08-08-09

Alpha-vrouwen verdienen meer dan zachtere seksegenotes

Vrouwen die op het werk een mannelijke benadering aannemen, verdienen gevoelig meer dan hun seksegenotes die zich vrouwelijk opstellen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Duitse Institut für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung (IAB) uit Nürnberg. In totaal zouden deze alpha-vrouwen tijdens hun arbeidscarrière bijna 50.000 euro meer verdienen dan hun zachtere seksegenotes. De onderzoekers stellen daarbij dat alpha-vrouwen 4 procent meer verdienen dan passieve medewerkers, terwijl neurotische vrouwen - die zich angstig of humeurig gedragen - nog eens 3 procent minder verdienen. Bij mannen zou een gelijkaardig houdingsverschil nauwelijks een impact hebben.

"Een persoonlijkheid kan een even grote impact hebben op de verdiensten als intelligentie," merkt onderzoeker Guido Heineck op. "Uit onderzoek is gebleken dat aardig zijn vrouwen weinig oplevert. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat vriendelijke mensen te passief zijn in conflictsituaties en ook minder handig zijn bij loononderhandelingen. Vrouwen gedragen zich op de werkvloer passiever en vriendelijker. Dat toont aan dat vrouwen het gedrag van de alpha-man zouden moeten aannemen om succes te hebben op de werkvloer. Het tonen van inzet daarentegen leidt wel tot hogere verdiensten. Vrouwen die werklust tonen verdienen gemiddeld 5 procent meer dan luiere seksegenotes."

De onderzoeker stelt verder dat er bij vrouwen een duidelijk verband bestaat tussen neurotisch gedrag en lagere verdiensten, maar voegt er aan toe dat dit bij mannen niet het geval is. Mannen die zich op het werk vriendelijk gedragen, zouden wel iets minder verdienen dan andere collega's. Verder wordt opgemerkt dat de openheid voor nieuwe ervaringen de inkomsten van vrouwen met 2 procent tot 3 procent kunnen opdrijven. Een sociaal extrovert karakter zou daarentegen nagenoeg geen enkel effect hebben. "De Britse gelijkheidsorganatie Parity merkt op dat karaktertrekken een rol zouden kunnen spelen in het vergoedingsonevenwicht tussen mannen en vrouwen, maar merkt op dat de belangrijkste oorzaak moet gezocht worden in de gezinsverantwoordelijkheid die de werkende vrouw opneemt," aldus de Britse krant Daily Mail.

19:33 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: human resources, alpha-vrouw |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.