27-10-09

IJsland discrimineert minste tussen man en vrouw

IJsland staat het verste om de geslachtsdiscriminatie te dichten. Dat blijkt uit een rapport van het World Economic Forum. IJsland heeft zijn toppositie volgens de onderzoekers vooral te danken aan het feit dat steeds meer vrouwen erin slagen om door te dringen tot de allerhoogste topkaders en technologische beroepen. Het voorbije jaar stond Noorwegen op de eerste plaats, maar is inmiddels teruggezakt naar de derde plaats. Op de tweede plaats staat Finland. Met een vierde plaats voor Zweden is de dominantie van de Scandinavische regio compleet. Nieuw-Zeeland staat op de vijfde plaats. Wereldwijd is volgens het World Economic Forum de meeste vooruitgang geboekt op het gebied van gezondheid en opleiding. Op het vlak van professionele carrières en politieke betrokkenheid blijft de kloof echter het grootste. België staat op een drieëndertigste plaats. Dat is vijf plaatsen lager dan vorig jaar.

Wereldwijd is er bij de genderkloof volgens het World Economic Forum de meeste vooruitgang geboekt op het vlak van gezondheid en opleiding. Maar op het vlak van lonen en professionele status is de kloof nog maar voor 60 procent gedicht, terwijl op het vlak van politieke betrokkenheid nog altijd een kloof blijft van 83 procent. De onderzoekers stellen dat Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Duitsland verder terugzakken in de rangschikking. Groot-Brittannië daalde met twee plaatsen tot een vijftiende rangschikking, terwijl de Verenigde Staten met drie plaatsen tot een éénendertigste plek terugvallen. Dat is het gevolg van een dalende betrokkenheid van de vrouwen in de economie. Duitsland viel met één plaats terug tot een twaalfde rangschikking, te wijten aan een gebrek van politieke betrokkenheid bij de Duitse vrouwen.

Met een tweeënzeventigste plaats Italië is het laagst gerangschikte Europese land, te wijten aan een povere score op het gebied van economische betrokkenheid. Zuid-Afrika maakte volgens de onderzoekers de grootste vooruitgang, dankzij belangrijke progressie op professioneel en politiek vlak, onder meer met meer vrouwelijke parlementsleden en meer vrouwelijke ministers. Eén van de grootste dalers daarentegen is Venezuela, dat met tien plaatsen tot een negenenzestigste rangschikking daalde, te wijten aan een lagere professionele betrokkenheid. Verder wordt opgemerkt dat men vooral in het Midden-Oosten en Noord-Afrika ver achterop blijft tegenover het wereldwijde gemiddelde en er ook weinig of geen vorderingen worden gemaakt. Israël, Bahrein, Algerije, Marokko, Egypte en Saudi-Arabië hebben wel vooruitgang geboekt. Yemen blijft allerlaatste en scoort zelfs slechter dan vorig jaar.

20:14 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vrouw, discriminatie, ijsland |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.