27-12-09

Star Trek grootste succes bij illegale downloaders

De jongste film van Star Trek is de meest illegaal gedownloade film van het lopende jaar. Dat blijkt uit cijfers van het bureau TorrentFreak. In totaal zou de film bijna elf miljoen keer zijn gedownload. Op de tweede plaats staat Revenge of the Fallen uit de Transformers-reeks, die 10,6 miljoen keer werd gedownload. Op de derde plaats staat RocknRolla met 9,4 miljoen downloads. In oktober van dit jaar had filmstudio Paramount aan de Amerikaanse Federal Communication Commission gemeld dat zijn film Star Trek bijzonder gegeerd was bij illegale downloaders. In de toptien staan verder nog The Hangover (9,18 miljoen), Twilight (8,72 miljoen), District 9 (8,28 miljoen), Harry Potter and the Half-Blood Prince (7,93 miljoen), State of Play (7,44 miljoen en Knowing (6,93 miljoen).

De film Wolverine, die de nodige ophef had veroorzaakt omdat hij online al was uitgelekt vooraleer hij helemaal klaar was, staat met 7,2 miljoen downloads op een negende plaats. TorrentFreak stelt dat zijn statistieken aantonen dat de online criminaliteit nog altijd stijgt. Er wordt aan toegevoegd dat er een opmerkelijk verschil is tussen de officiële verkoopcijfers en de illegale downloads. "Dawn of the Dinosaurs en 2012 staan respectievelijk op de tweede en vierde plaats in de wereldwijde bioscoopverkoop," merkt TorrentFreak op. "Maar bij de illegale downloads zijn deze films zelfs niet in de toptien terug te vinden." Anderzijds blijkt dat RocnRolla van regisseur Guy Ritchie met de ticketverkoop wereldwijd minder dan 26 miljoen dollar verzamelde, maar bij de illegale downloads wel op een derde plaats staat.

Nog in verband met Star Trek heeft een Amerikaanse rechtbank beslist dat Ted Moustakis, een overtuigd fan van het epos, geen recht op schadevergoeding voor de aankoop van een aantal memorabilia. Moustakis had drie jaar geleden op een veiling een uniform van Star Trek gekocht voor een bedrag van 11.400 dollar. Achteraf bleek dat het pak niet uniek was en slechts onderdeel vormde van een voorraad die voor de opnames was gebruikt. Ook een vizier en een tafel, die Moustakis had gekocht voor een gezamenlijk bedrag van 12.000 dollar, bleken niet echt te zijn. Volgens de rechter hadden de verkopers nooit beweerd dat de memorabilia authentiek waren. Moustakis had een schadevergoeding van 7 miljoen dollar geëist. De rechter stelde dat Moustakis ten hoogste recht heeft op de terugbetaling van 12.000 dollar voor de tafel en het vizier.

17:11 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: film, star trek, download |  Facebook |

Investeringsfonds Warren Buffett schrapt 21.000 banen

De bedrijven uit de portefeuille van het investeringsfonds Berkshire Hathaway van belegger Warren Buffett hebben dit jaar 21.000 banen geschrapt. Dat is het gevolg van de economische crisis die de industriële tak en de retailactiviteiten van Berkshire Hathaway zwaar heeft getroffen. De portfolio van Berkshire Hathaway omvat in totaal 225.000 werknemers. Op het einde van vorig jaar stelden de betrokken bedrijven nog 246.083 mensen tewerk. De gegevens werden door Berkshire Hathaway bekend gemaakt naar aanleiding van de geplande overname van de spoorwegmaatschappij Burlington Northern Santa Fé. Het investeringsfonds van Warren Buffett heeft 26 miljard dollar geboden om de spoorwegmaatschappij over te nemen.Berkshire Hathaway leed tijdens het eerste kwartaal van dit jaar voor het eerste verlies in acht jaar. Tijdens het tweede en derde kwartaal van dit jaar werd het investeringsfonds opnieuw winstgevend, onder meer dankzij de groei op de aandelenmarkten.

De winst van de departementen productie, diensten en retail van Berkshire Hathaway is tijdens de eerste negen maanden van dit jaar met meer dan de helft teruggevallen. Bij twee van de betrokken bedrijven werd de chief executive aan de kant geschoven. Bij het luchtvaartbedrijf NetJets werd oprichter Richard Santulli vervangen door David Sokol, nadat het bedrijf een verlies van 349 miljoen dollar had bekend gemaakt tijdens de eerste helft van het boekjaar. Sokol maakte na zijn aantreden bekend dat er bij NetJets ongeveer achthonderd banen zouden worden geschrapt. In april van dit jaar werd ook Marvin Beasley afgezet als chief executive van Helzberg Diamond Shops. Analisten stellen dat bij de bedrijven uit de portfolio van Berkshire Hathaway nog meer chief executives op de toppen van hun tenen lopen.

In maart van dit jaar kondigde Fruit of the Loom, één van de beleggingen van Berkshire Hathaway, aan dat in een fabriek in El Salvador drieduizend banen zouden worden geschrapt om het productie-overschot op te vangen. Het textielbedrijf had eind vorig jaar meer dan 34.000 werknemers. Daarmee heeft Fruit of the Loom de grootste personeelsbezetting van alle bedrijven van Berkshire Hathaway. Ook bij de bouwbedrijven Clayton Homes en Acme Building werden ontslagen aangekondigd. Bij vloerbekleder Shaw Industries werden in maart 600 banen geschrapt door de sluiting van een vestiging in Georgia. In september werden er nog eens 430 ontslagen aangekondigd. Bij het mediabedrijf Buffalo News werden ongeveer 100 banen geschrapt. Ook bij het meubelbedrijf Jordan's Furniture werden enkele tientallen mensen ontslagen.

16:33 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: warren buffett, berkshire hathaway |  Facebook |

Digitale boek populairder dan gedrukt exemplaar

De internetwinkel Amazon.com heeft op kerstdag naar eigen zeggen voor het eerst in de geschiedenis meer digitale dan gedrukte boeken verkocht. De Kindle, de digitale boekenlezer van Amazon, is volgens het bedrijf ook het meest verkochte geschenk uit de geschiedenis van de internetwinkel geworden. De Kindle gaat daarmee de iPod en gps-apparatuur van Garmin vooraf. De e-books van Amazon kunnen ook worden gelezen op de iPhone en iPod van Apple. De online Kindle-bibliotheek omvat ongeveer 390.000 titels. Amazon zelf maakt geen verkoopcijfers bekend, maar volgens het bureau Forrester Research vertegenwoordigt de Kindle bijna 60 procent van de digitale boekenmarkt van de Verenigde Staten. Op de tweede plaats volgt de Sony Reader met een marktaandeel van 35 procent.

Forrester schat dat er dit jaar in de Verenigde Staten ongeveer 3 miljoen e-readers zullen worden verkocht. Eerder was gewag gemaakt van een verkoop van 2 miljoen exemplaren. Er wordt aan toegevoegd dat de verkoop volgend jaar wellicht zal verdubbelen tot 6 miljoen exemplaren. Ook de Amerikaanse boekenketen Barnes & Noble maakt gewag van een grote interesse voor de e-readers. De boekenketen produceerde zelf de Nook, die de concurrentie met de Kindle en de Sony Reader moet aangaan. Eén maand voor kerstmis was de voorraad Nooks volgens de keten volledig uitverkocht. Pas begin januari zal een volgende voorraad opnieuw in de winkels liggen. Half december realiseerde Amazon.com zelf een nieuw record, met een wereldwijde verkoop van 9,5 miljoen producten op één dag. Dat zijn 110 producten per seconde.

Amazon zegt tijdens de eindejaarsperiode naar 178 landen producten verscheept te hebben. Eén van de meest afgelegen bestemmingen was Atqasuk in Alaska, waar een paar kinderlaarzen werd afgeleverd. Er wordt aan toegevoegd dat meer dan 99 procent van de bestellingen tijdig werd geleverd. Op het piekmoment moesten 7 miljoen producten wereldwijd worden verscheept. Alleen al de verkoop van iPods vertegenwoordigt volgens Amazon meer dan 442 jaar onafgebroken muziek. Bij de mobiele telefoons was de Nokia 5800 ExpressMusic het meest gekochte toestel, terwijl Microsoft Office Home and Student de meest aangekochte software vertegenwoordigde. Bij de lichaamsverzorging was een pedometer van Omron het meest gegeerd, terwijl een schroevendraaier van Black & Decker bovenaan stond bij de doe-het-zelvers.

14:49 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: amazon, e-reader, kindle |  Facebook |

25-12-09

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse vliegtuigconstructeur Lockheed Martin heeft een bestelling van vierentwintig gevechtsvliegtuigen van het type F-16 ontvangen van Marokko. Met het contract is een bedrag gemoeid van 841,9 miljoen dollar. Het contract bouwt verder op een kleinere overeenkomst die Marokko en Lockheed Martin vorig jaar al hadden afgesloten. Ook de Franse groep Dassault Aviation, constructeur van het Rafaele-gevechtvliegtuig, was kandidaat voor het order. De F-16 is één van de meest populaire gevechtsvliegtuigen ter wereld. Op dit ogenblik zijn 4.300 exemplaren vervaardigd voor vierentwintig landen. Onder meer Israël, Egypte, Chili, Thailand en België hebben hun luchtmacht met de F-16 uitgerust. Analisten stellen dat Lockheed met het Marokkaanse contract ook vaste voet aan grond zou kunnen krijgen in Noord-Afrika.

De Amerikaanse autobouwer General Motors zal het nieuwe bod van Spyker Cars op zijn Zweedse dochter Saab verwerpen. Het Zweedse merk zal dan ook worden ontmanteld. Dat hebben een aantal Zweedse media gemeld. Daarbij wordt gezegd dat het bij de gesprekken tussen het bestuur van Saab en vertegenwoordigers van General Motors uitsluitend werd gesproken over de ontmanteling van Saab en er met geen woord werd gerept over het nieuwe bod van Spyker. Eerder al had General Motors het einde van Saab aangekondigd, nadat een bod van het Nederlandse Spyker was afgewezen. Daarop had Spyker een nieuw bod uitgewerkt. Volgens de Zweedse autospecialist Matts Carlsson is General Motors wellicht nooit geïnteresseerd geweest in een verkoop van Saab, omdat die mogelijk tot concurrentie zou leiden.

De Britse bank Barclays zou volgens Britse media zopas ongeveer 23.000 zakenbankiers een loonsverhoging hebben gegeven. In sommige gevallen zou er zelfs sprake zijn van een loonsverhoging van 150 procent. Dat wordt door Barclays ontkend. Als gevolg van de kredietcrisis kwam de verloning van bankiers herhaaldelijk ter discussie te staan. De kritiek kwam er nadat bleek dat banken beroep moesten doen op miljardensteun van de overheid, terwijl diezelfde banken amper of niet wilden besparen op lonen en bonussen van hun toplui. De Britse regering kondigde daarop aan dat ze een taks van 50 procent gaat heffen op de omstreden bonussen. Barclays hoefde geen beroep te doen op financiële steun van de overheid, maar maakte wel gebruik van maatregelen die de Britse centrale bank genomen heeft om meer liquiditeit in de markt te pompen.

Het Zwitserse voedingsconcern Nestlé trekt zich tijdelijk terug uit Zimbabwe. De veiligheid van de medewerkers kan volgens Nestlé niet langer worden gegarandeerd. De fabriek van Nestlé in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare kreeg onaangekondigd bezoek van medewerkers van de overheid. De ambtenaren dwongen het bedrijf een vrachtwagen met melk uit te laden. Volgens het concern arresteerde de politie vervolgens twee lokale managers zonder te melden om welke reden de mannen werden opgepakt. Dezelfde dag zouden zij weer zijn vrijgelaten. In dergelijke omstandigheden zijn normale werkomstandigheden volgens Nestlé niet langer mogelijk. Nestlé maakte in oktober bekend dat het niet langer melk afneemt van acht boerderijen, waaronder een zuivelbedrijf dat zou toebehoren aan president Robert Mugabe.

Eastman Kodak en Samsung Electronics hebben een schikking getroffen in een conflict over octrooien voor digitale cameratechnologie. Samsung betaalt Kodak een niet nader genoemd bedrag voor Kodak-octrooien. De Amerikaanse International Trade Commission (ITC) had eerder geoordeeld dat Samsung twee octrooien van Kodak heeft geschonden. Daarbij werd gesteld dat de mobiele telefoons met camera van Samsung technologie bevatten waarop Kodak al langer het alleenrecht heeft. Indien beide partijen niet tot een definitieve schikking zouden zijn gekomen, zou de Amerikaanse commissie de invoer van de omstreden Samsung-telefoons in de Verenigde Staten kunnen verbieden hebben. Naast een schikkingsbedrag zijn Kodak en Samsung ook licentierechten voor de toekomst overeengekomen voor meerdere octrooien, waaronder de patenten waarover nu werd gestreden.

Bierproducent AB InBev neemt City Beverage-Illinois, zijn distributie-activiteiten die door het Amerikaanse bedrijf Soave Enterprises worden verzorgd, over. City Beverage-Illinois, gevestigd in Detroit, is één van de belangrijkste Amerikaanse distributeurs van AB InBev. De bierproducent bezat al 30 procent van City Beverage-Illinois en neemt nu ook het resterende pakket van 70 procent overgenomen. Sinds het Amerikaanse Anheuser-Busch in november vorig jaar werd overgenomen door het Belgisch-Braziliaanse InBev, maakte het concern bekend om zijn distributiekanaal zoveel mogelijk in eigen beheer te willen hebben in plaats van beroep te doen op externe partners. Amerikaanse media meldden eerder al dat AB InBev in de Verenigde Staten distributeurs aan het opkopen was en aangekondigd had die strategie nog te zullen verder doorzetten.

De verloning van Robert Iger, chief executive van het Amerikaanse mediaconcern Walt Disney, valt dit jaar met 28 procent terug tot 29 miljoen dollar. Het concern heeft dit jaar te lijden gehad onder de economische crisis, hoewel de raad van bestuur Iger prees voor zijn snelle reactie op de uitzonderlijk moeilijke economische omstandigheden. De inkomsten van Disney zijn dit jaar met 25 procent gedaald tot 3,3 miljard dollar. Iger krijgt een salaris van 2,04 miljoen dollar, 6,34 miljoen dollar aan aandelen-inkomsten, een bonus van 9,25 miljoen dollar, aandelenopties ter waarde van 8,31 miljoen dollar en een aantal andere compensaties ter waarde van 3,08 miljoen dollar. Het bedrijf zegt met de verloning een passende compensatie uit te keren die beantwoordt aan de concurrentiële markt voor managementtalent, zodat men in staat blijft om waardevolle mensen aan te trekken.

Het mijnconcern Rio Tinto heeft een overnamebod van het Australische bedrijf Amcor voor vier afdelingen van zijn filiaal Alcan Packaging aanvaard. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2 miljard dollar. Amcor neemt de verpakkingsafdelingen voor tabak en geneesmiddelen van Alcan Packaging over. Ook de Europese en Aziatische voedingsverpakking van Alcan zal naar Amcor worden overgeheveld. De Europese Commissie heeft de transacties inmiddels goedgekeurd, maar moet nog wel de toelating krijgen van de Amerikaanse concurrentie-autoriteiten. Rio Tinto nam twee jaar geleden Alcan over, maar werd door zijn zware schuldenlast verplicht om een aantal activiteiten verder te verkopen. Eerder dit jaar maakte Rio Tinto bekend de Amerikaanse voedingsverpakking van Alcan voor een bedrag van 1,2 miljard dollar te verkopen aan het Amerikaanse bedrijf Bemis.

De microblogdienst Twitter heeft software-ontwikkelaar Mixer Labs overgenomen. Dit bedrijf is gespecialiseerd in locatie-specifieke diensten. Twitter lanceerde eerder dit jaar een geotagging-mogelijkheid. Hierdoor kunnen gebruikers van de dienst precies laten weten waar ze zich bevinden als ze een specifieke tweet verzenden. Met de overname van Mixer Labs wil de dienst deze functie verbeteren. Hoe dat gaat gebeuren, is nog onduidelijk. Mixer Labs was eerder al verantwoordelijk voor GeoAPI, een programmeerhulp voor ontwikkelaars die gebruik willen maken van locatie-specifieke diensten. Financiële details over de overname van Mixer Labs werd niet bekend gemaakt. De software-ontwikkelaar is de derde overname die Twitter doet. Eerder kocht het bedrijf de zoekmachine Summize en Values-of-N, het bedrijf achter post-it toepassing Stikkit en emailapplicatie I-Want-Sandy.

De bevolking van de streng religieuze Nederlandse gemeente Urk heeft meer dan vijfhonderd bezwaren ingediend tegen het milieu-effectenrapport van het Windpark Noordoostpolder. Er werd protest aangetekend tegen vrijwel alle aspecten van het rapport. Daarbij werd onder meer gewag gemaakt van horizonvervuiling, maar er zouden ook veel problemen gemaakt worden over de veiligheidsaspecten van het windpark. Een woorvoerder van de Stichting Erfgoed Urk stelt dat de bezwaren aantonen dat het windpark op lokaal niveau voor veel maatschappelijke onrust zorgt. In Windpark Noordoostpolder moeten 93 turbines met een hoogte van 120 meter komen. De indieners van de bezwaarschriften vonden het onder meer onbegrijpelijk dat de lichtvervuiling door de knipperlichten bovenop de turbines niet in het rapport werd vermeld.

De Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij Ryanair heeft aangekondigd haar binnenlandse vluchten in Italië vanaf eind januari tijdelijk stop te zetten, wegens een geschil met de Italiaanse autoriteiten over de identificatie van passagiers. De opschorting heeft betrekking op alle vluchten tussen de tien Italiaanse luchthavens waar Ryanair actief is. De luchtvaartmaatschappij wil zo protesteren tegen een bepaling van de Italiaanse luchtvaartautoriteit (Enac), die bepaalt dat Ryanair passagiers moet aanvaarden met een in Italië geldig identiteitsdocument, zoals een werkbewijs, een rijbewijs of een visvergunning. De Ierse luchtvaartmaatschappij wil echter enkel passagiers toelaten die beschikken over een paspoort of identiteitskaart en heeft beroep aangetekend tegen de bepaling. Dat beroep is uitgesteld.

De directie van het Britse snoepbedrijf Cadbury is door de Amerikaanse aandeelhouder Susan Dougherty voor de rechter gedaagd. Dougherty eist dat het Britse bedrijf het overnamebod van de Amerikaanse voedingsgroep Kraft Foods ernstig zou overwegen. De aandeelhouder wil dat de Amerikaanse rechter de top van Cadbury verplicht om ernstige onderhandelingen aan te knopen met Kraft Foods. De Amerikaanse groep heeft een vijandig bod van 16,8 miljard dollar gedaan op Cadbury, maar het Britse bedrijf wenst daar niet op in te gaan. Volgens Dougherty heeft Cadbury geen enkele geldige reden om het bod af te wijzen, dat naar haar mening een extra waarde zal creëren voor de aandeelhouders.Volgens Cadbury is de klacht van Dougherty ongegrond.

De Amerikaanse juwelenketen Zale gaat een aantal toekomstopties onderzoeken. De keten heeft zeven opeenvolgende kwartalen verlies geleden en ziet zich verplicht een herstructurering door te voeren. De juwelenverkoop in de Verenigde Staten heeft een zware terugslag gekend ten gevolge van de economische crisis en de stijgende werkloosheid. Dat leidde tot de teloorgang van ketens zoals Finlay en Fortunoff. Het voorbije jaar leed Zale een verlies van 189,5 miljoen dollar. Het voorbije kwartaal werd een verlies gemeld van 57,6 miljoen dollar. De keten heeft het voorbije boekjaar meer dan tweehonderd vestigingen gesloten. Ook de verkoop van de merken Bailey, Banks & Biddle aan Finley, heeft Zale een belangrijke verliespost opgeleverd. In Noord-Amerika heeft de keten meer dan 1.900 winkels.

Het Spaanse nutsbedrijf Gas Natural zal zijn belang in zijn Mexicaanse subdivisies verminderen. Het Spaanse bedrijf heeft een akkoord bereikt met het Japanse handelshuis Mitsui en Tokyo Gas over de verkoop van een belang van 76 procent in zeven Mexicaanse nutsbedrijven. Gas Natural zal het belang in zijn Mexicaanse dochter terugdringen tot 24 procent. Met de transactie zou een bedrag van 1,02 miljard euro zijn gemoeid. Mitsui en Tokyo Gas hebben volgend jaar de mogelijkheid om ook de resterende aandelen over te nemen. De desinvesteringen kaderen in het terugdringen van de schulden van het bedrijf. Gas Natural heeft veel kapitaal gestoken in het overnemen van zijn Spaanse concurrent Unión Fenosa. De Mexicaanse activiteiten kwamen twee jaar geleden in handen van Gas Naturel na een overeenkomst met Electricité de France en Mitsubish.

De Japanse conglomeraten Nippon Oil en Nippon Mining, die in april van volgend jaar zullen samengevoegd worden, zullen tegen het einde van het eerste kwartaal van 2011 drie raffinaderijen sluiten en de capaciteit van een vierde eenheid gevoelig terugschroeven. Daarmee wil Nippon inspelen in de dalende vraag naar brandstof op de Japanse markt. De drie raffinaderijen die worden gesloten, hebben een gezamenlijke capaciteit van 204.000 vaten per dag. Tegen de helft van het volgende decennium wil Nippon de capaciteit teruggeschroefd hebben met 600.000 vaten per dag. Dat is ongeveer 20 procent van de totale capaciteit. Die operatie zou een kostenbesparing van 1,1 miljard dollar per jaar moeten opleveren. De dalende vraag naar brandstof is het gevolg van de veroudering van de Japanse bevolking en energiebesparingen.

Meer Nieuws

10:32 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-12-09

Taiwan claimt grootste zonnepark van Azië

Taiwan heeft een park zonnepanelen van twee hectaren in gebruik genomen. De panelen hebben een capaciteit van één megawatt en is volgens de regering van Taiwan het grootste zonnepanelen-project van Azië. Eén megawatt zonne-energie is voldoende om duizend woningen van energie te voorzien. Het project zou ertoe moeten leiden dat Taiwan de uitstoot van koolstofdioxide met 660 ton tot 700 ton per jaar zou kunnen terugschroeven. Taiwan is voor zijn energievoorziening nagenoeg volledig afhankelijk van import, maar heeft een aantal ambitieuze doelstellingen opgezet voor hernieuwbare energiebronnen.Taiwan verwacht dat zijn zonne-energie tegen het einde van het volgende decennium een waarde zal hebben van 6,25 miljard dollar. Taiwan hoopt door belastingsvoordelen volgend jaar tot 500 megawatt capaciteit aan zonnepanelen te kunnen laten plaatsen.

Het zonnepark in de regio Kaohsiung, die het hele jaar kan genieten van zonneschijn, werd uitgerust met 141 grote zonnepanelen, die volgens de Atomic Energy Council van Taiwan één megawatt elektriciteit kunnen genereren. De Atomic Energy Council is ook verantwoordelijk voor duurzame energie. "Het zonnepark heeft een totale oppervlakte van twee hectaren," aldus het magazine Red Orbit. "Daarbij wordt gebruik gemaakt van schotelreflectoren en optische concentraties om het zonlicht in dichtere bundels samen te brengen. De elektriciteitsproductie van het zonnepark kost ongeveer 6 dollar tot 8 dollar, terwijl de productiekosten van een traditionele zonnecentrale ongeveer 3 dollar kost. De bouw van het zonnepark in Kaohsiung, een pilootprogramma van het Institute of Nuclear Energy Research, koste 8,34 miljoen dollar."

Het parlement van Taiwan heeft in juni van dit jaar een nieuwe wet aangenomen voor hernieuwbare energie. Daardoor moeten er de volgende twintig jaar 6.500 megawatt tot 10.000 megawatt hernieuwbare energiebronnen worden geïnstalleerd. Op dit ogenblik 2.278 megawatt hernieuwbare energie geïnstalleerd. Dat is 5,8 procent van de totale geïnstalleerde capaciteit. Stephen Shu-hung Shen, minister van milieuzaken van Taiwan, stelt dat Taiwan ook de eerste groeimarkt is die een wet op de uitstootbeperking voor broeikasgassen uitbouwt. Shen voegt er echter aan toe dat de overheid ervoor moet zorgen dat die strikte reglementering niet ten koste gaat van de internationale concurrentiekracht en er moet voor zorgen dat de dreiging van een potentiële toekomstige klimaatcrisis kan worden omgevormd tot zakelijke kansen.

20:45 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: energie, milieu, taiwan, zonnepark |  Facebook |

Staat Washington wil uitstootneutrale overheid

Washington wil de eerste Amerikaanse staat worden met een overheid die tegen het einde van het volgende decennium uitstootneutraal werkt. Dat heeft Chris Gregoire, gouverneur van Washington, aangekondigd. Gregoire zegt aan het departement voor ecologie gevraagd te hebben om zakelijke modellen en strategieën te ontwikkelen om die doelstelling te bereiken. Die modellen zouden een blauwdruk moeten vormen voor andere overheidsdepartementen, maar ook voor de industrie en de inwoners van de staat. Chris Gregoire voert daarbij aan dat er niet alleen gepraat moet worden over klimaatverandering, maar dat er ook daadwerkelijk actie moet worden ondernomen. Er moet volgens haar bovendien niet gewacht worden op federale maatregelen, maar moet er voor eigen deur worden geveegd.

Ted Sturdevant, directeur van het ministerie van ecologie van Washington, denkt onder meer aan het inzetten van elektrische wagens, wanneer die op de markt zijn en wanneer ook de ondersteunende infrastructuur is aangelegd. Daarnaast ziet Sturdevant ook mogelijkheden in het gebruik van hernieuwbare energie, een verdere beperking van de afvalproductie en de recuperatie van afval. "We zullen gaan kijken naar voorbeelden elders in de wereld," merkt Sturdevant op. "Bruikbare projecten zullen in Washington geïmplementeerd worden en we zullen de bevolking bewijzen dat deze maatregelen mensen niet bezorgd hoeven te maken en ook niet veel hoeven te kosten." Tegen het einde van de maand januari zou Sturdevant een plan met initiële projecten aan gouverneur Gregoire willen voorleggen.

Chris Gregoire maakte ook bekend dat Washington een budget 5 miljoen dollar ter beschikking zal stellen om bedrijven, overheidsdiensten en organisaties te helpen bij het implementeren van energie-efficiënte projecten. Bovendien wil zij dat de financiële instellingen een budget van 50 miljoen dollar aan leningen voor energie-efficiënte projecten bij gezinnen en bedrijven ter beschikking zullen stellen. Gregoire zegt samen met haar collega's Jim Doyle en Arnold Schwarzenegger, de gouverneurs van respectievelijk Wisconsin en Californië, duidelijk te maken dat vele staten aan klimaatmaatregelen werken en daadwerkelijke vorderingen maken. Chris Gregoire zegt daarbij te willen bewijzen dat het invoeren van klimaatregelen ook tot kostenbesparingen kan leiden.

20:39 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: klimaat, uitstoot, washington |  Facebook |

Venezuela dreigt autobouwer Toyota te verbannen

De Venezolaanse president Hugo Chavez dreigt ermee de Japanse autoconstructeur Toyota Motor te verbannen indien die weigert te voldoen aan de opgelegde productiequota en technologie-overdracht. Chavez verklaarde dat Toyota heeft geweigerd om vierwiel-modellen te bouwen voor het Venezolaanse openbaar vervoer. De Venezolaanse president eist dat Toyota wagens levert die gebruikt zouden kunnen worden om inwoners naar de sloppenwijken van Caracas te vervoeren. Hij kondigde aan te zullen laten onderzoeken waarom Toyota niet op die verplichting wenst in te gaan. Hij voegde er aan toe dat ook de Amerikaanse autobouwers General Motors en Ford Motor weigeren om hun technologie ter beschikking te stellen. Zij lopen volgens Chavez het risico vervangen te worden door Russische en Chinese autobouwers. Chavez heeft sinds zijn aantreden als president tien jaar geleden eerder al de petroleumsector, nutsvoorziening en metaalindustrie genationaliseerd.

Tijdens zijn jongste toespraak heeft Hugo Chavez zwaar uitgehaald naar de buitenlandse autofabrikanten. Hij waarschuwde hen dat ze hun technologie moeten delen met lokale producenten. Indien ze op die eis niet willen ingaan, zullen ze volgens Chavez het land moeten verlaten. Chavez richtte zijn pijlen in het bijzonder op Toyota, die volgens hem niet voldoende vierwiel aangedreven auto’s, bestemd voor openbaar vervoer, produceert voor Venezuela. Hij kondigde een onderzoek aan naar Japanse fabrikant, die een fabriek heeft in Venezuela waar meer dan 2.000 mensen werken. Chavez dreigde ermee fabrieken van bedrijven die niet willen meewerken, te zullen onteigenen. Een woordvoerder van Toyota zei in een reactie zich niet bewust te zijn van een conflict met de Venezolaanse regering. Toyota heeft bijna dertig jaar een productie in Venezuela en assembleert er onder meer de compacte Corolla, het suv-model Land Cruiser en het vrachtwagenmodel HiLux.

"We zijn niet geïnteresseerd in deze traditionele bedrijven die hier vijftig jaar of langer actief zijn, maar nooit hun technologie ter beschikking hebben gesteld," aldus Chavez. "Ik stel dan ook voor dat zij hun activiteiten in Venezuela opdoeken en vertrekken. We zullen dan beroep doen op Russische, Wit-Russische en Chinese producenten, die wel bereid zijn om hier wagens te bouwen." In Venezuela is de autoproductie en de verkoop het afgelopen jaar zwaar achteruit gegaan. Dat is onder meer te wijten aan vakbondsstakingen en overheidsmaatregelen die het bemoeilijkten om onderdelen en afgewerkte auto's in te voeren. De import van auto's lag in november van dit jaar 40 procent lager dan tijdens dezelfde maand vorig jaar. De productie viel tijdens de eerste elf maanden van dit jaar met 17 procent terug tegenover dezelfde periode vorig jaar. De autoverkoop in Venezuela bereikte twee jaar geleden een hoogtepunt. Toen werden er 491.899 wagens verkocht.

20:34 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: venezuela, toyota, automotive |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende