27-02-10

Portsmouth eerste failliet in Engelse Premier League

Portsmouth Football Club is de eerste voetbalclub uit de Engelse Premier League die het faillissement moet aanvragen. Eigenaar Balram Chainrai heeft immers gezegd niet te geloven dat er een overnemer gevonden zal kunnen worden vooraleer het faillissement door een Londense rechtbank zal worden behandeld. De club heeft een schuld opgebouwd van 70 miljoen pond sterling. De Britse belastingsdienst eist een bedrag van 7,5 miljoen pond sterling van Portsmouth. Een faillissement zal de club volgens Chainrai toelaten als een financieel gezonde entiteit herop te staan. Bovendien zou de club ook een aantrekkelijk pakket worden voor een kandidaat-overnemer, die de nieuwe financiële middelen zou kunnen investeren in de heropbouw van de club in plaats van het afbetalen van de schulden. Door het faillissement verliest Portsmouth wel negen punten, wat de degradatie uit de Premier League betekent.

Portsmouth Football Club werd in 1898 opgericht. De club heeft dit seizoen al vier eigenaars gekend. Manager Avram Grant zegt te hopen dat het puntenverlies alsnog kan ongedaan gemaakt worden. "Voetbal wordt op het terrein gespeeld en niet in de bestuurskamers," merkte hij op. "Het puntenverlies is een kaakslag voor de spelers en de supporters, die niets te maken hebben met de financiële middelen van de club. Curator Andrew Andronikou hoopt van de Premier League alsnog de toestemming te krijgen om spelers te verkopen, hoewel het officiële transferseizoen achter de rug is. De opbrengsten van de verkochte spelers moeten de curator naar eigen zeggen werkkapitaal kunnen bezorgen voor de volgende twee maanden. Gunstkoopjes moeten volgens de curator echter niet worden verwacht.

De spelers en manager Grant zullen een gedeelte van hun loon moeten inleveren. Chief executive Peter Storrie heeft al aangekondigd de club te zullen verlaten wanneer er een koper is gevonden. Portsmouth kwam ook twaalf jaar geleden in zware financiële moeilijkheden, maar toen nam Milan Mandaric de club alsnog over. Mandaric deed zware investeringen in het team en zeven jaar geleden promoveerde club opnieuw naar de Premier League. Daarna begonnen echter de financiële moeilijkheden, onder meer te wijten aan hoge transferbedragen en spelerslonen. Twee jaar geleden won Portsmouth de Engelse beker. Daarvoor had de club echter wel 83,6 miljoen dollar geïnvesteerd in spelerslonen. Dat was 78 procent van de inkomsten. De curator stelt dat de club dringend terug moet naar de economische basisprincipes, waarbij duidelijk moet zijn dat een bedrijf niet met verlies kan werken.

19:36 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sport, premier league, faillissement, portsmouth |  Facebook |

Muziekstreams leveren artiesten bijzonder weinig op

Artiesten krijgen slechts een minieme vergoeding uit muziekstreams. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Amerikaanse muziekmagazine Billboard. Het muziekmagazine voert daarbij aan dat slechts tien artiesten het voorbije jaar meer dan 2.000 dollar hebben ontvangen van inkomsten uit internetradio. Op de eerste plaats staat zangeres Beyonce met een bedrag van 5.000 dollar. Slechts vijfentwintig artiesten kregen meer dan 1.000 dollar uit on-demand streams. Daar stond Michael Jackson, dankzij de grote interesse na zijn overlijden, op een eerste plaats met 10.000 dollar. In die bedragen zijn echter geen royalties omvat en gelden alleen voor de Verenigde Staten. Billboard stelt dat uit deze cijfers blijkt dat streams de artiesten weinig baat brengen, hoewel die marktsector werd bestempeld als één van de belangrijkste alternatieven voor de terugvallen traditionele inkomsten.

"Het geld uit deze muziekstreams verdwijnt in het niets met de inkomsten die artiesten genereren uit andere digitale kanalen," merkt Billboard op. "Dertien artiesten realiseerden het voorbije jaar minstens 200.000 dollar inkomsten aan digitale album-verkopen. Bij Michael Jackson liep dat zelfs op tot 800.000 dollar. Nog eens zesentwintig artiesten verdienden minstens 100.000 dollar uit de verkoop van album-downloads. Bij individuele tracks werden zelfs drie artiesten opgetekend die het voorbije jaar meer dan 1 miljoen dollar inkomen garandeerden uit downloads. Op de eerste plaats staat Lady Gaga. Bovendien waren er drieëndertig artiesten die meer dan 100.000 dollar genereerden uit de verkoop van individuele digitale verkopen. Bij de maandelijkse abonnementen werden zesentwintigt artiesten geteld met inkomsten van meer dan 100.000 dollar.

"Wanneer experts voorspelen dat online streaming de toekomst van de muziekindustrie zullen uitmaken, is het begrijpelijk dat artiesten en muzieklabels nerveus beginnen te worden," aldus Billboard. "Edgar Bronfman, chief executive van Warner Music Group, heeft dan ook al aangekondigd dat gratis streamingdiensten geen winsten opleveren voor de sector. Warner zal aan die trend volgens Bronfman dan ook niet deelnemen." Gehoopt werd dat gratis streamingdiensten de gebruiker zouden kunnen aanzetten om een budget vrij te maken voor betalende extra diensten, maar dat blijkt onvoldoende inkomsten te genereren. Toch stelt Billboard dat de gebruiker duidelijk gekozen heeft voor het streaming-model en de sector wellicht geen andere keuze heeft om daarin mee te gaan. Er moet volgens het magazine echter nog een lange weg worden afgelegd vooraleer de sector daarrond een winstgevende oplossing zal kunnen hebben uitgebouwd.

19:35 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: muziek, internet, stream |  Facebook |

Facebook verwerft Amerikaans patent op newsfeeds

De sociale netwerksite Facebook heeft in de Verenigde Staten een patent gekregen op de zogenaamde newsfeeds van real-time updates. Het patent geeft Facebook volgens analist Rob Enderle een potentieel wapen in handen om concurrenten af te houden in een online strijdtoneel waar sociale netwerken een cruciaal element vormen. Het patent treft mogelijk de microbloggingsite Twitter een regelrechte steek in het hart. Twitter biedt zijn gebruikers immers de kans op elk ogenblik berichten met elkaar uit te wisselen met tekstberichten van maximaal honderdveertig karakters. Enderle stelt echter dat Facebook met het patent niet alleen een bedreiging vormt voor Twitter, maar ook voor andere sociale netwerken, zoals MySpace. Volgens Enderle kan het zelfs als een defensieve taktiek beschouwd worden tegen Google.

"De lancering van de newsfeed vier jaar geleden was een keerpunt in de geschiedenis van Facebook en veranderde de manier waarop miljoenen gebruikers op de site informatie ontdekken en consumeren," aldus een woordvoerder van Facebook tegenover het persbureau AFP. Het bedrijf stelde echter geen uitspraken te willen doen over de belangrijkheid van het patent. In het patent is sprake van de uitvinding van een methode om een newsfeed te plaatsen in een sociale netwerkomgeving. Daarbij werd gewag gemaakt van commentaren en links die door gebruikers van sociale netwerken worden geplaatst om te delen met andere leden van de online gemeenschap. Gebruikers van Twitter en andere sociale netwerken met newsfeeds hebben al verbolgen gereageerd op de toekenning van het patent.

Maar volgens analist Rob Enderle worden niet alleen de sociale netwerken geviseerd door het patent. Ook andere grote internetbedrijven zouden erdoor kunnen worden geraakt. Enderle wijst erop dat Google onlangs zijn sociale netwerktoepassing Buzz heeft gelanceerd. Buzz heeft al heel wat kritiek gekregen op het gebied van onder meer inbreuken tegen de privacy, maar kan volgens Enderle door Facebook beschouwd worden als een bedreiging. Enderle stelt dat de sociale netwerksites er niet erg gelukkig mee zijn dat Google zich in hun wereld begeeft. Hij voegt er aan toe dat Facebook wellicht meer schrik heeft van een internetgigant zoals Google dan van zijn rechtstreekste concurrenten Twitter en MySpace samen. Waarnemers verwachten dat het patent door verscheidene partijen zal aangevochten worden.

Nieuwe media op gelijke hoogte in Olympische verslaggeving

Nieuwe media op gelijke hoogte in Olympische verslaggevingMobiele telefoons en internet worden steeds belangrijker om evenementen zoals de Olympische Spelen te volgen. Bovendien zal die trend in de toekomst alleen nog maar toenemen. Dat zegt Timo Lumme, directeur televisie en marketing bij het Internationaal Olympische Comité. Hij voegt er aan toe dat nieuwe media tijdens de Olympische winterspelen in Vancouver al evenveel verslaggeving hebben gebracht dan de traditionele nieuwskanalen. Door deze digitale media heeft het publiek van de Olympische evenementen zich volgens Lumme inmiddels tot 3,5 miljard mensen uitgebreid. Dat is de helft van de wereldbevolking. Hij voegt er aan toe dat digitale media evenveel uren verslaggeving brengen dan de traditionele kanalen. Een kwart van die digitale verslaggeving komt bovendien van mobiele media.

"Timo Lumme wijst erop dat het publiek door de nieuwe media het Olympisch gebeuren op een andere manier en ook op andere tijdstippen volgt," aldus het persbureau Reuters. "Dat betekent volgens hem niet dat de totale mediaconsumptie is gestegen." De Amerikaanse televisiezender NBC - die een recordbedrag van 2,2 miljard dollar heeft betaald voor de uitzendrechten van de Olympische Spelen in Peking en Vancouver, heeft al aangekondigd op de Olympische winterspelen verlies te zullen lijden. Lumme wou echter niet speculeren of dit in de toekomst zou kunnen leiden tot lagere biedingsprijzen. Hij voegde er aan toe dat het Olympisch Comité nooit een televisiezender verplicht heeft op bepaalde sommen te betalen, want het blijft een biedingsproces, waarbij het beste voorstel een contract krijgt."

Dat zal volgens Lumme ook in de toekomst niet veranderen. Hij voegde er aan toe alle vertrouwen te hebben dat de Olympische Spelen ook in de toekomst een topstatus zullen blijven genieten en er dus ook topprijzen zullen blijven geboden worden. De uiteindelijke prijs zal worden bepaald door marktmechanismen, waarop het Internationaal Olympisch Comité volgens hem geen enkele greep heeft. De online verslaggeving van NBC over de Olympische winterspelen heeft echter amper 33 miljoen kijkers getrokken. Een woordvoerder van de Amerikaanse zender zegt dan ook dat televisie het belangrijkste medium zal blijven. De consumptie van multimedia wordt volgens de woordvoerder ongetwijfeld bijzonder belangrijk, maar hij voegt er aan toe dat televisie nog lange tijd niet van de eerste plaats te verdrijven zal zijn.

19:33 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet, media, olympische spelen |  Facebook |

Belasting op junkfood leidt tot gezonder menu

Een belasting op junkfood is een meer efficiënte manier om het probleem van obesitas te bestrijden dan ervoor te zorgen dan een prijsverlaging voor gezonde voedingsproducten zoals fruit en groenten. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Amerikaanse University of Buffalo. Uit het onderzoek blijkt immers dat een prijsverlaging voor gezonde voedingsproducten ertoe leidt dat bij het winkelen het totale aantal calorieën van een aankoop wordt opgedreven. Een prijsverhoging van producten met veel calorieën en weinig voedingswaarde, bleek echter wel resultaat op te leveren. De aankoop van junkfood bleek immers drastisch teruggeschroefd te worden, waarbij die producten werden vervangen door gezondere voedingsproducten die minder calorieën omvatten. Op een week tijd zou het aantal aangekochte calorieën daardoor met 6,5 procent zijn gedaald.

"Het onderzoek heeft uitgewezen dat een zogenaamde zondetaks efficiënter is om huisvrouwen aan te zetten voedingsaankopen te doen met minder calorieën dan het verlagen van de prijs van gezond voeding," merkt onderzoeksleideer Leonard Epstein op tegenover het persbureau AFP. "Het verlagen van de prijs van gezonde voeding leidt er daarentegen toe dat er uiteindelijk in totaal meer calorieën worden aangekocht. Het geld dat op die manier werd uitgespaard op de aankoop van gezonde voeding, bleek vaak extra uitgegeven te worden aan producten zoals chips of frisdranken. Het subsidiëren van gezonde voeding lijkt dan ook geen ideaal middel te zijn om de volksgezondheid op het gebied van overgewicht te verbeteren. Maar wanneer de prijs van ongezonde voeding wordt opgetrokken, blijkt men wel degelijk over te stappen op gezondere alternatieven met minder calorieën."

Uit het experiment blijk dat een belasting van 10 procent ertoe leidt dat 14,4 procent minder producten met hoge gehaltes aan vetten en suikers worden gekocht. Daardoor zou het wekelijks menu van het gezin ongeveer 6,5 procent minder calorieën tellen. Uit de cijfers van het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention blijkt dat in de Verenigde Staten één of drie volwassenen en bijna één op vijf kinderen geconfronteerd worden met overgewicht. Er wordt in de Verenigde Staten onderzocht op welke manier dit probleem kan afgewend worden en hoe de bevolking aangezet kan worden tot gezondere eetgewoontes. Een prijsverlaging van gezonde voeding wordt daarbij als één van de alternatieven naar voor geschoven, maar dat is volgens de onderzoekers wellicht een verkeerde strategie.

19:32 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gezondheid, obesitas, voeding |  Facebook |

Amerikaans leger mag sociale netwerken gebruiken

Het Amerikaanse ministerie van landsverdediging heeft aan militairen de toestemming gegeven om sociale netwerken zoals Twitter en Facebook te gebruiken. Daarbij wordt opgemerkt dat de voordelen van sociale media opwegen tegen de mogelijke veiligheidsproblemen. Militairen die in contact komen met vertrouwelijke of geheime projecten krijgen echter geen toestemming om sociale media te gebruiken. Waarnemers stellen dat de beslissing echter een grote verandering zou kunnen betekenen voor het leger. Dat geldt onder meer voor de marines, waar het netwerk van sociale media op computers tot nu toe uitdrukkelijk was verboden. Een woordvoerder van het ministerie van landsverdediging stelt dat het leger de voordelen moet grijpen die door internet-toepassingen mogelijk worden gemaakt.

Onder meer zullen de websites gebruikt kunnen worden voor het recruteren van nieuwe militairen, public relations en de correspondentie met collega's en familie. De militaire hiërarchie mag sites nog wel op elk moment blokkeren als zij dit nodig achten in verband met de veiligheid. Het leger heeft met de nieuwe regelgeving ook rekening gehouden met de steeds grotere groep jonge soldaten. De jongere generatie militairen is immers gewend om sites zoals Twitter en Facebook te gebruiken. Ook de videosite Youtube, die eerder verboden terrein was, zal worden gedeblokkeerd. De website en een aantalsectorgenoten werden drie jaar geleden geblokkeerd, onder meer omdat ze teveel brandbreedte in beslag zouden nemen. Het Amerikaanse ministerie van defensie geeft toe in het verleden geen duidelijk online beleid gevoerd te hebben.

Een aantal critici van de versoepelde maatregelen wijst echter op het grotere gevaar van informatielekken en mogelijkheden die hackers zouden krijgen om in de netwerken van het Amerikaanse leger binnen te dringen. De nieuwe richtlijnen verplichten de militaire hiërarchie echter nog altijd om zich te verdedigen tegen cyberaanvallen en de toegang tot online pornografie te blokkeren. Ook goksites zijn verboden, net zoals websites die aanzetten tot haat en criminaliteit. Ook kan de hiërarchie de bandbreedte voor internet tijdelijk beperken, wat belangrijk kan zijn voor legereenheden die in het buitenland strijd leveren of gestationeerd zijn in afgelegen lokaties over de hele wereld. Het ministerie van landsverdediging zal het gebruik van het internet door het leger blijven controleren. Ook zullen er opleidingen komen over het verantwoord gebruik van het internet.

19:30 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: leger, verenigde staten, sociale media |  Facebook |

Vier op tien consumenten ziek door slechte voeding

Een verkeerde voeding was volgens 42 procent van de Amerikanen de oorzaak van een ziekte die ze de twee voorbije jaren hebben doorgemaakt. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Harris. Daarbij verwijst 69 procent naar een specifiek voedingsproduct. Daardoor heeft 26 procent van de patiënten het bewuste product definitief uit zijn menu geschrapt. Daarnaast geeft 15 procent aan dat ze ook vrienden, familieleden en collega's gewaarschuwd hebben voor de risico's die aan het product zijn verbonden. Daardoor wordt de impact van een individuele negatieve ervaring volgens de onderzoekers nog gevoelig uitgebreid. Harris voegt er aan toe dat 19 procent het bewust product wel op zijn menu heeft behouden, terwijl 10 procent het product sindsdien niet meer heeft gegeten, maar van plan is om dat in de toekomst wel opnieuw te doen.

De consumenten stellen volgens de onderzoekers in de eerste plaats vragen bij de veiligheid van verse producten (21 procent), gevolgd door ingeblikte producten (15 procent), andere verpakte etenswaren (14 procent) en diepgevroren voeding (13 procent). In totaal is volgens de onderzoekers driekwart van de Amerikanen toch wel enigzins bezorgd is over de veiligheid van de voedingsproducten. Daarbij komen opnieuw verse producten in eerste instantie naar voor (73 procent), gevolgd door verpakte producten (64 procent), ingeblikte voedingsproducten (59 procent) en diepgevroren producten (53 procent). Bij de verse producten gaat de bezorgdheid in eerste instantie naar vleesproducten (31 procent), gevolgd door gevogelte (23 procent), vis (20 procent), groenten (16 procent) en fruit (8 procent).

Uit een onderzoek van het bureau Nielsen blikt dat de Amerikanen opnieuw gezonder zijn gaan eten. De gezondheidsindex van Nielsen stond het voorbije jaar op 402 punten. Dat is een stijging met 33 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft volgens Nielsen onder meer te maken met het feit dat het publiek steeds meer teruggrijpt naar voedingsproducten die gezondheidsclaims naar voor schuiven rond vetgehaltes, calorieën, antioxidanten en natuurlijke bestanddelen. Uit de gezondheidsindex van Nielsen blijkt trouwens dat de consument vooral na nieuwjaar telkens weer extra aandacht besteed aan gezonde voeding. In de loop van het jaar kalven die goede voornemens echter gedeeltelijk weer af. Vooral tijdens de vakantiedagen en de eindejaarsperiode wordt veel minder aandacht besteed aan gezonde voedingsgewoontes.

14:45 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gezondheid, voeding |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende