31-05-10

Europa moet vulkaanactiviteit vanuit ruimte bestuderen

Europa heeft laser-instrumenten in de ruimte nodig om informatie te verzamelen over vulkanische aswolken. Dat is de conclusie van experts tijdens een colloquium in het Italiaanse Frascati rond de gevolgen van de uitbarsting van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajokull. De informatie die daardoor verzameld wordt, kan immers gebruikt worden om de concentratie van asdeeltjes te berekenen en daarmee het risico voor vliegtuigen te beperken. De Amerikaanse Calipso-satelliet heeft daarbij volgens de onderzoekers zijn nut bewezen. Het European Space Agency (ESA) heeft op dit ogenblik twee gelijkaardige ruimtemissies in voorbereiding. Daarbij wordt gewerkt met de zogenaamde lidar-technologie, die te vergelijken valt met de werking van radar, maar met laserpulsen werkt in plaats van met radiogolven. Cruciaal worden daarbij de volgende generatie Europese weersatellieten.

De twee Europese satellieten ADM-Aeolus en Earthcare zullen later dit decennium worden gelanceerd. De satellieten zijn niet ontworpen om de uitstoot van vulkaanas te bestuderen. ADM-Aeolus moet in eerste instantie windonderzoek verrichten, terwijl Earthcare de normale wolkenontwikkeling zal bestuderen. Maar hun technologie, waarbij lichtpulsen in de atmosfeer worden gestuurd en de weerkaatsing op stofdeeltjes worden opgevangen, kan perfect gebruikt worden om de densiteit van aswolken te meten. De resultaten van het colloquium in het Esrin Earth Observation Centre in Frascati zullen in een rapport worden gegoten met een aantal aanbevelingen voor toekomstige maatregelen. De luchtvaartmaatschappijen werken op dit ogenblik aan het vastleggen van een veiligheidslimiet van vier milligram as per kubieke meter lucht.

Volgens Ken Holmlund, hoofd van de divisie meteorologische observaties van satellietoperator Eumetsat, moet de noodzaak aan lidar-technologie zeker en vast in het rapport worden opgenomen. "Dat moet het European Space Agency toelaten om voor zijn toekomstige missies eventueel extra instrumenten of verdere verbeteringen te voorzien," benadrukte Holmlund tegenover BBC News. "Bovendien moet het voor Eumetsat duidelijk zijn dat deze technologie cruciaal zal zijn voor de volgende generatie weersatellieten, die op dit ogenblik worden besproken. Het colloquium heeft duidelijk uitgewezen dat men voor het meten van vulkanische activiteiten observaties vanuit de ruimte nodig zal hebben. In het geval van Europa kan dit alleen maar gebeuren binnen het project van de volgende generatie weersatellieten.

17:13 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: europa, ruimtevaart, eyjafjallajokull |  Facebook |

Barry Callebaut start chocoladeproductie in Brazilië

Chocoladeproducent Barry Callebaut heeft in Brazilië een nieuwe fabriek in gebruik genomen. Daarmee hoopt het bedrijf in te kunnen spelen op de voorspelde groei in de consumptie van chocolade-producten in Latijns-Amerika. In de gevestigde markten van Europa en de Verenigde Staten kent de chocoladeverkoop een daling omdat de consument zijn uitgaven beperkt, waardoor producenten zich voor hun toekomstige groei richten op groeimarkten zoals Mexico, China en Brazilië. Daarbij wordt opgemerkt dat Brazilië op dit ogenblik ongeveer de helft van de wereldwijde groei vertegenwoordigt. Jürgen Steinemann, chief executive van Barry Callebaut, merkt daarbij op dat Brazilië na de recente economische crisis sneller naar zijn vroegere groeidynamiek is teruggekeerd dan de meeste andere landen. Barry Callebaut heeft op dit ogenblik wereldwijd éénenveertig productievestigingen.

De Braziliaanse regering en het Internationaal Monetair Fonds hebben voorzien dat het bruto binnenlands product van Brazilië dit jaar met 6 procent zal stijgen. "Met deze achtergrond en rekening houdend met de groeivoorspellingen voor de Latijns-Amerikaanse chocolademarkt van meer dan 3 procent in volumes de volgende drie jaar, mag er rekening gehouden worden met een enorm marktpotentieel," stelt Steinemann. "Dat geldt niet alleen voor Brazilië, maar voor de hele regio." Door de opstart van een fabriek in Extrema, in de regio van Sao Paulo, kan Barry Callebaut naar eigen zeggen voortaan aan de Braziliaanse consument een volledige product-portfolio aanbieden. In januari van dit jaar opende Barry Callebaut ook al een nieuwe fabriek in Nuevo Leon in Mexico. Met dat project ging een investering gepaard van 30 miljoen dollar.

De fabriek in Extrema is de eerste productievestiging van Barry Callebaut in Zuid-Amerika. Het grootste gedeelte van de cacaobonen voor de productie zal geleverd worden door een verwerkingsfabriek van de producent in de Braziliaanse staat Bahia. Over drie jaar moet de fabriek in Extrema ongeveer 16.000 ton chocolade kunnen produceren. Voor het eerste jaar wordt gerekend op een productiecapaciteit van 50 procent. De nieuwe fabriek moet niet alleen melkchocolade produceren, maar ook zwarte en witte variëteiten aanbieden. Daarnaast worden ook grondstoffen geproduceerd voor industriële klanten. Barry Callebaut mikt echter vooral op de groeiende foodservice-industrie in Brazilië en leidinggevende chocoladeproducenten uit de regio. Barry Callebaut heeft daarvoor het voorbije jaar een distributie-overeenkomst gesloten met het Braziliaanse agro-concern Bunge Alimentos.

17:12 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: brazilie, cacao, barry callebaut |  Facebook |

Amerikaanse belastingen bekijken online garage-verkoop

De Amerikaanse Internal Revenue Service (IRS) heeft bepaald dat vanaf begin volgend jaar het grootste gedeelte van de verkopen op online veilingsites zullen moeten worden aangegeven. Verkopers die jaarlijks voor meer dan 20.000 dollar aan goederen online verkopen en aan meer dan tweehonderd elektronische transacties komen, een nieuw formulier zullen ontvangen om hun online inkomsten aan te geven. De regeling geldt niet voor mensen die slechts een beperkt aantal producten verkopen voor minder dan de aankoopprijs. Deze inkomsten worden immers gelijkgesteld met de zogenaamde garage-verkopen die niet moeten worden aangegeven. Maar indien een online garage-verkoop een constante activiteit wordt met de aankoop van producten voor een doorverkoop, zal dat als een online veilingactiviteit worden bestempeld.

"In het algemeen moet worden gesteld dat winstgevende transacties moeten worden aangegeven, ongeacht of de verkoper al dan niet een zakelijke activiteit heeft," merkt Gil Charney, onderzoeker aan het Amerikaanse The Tax Institute, op tegenover de Amerikaanse krant The Washington Post. "De reden achter de nieuwe wet is heel eenvoudig. Uit onderzoek is immers gebleken dat de belastingbetaler sneller geneigd is om een belastbaar inkomen aan te geven wanneer ze beseffen dat de belastingsdienst informatie verzamelt over hun transacties." De Amerikaanse belastingsdienst denkt het voorbije jaar ongeveer 290 miljoen dollar te weinig ontvangen te hebben aan belastingen. Analisten stellen dat de heffingen op de online transacties die belastingskloof echter slechts voor een minimaal gedeelte zullen kunnen verkleinen.

"Niet de hoogte van de inkomsten, maar wel de intentie en de frequentie van de activiteiten bepalen de belastbaarheid," merkt Amy McAnarney, executive director van The Tax Institute. "Een aantal van de verkopers kan dan ook een zakelijke activiteit uitoefenen zonder zich daar zelf van bewust te zijn." Er wordt wel aan toegevoegd dat er een aantal grijze zones kunnen worden gevonden, zoals het bepalen van het verschil tussen een hobby en een commerciële activiteit. Die problematiek is echter zo complex dat de dossiers vaak voor de rechtbank terecht komen. The Tax Institute stelt daarbij dat een hobbyist occasioneel goederen kan verkopen zonder de bedoeling te hebben winst te maken, maar indien de verkoop een regelmatige activiteit wordt met een winstoogmerk, kan dat als een commerciële activiteit worden bestempeld.

12:08 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet, veiling, verenigde staten |  Facebook |

Australië legt juridische klacht neer tegen Japanse walvisvangst

De Australische regering heeft bekend gemaakt juridische stappen te zullen ondernemen tegen de Japanse walvisvangst in de Antarctische wateren. Daarbij wordt opgemerkt dat de jaarlijkse vangst een inbreuk vormt op het internationale verbod op de commerciële walvisjacht. Japan, dat jaarlijks honderden walvissen doodt, zegt dat de jacht een onderdeel vormt van wetenschappelijk onderzoek. Critici voeren echter aan dat dit een drogreden is om de commerciële walvisjacht te verdoezelen en dat het walvisvlees ook als voedsel wordt verkocht. De Australische regering legt een formele klacht neer bij het Internationale Hof van Justitie in Den Haag. Met de klacht anticipeert Australië op een nieuwe vergadering van de International Whaling Commission (IWC) in Marokko, waar een akkoord wordt betracht voor een nieuwe benadering voor de walvisvangst.

De International Whaling Commission overweegt een commerciële walvisvangst toe te laten, maar wil daar met strikte quota wel een beperking op stellen. De Australische openbaar aanklager Robert McClelland en de Australische milieuminister Peter Garrett stellen dat de klacht een bewijs moet vormen van hun vastbeslotenheid om een einde te maken aan het Japanse programma van de zogenaamde wetenschappelijke walvisvangst. Er is al vijfentwintig jaar een verbod op commerciële walvisvangst, maar Japan maakt van zijn wetenschappelijk programma gebruik om elk jaar opnieuw een walvisvloot uit te sturen. Australië probeerde geruime tijd om een einde te maken aan de praktijken en had Japan tot november tijd gegeven om zijn walvisjacht stop te zetten. Uiteindelijk werd echter besloten om juridische stappen te ondernemen.

Milieubewegingen juichen de juridische actie van de Australische regering toe. Maar de Australische milieupartij zegt dat de beslissing een politieke zet is van de Australische eerste minister Kevin Rudd, die hoopt zijn tanende populariteit op te krikken door een verkiezingsbelofte van drie jaar geleden opnieuw op te pikken. Japan is de tweede grootste handelspartner van Australië. De Australische regering zegt te hopen dat de juridische actie geen schade zal aanrichten aan de vriendelijke relaties tussen beide landen. Het Japanse ministerie van visserij heeft echter al gezegd bijzonder teleurgesteld te zijn in de Australische actie. Daar wordt opgemerkt dat Japan er zal blijven aan herinneren dat de walvisvangst volledig wettelijk is en in overeenstemming is met de internationale conventie over de walvisjacht, maar er wordt aan toegevoegd dat het probleem geen hypotheek mag leggen op de goede relaties tussen beide landen.

12:08 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: walvisvangst, australie, japan |  Facebook |

Buitendecors Universal Studios in Los Angeles gerestaureerd

In Los Angeles heeft Universal Studios zijn nieuwe sets voor buitenopnames voorgesteld. De sets - onder meer met imitaties van Newyorkse straten - werden twee jaar geleden door een brand vernield. Met het project was een investering van 200 miljoen dollar gemoeid. De site heeft een oppervlakte van twee hectaren en omvat dertien stadsblokken. Het decor zal worden gebruikt voor filmopnames en toeristische rondleidingen. Regisseur Steven Spielberg, die bij de heropbouw was betrokken, stelde dat het project een vruchtbare basis was voor de verbeeldingskracht van alle betrokkenen. Bij de brand van twee jaar werden filmsets en een bibliotheek filmopnames verwoest. Volgens onderzoekers was het vuur onbedoeld aangestoken door werklieden die met een brander aan de slag waren gegaan. Onder meer films zoals Back to the Future, To Kill a Mockingbird, The Sting en The Blues Brothers werden op de originele filmsets gedraaid.

De heropbouw vormde het duurste decorproject uit de geschiedenis van Hollywood. Tijdens de openingsfestiviteiten van de nieuwe sets merkte Arnold Schwarzenegger, gouverneur van de Amerikaanse staat Californië, op dat de locatie een belangrijk onderdeel is geweest van zijn succes als filmacteur. Schwarzenegger voegde er aan toe fier te zijn dat Californië het centrum is van de filmindustrie en hij stelde ervoor te zullen zorgen dat dit ook in de toekomst zo blijft. Hij wees er daarbij op dat de filmindustrie een cruciale economische pijler is voor Californië, aangezien de sector voor tewerkstelling zorgt en toeristen aantrekt. De nieuwe filmsets bieden onder meer imitaties van Central Park, Wall Street en Broadway in New York, maar ook van straten in Londen en Parijs. Met een café, een bank, een juwelierswinkel en andere decorelementen kan de site echter voor elke stad doorgaan.

Van de heropbouw werd gebruik gemaakt om een aantal fundamentele verbeteringen aan te brengen. Onder meer is het voortaan mogelijk om in één straat tegelijkertijd twee filmopnames te laten doorgaan. Antonio Villaraigosa, burgemeester van Los Angeles, had vooral woorden van lof voor de brandweerlui, die ervoor zorgden dat er bij de brand geen doden of zwaar gewonden te betreuren vielen. Ook Spielberg sprak zijn dank uit aan het adres van de brandweermannen. Hij merkt daarbij op dat ze met gevaar voor hun eigen leven de vuurhaard waren binnengelopen om de negatieven uit de filmkluis te halen en daarmee een belangrijk gedeelte filmgeschiedenis hebben gered. Zonder hun optreden zouden immers een aantal belangrijke films definitief verloren zijn gegaan, al gaf de regisseur toe dat een aantal van de titels wellicht het redden niet waard waren.

12:07 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: film, los angeles, universal studios |  Facebook |

Eerste vrouwelijke chief executive voor Britse posterijen

Het Britse postbedrijf Royal Mail heeft Moya Greene verkozen tot nieuwe chief executive. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat de Britse posterijen door een vrouw zullen geleid worden. Moya Greene, die op dit ogenblik nog chief executive is van Canada Post, neemt begin juli haar nieuwe functie op. Moya Greene wordt de opvolger van Adam Crozier, die in het begin van de lente bij de Britse posterijen vertrok om chief executive te worden bij de Engelse commerciële televisiezender ITV. Volgens Donald Brydon, voorzitter van Royal Mail, werd voor Moya Greene gekozen omwille van haar energie, helder denkvermogen en een bewezen leiderschapstalent. Moya Greene zou bij het Britse postbedrijven beginnen met een aanvangswedde van bijna 500.000 pond sterling. Moya Greene was vijf jaar actief bij Canada Post. Voordien vervulde ze topfuncties bij bedrijven zoals Bombardier en TD Bank.

De verloning van Greene moet echter goedgekeurd worden door de diensten van het Britse ministerie van financiën, aangezien het bedrag hoger ligt dan de wettelijke maximumgrens van 142.000 dollar die de Britse overheid heeft ingevoerd voor de openbare sector. Omdat de Royal Mail beschouwd wordt als een commerciële onderneming, is geen uitdrukkelijke toestemming van de regering nodig. Greene zei alvast vereerd te zijn om voor een roemrijk instituut zoals de Royal Mail te kunnen werken. Zeven jaar geleden werd Greene door de Canadese krant The National Post nog verkozen bij de honderd meest invloedrijke vrouwen van Canada. Eén van haar belangrijkste uitdagingen bij de Royal Mail wordt de begeleiding van de gedeeltelijke privatisering van de Britse posterijen. De nieuwe Britse regering heeft al gezegd op zoek te zullen gaan naar nieuw privékapitaal voor de Royal Mail.

De nieuwe chief executive zal daarbij de confrontatie moeten aangaan met de vakbonden, die zich tegen een privatisering van het overheidsbedrijf blijven verzetten. Daarnaast moet ze ook een oplossing vinden voor het tekort van 10 miljard pond sterling bij het pensioenfonds van de Britse posterijen. Maar ook zal een grondige modernisering bij Royal Mail moeten doorvoeren en daarbij de kwaliteit van de dienstverlening moeten proberen opvoeren. Het Britse postbedrijf werd de voorbije vier jaar geconfronteerd met een daling van 15 procent van het postvolume, terwijl het aantal pakketten gevoelig is verhoogd door het groeiende succes van de verkoop op het internet. Royal Mail wordt echter ook geconfronteerd met de toenemende concurrentie van distributiebedrijven zoals TNT en UK Mail. Het voorbije jaar leed Royal Mail een verlies van 262 miljoen pond. De operationele winst steeg echter met 26 procent tot 404 miljoen pond.

12:06 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: royal mail, posterijen |  Facebook |

Zimbabwe kan donoren nog steeds niet overtuigen

Zimbabwe heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar amper 3 miljoen dollar buitenlandse donorhulp gekregen. Dat is amper 0,4 procent van de jaarlijkse doelstelling. Dat heeft Tendai Biti, minister van financiën van Zimbabwe, gezegd in een interview met het persbureau Bloomberg. Het achterwege blijven van de donorhulp betekent volgens Biti een ondermijning van de inspanningen van de regering van Zimbabwe om de economie van het land herop te bouwen na een decennium van economische recessie. De regering van Zimbabwe had erop gerekend dit jaar 810 miljoen dollar te ontvangen van donors om zijn budget van 2,2 miljard dollar te financieren. Zimbabwe heeft een achterstallige betalingen van 1,2 miljard dollar openstaan bij het International Monetary Fund, de African Development Bank en de World Bank.

"Zimbabwe heeft het bijzonder moeilijk om buitenlands hulp en investeringen aan te trekken," merkt Bloomberg op. "De coalitie-regering van president Robert Mugabe en eerste minister Morgan Tsvangirai blijft sinds zijn vorming in februari vorig jaar door interne onenigheid geblokkeerd. Bovendien worden investeerders ook afgeschrikt door de wetgeving die buitenlandse bedrijven verplicht om aandelen over te hevelen naar lokale bewoners. Minister Biti geeft toe dat er bij gesprekken met donoren altijd opnieuw dezelfde vragen worden gesteld, waarbij vooral twijfels worden geuit over de geloofwaardigheid en de legitimiteit van de regering, de duurzaamheid van het bestuur en de garanties dat gedane beloftes zullen worden ingelost." Tendai Biti stelde wel tijdens de tweede helft van he jaar nieuwe kredietlijnen te kunnen aankondigen.

De regering van Zimbabwe praat onder meer met Zuid-Afrika, China en Zuid-Korea over nieuwe financiële mogelijkheden, net zoals met zijn traditionele donoren Duitsland en Scandinavische landen. Zimbabwe werkt volgens Biti aan het invullen van de vereisten die het International Monetary Fund en de World Bank hebben gesteld om een erkenning als noodlijdend land te krijgen, waardoor de schulden zouden kunnen worden kwijtgescholden. Om dat te bereiken moet Zimbabwe volgens Biti echter een aantal macro-economische projecten kunnen voorleggen. Hij merkt echter op dat het land op korte tijd bijzonder veel vooruitgang heeft geboekt. Hij wees erop dat de inflatie van 500 miljard procent wordt omgevormd tot een deflatie van 7,7 procent, maar daarop is volgens de minister geen enkele positieve reactie op gekomen.

12:05 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ontwikkelingshulp, zimbabwe |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende