28-06-09

Eurotunnel geïnteresseerd in overname Britse hogesnelheidslijn

highspeedoneGroupe Eurotunnel, uitbater van de onderzeese treinverbinding tussen Engeland en Frankrijk, overweegt een bod te doen op het Britse spoorwegproject High Speed One. Met de overname zou een transactie van 1,5 miljard Britse pond tot 2,5 miljard Britse pond zijn gemoeid. De bouw van High Speed One, de snelle treinverbinding tussen de Kanaaltunnel en het spoorwegstation St Pancras in Londen, vergde een investering van 5,8 miljard dollar. High Speed One is in handen van het bedrijf London & Continental Railways, dat eerder deze maand door de Britse regering werd overgenomen. Verwacht wordt dat de overheid volgend jaar onderdelen van het bedrijf zal verkopen.

High Speed One heeft een traject van 108 kilometer, dat met topsnelheden van 300 kilometer per uur wordt afgelegd. "Volgens Jacques Gounon, executive chairman van Groupe Eurotunnel, heeft het zeker voordelen dat de Kanaaltunnel en de verbinding met Londen in handen van dezelfde eigenaar zijn," aldus de krant Financial Times. De overname van High Speed One zou Groupe Eurotunnel een stevige financiële basis bezorgen, nadat het bedrijf twee jaar geleden bijna failliet ging. Andere mogelijke gegadigden High Speed One zijn een aantal infrastructuurfondsen, zoals het Australische Macquarie, Citi Infrastructure Investors van het Amerikaanse Citigroup en het European Infrastructure Fund van het Australische Babcock & Brown.

London & Continental Railways werd gecreëerd bij de privatisering van de Britse spoorwegen in het midden van de jaren negentig. Het bedrijf kreeg kort daarna een contract toegewezen voor de uitbating van High Speed One. Oorspronkelijke eigenaars waren onder meer Bechtel Group, SBC Warburg, National Express Group, Virgin Group en London Electricity. De uitbater werd eerder deze maand echter overgenomen door de Britse regering. Daarbij werd beslist dat een aantal activa zullen verkocht worden om een gedeelte van de financiering te recupereren. London & Continental Railways heeft ook een aandeel van 33 procent in Eurostar, de spoorwegmaatschappij die de snelle treinverbinding tussen Brussel, Parijs en Londen verzorgt.

13:40 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: trein, transport, eurotunnel |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.