21-08-09

Russische staat koopt extra diamantvoorraden

De Russische staat gaat meer diamanten opkopen. Dat heeft de Russische premier Vladimir Poetin beloofd. De operatie zou deel uitmaken van een steunpakket van één miljard dollar voor de Russische diamantproducent Alrosa. Het Russische staatsbedrijf heeft een schuld van 3,6 miljard dollar en de steun van de overheid moet Alrosa volgens Poetin door deze moeilijke periode helpen. Gokhran, de beheerder van de voorraden van de edele metalen van de Russische staat, heeft zijn diamantaankopen van 3,7 miljard roebel opdrijven tot 14,5 miljard roebel. Alrosa zou nog eens voor 3 miljard dollar diamanten willen vekropen aan Gokhran. De wereldwijde economische crisis heeft de diamantverkoop gevoelig doen dalen. Alrosa heeft ongeveer 25 procent van de wereldwijde diamantproductie in handen en is de grootste concurrent van de Zuid-Afrikaanse diamantproducent De Beers.

"De diamantsector, die een belangrijk onderdeel vormt van regionale en federale inkomsten, maakt door de wereldwijde marktomstandigheden een moeilijke periode door," aldus Poetin. "De sector heeft dan ook hulp nodig om deze moeilijke periode door te komen. Daarom heeft de Russische regering besloten om de aankoop van diamanten te verhogen." Analisten voeren aan dat Alrosa bijzonder belangrijk is voor de Russische economie en dan ook als één van de eerste in aanmerking genomen wordt voor staatshulp. In de Russische Yakutia-regio vormt de diamantproductie één van de belangrijkste pijlers van de economie. De diamantverkoop zou er ongeveer 30 procent vertegenwoordigen van de totale inkomsten van de regionale overheid.

Alrosa verkoopt meer dan de helft van zijn bewerkte diamanten op de Amerikaanse markt. Andere belangrijke afnemers zijn België, Israël en de Verenigde Arabische Emiraten. Alrosa is echter niet het enige diamantbedrijf dat te lijden heeft onder de economische recessie. Marktleider De Beers beleeft de moeilijkste periode in decennia. Tijdens de eerste helft van dit jaar realiseerde De Beers nog amper een winst van 3 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de winst nog 316 miljoen dollar. De Beers zegt dat vooral in de Verenigde Staten de vraag naar diamanten laag blijft, maar dat in China en India nog volop diamanten worden gekocht.

13:52 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: rusland, diamant, alrosa |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.