31-01-10

India concurrent China voor Afrikaanse grondstoffen

India wil zijn economische aanwezigheid op de Afrikaanse markt verhogen en gaat daarmee de confrontatie aan met China voor de grondstoffenvoorraad van het Afrikaanse continent. India heeft daarvoor energiecontracten ondertekend met olieproducenten Angola en Nigeria. Tot nu toe is India achtergebleven tegenover de agressieve toenaderingspogingen van China tot Afrikaanse landen om zich te kunnen verzekeren van de rechten op energie en grondstoffen. China heeft immers zijn grote financiële reserves aangewend om in Afrika wegen en spoorwegen en in Malawi zelfs een nieuw parlement te bouwen en daarmee goodwill te winnen in Afrika. Inmiddels zijn minstens een half miljoen Chinese arbeiders actief in verschillende projecten op het Afrikaanse continent.

"Het Indiase democratische systeem en de bureaucratie hebben ervoor gezorgd dat het land minder snel activiteiten kan ontplooien op de Afrikaanse markt en er ook minder mogelijkheden zijn om grote projecten te ontwikkelen, aangezien de Indiase regering voor al zijn investeringen verantwoording moet afleggen aan het parlement," aldus het persbureau AFP. "India heeft nu echter twee belangrijke missies uitgestuurd onder leiding van olieminister Murli Deora naar Soedan, Nigeria, Angola en Oeganda. Het Indiase concern Oil and Natural Gas Corporation (ONGC) sloot daarbij contracten voor een bedrag van 359 miljoen dollar aan investeringen in Nigeria en een akkoord een voor joint venture rond de exploratie en raffinage in Angola, wat gezien wordt als een voorloper op een bredere toekomstige overeenkomst."

Nigeria is al de belangrijkste Afrikaanse handelspartner van India met een jaarlijkse waarde van 10 miljard dollar. De Indiase olieminister Deora merkte in de Nigeriaanse hoofdstad Lagos op dat India die samenwerking verder wil uitbreiden. Onder meer het Indiase gasbedrijf Gail heeft interesse getoond in gasprojecten in Angola en Nigeria, de twee belangrijkste olieproducenten van Afrika. India heeft ook voorgesteld om miljarden te investeren in de bouw en renovatie van raffinaderijen in Angola en Nigeria, die onvoldoende ruwe olie kunnen verwerken om in hun brandstofbehoeften te voldoen. Volgens Edward George, specialist Afrika-China van de Economist Intelligence Unit in Londen, probeert India al langer voet aan grond te zetten in Angola en moeten de nieuwe evoluties gezien worden als een belangrijke ontwikkeling.

14:44 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: china, afrika, india |  Facebook |

Chinese economie kan groeitempo niet blijven vasthouden

De Chinese economie kan zijn huidig groeitempo niet aanhouden met dezelfde praktijken die van het land de grootste producent van broeikasgassen ter wereld heeft gemaakt. Dat heeft Yvo De Boer, de klimaattopman van de Verenigde Naties, gezegd tijden het World Economic Forum in de Zwitserse stad Davos. De Chinese economie kent op dit ogenblik een groei van 8,9 procent per jaar, maar dat tempo kan volgens De Boer met het huidige economische model niet worden aangehouden. Dat is volgens De Boer fysiek onmogelijk. De klimaattopman van de Verenigde Naties heeft grote kritiek op de regeringen, zowel van rijke als arme landen, voor hun gebruik aan inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen terug te schroeven. Eerder al had hij daarvoor grote kritiek op de Verenigde Staten, Japan en andere geïndustrialiseerde landen.

"De Chinese regering zegt belangrijke inspanningen te doen om de uitstoot van broeikasgassen terug te brengen," aldus de financiële nieuwsdienst Bloomberg. "De Chinese regering zegt zichzelf het doel vooropgesteld te hebben om de uitstoot van koolstofdioxide per eenheid bruto binnenlands product tegen het einde van dit decennium met 40 procent tot 45 procent terug te brengen." De uitstoot van de Chinese economie zijn sinds het begin van deze eeuw meer dan verdubbeld, te wijten aan een groeitempo van meer dan 6 procent per kwartaal. In het vierde kwartaal van vorig jaar werd nog een groei met 10,7 procent opgetekend. Uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van energie blijkt dat China vier jaar geleden de Verenigde Staten heeft voorbij gestoken als de grootste uitstoot van koolstofdioxide uit fossiele brandstoffen.

De Boer krijgt bij zijn kritiek op de regeringen steun van het Amerikaanse democratische congreslid Edward Markey. "Die wijst erop dat er nu eenmaal geen afdeling intensieve diensten is voor planeten," aldus Bloomberg. "De planeet aarde heeft koorts en er moet samen worden opgetreden tegen de klimaatverandering." De Boer voegde er aan toe dat de tijd van speeches achter de rug is. De Amerikaanse regering heeft inmiddels in een schrijven aan De Boer gemeld dat de Verenigde Staten verder gaat met zijn plannen om de uitstoot van broeikasgassen tegen het einde van het decennium met 17 procent terug te dringen. De Verenigde Staten hadden die belofte eerder ook al gedaan tijdens de internationale klimaatconferentie in de Deense hoofdstad Kopenhagen.

13:43 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: china, klimaatverandering, economie |  Facebook |

Boekenlectuur is ongevoelig voor economische crisis

Boekenlectuur is crisisbestendig. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek van uitgever Harlequin Enterprises. Daarbij wordt opgemerkt dat driekwart van de Amerikaanse bevolking toegeeft door de economische crisis bereid te zijn om vakanties, restaurantbezoek, bioscoopbezoek en zelfs shopping te willen opgeven, maar niet zonder boeken te kunnen. Op een tweede plaats van de absoluut onmisbare prioriteiten staat restaurantbezoek (11 procent), gevolgd door shopping (7 procent), vakanties en bioscoopbezoek (3 procent). De onderzoekers merken daarbij op dat de economische recessie ertoe leidt dat de donkere kanten van hebzucht, verleiding en bevrediging, maar tegelijkertijd wordt er ook een terugkeer naar de eenvoudigste geneugten van het leven opgemerkt.

De onderzoekers stellen dat seks voor 50 procent van de ondervraagde mannen de belangrijkste verleiding is. Bij vrouwen is voeding daarentegen de verleiding waaraan men het moeilijkste kan weerstaan (56 procent). "De geslachten verschillen voor Harlequin ook in hun jachtgedrag," merken de onderzoekers op tegenover het persbureau Reuters. "De helft van de mannen vindt het schadeloos om achter iemand te begeren die niet zijn partner is. Bij vrouwen is dat slechts 33 procent. Bovendien bleek dat één op vijf vrouwen en bijna de helft van de mannen al ooit de verleiding heeft gehad om zich in te laten met de partner van een vriend. Ook geeft 20 procent van de Amerikaanse vrouwen toe om ongezien geld te hebben genomen uit de portefeuille van hun partner.

De economische recessie en de hoge werkloosheidscijfers hebben volgens Harlequin ook geleid tot een grotere concurrentie en grotere verleidingen op de werkvloer. "Daarbij blijkt dat 48 procent van de ondervraagden toegeeft al eens stiekem naar het loonbriefje van een collega te hebben gekeken," merken de onderzoekers op. "Bovendien geeft 15 procent van de mannen en 10 procent van de vrouwen toe al eens een collega gesaboteerd te hebben. Het is verbazend dat zoveel mensen toegeven zich daaraan schuldig gemaakt te hebben, maar wellicht heeft dat te maken met de concurrentie op de arbeidsmarkt. Bovendien geeft 8 procent van de mannen en vrouwen toe al eens de eer opgestreken te hebben voor werk dat door anderen werd gepresteerd.

13:19 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boek, human resources, lectuur |  Facebook |

Mogelijk nieuw musical-project voor The Who

Er is mogelijk een nieuw project van de Britse rockgroep The Who. Dat heeft gitarist-componist Pete Townshend gezegd in een interview met het Amerikaanse muziekmagazine Billboard. Townshend vertelde daarbij te werken aan de nieuwe musical Floss, over een meisje dat van paardrijden houdt en getrouwd is met een gepensioneerde muzikant. Townshend heeft naar eigen zeggen inmiddels een tiental songs klaar. Hij voegt er aan toe er niet zeker van te zijn dat Floss daadwerkelijk geschikt is als Who-project, maar hij zegt ervan overtuigd te zijn dat een aantal van de nummers vast en zeker in de smaak zullen vallen van Who-zanger Roger Daltrey. Er is volgens Townshend dan ook een behoorlijke kans dat van de musical een album zal worden gemaakt. Townshend componeerde eerder onder meer de rock-opera's Tommy, Quadrophenia, Lifehouse en A Quick One.

Townshend vertelde tegenover Billboard al geruime tijd te werken aan de nieuwe musical. "In november was het verhaal klaar," merkte Townshend op. "Sinds begin december heb ik al heel wat songteksten geschreven en een aantal demo's opgenomen." Centraal in het verhaal van Floss staat volgens de componist het angstgevoel voor de toekomst en de verantwoordelijkheid voor die toekomst, of het nu gaat om de klimaatverandering of het menselijk gedrag als agressor of bewaker van de wereldvrede. De Amerikaanse en Europese middenklasse ziet volgens hem weinig hoop in de toekomst en als artiest en songwriter wil hij naar eigen zeggen een aantal van die gevoelens reflecteren, maar ook demonstreren dat de muziek in die problematiek een rol heeft te vervullen.

The Who werd aangezocht om volgende maand een optreden te verzorgen tijdens de rust van de Super Bowl in Miami. Dat is het enige optreden dat de legendarische rockgroep dit jaar heeft gepland, naast een concertversie van Quadrophenia in de Royal Albert Hall in Londen voor het Teenage Cancer Trust in maart van dit jaar. De Super Bowl is voor The Who volgens Townshend de mogelijkheid om als vlaggendrager van de babyboomer-generatie naar buiten te treden, net zoals Paul McCartney, Tom Petty en The Rolling Stones dat eerder al hebben gedaan. The Who was één van de belangrijkste rockgroepen uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw, maar werd door het overlijden van de legendarische drummer Keith Moon en de al even beroemde bassist John Entwistle gehalveerd. De voorbije jaren is er echter opnieuw een grote belangstelling voor de muziek van de Britse groep.

12:46 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: the who, floss |  Facebook |

Maidenvlucht voor nieuw Russisch gevechtsvliegtuig

In Rusland heeft het gevechtsvliegtuig Sukhoi T-50 zijn eerste vlucht uitgevoerd. Het nieuwe stealth-vliegtuig moet bijdragen tot een modernisering van het verouderende Russische wapenarsenaal en moet een concurrent worden van de Amerikaanse F-22 Raptor. Volgens de Russische eerste minister Vladimir Poetin moeten er echter nog heel wat inspanningen worden geleverd om tegen het midden van dit decennium over te kunnen gaan tot een massaproductie. Het nieuwe gevechtsvliegtuig, dat met zijn stealth-technologie door radar moeilijk kan onderscheiden worden, werd ontwikkeld in de vestiging van Sukhoi in Komsomolsk-on-Amur. Die ontwikkeling gebeurde in samenwerking met India en betekent een belangrijke mijlpaal in de modernisering van het Russische wapenarsenaal, dat nog dateert uit de Sovjet-periode.

"Mikhail Pogosyan, directeur van Sukhoi, stelde ervan overtuigd te zijn dat het project zijn westerse rivalen verslaat op het vlak van kostenefficiëntie en niet alleen de slagkracht van de Russische en Indiase luchtmacht zal versterken, maar ook een belangrijk aandeel op de wereldmarkt zal veroveren," aldus BBC News. "Testpiloot Sergei Bogdan getuigde dat het vliegtuig gemakkelijk en comfortabel te besturen is." Sukhoi stelde dat de stealth-technologie van het vliegtuig zijn efficiëntie in het gevecht in alle weersomstandigheden verbetert. De Sukhoi T-50 heeft bovendien slechts een startbaan van driehonderd tot vierhonderd meter lengte nodig om op te kunnen stijgen. Bovendien kan het vliegtuig in de lucht aan supersonische snelheden worden bijgetankt.

Een aantal analisten is echter minder enthousiast over het nieuwe Russische gevechtsvliegtuig. "De Sukhoi T-50 is voorlopig niet meer dan een prototype en heeft zelfs geen nieuwe motor en geen nieuwe radar," aldus militair analist Pavel Felgenhauer. De lancering van de Sukhoi T-50 was oorspronkelijk al drie jaar geleden gepland, maar het project moest herhaaldelijk worden uitgesteld wegens technische problemen. Analisten stellen dat de modernisering van het Russische militaire apparaat in het algemeen wordt geconfronteerd met vertragingen en kwaliteitsproblemen. Sukhoi is de grootste Russische exporteur van militaire vliegtuigen en vertegenwoordigt ongeveer één kwart van de Russische wapenverkoop, die geraamd wordt op een bedrag van 7,4 miljard dollar per jaar. De grootst klant is India.

12:16 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: rusland, luchtvaart, wapenhandel, sukhoi |  Facebook |

Mens is niet het enige altruïstische wezen

Chimpansees kunnen even altruïstisch zijn dan de mens. Dat blijkt uit een onderzoek van het Duitse Max Planck Institute for Evolutionary Anthrolopogy. De onderzoekers voeren daarbij aan in het wild achttien gevallen geteld te hebben van chimpanseeweesjes die door een adoptie-ouders werden opgevangen. Er wordt daarbij opgemerkt dat de adoptie-ouders, zowel vrouwelijke als mannelijke chimpansees, bijzonder veel tijd en moeite besteden aan het beschermen van hun weeskinderen, zonder dat ze daar zelf ook maar enig voordeel bij hadden. Onderzoeksleider Christophe Boesch zegt geen andere voorbeelden te kennen dat onverwante weesdieren werden geadopteerd. De chimpanseeweesjes hadden hun genetische ouders verloren door predatoren, verwondingen en andere oorzaken.

"De adoptie-chimpansees werden aangetroffen in het Taï-oerwoud in Ivoorkust," aldus het magazine LiveScience. "Tot nu toe gingen de wetenschappers ervan uit dat altruïsme een exclusief menselijke karaktertrek was. Ook bij chimpansees in gevangenschap is nog maar zelden een geval van onbaatzuchtigheid opgemerkt." Altruïsme werd volgens Boesch altijd bestempeld als een cruciaal element bestempeld dat de mens deed verschillen van de dierenwereld. De bevindingen van de observaties bij de chimpansees in Ivoorkust moeten volgens hem dan ook leiden tot een grondige wijziging in het denken over de menselijkheid. De mens blijkt nu immers niet meer het enige wezen te zijn dat in staat is om zich altruïstisch op te stellen tegenover anderen. Dat adoptie in gevangenschap niet wordt opgemerkt, heeft volgens Boesch wellicht te maken dat het leven daar weinig gevaren oplevert.

Eerder al werd opgemerkt dat wilde chimpansees vaak voedsel, wat een belangrijke levensbron is, met elkaar delen. Volgens een aantal wetenschappers was dat een teken van altruïsme, maar volgens anderen moest dat bestempeld worden als een ruilhandel, waarbij het voor de dieren belangrijk was om bondgenoten te maken en er geen bewijzen geboden konden worden dat er later geen compensatie volgde. Adoptie is volgens LiveScience echter een duidelijke signaal van filantropie, aangezien de adoptie-ouders geen onmiddellijke beloning in het vooruitzicht hebben en wellicht gemakkelijker op hun eentje zouden kunnen overleven dan met een zorg voor een jong dier. Boesch stelt dat de adoptie in een aantal gevallen jaren duurde en vaak ook bijzonder intensief was. Opvallend is volgens Boesch ook dat ook mannelijke chimpansees bereid zijn tot adoptie van weesaapjes.

11:50 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: chimpansee, max planck |  Facebook |

Witte steden belangrijk wapen tegen klimaatverandering

Indien woningen wit zouden geschilderd worden, zou een belangrijke bijdrage geleverd worden tot de strijd tegen de warmteproductie van stedelijke agglomeraties en de klimaatverandering. Dat blijkt uit een rapport van het Amerikaanse National Center for Atmospheric Research (NCAR). Daarbij wordt opgemerkt dat een witte dakbedekking de zonnestralen weerkaatst, waardoor steden zouden kunnen afgekoeld worden en de effecten van de klimaatverandering zouden kunnen worden beperkt. De onderzoekers voeren daarbij wel aan dat de haalbaarheid van dergelijke projecten nog moet worden bewezen, maar hun idee heeft al wel de interesse gewekt van de Amerikaanse minister van energie Steven Chu en een aantal andere Amerikaanse bewindslieden.

"Het onderzoek heeft aangetoond dat witte daken, tenminste in theorie, een efficiënte methode kunnen zijn om de stedelijke warmteproductie te reduceren," benadrukt onderzoeksleider Keith Oleson tegenover het magazine LiveScience. "Het moet weliswaar nog aangetoond worden of het ook in de praktijk voor steden haalbaar is om de daken wit te laten schilderen, maar het idee op zich is minstens een verder onderzoek waard." Stedelijke agglomeraties zijn bijzonder gevoelig voor de klimaatverandering, te wijten aan het fenomeen van het zogenaamde stedelijke warmte-eiland. Geasfalteerde straten en daken en andere kunstmatige oppervlakte absorberen immers de hitte van de zon, waardoor de temperaturen van de steden gemiddeld één of twee graden celcius hoger liggen dan in landelijke gebieden. Witte daken verlagen ook de temperaturen binnen het gebouw, zodat minder energie moet worden verbruikt.

"Het is cruciaal om te begrijpen hoe de klimaatverandering een impact heeft op kwetsbare stedelijke gebieden, waar het grootste gedeelte van de wereldbevolking woont," voert Gordon Bonan, wetenschapper bij het National Center for Atmospheric Research, aan. "Witte daken zouden een gedeelte van de warmte terug naar de ruimte weerkaatsen en voor afkoeling zorgen. Witte oppervlaktes weerkaatsen immers het grootste gedeelte van het licht dat ze opvangen, terwijl zwarte oppervlaktes het grootste gedeelte van het licht absorberen." De mogelijkheid van een oppervlakte om licht te reflecteren wordt uitgerekend in albedo. Uit het model van het National Center for Atmospheric Research blijkt dat witte steden het effect van het warmte-eiland met ongeveer één derde zouden kunnen verminderen. Dat zou de temperatuur van de steden wereldwijd gemiddeld met 0,4 graden celcius kunnen doen dalen.

11:18 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: klimaatverandering, warmte-eiland |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende