11-04-10

Aeroflot wil eigen budgetmaatschappij creëren

De Russische nationale luchtvaartmaatschappij Aeroflot heeft plannen om een budgetvlieger te creëren. Die zou gevormd worden onder de zes kleinere maatschappijen waarmee Aeroflot in februari van dit jaar is gefuseerd. Vitaly Savelyev, chief executive van Aeroflot, zegt dat binnen de fusiegroep verschillende marktsegmenten zullen worden gecreëerd. Naast een budgetvlieger zou er ook minstens één cargomaatschappij worden opgericht. Aeroflot zou het hoofdmerk van de groep blijven. Aeroflot ging niet verder in op de details over de onderlinge taakverdeling, maar volgens een aantal analisten zou Orenburg Airlines mogelijk de budgetvlieger worden binnen het geheel. Daarbij wordt opgemerkt dat ongeregelde vluchten ongeveer 80 procent vertegenwoordigen van het personenverkeer van Orenburg Airlines.

"Vele grote luchtvaarmaatschappijen creëren een budgetdochter," aldus het Russische persbureau Ria Novosti. "De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft daarvoor Germanwings, terwijl het Amerikaanse Delta Airlines goedkope vluchten aanbiedt met zijn dochter Song." Marina Bukalova, chief executive van budgetvlieger Sky Express, stelde dat een nieuwe concurrent de omzet van de bestaande sectorgenoten niet in het gedrang zal brengen. Bukalova merkt daarbij op dat het passagiersvervoer een groei kent met 40 procent per jaar. Zhanna Shalimova, marketing manager van budgetmaatschappij Avianova, voegde er aan toe dat de opkomst van een concurrent alleen maar bewijst dat de vraag naar goedkope vluchten op niveau blijft. Door de fusie wordt Aeroflot met 20 miljoen passagiers één van de tien grootste luchtvaartmaatschappijen van de wereld.

Door zijn groeiplannen moet Aeroflot echter ook zijn activiteiten op Sheremetyevo, de luchthaven van Moskou, uitbreiden. Aeroflot heeft er al twee terminals toegewezen gekregen, maar zou ook de nieuwe terminal, die in mei dit jaar in gebruik genomen zal worden, moeten kunnen gebruiken. Een recente uitbreiding naar een extra terminal is immers al achterhaald. De terminal was berekend op ongeveer 7 miljoen passagiers. Dat is inmiddels bijgesteld tot 12 miljoen passagiers, maar nog altijd niet voldoende om te kunnen beantwoorden aan de behoefte van de luchtvaartmaatschappij. Savelyev stelde verder dat Aeroflot het voorbije jaar een winst van ongeveer 100 miljoen dollar heeft gerealiseerd, zonder rekening te houden met ontvangsten uit overvluchtrechten van buitenlandse luchtvaartmaatschappijen.

18:11 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: rusland, luchtvaart, aeroflot |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.