29-01-10

Oxford en Cambridge blijven Britse universiteitswereld domineren

De Britse universiteitswereld blijft gedomineerd door Oxford en vooral Cambridge. Dat blijkt uit de Good University Guide van de Britse krant The Times. De universiteitsgids stelt wel dat er in de Britse universiteitswereld een aantal ongewone verschuivingen plaats hebben, maar Oxford en Cambridge daardoor weinig worden geraakt. Volgens de universiteitsgids kunnen slechts een dozijn instellingen in één van de tweeënzestig verschillende disciplines Oxford of Cambridge van de toppositie weghouden. Meestal gaat het in dat geval bovendien over studies die in Oxford of Cambridge niet worden aangeboden. Cambridge alleen al eist de toppositie in vijfendertig disciplines op, maar heeft wel het leiderschap in vijf vakgebieden verloren, al werden ook drie nieuwe domeinen binnengehaald. Oxford verloor zijn meesterschap in negen onderwerpen, waaronder echter enkele heel belangrijke, zoals geneeskunde en economie.

Na Cambridge en Oxford volgt de unversiteit van Loughborough op een derde plaats. Loughborough is volgens de universiteitsgids toonaangevend in sportwetenschappen, bouwkunde en bibliotheekwetenschappen. De universiteiten van Edinburgh, Glasgow en Warwick haalden elk twee topposities. Verder blijkt dat de universiteit van Sheffield naast Oxford en Cambridge het grootste aantal top tienplaatsen wist te behalen. De naam van Sheffield kwam immers terug in de top tien van zevenentwintig disciplines. Anderzijds wordt opgemerkt dat de universiteit van Bath op het vlak van architectuur toonaangevend is en daarbij Cambridge, Edinburgh en het University College London achter zich laat, hoewel die drie instellingen in de algemene klassering veel hoger gerangschikt staan.

Glasgow doet hetzelfde op het gebied van tandheelkunde, terwijl Liverpool uitblinkt op het gebied van diergeneeskunde. In landbouwkunde staat de universiteit van Reading aan de top. De onderzoekers voegen er aan toe dat het marktleiderschap in een discipline bijzonder aantrekkelijk kan zijn voor werkgevers die vacatures hebben in dat vakgebied en op zoek zijn naar kandidaten met een belangrijke vakkennis. De onderzoekers voegen er aan toe dat rechten bij de Britse universiteiten het meest populaire aanbod zijn. Ook geneeskunde en Engelse taalkunde staat bovenaan in de Britse universiteitswereld. In de rangschikking wordt sportwetenschappen voor het eerst gescheiden van de categorie toerisme en ontspanning. Dat benadrukt volgens de onderzoekers de grotere marktinteresse voor het vakgebied.

13:12 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: onderwijs, cambridge, oxford |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.