04-01-10

Chinese recordverkoop voor autobouwer General Motors

De Amerikaanse autobouwer General Motors heeft samen met zijn lokale partners op de Chinese markt het voorbije jaar 1,8 miljoen wagens verkocht. Dat is een stijging met 67 procent tegenover vorig jaar. General Motors maakt gewag van een absoluut record, grotendeels te danken aan belastingsverminderingen en andere maatregelen van de Chinese overheid om de autosector te ondersteunen. Voor General Motors en andere autoconstructeurs is de Chinese markt cruciaal om de autoverkoop op te drijven en de terugval in andere regio's op te vangen. In China werden in negen van elf maanden van vorig jaar meer auto's verkocht dan in Verenigde Staten. De definitieve cijfers voor de maand december moeten nog worden bekend gemaakt. De activiteiten van General Motors in China kennen een snelle groei. Het Amerikaanse bedrijf gaat met een Chinese partner ook auto's produceren in India.

General Motors zegt tijdens de maand december in China 189.793 wagens verkocht te hebben. Dat is een stijging met 96,6 procent tegenover dezelfde maand vorig jaar. "De Chinese markt heeft het voorbije jaar uitstekend gepresteerd," aldus Kevin Wale, president van GM China, tegenover het persbureau Associated Press. "Maar het heeft er alle schijn van dat dit jaar nog beter zal worden. De vooruitzichten van de sector ogen bijzonder goed en we verwachten dan ook een verdere omzetgroei, al zal die mogelijk wel wat vertragen tegenover vorig jaar." De Chinese regering heeft het voorbije jaar een aantal ondersteunde maatregelen genomen om autobezitters aan te moedigen om over te schakelen op milieuvriendelijker en energie-efficiëntere wagens. Het grootste gedeelte van die steun is gegaan naar de Chinese bouwers van compactere wagens, maar ook buitenlandse producenten zagen de omzet stijgen.

General Motors en andere autobouwers mikken in de kleinere Chinese steden vooral op consumenten die op zoek zijn naar een eerste wagen. Ook buiten de rijkere Chinese oostkust-regio begint de welvaart immers te stijgen en de autoconstructeurs zien daar een doelpubliek om de verkoop op te drijven. General Motors heeft in China een samenwerking met Shanghai Automotive Industries Corporation (SAIC) en Wulling. Die joint venture is volgens General Motors de eerste Chinese autogroep die op één jaar tijd meer dan één miljoen wagens heeft verkocht. De joint venture zou volgens het Amerikaanse concern 1,06 miljoen exemplaren hebben verkocht. Dat is een stijging met 63,9 procent tegenover het jaar voordien. Een joint venture tussen General Motors en Shanghai Automotive realiseerde een groei met 63,3 procent tot 727.620 exemplaren.

14:37 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: china, general motors, automotive, saic, wulling |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.