31-08-09

Qatar verhoogt belang in Londens financieel centrum

canaryWharfHet is investeringsfonds Qatar Holding zou plannen hebben om zijn belang in Songbird Estates, het toonaangevende vastgoedbedrijf van Canary Wharf in Londen, te verhogen tot bijna 30 procent. Daardoor wordt Qatar Holding de grootste aandeelhouder van Songbird Estates, dat meer dan de helft van de gebouwen van het financiële district van Canary Wharf controleert. Ook het Chinese staatsbedrijf China Investment investeert in Songbird Estates. De opbrengst van de kapitaalverhoging van 550 miljoen Britse pond zal door Songbird Estates worden gebruikt om een lening van in totaal 1,4 miljard Britse pond terug te betalen aan Citigroup. China Investment, dat nog geen aandeelhouder was van Songbird Estates, zou een belang van 20 procent nemen in de vastgoedgroep.

Songbird Estates bezit 60,8 procent van de Canary Wharf Group, die in Londen een gebied van meer dan 7 miljoen vierkante meter kantoren en retailoppervlakte beheert. "De transactie biedt ons de mogelijkheid om onze portfolio aan kwalitatief vastgoed wereldwijd te diversifiëren," aldus Ahmad Al-Sayed, chief executive van het staatsbedrijf Qatar Holdong. Canary Wharf wordt bestempeld als het belangrijkste financieel centrum van Groot-Brittannië en is wereldwijd één van de belangrijkste locaties van de zakelijke wereld. Naast Qatar Holding en China Investment nemen ook Morgan Stanley Real Estate Funds en Global Fund Investments aan de kapitaalverhoging van Songbird Estates deel.

Songbird Estates had de kapitaalverhoging nodig om te beletten dat het vastgoedbedrijf een bankconvenant zou breken, te wijten aan een terugval in de waarde van vastgoed. Op Canary Wharf werken meer dan 90.000 mensen. De site bestaat uit dertig gebouwen. Songbird Estates werd opgericht door de Amerikaanse bank Morgan Stanley en de Britse vastgoedgroep British Land. Volgens David Pritchard, voorzitter van Songbird Estates, is de toekomst van het vastgoedbedrijf door de kapitaalverhoging gegarandeerd. Ook George Iacobescu, chief executive van Canary Wharf Group, benadrukte dat de beheerder van het Londense zakelijk centrum door de injectie een bedrijf blijft met een sterke financiële basis.

18:25 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: londen, canary wharf, qatar holding |  Facebook |

West-Europees mobiel internet bereikt kritische massa

mobilegirlOver vijf jaar zullen meer dan één op drie West-Europese consumenten hun mobiele telefoon gebruiken om op het internet te gaan. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau Forrester Research. Vorig jaar maakte volgens de onderzoekers 13 procent van de West-Europeanen gebruik van zijn mobiele telefoon om op het internet te surfen, maar op een periode van vijf jaar zou dat uitgroeien tot 39 procent. Daarbij wordt opgemerkt dat de economische recessie vele consumenten verplicht om hun bestedingen terug te schroeven, maar toch worden mobiele abonnementen niet helemaal afgebouwd. Het mobiele internet wordt volgens Forrester ondersteund door de verkoop van mobiele telefoons met internet toegang en vaste abonnementen.

Op dit ogenblik heeft volgens Forrester Research 18 procent van de West-Europeanen een mobiele telefoon in bezit. Over vijf jaar zou dat uitgegroeid zijn tot 33 procent. Dat betekent dat het aantal West-Europese gebruikers van mobiele telefonie van 334 miljoen zal stijgen naar 344 miljoen. "Daarbij zal het groeiend aanbod van smartphones van onder meer Apple, Google en Samsung, het aan de gebruiker steeds gemakkelijker maken om onderweg toegang te hebben tot het internet, naast een aanbod rond muziek en beeld," voeren de onderzoekers aan. "Tijdens het volgende decennium zal het mobiele internet het succesverhaal van het vaste internet herhalen. Ook sociale netwerkern, widgets, zoekmachines en bedrijfswebsites zullen zich steeds meer aanpassen aan het mobiele aanbod."

"Tegen het einde van dit jaar zal het mobiele internet in West-Europa de kritische massa van een penetratie bereiken van 17 procent," merkt Forrester Research nog op. "Dat is ook het niveau dat het vaste internet tien jaar geleden bereikte." Forrester voegt er aan toe dat Europa één van de meest diverse en gesatureerde mobiele landschappen ter wereld vormt. Daarbij wordt opgemerkt dat het voor de aanbieders een uitdaging wordt om zich aan te passen aan lokale omstandigheden en voorwaarden om zich aan te passen aan nieuwe services. Bij het ontwikkelen van een strategie voor consumentenproducten moeten deze nationale verschillen volgens de onderzoekers gedetailleerd geanaliseerd worden.

16:45 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet, mobiel, west-europa |  Facebook |

Innovatief karakter internet bedreigd door artificiële grenzen

internetgirlHet internet viert zijn veertigste verjaardag, maar zijn toekomst worden door steeds meer kunstmatige grenzen bedreigd. Dat zegt Anick Jesdanun, technologie-specialist bij het persbureau Associated Press. Jesdanun wijst erop dat de internet-technologie van bij het begin gericht was op een openheid en samenwerking, maar dat die in de voorbije periode zowel uit politieke als commerciële overwegingen telkens weer worden bedreigd. Indien die barrières voor belemmeringen blijven vormen, dreigt er volgens Jesdanun een zware hypotheek gelegd te worden op de mogelijkheid om innovaties uit te testen en door te voeren en dreigen er grote kansen gemist te worden.

Op 2 september 1969 startte een team van de University of California onder leiding van Len Kleinrock met het experimenteel doorsturen van gegevens tussen twee computers. Dat was het begin van het beroemde Arpanet-network, waarop zich later dat jaar ook het Stanford Research Intitute en de University of Utah aansloten. In de jaren zeventig kwamen e-mail en het internetprotocol tot stand en in de jaren tachtig werden de domeinnamen ingevoerd. Maar pas in de jaren negentig werd het internet echt populair toen de Britse fysicus Tim Berners-Lee het world wide web creëerde. "Die obscure groei heeft de bloei van het internet mogelijk gemaakt, zonder ingrijpen van de overheid of commerciële belangen, die experimenten zouden heben kunnen ontmoedigen of zelfs blokkeren," merkt Jesdanun op.

Hoewel het internet nog altijd veel ruimte heeft voor innovatie, vreest Jesdanun dat de openheid van de technologie zou kunnen uitgehold worden. "Spammers en hackers verplichten operatoren om firewalls op te richten en autoritaire regimes blokkeren de toegang tot vele websites en services," merkt hij op. "Bovendien zoeken commerciële overwegingen naar mogelijkheden die rivalen kunnen wegdrukken, vooral op het vlak van mobiele platformen zoals de iPhone. Jonathan Zittrain, oprichter van het Berkman Center for Internet & Society aan de Harvard University zegt dat de internetgebruiker een nooit eerder geziene vrijheid heeft gekregen om te winkelen en communiceren, maar dat op langere termijn een grote mogelijkheid voor informatiecontrole dreigt."

"Openheid zal voor een ongekende bloei zorgen," merkte Kleinrock destijds op. Maar dat idealisme is volgens Jesdanun aan het verdwijnen. Door de beperkingen die van overal worden ingevoerd, wordt het volgens hem veel minder gemakkelijk en aantrekkelijk om nieuwe dingen uit te proberen. Een aantal grenzen zijn volgens Jesdanun inderdaad nodig omdat de populariteit van het internet nu eenmaal malafide figuren met slechte bedoelingen heeft aangetrokken, maar hij voegt er aan toe dat op vele plaatsen barrières worden geplaatst die file-sharing en samenwerking vertragen of zelfs helemaal onmogelijk maken of financieel willen bestraffen. Indien dergelijke barrières de innovatie uit handen van de consument houden, komt men volgens hem wellicht nooit te weten welke kansen er onderweg allemaal gemist dreigen te worden.

15:49 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: internet, innovatie, anick jesdanun |  Facebook |

ESA wil Russische Soyuz kopen voor bemande ruimtevaart

soyuz-tma-7__1Het European Space Agency (ESA) heeft aan de Russische regering gevraagd of het mogelijk is om jaarlijks één Soyuz meer te bouwen. Dat exemplaar zou dan door de Europese ruimtevaartorganisatie, mogelijk met extra financiële hulp van Canada, kunnen gekocht worden om de vluchtmogelijkheden voor zijn astronauten te blijven garanderen. De Verenigde Staten gaan hun spaceshuttles immers uit dienst nemen, waardoor er de volgende jaren minder plaatsen beschikbaar zijn voor de bemande ruimtevaart. Op dit ogenblik bouwt Rusland vier ruimtecapsules per jaar. De Soyuz zal de eerstvolgende jaren het enige bemande ruimteveer zijn dat naar het International Space Station zal kunnen reizen.

Simonetta Di Pippo, directeur bemande ruimtevlucht bij het European Space Agency, zegt met Rusland tegen 2013 een overeenkomst te kunnen bereiken over het inzetten van Europese astronauten. "Daarbij zou het de bedoeling zijn om jaarlijks minstens één Europeaan in de ruimte te sturen," aldus BBC News. "Eén van de mogelijkheden daarvoor is de aankoop van een volledige Soyuz. Volgens Simonetta Di Pippo verliepen de eerste gesprekken bijzonder positief en zou er al over twee of drie maanden een definitief voorstel gedaan kunnen worden." Er zou dan bestudeerd kunnen worden hoe het Russische ruimtevaartbedrijf Energia de productie zou kunnen opdrijven, maar ook zou moeten onderzocht worden hoe het extra ruimtetuig aan het ruimtestation gekoppeld kunnen worden.

Vorig jaar stuurde de Europese ruimtevaarorganisatie Leopold Eyharts en Hans Schlegel naar het ruimtestation. Dit jaar is het de beurt aan Christer Fuglesang en Frank de Winne, die in oktober bevorderd zal worden tot commandant van het ruimtestation. Volgend jaar zouden ook Paolo Nespoli en Roberto Vittori naar het ruimtestation gestuurd worden. Vittori zou daarbij deel uitmaken van de allerlaatste vlucht van de Amerikaanse spaceshuttle. Eind dat jaar zal ook de Nederlander André Kuipers met de Russische Soyuz mee kunnen reizen naar het ruimtestation. Daarna staat er echter niets meer op de Europese ruimtevaartagenda. Europa heeft echter zes nieuwe kandidaat-astronauten aangeduid. Daarvoor wordt nu een ruimtemissie gezocht, al moeten ze eerst een basistraining van minstens drie jaar afwerken.

14:58 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: esa, ruimtevaart, soyuz |  Facebook |

Wolkenkrabber brengt Werelderfgoedstatus Sint-Petersburg in gevaar

gazprom_1De Verenigde Naties hebben het stadsbestuur van Sint-Petersburg nogmaal gewaarschuwd dat het zijn status van Werelferfgoed in gevaar dreigt te brengen wanneer de goedkeuring wordt gehecht aan de plannen van gasproducent Gazprom om een wolkenkrabber van 400 meter hoogte te bouwen in het zicht van het historische stadscentrum. Daarbij voert de Unesco aan dat het geplande Okhta Center de algemene waarde van de historische site in het gedrang zou kunnen brengen. De Unesco heeft aan het staatsbedrijf Gazprom gevraagd om de werken stop te zetten en zijn plannen te herzien. Eerder deze maand werden de plannen voor het Oktha Center, ontworpen door de Britse groep RMJM Architects, door de stedebouw-commissie van Sint-Petersburg goedgekeurd.

Een aantal belangengroepen hebben bezwaren ingediend tegen de plannen van Gazprom. Ook de communistische partij verzet zich tegen het Okhta Center. "Daarbij wordt opgemerkt dat het stadsbestuur de officiële aankondiging pas gepubliceerd heeft op de dag van de hoorzittingen over het Gazprom-project," aldus The Moscow Times. "Bovendien zou dat uitsluitend gebeurd zijn in de lokale krant Nevskoye Vremya, die slechts een heel beperkte oplage heeft. Evenmin zouden de nodige wettelijke procedures zijn gevolgd bij de goedkeuring van het project. In architectonisch beschermde gebieden wordt de bouwhoogte in Sint-Petersburg immers gelimiteerd tot honderd meter."

Indien het stadsbestuur een uitzondering maakt voor Gazprom, zou dit volgens opponenten een gevaarlijk precedent kunnen vormen. "Men mag verwachten dat in de nabije toekomst talloze wolkenkrabbers zullen opgetrokken worden in het centrum van Sint-Petersburg," voeren ze aan. Gazprom zegt dat de tegenstanders van het project worden betaald door vijanden. Oorspronkelijk was voorzien dat Sint-Petersburg 49 procent van het project zou financieren, maar omwille van budgetproblemen heeft Gazprom uiteindelijk beslist de totale kosten voor zijn rekening te nemen. Die worden geraam op ongeveer 60 miljard roebel. Dat komt overeen met een bedrag van 1,9 miljard dollar.

Philip Nikandrov, architect van het Okhta Center, stelt dat het protest van de Unesco niet meer is dan een emotionele reactie en maar moet bewijzen waar de wet werd overtreden. Nikandrov voert daarbij aan dat het complex buiten het historische centrum van Sint-Petersburg wordt opgetrokken. Sinds de Unesco het centrum van Sint-Petersburg in het begin van de jaren negentig heeft erkend als Werelderfgoed, heeft het stadsbestuur de grenzen van de historische stad echter veranderd. Daardoor valt het Okhta Center nu buiten het beschermde gebied. Nikandrov wijst er ook op dat in de negentiende eeuw ook veel Parijzenaars zwaar verzet hebben geuit tegen de bouw van de Eiffeltoren.

Tot nu toe zijn alleen het Oryx-heiligdom in Oman en de Elbe-vallei in Dresden van de Werelderfgoedlijst geschrapt. Het historische centrum van Sint-Petersburg zal waarschijnlijk wel op de lijst van het bedreigde werelderfgoed worden geplaatst.

14:20 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: unesco, sint-petersburg, gazprom, werelderfgoed |  Facebook |

Online onderwijs levert betere resultaten op

studentOnline onderwijs levert studenten gemiddeld betere resultaten op dan traditionele lessen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau SRI International voor het Amerikaanse ministerie van onderwijs. De onderzoekers stellen dat dit niet hoeft te betekenen dat het klassieke onderwijs moet afgeschaft worden, maar wel dat er in de toekomst veel meer nadruk zal gelegd worden op online onderwijs. De Amerikaanse online onderwijsspecialist Philip Regier stelt dat op die manier onder studenten nieuwe lescommunities zullen gecreëerd worden. Hij geef toe dat een aantal onderwijsactiviteiten uit de leslokalen zullen verdwijnen, maar voegt er aan toe dat dit niet wil zeggen dat onderwijs een onafhankelijke, persoonlijke activiteit zal worden. Onderwijs blijft volgens hem immers een gemeenschappelijke activiteit.

"Tot voor kort betekende online onderwijs niet veel meer dan elektronische versies van de traditionele schriftelijke correspondentie-cursussen," aldus de Amerikaanse krant The New York Times. "Maar dat heeft een grote wijziging ondergaan door online video, instant messaging en samenwerkingsplatformen. Experts stellen dat online onderwijs aan individuele studenten een persoonlijke leerervaring kan aanbieden die onmogelijk in de leslokalen kan bereikt worden. Die benadering geeft de studenten volgens de experts de mogelijkheid om al doende te leren, wat ze vaak zinvoller en aantrekkelijker vinden." Philip Regier, decaan van het Online & Extended Campus Program aan de Arizona State University, mag er een grondige evolutie verwacht worden in online onderwijs.

In de eerste plaats denkt Regier daarbij aan het voortgezet onderwijs, dat door een online aanbod volgens hem veel meer geïnteresseerden zal kunnen aantrekken. Maar daarnaast verwacht hij ook op de universitaire campussen een revolutie. "Daar wordt op dit ogenblik gebruik gemaakt van online studiemanagement systemen, maar dat is meestal voor het verdelen van opdrachten, het bekendmaken van lesroosters en het hosten van online discussion boards," voert hij aan. "Maar dat zal snel evolueren, onder meer onder invloed van sociale netwerktechnologie, tot een systeem waarbij studenten elkaar zullen helpen en onderwijzen." Hij voegt er aan toe dat bovendien steeds meer verondersteld zal worden dat de studenten de basisleerstof zelf zullen verwerven en er in de lessen meer gewerkt zal worden aan toepassingen daarvan in concrete situaties.

13:32 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet, onderwijs |  Facebook |

News Corp wil einde aan staatsgesteunde dominantie BBC

BBC News 24 2003 1De dominantie van de British Broadcasting Corporation (BBC), de Britse openbare omroep, is een bedreiging voor de onafhankelijke journalistiek in Groot-Brittannië. Dat zegt James Murdoch, voorzitter van News Corp Europe, eigenaar van onder meer de Britse kranten The Times en The Sund. Murdoch zegt dat ook de Britse regering bij de regulering van de media met vooringenomen tewerk gaat. De uitbreiding van de politiek ondersteunde journalistiek is volgens James Murdoch een bedreiging voor het pluralisme en de onafhankelijkheid van de nieuwsvoorziening. Murdoch stelt dat het gratis nieuws op de websites van de openbare omroep het voor privé nieuwsorganisaties moeilijk maken om mensen ertoe aan te zetten om te betalen voor nieuws.

"De omvang van de activiteiten en plannen van de BBC zijn beangstigend," aldus James Murdoch, zoon van mediatycoon Rupert Murdoch, tijdens het Edinburgh Television Festival. "De BBC is veel te dominant. Andere nieuwsorganisaties kunnen worden geconfronteerd met groeiperiodes en neergang, maar het inkomen van de BBC is gegarandeerd en blijft groeien. Het is voor de toekomst van de onafhankelijke digitale journalistiek essentieel dat er een eerlijke prijs kan aangerekend woren voor de nieuwsvoorziening." News Corp maakte eerder al bekend dat het voortaan geld zou vragen voor de nieuwscontent op zijn websites. De BBC wijst erop dat vader Rupert Murdoch tijdens hetzelfde Edinburgh Television Festival twintig jaar geleden ook al zware kritiek had op het mediabeleid van de Britse regering.

Greg Dyke, de gewezen directeur-generaal van de Britse openbare omroep, stelt dat de stellingen van James Murdoch fundamenteel verkeerd zijn. "De journalistiek maakt wereldwijd een moeilijke periode door omdat kranten, radio en televisie het op dit ogenblik bijzonder moeilijk hebben in de commerciële wereld," aldus Greg Dyke. "De commerciële media worden getroffen door een terugval van de reclamebestedingen. Dat heeft niets te maken met de openbare omroep." Michael Lyons, voorzitter van de BBC Trust, voegt er aan toe dat Murdoch vergeet dat Sky Television, dochter van News Corp, steeds belangrijker wordt en steeds grotere concurrentie vormt voor de openbare omroep. Men hoeft volgens Lyons dan ook niet voor te stellen dat het medialandschap gevormd wordt door de reusachtige BBC en een aantal kleine dwergen.

11:30 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: media, bbc, news corp |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse autoconstructeur General Motors sluit een joint venture met de Chinese autogroep First Automobile Works (FAW) voor de productie van lichte trucks en vans. Met het project is een bedrag gemoeid van 293 miljoen dollar. De voertuigen zullen in eerste instantie in China worden verkocht onder het FAW-merk, maar zouden later ook kunnen worden geëxporteerd onder de naam van General Motors. De prouctie zal gebeuren in de bestaande fabrieken van het Chinese staatsbedrijf in Changchun en Harbin. General Motors werkt op het vlak van personenwagens en mini-vans al samen met de Chinese bedrijven Liuzhou Wuling Automobile en Shanghai Automotive Industry Corporation (SAIC). Die Chinese portfolio wordt volgens General Motors nu uitgebreid met het truck-segment. China is voor General Motors een grote groeimarkt.

Eurostar, de hogesnelheidstrein die al vijftien jaar een spoorverbinding maakt tussen Londen, Brussel en Parijs via de tunnel onder het Kanaal, heeft zijn honderd miljoenste passagier vervoerd. De betrokkene is de 35-jarige grafisch ontwerper David Kemp, die in het Londense station St. Pancras met zijn vrouw en dochter de trein naar Paris nam. Richard Brown, chief executive van de hoge snelheidstrein, noemde Kemp en zijn vrouw het perfecte Eurostar-koppel. David Kemp is immers een Brit, maar is getrouwd met een française en het koppel gaat geregeld van zijn woonplaats in Londen op familiebezoek naar Parijs. Kemp mag één jaar lang gratis met de Eurostar reizen. Met de Eurostar duurt een reis tussen Londen en Parijs nog twee uur en een kwart. Brussel is met de trein één uur en vijftig minuten van de Britse hoofdstad verwijderd.

De Engelse tak van zakenbank Lehman Brothers, bereidt een claim van ongeveer 100 miljard dollor voor tegen het Amerikaanse moederconcern. Het Engelse deel was het grootste buitenlandse onderdeel van de zakenbank. Op het moment dat Lehman vorig jaar september in elkaar klapte had de Amerikaanse zakenbank 613 miljard dollar aan schulden uitstaan. De moederbank zou de verplichtingen van de dochtermaatschappijen hebben gegarandeerd. Het consultancybureau PriceWaterhouseCoopers zegt in naam van meer dan honderd Lehman-dochters claims te zullen indienen. Eerder bereikte de Amerikaanse curator Alvarez & Marsal overeenkomsten met dertien andere Lehman-curatoren in andere landen om een gezamenlijk protocol uit te werken. Er wordt een zwaar juridisch gevecht verwacht rond Lehman Brothers.

Het Nederlandse bedrijf Koninklijke Porceleyne Fles, producent van Delfts blauw aardewerk, heeft in de eerste helft van dit jaar een verlies geleden van 71.000 euro. Vorig jaar boekte het bedrijf nog een winst van 14.000 euro. De omzet steeg van 2,4 miljoen euro naar 11,9 miljoen euro. Die stijging is het gevolg van een aantal overnames die vorig jaar werden gerealiseerd. Volgens Porceleyne Fles was de eerste helft van dit jaar een moeilijke periode. Dat kwam vooral door de terugval in de toeristische bestedingen. De verkoop van keuken- en tafelartikelen aan de detailhandel daalde relatief licht. Porceleyne Fles geeft geen concrete verwachting voor het lopende jaar. Het bedrijf gaat wel verdere kostenbesparingen doorvoeren, die naar verwachting een positief effect op de resultaten in het tweede halfjaar zullen hebben.

De Britse bank Lloyds Banking Group heeft aangeboden onderdelen te verkopen om de Europese Commissie tegemoet te komen. Daarmee reageert Lloyds op de stelling van Neelie Kroes, Europees commissaris voor concurrentiebeleid, die eerder duidelijk maakte van oordeel te zijn dat de Britse banken Royal Bank of Scotland (RBS) en Lloyds, die beide staatssteun ontvingen, onderdelen moeten verkopen om te voldoen aan de Europese mededingingsregels. De Britse overheid, die 43 procent bezit van Lloyds, voert daarover op dit ogenblik gesprekken met de Europese Commissie en Lloyds Banking Group. Kroes vindt dat de twee banken door de forse steunmaatregelen hun toppositie hebben kunnen behouden in een dichtbevolkte markt. Lloyds zou onderdelen in Schotland en hypotheekbank Cheltenham & Gloucester willen verkopen.

De Ierse luchtvaartmaatschappij Aer Lingus heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een verlies geleden van 73,9 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een verlies geleden van 21,6 miljoen euro. De omzet daalde met 12,2 procent tot 632 miljoen euro. De oorzaak van de mindere prestaties is de daling van 17 procent in de gemiddelde tarieven en een stijging van de brandstofkosten. Aer Lingus zegt te verwachten dat de huidige marktomstandigheden tot een verdere druk op de tarieven zullen leiden. De toekomst is volgens de luchtvaartmaatschappij dan ook bijzonder onzeker. De banken zouden niet geneigd zijn om de luchtvaartmaatschappij, die bekend maakte 500 banen te zullen schrappen, nog verder leningen toe te staan. Verwacht wordt dat Aer Lingus zich nu soepeler zal opstellen tegen een nieuw overnamebod van Ryanair.

De Britse gasdistribiteur Centrica Group, eigenaar van British Gas en Scottish Gas, heeft zijn belang in Venture Production, producent van olie en gas, opgedreven tot 58,7 procent. Centrica wil Venture Production, gespecialiseerd in booractiviteiten in de Noordzee, volledig in handen krijgen. De Britse gasdistributeur heeft daarvoor een bod van 13 miljard Britse pond gelanceerd. De overname moet Centrica naar eigen zeggen minder gevoelig maken voor de prijsschommelingen op de groothandelsmarkt voor gas. Daarbij wordt erop gewezen dat de Britse gasprijzen dit jaar met meer dan 50 procent zijn teruggevallen en in tegenstelling tot de olieprijzen de voorbije maanden ook niet opnieuw een heropleving hebben gekend. Venture heeft een bewezen gasreserve van 1,1 triljoen kubieke voet en wil zijn gasproductie de volgende drie jaar nog opdrijven.

Wereldwijd geeft 52 procent van de automobilisten toe tijdens het rijden te telefoneren of tekstberichten en e-mails te versturen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse bureau CarGurus. Langley Steindert, chief executive van CarGurus, zegt verrast te zijn door de resultaten van het onderzoek. Hij merkt op dat de meeste mensen toegeven dat het versturen van tekstberichten en e-mails tijdens het rijden gevaarlijk is. Vrachtwagenchauffeurs zouden daarbij drieëntwintig keer meer kans lopen op een ongeval. Het is volgens Steindert dan ook verbazend dat de meeste mensen toegeven zich schuldig te maken aan dat gevaarlijk gedrag. Het fenomeen is volgens hem dan ook geen marginaal probleem, maar een algemeen verspreide trend. Steindert stelt dan ook dat verschillende overheden maatregelen nemen om het probleem aan te pakken.

In de Verenigde Staten hebben ongeveer vijftienhonderd rijsttelers het Duitse concern Bayer Cropscience en een aantal geaffilieerde bedrijven voor de rechter gedaagd wegens het gebruik van een genetisch gemanipuleerd materiaal. De rijsttelers voerden voor een federalte rechtbank in Little Rock dat hun teelten werden gecontamineerd door rijst dat door Bayer Cropscience was geproduceerd. Drie jaar geleden had het Amerikaanse ministerie van landbouw verklaard dat er sporen van een niet-goedgekeurde genetisch gemanipuleerde rijst waren aangetroffen in Amerikaanse rijstvoorraden. De rijsttelers zeggen nu dat Bayer Cropscience en zijn partner Riceland Foods de sporen voordien al hadden vastgesteld, maar de Amerikaanse regering en de rijsttelers daar pas maanden nadien zou van op de hoogte hebben gebracht.

De Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettoverlies geleden van 165,4 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst gemaakt van 21 miljoen euro. De omzet daalde met bijna 20 procent tot 2,2 miljard euro. De terugval is te wijten aan het gedaalde aantal passagiers door de economische crisis. Daarbij wordt opgemerkt dat de terugval in de business class verantwoordelijk was voor nagenoeg één derde van de totale daling. Om de daling in het aantal passagiers op te vangen, zal Iberia naar eigen zeggen de capaciteit tijdens de tweede helft van het jaar nog eens met 5 procent terugschroeven. Ook de levering van een Airbus A340-600, voorzien voor dit jaar, zal worden uitgesteld tot september volgend jaar. Er werden ook verdere personeelsafvloeiingen bekend gemaakt.

Werknemers in de Verenigde Staten worden steeds vaker ontslagen of geschorst als gevolg van het lekken van vertrouwelijke informatie op internet. Vooral het publiceren van bedrijfsgeheime informatie op sociale netwerksites is in opkomst. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek van Proofpoint. Dit jaar was bij 8 procent van de ondervraagde bedrijven het vinden van vertrouwelijke informatie op sociale netwerksites oorzaak van een ontslag. Vorig jaar was dat 4 procent. Daarnaast bleek 13 procent van de bedrijven gelekte vertrouwelijke informatie teruggevonden te hebben op de sociale netwerksite Twitter. Het belangrijkste kanaal om bedrijfsgeheimen te lekken blijft echter e-mail. Bij 43 procent van de Amerikaanse bedrijven ontstond daardoor een lek in het afgelopen jaar. Bij 31 procent leidde dat tot een ontslag, tegenover 9 procent voor blogs.

De voedselvoorziening in verschillende Afrikaanse landen loopt gevaar door twee ziektes die bananen oneetbaar maken. De twee ziektes worden beiden verspreid door insecten en slechts een aantal bananensoorten zijn er tegen bestand. Volgens het Agrarisch onderzoekscentrum in Uganda dreigt er daardoor hongersnood voor de mensen in de probleemgebieden. In veel van deze gebieden zijn bananen immers het belangrijkste voedsel. Daarbij wordt opgemerkt dat de boeren dreigen zowel voedsel als geld te verliezen. De wetenschappers pleiten voor drastische controlemaatregelen. Zij adviseren boeren hun bananenvelden uit te graven, bestrijdingsmiddelen te gebruiken of de gewassen te verbranden. Aan de overheden wordt gevraagd om de boeren te dwingen om bestrijdingsmiddelen te gebruiken of hun bananen in te ruilen voor een resistente soort.

De Venezolaanse afdeling van het farmaconcern Pfizer heeft een bedrag van 36,6 miljoen bolivar extra belastingen moeten betalen. Dat komt overeen met een bedrag van 17 miljoen dollar. De Venezolaanse belastingsdienst zegt dat bij een controle gebleken was dat Pfizer een aantal boekhoudkundige technieken had gebruikt om de belastingen te ontwijken, onder meer bij het boeken van de verkoop voor export. Daarop kreeg het bedrijf een terugvordering. Venezuela is de voorbije jaren strenger geworden voor bedrijven die niet in orde zijn met de belastingswetgeving. Een aantal bedrijven die boekhoudkundig niet in orde bevonden werden, kregen een tijdelijke sluiting opgelegd. De Venezolaanse regering probeert met dergelijke maatregelen zijn belastingsinkomsten uit multinationale ondernemingen te maximaliseren.

Britse ingenieurs hebben het snelheidsrecord voor stoomvoertuigen verbroken. De stoomaangedreven Inspiration haalde op de Edwards Air Base in de Mojavewoestijn in Californië een gemiddelde snelheid van 225,06 kilometer per uur. De Inspiration, die drie ton weegt, haalde een topsnelheid van 243 kilometer per uur. De piloot van de nieuwe recordwagen is Charles Burnett. Het vorige record voor stoomvoertuigen werd in 1906 gevestigd. De Amerikaan Fred Mariott reed toen gemiddeld 204 kilometer per uur op een racebaan in Daytona. Een eerste recordpoging met de Inspiration mislukte nadat de motor het had begeven. De ploeg had uiteindelijk nog maar twee dagen om het record te verbreken, voordat de terugreis naar Engeland op het programma stond. Pas op de voorlaatste dag van het verblijf in de Mojavewoestijn werd het record gebroken.

Het Amerikaanse bedrijf Staples, producent van kantoorbenodigdheden, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 92,4 miljoen dollar. Dat is een daling met 38 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De terugval wordt onder meer geweten aan de meerkosten die moesten worden geboekt op de integratie van de Nederlandse groep Corporate Express, die in juli vorig jaar voor een bedrag van 3,1 miljard euro werd overgenomen. De omzet van Staples steeg met 9 procent tot 5,5 miljard dollar. Staples hoopt nog altijd dat de overname van Corporate Express een kostenvoordeel van 300 miljoen dollar op jaarbasis zal opleveren. Eind vorig jaar begon het Amerikaanse bedrijf met het vervangen van de merknaam van Corporate Express door Staples. Die operatie zou nog het hele jaar doorgaan.

Meer Nieuws

11:08 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-08-09

Engelse vakantiegangers zware alcoholverbruikers

beer_Picapp_42799Engelse vakantiegangers gaan zich geregeld te buiten aan overmatig drankgebruik. Dat blijkt uit een onderzoek van het Britse ministerie van gezondheid. Daarbij blijkt dat een Engelse vakantieganger gemiddeld acht alcoholische dranken per dag verbruikt. Dat is gemiddeld tachtig alcoholische dranken per vakantie, wat overeen komt met meer dan tweehonderd eenheden alcohol. Meer dan één kwart van de ondervraagden gaf toe op vakantie minstens drie keer zoveel te drinken dan normaal. Maar 70 procent zegt goede voornemens te hebben om in september zijn alcoholverbruik drastisch te zullen verminderen. Ian Gilmore, president van het Royal College of Physicians, zegt dat de resultaten van het onderzoek verbluffend zijn en wijst erop dat de meeste consumenten hun alcoholverbruik nog onderschatten.

De Britse National Health Service (NHS) beveelt voor vrouwen maximaal twee tot drie eenheden alcohol voor vrouwen aan, terwijl voor mannen een maximum van drie tot vier eenheden wordt voorop gesteld. Dat komt overeen met een groot glas wijn voor vrouwen en twee pints bier voor mannen. "Uit cijfers van de Britse overheid blijkt echter dat tien miljoen Engelsen die aanbevolen dagelijkse limieten overschrijden" merkt BBC News op. Uit het onderzoek leek dat bierdrinkers op een gemiddelde vakantiedag vijf pints bier drinken, terwijl wijndrinkers aan vier glazen wijn kwamen. Liefhebbers van sterke drank bleken vijf cocktails per dag te drinken. Bovendien gaven de drinkers toe per dag ook nog eens vier andere sterke dranken te verbruiken.

"De meeste ondervraagden zeggen zich na de vakantie echter opnieuw soberder te zullen gedragen," aldus de onderzoekers. "Eén op vijf zegt twee dagen per week de alcohol opzij te zullen laten, terwijl 16 procent zegt van plan te zijn om tussen maandag en donderdag geen alcohol te zullen moeten drinken. Iets meer dan één op vijf zegt in het algemeen minder te zullen uitgaan. Ongeveer één op acht zegt minstens één week geen alcohol te zullen aanraken. Don Shenker, chief executive van de organisatie Alcohol Concern, zegt het goed nieuws te vinden dat veel mensen van plan zijn om na een periode van overmatig drankverbruik een sobere periode in te lassen, maar hij voegt er aan toe dat langere periodes van zware alcoholconsumptie schadelijk is voor het lichaam."

17:53 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gezondheid, toerisme, horeca |  Facebook |

Televisie voelt steeds meer druk van online video

Televisiezenders mogen zich geen enkele rustperiode gunnen, willen ze vermijden dat steeds meer mensen geneigd zijn om naar internetvideo over te stappen. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek van het bureau ComScore. Daar wordt opgemerkt dat de komkommertijd op de Amerikaanse televisiezenders tijdens de maand juli de kijker massaal in de richting van het internet heeft geduwd. Online video beleefde volgens de onderzoekers daarbij een absolute piekperiode. In totaal werden er in de Verenigde Staten volgens ComScore tijdens de maand juli 21,4 miljard online video's bekeken. Daarbij wordt opgemerkt dat vooral professionele producties de kijker naar online video lokt.

Tijdens de maand juli van dit jaar hebben in de Verenigde Staten meer dan 158 miljoen kijkers naar online video gekeken. Gemiddeld werden op één maand tijd 135 video's bekeken. Google blijft daarbij de belangrijkse Amerikaanse online videobestemming met een totaal van 8,9 miljard video's. Daarmee heeft Google een marktaandeel van 42 procent, waarvan 99 procent op rekening komt van YouTube. Op de tweede plaats volgt Viacom met 812 miljoen video's en een marktaandeel van 3,8 procent. Op de derde plaats volgt Microsoft met 631 miljoen video's en een marktaandeel van 3 procent. Daarbij wordt opgemerkt dat televisietoestellen met internettoegang de markt van dvd-spelers en de traditionele televisie steeds verder uithollen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 81 procent van de Amerikaanse internetpopulatie tijdens de maand juli van dit jaar online video's heeft bekeken. Gemiddeld werd daarbij 8,3 uur per maand naar video gekeken. Op de eerste plaats staat Youtube met 120,3 miljoen gebruikers, die elk gemiddeld 74,1 video's bekeken. Daarna volgt MySpace met 48,2 miljoen gebruikers, die gemiddeld 10,8 video's bekeken. De gebruiker van de gespecialiseerde videodienst Hulu, die uitsluitend in de Verenigde Staten toegankelijk is, bekeek gemiddeld 12 video's met een totaal van één uur en dertien minuten. De gemiddelde duur van een online video bedroeg 3,7 minuten. De onderzoekers merken op dat de groei van Hulu in belangrijke mate verantwoordelijk is voor de stijgende populariteit van videostreams, vooral onder jonge volwassenen.

16:41 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: video, internet, televisie |  Facebook |

Online consument meer gericht op waarde dan op prijs

onlineretailDe economische recessie doet de online consument zoeken naar extra waarde in plaats van zuivere kortingen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Penn, Schoen & Berland. Daarbij wordt opgemerkt dat deze waardejager op zoek is naar kwaliteit, prijs, gebruiksvriendelijkheid en tijd. Daarbij wordt opgemerkt dat de periode van de recessie-koper, die vooral geïnteresseerd was in lage prijzen en zich vaak voor het eerst aan online shoppen waagde om de goedkoopste voorwaarden te vinden voor producten die hij wenste te kopen, voorbij lijkt te zijn, maar dat de consument ondanks de eerste tekenen van een economische heropleving nog altijd omzichtig omspringt met zijn bestedingsbudget.

Uit het onderzoek blijkt dat 72 procent van de zogenoemde waardejager op zoek gaat naar de meeste waarde, ongeacht het merk. Er wordt aan toegevoegd dat 63 procent van de consumenten door een bijzonder aanbod iets online gekocht te hebben wat ze normaal niet zouden hebben aangeschaft. Ook wordt opgemerkt dat 51 procent van de consumenten op zoek gaat naar incentives, zoals waardepunten of gratis verzendingen. Online coupons en speciale promoties worden door 68 procent van de consumenten bestempeld als een extra waarde. De onderzoekers stellen dat adverteerders dan ook een manier moeten vinden om hun merken een duidelijk waarneembaar waarde-aspect mee te geven.

Volgens Nik Pahade, president van het bureau GSI Interactive, is er duidelijk een verandering in de manier waarop de consument online winkelt. "Vele klanten verschuiven hun budgetten van bekendheids-campagnes naar actie-gerichte campagnes," voert hij aan. "Indien retailers relevant willen blijven, zullen ze zich allemaal aan die veranderde situatie moeten aanpassen." Uit het onderzoek blijkt verder dat 45 procent van de waardejagers minstens één keer per week een online aankoop doet. Ook blijkt dat 47 procent van de online shoppers zegt een voorkeur te hebben aan online shoppen boven een bezoek aan een fysieke winkel. Tenslotte zegt 22 procent van de consumenten dit jaar meer online aankopen te zullen doen dan vorig jaar.

16:13 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet, retail |  Facebook |

Volgend jaar heropleving Europese online reclamemarkt

iab_logoDe Europese online reclamebestedingen zullen dit jaar een dramatische terugval kennen, maar zullen volgend jaar opnieuw een herstel vertonen. Dat is de conclusie van een rapport van het Interactive Advertising Bureau Europe. Zoals verwacht zal zoekmachine-reclame het grootste gedeelte van de Europese digitale budgetten vertegenwoordigen, grotendeels ten koste van de kleine annonces en display-reclame. In een aantal mature markten ligt de groei van de online reclamebestedingen nog onder het gemiddelde Europese cijfers, met onder meer een groei van 19 procent in Groot-Brittannië en slechts 9 procent in Nederland. Vooral in Oost-Europa wordt beter gepresteerd, onder meer met een stijging van 77 procent in Slovenië en 60 procent in Polen.

"Het IAB Europe stelt dat de Europese online reclamebestedingen vorig jaar een groei kenden van 20 procent tot 12,9 miljard euro," aldus het magazine Clickz. "Het jaar voordien werd nog een groei van 40 procent opgetekend. De groei zal dit jaar nog verder afnemen tot amper 2,4 procent. Voor volgend jaar wordt echter opnieuw een stijging met 6,5 procent voorspeld. Zoekmachine-reclame zou dit jaar een groei kennen van 8 procent, wat volgend jaar verder zou toenemen tot 11,4 procent. Display-reclame zou dit jaar nog een minieme groei van 0,4 procent vertgenwoordigen, maar zou volgend jaar opnieuw met een groei van 5 procent heraanknopen. Annonces zouden dit jaar met 4,7 procent afnemen en ook volgend jaar nog een daling met 0,8 procent vertonen."

Opkomende formaten zoals in-game reclame of online videoreclame zullen volgens het IAB Europe dit jaar nagenoeg een status-quo beleven. "Maar mobiele reclame zal die trend doorbreken en dit jaar opnieuw een duidelijke groei laten optekenen, te danken aan de groei in de sector van de smartphones, die mobiel internet van kwalitatief niveau mogelijk maken," merken de onderzoekers op. Daarbij wordt gesteld dat alle reclamesectoren het voorbije jaar een moeilijke periode hebben doorgemaakt, waarop ook online geen uitzondering maakt. Er is ook een aarzeling in het gebruik van opkomende formaten, maar IAB Europe zegt op langere termijn formaten zoals online video, in-game mobiele reclame een belangrijk onderdeel van de online reclamemarkt zullen vormen.

14:34 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet, reclame, europa |  Facebook |

Duurzaamheidsbeleid bedrijven blijft bijzonder vaag

environment_plantSlechts één op acht topbedrijven heeft in zijn topkaders een verantwoordelijke voor maatschappelijk ondernemen, milieubeleid of gezondheid en veiligheid. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek van het Sustainable Enterprise Institute. Bovendien blijkt slechts iets meer dan vijf procent van de bedrijven op het allerhoogste c-niveau een verantwoordelijke te hebben voor deze materies. De onderzoekers stellen dat investeerders en andere belanghebbenden dan ook de bezorgdheid uitdrukken dat de transparantie van het bedrijfsbeleid op deze vlakken geen voldoende basis geeft om een duidelijk beeld te creëren over de inspanningen en prestaties van de onderneming op het vlak van duurzaamheid.

De onderzoekers stellen dat slechts 13 procent van de onderzochte bedrijven een rapport over duurzaam beleid publiceren. Verder wordt opgemerkt at 27 procent van de bedrijven verslag uitbrengt over de uitstoot van broeikasgassen, maar slechts 16 procent heeft een duidelijk bedrijfsbeleid over de klimaatverandering. Slechts 11 procent van de betrokken bedrijven maakt zijn jaarlijkse energiekosten bekend en slechts 7 procent procent geeft informatie over de verbruik en de kosten van water. Er wordt aan toegevoegd dat 60 procent van de bestudeerde bedrijven weliswaar een algemeen milieubeleid heeft, maar slechts een kleine minderheid stelt daarover formele documentatie ter beschikking.

"Meestal blijft de rapportering over het duurzaam beleid beperkt tot een algemene verklaring op de website van de bedrijven," voeren de onderzoekers aan. "In de meeste gevallen kunnen die beweringen niet met feitelijke gegevens worden gestaafd." De onderzoekers stellen dat de rapportering over een duurzaam beleid zes factoren omvat. Daarbij moet onder meer bepaald zijn dat de directieraad de verantwoordelijkheid draagt over het milieubeleid en dat duurzaamheid geldt voor alle activiteiten van de onderneming. Deze verbintenissen moeten bovendien gekoppeld worden aan kwantificieerbare doelstellingen en moeten ook openbaar gemaakt worden. Meer specifiek moet er daarbij informatie verstrekt worden over de uitstoot van polluerende producten en het verbruik van energie en water.

De onderzoekers zeggen dat slechts 40 procent van de onderzochte bedrijven ten minste één van deze zes voorwaarden vervult. Van de duizend onderzochte bedrijven voldeden amper acht aan de zes gestelde voorwaarden.

13:43 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: milieu, management, duurzaamheid |  Facebook |

Werkonzekerheid meer stresserend dan ontslag

stress_woman2De bezorgdheid over werkzekerheid kan een gevoelige impact hebben op de gezondheid. Dat blijkt uit een onderzoek van University of Michigan. De onderzoekers stellen dat de impact van die onzekerheid zelfs zwaarder is dan een daadwerkelijk ontslag of werkloosheid. Er wordt aan toegevoegd dat werkonzekerheid zelfs een betere voorspelling oplevert van een slechte gezondheid dan roken of hypertensie. Oorzaak daarvan is volgens de onderzoekers de stress die gepaard gaat met de werkonzekerheid. Er wordt aan toegevoegd dat een aantal van de betrokkenen ook in een aantal andere aspecten van het dagelijks leven mogelijk met extra stress worstelen, wat het probleem alleen maar verergert.

"Een voortdurende onzekerheid over de toekomst, de onmogelijkheid om daadwerkelijke actie te ondernemen totdat het uiteindelijke verdict daadwerkelijke valt en een gebrek aan een geïnstutionaliseerde ondersteuning zorgen voor een continue stress-situatie," zegt onderzoeksleider Sarah Burgard, sociologe aan de University of Michigan, tegen het magazine Live Science. "Niet alleen het inkomen is afhankelijk van werkzekerheid, maar ook talloze andere factoren die het publiek een zekere gemoedsrust bieden over gezondheidsverzekering en pensioenen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een continue werkonzekerheid bijzonder stresserend werkt."

De onderzoekers stellen dat de resultaten van de studie werknemers, werkgevers en beleidsmakers aan het denken moeten zetten. "Een zekere vorm van werkonzekerheid is niet nieuw, maar het aantal mensen met een grote vorm van vrees voor ontslag ligt tijdens een economische recessie veel hoger," stelt Sarah Burgard. Ze merkt er daarbij op dat er wel wordt gewerkt aan opvang voor ontslagen werknemers, maar dat biedt geen oplossing voor werknemers die met een grote vorm van werkonzekerheid worstelen. De onderzoekers voegen er aan toe dat eerder onderzoek al heeft aangetoond dat stress dodelijk kan zijn en kan leiden tot een reeks gezondheidsproblemen die het leven kunnen verkorten.

12:50 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gezondheid, ontslag, human resources, stress |  Facebook |

Make-up voelt niets van economische crisis

makeupDe economische recessie heeft wel een impact op het soort make-up dat vrouwen dragen, maar niet op de omzet van de cosmeticasector. Dat blijkt uit een onderzoek van het cosmeticabedrijf L'Oreal. De onderzoekers stelden daarbij vast dat negentig procent van de Amerikaanse en Europese vrouwen ondanks de economische crisis het gebruik van cosmetica-producten niet hebben teruggeschroefd. Wel blijkt dat in de Verenigde Staten veertig procent van de vrouwen kiezen voor meer neutrale kleuren dan voor de economische crisis, om op die manier een meer natuurlijk uiterlijk te hebben. De sector heeft volgens een aantal analisten dan ook tot nu toe weinig te leiden gehad van de economische crisis.

"Uit het onderzoek is gebleken dat 82 procent van de vrouwen ervan overtuigd is dat het dragen van make-up hen meer zelfvertrouwen geeft," merkt L'Oreal op. "Bovendien zegt 86 procent dat make-up hun zelfbeeld verbetert. Ook zegt bijna de helft van de Amerikaanse vrouwen dat het dragen van make-up hen een voordeel geeft op de werkvloer en hen het idee geeft om een grotere controle te hebben." Er wordt aan toegevoegd dat vrouwen ook geen compromissen sluiten op hun haardracht om geld te besparen. Een kortere haardracht is goedkoper om te onderhouden, maar 63 procent van de ondervraagde vrouwen zegt er niet aan te denken om haar kapsel te kortwieken.

In schoonheidssalons wordt dan ook geen daling van het aantal klanten opgemerkt. "Vrouwen zullen altijd hun fierheid behouden en we zullen altijd wel een manier vinden om ons kapsel en onze nagels te laten blijven verzorgen," aldus de Amerikaanse salonmanager Debbie Davis. "In de schoonheidssalons wordt volop geklaagd over financiële beslommeringen en vele klanten geven toe dat ze er nog maar moeilijk in slagen om hun rekeningen te kunnen blijven betalen, maar toch blijken ook vele partners bereid te zijn om bepaalde dingen op te offeren om hun vrouw de kans te bieden hun normaal patroon van lichaamsverzorging te laten verder zetten. De partners hebben nu eenmaal graag dat hun vrouw er leuk uitziet."

12:26 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: make-up, l oreal |  Facebook |

29-08-09

Nieuwsoverzicht

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa kan na Brussels Airlines nu ook Austrian Airlines overnemen. De Duitse luchtvaartmaatschappij heeft daarvoor de toelating gekregen van Neelie Kroes, Europees commissaris voor concurrentiebeleid. Lufthansa wordt na die operatie de grootste in Europa qua aantal passagiers. De Europese Commissie keurde ook het herstructureringsplan van Austrian Airlines goed. De Europese Commissie dwong Lufthansa wel meer concurrentie toe te staan op de lijnen tussen Wenen en Brussel, Frankfurt, München, Stuttgart en Keulen. Dankzij de deal met Austrian Airlines krijgt Lufthansa betere toegang tot een aantal groeiregio's in Rusland en Oekraïne. Lufthansa, dat ook eigenaar is van Swiss, Eurowings, Germanwings en British Midland, betaalde 377 miljoen euro voor Austrian Airlines.

Het Amerikaanse autoconcern General Motors tekent hoogstwaarschijnlijk begin volgende maand het verkoopcontract voor zijn terreinwagenmerk Hummer. Na onderhandelingen die uiteindelijk meer dan drie maanden hebben aangesleept, zou Hummer nu dan toch in handen komen van de kleine Chinese machinebouwer Sichuan Tengzhong. Volgens bronnen rond het dossier is het nu alleen nog wachten op toestemming van de Chinese toezichthouders op de economie om de overname goed te keuren. De verkoopprijs zou ondertussen zijn gezakt van 500 miljoen dollar naar hooguit 170 miljoen dollar. General Motors heeft altijd gedreigd dat het Hummer opdoekt als het geen koper vindt voor het merk. Sichuan Tengzhong zou het management van Hummer op post houden, net zoals het operationele team. Ook het verkoopnetwerk zou behouden blijven.

De Japanse autobouwer Toyota gaat voor de eerste keer in zijn 72-jarige bestaan een assemblagefabriek sluiten. Een mislukte joint venture met de Amerikaanse concurrent General Motors ligt daar aan de basis van.In een mededeling heeft Toyota gezegd dat in maart volgend jaar de productie van de modellen Corolla en Tacoma in de fabriek in Fremont in de Amerikaanse staat Californië zal stopzetten. In juni kondigde General al aan dat het in Fremont zou stoppen met de assemblage van Pontiac Vibes. General Motors zei dat het uit de joint venture stapte wegens zijn herstructurering. Toyota heeft te lijden onder de ineenstorting van de Amerikaanse autoverkoop. Die daalde tot het laagste peil in meer dan twintig jaar. De sluiting van de fabriek is slecht nieuws voor de staat California, waar de werkloosheidsgraad al 11,9 procent bedraagt.

Beleggers hebben meer dan twee derde van hun investeringen in het investeringsfonds Cerberus afgehaald. Op korte tijd werd er in totaal 5,5 miljard dollar weggehaald uit de Cerberus-fondsen. De massale uitstap komt er vooral door de geflopte investeringen in de autosector, zoals Chrysler en autofinancier General Motors Acceptance Corporation (GMAC). Het investeringsfonds reageerde op die mislukkingen met een herstructurering, waarbij gehoopt werd het cliënteel ervan te kunnen overtuigen over te stappen naar een ander investeringsvehikel. Het gros van het cliënteel koos er echter voor om zijn geld terug te halen. Cerberus gold tot voor kort als één van de grootste sterren onder hedge funds, maar van die reputatie zou nog maar weinig overgebleven zijn. Stephen Feinberg, topman van Cerberus, geeft toe verrast te zijn door die evolutie.

Het Franse energieconcern Electricité de France (EdF) zou de milieuorganiatie Greenpeace illegaal bespioneerd hebben. Het energieconcern zou aan een veiligheidsfirma de opdracht gegeven hebben in de computer van Yannick Jadot, gewezen topman van Greenpeace, in te breken. De zaak zou aan het rollen gegaan zijn door een informatielek bij het energieconcern. De chef van de ingehuurde veiligheidsfirma erkende de computerkraak in een interview en zei dat het energieconcern zijn opdrachtgever was. Electricité de France wou op die manier naar verluidt snel op de hoogte zijn van geplande acties tegen kernenergie. Een Franse onderzoeksrechter heeft een gerechtelijke procedure geopend. Het energieconcern schorste daarop twee kaderleden die voor de veiligheid in kerncentrales verantwoordelijk waren.

Het Duitse mediaconcern Bertelsmann staat op de drempel van de grootste bezuinigingsoperatie in zijn geschiedenis. Het mediaconcern zou daarbij één miljard euro willen besparen. Dat blijkt uit Duitse mediaberichten. De bezuinigingen moeten Bertelsmann in staat stellen het komende jaar 800 miljoen euro aan leningen terug te betalen. aldus Der Spiegel. Het dochterbedrijf Arvato, gespecialiseerd in mediadienstverlening, zou het zwaarst moeten bezuiningen. Daar zou ongeveer 250 miljoen euro moeten bespaard worden. Ook zou er gesnoeid worden in het personeelsbestand van Arvato. Ook het Duitse mediabedrijf Gruner & Jahr, een andere dochter van Bertelsmann, wordt zwaar getroffen en moet 200 miljoen euro besparen. De RTL-groep zou vooral moeten snoeien in de kosten van de televisie-programma's.

De kans bestaat dat veilingsite eBay alsnog een koper vindt voor dochterbedrijf Skype, gespecialiseerd in internettelefonie. De veilingsite is al geruime tijd van plan om het dochterbedrijf van de hand te doen. Skype zou in de eerste helft van volgend jaar naar de beurs gaan. De veilingsite hoopt bij een beursgang ongeveer 2 miljard dollar te krijgen voor Skype. Een groep van investeerders rond Marc Andreessen, de oprichter van Netscape, zou geïnteresseerd zijn in het bedrijf. Andreessen zou samen met Index Ventures een bod willen uitbrengen op Skype.com om op die manier een beursgang van het bedrijf te voorkomen. Index Ventures was een van de eerste investeerders in Skype en verdiende honderden miljoenen toen Skype door eBay werd gekocht. Ook Niklas Zennstrom en Janus Friis, oprichters van Skype, zouden geïnteresseerd zijn.

Het Franse gerecht heeft een sociaal plan van de Amerikaanse bandenfabrikant Goodyear geschorst. De centrale ondernemingsraad van de bandenfabrikant was in beroep gegaan tegen het plan, dat voorziet in het verlies van 820 banen in de fabriek in het Noord-Franse Amiens, waar in totaal 1.400 mensen werken. Een rechtbank in Nanterre stelde echter vast dat de informatie die over de sites in Amiens ter beschikking was gesteld van de centrale ondernemingsraad onvolledig was. Het plan wordt opgeschort totdat er volgens de rechter tevredenheid is over de informatie. Goodyear-Dunlop stelt in Frankrijk 3.500 mensen tewerk. Het bedrijf had de sanering in Amiens in mei van dit jaar aangekondigd. Bandenfabrieken herstructuren al sinds meer dan een jaar hun verschillende activiteiten in West-Europa en de Verenigde Staten.

Het Amerikaanse Intel, de grootste producent van chips ter wereld, verhoogt zijn verwachtingen voor het derde kwartaal. Het bedrijf, wiens resultaten vaak als barometer voor de technologiesector gelden, ervaart een sterker dan verwachte vraag voor microprocessoren en chipsets. Intel verwacht nu een kwartaalomzet van 8,8 miljard dollar tot 9,2 miljard dollar. De vorige prognose, die nog maar dateert van vorige maand, lag tussen 8,1 miljard dollar en 8,9 miljard dollar. Intel maakte toen gewag van een aantrekkende vraag bij Aziatische en vooral Chinese consumenten voor computers. Intel voegt er aan toe dat vele klanten inmiddels door hun voorraden zijn geraakt. Die voorraden werden tijdens de economische crisis aangesproken om de aankoopkosten terug te schroeven. In het derde kwartaal van vorig jaar boekte Intel een omzet van 10,2 miljard dollar.

Het IJslandse parlement heeft zijn goedkeuring gehecht aan het zogenaamde Icesave-akkoord. Dat gaat over de terugbetaling van miljarden euro's aan Britse en Nederlandse slachtoffers van de ineenstorting van de IJslandse bank Icesave. IJsland geeft daarvoor een staatsgarantie. De stemming betekent echter geen definitief einde van het dossier. De parlementsleden voegden nog enkele amendementen toe. Zo eisen ze dat de terugbetalingen aan een maximum gebonden worden. De betalingen mogen bijvoorbeeld niet groter zijn dan 2 procent van de jaarlijkse IJslandse groei. Bij de huidige omvang van de IJslandse economie en een groei van 3 procent zou dat neerkomen op een bedrag van 7,2 miljoen euro per jaar. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de lening, inclusief rente, tegen 2024 helemaal zou zijn afgelost.

Het voornemen van de Nederlandse bankcoöperatie Rabobank en de verzekeraar Eureko om te fuseren, staat onder druk door de economische crisis. Volgens Rabobank ligt een fusie nu niet voor de hand. Een woordvoerder van Rabobank wijst erop dat de economische werkelijkheid nu totaal anders is dan vier jaar geleden. De fusieovereenkomst die destijds werd gesloten, loopt eind dit jaar af. Rabobank benadrukte dat het niet afwil van het belang van 39 procent in Eureko. Bovendien wordt opgemerkt dat de twee partners blijven samenwerken en die nog verder zullen opdrijven. Rabobank en Eureko zouden samen de grootste bankverzekeraar van Nederland vormen. Onder de combinatie vallen grote merken als Interpolis, Achmea, Zilveren Kruis en Avero. Rabobank verkocht Interpolis aan Eureko als onderdeel van de fusieovereenkomst.

James Davis, de gewezen chief executive van de Stanford Financial Group, heeft in de Verenigde Staten aan twee fraudebeschuldingen schuldig verklaard. Ook bekende hij het onderzoek van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) tegengewerkt te hebben. De bekentenissen waren verwacht en vormen onderdeel van een overeenkomst met de Amerikaanse openbare aanklager. De advocaat zegt dat Davis, de belangrijkste medewerker van fraudeur Allen Stanford, meewerkt met het onderzoek, in ruil voor een mogelijke strafvermindering. Davis had eerst onschuldig gepleit, maar is nu de eerste in het hele dossier die zijn schuld bekent. Stanford, die onschuldig blijft pleiten, wordt ervan verdacht met een fraude 7 miljard dollar verduisterd te hebben. James Davis riskeert een gevangenis van twintig jaar.

Het Amerikaanse informaticabedrijf Sun Microsystems, overgenomen door Oracle, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een verlies geleen van 147 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst geboekt van 88 miljoen dollar. De omzet daalde met 31 procent tot 2,6 miljard dollar. In een jaar tijd heeft Sun Microsystems een verlies van ruim 2,2 miljard dollar geleden. Het technologieconcern zegt veel last te hebben van de economische neergang. Vooral klanten in de financiële sector kochten minder computerservers en software van het bedrijf. In een jaar tijd heeft Sun Microsystems een verlies van ruim 2,2 miljard dollar geleden. Het technologieconcern zegt veel last te hebben van de economische neergang. Vooral klanten in de financiële sector kochten minder computerservers en software van het bedrijf.

Recordfraudeur Albert Gonzalez (28) heeft bekend dat hij in het computernetwerk van acht belangrijke detailhandelsketens en een restaurantketen in de Verenigde Staten is ingebroken en daarbij gegevens van veertig miljoen creditcards heeft bemachtigd. Omdat hij heeft bekend, zal zijn gevangenisstraf minimaal vijftien jaar en maximaal vijfentwintig jaar bedragen. Het is de grootste diefstal van creditcardgegevens uit de Amerikaanse geschiedenis. Gonzalez zal 1,65 miljoen dollar terugbetalen. Ook een appartement in Miami, een BMW, een geweer, een diamanten ring en drie Rolexhorloges worden in beslag genomen. Gonzalez heeft nog geen schuld bekend in een tweede fraudezaak, waarbij hij ervan wordt beschuldigd met twee onbekende Russische handlangers illegaal meer dan 130 miljoen kredietkaartgegevens gestolen te hebben.

De Nederlandse autobouwer Spyker heeft tijdens de eerste helft van dit jaar 23 wagens verkocht. Dat zijn er drie minder dan tijdens de eerste helft van vorig jaar. De omzet bedroeg 4,1 miljoen euro, tegenover 1,6 miljoen euro tijdens de eerste zes maanden van vorig jaar. In het topsegment daalden de verkopen soms met 50 procent of meer. Victor Muller, topman van Spyker, zegt dat het bedrijf het geluk heeft gehad dat de dealers door de eerdere problemen bij het merk niet werden overstelpt met wagens. De beperkte leasefaciliteiten hebben de omzet van Spyker volgens Muller ook kunnen hebben geraakt. Muller hoopt dat dealers en eindgebruikers van Spyker, die luxewagens op de markt brengt, weer snel de beschikking zullen krijgen over financieringsmogelijkheden, wat cruciaal is voor de groei tijdens de tweede helft van het jaar.

Meer Nieuws

19:43 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Sociale media steeds belangrijker voor public relations

asian_girl_cell-702549In public relations heeft men op dit ogenblik bijna evenveel expertise te hebben in sociale media dan in traditionele mediasectoren. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek van het bureau iPressroom. Recruteerders zeggen daarbij dat sociale netwerking, blogging en tweeting de drie belangrijkse sociale mediavaardigheden zijn waarover een medewerker van public relations moet beschikken. Bovendien blijken vele ondervraagde bedrijven te overwegen om echte sociale mediaspecialisten aan te werven. De onderzoekers voegen er aan toe dat het opmerkelijk is dat de online kanalen met het grootste bereik, zoals e-mail en zoekmachines, voor public relations blijkbaar niet de belangrijkste platformen zijn.

Uit het onderzoek van iPressroom blijkt dat 82 procent van de recruteerders van mening is dat expertise in de traditionele media-relaties voor een baan binnen de public relations belangrijk tot zeer belangrijk is. Maar ook zegt meer dan 80 procent dat kennis over sociale media belangrijk tot bijzonder belangrijk is. Daarbij zegt 77 procent dat de kennis over blogging, podcasting of rss-feeds belangrijk tot zeer belangrijk is, terwijl 72 procent ervan overtuigd is dat kennis over microbloggingsites zoals Twitter belangrijk tot zeer belangrijk is. Ook expertise is zoekmachine-optimalisering (62 procent), e-mail (56 procent), web content management (52 procent) en sociale bookmarking (51 procent) worden geciteerd.

Mediarelaties worden binnen overheidsdiensten en bedrijven als de belangrijkste expertise-vereiste naar voor geschoven, maar in de non-profitsector en de academische wereld wordt vooral de nadruk gelegd op kennis in sociale media. De onderzoekers voegen er aan toe dat de public relations binnen de bedrijven meestal verantwoordelijk zijn voor de sociale media, terwijl de marketingafdeling het beheer over email en zoekmachine-strategieën krijgt toegewezen. Gekoppeld aan de afwijkende appreciatie voor de verschillende kanalen binnen marketing en public relations, kan volgens de onderzoekers dan ook tot een kloof leiden binnen de online communicatiestrategie van bedrijven. Ook blijken organisaties meer interesse te hebben om bekendheid te creëren dan met sociale media een interactief publiek aan te trekken.

17:52 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: public relations, sociale media |  Facebook |

Labels bijzonder belangrijk voor voedingsconsument

energylabelHet maken van een gezonde voedingskeuze is één van de belangrijkste redenen voor de consument om labels op voedingsproducten te lezen, samen met het toevoegen van specifieke supplementen aan hun dieet. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek van de supplementenproducent Tate & Lyle. Daarbij wordt opgemerkt dat meer dan 60 procent van de consumenten zich op deze labels baseert om gezonde voedingskeuzes te maken. Daarnaast zegt 50 procent van de consumenten naar labels te kijken om naar specifieke supplementen te zoeken. De onderzoekers voegen er aan toe dat 65 procent van de consumenten op dit ogenblik meer aan gezonde voeding denkt dan twee jaar geleden.

De onderzoekers stellen verder dan vele klanten merktrouw zijn en de labels van nieuwe goederen onder de loep nemen om uit te maken of het zinvol is het product uit te proberen. Daarnaast wordt opgemerkt dat ouders steeds meer labels beginnen te controleren om te kijken of de voeding of drank in kwestie geschikt is voor hun kinderen. De onderzoekers stellen dat de consument in het algemeen veel meer ijver vertonen om de verpakkingen van dagelijkse verbruiksgoederen te lezen. Vooral zijn ze geïnteresseerd in de gezondheidsaspecten van de betrokken goederen. Vooral wanneer de betrokken producten in leidinggevende media aandacht hebben gekregen, is de consument volgens de onderzoekers snel geneigd om labels te gaan controleren.

Wanneer de consument op de voorzijde van de verpakking met prominente gezondheidsclaims worden geconfronteerd, zullen ze volgens de onderzoekers vaak op de achterzijde en zijkanten naar bijkomende informatie zoeken. "Consumenten zoeken vaak informatie die te maken heeft met het dieet dat ze op dat ogenblik volgen," wordt er aangevoerd. "De invloed van vroegere diëten spelen daarbij een belangrijke rol; Oner invloed van programma's zoals Atkins en Weight Watchers, heeft een bepaalde categorie consumenten geleerd informatie in te winnen over koolhydraten en vezels." Vele consumenten, vooral ouders, zit echter in tijdnood en heeft dan ook de neiging om labels vluchtig te lezen om toch min of meer op de hoogte te blijven.

17:40 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: gezondheid, voeding, label |  Facebook |

Krantensector kan zich niet aanpassen aan digitaal model

newspaper_girlHoewel de krantensector bijzonder zwaar is getroffen door de economische recessie en de crisis in de reclamesector, zijn de krantenuitgevers er niet in geslaagd om de overschakeling te maken van gedrukte naar digitale inkomsten. Andere mediacategorieën hebben zich veel beter kunnen aanpassen. Dat zegt de Amerikaanse krantenspecialist Ken Doctor. De analist wijst erop dat het zakenmodel van de gedrukte media aan het afkalven is, wat nog extra benadrukt werd door de economische crisis. Doctor voert aan dat de uitgevers de capaciteit moeten hebben om snel over te schakelen naar digitale platformen, maar de nieuwssector hinkt daarbij volgens de krantenspecialist ver achterop.

"Kranten vormen binnen de nieuwssector de grootste tak, maar trekt consequent het kleinste volume aan digitale inkomsten aan in vergelijking met zijn totale omzet," aldus Ken Doctor. "Vorig jaar haalde de krantensector slechts 11 procent van zijn inkomsten uit digitale activiteiten." Lewis voegt er aan toe uitgevers van technische en medische informatie daarentegen 69,3 procent van hun inkomsten uit digitale activiteiten halen, tegenover 44,9 procent vier jaar geleden. Informatie over business-to-business haalt 36 procent van zijn inkomsten uit digitale activiteiten, tegenover 24,4 procent vier jaar geleden. In het algemeen halen uitgevers van informatie gemiddeld bijna zeven keer meer inkomsten uit digitale activiteiten dan in de krantensector.

Het bureau Borrell Associates voorpelt echter dat de krantensector erin zal slagen om zijn producten te herdefiniëren. Dat zal de sector er volgens Borrell toelaten om het terugval dit jaar tot stilstand te brengen en volgend jaar weer voor een groei van 2,4 procent op te tekenen. Daarna zou de situatie binnen de sector nog verder verbeteren. Tegen 2014 zou de omzet van de krantensector 8,7 procent hoger liggen dan dit jaar. Borrell geeft toe dat deze heropstanding relatief bescheiden blijft en de omzet van de sector nog altijd onder het niveau van vorig jaar zal blijven, maar toch zou dat voldoende zijn om het totale aandeel van de krantensector in de totale reclame-omzet met 1,5 procent te laten stijgen tot 15,9 procent.

17:30 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet, media, krant |  Facebook |

China beperkt terugval op semiconductormarkt

De semiconductormarkt zal uiteindelijk toch niet zo'n grote terugval kennen dan eerder dit jaar werd voorspeld. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Gartner. Er wordt echter aan toegevoegd dat die groei uitsluitend steunt op China. Daar werd immers een stimulusplan opgezet waardoor de bestedingskracht van de consumenten werd verhoogd, waardoor de Chinese verkoop van computers, mobiele telefoons en televisiestoestellen werd opgedreven, wat op zijn beurt een positieve impact op de verkoop van semiconductoren. Dankzij die Chinese groei voorziet Gartner voor dit jaar nog een terugval met 17,1 procent tot 212 miljard dollar. Eerder was gewag gemaakt van een terugval met 22,4 procent. Voor volgend jaar verwacht Gartner een omzet van 233 miljard dollar. Dat is 10,3 procent meer dan dit jaar.

"De verbetering in de markt is uitsluitend te danken aan China, al was er ook enkele vooruitgang merkbaar in Noord-Amerika en Europa," aldus Bryan Lewis, vice president research bij Gartner, tegenover het magazine InternetNews.com. "Maar de Chinese regering kan dat programma niet eeuwig volhouden." De Chinese regering lanceerde eind vorig jaar een herstelplan van 586 miljard dollar, waarvan een gedeelte ging naar bijna gratis kredieten om consumenten aan te zetten om high-tech producten aan te kopen. Daardoor werd de omzet bij een aantal semiconductor-producenten opgedreven, waarbij Samsung een groei met 30 procent liet noteren. Intel boekte een omzetgroei van 12 procent. Bij Qualcomm werd zelfs een stijging met 35,7 procent opgetekend.

Een gedeelte van die omzegroei is te danken aan de consumenten, maar ook zakelijke klanten moesten hun aankopen opdrijven. "De elektronica-producenten hebben door de crisis hun voorraden te ver afgewoud en moeten die nu snel weer aanvullen," aldus Lewis. Hij verwacht ook dat het derde kwartaal nog goede cijfers zal laten noteren. Het is volgens hem echter de vraag of China zijn groei verder zal kunnen zetten en of de lancering van Windows 7 de verkoop verder zal opdrijven. Lewis denkt dat de gemoedstoestand van de consument rond de kerstperiode uiteindelijk van doorslaggevende aard zal zijn. Windows 7 wordt echter pas in oktober gelanceerd en de impact daarvan zal volgens Lewis wellicht pas volgend jaar duidelijk worden. Lewis verwacht dat de omzet pas over drie jaar het niveau van vorig jaar zal overstijgen.

17:21 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: china, semiconductor |  Facebook |

Duurzame consument vooral geïnteresseerd in financieel gewin

going-green-746021-719616Duurzame consumenten zijn meer geïnteresseerd in besparingen dan in het leefmilieu. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek van het reclamebureau Shelton Group. Daarbij wordt opgemerkt dat 59 procent van de duurzame consumenten bij het winkelen in eerste instantie kijkt naar financiële baten, terwijl slechts 8 procent vooral rekening houdt met het leefmilieu. Volgens de Shelton Group koopt 77 procent van de bevolking occasioneel duurzame producten, maar is die groep heel gevarieerd samengesteld. Daarbij zegt 26 procent zijn energieverbruik te willen reduceren om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen, maar 73 procent zegt zijn kosten te willen controleren en zijn facturen te willen beperken.

"Uit het onderzoek blijkt dat 54 procent van de consumenten zegt een evenwicht na te streven tussen de energiebescherming en zijn persoonlijk comfort, maar 10 procent zegt zijn persoonlijk comfort altijd te verkiezen boven de energiebescherming," aldus het magazine Brandweek. Suzanne Shelton, chief executive van de Shelton Group, stelt dat de resultaten van het onderzoek duidelijk in tegenspraak zijn met de algemene stelling waarbij duurzame consumenten meestal beschouw worden als milieubewuste individuen. Shelton voegt er aan toe dat milieuvriendelijke producten ook heel verschillend worden benaderd. Daarbij merkt ze op dat consumenten achter de aankoop van organische groenten en waterbesparende douchekoppen heel uiteenlopende motivaties schuil gaan.

Suzanne Shelton wijst er ook op dat vaak de terminologie bepalend is voor de interesse in duurzame producten. Uit het onderzoek bleek immers dat 72 procent van de respondenten geïnteresseerd was in een energie-efficiënte woning, terwijl slechts 47 procent zich kon vinden in een groene woning. Verder merkt Shelton op dat de consument slechts een beperkte kennis heeft over milieuzaken. Zo bleek 21 procent van de Amerikaanse consumenten dat natuurlijke producten een wettelijk vastgelegde categorie waren en 38 procent was onterecht van oordeel dat het Amerikaanse ministerie van landbouw bepaalt welke producten als organisch mogen worden bestempeld. Shelton voert aan dat duurzame marketeers altijd het idealistische aspect van milieuvriendelijke producten aanwijzen, maar daarmee slechts een beperkt publiek bereiken.

16:29 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: milieu, duurzaamheid, consumptie |  Facebook |

Britse overheid gaat bedrijfscorruptie in buitenland harder aanpakken

sfoHet Britse Serious Fraud Office (SFO) heeft aangekondigd om afluisterapparatuur te zullen gebruiken om Britse bedrijven te ontmaskeren die in het buitenland betrokken zouden zijn bij corrupte. De Britse fraudespeurders zeggen daarbij dat de bedrijven nog een laatste kans krijgen om in het reine komen, vooraleer tot de nieuwe methodes zal worden overgeschakeld. Volgens het Serious Fraud Office loopt er op dit ogenblik al een fraude-onderzoek naar een vijftiental Britse bedrijven. Tussen de verdachte bedrijven zouden een aantal bekende namen zitten. Er zouden inmiddels honderd onderzoekers zijn ingeschakeld in de speurtocht naar Britse bedrijven die omkoperij hebben gebruikt om buitenlandse contracten binnen te halen.

"Richard Alderman, directeur van het Serious Fraud Office, stuurt brieven naar Britse onderaannemers die in het buitenland actief zijn om hen te melden dat ze nog een laatste kans hebben om te bekennen dat ze anti-corruptiewetten hebben overtreden," aldus BBC News. "Dat wil volgens de fraudespeurders echter niet zeggen dat de feiten onder de mat worden geveegd. Indien een bedrijf meewerkt, zouden er echter burgerlijke procedures worden gevolgd om het geld te recupereren, in plaats van de overtreders voor de strafrechter te dagen. De betrokken bedrijven hebben nog een laatste kans om een minnelijke schikking te treffen met de onderzoekers. Maar in de toekomst zal er zwaarder worden opgetreden."

"Doofpotoperaties op het hoogste bedrijfsniveau zullen niet meer worden getolereerd," merkt Richard Alderman op. Vorige maand gaf het concern Mabey & Johnson, constructeur van onder meer bruggen, toe ambtenaren in Jamaïca en Ghana omgekocht te hebben om een aantal winstgevende openbare contracten in de wacht te kunnen hebben slepen. Ook gaf het bedrijf toe meer dan 200.000 dollar betaald te hebben aan de Iraakse regering van Saddam Hussein, waarmee het bedrijf het handelsembargo van de Verenigde Naties tegen Irak had overtreden. Vorig jaar betaalde het constructiebedrijf Balfour Beatty een bedrag van 2,25 miljoen Britse pond, nadat het financiële onregelmatigheden van een dochterbedrijf in Egypte had toegegeven.

Schrootpremie verhoogt spijt over auto-aankoop

schrootpremieDe Amerikaanse schrootpremie is een bijzonder groot succes geworden, maar veel autobestuurders hebben al spijt dat ze zich laten verleiden hebben om hun oude wagen in te ruilen voor een energievriendelijker exemplaar. Dat blijkt uit een onderzoek van CNW Marketing Research. Daarbij zegt 17 procent van de autoverkopers al spijt te hebben van zijn beslissing. De meesten zijn ongelukkig met de maandelijkse afbetalingen die ze voor de boeg hebben, ondanks een schrootpremie tot 4.500 dollar. Volgens de onderzoekers heeft normaal na één maand ongeveer 6 procent tot 8 procent spijt van zijn beslissing. Bovendien valt de Amerikaanse autoverkoop na het aflopen van de schrootpremie plots op een veel lager niveau terug.

In totaal leverde de Amerikaanse schrootpremie 690.114 nieuwe auto's op. Dat kostte de Amerikaanse staatskas nagenoeg 2,9 miljard dollar. "Maar nu is het plots bijzonder kalm op de Amerikaanse automarkt," aldus de Amerikaanse krant USA Today. "De autowebsite Edmunds.com meldt dat het aantal online bezoekers met de helft is teruggevallen tegenover de piekperiode van het schrootpremie-programma. Het aantal bezoekers ligt ook 10 procent lager dan de cijfers van de maand juni, voor de Amerikaanse schrootpremie werd ingevoerd. Jeremy Anwyl, chief executive van Edmunds.com, stelt dat de schrootpremie de normale automarkt heeft verstoord. Na een opstoot van enkele weken, volgt volgens hem nu de terugslag."

Volgens Paul Taylor, economist bij de Amerikaanse National Automobile Dealers Association, voert echter aan dat de terugval was verwacht. "Het hoeft zeker niet aanleiding te geven tot paniek," voert hij aan. De krant voegt er aan toe dat de schrootpremie voor sommige consumenten wel tot hogere afbetalingen leidt. Door de schrootpremie hebben onder meer een aantal kopers van tweedehands wagens doen beslissen om zich toch een nieuw exemplaar aan te schaffen. Uit een onderzoek van Kelley Blue Book heeft deze maand 20 procent van de kopers van tweedehands wagens beslist om dit keer voor een nieuw exemplaar te gaan. Maar anderzijds kunnen ze daar naar eigen zeggen gevoelig besparen op benzineverbruik en onderhoud en herstellingen en genieten ze ook van een verhoogd rijcomfort.

15:26 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: automotive, verenigde staten, schrootpremie |  Facebook |

28-08-09

Nieuwsoverzicht

Het drankenconcern Diageo, onder meer producent van Guinness, Smirnoff en Johnnie Walker, heeft tijdens het voorbije gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 1,6 miljard pond sterling. Dat komt overeen met een bedrag van 1,8 miljard euro. De winst daalde met ruim 6 procent tegenover het jaar voordien. De omzet steeg met 15 procent tot 12,3 miljard Britse pond. De omzetgroei was vooral het gevolg van gunstige wisselkoersverhoudingen. Diageo, de grootste producent van alcoholische dranken ter wereld, zegt goede prestaties neergezet te hebben, rekening houden met de moeilijke economische situatie tijdens het voorbije boekjaar. Paul Walsh, topman van Diageo, zegt dat ondanks de stabilisatie er nog altijd veel onzekerheid heerst over de duurzaamheid en het tempo van het herstel, zodat volgend jaar opnieuw een uitdaging wordt.

De Nederlandse luchthavenuitbater Schiphol Group heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 22,4 miljoen euro. Dat is een daling met 76,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De achteruitgang werd veroorzaakt door de economische crisis, die volgens de luchthaven-topman Jos Nijhuis leidde tot een ongekende daling van het aantal passagiers en een terugval in het vrachtvervoer, maar ook door voorzieningen voor een reorganisatie, waardeverminderingen van het vastgoed en opgelopen rentekosten. Exclusief de reorganisatievoorziening en de waardedaling van het vastgoed nam de nettowinst met bijna 25 procent af tot 66,7 miljoen euro. De omzet over de eerste zes maanden van dit jaar bedroeg 553,5 miljoen euro. Dat is nagenoeg een status quo tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Accor, de grootste hotelgroep van Europa, heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettoverlies geleden van 150 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst gerealiseerd van 310 miljoen euro. Het verlies is onder meer te wijten aan de afschrijvingen bij het Amerikaanse budgetmerk Motel 6 en de reorganisatiekosten van het concern. De omzet daalde met 9,3 procent tot 3,41 miljard euro. De hoteldivisie, met merken als Ibis, Sofitel, Mercure en Etap, liet een terugval noteren met 11,4 procent. Vooral de hotels voor zakenlieden deden het niet goed. Tijdens de tweede helft van het jaar zou de terugval in de hotelsector moeten vertragen. De dienstendivisie, onder meer gespecialiseerd in maaltijdcheques, realiseerde daarentegen een groei met 5,7 procent. Toch overweegt Accor om de dienstendivisie af te splitsen.

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing kampt opnieuw met vertraging bij de ontwikkeling van de nieuwe Dreamliner. Ten vroegste in het vierde kwartaal van volgend jaar zal het eerste toestel geleverd worden. Eind dit jaar zou er wel een eerste testvlucht komen. Het nieuwe uitstel kost het bedrijf 2,5 miljard dollar. Dat bedrag zal in het lopende kwartaal worden geboekt. Door het nieuwe uitstel loopt het programma al tweeënhalf jaar achter. Al vijf keer werd de lanceringsdatum verschoven. Eind juni werd nog een uitstel aangekondigd toen er een probleem opdook met de aanhechting van de vleugels aan de romp. Toch verwacht Boeing dat de Dreamliner winstgevend zal zijn. De eerste klant voor de Dreamliner is de Japanse luchtvaartmaatschappij All Nippon Airways, die in totaal 55 exemplaren heeft besteld van het nieuwe Amerikaanse lijnstoestel.

Het Nederlandse retailconcern Macintosh heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 8,1 miljoen euro. Dat is 2,9 miljoen euro meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Die stijging is grotendeels te danken aan de verkoop van BelCompany België. De omzet bedroeg 536,6 miljoen euro, tegenover 544 miljoen euro tijdens de zes eerste maanden van vorig jaar. Macintosh, de groep boven ketens zoals Brantano, Scapino, Kwantum en BelCompany, wordt sinds anderhalf jaar geconfronteerd met afnemende consumentenbestedingen. Omdat verwacht wordt dat de werkloosheid nog verder zal oplopen, verwacht Macintosh ook niet snel verbetering, al wordt opgemerkt dat er op dit ogenblik enkele positieve macro-economische signalen zichtbaar zijn. Dat wordt voorlopig echter niet weerspiegeld in een omzetstijging.

Het staalconcern Tata Steel heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettoverlies geleden van 22,39 miljard roepie. Dat komt overeen met een bedrag van 321 miljoen euro. Tijdens het tweede kwartaal van vorig jaar werd nog een winst geboekt van 39 miljard roepie. De omzet daalde met ruim 46 procent tot 231,81 miljard roepie. De terugval werd vooral veroorzaakt door de sterk afgenomen vraag naar staal in Europa. De Europese staalverkoop nam in het voorbije kwartaal met 48 procent af tot 3,18 miljard dollar. Er werd in Europa in totaal 2,8 miljoen ton staal geproduceerd. Tate Steel zegt wel dat de inkrimping inmiddels tot staan is gebracht. In juli lag de productie in Europa een kwart hoger dan op het dieptepunt. Voorraden worden afgebouwd en de prijzen lopen licht op. Verwacht wordt dat de capaciteitsbenutting in Europa langzaam verbetert.

De Italiaanse mededingingsautoriteiten zijn gestart met een onderzoek tegen het Amrikaanse zoekmachinebedrijf Google. Dat gebeurde na een klacht van de Federazione Italiana Editori Giornali (FIEG), de sectororganisatie van de Italiaanse krantenuitgevers. De Italiaanse kranten klagen dat Google misbruik maakt van zijn machtspositie. Google vraagt aan Italiaanse kranten dat ze hun publicaties laten opnemen op de nieuwsafdeling van de Italiaanse website van Google. Indien ze dat weigeren, worden de krantenwebsites volgens de uitgevers uit de zoekmachine van Google verwijderd. Op die manier lopen de websites advertentie-inkomsten mis, aangezien veel websitetrafiek via Google verloopt. Eerder kloegen Amerikaanse kranten al dat Google via de nieuwsafdeling van zijn website geld verdient met het werk van anderen.

In de Verenigde Staten verkeren 416 bankinstellingen in acute nood. Dat zegt de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), de regulator van de Amerikaanse banksector. De voorbije vijftien jaar stonden nog nooit zoveel banken op de alarmlijst van de bankregulator. Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar werden 111 bankinstellingen aan de probleemlijst toegevoegd. Samen vertegenwoordigen de Amerikaanse probleembanken activa van 299,8 miljard dollar. Om eventuele paniekreacties bij spaarders te vermijden worden de namen van de betrokken banken niet bekend gemaakt. Een aantal grote Amerikaanse financiële instellingen heeft tijdens het tweede kwartaal uitstekende cijfers voorgelegd, maar talloze kleinere Amerikaanse financiële instellingen hebben zwaar te lijden onder de economische crisis in de Verenigde Staten.

Een Amerikaanse federale rechtbank heeft het Duitse softwareconcern SAP een boete opgelegd van 138,6 miljoen dollar. De rechtbank oordeelde dat SAP een inbreuk heeft gepleegd op een patent van het Amerikaanse bedrijf Versata Software. SAP kan nog beroep aantekenen tegen de beslissing, maar heeft nog niet beslist of dat ook zal gedaan worden. Een woordvoerder van SAP, het grootste softwarebedrijf van Europa, zegt ook niet van mening te zijn dat de uitspraak een rechtstreeks effect zal hebben op de consumenten. Versata, gevestigd in de Texaanse stad Austin, kloeg het Duitse bedrijf twee jaar geleden aan. Versata Software krijgt de schadevergoeding die het heeft gevraagd, maar het bedrijf wil ook nog dat aan SAP een definitief verbod wordt opgelegd om de patenten van het Amerikaans bedrijf te gebruiken.

Autoproducenten Nissan en Chrysler hebben een plan opgegeven om voor elkaar auto's te gaan bouwen. De twee autogroepen sloten de overeenkomst vorig jaar, waarbij het Japanse Nissan vanaf volgend jaar compact-wagens voor de wereldwijde markt zou gaan bouwen voor het Amerikaanse Chrysler. In ruil zou Chrysler vanaf 2011 een pick-up truck produceren voor Nissan. Maar sindsdien heeft Chrysler de boeken moeten neerleggen, waarna een samenwerkingsverband werd afgesloten met de Italiaanse constructeur Fiat. De Italiaanse groep krijgt een belang van 20 procent in Chrysler en zal zijn Amerikaanse partner voorzien van technologie voor kleine wagens. Nissan en Chrysler zeggen dan ook dat de marktomstandigheden drastisch zijn veranderd sinds het Amerikaans-Japans partnership werd ondertekend.

De Zweedse autobouwer Volvo Group heeft in juli van dit jaar 54 procent minder vrachtwagens afgeleverd dan in dezelfde maand vorig jaar. In juli verkocht de Volvo Groep, waar Volvo Trucks een onderdeel van is, in totaal 8.899 vrachtwagens. De leveringen daalden op alle markten, maar de achteruitgang was het sterkst in Oost-Europa. Daar werd een achteruitgang opgetekend van 88 procent. In Azië werd een achteruitgang met 42 procent opgetekend. Door de wereldwijde economische crisis hebben bedrijven minder financiële middelen ter beschikking om in vrachtwagens te investeren. Sinds enkele tijd is er echter een stagnatie merkbaar, waarbij de verkoop van vrachtwagens niet verder daalt. De vrachtwagendivisie van Volvo Group omvat de merken Volvo Trucks, Mack, Renault Trucks, Nissan Diesel en Eicher.

De Italiaanse voetbalclub AS Bari, die in mei promoveerde naar de hoogste klasse, is opgekocht door de Amerikaanse zakenman Timothy Barton. Bari-voorzitter Vincenzo Matarrese en Barton hebben een voorlopig akkoord bereikt over de eigendomsoverdracht van de Italiaanse eersteklasser aan JMJ Holdings, de Amerikaanse firma van Barton. Eind oktober zou de deal moeten geofficialiseerd worden. Barton zegt tijdens zijn jeugd nooit de kans gehad te hebben om aan sport te doen, maar hij voegt er aan toe dat het nooit te laat is om een passie te ontwikkelen. De Amerikaanse zakenman gaf toe in eerste instantie de voetbalclub gezien te hebben als een zakelijke opportuniteit, samen met andere projecten die de projectontwikkelaar JMJ Holdings in Zuid-Italië op het oog heeft, maar gegrepen te zijn door het enthousiasme van de Bari-fans.

Het Japanse elektronicaconcern Sony lanceert in december zijn eerste wireless e-reader. Met die toestellen kan men elektronische boeken lezen. De Daily Edition, zoals het toestel zal heten, krijgt een scherm van 18 centimeter en wordt verkocht voor 399 dollar 278 euro. Dankzij de 3G-verbinding kan de gebruiker ook boeken downloaden. Sony heeft een aanbod van één miljoen titels. Daily Edition vormt regelrechte concurrentie voor de Kindle van de onlineboekenwinkel Amazon.com. Die heeft 320.000 titels in zijn aanbod zitten. Met de Reader Pocket Edition en de Reader Touch Edition heeft Sony al twee e-readers, maar die hebben geen draadloze toegang. Op Daily Edition zou ook een selectie kranten en magazines worden aangeboden. De draadloze e-reader zal volgens Sony meer dan duizend boeken kunnen opslaan.

Network Rail, de beheerder van de spoorweginfrastructuur van Groot-Brittannië, overweegt in zijn onderhoudsdivisie 1.800 banen te schrappen. Die betrokken werknemers zouden over een periode van ongeveer twintig maanden moeten vertrekken, maar Network Rail benadrukt dat er nog geen definitieve beslissing is genomen. Het bedrijf voegt er aan toe naakte ontslagen in alle geval te zullen proberen vermijden. De afvloeiing zou het gevolg zijn van budgetbeperkingen. Network Retail zegt voor de volgende vijf jaar zijn budget met 4 miljard Britse pond te zullen moeten terugschroeven. De spoorwegbeheerder zegt met de vakbonden een sociaal plan te zullen opstellen voor de afbouw van het personeelsbestand. Network Rail werd zeven jaar geleden opgericht als opvolger van Railtrack, dat door zware financiële moeilijkheden moest worden opgedoekt.

De Franse bank Crédit Agricole heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 201 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een nettowinst geboekt van 76 miljoen euro. De omzet steeg met 40 procent tot 3,25 miljard euro. Crédit Agricole, de grootste consumentenbank van Frankrijk, profiteerde vooral van de hogere inkomsten van zijn investeringsbank Calyon. Die boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst van 389 miljoen euro. Crédit Agricole stelde tevens dat de zogenoemde giftige activa minder impact zullen hebben op de toekomstige resultaten. De kernkapitaalratio van de Franse bank is inmiddels gestegen tot 9,2 procent. Op het einde van het eerste kwartaal was dat 8,8 procent. Sinds het begin van het jaar is het aandeel van Crédit Agricole met ongeveer 57 procent gestegen.

Meer Nieuws

11:12 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-08-09

Marketing op Twitter levert uitstekende return-on-investment op

Bedrijven krijgen een opmerkelijke grote return-on-investment op marketing-activiteiten op de microbloggingsite Twitter. Dat heeft Kerry Bridge, specialist digitale mediacommunicatie bij het computerbedrijf Dell, tijdens het congres Twitter for Brands in Londen. Volgens Bridge heeft de DellOutlet-account op Twitter sinds zijn creatie twee jaar geleden een verkoopsomzet van 3 miljoen dollar opgeleverd. Ze werd daarbij bijgesprongen door Joe White, managing director van website-ontwikkelaar Moonfruit. Volgens White heeft Moonfruit ongeveer 10.000 Britse pond gespendeerd aan online geschenken op Twitter, maar op één maand tijd zou dat meer dan het dubbele aan inkomsten hebben gegenereerd.

"Dell zegt een duidelijke omzetstijging opgemerkt te hebben die rechtstreeks kon geweten worden aan de marketing op Twitter," aldus het magazine ClickZ. Daarbij wordt opgemerkt dat bedrijven bijzonder gretig zijn om actief te zijn op websites zoals Twitter of Facebook, in de hoop dat ze zich daarmee een trendy imago kunnen aanmeten en in de belangstelling kunnen komen. Uit eerder onderzoek is echter gebleken dat velen twijfelen aan de efficiëntie van dergelijke projecten. Opvallend daarbij is dat adverteerders meer geloof hechten aan Twitter als marketingkanaal dan het publiek. Maar volgens Dell en Moonfruit leveren dergelijke inspanningen wel degelijk hun vruchten af.

Joe White voegt er aan toe dat een campagne op Twitter niet alleen de rechtstreekse verkoop ondersteunt. "Door de campagne is de bekendheid van de naam van Moonfruit op de Amerikaanse markt gevoelig gegroeid," stipt hij aan. "Bovendien bleek het aantal Amerikaanse bezoekers op de website tijdens de maand juli met 1.500 procent te zijn gestegen tegenover de maand voordien." Moonfruit kreeg vanuit bepaalde hoeken wel kritiek op zijn campagne, die volgens critici eigenlijk als spam moest worden beschouwd en geen waardevolle bijdrage leverde voor de Twitter-community. Volgens Robin Grant, managing director van de Britse organisatie We Are Social, moeten bedrijven heel voorzichtig met het medium omgaan, omdat al te commerciële acties op zware kritiek vanuit de Twitter-gemeenschap kunnen stuiten en uiteindelijk negatief zouden kunnen uitdraaien voor het merkimago.

17:39 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: marketing, twitter, return-on-investment |  Facebook |

Zwitsers hebben hoogste lonen ter wereld

Werknemers in Zürich en Génève hebben de hoogste weddes ter wereld. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Zwitserse zakenbank UBS. In de Indiase stad Mumbai worden de laagste lonen uitbetaald. De onderzoekers merken op dat de loonniveau's bijzonder grote verschillen vertonen tussen verschillende regio's en zelfs binnen hetzelfde land. Er wordt wel aan toegevoegd dat het levensonderhoud in Zwitserland ook bijzonder duur is. Volgens het rapport is Oslo dit jaar op het gebied van levensonderhoud de duurste stad van de wereld, gevolgd door Zürich, Kopenhagen, Génève, Tokyo en New York. Wanneer de huurprijzen mee worden verrekend, blijkt New York echter de duurste stad van de wereld te zijn.

"Met zijn hoge brutolonnen en relatief lage belastingen is Zwitserland bijzonder werknemer-vriendelijk," merkt de zakenbank op. "Geen enkele andere stad maat de werknemers toe om op het einde meer geld mee naar huis te nemen dan Zürich of Génève, hoewel de levensduurte er ook bijzonder hoog ligt. Steden zoals Kuala Lumpur, Manila, Delhi en Mumbai behoren daarentegen tot de goedkoopste steden van de wereld, maar een gemiddelde werknemer ontvangt er een salaris dat amper 11 procent tot 15 procent van de koopkracht van een salaris in Zürich vertegenwoordigt. In Zürich en New York moet er gemiddeld negen uur gewerkt worden om een iPod nano te kunnen kopen, maar in Mumbai moet men daar twintig dagen van negen uur voor werken. Dat komt ongeveer overeen met een maandloon."

De onderzoekers stellen dat de schommelende wisselkoersen een grote impact hebben op de rangschikking van verscheidene steden. Drie jaar geleden was Londen nog de tweede duurste stad van de wereld, maar door de daling van het Britse pond sterling, is de Britse hoofdstad inmiddels tot de twintigste plaats teruggezakt. De grootste regionale kloof werd opgemerkt in Azië, waar de Japanse hoofdstad Tokyo tot één van de duurste steden van de wereld behoort, terwijl de hoofdsteden van ontwikkelingslanden zoals Maleisië, Philippijnen of India helemaal aan het andere einde van het spectrum zijn terug te vinden. Verder blijkt dat werknemers in het Midden-Oosten en Azië veel meer werkuren presteren dan het wereldwijde gemiddelde. Het meeste wordt er gewerkt in Kaïro, gevolgd door Seoul. De minste werkuren worden gepresteerd in Lyon en Parijs.

17:11 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: human resources |  Facebook |

Groei buitenreclame vooral te danken aan digitale kanalen

De groei in de sector van de buitenreclame zal de volgende jaren vooral worden gedragen door digitale billboards, digitale videonetwerken en alternatieve ambient advertising. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau Media Life. Daarin wordt gesteld dat buitenreclame tegen 2013 met 4,9 procent zal groeien, terwijl de traditionele reclame met 3,3 procent zou afnemen. Digitale buitenreclame zou echter tijdens diezelfde periode een groei met 13,2 procent laten optekenen. Er wordt aan toegevoegd dat alternatieve marketingsectoren, met inbegrip van branded entertainment en mond-aan-mond reclame, over diezelfde periode een jaarlijkse groei met 12,6 procent zullen kennen.

"Videoreclame, met inbegrip van schermen in kantoorgebouwen, fitnessclubs, fastfood-ketens en benzinestations, zullen volgend jaar het grootste gedeelte van de digitale buitenreclame vertegenwoordigen," aldus Media Life. Deze sector zou dit jaar een groei kennen met 5,8 procent. Die groei kent volgens het rapport echter wel een vertraging, te wijten aan een vertraagde installatie van nieuwe schermen en het faillissement van een aantal kleinere bedrijven. Het rapport voegt er aan toe dat de sector zich de volgende jaren zal consolideren, waardoor het volgens Media Life voor de adverteerders gemakkelijker wordt om contracten te tekenen met een veel groter bereik. Volgens het rapport zal de groei dan ook snel weer toenemen tot dubbelcijferige percentages.

De snelste groei zal volgens Media Life echter gerealiseerd worden door digitale billboards, die dit jaar een stijging met 15,5 procent zullen laten optekenen, ondanks de crisis in de reclamesector. Van de drie categorieën kent alternatieve ambient advertising, waarbij op een creatieve manier wordt omgesprongen met de omgeving, de kleinste groei. Daar wordt voor dit jaar een stijging met 1,8 procent voorspeld. De onderzoekers voegen er aan toe dat de investeringen in de totale alternatieve media, waaronder ook digitale buitenreclame zit vervat, tegen 2013 een aandeel van 29,7 procent op de totale reclamemarkt zal bereiken, tegenover 18,2 procent vorig jaar.

16:11 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: reclame, buitenreclame |  Facebook |

Geo-engineering noodzakelijk om klimaatverandering te bestrijden

Artificiële bomen vormen één van de wapens om de uitstoot van koolstofdioxide op te slorpen. Dat is de conclusie van het Britse Institution of Mechanical Engineers. Daarbij wordt opgemerkt dat het zonder geo-engineering onmogelijk zal zijn om de klimaatverandering tegen te houden. Onderzoeksleider Tim Fox waarschuwt wel dat geo-engineering op zijn ééntje er niet zal in slagen om de klimaatverandering tegen te houden. Hij voegt er aan toe dat geo-engineering gepaard moet gaan met inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan en andere projecten om zich aan te passen aan de klimaatverandering. In Groot-Brittannië zouden 100.000 artificiële bomen nodig zijn om de uitstoot van broeikasgassen te neutraliseren.

"Veel klimaatwetenschappers waarschuwen dat de wereld slechts enkele decennia tijd heeft om de uitstoot van broeikasgassen terug te schroeven, vooraleer er zoveel koolstofdioxide in de atmosfeer aanwezig zou zijn dat een opwarming van de aarde onvermijdelijk zou worden," aldus BBC News. "De wetenschappers van het Institution of Mechanical Engineers stellen dat een aantal technologische toepassingen de wereld op de korte termijn in staat zouden moeten stellen om tijd te winnen, maar ze voegen er aan toe dat het langere termijn absoluut noodzakelijk zal zijn dat de uitstoot van broeikasgassen wordt afgebouwd. Het rapport stelt dat er twee grote types van geo-engineering kunnen worden onderscheiden.

"Een eerste reeks toepassingen is erop gericht om de planeet af te koelen door een gedeelte van het zonlicht terug te kaatsen, maar die oplossingen maskeren alleen maar het probleem," merken ze op. "De tweede reeks bestaat erin om koolstofdioxyde uit de atmosfeer te halen en op te slaan." Daarbij wordt opgemerkt dat de artificiële bomen op korte termijn zouden kunnen worden ingeschakeld, aangezien er al een aantal prototypes werden gebouwd en ze technologisch al ver gevorderd zijn. Volgens Tim Fox kunnen deze artificiële bomen op relatief korte termijn in massaproductie gaan. De artificiële bomen filteren de koolstofdioxide uit de atmosfeer, net zoals echte bomen. De opnamecapaciteit van artificiële bomen zou echter duizenden keer hoger liggen. Wel moet er tegelijkertijd een opslaginfrastructuur worden uitgebouwd, zoals uitgeputte oliebronnen.

Andere voorstellen zijn photobioreactoren met algen op gebouwen om koolstofdioxide uit de atmosfeer te halen of reflecterende daken om het zonlicht te weerkaatsen. De wetenschappers stellen echter dat al deze oplossingen nog verder moeten uitgewerkt worden. Ze hebben aan de Britse regering gevraagd om 10 miljoen Britse pond te investeren in het onderzoek van de efficiëntie, de risico's en de kosten van geo-engineering. Volgens Tim Fox kunnen een aantal van de voorgestelde oplossingen binnen een periode van tien tot twintig jaar in de praktijk ingezet worden.

14:21 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: klimaatverandering, milieu, geo-engineering |  Facebook |

Voedingsector heel gevoelig aan uitstootrechten voorraadketen

De emissiehandel kan een zware impact hebben op de voedingsindustrie, tenzij de producenten snel efficiëntere voorraadketens opzetten. Dat is de conclusie van een rapport van de Amerikaanse gezondheidsorganisatie NSF International. Daarbij wordt opgemerkt dat 90 procent van de uitstoot die door de voedingsindustrie wordt veroorzaakt, afkomstig is uit de voorraadketen en slechts 10 procent als een rechtstreeks gevolg van de productie. Bij geen enkele andere economische sector heeft de voorraadketen volgens het rapport een dergelijk grote impact. In de Verenigde Staten wordt een uitstootprijs van 15 procent per ton koolstofdioxide in het vooruitzicht gesteld. Dat zou binnen de voedingsector 1,6 procent van de gemiddelde winst uitmaken.

"In vele stadia van de voedselproductie worden broeikasgassen geproduceerd," aldus het magazine Food & Drink Europe. "Dat gebeurt onder meer door de uitstoot bij de producenten van pesticides voor de landbouw, of door het energieverbruik voor de irrigatie van velden. De voedingsindustrie dreigt dan ook met een stijgende kostprijs geconfronteerd te worden omdat toeleveranciers moeten betalen voor uitstootrechten. Het rapport benadrukt dat de sector zich dan ook moet voorbereiden op de koolstofluwe economie en daarbij de afvalproductie en efficiëntie in zijn voorraadketen moet onderzoeken, zodat de financiële impact van de uitstootrechten kan worden beperkt."

"Met de beschikking over uitstootgegevens van hun voorraadketens en de eigen activiteiten, kunnen bedrijven op zoek gaan naar mogelijkheden om hun emissies te verlagen, bronnen efficiënter te gebruiken en de kosten te verlagen," aldus NSF International. "Emissies van uitstoot-intensieve toeleveranciers kunnen leiden tot gevoelige prijsverhogingen van goederen en diensten, aangezien ze die emissiekosten zullen proberen door te rekenen. Een beperking van de afvalproductie in de voorraadketen biedt de mogelijkheid om gevoelige kostenbesparingen door te voeren. Bovendien zullen milieu-efficiënte bedrijven ook gemakkelijker investeringen kunnen aantrekken.

13:52 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: milieu, emissie, uitstootrechten |  Facebook |

Positiever stemming leidt niet tot hogere bestedingen

Hoewel vele bedrijfsleiders en marketeers een positievere indruk hebben over het algemeen economisch klimaat en een apocalyps kon worden vermeden, zijn er voorlopig weinig aanwijzingen dat deze positieve stemming zich ook zal vertalen in het vergroten van de orderboeken of investeringen. Dat zegt Martin Sorrell, chief executive van de reclamegroep WPP. Daarbij wordt verwacht dat de reclame-inkomsten ook volgend jaar nog op hetzelfde niveau zullen liggen als dit jaar, ondanks de organisatie van het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika en verkiezingen in de Verenigde Staten. Er wordt gevreesd dat die evenementen er niet in zullen slagen om de algemene zwakte in de reclamesector te compenseren.

"De omzet van WPP viel tijdens de eerste helft verder terug dan de reclamegroep zelf had verwacht," aldus de financiële nieuwsdienst Bloomberg. "Voor de tweede helft van dit jaar wordt wel een lichte verbetering verwacht, maar er wordt aan toegevoegd dat er wellicht niet op een echte heropleving moet gerekend worden. De nettowinst van WPP, de grootste reclamegroep van de wereld, daalde tijdens de eerste helft van dit jaar met 48 procent. Volgens Bloomberg moet verwacht worden dat de reclamesector zich trager zal herstellen dan de andere economische sectoren, aangezien adverteerders hun marketinguitgaven door de economische crisis hebben teruggeschroefd.

WPP, het moederbedrijf van onder meer Ogilvy & Mather Worldwide en Hill & Knowlton, zegt wel te verwachten dat de terugval in de wereldwijde reclame-uitgaven volgend jaar zal vertragen. Dat is volgens de reclamegroep vooral te danken aan de verbeterende economische toestand in Brazilië, China en Rusland. Daarbij wordt een terugval met 1,4 procent tot 411 miljard dollar voorzien. Voor dit jaar wordt een achteruitgang met 5,5 procent tot 417 miljard dollar voorop gesteld. De reclamegroep heeft het voorbije jaar zijn personeelsbestand met ongeveer 7 procent afgebouwd om zijn kosten te beperken. WPP heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 108,4 miljoen Britse pond, tegenover 208,2 miljoen pond tijdens dezelfde periode vorig jaar.

13:21 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: reclame, wpp, martin sorrell |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende