18-05-09

Opgraven schat fraudeur Madoff kan nog jaren duren

madoff.480Het kan nog jaren duren vooraleer de activa van de Amerikaanse fraudeur Bernard Madoff kunnen worden gerecupereerd. Dat zegt Earl Colson, jurist bij het Amerikaanse advocatenkantoor Arent Fox. Daarbij wordt gesteld dat curator Irving Picard op dit ogenblik amper ongeveer 1 miljard dollar heeft kunnen localiseren om terug te storten aan bedrogen beleggers. In totaal zou de fraude van Bernard Madoff opgelopen zijn tot 65 miljard dollar, verdeeld over nagenoeg zevenduizend gedupeerden. Madoff werd in december vorig jaar door het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI) gearresteerd op verdenking van het opzetten van een frauduleuse Ponzi-pyramide. Picard heeft echter gezegd zijn inspanningen om geld te recupereren te zullen opdrijven.

"Het juridisch gevecht kan jaren aanslepen," aldus Earl Colson tegenover het persbureau Reuters. "Onder meer is het onduidelijk of een aantal investeerders zullen kunnen gedwongen worden om met hun winsten andere beleggers te compenseren. Bovendien zal moeten onderzocht worden of sommige beleggers ervan op de hoogte waren dat ze bewust waren van de frauduleuse constructie die Madoff had opgezet en waarvan zij profiteerden." Picard heeft onder meer de investeringsfondsen van Stanley Chais, Ezra Merkin en Jeffry Picower voor de rechter gedaagd met de eis om 10,1 miljard dollar terug te betalen. De betrokkenen hadden volgens Picard moeten beseffen dat de hoge winstmarges die Madoff voorschotelde, onrealistisch waren.

Volgens een aantal fraude-experts doen de bedrogen beleggers er goed aan om niet te rekenen op een snelle oplossing. Ze wijzen erop dat het concept rond het vermoeden van fraude nog relatief nieuw is en er weinig jurisprudentie over bestaat. Bovendien staan er gigantisch grote financiële belangen op het spel, wat de betrokkenen er volgens de experts zal toe aanzetten om zich met alle mogelijke middelen te verdedigen tegenover een aanklacht. "Ervaren juristen zouden de curator wellicht twintig jaar kunnen bezighouden vooraleer er ook maar één beslissing is gevallen," zegt Carole Neville, juriste bij het advokantenkantoor Sonnenschein, Nath & Rosenthal. Vermoed wordt dat Picard zoveel mogelijk zal aansturen op minnelijke schikkingen in plaats van aanslepende rechtzaken.

17:54 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: fraude, bernard madoff |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.