17-01-10

Online reclamenetwerken gedomineerd door grote internetbedrijven

Hoewel de sector van de online reclamenetwerken bijzonder omvangrijk is en gekenmerkt wordt door een ononderbroken instap van technologie-startups, blijft het platform meer dan ooit gedomineerd door de allergrootste internetbedrijven, zoals AOL, Yahoo, Google en Microsoft. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau ComScore over de activiteiten van de online reclamenetwerken in de Verenigde Staten. Daarbij wordt opgemerkt dat deze vier internetbedrijven vier van de vijf grootste online reclamenetwerken domineren. ValueClick, dat ongeveer één decennium actief is, is de enige speler die zich daartussen heeft kunnen wringen en geen portal of zoekmachine is. ValueClick stond tijdens de maande december vorig jaar in de rangschikking van ComScore op een vierde plaats, met meer dan 170 miljoen unieke gebruikers.

Op de eerste plaats in de rangschikking stond AOL Advertising, dat onder meer Advertising.com overkoepelt, op een eerste plaats met 187 miljoen unieke gebruikers. AOL Advertising realiseerde daarmee een groei van 8 procent tegenover dezelfde maand het jaar voordien. Op de tweede plaats volgde het reclamenetwerk van Yahoo met meer dan 180 miljoen unieke gebruikers, gevolgd door het reclamenetwerk van Google met ruim 178 miljoen gebruikers. Daarmee liet Google een stijging met 13 procent optekenen tegenover het jaar voordien. De grootste groei werd echter opgetekend door het Microsoft Media Network, dat een stijging met 31 procent liet optekenen tot 165,5 miljoen gebruikers. Andere grote netwerken zijn Collective Media (153,9 miljoen gebruikers), AudienceScience (146,4 miljoen gebruikers) en Fox Audience Network (157 miljoen gebruikers).

Volgens ComScore zijn er in de Verenigde Staten op dit ogenblik driehonderd tot vierhonderd online reclamenetwerken actief. Tenminste vijftien van die netwerken hebben meer dan 138 miljoen unieke gebruikers. Dat is een groot gedeelte van de totale Amerikaanse online populatie. "Het is dan ook duidelijk dat de meeste netwerken grotendeels een gezamenlijk publiek hebben," merkt het onderzoeksbureau op. Er wordt aan toegevoegd dat acht netwerken elk minstens 75 procent van de totale Amerikaanse online bevolking bereiken. De onderzoekers voegen er aan toe dat reclamenetwerken een krachtig platform blijven om een omvangrijk publiek te bereiken. Tegelijkertijd slagen ze er volgens de onderzoekers echter ook steeds beter in om doelgericht een specifiek en geïnteresseerd publiek te bereiken.

18:24 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet, reclamenetwerk |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.