31-05-10

Amerikaanse belastingen bekijken online garage-verkoop

De Amerikaanse Internal Revenue Service (IRS) heeft bepaald dat vanaf begin volgend jaar het grootste gedeelte van de verkopen op online veilingsites zullen moeten worden aangegeven. Verkopers die jaarlijks voor meer dan 20.000 dollar aan goederen online verkopen en aan meer dan tweehonderd elektronische transacties komen, een nieuw formulier zullen ontvangen om hun online inkomsten aan te geven. De regeling geldt niet voor mensen die slechts een beperkt aantal producten verkopen voor minder dan de aankoopprijs. Deze inkomsten worden immers gelijkgesteld met de zogenaamde garage-verkopen die niet moeten worden aangegeven. Maar indien een online garage-verkoop een constante activiteit wordt met de aankoop van producten voor een doorverkoop, zal dat als een online veilingactiviteit worden bestempeld.

"In het algemeen moet worden gesteld dat winstgevende transacties moeten worden aangegeven, ongeacht of de verkoper al dan niet een zakelijke activiteit heeft," merkt Gil Charney, onderzoeker aan het Amerikaanse The Tax Institute, op tegenover de Amerikaanse krant The Washington Post. "De reden achter de nieuwe wet is heel eenvoudig. Uit onderzoek is immers gebleken dat de belastingbetaler sneller geneigd is om een belastbaar inkomen aan te geven wanneer ze beseffen dat de belastingsdienst informatie verzamelt over hun transacties." De Amerikaanse belastingsdienst denkt het voorbije jaar ongeveer 290 miljoen dollar te weinig ontvangen te hebben aan belastingen. Analisten stellen dat de heffingen op de online transacties die belastingskloof echter slechts voor een minimaal gedeelte zullen kunnen verkleinen.

"Niet de hoogte van de inkomsten, maar wel de intentie en de frequentie van de activiteiten bepalen de belastbaarheid," merkt Amy McAnarney, executive director van The Tax Institute. "Een aantal van de verkopers kan dan ook een zakelijke activiteit uitoefenen zonder zich daar zelf van bewust te zijn." Er wordt wel aan toegevoegd dat er een aantal grijze zones kunnen worden gevonden, zoals het bepalen van het verschil tussen een hobby en een commerciële activiteit. Die problematiek is echter zo complex dat de dossiers vaak voor de rechtbank terecht komen. The Tax Institute stelt daarbij dat een hobbyist occasioneel goederen kan verkopen zonder de bedoeling te hebben winst te maken, maar indien de verkoop een regelmatige activiteit wordt met een winstoogmerk, kan dat als een commerciële activiteit worden bestempeld.

12:08 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet, veiling, verenigde staten |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.