31-05-10

Zimbabwe kan donoren nog steeds niet overtuigen

Zimbabwe heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar amper 3 miljoen dollar buitenlandse donorhulp gekregen. Dat is amper 0,4 procent van de jaarlijkse doelstelling. Dat heeft Tendai Biti, minister van financiën van Zimbabwe, gezegd in een interview met het persbureau Bloomberg. Het achterwege blijven van de donorhulp betekent volgens Biti een ondermijning van de inspanningen van de regering van Zimbabwe om de economie van het land herop te bouwen na een decennium van economische recessie. De regering van Zimbabwe had erop gerekend dit jaar 810 miljoen dollar te ontvangen van donors om zijn budget van 2,2 miljard dollar te financieren. Zimbabwe heeft een achterstallige betalingen van 1,2 miljard dollar openstaan bij het International Monetary Fund, de African Development Bank en de World Bank.

"Zimbabwe heeft het bijzonder moeilijk om buitenlands hulp en investeringen aan te trekken," merkt Bloomberg op. "De coalitie-regering van president Robert Mugabe en eerste minister Morgan Tsvangirai blijft sinds zijn vorming in februari vorig jaar door interne onenigheid geblokkeerd. Bovendien worden investeerders ook afgeschrikt door de wetgeving die buitenlandse bedrijven verplicht om aandelen over te hevelen naar lokale bewoners. Minister Biti geeft toe dat er bij gesprekken met donoren altijd opnieuw dezelfde vragen worden gesteld, waarbij vooral twijfels worden geuit over de geloofwaardigheid en de legitimiteit van de regering, de duurzaamheid van het bestuur en de garanties dat gedane beloftes zullen worden ingelost." Tendai Biti stelde wel tijdens de tweede helft van he jaar nieuwe kredietlijnen te kunnen aankondigen.

De regering van Zimbabwe praat onder meer met Zuid-Afrika, China en Zuid-Korea over nieuwe financiële mogelijkheden, net zoals met zijn traditionele donoren Duitsland en Scandinavische landen. Zimbabwe werkt volgens Biti aan het invullen van de vereisten die het International Monetary Fund en de World Bank hebben gesteld om een erkenning als noodlijdend land te krijgen, waardoor de schulden zouden kunnen worden kwijtgescholden. Om dat te bereiken moet Zimbabwe volgens Biti echter een aantal macro-economische projecten kunnen voorleggen. Hij merkt echter op dat het land op korte tijd bijzonder veel vooruitgang heeft geboekt. Hij wees erop dat de inflatie van 500 miljard procent wordt omgevormd tot een deflatie van 7,7 procent, maar daarop is volgens de minister geen enkele positieve reactie op gekomen.

12:05 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ontwikkelingshulp, zimbabwe |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.