25-05-09

PetroChina opnieuw grootste bedrijf van de wereld

petrochinaHet Chinese petroleumconcern PetroChina heeft zijn Amerikaanse sectorgenoot Exxon Mobil opnieuw onttroond als meest waardevolle bedrijf van de wereld. De beurswaarde van PetroChina is dit jaar met 30 procent gestegen tot 336,4 miljard dollar, terwijl Exxon Mobil op dit ogenblik een waarde van 335,9 miljard dollar meekrijgt, wat een daling betekent met 14 procent tegenover het begin van dit jaar. De stijging van PetroChina is onder meer te danken aan een stimulusplan van de Chinese overheid, waardoor de brandstofconsumptie in China dit jaar opnieuw is gesteken, terwijl de grootste recessie sinds de Great Depression de vraag in de Verenigde Staten heeft doen afnemen.

PetroChina verdrong in november 2007 voor de eerste keer Exxon Mobil als grootste bedrijf van de wereld. "PetroChina bouwde het voorbije jaar een grotere reserve uit dan Exxon Mobil," aldus de financiële nieuwsdienst Bloomberg. "Door nieuwe ontdekkingen en overnames voegde het Chinese bedrijf vorig jaar 890 miljoen vaten toe aan zijn reserves, terwijl de voorraden van Exxon Mobil met 3 procent daalden tot 21,1 miljard vaten, voldoende voor een gegarandeerde productie voor een periode van bijna vijftien jaar." Vorige maand nog verwierf PetroChina een belang van 50 procent in het Kazakse Mangistaumunaigas voor een bedrag van 1,4 miljard dollar, nadat de Chinese regering zich bereid had verklaard om Kazakstan, de grootste energieproducten van de voormalige Sovjet-Unie, een lening van 10 miljard dollar toe te kennen.

"PetroChina wordt door de Chinese staat gecontroleerd, wat het concern toelaat om lagere winstmarges te aanvaarden van olierijke landen, in ruim voor toegang tot reserves aan voorwaarden die Exxon Mobil onaanvaardbaar zou vinden," stelt Douglas Ober, analist van de Amerikaanse investeringsgroep Petroleum & Resources Corporation, tegenover Bloomberg. "Door zijn staatsbanden kijkt PetroChina op een andere manier aan tegenover de markt dan Exxon Mobil. Het Amerikaanse concern heeft een veel strikter economisch belang en is dan ook minder geneigd om zich in olieproducerende landen te verbinden om autostrades, ziekenhuizen of scholen te bouwen in ruil voor petroleumcontracten."

PetroChina werkt met een return op kapitaal van 14 procent, wat minder is dan de marge van 36 procent bij Exxon Mobil. De Amerikaanse groep is op het vlak van omzet en winst nog wel altijd groter dan PetroChina.

10:46 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: olie, petrochina, exxon mobil |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.