21-12-09

Groene thee uitstekend middel tegen depressie

De consumptie van groene thee heeft een positief effect op het gemoed. Dat zegt Kaijun Niu, onderzoeker aan de Tohoku University Graduate School in Tokyo. De onderzoekers stelden vast dat oudere Japanners die dagelijks vier of meer tassen groene thee dronken, 44 procent minder risico hadden op een depressie. Bij andere theesoorten of koffie kon die heilzame werking volgens Kaijun Niu niet worden vastgesteld. Volgens de onderzoekers is die heilzame werking wellicht te wijten aan het aminozuur theanine, waarvan verondersteld wordt dat het een rustgevende invloed heeft op de hersenen. Er wordt aan toegevoegd dat de invloed van de groene thee ook niet werd gewijzigd wanneer de mogelijke impact van sociale en economische status, geslacht, dieet, medische geschiedenis en het gebruik van antidepressiva was geëlimineerd. De onderzoekers stellen wel dat de juiste werking van groene thee nog verder moet worden uitgezocht.

"De voorbije jaren hebben diverse onderzoeken aangetoond dat er een verband bestaat tussen de consumptie van groene thee en de bestrijding van allerlei vormen van psychologische stress," aldus het magazine Red Orbit. "Vanuit die resultaten onderzocht Kaijun Niu of groene thee ook een positieve impact zou kunnen hebben op een aantal symptomen die verband houden met depressie. Hoewel groene thee afkomstig is van dezelfde plant als andere variëteiten, wordt er bij het drogen en de verwerking een heel andere techniek gebruikt. Daarbij wordt de oxydatie van de bladeren gevoelig beperkt, waardoor de thee een andere smaak krijgt, maar ook een andere chemische samenstelling heeft. Eén van die chemische bestanddelen is theanine, dat in staat is om vanuit het bloed door te dringen in de hersenen. Wetenschappers vermoeden al langere tijd dat theanine een kalmerend effect heeft op het menselijk brein, wat een mogelijke verklaring zou kunnen zijn voor de voordelen die in het onderzoek van Kaijun Niu werden opgemerkt."

Ondanks de veelbelovende resultaten van hun onderzoek, geeft het team van Kaijun Niu toe dat er bijkomend onderzoek nodig zal zijn om een meer concreet verband aan te tonen tussen de consumptie van groene thee en mentale gezondheid. Groene thee is de laatste tijd synoniem geworden van gezondheid. Niet alleen worden er voordelen op psychisch vlak naar voor geschoven, maar de drank zou ook een positieve rol spelen in de preventie van kanker, hartaandoeningen en vaatziekten en zelfs overgewicht. Ook zou groene thee goed zijn voor de tanden. Er wordt bovendien gewag gemaakt van een preventieve werking bij ziektes als Alzheimer, multiple sclerose en Parkinson. Critici stellen echter dat de heilzame werking van groene thee overdreven wordt. Daar wordt toegegeven dat groene thee antioxidanten bevat, maar er wordt aan toegevoegd dat die stoffen in vele voedingsmiddelen zitten, zoals onder meer rode wijn, groenten en fruit.

15:39 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gezondheid, depressie, voeding, groene thee |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.