31-08-09

Qatar verhoogt belang in Londens financieel centrum

canaryWharfHet is investeringsfonds Qatar Holding zou plannen hebben om zijn belang in Songbird Estates, het toonaangevende vastgoedbedrijf van Canary Wharf in Londen, te verhogen tot bijna 30 procent. Daardoor wordt Qatar Holding de grootste aandeelhouder van Songbird Estates, dat meer dan de helft van de gebouwen van het financiële district van Canary Wharf controleert. Ook het Chinese staatsbedrijf China Investment investeert in Songbird Estates. De opbrengst van de kapitaalverhoging van 550 miljoen Britse pond zal door Songbird Estates worden gebruikt om een lening van in totaal 1,4 miljard Britse pond terug te betalen aan Citigroup. China Investment, dat nog geen aandeelhouder was van Songbird Estates, zou een belang van 20 procent nemen in de vastgoedgroep.

Songbird Estates bezit 60,8 procent van de Canary Wharf Group, die in Londen een gebied van meer dan 7 miljoen vierkante meter kantoren en retailoppervlakte beheert. "De transactie biedt ons de mogelijkheid om onze portfolio aan kwalitatief vastgoed wereldwijd te diversifiëren," aldus Ahmad Al-Sayed, chief executive van het staatsbedrijf Qatar Holdong. Canary Wharf wordt bestempeld als het belangrijkste financieel centrum van Groot-Brittannië en is wereldwijd één van de belangrijkste locaties van de zakelijke wereld. Naast Qatar Holding en China Investment nemen ook Morgan Stanley Real Estate Funds en Global Fund Investments aan de kapitaalverhoging van Songbird Estates deel.

Songbird Estates had de kapitaalverhoging nodig om te beletten dat het vastgoedbedrijf een bankconvenant zou breken, te wijten aan een terugval in de waarde van vastgoed. Op Canary Wharf werken meer dan 90.000 mensen. De site bestaat uit dertig gebouwen. Songbird Estates werd opgericht door de Amerikaanse bank Morgan Stanley en de Britse vastgoedgroep British Land. Volgens David Pritchard, voorzitter van Songbird Estates, is de toekomst van het vastgoedbedrijf door de kapitaalverhoging gegarandeerd. Ook George Iacobescu, chief executive van Canary Wharf Group, benadrukte dat de beheerder van het Londense zakelijk centrum door de injectie een bedrijf blijft met een sterke financiële basis.

18:25 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: londen, canary wharf, qatar holding |  Facebook |

West-Europees mobiel internet bereikt kritische massa

mobilegirlOver vijf jaar zullen meer dan één op drie West-Europese consumenten hun mobiele telefoon gebruiken om op het internet te gaan. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau Forrester Research. Vorig jaar maakte volgens de onderzoekers 13 procent van de West-Europeanen gebruik van zijn mobiele telefoon om op het internet te surfen, maar op een periode van vijf jaar zou dat uitgroeien tot 39 procent. Daarbij wordt opgemerkt dat de economische recessie vele consumenten verplicht om hun bestedingen terug te schroeven, maar toch worden mobiele abonnementen niet helemaal afgebouwd. Het mobiele internet wordt volgens Forrester ondersteund door de verkoop van mobiele telefoons met internet toegang en vaste abonnementen.

Op dit ogenblik heeft volgens Forrester Research 18 procent van de West-Europeanen een mobiele telefoon in bezit. Over vijf jaar zou dat uitgegroeid zijn tot 33 procent. Dat betekent dat het aantal West-Europese gebruikers van mobiele telefonie van 334 miljoen zal stijgen naar 344 miljoen. "Daarbij zal het groeiend aanbod van smartphones van onder meer Apple, Google en Samsung, het aan de gebruiker steeds gemakkelijker maken om onderweg toegang te hebben tot het internet, naast een aanbod rond muziek en beeld," voeren de onderzoekers aan. "Tijdens het volgende decennium zal het mobiele internet het succesverhaal van het vaste internet herhalen. Ook sociale netwerkern, widgets, zoekmachines en bedrijfswebsites zullen zich steeds meer aanpassen aan het mobiele aanbod."

"Tegen het einde van dit jaar zal het mobiele internet in West-Europa de kritische massa van een penetratie bereiken van 17 procent," merkt Forrester Research nog op. "Dat is ook het niveau dat het vaste internet tien jaar geleden bereikte." Forrester voegt er aan toe dat Europa één van de meest diverse en gesatureerde mobiele landschappen ter wereld vormt. Daarbij wordt opgemerkt dat het voor de aanbieders een uitdaging wordt om zich aan te passen aan lokale omstandigheden en voorwaarden om zich aan te passen aan nieuwe services. Bij het ontwikkelen van een strategie voor consumentenproducten moeten deze nationale verschillen volgens de onderzoekers gedetailleerd geanaliseerd worden.

16:45 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet, mobiel, west-europa |  Facebook |

Innovatief karakter internet bedreigd door artificiële grenzen

internetgirlHet internet viert zijn veertigste verjaardag, maar zijn toekomst worden door steeds meer kunstmatige grenzen bedreigd. Dat zegt Anick Jesdanun, technologie-specialist bij het persbureau Associated Press. Jesdanun wijst erop dat de internet-technologie van bij het begin gericht was op een openheid en samenwerking, maar dat die in de voorbije periode zowel uit politieke als commerciële overwegingen telkens weer worden bedreigd. Indien die barrières voor belemmeringen blijven vormen, dreigt er volgens Jesdanun een zware hypotheek gelegd te worden op de mogelijkheid om innovaties uit te testen en door te voeren en dreigen er grote kansen gemist te worden.

Op 2 september 1969 startte een team van de University of California onder leiding van Len Kleinrock met het experimenteel doorsturen van gegevens tussen twee computers. Dat was het begin van het beroemde Arpanet-network, waarop zich later dat jaar ook het Stanford Research Intitute en de University of Utah aansloten. In de jaren zeventig kwamen e-mail en het internetprotocol tot stand en in de jaren tachtig werden de domeinnamen ingevoerd. Maar pas in de jaren negentig werd het internet echt populair toen de Britse fysicus Tim Berners-Lee het world wide web creëerde. "Die obscure groei heeft de bloei van het internet mogelijk gemaakt, zonder ingrijpen van de overheid of commerciële belangen, die experimenten zouden heben kunnen ontmoedigen of zelfs blokkeren," merkt Jesdanun op.

Hoewel het internet nog altijd veel ruimte heeft voor innovatie, vreest Jesdanun dat de openheid van de technologie zou kunnen uitgehold worden. "Spammers en hackers verplichten operatoren om firewalls op te richten en autoritaire regimes blokkeren de toegang tot vele websites en services," merkt hij op. "Bovendien zoeken commerciële overwegingen naar mogelijkheden die rivalen kunnen wegdrukken, vooral op het vlak van mobiele platformen zoals de iPhone. Jonathan Zittrain, oprichter van het Berkman Center for Internet & Society aan de Harvard University zegt dat de internetgebruiker een nooit eerder geziene vrijheid heeft gekregen om te winkelen en communiceren, maar dat op langere termijn een grote mogelijkheid voor informatiecontrole dreigt."

"Openheid zal voor een ongekende bloei zorgen," merkte Kleinrock destijds op. Maar dat idealisme is volgens Jesdanun aan het verdwijnen. Door de beperkingen die van overal worden ingevoerd, wordt het volgens hem veel minder gemakkelijk en aantrekkelijk om nieuwe dingen uit te proberen. Een aantal grenzen zijn volgens Jesdanun inderdaad nodig omdat de populariteit van het internet nu eenmaal malafide figuren met slechte bedoelingen heeft aangetrokken, maar hij voegt er aan toe dat op vele plaatsen barrières worden geplaatst die file-sharing en samenwerking vertragen of zelfs helemaal onmogelijk maken of financieel willen bestraffen. Indien dergelijke barrières de innovatie uit handen van de consument houden, komt men volgens hem wellicht nooit te weten welke kansen er onderweg allemaal gemist dreigen te worden.

15:49 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: internet, innovatie, anick jesdanun |  Facebook |

ESA wil Russische Soyuz kopen voor bemande ruimtevaart

soyuz-tma-7__1Het European Space Agency (ESA) heeft aan de Russische regering gevraagd of het mogelijk is om jaarlijks één Soyuz meer te bouwen. Dat exemplaar zou dan door de Europese ruimtevaartorganisatie, mogelijk met extra financiële hulp van Canada, kunnen gekocht worden om de vluchtmogelijkheden voor zijn astronauten te blijven garanderen. De Verenigde Staten gaan hun spaceshuttles immers uit dienst nemen, waardoor er de volgende jaren minder plaatsen beschikbaar zijn voor de bemande ruimtevaart. Op dit ogenblik bouwt Rusland vier ruimtecapsules per jaar. De Soyuz zal de eerstvolgende jaren het enige bemande ruimteveer zijn dat naar het International Space Station zal kunnen reizen.

Simonetta Di Pippo, directeur bemande ruimtevlucht bij het European Space Agency, zegt met Rusland tegen 2013 een overeenkomst te kunnen bereiken over het inzetten van Europese astronauten. "Daarbij zou het de bedoeling zijn om jaarlijks minstens één Europeaan in de ruimte te sturen," aldus BBC News. "Eén van de mogelijkheden daarvoor is de aankoop van een volledige Soyuz. Volgens Simonetta Di Pippo verliepen de eerste gesprekken bijzonder positief en zou er al over twee of drie maanden een definitief voorstel gedaan kunnen worden." Er zou dan bestudeerd kunnen worden hoe het Russische ruimtevaartbedrijf Energia de productie zou kunnen opdrijven, maar ook zou moeten onderzocht worden hoe het extra ruimtetuig aan het ruimtestation gekoppeld kunnen worden.

Vorig jaar stuurde de Europese ruimtevaarorganisatie Leopold Eyharts en Hans Schlegel naar het ruimtestation. Dit jaar is het de beurt aan Christer Fuglesang en Frank de Winne, die in oktober bevorderd zal worden tot commandant van het ruimtestation. Volgend jaar zouden ook Paolo Nespoli en Roberto Vittori naar het ruimtestation gestuurd worden. Vittori zou daarbij deel uitmaken van de allerlaatste vlucht van de Amerikaanse spaceshuttle. Eind dat jaar zal ook de Nederlander André Kuipers met de Russische Soyuz mee kunnen reizen naar het ruimtestation. Daarna staat er echter niets meer op de Europese ruimtevaartagenda. Europa heeft echter zes nieuwe kandidaat-astronauten aangeduid. Daarvoor wordt nu een ruimtemissie gezocht, al moeten ze eerst een basistraining van minstens drie jaar afwerken.

14:58 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: esa, ruimtevaart, soyuz |  Facebook |

Wolkenkrabber brengt Werelderfgoedstatus Sint-Petersburg in gevaar

gazprom_1De Verenigde Naties hebben het stadsbestuur van Sint-Petersburg nogmaal gewaarschuwd dat het zijn status van Werelferfgoed in gevaar dreigt te brengen wanneer de goedkeuring wordt gehecht aan de plannen van gasproducent Gazprom om een wolkenkrabber van 400 meter hoogte te bouwen in het zicht van het historische stadscentrum. Daarbij voert de Unesco aan dat het geplande Okhta Center de algemene waarde van de historische site in het gedrang zou kunnen brengen. De Unesco heeft aan het staatsbedrijf Gazprom gevraagd om de werken stop te zetten en zijn plannen te herzien. Eerder deze maand werden de plannen voor het Oktha Center, ontworpen door de Britse groep RMJM Architects, door de stedebouw-commissie van Sint-Petersburg goedgekeurd.

Een aantal belangengroepen hebben bezwaren ingediend tegen de plannen van Gazprom. Ook de communistische partij verzet zich tegen het Okhta Center. "Daarbij wordt opgemerkt dat het stadsbestuur de officiële aankondiging pas gepubliceerd heeft op de dag van de hoorzittingen over het Gazprom-project," aldus The Moscow Times. "Bovendien zou dat uitsluitend gebeurd zijn in de lokale krant Nevskoye Vremya, die slechts een heel beperkte oplage heeft. Evenmin zouden de nodige wettelijke procedures zijn gevolgd bij de goedkeuring van het project. In architectonisch beschermde gebieden wordt de bouwhoogte in Sint-Petersburg immers gelimiteerd tot honderd meter."

Indien het stadsbestuur een uitzondering maakt voor Gazprom, zou dit volgens opponenten een gevaarlijk precedent kunnen vormen. "Men mag verwachten dat in de nabije toekomst talloze wolkenkrabbers zullen opgetrokken worden in het centrum van Sint-Petersburg," voeren ze aan. Gazprom zegt dat de tegenstanders van het project worden betaald door vijanden. Oorspronkelijk was voorzien dat Sint-Petersburg 49 procent van het project zou financieren, maar omwille van budgetproblemen heeft Gazprom uiteindelijk beslist de totale kosten voor zijn rekening te nemen. Die worden geraam op ongeveer 60 miljard roebel. Dat komt overeen met een bedrag van 1,9 miljard dollar.

Philip Nikandrov, architect van het Okhta Center, stelt dat het protest van de Unesco niet meer is dan een emotionele reactie en maar moet bewijzen waar de wet werd overtreden. Nikandrov voert daarbij aan dat het complex buiten het historische centrum van Sint-Petersburg wordt opgetrokken. Sinds de Unesco het centrum van Sint-Petersburg in het begin van de jaren negentig heeft erkend als Werelderfgoed, heeft het stadsbestuur de grenzen van de historische stad echter veranderd. Daardoor valt het Okhta Center nu buiten het beschermde gebied. Nikandrov wijst er ook op dat in de negentiende eeuw ook veel Parijzenaars zwaar verzet hebben geuit tegen de bouw van de Eiffeltoren.

Tot nu toe zijn alleen het Oryx-heiligdom in Oman en de Elbe-vallei in Dresden van de Werelderfgoedlijst geschrapt. Het historische centrum van Sint-Petersburg zal waarschijnlijk wel op de lijst van het bedreigde werelderfgoed worden geplaatst.

14:20 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: unesco, sint-petersburg, gazprom, werelderfgoed |  Facebook |

Online onderwijs levert betere resultaten op

studentOnline onderwijs levert studenten gemiddeld betere resultaten op dan traditionele lessen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau SRI International voor het Amerikaanse ministerie van onderwijs. De onderzoekers stellen dat dit niet hoeft te betekenen dat het klassieke onderwijs moet afgeschaft worden, maar wel dat er in de toekomst veel meer nadruk zal gelegd worden op online onderwijs. De Amerikaanse online onderwijsspecialist Philip Regier stelt dat op die manier onder studenten nieuwe lescommunities zullen gecreëerd worden. Hij geef toe dat een aantal onderwijsactiviteiten uit de leslokalen zullen verdwijnen, maar voegt er aan toe dat dit niet wil zeggen dat onderwijs een onafhankelijke, persoonlijke activiteit zal worden. Onderwijs blijft volgens hem immers een gemeenschappelijke activiteit.

"Tot voor kort betekende online onderwijs niet veel meer dan elektronische versies van de traditionele schriftelijke correspondentie-cursussen," aldus de Amerikaanse krant The New York Times. "Maar dat heeft een grote wijziging ondergaan door online video, instant messaging en samenwerkingsplatformen. Experts stellen dat online onderwijs aan individuele studenten een persoonlijke leerervaring kan aanbieden die onmogelijk in de leslokalen kan bereikt worden. Die benadering geeft de studenten volgens de experts de mogelijkheid om al doende te leren, wat ze vaak zinvoller en aantrekkelijker vinden." Philip Regier, decaan van het Online & Extended Campus Program aan de Arizona State University, mag er een grondige evolutie verwacht worden in online onderwijs.

In de eerste plaats denkt Regier daarbij aan het voortgezet onderwijs, dat door een online aanbod volgens hem veel meer geïnteresseerden zal kunnen aantrekken. Maar daarnaast verwacht hij ook op de universitaire campussen een revolutie. "Daar wordt op dit ogenblik gebruik gemaakt van online studiemanagement systemen, maar dat is meestal voor het verdelen van opdrachten, het bekendmaken van lesroosters en het hosten van online discussion boards," voert hij aan. "Maar dat zal snel evolueren, onder meer onder invloed van sociale netwerktechnologie, tot een systeem waarbij studenten elkaar zullen helpen en onderwijzen." Hij voegt er aan toe dat bovendien steeds meer verondersteld zal worden dat de studenten de basisleerstof zelf zullen verwerven en er in de lessen meer gewerkt zal worden aan toepassingen daarvan in concrete situaties.

13:32 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet, onderwijs |  Facebook |

News Corp wil einde aan staatsgesteunde dominantie BBC

BBC News 24 2003 1De dominantie van de British Broadcasting Corporation (BBC), de Britse openbare omroep, is een bedreiging voor de onafhankelijke journalistiek in Groot-Brittannië. Dat zegt James Murdoch, voorzitter van News Corp Europe, eigenaar van onder meer de Britse kranten The Times en The Sund. Murdoch zegt dat ook de Britse regering bij de regulering van de media met vooringenomen tewerk gaat. De uitbreiding van de politiek ondersteunde journalistiek is volgens James Murdoch een bedreiging voor het pluralisme en de onafhankelijkheid van de nieuwsvoorziening. Murdoch stelt dat het gratis nieuws op de websites van de openbare omroep het voor privé nieuwsorganisaties moeilijk maken om mensen ertoe aan te zetten om te betalen voor nieuws.

"De omvang van de activiteiten en plannen van de BBC zijn beangstigend," aldus James Murdoch, zoon van mediatycoon Rupert Murdoch, tijdens het Edinburgh Television Festival. "De BBC is veel te dominant. Andere nieuwsorganisaties kunnen worden geconfronteerd met groeiperiodes en neergang, maar het inkomen van de BBC is gegarandeerd en blijft groeien. Het is voor de toekomst van de onafhankelijke digitale journalistiek essentieel dat er een eerlijke prijs kan aangerekend woren voor de nieuwsvoorziening." News Corp maakte eerder al bekend dat het voortaan geld zou vragen voor de nieuwscontent op zijn websites. De BBC wijst erop dat vader Rupert Murdoch tijdens hetzelfde Edinburgh Television Festival twintig jaar geleden ook al zware kritiek had op het mediabeleid van de Britse regering.

Greg Dyke, de gewezen directeur-generaal van de Britse openbare omroep, stelt dat de stellingen van James Murdoch fundamenteel verkeerd zijn. "De journalistiek maakt wereldwijd een moeilijke periode door omdat kranten, radio en televisie het op dit ogenblik bijzonder moeilijk hebben in de commerciële wereld," aldus Greg Dyke. "De commerciële media worden getroffen door een terugval van de reclamebestedingen. Dat heeft niets te maken met de openbare omroep." Michael Lyons, voorzitter van de BBC Trust, voegt er aan toe dat Murdoch vergeet dat Sky Television, dochter van News Corp, steeds belangrijker wordt en steeds grotere concurrentie vormt voor de openbare omroep. Men hoeft volgens Lyons dan ook niet voor te stellen dat het medialandschap gevormd wordt door de reusachtige BBC en een aantal kleine dwergen.

11:30 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: media, bbc, news corp |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende