21-07-09

Ook Kazaa komt terug als legale muziekdienst

De beruchte muziekuitwisselingsdienst Kazaa heropent binnenkort zijn digitale deuren. Kazaa zou daarbij als een legale aanbieder van muziek worden uitgebouwd. Kazaa zou daarbij muziek van alle grote platenmaatschappijen ter beschikking stellen. Daarbij zou gestart worden met een catalogus van één miljoen muzieknummers. Een abonnement van 20 dollar per maand zou de gebruiker de toegang bieden tot ongelimiteerde downloads. Kazaa was in het begin van dit decennium één van de bekendste en meest gebruikte diensten om mp3-bestanden uit te wisselen. Het peer-to-peer netwerk werd echter op de knieën gedwongen door een reeks rechtszaken.

Kazaa werd opgericht door Niklas Zennström en Janus Friis, de later ook de online telefoondienst Skype ontwikkelden. Kazaa bood internetgebruikers de mogelijkheid om muziek uit te wisselen. Daarmee werd Kazaa de erfgenaam van de p2p-website Napster, dat er na diverse rechtszaken mee ophield. Zelf kreeg Kazaa echter ook met juridische problemen te kampen, toen het door de vier grote platenmaatschappijen voor de rechter werd gedaagd omdat het bedrijf internetgebruikers de mogelijkheid bood om illegaal muziek uit te wisselen. Uiteindelijk leidde dat drie jaar geleden tot een minnelijke schikking van 100 miljoen dollar met de muziekindustrie. Daarbij sprak Kazaa al de belofte uit om zich om te vormen tot een legale uitwisseldienst.

De voorbije maanden was er al een betaversie van de downloaddienst van Kazaa beschikbaar. Het zou de bedoeling zijn om de catalogus van één miljard nummers snel verder uit te bouwen. Betalen van het abonnement gaat via het mobiele telefoonabonnement of met een creditcard. Vooralsnog is de Kazaa Site alleen toegankelijk voor inwoners van de Verenigde staten. Kazaa is op dit ogenblik in handen van de Australische groep Brilliant Digital Entertainment (BDE), dat het bedrijf na de juridische geschillen overnam van het eveneens Australische Sharman Networks. Ook Napster keerde onlangs terug als legale muziekdienst en ook Pirate Bay heeft aangekondigd met een betaalde downloadsite te komen.

09:55 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: muziek, internet, kazaa, download |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.