30-06-09

Ook andere landen blokkeren online informatie Iraans protest

teheranBij de politieke protesten tegen de Iraanse verkiezingen werd niet alleen in het land zelf het internet geblokkeerd. Ook in China, Cuba en Birma werd de informatie uit Iran door de censuur grotendeels tegengehouden. Dat zegt Ariana Eunjung Cha, buitenland-correspondent van de Amerikaanse krant The Washington Post. Volgens haar vrezen deze landen dat het toelaten van die informatie de eigen bevolking immers zou kunnen aanzetten om eveneens op straat te komen en op veranderingen aan te sturen. Maar tevens blijkt dat die autoritaire regimes het bijzonder moeilijk hebben om alle kanalen af te sluiten en glipt er toch informatie door de mazen van het censuurnet en ondersteunt ze de democratische bewegingen van dit landen.

"Op het einde van de jaren tachtig braken er in heel wat communistische landen in Oost-Europa, maar ook in Birma en China, democratische protesten uit die duidelijk elkaar inspireerden," schrijft Ariana Eunjung Cha. "Niet al die bewegingen evolueerden tot echte revoluties, maar in heel wat landen vielen de communistische regimes en het wereldwijde machtsevenwicht kantelde. Autoritaire regimes vrezen dat ook de gebeurtenissen in Iran aanleiding zouden kunnen geven tot een gelijkaardige beweging en blokkeerden dan ook de doorstroming van de informatie. In China werkte bovendien de propagandamachine van de Communistische Partij om de protesten te bestempelen als provocatie van de Verenigde Staten en andere westerse landen en te ontkennen dat het een echte volksbeweging was."

Maar een compleet succes zijn die censuurpogingen volgens Ariana Eunjung Cha niet geworden. "In China verschenen op blogs en Twitter-berichten steunbetuigingen aan Iraniërs die de herverkiezing van president Ahmoud Ahmadinejead aanvochten," merkt ze op. "Er werden vergelijkingen gemaakt met het bloedig neerslaan van het studentenprotest op het Tienanmen Plein in Peking twintig jaar geleden. Datzelfde fenomeen werd opgemerkt in Cuba en Birma. Volgens de Cubaanse blogger Yoani Sanchez heeft het Iraanse protest - vooral met zijn gebruik van Twitter, Facebook en mobiele telefoons - de Cubaanse blogosfeer duidelijk gemaakt dat de technologie perfect gebruikt kan worden om onrechtvaardigheid aan te klagen."

17:52 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: politiek, internet, iran |  Facebook |

Dooi tussen reclamesector en internetbedrijven

onlineadvertisingReclamebureaus en internetbedrijven hebben lange tijd bijzonder vijandig gestaan tegenover elkaar, maar beginnen steeds meer te beseffen dat ze samen moeten werken om het potentieel van online reclame optimaal te benutten. Dat zegt Paul Kemp-Robertson, hoofredacteur van online magazine Contagious. Hij voegt er aan toe dat de consument steeds meer tijd online doorbrengt en internetbedrijven en reclamebureaus dan ook geen andere keuze hebben dan samen te werken om aan digitale media geld te verdienen. Volgens Kemp-Robertson is een samenwerking onvermijdelijk omdat de huidige reclamemodellen van de internetbedrijven nog niet echt blijken te werken en er zoveel content is die afhankelijk is van een goed functionerende reclamestrategie.

"Op het Cannes Lions International Advertising Festival maakten Eric Schmidt en Steven Ballmer, de topmannen van respectievelijke Google en Microsoft, voor het eerst hun opwachting op een reclamecongres," stipt de Amerikaanse krant The New York Times aan. "Bedrijven zoals Microsoft en Google proberen, net zoals andere internetbedrijven, grotere inkomsten te halen uit nieuwe reclamevormen, zoals online videospots. Maar ze hebben reclamebureaus nodig die hun klanten moeten overtuigen om online formaten te gebruiken." Het is dan ook in dat kader dat Google een samenwerkingsovereenkomst sloot met de reclamegroep WPP, die onder meer de reclamebureaus Ogilvy & Mather en Young & Rubicam omvat. Microsoft ging op zijn beurt in zee met WPP en Publicis, de moederholding boven onder meer Saatchi & Saatchi en Leo Burnett.

De krant wijst er daarbij op dat Martin Sorrell, chief executive van WPP, ooit Google bestempelde als een frenemy, een vriend-vijand, van de reclamesector. Google biedt immers interactieve reclametoepassingen aan die de reclamebureaus voor hun klanten kunnen gebruiken. Anderzijds maakte Google duidelijk dat iedereen de kans krijgt reclame te kopen bij het zoekmachinebedrijf, wat tegen de belangen van de reclamebedrijven indruist. Bovendien klaagt de reclamesector dat Google zelf weinig adverteert. Op zijn beurt zegt Steve Ballmer van Microsoft te betwijfelen dat met reclame alle online content kan gefinancieerd worden. De overeenkomst tussen Google en Publicis vorig jaar betekende volgens The New York Times wellicht de inzet van de dooi tussen de reclamesector en de internetbedrijven.

17:07 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet, reclame |  Facebook |

Hedge funds zijn zelfzuchtig en slinks

hedgeHedge funds zijn zelfzuchtig en slinks en derivaten van financiële producten zijn de gesel van de moderne tijd. Dat zegt Tom Dobell, beheerder van het Recovery Fund van het Britse investeringsbedrijf M&G Investments. Daarbij wijst Dobell erop dat deze hefboomfondsen hun beste halfjaar realiseren in ruim één decennium, nadat ze tijdens de herfst van vorig jaar zware verliezen hebben geleden. Hij voegt er aan toe dat M&G Investments, dochter van de financiële groep Prudential weigert om aandelen te lenen aan deze hedge funds, die van die geleende waardepapieren gebruik maken in short shelling, waarbij ze speculeren op de toekomstige evoluties van aandelen zonder die in bezit te hebben.

"Tom Dobell haalde in een brief aan honderdduizend investeerders van M&G Investments zwaar uit naar de hedge funds, die volgens hem bijzonder geheimzinnige en slinkse taktieken hanteren en alleen gericht zijn op korte termijnresultaten," stipt de krant The Times aan. De krant voegt er aan toe dat dergelijke uitspraken bijzonder ongewoon zijn voor toplui van Prudential, maar voegt er aan toe dat vele fondsenbeheerders bij M&G Investments vrezen dat de activiteiten van de hedge funds de belangen van de traditionele investeerders zouden kunnen schaden en sommige bedrijven naar het failliet zouden kunnen duwen, terwijl een meer voorzichtige aanpak hen had kunnen redden.

Dobell voegt er aan toe dat een gemiddeld aandeel op dit ogenblik nog amper negen maanden in portefeuille wordt gehouden, terwijl die termijn bij het Recovery Fund gemiddeld op drie tot vijf jaar ligt. Sommige van de aandelen uit de portefeuille van het Recovery Fund zouden zelfs teruggaan tot de oprichting van het fonds veertig jaar geleden. Volgens het bureau Hedge Fund Research hebben de hefboomfondsen sinds begin dit jaar een return van 5,63 procent opgeleverd voor hun investeerders. Dat is meteen het beste resultaat sinds het einde van het vorige decennium. De hedge funds scoren daarmee beduidend beter dan het gemiddelde aandeel, dat in de Verenigde Staten slechts 1,73 procent heeft gewonnen tegenover vorig jaar. Critici merken echter op dat de hedge funds echter een vertekend beeld geven, omdat failliete hefboomfondsen uit de statistieken verdwijnen.

16:23 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: beleggen, hedge fund |  Facebook |

Reclamemakers vinden geen antwoord op digitale video recorders

digitaltelevisionAdverteerders beseffen duidelijk het gevaar van digitale video recorders (dvr), die het de consument gemakkelijk maken om televisie-reclame weg te zappen, maar ze hebben geen duidelijke strategie om daar tegenin te gaan. Dat is de conclusie van een rapport van het Amerikaanse DVR Research Institute. De onderzoekers stellen dat 83 procent van de adverteerders van mening is dat de groeiende populariteit van digitale video recorders in de loop van de volgende drie jaar een negatieve impact zal hebben op de efficiëntie van de televisie-reclame. Ook 77 procent van de reclamebureaus is die mening toegedaan. Volgens hen vertegenwoordigt de dvr-technologie de belangrijkste bedreiging voor het huidige reclamemodel.

"Op dit ogenblik is ongeveer 26 procent van de Amerikaanse televisie-gezinnen aangesloten op een dvr-dienst," stipt het magazine MediaWeek aan. "Dat is 9 procent meer dan twee jaar geleden. De dreiging voor reclame-ontwijking is evenredig gestegen." Volgens Tom Schultz, managing director van het DVR Research Institute, zou dit gevaar echter mogelijk overroepen kunnen zijn. Tot nu toe is de impact van het uitgesteld televisie-kijken op het commercieel kijkgedrag beperkt gebleven. Hij stelt daarbij dat ongeveer 5 procent van de televisiereclame wordt weggezapt. Maar hij merkt wel op dat die trend zal stijgen met de groeiende populariteit van de dvr-technologie. Over twee twee jaar zou volgens hem ongeveer 15 procent van de reclames worden weggezapt.

De impact zal volgens Schultz echter niet op alle programma's even zwaar zijn. "Vooral in prime-time zal het probleem groot zijn, waarbij verwacht mag worden dat de drama-programma's zware klappen zullen krijgen," merkt hij op. "Binnen twee jaar zou in deze categorieën één vierde tot één derde van alle reclames kunnen worden weggezapt." Drie op vier reclamebureaus zegt echter slecht uitgerust te zijn om de nodige maatregelen te nemen om die negatieve impact van de digitale video recorders te minimaliseren. Er is daarvoor volgens Schulz ook geen algemene oplossing. Wat voor één doelgroep werkt, hoeft niet noodzakelijk te lukken bij een ander publiek. Toch hebben al een aantal televisiezenders hun strategie aangepast, zoals het inkorten van de reclameblokken, wat het publiek ertoe zou moeten aanzetten om zich de moeite te besparen om de reclame weg te zappen.

15:51 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: media, reclame, digitale video recorder |  Facebook |

Chinese bedrijven laten oog vallen op Iraakse olievelden

irakolieNaarmate Irak een grotere politieke stabiliteit begint te kennen, stijgt de interesse van China in de Iraakse oliesector. Dat zegt David Zweig, specialist Chinees grondstoffenbeleid aan de Hong kong University of Science and Technology. Hij voegt er aan toe dat Chinese petroleumbedrijven ook voor de Golfoorlog al geïnteresseerd waren in de Iraakse oliesector, maar nu de situatie in Irak tekenen van verbetering toont, is die interesse volgens hem meer dan ooit terug. Zweig voert daarbij aan dat Chinese petroleumbedrijven ervaring hebben met onstabiele politieke situaties en blijkbaar bereid zijn om meer risico's te nemen dan hun westerse concurrenten.

"Een aantal Chinese petroleumbedrijven zal deelnemen aan de veiling van de exploitatierechten voor de Iraakse olievelden," aldus de Amerikaanse krant The New York Times. "Onlangs lanceerde het Chinese raffinage-concern Sinopec bovendien een bod van 7,22 miljard dollar op Addax Petroleum, een Zwitsers-Canadees bedrijf dat actief is in Iraaks Koerdistan en West-Afrika. Indien die overname, die gesteund wordt door de raad van bestuur van Addax, ook door de aandeelhouders van het Zwitsers-Canadees bedrijf en de Canadese autoriteiten wordt goedgekeurd, zou dat meteen de grootste buitenlandse energie-overname door een Chinees bedrijf worden. Concurrent China National Petroleum Corporation (CNPC) startte de voorbije lente al met boringen in het Iraakse Ahdab-olieveld."

"De grotere politieke stabiliteit in Irak en de Amerikaanse terugtrekking uit Iraakse steden, valt toevallig samen met een agressieve Chinese politiek om buitenlandse olievelden te kopen of te ontwikkelen," voert de krant aan. "De pieken van de olieprijzen in het begin van vorig jaar, maakte China duidelijk dat het land bijzonder kwetsbaar was voor prijsschommelingen op de grondstoffenmarkten. Daarop besloot China om zich te verzekeren van buitenlandse olie." Philip Andrews-Speed, specialist in de Chinese olieproductie aan de University of Dundee in Schotland, voegt er aan toe dat Irak bijzonder aantrekkelijk is voor China. Hij stelt dat alle bedrijven met de nodige moed in Irak aanwezig willen zijn omwille van de grote bestaande oliereserves en potentieel nieuwe ontdekkingen in Irak.

Chinese bedrijven zijn volgens Andrews-Speed bijzonder geïnteresseerd in olievelden, aangezien de dalende prijzen sinds de zomer van vorig jaar ook de overnameprijzen voor die sites heeft doen dalen. "Bovendien heeft China een grote ervaring opgebouwd in een aantal bijzonder turbulente Afrikaanse landen en Chinese bedrijven hebben dus mogelijk geleerd hoe ze moeten omgaan met de onvoorspelbaarheid van Irak," meent hij. Chinese bedrijven zijn volgens Andrews-Speed misschien niet meer beslagen om die risico's te beheren dan andere bedrijven, maar ze lijken bereid te zijn om een hoger risiconiveau te aanvaarden, verwijzend naar de bereidheid van China om in Soedan zaken te doen.

15:20 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: irak, china, olie |  Facebook |

Michael Jackson verkoopt beter dan Presley of Lennon

NumberOnesDe verkoop van de muziek van Michael Jackson heeft de eerste dagen na de dood van de popzanger beduidend meer opgeleverd dan de omzetstijging na het overlijden van Elvis Presley of John Lennon. Dat heeft de muziekketen HMV gemeld. Daarbij wordt gemeld dat de verkoop van albums van Michael Jackson na diens dood met een tachtigvoud is gestegen. De retailer had een voorraad van albums van Michael Jackson aangelegd naar aanleiding van de concerten die de popzanger de volgende maanden in Londen zou geven, maar amper twee dagen na de dood van het popidool was heel die voorraad uitverkocht. Michael Jackson verkocht tijdens zijn leven 750 miljoen albums. Hij won dertien Grammy Awards en bereikte ook dertien keer de eerste plaats in de single-charts.

"Het viel te verwachten dat de dood van Michael Jackson een stormloop naar de platenwinkels zou veroorzaken," aldus de Britse krant The Times. "Dat was onder meer ook het geval na de dood van Elvis Presley in augustus 1977 en de moord op John Lennon in december 1980, maar volgens Simon Fox, chief executive van HMV, zorgde de dood van Michael Jackson voor een beduidend hogere koopwoede dan bij Presley of Lennon het geval was geweest." Het meest populaire album was de compilatie Number Ones, gevolgd door de beroemde Thriller, volgens velen het meesterwerk van Michael Jackson en het meestverkochte muziekalbum uit de geschiedenis.

Op de derde plaats stond King of Pop, het album dat werd uitgebracht naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de popzanger in augustus van vorig jaar. Op de vierde plaats volgde Off the Wall, het eerste solo-album van Michael Jackson. Bij de downloads op de website hmv.com was Man in the Mirror uit 1988 de meest populaire single. De Britse krant voegt er aan toe dat in maart van dit jaar per seconde elf tickets voor de afscheidsconcerten van Jackson in Londen werden verkocht. Dat betekent 4.000 tickets per uur, aan een prijs tussen 50 Britse pond en 75 Britse pond. De afscheidsconcerten zouden volgende maand van start zijn moeten gaan. Kopers kunnen hun geld terugkrijgen of in ruil een herinneringsticket ontvangen.

Amerikaanse regering moet hopen op recordhoogte aandeel General Motors

cadillacIndien de Amerikaanse regering zijn investeringen in autoproducent General Motors volledig wil recupereren, zal het aandeel van het concern ongekende hoogtes moeten bereiken. Dat zegt de Amerikaanse automotive-analist Maryann Keller. Wanneer General Motors na het faillissement een doorstart maakt, zal de Amerikaanse regering de overheidshulp in het autoconcern opdrijven tot nagenoeg 50 miljard dollar. Daarmee zal de Amerikaanse staat een belang van 60 procent verwerven in General Motors. Dat betekent dat de beurswaarde van het autoconcern tot meer dan 68 miljard dollar zou moeten stijgen, indien de Amerikaanse overheid zijn investering helemaal gedekt zou willen zien. Maar zelfs op zijn hoogtepunt in het begin van dit decennium, bedroeg de beurswaarde nooit meer dan 56 miljard dollar.

"Het is niet te verwachten dat General Motors die beurswaarde snel zal kunnen halen," aldus Maryann Keller tegenover de Amerikaanse krant The Washington Post. "Men moet er immers ook rekening mee houden dat de wereldwijde concurrentie druk zal blijven uitoefenen op de Amerikaanse autoproducenten. Autofabrieken kunnen wereldwijd jaarlijks 100 miljoen wagens bouwen, maar de vraag blijft beperkt tot ongeveer 55 miljoen exemplaren per jaar. Die kloof zal de prijs en de winst drukken." Ook haar collega David Whiston, analist bij het bureau Morningstar, zegt te vrezen dat de Amerikaanse overheid zijn investering in General Motors nooit volledig zal kunnen recupereren. Hij wijst er daarbij op dat General Motors ook als een afgeslankt bedrijf uit het faillissement zal komen, terwijl er ook meer autoproducenten op de markt zullen komen.

General Motors zegt over een drietal jaar echter een beurswaarde te zullen hebben van 59 miljard dollar tot 77 miljard dollar. "In dat laatste geval zou de Amerikaanse overheid zijn investering helemaal kunnen recupereren," stipt The Washington Post nog aan. Volgens Ron Bloom, adviseur bij de autotaskforce van de Amerikaanse regering, zal het faillissement van General Motors een groot gedeelte van de schulden doen verdampen. Op de beurs kan het aandeel van de autoproducent volgens hem daardoor gemakkelijker stijgen. Ook Fritz Henderson, chief executive van General Motors, denkt dat de waarde van zijn bedrijf voldoende zou kunnen groeien om de Amerikaanse regering te compenseren voor zijn financiële injecties. Maar een absolute zekerheid is dat ook volgens Henderson en Bloom zeker niet.

Nieuwsoverzicht

Het Zweedse softwarebedrijf Global Gaming Factory heeft een akkoord gesloten om de file-sharing website The Pirate Bay te kopen. Met de transactie zou een bedrag gemoeid zijn van 60 miljoen Zweedse kronen. Dat komt overeen met ongeveer 5,5 miljoen euro. De vier eigenaars van de website werden in april tot één jaar gevangenisstraf en een boete van 2,5 miljoen veroordeeld wegens online piraterij. Hans Pandeya, chief executive van Global Gaming Factory, zegt een model te willen introduceren waarbij content-providers en eigenaars van copyrights betaald worden voor het downloaden van content van de website. Een aantal entertainmentbedrijven, waaronder Warner Bros, Columbia Pictures, 20th Century Fox, Sony BMG, Universal en EMI, heeft tegen de websites schadeclaims ingediend voor meer dan 12,5 miljoen dollar.

De Nederlandse voetbalclub Ajax Amsterdam heeft een hoger beroep tegen de Nederlandse belastingdienst verloren, waardoor het 5,2 miljoen euro aan loonheffing moet betalen. Dat heeft de Amsterdamse voetbalclub bekend gemaakt. Ajax had beroep aangetekend tegen de aanslag, die de belastinginspecteur heeft opgelegd naar aanleiding van de transfers van de voetballer Shota Arveladze en Michael Laudrup, twaalf jaar geleden. De belastinginspecteur is volgens Ajax van mening dat de club in het kader van deze transfers betalingen heeft gedaan voor fiscale doeleinden had moeten aangemerkt worden als loon, hetgeen niet is gebeurd. Ajax trof terzake in het voorbije boekjaar reeds een voorziening van 2,1 miljoen, exclusief heffingsrente. De Amsterdamse voetbalclub zegt zich te beraden over een mogelijk beroep in cassatie.

Het Parijse modehuis Pierre Cardin komt binnenkort misschien in Chinese handen. De Chinese bedrijven Guangzhou Jiansheng Trading en Cardanro zouden in een overnamestrijd verwikkeld voor het Franse modemerk. Binnen een maand zou een beslissing mogen verwacht worden. Het modemerk is geliefd in China en Japan, maar heeft in Frankrijk veel van zijn exclusiviteit verloren. Modeontwerper Pierre Cardin (86) ontwierp creaties voor Christian Dior en was de eerste die confectiekleding aanbood. Tot zijn klanten behoorden onder meer Jackie Kennedy en The Beatles. Het modehuis zou al zijn 32 textiel- en accessoirelicenties in China willen verkopen voor een bedrag van 200 miljoen euro. Het merk zelf wordt niet verkocht. Pierre Cardin heeft vandaag ongeveer 800 licenties verspreid over 140 landen.

De Duitse sportwagenbouwer Porsche heeft een reddingsvoorstel van Volkswagen afgewezen. Porsche zou niet kunnen ingaan op het voorstel, omdat dan een krediet van 10,75 miljard euro vervalt, die de onderneming bij een bankenconsortium bekomen had. Volkswagen zou onlangs een voorstel hebben verstuurd naar Porsche-toezichtsraadvoorzitter Wolfgang Porsche om een belang van 49,9 procent te nemen in de sportwagenbouwer. Volkswagen zou voor het aandeel 3 miljard euro tot 4 miljard euro willen betalen. In een tweede fase zou een staatsinvesteringsfonds uit Qatar Porsche bevrijden van de aandelenopties van Volkswagen en in een laatste fase zouden Volkswagen en Porsche dan fuseren. Porsche heeft een grote schuldenberg opgebouwd in een poging om Volkswagen over te nemen.

De speciaalchemiegroep Lanxess stelt de bouw van haar nieuwe butylrubberfabriek in Singapore met twee jaar uit wegens de wereldwijde economische crisis en de problemen in de autosector. De start van de productie zou nu pas over vijf jaar worden voorzien. De nieuwe fabriek op Jurong Island in Singapore vertegenwoordigt een investering van 400 miljoen euro en krijgt een productiecapaciteit van 100.000 ton per jaar. Lanxess zal de extra tijd die nu vrijkomt, benutten om de technologie die in de fabriek zal worden toegepast, verder te verfijnen. Bij die technologie zijn minder grondstoffen en energie vereist en wordt het milieu minder belast. Volgens Axel C. Heitmann, voorzitter van de raad van bestuur van Lanxess, zal de bijkomende capaciteit die de nieuwe Aziatische vestiging inhoudt, ten vroegste over vijf jaar nodig zijn.

Vanaf volgend jaar moeten gsm-laders compatibel zijn tussen mobiele telefoons van verschillende merken en modellen. Dat is het gevolg van een overeenkomst tussen de tien grootste fabrikanten van mobiele telefoons ter wereld. De overeenkomst kwam er op initiatief van de Europese Commissie. De compatibiliteit zou de gebruiksvriendelijkheid moeten verhogen en het volume aan elektronisch afval in Europa moeten doen verminderen. Die compatibiliteit zal worden bereikt via een gemeenschappelijke verbindingsstandaard van het type Micro-USB. Momenteel zijn er binnen de Europese Unie bijna 400 miljoen mobiele telefoons in omloop. Jaarlijks worden 185 miljoen nieuwe toestellen verkocht. De Europese Commissie wil het systeem ook uitbreiden naar laders van andere elektronica-producten, zoals draagbare computers en fototoestellen.

Google heeft in Nederland een barometer gelanceerd die aan de hand van zoekopdrachten in de categorieën reizen, hypotheken en leningen, auto's, banen en winkelen inzicht probeert te geven in de staat van de locale economie. Als consumenten bijvoorbeeld veel zoeken naar bijvoorbeeld tweedehandswagens en binnenlandse vakanties, duidt dat volgens Google op een afnemend vertrouwen. Ook het Nederlands Centraal Bureau voor de Statistiek publiceert maandelijks cijfers over het consumentenvertrouwen, maar Google heeft naar eigen zeggen geen intentie om daarvan een concurrent te worden. Volgens het bedrijf geeft de barometer van Google wel een realistisch beeld van de economie. Het is volgens Google immers de eerste economische recessie waarbij iedereen online is, waardoor zoekopdrachten een goed inzicht geven.

Apple-topman Steve Jobs heeft na een ziekteverlof van een half jaar zijn werkzaamheden bij het technologiebedrijf hervat. Jobs deed in januari tijdelijk een stap opzij om medische redenen. Recent kwam aan het licht dat de man een levertransplantatie onderging. De transplantatie zou nodig geweest zijn wegens complicaties nadat Jobs vijf jaar geleden behandeld was voor pancreaskanker. Steve Jobs is voorlopig deeltijds aan het werk gegaan. Hij zou nog enkele dagen per week van thuis uit werken. De gezondheidstoestand van Jobs wordt ook door beleggers nauwgelet in het oog gehouden. Jobs wordt namelijk beschouwd als de grote visionair binnen het bedrijf. Toen persagentschap Bloomberg vorig naar foutief een in memoriam van de Steve Jobs publiceerde, kelderde de koers van het Apple-aandeel meteen.

De sanering van de banksector zit op het verkeerde spoor. Dat staat in het jaarverslag van de Bank voor Internationale Betalingen (BIB), de organisatie van de Centrale Banken. De regeringen creëren volgens het jaarverslag te grote banken en te veel concentratie, waardoor het systeemrisico groeit. De reddingsplannen lijken volgens de Bank voor Internationale Betalingen de nodige aanpassingen veeleer te hinderen dan te helpen. Door de verkoop van zwakke banken aan andere banken te steunen, ontstaan volgens de organisatie uiteindelijk financiële instellingen die zo groot en zo complex zijn dat zelfs hun eigen management de risico's niet meer begrijpt. Verder wordt beklemtoond dat de reddingsplannen van de regeringen geen oplossing bieden voor de toxische activa van de banken en dat de overheden meer inspanningen moeten doen.

De Japanse autoconstructeur Toyota Motor zou overwegen een versie van zijn hybride model Prius te laten maken door de Amerikaanse autogroep General Motors. Een woordvoerder van General Motors weigerde het bericht echter te bevestigen. Toyota-topman Akio Toyoda en zijn collega Fritz Henderson van General Motors zouden op een bijeenkomst in augustus over het plan beslissen. De versie van de Prius zou worden gebouwd in de fabriek in Californië die de twee bedrijven samen uitbaten. Daar maakt General Motors nu de Pontiac Vibe, maar daar zou een einde aan komen. Een eigen versie van de Prius, de meest verkochte hybride wagen ter wereld, moet General Motors helpen het vertrouwen van zijn klanten terug te winnen. General Motors maakt al hybride wagens, zoals de Saturn. Die merknaam wordt echter verkocht aan Penske.

De verkoop van Opel door General Motors kan hopelijk binnen zes maanden worden afgerond. Dat heeft Fred Irwin, voorzitter van de houdstermaatschappij die Opel runt sinds het gerechtelijk akkoord van General Motors begin juni, gezegd. Echte hoogdringendheid om Opel te verkopen is er niet. Dankzij de 300 miljoen euro aan overbruggingskredieten beschikt Opel over een positieve cashflow en bestaat niet langer het gevaar dat Opel insolvent wordt verklaard. Irwin stelt dat alle leveranciers zijn betaald en Opel honderden miljoen euro's cash ter beschikking heeft. In de eerste vijf maanden zit Opel volgens Irwin zowel qua omzet als qua autoverkoop voor op het budget. Roland Koch, de eerste minister van de Duitse deelstaat Hessen, zei onlangs dat Opel ongeveer 100 miljoen euro per maand verliest. Irwin wou dat bevestigen noch ontkennen.

Een rechter in New York heeft de 71-jarige Bernard Madoff veroordeeld tot 150 jaar gevangenisstraf wegens beleggingsfraude. Madoff werd schuldig verklaard aan een miljardenzwendel met een soort piramidespel, waarvan zowel fondsen en banken als beroemdheden en kleine beleggers wereldwijd het slachtoffer zijn geworden. Madoff zei tegenover de rechter te beseffen dat hij een verschrikkelijke fout had begaan en dat hij de rest van zijn leven zal moeten leven met de wetenschap dat hij veel leed heeft veroorzaakt. De rechter verweet Madoff echter dat hij nog steeds zaken achterhoudt voor de onderzoekers die proberen geld terug te krijgen dat Madoffs vele slachtoffers zijn kwijtgeraakt. Bernard Madoff geeft toe 50 miljard dollar te hebben verkwanseld, maar volgens insiders zou dat bedrag veel hoger kunnen liggen.

Olieconcern Shell heeft een deel van zijn productiecapaciteit in Nigeria uit voorzorg moeten stilleggen na een vermeende aanval door rebellen. Volgens de Beweging voor de Emancipatie van de Nigerdelta (MEND), die geldt als de belangrijkste rebellengroep van Nigeria, stonden delen van het zogenoemde Forcados platform in brand na de aanval. Het platform ligt in de Westelijke Nigerdelta. De vermeende aanval volgt op een aanbod door de Nigeriaanse president Umaru Yar’Adua om een groep rebellen amnestie te verlenen. Zij waren de afgelopen drie jaar verantwoordelijk voor ontvoeringen en aanvallen van oliepijpleidingen. De MEND-beweging zette vraagtekens bij de oprechtheid van de regering en wees het aanbod af als een plan tegen criminelen in plaats van voorvechters van de vrijheid.

Voedingsmiddelenconcern Nestlé denkt dat de tweede helft van het jaar iets beter zal zijn dan de eerste zes maanden. Dat heeft topman Paul Bulcke tijdens een seminar gezegd. Het bedrijf herhaalde de prognose voor het hele jaar. Nestlé verwacht een autonome omzetgroei ten minste in de buurt van 5 procent. Bovendien zal Nestlé, het grootste voedingsmiddelenconcern ter wereld, ook de operationele marges verbeteren. De groei zal volgens Bulcke vooral gerealiseerd worden door toename van volumes en minder door prijsverhogingen. Diepvriesproducten doen het volgens de topman van Nestlé goed. Consumenten gaan minder uit eten. In totaal realiseerde Nestlé een omzet van 25,2 miljard Zwitserse frank. Dat komt overeen met een bedrag van 16,5 miljard euro. Dat is een daling met 2,1 procent tegenover het jaar voordien.

De 647 werknemers van een Total-raffinaderij in Lindsey, in het oosten van Engeland, hebben het werk hervat. De werknemers hebben daarnaast ook een akkoord, dat hun reïntegratie in het bedrijf voorziet, ondertekend. De raffinaderij behoort tot het Franse energiebedrijf Total. De werknemers hebben het akkoord goedgekeurd dat eerder gesloten werd tussen de vakbonden en de directie. De ongeveer 1.200 werknemers van de raffinaderij legden eerder deze maand het werk neer uit protest tegen het ontslag van 51 collega's. De stakers vonden dat Total een werkzekerheidsgarantie naast zich had neergelegd. Total ontkende het bestaan van zo'n overeenkomst. De hele affaire werd nog erger met de daaropvolgende beslissing van Total om op 647 stakers te ontslaan wegens de illegale personeelsactie.

Meer Nieuws

10:59 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-06-09

Europa moet zonnekrachtproject Sahara ondersteunen

De Europese Unie moet een financiële hulp voorzien voor de ontwikkeling van zonneparken in de Sahara. Dat zegt Wulf Bernotat, chief executive van het Duitse energieconcern Eon. Die zonneparken zouden tegen het midden van deze eeuw 15 procent van de elektriciteitsvoorziening van de Europese Unie moeten vertegenwoordigen. Het project zou Europa de kans bieden om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en zijn afhankelijkheid van brandstofvoorziening uit Rusland en het Midden-Oosten terug te schroeven. Eon heeft samen met het Duitse industriële concern Siemens en de financiële instellingen Deutsche Bank en Munich Re de plannen voorgesteld om zonneparken aan te leggen in de woestijn van Noord-Afrika. Dat vergt een investering van 400 miljard euro.

"De Europese Commissie zou bij de coördinatie van het zogenaamde Desertec-project een belangrijke coördinerende rol kunnen spelen tussen de industrie en de nationale overheden," aldus Wulf Bernotat tegenover de financiële nieuwsdienst Bloomberg. Meer details over die Europese inbreng gaf Bernotat echter niet. Bloomberg merkt daarbij op dat een kabelverbinding zou moeten aangelegd worden om de stroom van de Sahara onder de Middellandse Zee te transporteren naar Europa, dat al geconfronteerd wordt met problemen om de groeiende netwerken van projecten van zonnekracht en windenergie te koppelen aan de bestaande elektriciteitsnetten.

Desertec wil zonnepanelen plaatsen in de Sahara, waar de zon waterleidingen zou opwarmen, zodat de gevormde stoom turbines zou kunnen aandrijven. De partners van Desertec zullen het project volgende maand aan diverse Europese regeringen voorstellen. Bernotat geeft toe dat er nog heel wat werk moet gerealiseerd worden vooraleer het project uiteindelijk gerealiseerd zal kunnen worden. Hij verwees daarbij echter naar het Amerikaanse maanproject dat door wijlen president John Kennedy in het begin van de jaren zestig werd opgestart. "Net zoals het maanproject vergt ook Desertec een visie, een grote vastberadenheid en politieke wil om die droom te kunnen realiseren," voert hij aan. Volgens het Duitse Renewable Energy Agency heeft een maximaal gebruik van de capaciteit van zonnekracht de mogelijkheid om 2.800 keer de huidige energiebehoefte van de wereld te voorzien.

17:10 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zon, energie, europa, desertec |  Facebook |

Gedeelte moerasland Louisiana definitief verloren

Grote delen van het moerasland ten zuiden van de de Amerikaanse staat Los Angeles zijn hopeloos verloren. Dat blijkt uit een analyse van de Louisiana State University. De lokale overheid bestudeert de mogelijkheid om de dammen van de Mississippi ten zuiden van New Orleans af te breken om de vloed van modderig water in de moerassen van Louisiane te herstellen en de erosie van de kust van Louisiana tegen te gaan. Maar volgens de onderzoekers blokkeren dammen in het binnenland zoveel sediment dat de rivier niet voldoende materiaal meer meevoert om het verlies van moerassen tegen te gaan, temeer daar de opwarming van de aarde de stijging van de zeespiegel versnelt. Gevolg daarvan is dat duizenden vierkante kilometer moerasland in Louisiane definitief verloren zal gaan.

"We willen niet beweren dat het nutteloos is om het modderige water in de moerassen te sturen," zegt onderzoeker Harry H. Roberts tegenover de krant The New York Times. "Elke herstel van de kust van Louisiana heeft te maken met riviersediment. Maar de overheid zal moeten beslissen welk gedeelte van het landschap kan gered worden en welke gebieden opgegeven moeten worden. Daarbij moet men ook aanvaarden dat er een impact zal zijn op het leven en de economie. In plaats van de dijken in de zuidelijke gebieden op een grote afstand van New Orleans af te breken, waar relatief weinig mensen wonen, zou men ingrepen moeten overwegen in gebieden die veel dichter bij de stad liggen."

De Mississippi heeft duizenden jaren sidement aangevoerd naar de moerasgebieden van Louisiana, maar door dammen in het binnenland is die stroom volgens Roberts minstens gehalveerd. In het stroomgebied van de Mississippi zijn volgens de onderzoekers achtduizend dammen gebouwd. Dammen hebben de rivier ten zuiden van St. Louis volgens hem tot een kanaal herleid. Andere wetenschappers geven toe dat het sediment in de rivier is gehalveerd tegenover de achttiende en negentiende eeuw, maar ze voegen er aan toe dat de aanvoer in die periode uitzonderlijk groot was door het ontstaan van de landbouw in het binnenland van de staat. De resultaten van de nieuwe studie spreken die stelling volgens Roberts echter tegen.

16:51 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: verenigde staten, louisiana, new orleans, moeras |  Facebook |

British Petroleum sluit hoofdkwartier alternatieve energie

Het olieconcern British Petroleum (BP) schroeft zijn inspanningen op het gebied van alternatieve energie gevoelig terug. Het Britse concern heeft het hoofdkwartier van BP Alternative Engery in Londen gesloten en heeft het ontslag van de managing director van de afdeling aanvaard. Daarnaast werden ook de budgetten voor alternatieve energie beperkt. Die maatregelen worden door critici bestempeld als een verder signaal dat British Petroleum zich opnieuw helemaal wil richten op petroleum. Volgens Tony Hayward, chief executive van British Petroleum, blijft het concern in tegendeel verder experimenteren met nieuwe energiebronnen en zal de afdeling door zijn herintegratie in het moederhuis extra kansen krijgen.

"BP Alternative Energy kreeg twee jaar geleden zijn eigen hoofdkwartier in County Hall in Londen," aldus de Britse krant The Guardian. "Managing director Vivienne Cox werkte er met een afdeling van tachtig mensen vooral aan energie op basis van windkracht en zonnewarmte. Cos heeft echter haar ontslag aangekondigd. Bovendien heeft British Petroleum besloten om zijn budget voor alternatieve energieën terug te schroeven naar 500 miljoen dollar tot 1 miljard dollar, terwijl vorig jaar nog een budget was voorzien van 1,4 miljard dollar. Het nieuwe budget zit echter nog altijd wel in de lijn van de originele plannen om tegen het midden van het volgende decennium een budget van 8 miljard dollar op te bouwen."

Volgens Tony Hayward is de terugkeer van BP Alternative Energy naar het moederhuis echter een praktische maatregel, aangezien het concern na enkele ontslagrondes ruimte vrij had in zijn hoofdkantoor aan de St James's Sqaure in het Londense West End. "Die verhuis levert een belangrijke besparing op," stipt Hayward aan. "Bovendien brengt deze beslissing de afdeling weer dichter bij de rest van de groep en moet dus gezien worden als een potentiële versterking." Hayward voegde er aan toe dat Vivienne Cox (48) opstapte om meer tijd te kunnen doorbrengen met haar gezin. Cox had eerder toegegeven dat het evenwicht tussen werk en gezin bijzonder moeilijk was. Anderen hebben het echter over frustraties van de beperkingen die haar afdeling werden opgelegd.

Vivienne Cox wordt opgevolgd door haar voormalige assistent Katrina Landis. British Petroleum heeft onlangs zijn plannen opgegeven om in de Britse windturbine-sector te stappen en richt zich op dat vlak op de Verenigde Staten, waar het concern grotere belastingskortingen kan krijgen en terreinen goedkoper kunnen aangekocht worden. In april van dit jaar sloot British Petroleum echter ook een aantal zonnepark-projecten in Spanje en de Verenigde Staten. Hayward heeft ook al openlijk gezegd te twijfelen of zonnekracht ooit concurrentieel kan zijn tegenover fossiele brandstoffen. Hij stuurde British Petroleum integendeel naar meer controversiële energieprojecten, zoals de Canadese teerzanden. "Daarmee geeft hij de indruk in te gaan tegen de doelstellingen van zijn voorganger Lord Browne, die aangekondigd had verder te willen gaan dan petroleum."

16:29 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: energie, british petroleum |  Facebook |

Amerikaanse steden stellen hoop op verkoop naamrechten

Het Brooklyn-metrostation in New York zal de volgende twintig jaar de naam dragen van vastgoedontwikkelaar Forest City Ratner. Daarover heeft het stadsbestuur van New York een contract afgesloten, dat de stad een bedrag van 4 miljoen dollar moet opleveren. New York is daarmee de zoveelste Amerikaanse stad die marketeers inschakelt om aan extra inkomsten te geraken. Volgens Jim Biegalsky, vice-president consulting bij het marketingbureau The Marketing Arm, stelt dat nog vele andere stadsbesturen door hun economische situatie zullen aangezet worden om extra financiële inkomsten te genereren uit hun eigendommen. Niet alleen overheden denken aan dergelijke financieringsmethodes. Het City College of San Francisco overweegt ook naamrechten te verkopen op een aantal leerstoelen om zijn begrotingstekort op te vangen.

"In Tampa bestaat al de Teco Line Streetcar, een openbaar vervoersproject dat door het energiebedrijf Tampa Electric wordt gesponsord," aldus het magazine Advertising Age. "In Cleveland sponsoren de Cleveland Clinic en Univeristy Hospitals de HealthLine-buslijn. In New York krijgt Brooklyn het metrostation Barclays Center, gesponsord door de vastgoedgroep Forest City Ratner. Het metrostation wordt genoemd naar het sportstadion Barclays Center dat in de buurt van het drukke metrostation zal worden opgetrokken. Het is de eerste keer dat de openbare vervoersmaatschappij Metropolitan Transit Authority (MTA) naamrechten verkoopt, maar het vormt volgens analisten een volgende stap in een groeiende relatie met zakelijke adverteerders."

In het midden van de jaren negentig realiseerde de Metropolitan Transit Authority ongeveer 30 miljoen dollar aan reclame-inkomsten, maar dat was vorig jaar al opgelopen tot 120 miljoen dollar. "Dat is te danken aan creatieve vormen van reclame, zoals advertenties op muren en vloeren," aldus Jeremy Soffin, perswoordvoerder van de vervoersmaatschappij. Ook in Las Vegas probeert het stadsbestuur gelijkaardige middelen te vinden om zijn begrotingstekorten, die tegen het midden van het volgende decennium wellicht zullen oplopen tot 260 miljoen dollar, op te vangen. Volgens Soffin moet op dit ogenblik eigenlijk niets worden uitgesloten. Volgens Jim Biegalsky kijkt de economische sector duidelijk naar mogelijkheden rond naamrechten, maar zal het wellicht nog lange tijd duren voor deze trend echt ingeburgerd zal raken.

15:50 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: new york, marketing, naamrechten |  Facebook |

Controverses zullen commerciële machine Michael Jackson niet tegenhouden

Er is op dit ogenblik veel twijfel over de nalatenschap van de overleden popzanger Michael Jackson, maar op termijn zal dat een gigantische commerciële machine blijven. Dat zegt Robert Hollander, oprichter van het Amerikaanse marketingbureau Brand Sense Marketing, die onder meer de licentierechten van popzangeres Britney Spears beheert. Daarbij verwijst Hollander onder meer naar Elvis Presley, die eveneens onder extreme omstandigheden stierf en wiens laatste jaren evenmin aantrekkelijk waren, maar die ook vandaag nog een gigantisch commercieel succes blijft. Het overlijden van Michael Jackson zal alle controverses rond zijn persoon doen wegebben en alleen de focus op zijn status als popicoon zal overblijven.

"Michael Jackson kan geplaatst worden naast fenomenen zoals Frank Sinatra, The Beatles en Elvis," zegt Robert Hollander tegenover het magazine Marketing Daily. "Hij is de laatste die de muziekscène en de populaire cultuur compleet heeft veranderd. Ik zie niemand anders die daar de jongste tijd in is geslaagd. De iconografie van Michael Jackson zal alle rariteiten tijdens zijn leven uitvlakken. Het laat geen twijfel dat de muziek van Jackson op de langere termijn zal domineren." Marktanalisten stellen dan ook dat de nalatenschap van Michael Jackson een gigantische verkoop van merchandising, muziek en memorabilia zal opleveren. Net zoals bij andere legendes, zal ook bij Michael Jackson de dood volgens Marketing Daily een apotheose betekenen.

Robert Hollander stelt daarbij dat de dood van Michael Jackson tot een grote heropleving van zijn commerciële waarde zal leiden. "Dat betekent uiteraard ook dat er heel wat gieren zullen opduiken," voert hij aan. "Op de online veilingsite eBay werden al minder dan twee uur na de dood van de popzanger allerlei producten te koop aangeboden die met Michael Jackson te maken hadden." Ook Matt Delzell, group account director van Davie-Brown Entertainment, een onderdeel van de marketinggroep The Marketing Arm, zegt ervan overtuigd dat rond Michael Jackson een gigantische commerciële machine op gang zal komen. Ook bij figuren zoals Kurt Cobain, John Lennon of Johnny Cash, werd hun nalatenschap volgens Delzell alleen maar groter na hun overlijden.

15:25 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: marketing, michael jackson |  Facebook |

Vrijhandel is goed voor ecologische voetafdruk van de wereld

Een nieuw wereldwijd vrijhandelsakkoord kan een middel worden in de strijd tegen de klimaatverandering. Dat blijkt uit een rapport van de World Trade Organization (WTO) en het United Nations Environment Program (UNEP) gezegd. Beide organisaties voeren daarbij aan dat een vrijhandelsakkoord milieuvriendelijke energietechnologie immers meer beschikbaar zou maken. In een wereldwijd vrijhandelsakkoord zou volgens het rapport manoeuvreerruimte zou kunnen zijn om landen de mogelijkheid te bieden om voor bepaalde producten heffingen op te leggen om het leefmilieu te beschermen. Ook zouden daardoor een taks kunnen worden gelegd op goederen die afkomstig zijn uit regio's met een minder strikte klimaatwetgeving.

"Ministers van handel hebben onlangs gepleit om extra inspanningen te leveren om de Doha-onderhandelingen af te ronden," aldus het persbureau Reuters. "De onderhandelingen gingen in 2001 van start, maar liggen sinds vorig jaar nagenoeg stil. Een overeenkomst over de beperking van overheidssubsidies, invoertarieven en andere commerciële barrières, zouden een nieuwe stimulans moeten kunnen vormen voor de handelsstromen, die door de wereldwijde economische crisis gevoelig zijn afgenomen. Het rapport van de World Trade Organization en het United Nations Environment Program geeft weliswaar toe dat deze handel de uitstoot van de transportsector zou verhogen, maar voegt er aan toe dat een vrijhandel groene technologie ook toegankelijk zou maken voor een grotere groep consumenten."

Op die manier kan de vrijhandel volgens het rapport de ecologische voetafdruk van de wereld verlagen. Het rapport voegt er aan toe dat de arme landen hulp nodig zullen hebben om hun economie te beschermen tegen de effecten van de klimaatverandering. "Dat kan gaan van het bouwen van dijken, havens en spoorwegen tot het planten van droogte-bestendige planten," wordt er aan toegevoegd. "De opwarming van de aarde kan enorme gevolgen hebben voor de landbouw, de bosbouw, de visserij en het toerisme, vooral in ontwikkelingslanden." De wereldhandel ligt op dit ogenblik bijna tweeëndertig keer hoger dan in het begin van de jaren vijftig en vertegenwoordigt gemiddeld 21 procent van het bruto binnenlands product, tegenover 5,5 procent in het begin van de jaren vijftig.

15:04 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: milieu, verenigde naties, vrijhandel |  Facebook |

Iran betekent nieuwe mijlpaal in burgerjournalistiek

nedaDe verslaggeving van de politieke protesten na de presidentsverkiezingen in Iran tonen een nieuwe benadering tegenover de journalistiek. Dat zegt Bill Mitchell, kaderlid van het Amerikaanse Poynter Institute, een opleidingsinstituut voor journalisten. De uitgebreide betrokkenheid van burgerverslaggeving in de berichten van de traditionele betekent volgens Mitchell een breuk met het verleden. Waar tot nu toe de stelregel gold dat eerst de bronnen moesten gecontroleerd worden, werd door vele media bij de verslaggeving van de Iraanse protesten de beslissing genomen om eerst het materiaal te publiceren en pas daana de vragen te stellen. Voor het eerst werd massaal een nieuwe stijl van verslaggeving gehanteerd, waarbij de bijdragen van burgers werden gecombineerd met analyses van journalisten.

"Vele traditionele media, die zich in het verleden bijzonder kritisch hebben opgesteld over de ongecontroleerde informatiebronnen op het internet, konden dit keer niets anders dan zich open te stellen voor deze berichtgeving," aldus de Amerikaanse krant The New York Times. "De politieke protesten na de presidentsverkiezingen deden de Iraanse overheid immers besluiten om het land voor de media af te sluiten. Daardoor was de berichtgeving nagenoeg uitsluitend afhankelijk van onbevestigde berichten van burgers. Nagenoeg alle traditionele media zetten blogs op met een verzameling van ongecontroleerde video's en anonieme boodschappen van de microbloggingsite Twitter."

"In een nieuwsvacuüm worden amateurvideo's en getuigenverslaggeving de fundamentele bron van informatie," stipt de krant aan. "Matthew Weaver, Iran-blogverslaggever bij de Britse krant The Guardian, merkt daarbij een opmerkelijke evolutie op. Volgens hem komen bij dergelijke conflicten eerst de Twitter-berichten, vervolgens de foto's en de YouTube-video's en pas daarna de echte mediaberichtgeving. Weaver merkt daarbij op dat de verslaggeving van burgers in veel gevallen uren later door conventionele bronnen wordt bevestigd. Op iReport.com, de website voor burgerjournalistiek bij de Amerikaanse televisiezender, werd Iran de derde herkomst van nieuws, na de Verenigde Staten en Canada. Eén maand geleden stond Iran er slechts op de derde plaats. Op de CNN-eindredactie is voor het eerst plaats gemaakt voor een producer van iReport."

Nico Pitney, eindredacteur van de nieuwssite The Huffington Post, stelt daarbij dat journalisten voor hun verhalen altijd al gesteund hebben op tips van het publiek. Maar deze tips komen volgens hem nu voor de eerste keer in alle openheid naar voor. Robert Mackey, eindredacteur van de blog The Lede van The New York Times, voegt er aan toe dat er op websites zoals Twitter weliswaar ook verkeerde informatie verschijnt, maar hij voegt er aan toe dat dit toch vrij beperkt blijft. "In het algemeen willen mensen met hun berichtgeving de puzzel helpen oplossen," voert Mackey daarbij aan. "Vele gebruikers proberen zelfs details te verstrekken, zoals het filmen van straatnamen of herkenningspunten, om duidelijk te maken dat hun berichtgeving authentiek is." Bovendien geven vele media volgens de krant aan wanneer bijdragen van een niet-bevestigde bron komen.

14:19 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: media, iran, burgerjournalistiek |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

cygnetDe Japanse autoconstructeur Toyota Motor gaat voor Aston Martin een ultracompacte auto bouwen, gebaseerd op het iQ-model. Het zou de eerste keer zijn dat Toyota een wagen bouwt voor een extern merk. De Aston Martin Cygnet, zou een eigen stijl krijgen om het model te onderscheiden van het iQ-model van Toyota, dat volgens de Japanse autoconstructeur de kleinste vierpersoonswagen van de wereld is. Details over een lanceringsdatum, de prijs en de productievolumes liggen volgens Toyota nog niet vast. Ulrich Bez, topman van Aston Martin, zei echter te geloven dat het project op niet al te lange tijd realiteit zou kunnen worden, al moet er volgens hem nog wel een hele weg worden afgelegd. Daarnaast maakte Toyota bekend samen met het raceteam Gazoo Racing ook een gelimiteerde sportieve versie te zullen maken van het iQ-model.

De vraag naar de topmodellen van de Zwitserse horlogefabrikant Swatch Group is dit jaar tot nu toe met ruim 10 procent gedaald. Dat heeft Nicolas Hayek, topman van de Zwiterse groep, gezegd. In de middenklasse wordt daarentegen een stijging opgemerkt tegenover dezelfde periode vorig jaar. Hayek zegt te verwachten dat de resultaten van Swatch Group dit jaar in de lijn zullen liggen met vorig jaar. Hij voegt er aan toe dat er in verscheidene landen tekenen zijn van een heropleving. De Swatch-topman gaat ervan uit dat de Zwitserse horlogefabrikanten tegen het midden van volgend jaar een heropbloei mogen verwachten, maar inmiddels zal er volgens hem veel schade zijn aangericht en zullen er veel merken zijn verdwenen. De Zwitserse horlogeproductie kent op dit ogenblik de grootste daling in ongeveer twee decennia.

De Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia is niet verplicht om een overnamebod te lanceren op de budgetvlieger Vueling. Dat heeft de Spaanse beurswaakhond beslist. Volgende maand fuseert Vueling met de budgetmaatschappij Clickair, dochter van Iberia. Door die fusie zou Iberia 45,8 procent van de nieuwe groep in handen hebben. Daardoor overschrijdt Iberia de drempel van 30 procent, waaraan de verplichting gekoppeld wordt om een totaal overnamebod te lanceren. Iberia heeft vorige maand een uitzondering op die verplichting gevraagd. De nieuwe luchtvaartmaatschappij, die de naam Vueling zal blijven dragen, zou jaarlijks ongeveer 25 miljoen euro aan synergiebesparingen kunnen realiseren. De omzet van het nieuwe Vueling zou door de fusie met 40 procent tot 45 procent moeten opgedreven kunnen worden.

De Britse regering gaat zijn plannen om een gedeelte van het postbedrijf Royal Mail te verkopen, wellicht opbergen. Peter Mandelson, Brits minister van handel, zegt dat de marktomstandigheden op dit ogenblik niet optimaal zijn om een verkoop door te zetten. De Britse regering wil een gedeelte van Royal Mail verkopen als onderdeel van een pakket maatregelen om het postbedrijf efficiënter te maken en het tekort van het pensioenfonds van Royal Mail terug te schroeven. De plannen van de regering worden echter ook binnen de labour-partij van premier Gordon Brown gecontesteerd. Daar is men van oordeel dat de postbestelling een belangrijke openbare dienst is. Het investeringsfonds CVC Partners zou bijna 2 miljard pond hebben willen bieden voor een aandeel van 30 procent in Royal Mail, maar dat werd door de Britse regering verworpen.

Het Britse spoorwegbedrijf National Express heeft een toenaderingspoging van zijn grotere rivaal FirstGroup afgewezen. National Express zegt op eigen benen verder te willen gaan en een aantal stappen voorbereidt om zijn positie te versterken. De groep werkt onder meer aan een schuldherschikking. Het is volgens National Express dan ook niet aangewezen om op dit ogenblik met FirstGroup gesprekken aan te knopen. FirstGroup zegt echter te blijven geloven dat er een belangrijke industriële en commerciële logica zit in een combinatie van de twee bedrijven. Een fusie zou volgens FirstGroup het potentieel van de twee bedrijven maximaliseren. National Express heeft tot het midden van het volgende decennium met de Britse overheid een contract voor de uitbating van de East Coast Mainline, de spoorverbinding tussen Edinburgh en Londen.

Zuid-Korea gaat meer dan 3 miljard dollar investeren in de luchthaven Incheon International Airport. De luchthaven wordt daarmee uitgebreid, zodat ze beter de concurrentie aan kan met andere regionale luchthavens. Dat heeft het Zuid-Koreaanse ministerie van transport gezegd. De werken zouden in 2011 van start gaan en zouden tegen 2015 afgerond moeten zijn. Onder meer komt er een tweede passagiershal, terwijl verder ook de bestaande faciliteiten, inclusief de vrachthal, worden uitgebreid. De uitbreiding levert naar verwachting ongeveer 80.000 nieuwe banen op. Na de verbouwing zal het vliegveld 62 miljoen passagiers en 5,8 ton vracht per jaar kunnen verwerken. Op dit ogenblik heeft de luchthaven een capaciteit van 44 miljoen passagiers en 4,5 ton vracht. Incheon International Airport moet een belangrijke toegangsweg worden naar Noordoost Azië.

Telecombedrijf Vodafone onderzoekt de mogelijkheid een bod te doen op de Britse tak van T-Mobile. Een eventuele overname zou echter mogelijk op weerstand van toezichthouders kunnen stuiten. Ook een joint venture met de Britse activiteiten van T-Mobile zou dan ook worden overwogen. Op dit ogenblik heeft Vodafone, het grootste mobiele telefoniebedrijf van de wereld, in Groot-Brittannie een marktaandeel van 25 procent, terwijl concurrent T-Mobile aan een aandeel van 15 procent komt. Marktleider is echter O2, dochter van het Spaanse Telefonica, dat ongeveer 27 procent van de Britse mobiele telefoniemarkt vertegenwoordigt. Verder heeft Orange een aandeel van 22 procent en Hutchison Whampoa 8 procent. Die zware concurrentie leidt volgens de betrokken bedrijven tot bijzonder kleine winstmarges.

De Amerikaanse autoproducent General Motors zal toch de verantwoordelijkheid nemen voor defecten aan auto’s die voor de herstructurering en faillissement van het bedrijf zijn gebouwd. Dat heeft de Amerikaanse autofabrikant bekendgemaakt. General Motors wil een belangrijk deel van zijn activiteiten doorverkopen aan een nieuw bedrijf en de verliesdraaiende delen achterlaten. Het nieuwe bedrijf zou voor een belangrijk deel in handen van de Amerikaanse en Canadese overheid komen. In dit plan zou het nieuwe bedrijf niet verantwoordelijk zijn voor structurele defecten aan auto’s die voor de doorstart zijn gebouwd. Maar consumentengroeperingen en verscheidene overheidsfunctionarissen vonden dit onacceptabel en dreigden de verkoop en doorstart te blokkeren als deze zaak niet beter geregeld zou worden.

Het Nederlandse kabelbedrijf Draka en zijn Italiaanse sectorgenoot Prysmian voeren gesprekken over een mogelijke fusie. Een samengaan tussen de twee bedrijven zou volgens analisten een marktleider creëeren in diverse segmenten van de kabelmarkt en zou moeten leiden tot substantiële schaalvoordelen. Samen zijn de bedrijven goed voor een omzet van 7,9 miljard euro. Draka zegt dat de gesprekken zich in een vroeg stadium bevinden en dat er geen genkele zekerheid is dat er daadwerkelijke transactie zal plaatsvinden. De bedrijven moeten volgens Draka allereerst de belangrijkste elementen van een mogelijke combinatie voldoende definiëren. Vervolgens zal een mogelijke transactie zal volgens het bedrijf moeten worden voorgelegd aan de betrokken raden, de aandeelhouders en de werknemers.

Bosnië staat op het punt financieel in te storten. Dat heeft Jane Armitage, directeur van de Wereldbank voor Zuidoost Europa, gezegd. Alleen een financiële regeling die de steun heeft van internationale instellingen zoals de Wereldbank en het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) kan volgens Armitage het land van de ondergang redden. Bosnië verkeert al lange tijd in economische problemen. Door de economische crisis zijn die nog toegenomen. De Moslim-Kroatische Federatie, één van de twee entiteiten van Bosnië, heeft bovendien tien kantons, die elk hun eigen parlement en regering hebben. De administratie die daardoor is ontstaan, kost handenvol geld, wat niet gecompenseerd kan worden door belastingen. De andere entiteit, de Republika Srpska, heeft één centrale regering en heeft in elk geval in dit opzicht dus minder problemen.

Volkswagen heeft Porsche geen deadline gesteld om akkoord te gaan met een fusie tussen de twee bedrijven. Dat heeft een woordvoerder gezegd naar aanleiding van mediageruchten over een ultimatum. Wolfgang Porsche, voorzitter van Porsche, had op die geruchten al gereageerd en noemde de praktijken van Volkswagen afpersing en beschadigend. Porsche verkeert in grote financiële problemen. Het concern worstelt met een schuldenlast van 9 miljard euro die het heeft opgelopen door een mislukte poging om het veel grotere Volkswagen in handen te krijgen. De Porsche Holding heeft ondertussen 51 procent van de aandelen Volkswagen in handen en heeft via bevriende banken opties op nog eens 20 procent. Porsche is al weken op zoek geld om die schuldenlast af te bouwen. Een noodkrediet werd door de Duitse overheid afgewezen.

Ruim 40 procent van de Nederlandse werknemers ziet op tegen de zomerperiode. Dit percentage is gestegen ten opzichte van vorig jaar; toen zag slechts 33 procent tegen de vakantieperiode op. Dit blijkt uit een onderzoek van Unique Uitzendburo. Voor 23 procent van de respondenten geldt dat er op hun werk geen vakantiekrachten worden ingehuurd in verband met de crisis. Om deze reden verwachten ze problemen in de zomer. Daarnaast geeft tien procent aan dat vakanties van collega’s onderling niet goed worden afgestemd en stelt negen procent dat er nooit extra hulp van vakantiekrachten is binnen hun organisatie. Unique stelt duidelijk te merken dat bedrijven later dan normaal hun vacatures voor vakantiekrachten aanmelden. Alleen wanneer het echt nodig is, worden vakantiekrachten ingezet.

Het kan nog wel anderhalf jaar duren voordat precies duidelijk wordt hoe de zopas overleden popzanger Michael Jackson er financieel voorstond. Er is dan ook nog helemaal geen zicht hoe de eventuele nalatenschap zou kunnen verdeeld worden. Dat zegt de Amerikaanse advocaat Stephen Silverberg, gespecialiseerd in vastgoedplanning van bekende personen. Volgens Silverberg zou het afhandelen zelfs jaren in beslag kunnen nemen. Hij wijst er daarbij op dat de afhandeling van de nalatenschap van gitarist Jimi Hendrix, die in 1970 overleed, pas vier jaar geleden werd afgerond, hoewel er nog altijd een dispuut loopt over de winsten uit de beeldrechten van de muzikant. Michael Jackson zou tijdens zijn ruim veertigjarige carrière ongeveer 1 miljard dollar hebben verdiend, maar het is heel onduidelijk wat daar eventueel van overblijft.

De meeste landen hebben last van de economische crisis en zijn in recessie, maar het communistische Noord-Korea niet. Het land maakte het voorbije jaar een economische groei van 3,7 procent door. Dat was de eerste groei in drie jaar tijd. Dat blijkt uit ramingen van de Centrale Bank van Zuid-Korea. De regering van Noord-Korea geeft zelf geen gegevens vrij over zijn economie. Noord-Korea zou het voorbije jaar echter vooral geprofiteerd hebben van tijdelijke factoren, zoals gunstige weersomstandigheden die voor een hogere agrarische productie zorgen. Daarnaast heeft ook buitenlandse hulp de economie van Noord-Korea ondersteund. De Centrale Bank van Zuid-Korea stelde daarbij dat het echter moeilijk te bepalen is of de economische groei ook daadwerkelijk heeft gezorgd voor betere economische omstandigheden in het land.

Vanaf volgende maand worden de marketingstandaarden voor 26 verschillende soorten groenten en fruit afgeschaft. Dat heeft de Europese Unie bepaald. Voor tien soorten fruit en groenten blijven de verplichte marketingregels nog enigszins bestaan. Vreemdgevormde appels, peren, aardbeien en tomaten mogen wel opnieuw in de winkels, maar moeten dan wel een etiket opgeplakt krijgen om de consument te waarschuwen. Dat de marketingstandaarden worden teruggeschroefd is te wijten aan een poging van de Europese Commissie om te snijden in overbodige regels. De Europese Commissie is ook van oordeel dat de consumenten zelf moeten kunnen kiezen of ze vreemdgevormde producten willen aankopen. Ook wordt gezegd dat het zonde is om in tijden van voedseltekort gezond fruit en groenten te vernielen.

Meer Nieuws

11:50 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-06-09

Londens luxevastgoed wordt weer duurder

KnightsbridgeDe prijzen van het Londense luxe-vastgoed zijn deze maand voor het eerst in meer dan één jaar opnieuw gestegen. Kopers vanop het Europese vasteland profiteerden van de zwakke positie van het Britse pond sterling om in de Britse hoofdstad te investeren. Dat blijkt uit cijfers van de vastgoedgroep Knight Frank. De gemiddelde prijs voor luxe-vastgoed met een minimumwaarde van 10 miljoen Britse pond, steeg tijdens de maand juni met 1,9 procent tegenover de maand voordien. Tegenover de cijfers van de maand juni van vorig jaar wordt er nog wel een daling met 16 procent opgetekend. Het zal dan ook tot volgend jaar duren vooraleer er weer van een positieve jaarlijkse groei sprake zal zijn.

"De prijzen van het Londense luxevastgoed zijn deze maand voor het eerst sinds april vorig jaar opnieuw gestegen," stipt Knight Frank aan. "Verwacht wordt dat de waarde van het Britse pond verder zal blijven stijgen, waardoor buitenlandse kandidaat-kopers onder druk werden gezet om snelle beslissingen te nemen." Op één jaar tijd heeft het Britse pond 17 procent aan waarde verloren tegenover de Amerikaanse dollar en 7,1 procent tegenover de euro. De prijs van het Londense luxevastgoed is sneller gedaald dan het Britse gemiddelde omdat kaders uit de financiële industrie, de belangrijkste vastgoedafnemers in Londen, door de economische recessie en de wereldwijde financiële crisis hun bestedingen hebben teruggeschroefd. De gemiddelde Britse woningprijs viel op één jaar tijd met 14 procent terug.

Vastgoedbedrijf Charles McDowell Property Consultants verkocht in april twee woningen in Knightsbridge, in de buurt van de luxewinkel Harrods, voor een bedrag van meer dan 10 miljoen Britse pond elk. Twee verkopen voor een nog hoger bedrag zouden binnenkort worden afgerond. De kopers zijn twee Italianen en twee Russen. "De consumenten zijn van mening dat de vastgoedprijzen snel genoeg en ver genoeg gedaald zijn om weer aantrekkelijk te worden," aldus een woordvoerder van McDowell. "Er mogen in de toekomst dan ook meer verkopen verwacht worden. Woningen en appartementen met een kostprijs van meer dan 2 miljoen pond stegen deze maand met 1,7 procent. Dat is de derde groeimaand op rij. De prijzen liggen echter nog altijd 17 procent lager dan één jaar geleden.

18:41 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: londen, luxe, vastgoed |  Facebook |

Bordeelsector Nevada krijgt het bijzonder moeilijk

BrothelDe seksindustrie van de Amerikaanse staat Nevada heeft gevoelige klappen gekregen van de wereldwijde recessie. Volgens de sector zijn de bezoekers nog altijd bereid om evenveel te betalen, maar worden er duidelijk minder klanten geteld. De activiste Melissa Farley, die een gedetailleerde studie heeft gedaan over het bordelen-fenomeen in Nevada, stelt dat vooral de prostituées zelf het grootste slachtoffer zijn van de terugval in de sector. Zij voert immers aan dat de meeste vrouwen in de prostitutie zijn gestapt omdat ze het op economisch vlak al bijzonder moeilijk hadden. Velen zijn dakloos geweest of zijn het slachtoffer geweest van kindermisbruik.

"Nevada is wereldberoemd voor zijn legale bordelen, die oorspronkelijk werden opgezet voor de mijnwerkers en cowboys," stelt de Britse krant The Observer. "In de topjaren realiseerden de vijfentwintig legale bordelen van Nevada een omzet van ongeveer 50 miljoen dollar. Volgens George Flint, directeur van de Nevada Brothel Owners Association, hebben een aantal bordelen hun omzet door de economische crisis echter met 60 procent tot 70 procent zien dalen. Zelfs de meest succesvolle instellingen moesten rekening houden met een verlies van minstens 20 procent." De sector wordt volgens Flint getroffen door de zwaarste terugval in minstens een halve eeuw.

De economische crisis heeft volgens Flint meer vrouwen in de prostitutie, zowel legaal als illegaal, gedreven, maar de klanten zijn schaarser geworden. "Daardoor staan de normale prijzen van 75 dollar tot 250 dollar voor een snelle beurt onder druk," merkt hij op. "Vele vrouwen werken aan tarieven die nog slechts half zo hoog liggen dan enkele jaren geleden." Bovendien bestaat 70 procent van het cliënteel uit toeristen, waarvan ongeveer één kwart van buitenlandse afkomst is. Die toeristen komen vooral vanuit Las Vegas, dat ongeveer op één uur rijden ligt. Maar ook de gokindustrie van Las Vegas heeft bijzonder veel te lijden onder de economische crisis. Ook daar valt het aantal bezoekers gevoelig terug.

Door de hoge benzineprijzen is het voor potentiële klanten ook niet aantrekkelijk om lange afstanden af te leggen om in Nevada een bordeel te bezoeken. "Een bordeel zoals de Shady Lady Ranch biedt dan ook benzine-kortingsbonnen van 50 dollar aan klanten die meer dan 300 dollar besteden," stipt The Observer nog aan. De Britse krant voegt er echter aan toe dat de economische crisis niet de enige oorzaak is van de crisis in de sector. De bordelen ondervinden immers steeds meer concurrentie van het digitale aanbod, zoals websites die seksuele diensten aanbieden. Volgens activiste Melissa Farley begint echter ook het besef van de link tussen prostitutie en vrouwenhandel een rol te spelen. Ze stelt dat meer mensen beginnen te begrijpen dat Las Vegas geen seksueel Disneyland is.

16:07 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bordeel, nevada, seksindustrie |  Facebook |

Hongarije krijgt grootste casinoproject van Europa

casinoHet Amerikaanse casinobedrijf Hard Rock International gaat in Hongarije, in de buurt van de grens met Oostenrijk en Slovakije, het grootste casinocomplex van Europa bouwen. Met het project, waarbij ook twee Oostenrijkse bedrijven zijn gemoeid, zou een bedrag van 5 miljard euro zijn gemoeid. Hard Rock Entertainment, eigendom van de Amerikaanse Seminole-indianen, kreeg van de Hongaarse regering drie jaar geleden een concessie toegewezen voor de bouw van een casinocomplex. De concessie heeft een looptijd van twintig jaar en kan voor een periode van tien jaar worden verlengd. De Hongaarse regering verwacht dat het casino op een periode van tien jaar ongeveer 500 miljoen euro aan taks kan opleveren.

"De eerste fase van het casinocomplex in de Hongaarse stad Bezenye zou over drie jaar klaar moeten zijn," meldt het persbureau Associated Press. "Op dat ogenblik zou het project 316 hotelkamers moeten tellen en meer dan vijftienhonderd gokmachines, honderd goktafels en een pokerzaal met een tiental pokertafels omvatten. Volgens Jim Allen, topman van Hard Rock Entertainment, moet het complex uiteindelijk 1.264 hotelkamers omvatten, samen met zesduizend gokmachines, vierhonderd goktafels, twee zal met twintig pokertafels en twee gokkantoren. Daardoor zou het complex het grootste casino van Europa worden." Het casinocomplex ligt op twee uur rijden van de luchthavens van Boedapest, Wenen en Bratislava.

Het project zou 6.000 rechtstreekse banen creëren. Bovendien zou het casino ook nog eens voor 4.600 onrechtstreekse banen zorgen. Het casino in Bezenye wordt aangekondigd als de eerste Europese gokbestemming in de stijl van Las Vegas. De Seminole-stam kocht Hard Rock International drie jaar geleden. Het bedrijf baat over de hele wereld een keten van café's en concerten uit en omvat ook een grote collectie van rock 'n' roll memorabilia. Het concern heeft onder meer gokactiviteiten in Las Vegas, Florida en Macau en hotelprojecten in Orlando, Chicago, San Diego, Pattaya en Bali. Nieuwe projecten zijn aangekondigd in Maleisië, Singapore, Atlanta, Panama, Dubai en Abu Dhabi.

15:05 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: casino, gokken, hongarije, hard rock |  Facebook |

Londen start onderzoek Olympische onregelmatigheden

london-olympic-logos-2Revisor KPMG is gestart met een onderzoek naar onregelmatigheden in de boeken van het London Development Agency. Daar werd immers een tekort van 100 miljoen Britse pond opgemerkt bij de rekeningen voor de Olympische Spelen van 2012. Het tekort werd tijdens de maand maart van dit jaar ontdekt tijdens een financiële audit van het London Development Agency, uitgevoerd op bevel van de Londense burgemeester Boris Johnson. KPMG moet de bron van de onregelmatigheden opsopren. Mikpunt van het onderzoek is het Olympic Legacy Directorate, dat bedrijven moest vergoeden die moesten verhuizen van de Olympische Site in Stratford in Oost-Londen. Gareth Blacker, die verantwoordelijk was voor de aankoop van de terreinen, is voor onbepaalde tijd geschorst.

"Het Olympic Legacy Directorate had een bedrag van 60 miljoen pond tot 100 miljoen pond moeten opzij zetten voor het betalen van compensaties aan de bedrijven," meldt de krant The Times. "Daarvan is in de boeken echter geen spoor terug te vinden. De revisor moet nu onderzoeken of dat te wijten is aan een aanvaardbare fout, dan wel moet bestempeld worden als een roekeloos gebruik van belastingsgeld. Gevreesd wordt dat het probleem andere infrastructuurprojecten zou kunnen uitstellen of schrappen. Er is tot nu toe echter geen bewijs gevonden van fraude." Het London Development Agency heeft tot nu toe 750 miljoen Britse pond betaald om gedeelten van het Stratford-gebied, een zwaar vervuild gebied dat bijna een eeuw lang is gebruik voor de opslag van industrieel afval.

In totaal moet het London Development Agency 193 kleine en middelgrote bedrijven compenseren voor de verhuis naar alternatieve locaties. Er moeten echter nog altijd 72 dossiers worden afgewerkt. In oktober van dit jaar moet een budget van 1,1 miljard Britse pond overgedragen worden aan een speciale beheersgroep. Maar door de leemte van 100 miljoen pond wordt het London Development Agency geconfronteerd met een cashflow-probleem dat andere infrastructuurprojecten in gevaar zou kunnen brengen. Volgens een woordvoerder kan het London Development Agency echter de leemte absorberen zonder dat andere belangrijke Olympische projecten in gevaar zouden komen.

14:32 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: londen, olympische spelen |  Facebook |

Nieuwe klimaatwet zal Amerikaanse import petroleum opdrijven

uitstootDe nieuwe Amerikaanse wetgeving op de uitstoot van broeikasgassen zal de grote petroleumbedrijven wellicht aanzetten om Amerikaanse fabrieken te sluiten, hun kapitaalinvesteringen terug te schroeven en de import van olie te verhogen. Dat zegt Jim Mulva, chief executive van het Amerikaanse oliebedrijf ConocoPhillips, in een reactie op de goedkeuring van de uitstootwet in het Amerikaanse Congres. Volgens de nieuwe Amerikaanse klimaatwet Waxman-Markey moeten raffinaderijen uitstootrechten kopen voor de koolstofdioxide die hun fabrieken produceren en de uitstootgassen van het benzineverbruik van auto's. Bij de invoer van olie zou alleen op de uitstoot van het autoverkeer moeten betaald worden.

"De nieuwe wet zal buitenlandse toeleveranciers de mogelijkheid bieden om brandstof in te voeren aan lagere kosten," stelt Jim Mulva in een interview met de financiële nieuwsdienst Bloomberg. "Dat zal een omgekeerde impact hebben op de Amerikaanse energiesector. Verwacht mag worden dat raffinaderijen zullen gesloten worden en dat er niet meer geïnvesteerd zal worden. Dat zal uiteindelijk leiden tot een daling van de werkgelegenheid." Ook Clayton Mahaffy, analist bij het Amerikaanse adviesbureau RedChip, stelt dat de nieuwe wet Amerikaanse raffinaderijen zal aanzetten om meer brandstof vanuit het buitenland te importeren. Dat is volgens hem juist het tegengestelde van de doelstelling van de Amerikaanse president Barack Obama, die minder afhankelijk wil worden van buitenlandse energieleveranciers.

Mahaffy voegt er aan toe dat de Amerikaanse raffinaderijen door de nieuwe wet aangezet zullen worden om over de hele wereld naar raffinage-producten te zoeken die minder met uitstootrechten zijn belast. Volgens de sectororganisatie American Petroleum Institute zal door de stijgende uitstootrechten tegen het einde van het volgende decennium één op zes Amerikaanse raffinaderijen de deuren sluiten. Ook Rex Tillerson, chief executive van het olieconcern Exxon Mobil is van mening dat een aantal raffinaderijen met kleinere winstmarges de nieuwe wetgeving niet zullen overleven. Op dit ogenblik vertegenwoordigt de import ongeveer 66 procent van het Amerikaanse petroleumverbruik.

Eurotunnel geïnteresseerd in overname Britse hogesnelheidslijn

highspeedoneGroupe Eurotunnel, uitbater van de onderzeese treinverbinding tussen Engeland en Frankrijk, overweegt een bod te doen op het Britse spoorwegproject High Speed One. Met de overname zou een transactie van 1,5 miljard Britse pond tot 2,5 miljard Britse pond zijn gemoeid. De bouw van High Speed One, de snelle treinverbinding tussen de Kanaaltunnel en het spoorwegstation St Pancras in Londen, vergde een investering van 5,8 miljard dollar. High Speed One is in handen van het bedrijf London & Continental Railways, dat eerder deze maand door de Britse regering werd overgenomen. Verwacht wordt dat de overheid volgend jaar onderdelen van het bedrijf zal verkopen.

High Speed One heeft een traject van 108 kilometer, dat met topsnelheden van 300 kilometer per uur wordt afgelegd. "Volgens Jacques Gounon, executive chairman van Groupe Eurotunnel, heeft het zeker voordelen dat de Kanaaltunnel en de verbinding met Londen in handen van dezelfde eigenaar zijn," aldus de krant Financial Times. De overname van High Speed One zou Groupe Eurotunnel een stevige financiële basis bezorgen, nadat het bedrijf twee jaar geleden bijna failliet ging. Andere mogelijke gegadigden High Speed One zijn een aantal infrastructuurfondsen, zoals het Australische Macquarie, Citi Infrastructure Investors van het Amerikaanse Citigroup en het European Infrastructure Fund van het Australische Babcock & Brown.

London & Continental Railways werd gecreëerd bij de privatisering van de Britse spoorwegen in het midden van de jaren negentig. Het bedrijf kreeg kort daarna een contract toegewezen voor de uitbating van High Speed One. Oorspronkelijke eigenaars waren onder meer Bechtel Group, SBC Warburg, National Express Group, Virgin Group en London Electricity. De uitbater werd eerder deze maand echter overgenomen door de Britse regering. Daarbij werd beslist dat een aantal activa zullen verkocht worden om een gedeelte van de financiering te recupereren. London & Continental Railways heeft ook een aandeel van 33 procent in Eurostar, de spoorwegmaatschappij die de snelle treinverbinding tussen Brussel, Parijs en Londen verzorgt.

13:40 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: trein, transport, eurotunnel |  Facebook |

Spanje ziet af van zwaardere belasting voor buitenlanders

ronaldo_real_madridEr komt geen wijziging in de Spaanse inkomstenbelasting voor buitenlanders. Nadat de transfer van de Portugese voetballer Cristiano Ronaldo van de Britse club Manchester United naar Real Madrid voor een recordbedrag van 80 miljoen Britse pond werd aangekondigd, gingen er in Spanje stemmen op om de wettelijke belastingsverlaging voor rijke buitenlanders af te bouwen. Volgens die wet wordt het inkomen van buitenlandse voetbalspelers slechts voor 24 procent in plaats van 43 procent verlaagd. Dat privelege voor buitenlandse voetbalspelers moest volgens sommigen worden aangepast. Daarbij werd opgemerkt dat Spanje voor iedereen geen belastingsparadijs mag zijn.

Cristiano Ronaldo verdient bij Real Madrid een wedde van 13 miljoen euro per jaar. Dat is het hoogste voetballersloon ter wereld. De belastingsverlaging werd een viertal jaar geleden ingevoerd om buitenlandse bedrijfsleiders naar Spanje te lokken. De wet werd bekend vooral bekend als de Beckham-Law omdat de invoering ervan werd geantidateerd tot begin juli 2003, toen voetballer David Beckham van Manchester United een contract tekende bij Real Madrid. Volgens een aantal Spaanse oppositiepartijen is deze belastingsverlaging in een periode van de huidige zware economische recessie niet verantwoord. "Het terugschroeven van de wet zou de Spaanse regering echter wellicht ook gedwongen hebben om de inkomstenbelasting voor de rijke Spanjaarden op te drijven," aldus de financiële nieuwsdienst Bloomberg.

De belastingsherziening werd in het Spaanse parlement echter weggestemd, nadat de regerende socialistische partij zijn steun aan het wetsvoorstel had teruggetrokken, in ruil voor de steun van een aantal andere partijen voor een budgetplan om de Spaanse economie te stimuleren. Volgens een woordvoerder van de socialistische partij kan de belastingsherziening op een latere datum opnieuw worden besproken. Cristiano Ronaldo heeft bij Real Madrid een contract voor zes seizoenen ondertekend. In de overeenkomst zou bepaald zijn dat de speler zijn beeldrechten zou delen met zijn nieuwe werkgever. Real Madrid gaf ook 92 miljoen dollar uit voor de Braziliaanse middenvelder Kaka van AC Milaan en 21 miljoen dollar voor de verdediger Raul Albiol van Valencia.

13:09 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De top van de Duitse sportwagenfabrikant Porsche heeft een ultimatum van Volkswagen van de hand gewezen. Volkswagen had gezegd 49,9 procent van de aandelen in Porsche te willen overnemen. De rest zou voorlopig in handen blijven van de holding van de families Piech en Porsche, de groep achter de Duitse sportwagenfabrikant. Uiteindelijk zou het moeten komen tot een verdeling waarbij de families Porsche en Piech meer dan 40 procent van het gefuseerde bedrijf in handen hebben, de Duitse deelstaat Nedersaksen 20 procent, de Golfstaat Qatar 15 procent en een niet nader genoemde partij 5 procent. Wanneer Porsche het voorstel afwijst, zou Volkswagen een lening van 700 miljoen euro kunnen terugeisen. Wolfgang Porsche, voorzitter van de sportwagenfabrikant, zegt zich echter niet te laten chanteren door een ultimatum.

Vrijwel alle Golden Tulip-hotels hebben een nieuwe eigenaar gevonden. Dat heeft de curator van de Nederlandse hotelgroep gemeld. De hotels worden verkocht aan verschillende partijen. Voor één hotel wordt nog een oplossing gezocht. De curator verwacht dat de meeste van de verkochte hotels doorgaan onder de naam Golden Tulip. Ondertussen heeft de Britse investeerder Starwood, waarmee exclusieve gesprekken gevoerd worden voor de overname van de franchiseformule, meer tijd gevraagd en van de curatoren gekregen om boekenonderzoek te doen. Starwood wil in principe de 57 franchise-hotels binnenboord houden en voert nu gesprekken met de afzonderlijke franchisehouders. Eind mei vroeg hotelketen Golden Tulip het faillissement aan voor de dertien eigen hotels. Het gaat daarbij om Golden Tulip of Tulip Inn-hotels.

De Ierse prijsvechter Ryanair wil nog dit jaar ongeveer driehonderd vliegtuigen bij Boeing of Airbus bestellen of opties op nemen. Dat heeft Michael O’Leary, topman van Ryanair, gezegd. Volgens O’Leary zijn het de prijsvechters die nu juist kunnen profiteren van de crisis en hij wil gebruik maken van de lagere prijzen die de vliegtuigbouwers nu vragen. Op dit ogenblik bestaat de vloot van Ryanair uit 190 vliegtuigen. Die werden allemaal bij Boeing aangekocht. O'Leary voorspelde dat Ryanair tegen 2017 ongeveer 150 miljoen passagiers per jaar zal vervoeren. Het voorbije jaar kwam de Ierse luchtvaartmaatschappij aan 58,5 miljoen passagiers. Daarnaast heeft O'Leary ook gezegd dat Ryanair wel degelijk interesse heeft om de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa over te nemen. Details over die plannen gaf hij echter niet.

China is tegen protectionisme en zal niet proberen buitenlandse bedrijven dwars te zitten of buitenlandse goederen te weren van de Chinese markt. Dat heeft de Chinese minister van handel Chen Deming gezegd in een reactie op de consternatie die ontstaan was over nieuwe instructies van de Chinese overheid. Daarin werd bepaald dat Chinese overheidsinstellingen bij voorkeur lokale producten van door de overheid gesteunde projecten moeten aanschaffen. Die instructies zijn volgens Chen Deming echter verkeerd uitgelegd. Hij benadrukte dat het daarbij immers ook kan gaan om producten van bedrijven die gefinancierd worden met buitenlands geld. De notitie zorgde voor verbazing bij de Wereldbank en in Europa. Volgens China gaat het slechts om een versterking van de bestaande regels.

Rijke landen mogen de financiële crisis niet aangrijpen om te bezuinigen op ontwikkelingshulp. Dat hebben de leden van de Verenigde Naties gesteld in de slotverklaring van een conferentie over de gevolgen van de economische crisis voor ontwikkelingslanden. Op de conferentie werden ook concrete afspraken gemaakt over de noodzaak van verbeterde markttoegang voor producten uit ontwikkelingslanden, het tegengaan van protectionisme en het indammen van illegale geldtransacties. De Nederlandse minister van ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders heeft het over een doorbraak. Hij stelt daarbij dat het de eerste keer is dat alle landen van de wereld gezamenlijk maatregelen afspreken om de dramatische gevolgen van de crisis in ontwikkelingslanden te beperken. De afgesproken maatregelen moeten nog verder worden uitgewerkt.

De rechter die in april vier medewerkers van de Zweedse piratensite The Pirate Bay veroordeelde tot celstraffen en een miljoenenboete, was niet partijdig. Dat heeft het Zweedse Hof van Beroep geoordeeld in een zaak die was aangespannen door de advocaten van de vier betrokken medewerkers. Die beschuldigden de rechter die de zaak behandelde van partijdigheid, omdat hij lid is van een aantal organisaties die zich bezighouden met het auteursrecht. Ze eisten daarom dat de rechtszaak zou worden overgedaan. The Pirate Bay is een website waar internetters zogenoemde torrentbestanden kunnen vinden. In vrijwel alle gevallen gaat het daarbij om illegale kopieën. Rechter Tomas Norström veroordeelde vier medewerkers van The Pirate Bay in april tot een jaar celstraf en de betaling van een schadevergoeding van 2,7 miljoen euro.

Alan Ralsky, een van de meest beruchte spammers van de wereld, heeft schuld bekend aan onder meer oplichting, witwassen en overtreding van de Amerikaanse antispamwetgeving. Ralsky en zijn schoonzoon Scott Bradley verzonden een vijftal jaar geleden grote hoeveelheden ongevraagde reclamemails. Daarin werden zogenoemde penny stocks aangeprezen, goedkope aandelen in onbekende bedrijfjes. De afzenders brachten zo een koersstijging teweeg, om de aandelen vervolgens zelf snel te verkopen. Daarmee verdienden ze miljoenen, terwijl de slachtoffers met een waardeloze belegging achterbleven. Ralsky en Bradley kunnen respectievelijk 87 maanden en 78 maanden celstraf krijgen. Ook hangt ze beide een boete boven het hoofd van maximaal een miljoen dollar. Drie andere verdachten, die ook hebben bekend, wachten mildere straffen.

Het Amerikaanse Pentagon heeft een speciale legereenheid in het leven geroepen die cybercrime moet gaan bestrijden. Volgens het ministerie van defensie zijn de Verenigde Staten veel te kwetsbaar voor digitale aanvallen en moet de eenheid in oktober al aan de slag om daar een einde aan te maken. Het Pentagon vreest dat terroristen of andere landen bij Amerikaanse gegevens kunnen komen door computers te hacken. Het Amerikaanse leger gebruikt zeven miljoen computers en ruim 15.000 netwerken. De jongste jaren worden veel pogingen gedaan tot digitale inbraak vanuit China en Rusland, maar de Verenigde Staten hebben die landen nooit officieel beschuldigd. De Amerikaanse netwerken worden volgens het Pentagon continu aangevallen. Opgemerkt wordt dat de frequentie en de geraffineerdheid van de aanvallen exponentieel toenemen.

Een bieder betaalt 1,68 miljoen dollar voor een lunch met superbelegger Warren Buffett. Dat is het resultaat van een liefdadigheidsveiling op eBay. De identiteit van de bieder is voorlopig niet bekend. Warren Buffett veilt al tien jaar op rij een lunch voor een goed doel. Vorig jaar betaalde de Chinese investeerder Zhao Danyang 2,11 miljoen dollar voor de lunch. Dat bedrag werd dit jaar niet gehaald. De hoogste bieder mag met zeven vrienden in het steakhouse Smith & Wollensky in Manhattan een biefstuk met de 78-jarige beleggingsgoeroe nuttigen. De opbrengst van de veiling gaat naar de Glide Foundation, een stichting die zich bezighoudt met medische zorg en maaltijden voor daklozen. De vrouw van Buffett is er werkzaam als vrijwilligster. De vorige negen biedingen brachten in totaal 4,2 miljoen dollar op voor de Glide Foundation.

Gazprom, de grootste gasproducent ter wereld, zegt er alle vertrouwen op te hebben dat het ergste van de crisis achter de rug is. Het Russische staatsbedrijf zag zich door de crisis genoodzaakt de investeringen terug te schroeven. Alexei Miller, de hoogste baas van Gazprom, zei op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering dat er de jongste maanden echter een stabiele dynamiek zit in de vraag naar gas, die door de crisis was afgenomen. Ook ziet hij de prijzen stabiliseren, wat er volgens Gazprom op duidt dat het ergste van de crisis in de energiesector voorbij is. Volgens Miller ligt de vraag van buitenlandse consumenten bijna op hetzelfde niveau als vorig jaar. Gazprom verwacht dit jaar ruim 142 miljard kubieke meter gas naar Europa te exporteren. Dat is 11 procent minder dan vorig jaar.

Nathan Mayer Rothschild, de stamvader van de bankiersfamilie Rothschild, heeft banden met de slavernij in de Britse koloniën. Dat besluit de zakenkrant Financial Times uit een onderzoek van het Britse nationaal archief. Hetzelfde beweert de zakenkrant van James William Freshfields, oprichter van het advocatenkantoor Freshfields. Beiden werden in het verleden vaak afgeschilderd als tegenstanders van de slavernij. Rothschild zou bij onderhandelingen met een slavenhandelaar slaven hebben aanvaard als onderpand. Freshfield zou cliënten hebben gehad die slaven hielden. De krant wijst erop dat bedrijven met een verleden in de slavernij, in de Verenigde Staten onder druk worden gezet om schadeloosstelling te betalen. Onder meer de investeringsbank JP Morgan zou als vergoeding een fonds voor zwarte studenten hebben opgericht.

Brau-Holding International, een joint venture tussen de bierproducenten Heineken en Schörghuber, heeft zijn minderheidsbelang van 45 procent in het Duitse Karlsberg verkocht aan de oprichters van de brouwerij. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Heineken en Schörghuber stapten zeven jaar geleden in Karlsberg. De joint venture is de vierde grootste brouwerij in Duitsland. Met de aankoop wilde Heineken de Duitse biermarkt veroveren. Dat bleek echter moeilijker dan gedacht. Vorig jaar moest Brau-Holding International een bedrag van 79 miljoen euro afschrijven op het belang in de Duitse brouwerij, omdat de vraag naar het bier van Karlsberg was ingezakt. Brau-Holding International zag er toen ook vanaf om voor 48 miljoen euro een bijkomend belang van 15 procent te verwerven in Karlsberg.

De Franse overheid overweegt een belang van 15 procent in het kernenergiebedrijf Areva te verkopen aan investeerders uit het Midden-Oosten en Azië. Daarmee zou de Franse staat een bedrag van ongeveer 2 miljard euro willen ophalen. Tot de investeerders zou het staatsfonds Mubadala uit Abu Dhabi behoren. Ook het Japanse Mitsubishi Heavy Industries zou overwegen een belang te nemen. Het concern liet weten geïnteresseerd te zijn in een deelname in Areva. Areva, de grootste bouwer van kerncentrales ter wereld, is nu nog voor 90 procent in handen van de Franse overheid. Areva heeft het geld nodig om nieuwe investeringen mee te financieren. Die worden geraamd op een totaal van 10 miljard euro. Het bedrijf wordt beschouwd als één van de Franse kroonjuwelen. Areva heeft nucleaire activiteiten in 43 verschillende landen.

Internationale economische instellingen moeten zich hoeden voor uitspraken, want hun vooruitzichten over de crisis vernielen het vertrouwen van de burgers, wat op een ware catastrofe zou kunnen uitdraaien. Dat heeft de Italiaanse regeringsleider Silvio Berlusconi gezegd. Volgens Berlusconi lanceren de economische instellingen elke dag andere berichten over de crisis. Daarom zouden ze volgens hem het zwijgen moeten worden opgelegd. Volgens Berlusconi zijn psychologische factoren deels verantwoordelijk voor de daling van de consumptie. Berlusconi richtte zich daarbij ook tegen de pers, die volgens hem al die berichten verspreidt en een angst creëert die niet overeenstemt met de realiteit. De Italiaanse premier zei dat bedrijven hun reclamemacht zouden moeten gebruiken om de media te verhinderen negatieve berichten te lanceren.

Het Nederlandse ontwerpbureau Arcadis heeft het Amerikaanse bedrijf Malcolm Pirnie overgenomen. Daardoor verstevigt de Nederlandse groep zijn positie op de wereldwijde markt voor watermanagement. Het is de grootste overname in de geschiedenis van Arcadis. Het bedrijf gaat ervan uit dat de markt voor watermanagement de volgende jaren een grote groei zal kennen en gaat daarvoor binnen het concern een afzonderlijke afdeling opzetten. Met de overname van Malcolm Pirnie zou een bedrag zijn gemoeid van 220 miljoen dollar. Daarvoor wordt een lening van 135 miljoen dollar aangegaan. Het resterende bedrag wordt opgehaald door een kapitaalverhoging. De nieuwe aandelen worden geplaatst bij de huidige aandeelhouders van Malcolm Pirnie. Door de overname heeft Arcadis wereldwijd nu bijna 16.000 werknemers.

Meer Nieuws

11:13 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Onstopbare satelliet Ulysses wordt uitgeschakeld

ulysses-20080222-browseDe Amerikaanse National Aeronautics and Space Administration (NASA) en het European Space Agency (ESA) hebben beslist om de satelliet Ulysses uit te schakelen. De twee organisaties zullen de zender van de ruimterobot uitschakelen omdat problemen met de elektriciteit, de locatie en de antennes de satelliet niet langer bruikbaar maken. Ulysses was oorspronkelijk bedoeld om vijf jaar actief te zijn, maar hield het uiteindelijk bijna negentien jaar vol. Hij bevindt zich op dit ogenblik op een afstand van 5,8 miljard mijl van de aarde. Op de laatste dag van deze maand wordt de zender van Ulysses uitgeschakeld. Het is financieel niet langer verantwoord om Ulysses operationeel te houden. Na het uitschakelen zal de satelliet rond de zon blijven cirkelen.

Ulysses werd in december 1990 gelanceerd en moest wetenschappelijke informatie over de zon verzamelen. "Ulysses heeft ons veel meer over de zon geleerd dan we ooit hadden kunnen denken," zegt Richard Marsden, mission manager van Ulysses bij de European Space Agency, tegenover het magazine Science Daily. "Onder meer hebben we geleerd dat sommige regio's van de zon een mogelijke bron zijn van deeltjes die potentieel gevaarlijk zouden kunnen zijn voor astronauten en satellieten en gedetailleerd opgevolgd moeten worden." Bij het European Space Agency wordt toegegeven dat men verwacht had dat de satelliet het veel vroeger zou opgegeven hebben. De overleving van Ulysses is volgens een woordvoerder dan ook een eerbetoon aan de constructeurs en de operatoren van de satelliet.

Verwacht werd dat de systemen van Ulysses het na vijf jaar zouden opgeven. Maar tot grote verbazing van de wetenschappers bleef Ulysses gegevens doorsturen. Verscheidene keren werd het einde van Ulysses aangekondigd, maar telkens bleek de satelliet de technische problemen te kunnen overwinnen. Zestien maand geleden werd gemeld dat Ulysses aan het bevriezen was en nog slechts enkele weken zou kunnen functioneren, maar om één of andere manier bleef de satelliet doorgaan en gegevens doorseinen. Omdat die gegevensstroom minder van kwaliteit begint te worden en het niet verantwoord is om daarvoor de zware operationele kosten te verantwoorden, worden de systemen van Ulysses nu echter uitgeschakeld.

10:03 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: esa, ruimtevaart, nasa, ulysses |  Facebook |

Spammers hebben slechts enkele minuten nodig

michael_jacksonMinder dan vierentwintig uur na het overlijden van popzanger Michael Jackson, waren spammers al druk in de weer om volop berichten op het internet te verspreiden die schijnbaar nieuws te melden hadden over de feiten. Dat zegt het internetbeveiliger Sophos. Sommige spamberichten zouden al enkele minuten na het nieuws over de dood van Jackson zijn opgedoken. Onlangs merkten de beveiligers ook een opvallende spamactiviteit, onder meer door het opzetten van valse accounts en het hacken van legitieme profielen op de microbloggingsite Twitter, rond de lancering van het jongste iPhone-operating systeem en het politieke protest na de presidentsverkiezingen in Iran.

"Al kort na het nieuws over het overlijden van Michael Jackson doken er berichten op die pretendeerden vitale informatie te hebben," aldus het magazine PC World. "De boodschappen vroegen de gebruikers om te reageren, zodat ze meer gegevens zouden krijgen over de dood van het popidool. In tegenstelling tot vele andere spamcampagnes, werd er niet gevraagd om ergens op te klikken. Volgens Sophos was het wellicht de bedoeling van de verzenders om op een gemakkelijke manier massa's e-mailadressen te verzamelen voor toekomstige spamcampagnes. Andere berichten waren echter schadelijker. Zij beloofden links naar exclusieve videos en foto's, maar zorgden ervoor dat er malware of virussen op de computer van de gebruiker werden geplaatst." Ook doken er talrijke valse blogs rond Michael Jackson op.

"Het is niet de eerste keer dat belangrijke nieuwsitems door spammers worden misbruikt," stipt PC World aan. "Beveiligingsspecialisten stellen dat spammers er telkens als de kippen bij zijn om in te spelen op evenementen die de belangstelling van het grote publiek trekken. De verdediging tegen dergelijke aanvallen is echter heel eenvoudig. Het volstaat om verdachte e-mails te deleten en te vermijden om te klikken op links waarvan men de bestemming niet helemaal vertrouwt. Bij belangrijke nieuwsitems zou men zich voor zijn informatie ook moeten beperken tot het bezoeken van bekende en vertrouwde websites. Gebruikers van Firefox kunnen bovendien de NoScript-plugin installeren. Daardoor worden Java-codes van niet-goedgekeurde sites geblokkeerd."

Dat virussen en spam een bedreiging vormen voor legitieme internet-activiteiten, bleek uit een bericht van de Amerikaanse internet-ondernemer Marc Cuban, voorzitter van HDNet en tevens eigenaar van basketbalploeg Dallas Mavericks. Die liet weten dat het zijn personeel voortaan verboden was om Facebook te gebruiken omdat het systeem van het bedrijf door virussen dreigde overspoeld te worden.

09:30 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet, spam, michael jackson |  Facebook |

27-06-09

Sociale netwerken moeten optreden tegen profielenspam

spammerOntwikkelaars van websites moeten alert zijn voor de risico's van sociale profielenspam. Dat zegt Jason Morrison, search quality engineer bij het internetbedrijf Google. Indien dergelijke frauduleuze profielen niet worden bestreden, dreigt de aantrekkingskracht van deze sites voor legitieme internetgebruikers volgens hem in gevaar te komen. Hij voegt er aan toe dat sociale netwerksites absoluut moeten vermijden dat deze legitieme gebruikers eindeloos met malafide uitnodigingen worden bestookt, tot ze uiteindelijk helemaal afhaken en van de sociale netwerken niet langer meer gebruik maken. Indien websites worden overspoeld door spamcontent en links naar frauduleuze regio's van het internet, zullen volgens Morrison uiteindelijk ook de zoekmachines hun interesse verliezen.

"Gebruikers van sociale netwerken die nog geen online vriendschappen hebben gesloten met individuen zoals BuyHerbalViagra of WebCamVixen97, zijn wellicht niet vertrouwd met het fenomeen van sociale profielenspam, maar de operatoren van deze sociale netwerken worden steeds meer geconfronteerd met deze malafide profielen," stipt het magazine InformationWeek aan. "Deze malafide profielen proberen de gebruikers van sociale netwerken te lokken naar spamwebsites en andere frauduleuze online projecten. Op die manier is sociale profielenspam een nieuwe versie van de traditionele spam die websites en blogs al jaren terroriseren. Maar het fenomeen is meer bedreigend omdat gebruikers hun wantrouwen laten varen wanneer ze corresponderen met veronderstelde vrienden."

Morrison stipt daarbij aan dat spammers om verschillende redenen valse sociale netwerkprofielen opmaken. "Soms is het nodig om een account aan te maken om echte gebruikers te kunnen bereiken, maar meestal is het de bedoeling om misbruik te maken van het vertrouwen dat de gebruikers hebben in sociale netwerksites en spamlinks en malware te verspreiden," benadrukt hij. "Het is dan ook absoluut nodig dat de operatoren van sociale netwerksites al het mogelijke doen om hun activiteiten tegen sociale profielenspam te beschermen, onder meer door het automatisch creëren van netwerkprofielen onmogelijk te maken, zwarte lijsten op te stellen van profielen die links leggen naar spamdomeinen en gebruikers de mogelijkheid bieden op spam te melden.

16:19 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet, sociale netwerken, profielenspam |  Facebook |

Barcode houdt relatief goed stand tegen nieuwe ontwikkelingen

barcodeDe barcode viert zijn vijfendertigste verjaardag. Het vormde destijds een echte revolutie in de retailsector, waardoor het kassapersoneel van de supermarkten niet langer de prijzen van gekochte producten individueel moesten intikken, maar de informatie op het streepjespatroon van de code op de verpakkingen kon worden gescand en automatisch worden verrekend. Het zorgde voor een bijzonder grote tijdwinst aan de kassa's van de supermarkten. De oorspronkelijke reserves van de consument tegen de automatisering van de verrekening behoort inmiddels al lang tot het verleden en de technologie lijkt ondanks zijn leeftijd nog altijd relatief goed stand te houden tegenover nieuwe ontwikkelingen.

"Met de barcode - met zijn negenenvijftig zwarte en witte strepen - hoopten de ontwikkelaars de afwikkeling aan de kassa te versnellen de supermarkten een nieuwe mogelijkheid te bieden om hun voorraden te controleren," aldus de Amerikaanse krant The New York Times. "Maar de barcode is veel meer geworden sinds het op de ochtend van 26 juni van 1974 voor het eerst werd gebruikt om de prijs op een pakje kauwgum van Juicy Fruit te lezen. Vandaag worden ze gebruikt om passagiers aan boord van vliegtuigen te laten en verzendingen te volgen. Maar barcodes hebben diabetici ook geholpen om hun glucose-meters af te stemmen en hebben onderzoekers geholpen om het bestuivingsgedrag van bijen te bestuderen."

Op dit ogenblik worden wereldwijd meer dan tien miljoen barcodes per dag gescand. "Barcodes vormen onderdeel van het dagelijkse leven en culturele iconen van koude efficiëntie, identificering en controle," stipt The New York Times aan. "George J. Laurer, die in 1970 door IBM werd gevraagd om een nieuw afrekeningsysteem te ontwikkelen voor de retailsector, wijst erop dat de barcodes noodzakelijk, goedkoop en betrouwbaar waren. Die drie elementen hebben volgens de uitvinder van het systeem voor het succes van de barcodes gezorgd." Inmiddels heeft de toepassing zware concurrentie gekregen van meer gesofistikeerde technologieën, zoals radio frequency identification (RFID), maar toch blijven de barcodes voorlopig nog altijd in gebruik, onder meer wegens hun prijsvriendelijkheid in vergelijking met de nieuwere toepassingen.

Barcodes kosten ongeveer elk een halve dollarcent, terwijl de prijs van RFID-tags kunnen oplopen tot meer dan vijf dollarcent. "Bij de opkomst van de RFID-technologie een zestal jaar geleden, werd voorspeld dat de barcodes snel geschiedenis zouden zijn," geeft een woordvoerder van de Amerikaanse winkelketen Wal-Mart toe. "Maar vele spelers zijn daar omwille van de kostprijs voorlopig op teruggekomen." De krant voegt er aan toe dat barcodes bovendien zijn geëvolueerd om op die concurrentie in te spelen, onder meer met twee-dimentionele versies die veel meer informatie kunnen bevatten dan de originele exemplaren. Mobiele telefoons met scanning-technologie kunnen die patronen lezen, waarbij onder meer concerttickets of vliegtuigtickets vervangen kunnen worden.

Noch IBM, noch één van de ontwikkelaars hebben ooit een patent genomen op de barcode, hoewel producenten een jaarlijkse bijdrage betalen aan de organisatie GS 1 voor het dekken van de onkosten voor het beheer van de internationale barcode-standaarden. "De barcode werd door de consumenten ook slechts gradueel aanvaard, want in het begin vreesden vele klanten dat ze teveel zouden betalen voor hun aankopen," merkt de krant nog op. Jackson Lears, cultuurhistoricus aan de Rutgers University, merkt daarbij op dat de barcode destijds heel wat controverses opriep op het vlak van privacy en controle, maar door de opkomst van technologieën zoals Google Earth en satellietnavigatie op dit ogenblik een weerspiegeling is van de eerste, schuchtere pogingen tot categortisering in de computergestuurde verkoopsector.

15:57 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: retail, barcode, rfid |  Facebook |

Aziatische beleggers investeren opnieuw in topwijnen

De heropleving van de Aziatische economie doet de prijzen van de kwaliteitswijnen opnieuw stijgen. Dat blijkt uit de wijnverkopen van de veilinghuizen Christie's en Sotheby's. Daarbij wordt opgemerkt dat elk van de negen wijnverkopen die Sotheby's tot nu toe dit jaar heeft georganiseerd, zonder uitzondering de verwachtingen overtroffen. In totaal brachten die veilingen een bedrag op van 19,2 miljoen dollar, terwijl er rekening was gehouden met een maximale verkoop van 14,8 miljoen dollar. Een verkoop in Hong Kong in de maand april bracht een bedrag op van 6,4 miljoen dollar, wat meer dan het dubbele was dan de opbrengst die vooraf was vooropgezet. De topprijzen daarbij werden geboden door Aziatische kopers.

"Bij Christie's in New York ging een lot van acht flessen Château Lafite-Rothschild uit 1982 voor een bedrag van 20.400 dollar naar Aziatische bieders," meldt de krant The Times. "Bij een veiling van Sotheby's in New York ging een fles Le Pin uit 1990 voor een bedrag van 48.400 dollar eveneens naar een Aziatische koper. Ook dat was meer dan het dubbele dan het veilinghuis vooraf had geraamd. Dat geeft duidelijk aan dat de wijnprijzen zich opnieuw herstellen na de zware terugval van vorig jaar." Een woordvoerder van Sotheby's stelt daarbij dat Aziatische kopers steeds meer bieden op buitenlandse veilingen. In Groot-Brittannië zouden de 15 procent van de kopers uitmaken, maar wel 32 procent van de omzet vertegenwoordigen.

De krant voegt er aan toe dat ook verkopen bij het huis Zachys in Hong Kong sterke verkoopsprestaties meldt. "Jeff Zacharia, president van Zachys, zegt het gevoelen te hebben dat de wijnveilingen een signaal zijn dat het ergste leed is geleden," aldus The Times. "Volgens Zacharia werd in het begin van dit jaar het absolute dieptepunt bereikt en kan er duidelijk een heropleving waargenomen worden." Volgens de Londense wijnbeurs Liv-ex zijn de prijzen van de vierentwintig grootste Bordeaux-wijnen tijdens de eerste vijf maanden van dit jaar met 5 procent gestegen. Vorig jaar werd een daling met 13 procent opgetekend. Bij Liv-ex wordt daarbij gesteld dat afnemers uit Azië vooral in de loop van het tweede kwartaal van dit jaar weer meer wensen te investeren. Europese kopers blijven volgens Liv-ex echter terughoudend.

15:24 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wijn, horeca, azie |  Facebook |

Assortiment supermarkten zal met 15 procent dalen

Retailers gaan hun aanbod in de toekomst gevoelig terugschroeven. Dat stellen een aantal retailspecialisten. Daarbij wordt gesteld dat het aanbod volgend jaar gemiddeld met minstens 15 procent zal dalen. Er wordt daarbij opgemerkt dat dit een grote uitdaging betekent voor producenten, die gewend waren om steeds nieuwe variaties van populaire producten te creëren om zijn aanwezigheid in de winkelrekken te verzekeren en onder de aandacht van de consument te blijven. De consument krijgt meteen ook een beperkter aanbod, maar zal volgens de analisten het daardoor minder moeilijk hebben om zijn weg te vinden tussen de verschillende producten. Voor retailers betekent een kleiner aanbod echter meer ruimte voor huismerken en kleinere voorraadkosten, wat tot een verhoging van de winstmarges zou moeten leiden.

"Gedurende vele jaren is het aanbod bij retailers alleen maar gegroeid," aldus de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. "Retailers en producenten waren van mening dat een groter aanbod en een grotere keuzemogelijkheid een positieve impact hadden op de verkoop, vooral wanneer de economie het goed deed en consumenten hun boodschappen over verschillende winkels spreidden. Maar nu komt er volgens analisten een tegenovergestelde trend op gang. Retailers willen zich richten op budgetbewuste klanten die hun winkeluitstap zo eenvoudig mogelijk willen houden en zich aan bekende producten houden." Dat zal er volgens de krant toe leiden dat bekende merken een groter gedeelte van de winkelrekken zullen krijgen, ten nadele van minder bekende merken.

Volgens soepenfabrikant Campbell Soup zou deze trend het bedrijf 10 procent tot 15 procent extra ruimte kunnen bezorgen in de winkelrekken. Ook Procter & Gamble verwacht daardoor een grotere omzet te kunnen realiseren. Een aantal producenten zou zich al aan het voorbereiden zijn op deze trend en zou zijn assortiment aan het versmallen zijn. "Daardoor krijgen ze weliswaar minder ruimte in de winkelrekken, maar kunnen ze wel hun marketingbudgetten toespitsen op hun meest succesvolle producten," merkt The Wall Street Journal op. Critici stellen echter dat een kleiner aanbod de omzet van een sterk merk, waarin veel innovatie en marketing werd geïnvesteerd, negatief zou kunnen beïnvloeden.

Het voorbije jaar bestond het assortiment van een Amerikaanse supermarkt bijna 47.000 verschillende producten. Dat is 50 procent meer dan in het midden van de jaren negentig. Het voorbije jaar werden bovendien 47.100 nieuwe producten, variaties of maten gelanceerd. Dat is meer dan het dubbele dan tien jaar voordien. Retailers proberen volgens The Wall Street Journal al verscheidene jaren het assortiment terug te schroeven, maar durfden dat risico niet nemen in een hoogconjunctuur, wanneer consumenten meer spenderen. "Met de striktere kredietomstandigheden van het voorbije jaar, trachtten de retailers meer cash te behouden, waarbij een kleiner assortiment een oplossing bood," wordt er opgemerkt.

15:06 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: retail |  Facebook |