat nu als één van de epicentra van de varkensgriep wordt bestempeld, begonnen te klagen over ziektegevallen die volgens hen te wijten waren aan de afval van een varkenskwekerij in de buurt, terwijl officiële bronnen een besmetting door een vlieg verantwoordelijk achtten. "Er werd daarbij met de vinger naar elkaar gewezen over de verantwoordelijkheid, wat altijd één van de indicatoren is dat er iets aan de hand is," aldus nog Robert Hart tegenover Associated Press. Sceptici hebben echter vragen bij de mogelijkheden van deze bedrijven om inderdaad correcte informatie te verzamelen uit al die online signalen. Ze voegen er ook aan toe dat het dikwijls gevaarlijk is om op die vroege signalen te reageren, omdat dit tot onnodige paniek zou kunnen leiden.

14:46 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gezondheid, internet, varkensgriep |  Facebook |

Suez-kanaal overweegt korting op doorvaart

suezDe Suez Canal Authority, de uitbater van het Suez-kanaal dat de Middellandse Zee met de Rode Zee verbindt, overweegt om passerende schepen een korting te verlenen op de tol voor de doorvaart. Dat heeft Ahmed Ali Fadel, voorzitter van de Suez Canal Authority, gezegd. Gevreesd wordt immers dat steeds meer schepen zullen kiezen voor een langere omvaart langs Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika, uit vrees om na de doortocht door het Suez-kanaal het slachtoffer te worden van Somalische piraten. Daardoor zou de omzet van het Suez-kanaal, dat een belangrijke bron van inkomsten betekent voor de Egyptische staatskas, gevoelig kunnen dalen. Somalische piraten houden op dit ogenblik vijftien schepen met in totaal 250 bemanningsleden gegijzeld.

"Het Suez-kanaal heeft tijdens de maand maart 327,9 miljoen dollar inkomsten gerealiseerd," aldus het persbureau Reuters. "Dat is 21 procent lager dan tijdens dezelfde maand vorig jaar. In totaal passeerden er tijdens de maand maart van dit jaar 1.439 schepen door het Suez-kanaal, tegenover 1.699 schepen tijdens dezelfde maand één jaar geleden." Economen volgen de cijfers van het Suez-kanaal van dichtbij om de effecten van de economische crisis, die een impact heeft op de handel tussen Azië en Europa, te meten. Maar ook wordt bekeken of de piraterij voor de kust van Somalië een grote invloed heeft op het scheepvaartverkeer door het Suez-kanaal. De uitbaters van het Suez-kanaal maakten eerder al bekend om dit jaar geen tariefverhogingen door te voeren.

Vorig jaar realiseerde het Suez-kanaal een omzet van meer dan 5,1 miljard dollar. Gevreesd wordt dat die omzet dit jaar echter zal terugvallen tot 4,5 miljard dollar. In totaal passeren er jaarlijks ongeveer 20.000 schepen door het Suez-kanaal, maar inmiddels hebben een aantal rederijen beslist om hun schepen om te leiden langs de Kaap de Goede Hoop, waardoor er rond het hele Afrikaanse continent moet gevaren worden. Dat is onder meer het geval bij de Deense rederij Maersk Line. Alleen met een militaire escorte worden de schepen van de rederij nog door het gevaarlijke gebied gestuurd. Het aantal aanvallen van de Somalische piraten tijdens de eerste drie maanden van dit jaar lag drie keer hoger dan tijdens dezelfde periode vorig jaar.

14:13 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: piraterij, egypte, transport, suez, somali |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende