06-04-10

Russische regering werkt aan nationale luchtvaartmaatschappij

De Russische regering heeft een voorstel klaar om een nationale luchtvaartmaatschappij te creëren, waarbij Aeroflot zou samengevoegd worden met zes andere staatsmaatschappijen. Dat blijkt uit een rapport van het Russische ministerie van transport. Volgens het plan zou het staatsbedrijf Russian Technologies zijn zes luchtvaartmaatschappijen gratis overdragen aan de federale regering. Die zou de activa op zijn beurt overhevelen naar Aeroflot, dat in ruil voor een groter gedeelte in handen van de Russische staat zou komen. De Russische regering loopt al langer met dergelijke plannen, nadat bleek dat de plannen van Russian Technologies om samen met het stadsbestuur van Moskou een nieuwe nationale luchtvaartmaatschappij te creëren, geen doorgang bleken te kunnen vinden. Ook werd overwogen om Russian Technologies een belang in Aeroflot te bezorgen in ruil voor de zes luchtvaartmaatschappijen.

Volgens de nieuwe plannen zou Aeroflot fuseren met de luchtvaartmaatschappijen Vladivostok Avia, Saravia, Sakhalin Airlines, Rossiya, Orenair en Kavminvodyavia. "Er zijn echter nog heel wat juridische complicaties," voert The Moscow Times aan. "Drie van de zes luchtvaartmaatschappijen zijn technisch immers nog geen eigendom van Russian Technologies. De betrokken maatschappijen staan nog altijd geregistreerd als zuiver federale overheidsbedrijven en moeten nog altijd omgevormd worden tot gemengde maatschappen en onder de controle van Russian Technologies worden gebracht. Maar dan anderhalf jaar geleden had de Russische president Dmitry Medvedev weliswaar bepaald dat de bedrijven binnen de negen maanden tot gemengde ondernemingen moesten worden omgevormd, maar dat bevel werd echter nooit uitgevoerd."

Uiteindelijk zal de Russische eerste minister Vladimir Putin bepalen op welke manier de zes luchtvaartmaatschappijen naar Aeroflot zouden worden overgeheveld. Aeroflot is inmiddels begonnen met het terugkopen van aandelen van Alexander Lebedev, die via zijn bedrijf National Reserve Bank een belang van 25,8 procent heeft in de luchtvaartmaatschappij. Om die aankoop te financieren zal Aeroflot naar eigen zeggen een kapitaalronde van 6 miljard roebel lanceren. Dat komt overeen met een bedrag van 204 miljoen dollar. De National Reserve Corporation zegt echter die overeenkomst niet te zullen ondersteunen, aangezien de financiële situatie van het bedrijf is gewijzigd. De Russische luchtvaartspecialist Oleg Panteleyev zegt echter dat de operatie al op het hoogste niveau is goedgekeurd en er dus niet verwacht hoeft te worden dat daar alsnog zal op teruggekomen worden.

20:16 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: rusland, luchtvaart, aeroflot |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.