31-05-10

Eerste vrouwelijke chief executive voor Britse posterijen

Het Britse postbedrijf Royal Mail heeft Moya Greene verkozen tot nieuwe chief executive. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat de Britse posterijen door een vrouw zullen geleid worden. Moya Greene, die op dit ogenblik nog chief executive is van Canada Post, neemt begin juli haar nieuwe functie op. Moya Greene wordt de opvolger van Adam Crozier, die in het begin van de lente bij de Britse posterijen vertrok om chief executive te worden bij de Engelse commerciële televisiezender ITV. Volgens Donald Brydon, voorzitter van Royal Mail, werd voor Moya Greene gekozen omwille van haar energie, helder denkvermogen en een bewezen leiderschapstalent. Moya Greene zou bij het Britse postbedrijven beginnen met een aanvangswedde van bijna 500.000 pond sterling. Moya Greene was vijf jaar actief bij Canada Post. Voordien vervulde ze topfuncties bij bedrijven zoals Bombardier en TD Bank.

De verloning van Greene moet echter goedgekeurd worden door de diensten van het Britse ministerie van financiën, aangezien het bedrag hoger ligt dan de wettelijke maximumgrens van 142.000 dollar die de Britse overheid heeft ingevoerd voor de openbare sector. Omdat de Royal Mail beschouwd wordt als een commerciële onderneming, is geen uitdrukkelijke toestemming van de regering nodig. Greene zei alvast vereerd te zijn om voor een roemrijk instituut zoals de Royal Mail te kunnen werken. Zeven jaar geleden werd Greene door de Canadese krant The National Post nog verkozen bij de honderd meest invloedrijke vrouwen van Canada. Eén van haar belangrijkste uitdagingen bij de Royal Mail wordt de begeleiding van de gedeeltelijke privatisering van de Britse posterijen. De nieuwe Britse regering heeft al gezegd op zoek te zullen gaan naar nieuw privékapitaal voor de Royal Mail.

De nieuwe chief executive zal daarbij de confrontatie moeten aangaan met de vakbonden, die zich tegen een privatisering van het overheidsbedrijf blijven verzetten. Daarnaast moet ze ook een oplossing vinden voor het tekort van 10 miljard pond sterling bij het pensioenfonds van de Britse posterijen. Maar ook zal een grondige modernisering bij Royal Mail moeten doorvoeren en daarbij de kwaliteit van de dienstverlening moeten proberen opvoeren. Het Britse postbedrijf werd de voorbije vier jaar geconfronteerd met een daling van 15 procent van het postvolume, terwijl het aantal pakketten gevoelig is verhoogd door het groeiende succes van de verkoop op het internet. Royal Mail wordt echter ook geconfronteerd met de toenemende concurrentie van distributiebedrijven zoals TNT en UK Mail. Het voorbije jaar leed Royal Mail een verlies van 262 miljoen pond. De operationele winst steeg echter met 26 procent tot 404 miljoen pond.

12:06 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: royal mail, posterijen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.