03-04-10

Alrosa wil dit jaar 34 miljoen karaat diamanten produceren

De Russische diamantproducent Alrosa heeft het voorbije jaar in totaal een productie van 34,8 miljoen karaat gerealiseerd. De verkoopsomzet daalde met 13,7 procent tot 2,15 miljard dollar. De nettowinst steeg daarbij echter met 49 procent tot 79 miljoen dollar. Alrosa stak het voorbije jaar het Zuid-Afrikaanse De Beers voorbij als grootste diamantproducent van de wereld. Dat was te danken aan de steun van de Russische regering, die bij Alrosa voor ongeveer 1 miljard dollar diamanten kocht. Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar produceerde Alrosa 8,5 miljoen karaat. Dat betekende een daling met 7,6 procent tegenover het eerste kwartaal van vorig jaar. De verkoop van ruwe diamanten bracht het Russische bedrijf tijdens het eerste kwartaal een omzet op van 925 miljoen dollar. De nettowinst bedroeg 62,2 miljoen dollar, tegenover een nettoverlies van 455,6 miljoen dollar tijdens dezelfde periode vorig jaar.

Verwacht wordt dat Alrosa dit jaar ongeveer 34 miljoen karaat zal produceren. De Beers, dat door de daling van de vraag naar diamanten het voorbije jaar zijn productie met 49 procent terugschroefde, zou dit jaar ongeveer 30 miljoen karaat produceren. Alrosa ondertekende onlangs een aantal contracten om voor de volgende drie jaar een bedrag van 490 miljoen dollar aan diamanten te leveren aan India. De contracten met Diamond India, Ratilal Becharlal en Rosy Blue kaderen in de plannen van Alrosa om de omzet op de Indiase markt te verdubbelen. Dit jaar zal Alrosa voor ongeveer 1 miljard dollar diamanten aan de Indiase markt leveren. Dat is één derde van de totale productie die Alrosa dit jaar zou willen realiseren. Het voorbije jaar verkocht Alrosa voor meer dan 500 miljoen dollar diamanten op de Indiase markt. Ook dat was een verdubbeling tegenover het jaar voordien.

India is de tweede grootste markt ter wereld voor juwelen en bewerkte diamanten. Alleen in de Verenigde Staten worden nog meer diamanten en juwelen verkocht. India verwerkt ongeveer 79 procent van de wereldwijde diamantproductie. Alrosa neemt ongeveer een kwart van de wereldwijde diamantproductie voor zijn rekening. De voorbije zomer maakte Alrosa bekend over een periode van vier jaar 2,8 miljard dollar te zullen investeren in drie nieuwe mijnen met een totale jaarlijkse productie van ongeveer zes miljoen ton diamanterts. Alrosa, dat voor 50,9 procent in handen is van de Russische overheid, werkt aan een grootschalig investeringsplan in ondergrondse mijnen om zijn voorraden veilig te stellen en zijn positie op de wereldwijde markt vast te houden. Alrosa vertegenwoordigt 97 procent van de Russische diamantproductie.

16:33 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: rusland, diamant, alrosa |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.