15-03-10

Exxon Mobil schakelt steeds meer over op onconventionele bronnen

Het Amerikaanse petroleumbedrijf Exxon Mobil wil in de toekomst meer beroep doen op olieproductie op lokaties die moeilijk te bereiken zijn, zoals de oceaanbodem, het Noordpool-gebied en de teerzanden in de bevroren toendra van Canada. Het oppompen op deze lokaties is echter gevoelig duurder dan de olieproductie uit meer conventionele bronnen. Rex Tillerson, topman van Exxon Mobil, geeft toe dat er inderdaad een overstap bezig is naar meer onconventionele bronnen. Exxon Mobil is echter niet alleen met die keuzes. Gemakkelijker toegankelijke oliebronnen worden immers steeds zeldzamer, terwijl landen met dit soort bronnen ook een groter gedeelte van de winsten beginnen op te eisen. De hele sector wordt geconfronteerd met de verplichting om naar duurdere olie te boren.

"Bij de acht projecten die Exxon Mobil het voorbije jaar werden opgestart, mogen er drie gerekend worden tot de onconventionele sector," aldus CNNMoney.com. "Het ging om lng-terminals voor de kusten van Italië en Engeland en een project rond leisteen-olie in Colorado. Van de acht grote projecten die in de nabije toekomst worden gepland, behoren er echter zes tot de onconventionele sector. Het gaat om lng-installaties in Qatar en Texas, een Noordpool-project op het eiland Sakhalin voor de Russische kust, twee diepwater-projecten voor de kust van Angola en een teerzanden-project in het Canadese Alberta. Ongeveer driekwart van de oliereserves van Exxon Mobil is gesitueerd in duurdere productie-gebieden. Door de duurdere productie is het volgens analisten ook niet te verwachten dat de olieprijzen ooit nog tot hun bodemprijzen van het einde van de jaren negentig zullen terugzakken.

Vloeibaar gas is moeilijker op de markt te brengen dan gewone gasvoorraden. "Eerst moet het gas immers vloeibaar gemaakt worden om het van afgelegen gebieden te kunnen transporteren naar de consumptiepunten, waar het opnieuw in gasvormige toestand moet worden gebracht," aldus nog CNNMoney. "Teervelden zijn dan weer bijzonder zware substanties die een complexe bewerking moeten ondergaan om er bruikbare olie van te maken. Leisteen-olie bevindt zich in rotsen die met chemicaliën en water moeten afgebroken worden om de olie naar boven te laten komen. Diepwater-projecten in het Noordpool-gebied vereisen een bijzonder dure infrastructuur om de olie te kunnen bereiken. Daardoor worden de kosten van deze projecten gevoelig hoger. In Saudi-Arabië kost de olieproductie ongeveer 5 dollar per vat. Bij onconventionele bronnen kan dat oplopen tot 40 dollar per vat of nog meer."

16:17 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: olie, exxon mobil |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.