31-05-10

Europa moet vulkaanactiviteit vanuit ruimte bestuderen

Europa heeft laser-instrumenten in de ruimte nodig om informatie te verzamelen over vulkanische aswolken. Dat is de conclusie van experts tijdens een colloquium in het Italiaanse Frascati rond de gevolgen van de uitbarsting van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajokull. De informatie die daardoor verzameld wordt, kan immers gebruikt worden om de concentratie van asdeeltjes te berekenen en daarmee het risico voor vliegtuigen te beperken. De Amerikaanse Calipso-satelliet heeft daarbij volgens de onderzoekers zijn nut bewezen. Het European Space Agency (ESA) heeft op dit ogenblik twee gelijkaardige ruimtemissies in voorbereiding. Daarbij wordt gewerkt met de zogenaamde lidar-technologie, die te vergelijken valt met de werking van radar, maar met laserpulsen werkt in plaats van met radiogolven. Cruciaal worden daarbij de volgende generatie Europese weersatellieten.

De twee Europese satellieten ADM-Aeolus en Earthcare zullen later dit decennium worden gelanceerd. De satellieten zijn niet ontworpen om de uitstoot van vulkaanas te bestuderen. ADM-Aeolus moet in eerste instantie windonderzoek verrichten, terwijl Earthcare de normale wolkenontwikkeling zal bestuderen. Maar hun technologie, waarbij lichtpulsen in de atmosfeer worden gestuurd en de weerkaatsing op stofdeeltjes worden opgevangen, kan perfect gebruikt worden om de densiteit van aswolken te meten. De resultaten van het colloquium in het Esrin Earth Observation Centre in Frascati zullen in een rapport worden gegoten met een aantal aanbevelingen voor toekomstige maatregelen. De luchtvaartmaatschappijen werken op dit ogenblik aan het vastleggen van een veiligheidslimiet van vier milligram as per kubieke meter lucht.

Volgens Ken Holmlund, hoofd van de divisie meteorologische observaties van satellietoperator Eumetsat, moet de noodzaak aan lidar-technologie zeker en vast in het rapport worden opgenomen. "Dat moet het European Space Agency toelaten om voor zijn toekomstige missies eventueel extra instrumenten of verdere verbeteringen te voorzien," benadrukte Holmlund tegenover BBC News. "Bovendien moet het voor Eumetsat duidelijk zijn dat deze technologie cruciaal zal zijn voor de volgende generatie weersatellieten, die op dit ogenblik worden besproken. Het colloquium heeft duidelijk uitgewezen dat men voor het meten van vulkanische activiteiten observaties vanuit de ruimte nodig zal hebben. In het geval van Europa kan dit alleen maar gebeuren binnen het project van de volgende generatie weersatellieten.

17:13 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: europa, ruimtevaart, eyjafjallajokull |  Facebook |

Barry Callebaut start chocoladeproductie in Brazilië

Chocoladeproducent Barry Callebaut heeft in Brazilië een nieuwe fabriek in gebruik genomen. Daarmee hoopt het bedrijf in te kunnen spelen op de voorspelde groei in de consumptie van chocolade-producten in Latijns-Amerika. In de gevestigde markten van Europa en de Verenigde Staten kent de chocoladeverkoop een daling omdat de consument zijn uitgaven beperkt, waardoor producenten zich voor hun toekomstige groei richten op groeimarkten zoals Mexico, China en Brazilië. Daarbij wordt opgemerkt dat Brazilië op dit ogenblik ongeveer de helft van de wereldwijde groei vertegenwoordigt. Jürgen Steinemann, chief executive van Barry Callebaut, merkt daarbij op dat Brazilië na de recente economische crisis sneller naar zijn vroegere groeidynamiek is teruggekeerd dan de meeste andere landen. Barry Callebaut heeft op dit ogenblik wereldwijd éénenveertig productievestigingen.

De Braziliaanse regering en het Internationaal Monetair Fonds hebben voorzien dat het bruto binnenlands product van Brazilië dit jaar met 6 procent zal stijgen. "Met deze achtergrond en rekening houdend met de groeivoorspellingen voor de Latijns-Amerikaanse chocolademarkt van meer dan 3 procent in volumes de volgende drie jaar, mag er rekening gehouden worden met een enorm marktpotentieel," stelt Steinemann. "Dat geldt niet alleen voor Brazilië, maar voor de hele regio." Door de opstart van een fabriek in Extrema, in de regio van Sao Paulo, kan Barry Callebaut naar eigen zeggen voortaan aan de Braziliaanse consument een volledige product-portfolio aanbieden. In januari van dit jaar opende Barry Callebaut ook al een nieuwe fabriek in Nuevo Leon in Mexico. Met dat project ging een investering gepaard van 30 miljoen dollar.

De fabriek in Extrema is de eerste productievestiging van Barry Callebaut in Zuid-Amerika. Het grootste gedeelte van de cacaobonen voor de productie zal geleverd worden door een verwerkingsfabriek van de producent in de Braziliaanse staat Bahia. Over drie jaar moet de fabriek in Extrema ongeveer 16.000 ton chocolade kunnen produceren. Voor het eerste jaar wordt gerekend op een productiecapaciteit van 50 procent. De nieuwe fabriek moet niet alleen melkchocolade produceren, maar ook zwarte en witte variëteiten aanbieden. Daarnaast worden ook grondstoffen geproduceerd voor industriële klanten. Barry Callebaut mikt echter vooral op de groeiende foodservice-industrie in Brazilië en leidinggevende chocoladeproducenten uit de regio. Barry Callebaut heeft daarvoor het voorbije jaar een distributie-overeenkomst gesloten met het Braziliaanse agro-concern Bunge Alimentos.

17:12 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: brazilie, cacao, barry callebaut |  Facebook |

Amerikaanse belastingen bekijken online garage-verkoop

De Amerikaanse Internal Revenue Service (IRS) heeft bepaald dat vanaf begin volgend jaar het grootste gedeelte van de verkopen op online veilingsites zullen moeten worden aangegeven. Verkopers die jaarlijks voor meer dan 20.000 dollar aan goederen online verkopen en aan meer dan tweehonderd elektronische transacties komen, een nieuw formulier zullen ontvangen om hun online inkomsten aan te geven. De regeling geldt niet voor mensen die slechts een beperkt aantal producten verkopen voor minder dan de aankoopprijs. Deze inkomsten worden immers gelijkgesteld met de zogenaamde garage-verkopen die niet moeten worden aangegeven. Maar indien een online garage-verkoop een constante activiteit wordt met de aankoop van producten voor een doorverkoop, zal dat als een online veilingactiviteit worden bestempeld.

"In het algemeen moet worden gesteld dat winstgevende transacties moeten worden aangegeven, ongeacht of de verkoper al dan niet een zakelijke activiteit heeft," merkt Gil Charney, onderzoeker aan het Amerikaanse The Tax Institute, op tegenover de Amerikaanse krant The Washington Post. "De reden achter de nieuwe wet is heel eenvoudig. Uit onderzoek is immers gebleken dat de belastingbetaler sneller geneigd is om een belastbaar inkomen aan te geven wanneer ze beseffen dat de belastingsdienst informatie verzamelt over hun transacties." De Amerikaanse belastingsdienst denkt het voorbije jaar ongeveer 290 miljoen dollar te weinig ontvangen te hebben aan belastingen. Analisten stellen dat de heffingen op de online transacties die belastingskloof echter slechts voor een minimaal gedeelte zullen kunnen verkleinen.

"Niet de hoogte van de inkomsten, maar wel de intentie en de frequentie van de activiteiten bepalen de belastbaarheid," merkt Amy McAnarney, executive director van The Tax Institute. "Een aantal van de verkopers kan dan ook een zakelijke activiteit uitoefenen zonder zich daar zelf van bewust te zijn." Er wordt wel aan toegevoegd dat er een aantal grijze zones kunnen worden gevonden, zoals het bepalen van het verschil tussen een hobby en een commerciële activiteit. Die problematiek is echter zo complex dat de dossiers vaak voor de rechtbank terecht komen. The Tax Institute stelt daarbij dat een hobbyist occasioneel goederen kan verkopen zonder de bedoeling te hebben winst te maken, maar indien de verkoop een regelmatige activiteit wordt met een winstoogmerk, kan dat als een commerciële activiteit worden bestempeld.

12:08 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet, veiling, verenigde staten |  Facebook |

Australië legt juridische klacht neer tegen Japanse walvisvangst

De Australische regering heeft bekend gemaakt juridische stappen te zullen ondernemen tegen de Japanse walvisvangst in de Antarctische wateren. Daarbij wordt opgemerkt dat de jaarlijkse vangst een inbreuk vormt op het internationale verbod op de commerciële walvisjacht. Japan, dat jaarlijks honderden walvissen doodt, zegt dat de jacht een onderdeel vormt van wetenschappelijk onderzoek. Critici voeren echter aan dat dit een drogreden is om de commerciële walvisjacht te verdoezelen en dat het walvisvlees ook als voedsel wordt verkocht. De Australische regering legt een formele klacht neer bij het Internationale Hof van Justitie in Den Haag. Met de klacht anticipeert Australië op een nieuwe vergadering van de International Whaling Commission (IWC) in Marokko, waar een akkoord wordt betracht voor een nieuwe benadering voor de walvisvangst.

De International Whaling Commission overweegt een commerciële walvisvangst toe te laten, maar wil daar met strikte quota wel een beperking op stellen. De Australische openbaar aanklager Robert McClelland en de Australische milieuminister Peter Garrett stellen dat de klacht een bewijs moet vormen van hun vastbeslotenheid om een einde te maken aan het Japanse programma van de zogenaamde wetenschappelijke walvisvangst. Er is al vijfentwintig jaar een verbod op commerciële walvisvangst, maar Japan maakt van zijn wetenschappelijk programma gebruik om elk jaar opnieuw een walvisvloot uit te sturen. Australië probeerde geruime tijd om een einde te maken aan de praktijken en had Japan tot november tijd gegeven om zijn walvisjacht stop te zetten. Uiteindelijk werd echter besloten om juridische stappen te ondernemen.

Milieubewegingen juichen de juridische actie van de Australische regering toe. Maar de Australische milieupartij zegt dat de beslissing een politieke zet is van de Australische eerste minister Kevin Rudd, die hoopt zijn tanende populariteit op te krikken door een verkiezingsbelofte van drie jaar geleden opnieuw op te pikken. Japan is de tweede grootste handelspartner van Australië. De Australische regering zegt te hopen dat de juridische actie geen schade zal aanrichten aan de vriendelijke relaties tussen beide landen. Het Japanse ministerie van visserij heeft echter al gezegd bijzonder teleurgesteld te zijn in de Australische actie. Daar wordt opgemerkt dat Japan er zal blijven aan herinneren dat de walvisvangst volledig wettelijk is en in overeenstemming is met de internationale conventie over de walvisjacht, maar er wordt aan toegevoegd dat het probleem geen hypotheek mag leggen op de goede relaties tussen beide landen.

12:08 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: walvisvangst, australie, japan |  Facebook |

Buitendecors Universal Studios in Los Angeles gerestaureerd

In Los Angeles heeft Universal Studios zijn nieuwe sets voor buitenopnames voorgesteld. De sets - onder meer met imitaties van Newyorkse straten - werden twee jaar geleden door een brand vernield. Met het project was een investering van 200 miljoen dollar gemoeid. De site heeft een oppervlakte van twee hectaren en omvat dertien stadsblokken. Het decor zal worden gebruikt voor filmopnames en toeristische rondleidingen. Regisseur Steven Spielberg, die bij de heropbouw was betrokken, stelde dat het project een vruchtbare basis was voor de verbeeldingskracht van alle betrokkenen. Bij de brand van twee jaar werden filmsets en een bibliotheek filmopnames verwoest. Volgens onderzoekers was het vuur onbedoeld aangestoken door werklieden die met een brander aan de slag waren gegaan. Onder meer films zoals Back to the Future, To Kill a Mockingbird, The Sting en The Blues Brothers werden op de originele filmsets gedraaid.

De heropbouw vormde het duurste decorproject uit de geschiedenis van Hollywood. Tijdens de openingsfestiviteiten van de nieuwe sets merkte Arnold Schwarzenegger, gouverneur van de Amerikaanse staat Californië, op dat de locatie een belangrijk onderdeel is geweest van zijn succes als filmacteur. Schwarzenegger voegde er aan toe fier te zijn dat Californië het centrum is van de filmindustrie en hij stelde ervoor te zullen zorgen dat dit ook in de toekomst zo blijft. Hij wees er daarbij op dat de filmindustrie een cruciale economische pijler is voor Californië, aangezien de sector voor tewerkstelling zorgt en toeristen aantrekt. De nieuwe filmsets bieden onder meer imitaties van Central Park, Wall Street en Broadway in New York, maar ook van straten in Londen en Parijs. Met een café, een bank, een juwelierswinkel en andere decorelementen kan de site echter voor elke stad doorgaan.

Van de heropbouw werd gebruik gemaakt om een aantal fundamentele verbeteringen aan te brengen. Onder meer is het voortaan mogelijk om in één straat tegelijkertijd twee filmopnames te laten doorgaan. Antonio Villaraigosa, burgemeester van Los Angeles, had vooral woorden van lof voor de brandweerlui, die ervoor zorgden dat er bij de brand geen doden of zwaar gewonden te betreuren vielen. Ook Spielberg sprak zijn dank uit aan het adres van de brandweermannen. Hij merkt daarbij op dat ze met gevaar voor hun eigen leven de vuurhaard waren binnengelopen om de negatieven uit de filmkluis te halen en daarmee een belangrijk gedeelte filmgeschiedenis hebben gered. Zonder hun optreden zouden immers een aantal belangrijke films definitief verloren zijn gegaan, al gaf de regisseur toe dat een aantal van de titels wellicht het redden niet waard waren.

12:07 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: film, los angeles, universal studios |  Facebook |

Eerste vrouwelijke chief executive voor Britse posterijen

Het Britse postbedrijf Royal Mail heeft Moya Greene verkozen tot nieuwe chief executive. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat de Britse posterijen door een vrouw zullen geleid worden. Moya Greene, die op dit ogenblik nog chief executive is van Canada Post, neemt begin juli haar nieuwe functie op. Moya Greene wordt de opvolger van Adam Crozier, die in het begin van de lente bij de Britse posterijen vertrok om chief executive te worden bij de Engelse commerciële televisiezender ITV. Volgens Donald Brydon, voorzitter van Royal Mail, werd voor Moya Greene gekozen omwille van haar energie, helder denkvermogen en een bewezen leiderschapstalent. Moya Greene zou bij het Britse postbedrijven beginnen met een aanvangswedde van bijna 500.000 pond sterling. Moya Greene was vijf jaar actief bij Canada Post. Voordien vervulde ze topfuncties bij bedrijven zoals Bombardier en TD Bank.

De verloning van Greene moet echter goedgekeurd worden door de diensten van het Britse ministerie van financiën, aangezien het bedrag hoger ligt dan de wettelijke maximumgrens van 142.000 dollar die de Britse overheid heeft ingevoerd voor de openbare sector. Omdat de Royal Mail beschouwd wordt als een commerciële onderneming, is geen uitdrukkelijke toestemming van de regering nodig. Greene zei alvast vereerd te zijn om voor een roemrijk instituut zoals de Royal Mail te kunnen werken. Zeven jaar geleden werd Greene door de Canadese krant The National Post nog verkozen bij de honderd meest invloedrijke vrouwen van Canada. Eén van haar belangrijkste uitdagingen bij de Royal Mail wordt de begeleiding van de gedeeltelijke privatisering van de Britse posterijen. De nieuwe Britse regering heeft al gezegd op zoek te zullen gaan naar nieuw privékapitaal voor de Royal Mail.

De nieuwe chief executive zal daarbij de confrontatie moeten aangaan met de vakbonden, die zich tegen een privatisering van het overheidsbedrijf blijven verzetten. Daarnaast moet ze ook een oplossing vinden voor het tekort van 10 miljard pond sterling bij het pensioenfonds van de Britse posterijen. Maar ook zal een grondige modernisering bij Royal Mail moeten doorvoeren en daarbij de kwaliteit van de dienstverlening moeten proberen opvoeren. Het Britse postbedrijf werd de voorbije vier jaar geconfronteerd met een daling van 15 procent van het postvolume, terwijl het aantal pakketten gevoelig is verhoogd door het groeiende succes van de verkoop op het internet. Royal Mail wordt echter ook geconfronteerd met de toenemende concurrentie van distributiebedrijven zoals TNT en UK Mail. Het voorbije jaar leed Royal Mail een verlies van 262 miljoen pond. De operationele winst steeg echter met 26 procent tot 404 miljoen pond.

12:06 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: royal mail, posterijen |  Facebook |

Zimbabwe kan donoren nog steeds niet overtuigen

Zimbabwe heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar amper 3 miljoen dollar buitenlandse donorhulp gekregen. Dat is amper 0,4 procent van de jaarlijkse doelstelling. Dat heeft Tendai Biti, minister van financiën van Zimbabwe, gezegd in een interview met het persbureau Bloomberg. Het achterwege blijven van de donorhulp betekent volgens Biti een ondermijning van de inspanningen van de regering van Zimbabwe om de economie van het land herop te bouwen na een decennium van economische recessie. De regering van Zimbabwe had erop gerekend dit jaar 810 miljoen dollar te ontvangen van donors om zijn budget van 2,2 miljard dollar te financieren. Zimbabwe heeft een achterstallige betalingen van 1,2 miljard dollar openstaan bij het International Monetary Fund, de African Development Bank en de World Bank.

"Zimbabwe heeft het bijzonder moeilijk om buitenlands hulp en investeringen aan te trekken," merkt Bloomberg op. "De coalitie-regering van president Robert Mugabe en eerste minister Morgan Tsvangirai blijft sinds zijn vorming in februari vorig jaar door interne onenigheid geblokkeerd. Bovendien worden investeerders ook afgeschrikt door de wetgeving die buitenlandse bedrijven verplicht om aandelen over te hevelen naar lokale bewoners. Minister Biti geeft toe dat er bij gesprekken met donoren altijd opnieuw dezelfde vragen worden gesteld, waarbij vooral twijfels worden geuit over de geloofwaardigheid en de legitimiteit van de regering, de duurzaamheid van het bestuur en de garanties dat gedane beloftes zullen worden ingelost." Tendai Biti stelde wel tijdens de tweede helft van he jaar nieuwe kredietlijnen te kunnen aankondigen.

De regering van Zimbabwe praat onder meer met Zuid-Afrika, China en Zuid-Korea over nieuwe financiële mogelijkheden, net zoals met zijn traditionele donoren Duitsland en Scandinavische landen. Zimbabwe werkt volgens Biti aan het invullen van de vereisten die het International Monetary Fund en de World Bank hebben gesteld om een erkenning als noodlijdend land te krijgen, waardoor de schulden zouden kunnen worden kwijtgescholden. Om dat te bereiken moet Zimbabwe volgens Biti echter een aantal macro-economische projecten kunnen voorleggen. Hij merkt echter op dat het land op korte tijd bijzonder veel vooruitgang heeft geboekt. Hij wees erop dat de inflatie van 500 miljard procent wordt omgevormd tot een deflatie van 7,7 procent, maar daarop is volgens de minister geen enkele positieve reactie op gekomen.

12:05 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ontwikkelingshulp, zimbabwe |  Facebook |

30-05-10

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse verzekeringsconcern American International Group (AIG) lijkt voet bij stuk te houden bij de verkoop van zijn Aziatische tak. Het verzekeringsconcern wil een overnamebod van 30 miljard dollar niet in overweging nemen. Dat heeft een bron rond de onderhandelingen over de verkoop gezegd in een reactie op de poging van de Britse verzekeraar Prudential om af te dingen op de overnameprijs. American International Group heeft volgens de bron meerdere alternatieven voor zijn Aziatische activiteiten. Het concern ziet de divisie als een waardevol bezit en is naar eigen zeggen niet van plan om waarde op te offeren. De Amerikaanse verzekeraar vraagt 35,5 miljard dollar voor het Aziatische onderdeel. Prudential probeert daar op af te dingen omdat de aandeelhouders de prijs te hoog vinden. Zij moeten 21 miljard dollar samen brengen om de overname te bekostigen.

De Indonesische luchtvaartmaatschappij Garuda Indonesia keert na een afwezigheid van zes jaar weer terug op Europese bodem. Een eerste commerciële vlucht gaat van Jakarta naar de Nederlandse luchthaven Schiphol. Al lang voordat de Europese Unie alle Indonesische vliegmaatschappijen drie jaar geleden op de zwarte lijst plaatste, was Garuda gestopt met het uitvoeren van vluchten op Europa. De activiteiten waren volgens Garuda immers niet winstgevend en het bedrijf stond financieel op de rand van de afgrond. De vloot van de maatschappij bestond destijds vooral uit oudere vliegtuigen en er was ook geen geld om te investeren. Een nieuw management moest het tij keren. De Indonesische overheid koos daarbij voor een topman die uit de banksector afkomstig was. De maatschappij werd drie jaar geleden weer winstgevend en begon plannen te koesteren om weer op Europa te gaan vliegen. Sinds juli vorig is Garuda samen met drie andere maatschappijen weer welkom in Europa.

Mahindra & Mahindra, de grootste producent van terreinauto's en tractoren in India, wil een overnamebod uitbrengen op de Koreaanse autofabrikant Ssangyong Motor. Dat heeft Mahindra zelf bekend gemaakt. Indien Mahindra & Mahindra weerhouden wordt als overnamekandidaat, zal naar eigen zeggen overgegaan worden tot een boekenonderzoek. Voordat de Indiase groep een bod wil uitbrengen, zal eerst naar de economische levensvatbaarheid van Ssangyong worden bekeken en zal onderzocht worden of de Koreaanse fabrikant binnen de strategie van Mahindra past. Ook het Franse Renault zou in de race zijn om Ssangyong in te lijven. Mahindra is al langere tijd op overnamepad. In april liet het bedrijf weten een belang van Renault over te nemen in een samenwerkingsverband voor de productie van het merk Logan in India. Onlangs nam Mahindra ook een meerderheidsbelang in Reva Electric Car Company, fabrikant van elektrische wagens.

Bangladesh heeft de toegang tot de sociale netwerksite Facebook geblokkeerd. De Bengaalse overheid neemt het niet dat op de website Mohammedcartoons worden gepubliceerd. Verder wordt gewag gemaakt van verfoeilijke beelden van de leiders van Bangladesh. Dat heeft de Bengaalse Commissie voor de Regulering van de Telecommunicatie (BTRC) bekend gemaakt. De beslissing werd genomen omdat Facebook volgens Mahmud Delwar, voorzitter van de Bengaalse telecomregulator, de religieuze gevoelens van de moslimmeerderheid van de bevolking getroffen heeft. Pakistan nam eerder al een gelijkaardige beslissing, die ook van toepassing was op de videosite YouTube. Pakistan meldde daarna de toegang tot de twee sites te zullen herstellen, maar niet tot de pagina's met inhoud die als godslasterlijk beschouwd wordt.

Griekenland zal niet verplicht zijn om de schuld te herschikken. Er zullen evenmin bijkomende besparingen komen. Dat heeft Georges Papaconstantinou, minister van financiën van Griekenland, in een Grieks kranteninterview beloofd. De Griekse regering krijgen van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds een financiële steun van 110 miljard euro om een dreigend bankroet af te wenden. In ruil dient de Griekse regering echter zware besparingen door te voeren, onder meer op pensioenen. Maar bijkomende besparingsmaatregelen, bovenop de al genomen maatregelen, zijn volgens de Griekse minister van financiën niet nodig. Minister Papaconstantinou rekent naar eigen zeggen op een snel herstel van Griekenland. Een schuldherschikking zou volgens de minister rampzalig zijn voor de geloofwaardigheid van Griekenland.

Het vliegend personeel van de Britse luchtvaartmaatschappij British Airways heeft opnieuw het werk voor een periode van vijf dagen neergelegd. Dat was aangekondigd na het mislukken van onderhandeling naar aanleiding van een eerdere staking, die eveneens vijf dagen duurde. De staking valt in het midden van een schoolvakantie in Groot-Brittannië. Later in de maand juni is een nieuwe werkonderbreking van vijf dagen voorzien, wat voor problemen zou kunnen voor vluchten naar Zuid-Afrika waar binnenkort het wereldkampioenschap voetbal van start gaat. De recentste onderhandelingen gingen over de strafmaatregelen tegen stakers, zoals het intrekken van de goedkope vluchten die ze als werknemers kregen. Die onderhandelingen leverden niets op. British Airways maakt zich sterk om meer vluchten te kunnen laten doorgaan op Heathrow, de drukste internationale luchthaven ter wereld, dan tijdens de eerdere staking.

De lagekostenmaatschappijen zijn het zwaarst getroffen door de achtdaagse aswolkcrisis tijdens de tweede helft van de maand april. Dat blijkt uit cijfers van Eurocontrol. Daarbij wordt opgemerkt dat tijdens de maand april in Europa in totaal 688.093 vluchten werden uitgevoerd. Dat is een daling met 10,8 procent tegenover dezelfde maand vorig jaar. Bij de budgetmaatschappijen werd echter een daling met 61 procent opgetekend. De sterke daling van het lagekostenverkeer is volgens Eurocontrol waarschijnlijk te wijten aan een hogere blootstelling en een minder flexibel businessmodel. De traditionele luchtvaartmaatschappijen kenden een daling van het luchtverkeer met 49 procent. Het zakelijke luchtverkeer werd het minst getroffen met een daling van 34 procent. Naast IJsland daalde het luchtverkeer in Finland, Ierland en Groot-Brittannië met 90 procent. In de andere Europese landen was er op zijn minst een daling van 15 procent van het luchtverkeer.

De Franse autoconstructeur Renault wil de productie van zijn bestelwagen Trafic naar zijn fabriek in het Noord-Franse Sandouville halen en daar ook de bouw van zustermodellen Opel Vivaro en Nissan Primastar concentreren. Tot dusver werden die bestelwagens gebouwd in het Spaanse Barcelona en het Engelse Luton. De Franse regering heeft een belang van ongeveer 15 procent in Renault en de Franse president Nicolas Sarkozy oefent druk uit op het concern om zijn auto's in het thuisland te bouwen. Onder meer borg Renault al plannen op om de volledige productie van de Clio in het buitenland te laten gebeuren en beloofde de autobouwer zijn elektrische wagens Zoé en Kangoo nabij Parijs te zullen bouwen. In Sandouville worden de grotere Renault-modellen Espace en Laguna geproduceerd. Om Opel en Nissan te overtuigen zou de productiviteit van de fabriek opgevoerd worden. Renault heeft een belang van 44 procent in Nissan en beide concerns worden geleid door Carlos Ghosn.

Bij de Duitse winkelketen Karstadt hebben zich al drie overnamekandidaten gemeld. Moedermaatschappij Arcandor vroeg in juni vorig jaar een gerechtelijk akkoord aan. Eén van de kandidaten is miljardair Nicolas Berggruen, die wil samenwerken met modeketen BCBG Max Azria Group om de honderdtwintig vestigingen van Karstadt uit te baten. De andere geïnteresseerden zijn het Europees investeringsfonds Triton en het vastgoedbedrijf Highstreet van de Amerikaanse bank Goldman Sachs, dat een groot deel van de Karstadt-gebouwen bezit. Als de drie biedingen worden afgewezen, volgt de ontmanteling van het bedrijf. Distributiebedrijf Metro zou een deel van de vestigingen willen integreren in zijn eigen netwerk. Karstadt heeft 26.000 werknemers. Tot de winkelketen van Karstadt behoort ook de beroemde supermarkt KaDeWe in Berlijn.

De Indiase autofabrikant Tata Motors, producent van vrachtwagens en bussen en de miniwagen Nano, heeft tijdens het voorbije gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 25,71 miljard roepie. Dat komt overeen met een bedrag van 548 miljoen dollar. De winst is grotendeels te danken aan het economische herstel en een stimuleringsprogramma van de Indiase overheid. Tijdens het jaar voordien moest Tata Motors nog een verlies laten optekenen van 25 miljard roepie. Het bedrijf benadrukt wel dat die resultaten niet kunnen vergeleken worden wegens de overname van de Britse automerken Jaguar en Land Rover van het Amerikaanse Ford twee jaar geleden. Jaguar en Land Rover lieten het voorbije jaar een winst optekenen van 32 miljoen pond. Buiten de overgenomen Engelse merken, realiseerde Tata Motors het voorbije jaar een verkoop van 667.971 exemplaren. Dat is een stijging met 32 procent tegenover het jaar voordien.

Easyjet bereidt samen met andere luchtvaartmaatschappijen een gezamenlijke klacht voor om de Europese luchtvaartautoriteiten te dwingen tot schadeloosstelling voor de gevolgen van het vliegverbod na het uitbreken van de aswolk boven Europa. Dat heeft Andy Harrison, de topman van Easyjet, gezegd in een Duits kranteninterview. Het vliegverbod na de IJslandse vulkaanuitbraak half april kostte Easyjet naar eigen zeggen tussen de 50 miljoen euro en 75 miljoen euro, waarvan 45 miljoen euro aan overnachtingen en maaltijden voor gestrande passagiers. Er is volgens Harrison geen enkele reden waarom de gevolgen van een natuurramp enkel en alleen door de maatschappijen moeten worden gedragen, zeker wanneer naderhand blijkt dat een sluiting van die orde niet nodig was. Ook Wolfgang Mayrhuber, topman van Lufhansa, herhaalde zijn oproep voor een compensatie voor de uitzonderlijke kosten die de sector opliep door de aswolk.

De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep Air France-KLM heeft nog steeds het plan om tussen de honderd en honderdvijftig langeafstands vliegtuigen te bestellen en zal dit najaar de onderhandelingen met vliegtuigbouwers heropenen, ondanks de financiele problemen en de moeilijke economische situatie. Dat heeft een manager van Air France gezegd in een Frans kranteninterview. De groep wil besprekingen starten met Boeing en Airbus en zou de eerste orders ten vroegste volgend jaar plaatsen. Volgens een aantal analisten heeft Air France ook plannen om zijn vrachtdivisie af te stoten. Air France lijdt grote verliezen aan zijn cargodivisie. De luchtvaartmaatschappij zou de werknemers binnenkort inlichten over de beslissing tot sluiting. Dat zou betekenen dat vracht enkel nog vervoerd zal worden in de beschikbare ruimte op passagiersvluchten. De voorbije twee jaar verloor Air France 660 miljoen euro aan zijn vrachtdivisie.

Het koningshuis levert Nederland jaarlijks 4 miljard euro tot 5 miljard euro op. Dit heeft de Amsterdamse vermogensbeheerder Wijs & van Oostveen berekend. Eerder berekende een werkgroep onder leiding van de gewezen Nederlandse minister Gerrit Zalm dat het Nederlandse koningshuis jaarlijks 39 miljoen euro kost. Volgens Harry van Dalen, professor economie aan de universiteit van Tilburg, stimuleert een monarchie de economie jaarlijks met 1 procent groei. Onder meer handelsmissies die meegaan met bezoeken van het koningshuis naar het buitenland, zijn volgens de vermogensbeheerder waardevol voor het bedrijfsleven en ook de zogenaamde vertrouwensbonus, de stabiliteit die een koningshuis uitstraalt naar het buitenland. Premiers komen en gaan, maar een monarch blijft en is volgens de vermogensbeheerder belangrijk voor het imago van een land.

Het failliet verklaarde Lehman Brothers heeft JP Morgan Chase aangeklaagd en eist miljarden dollars aan verstrekt onderpand terug. JP Morgan Chase was één van de verstrekkers van kortlopende leningen aan Lehman Brothers. Enkele dagen voor de val van Lehman anderhalf jaar geleden eiste JP Morgan voor 8,6 miljard dollar aan onderpand. In een rechtszaak die Lehman Brothers in New York heeft aangespannen, wordt gesproken over het overhevelen van miljarden dollars, vlak voor de ondergang. Lehman zegt dat het hiermee door JP Morgan Chase onder druk is gezet. Met dit financiële pistool tegen het hoofd van Lehman, was JP Morgan volgens het failliete bedrijf in staat om eenzijdig afspraken op te dringen. Deze miljarden dollars aan onderpand behoren volgens de klacht toe aan Lehman en zijn schuldeisers. JP Morgan verwerpt de aanklacht en noemt de claim van Lehman misplaatst.

Het Nederlandse chemieconcern Akzo Nobel zou in gesprek zijn met vier potentiële kopers voor zijn zetmeelactiviteiten National Starch. Dat hebben een aantal waarnemers gemeld. De geïnteresseerde kopers voor National Starch zouden een aantal andere bedrijven zijn, in plaats van private equity-investeerders. Analisten schatten eind april dat de verkoop van National Starch 800 miljoen euro tot 1.2 miljard euro zou moeten kunnen opbrengen. Akzo heeft het bedrijf in de etalage gezet toen het twee jaar geleden Imperial Chemical Industries kocht. Er werken bij de divisie ongeveer 2.250 mensen, verspreid over dertig landen. Onder meer het Amerikaanse concern Tate & Lyle wordt genoemd als een mogelijke overnamekandidaat van National Starch. Ook het Amerikaanse Corn Products International wordt geregeld genoemd als mogelijke nieuwe eigenaar.

Meer Nieuws

18:09 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Brits defensiebedrijf Qinetiq wil 10 procent besparen

Het Britse defensiebedrijf Qinetiq heeft bekend gemaakt een kostenbesparing van 10 procent te zullen doorvoeren. Daarmee wil het defensiebedrijf de winstdaling van het voorbije boekjaar helpen opvangen. Het voorbije jaar realiseerde Qinetiq een winst van 85,7 miljoen pond sterling, tegenover 130,2 miljoen pond het jaar voordien. De omzet bleef nagenoeg status-quo op 1,6 miljard pond sterling. Qinetiq had eerder al gewaarschuwd dat de winst lager zou uitvallen wegens het uitstellen van een aantal overheidscontracten. Leo Quinn, chief executive van Qinetiq, benadrukte wel dat het bedrijf moet afgeraken van zijn ambtenaren-mentaliteit. Qinetiq is de opvolger van het vroegere staatsbedrijf Defence Evaluation and Research Agency (DERA) en ging ruim vier jaar geleden naar de beurs in Londen. Gevreesd wordt voor een mogelijke ontslagronde.

"Qinetiq is een bedrijf dat uit de Britse ambtenarij is gekomen en moet naar een veel commerciëlere cultuur evolueren," aldus Quinn bij de voorstelling van de jaarcijfers van de groep tenover de Britse krant The Guardian. Qinetiq, producent van hightech militaire apparatuur, stelt wereldwijd 13.000 mensen tewerk. In Groot-Brittannië werken ongeveer 7.000 mensen voor het bedrijf. Quinn, die in november van vorig jaar chief executive werd van het defensiebedrijf, merkte op dat de situatie in de sector mogelijk nog wel een tijdlang onzeker zal blijven. Hij voegde er echter aan toe dat het bedrijf een programma heeft op zijn waarde terug op peil te brengen. Quinn merkte verder op dat de intrede van het bedrijf op de Amerikaanse markt minder heeft opgeleverd dan oorspronkelijk werd verwacht. Hij voegde er aan toe dat de organisatie van het bedrijf te veel gefragmenteerd en complex is geworden.

Bovendien merkte Quinn op dat het bedrijf een strategische focus en transparantie mist, waardoor Qinetiq met hogere kosten wordt geconfronteerd. Ook merkte hij op dat de snelle groei door overnames niet voldoende waarde heeft gecreëerd voor de investeerders. Het defensiebedrijf heeft de uitkering van een dividend alvast voor een periode van twaalf maanden uitgesteld. Algemeen wordt aangenomen dat het bedrijf mogelijk tot ontslagen zal overgaan. Quinn benadrukte echter dat het bedrijf zich met de huidige ontslagvoorwaarden een afslanking van het personeelsbestand niet kan veroorloven. Een groot gedeelte van de medewerkers heeft inmiddels een opzegperiode van honderdzestig weken opgebouwd. Indien het personeel echter niet akkoord gaat met een versoepeling van die voorwaarden, zou een volgende ontslagronde volgens Quinn echter wel eens veel zwaarder kunnen uitvallen.

16:32 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: defensie, wapenindustrie, qinetiq |  Facebook |

Wereldkampioenschap voetbal negatief voor online gokbedrijven

Het wereldkampioenschap voetbal zal een negatieve impact hebben op de omzet van online gokbedrijven. Dat heeft het online gokbedrijf 888 Holdings gezegd. Het bedrijf voegt er aan toe te verwachten dat de winst dit jaar lager zal uitvallen dan oorspronkelijk was vooropgesteld. Het online gokbedrijf, dat actief is met website rond casino's, poker en bingo, stelde dat het aantal dagelijkse online pokerspelers sinds het begin van dit jaar met 18 procent is gedaald. Er wordt aan toegevoegd dat ongunstige wisselkoersen eveneens een negatieve impact hadden op de omzet. De dollar is voor 888 Holdings de basismunt, zodat de relatieve zwakte van de euro en het pond sterling tegenover de Amerikaanse munt het bedrijf dit jaar al voor ongeveer 5 miljoen dollar verliezen zou hebben opgeleverd. Er wordt in alle sectoren van de online goksector een verzwakking opgetekend, maar vooral de online pokeractiviteiten lieten bij 888 Holdings een zware terugval optekenen.

De terugval in de pokeractiviteit is volgens het bedrijf een trend die de hele sector heeft getroffen. Er wordt aan toegevoegd dat het wereldkampioenschap voetbal een uitstekende periode betekenen voor bookmakers, maar veel minder gunstig zijn voor bedrijven die casino-games en andere online gokactiviteiten aanbieden. Daarnaast verwijst 888 Holdings ook naar de nieuwe gokwetgeving in Frankrijk, waardoor extra marketing-kosten zullen moeten worden gedaan omdat het bedrijf verplicht wordt te investeren in een nieuw, gereguleerd platform. Het bedrijf merkt op al een aantal kostenbesparingen te hebben voorzien om de nadelige invloeden op te vangen. James Hollins, analist bij het bureau Daniël Stewart, zegt echter dat een aantal problemen bij 888 Holdings gezocht moeten worden. "Het bedrijf heeft een relatief zwak pokeraanbod in een bijzonder concurrentiële markt," aldus Stewart tegenover Market Watch.

Bovendien steunt het casino volgens Hollins teveel op de zware spelers. Anderzijds brengt 888 Holdings nog altijd een sterk dividend op en het bedrijf zal wellicht ook een actieve rol spelen in de consolidatie van de sector." Analist Panmure Gordon stelt dat de fundamenten van de online goksector aantrekkelijk blijft. De analist voegt er aan toe dat 888 Holdings ook uitstekend scoort met de positionering van zijn merk en het differentiëren van zijn zakelijk model, waarbij men er volgens Panmure Gordon is geslaagd is om de activiteiten ook buiten poker en sportweddenschappen uit te breiden. Het online gokbedrijf maakte verder bekend samen met Microgaming, één van de grootste ontwikkelaars van software voor de online casino-sector, een joint venture opgericht te hebben voor de ontwikkeling van een Frans pokernetwerk.

American Idol mogelijk opnieuw in handen ontwerper

Simon Fuller, gewezen manager van de Britse meidengroep Spice Girls, heeft met een consortium een overnamebod gelanceerd op het bedrijf dat eigenaar is van de Amerikaanse televisieshow American Idol. Het format van American Idol werd door een bedrijf van Fuller gecreëerd, maar werd vijf jaar geleden verkocht aan CKX Group. Nu echter zou Fuller een groep van investeerders achter zich hebben verzameld om een overnamebod van 600 miljoen dollar te doen op CKX Group. Het televisieprogramma American Idol bestaat negen jaar en brachten sterren voort zoals Kelly Clarkson, Kris Allen en Taylor Hicks. Daarnaast heeft CKX Group ook de intellectuele eigendomsrechten van Elvis Presley en Mohammed Ali in zijn portefeuille. Onlangs kondigde Robert FX Sillerman, oprichter en chief executive van CKX Group, ontslag te nemen en te overwegen om het bedrijf te verkopen.

Met een belang van 21 procent is Sillerman nog altijd de grootste aandeelhouder van CKX Group. Eén van de partners van Simon Fuller in het overnamebod zou Roger Jenkins, gewezen bankier bij Barclays Capital, zijn. American Idol is de meest bekeken televisiereeks van de Verenigde Staten, maar heeft zijn kijkerspubliek de voorbije jaren gevoelig zien teruglopen. Vijf jaar geleden keken gemiddeld meer dan 30 miljoen Amerikanen wekelijks naar het televisieprogramma. In april vorig jaar was dat echter teruggevallen tot 22,3 miljoen kijkers. De jongste reeks is onlangs afgelopen. Dat betekende meteen ook het einde van het controversiële jurylid Simon Cowell, die de Britse televisieshow The X Factor voor de Amerikaanse televisiezender Fox zal verzorgen. De jongste reeks werd gewonnen door Lee DeWyze, maar volgens critici kende deze reeks de zwakste kandidaten uit de geschiedenis van het programma.

Uit ramingen blijkt dat de deelnemers aan American Idol samen in totaal 126,5 miljoen albums, singles en downloads hebben verkocht. Carrie Underwood, de winnaar van vijf jaar geleden, verkocht tot nu toe 11,6 miljoen albums. Geen enkele kandidaat is sindsdien echter nog in de buurt van de country-artieste gekomen. Jordin Sparks en David Cook verkochten als winnaar elk 1,3 miljoen albums en Kris Allen, de winnaar van vorig jaar, kwam voorlopig niet verder dan 310.000 verkochte exemplaren. Televisiezender Fox zegt dat het publiek van American Idol het voorbije seizoen weliswaar met 9 procent is gedaald, maar in vergelijking met andere televisieprogramma's nog altijd bijzonder succesvol is. Voor het nieuwe seizoen worden een aantal veranderingen aangekondigd. Daarbij zal meer aandacht besteed worden aan de optredens en minder aan de eliminatie-sessies.

12:58 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: televisie, american idol, simon fuller |  Facebook |

Jaguar-Land Rover gaat auto's bouwen in China

Autobouwer Jaguar-Land Rover gaat auto's assembleren in China. Dat heeft Carl-Peter Forster, chief executive van de autobouwer, gezegd in een interview met de Britse openbare omroep. Forster stelde dat er minstens twee modellen in China zullen moeten gebouwd worden. Om de productie op te starten, rekent hij op één tot twee jaar. In eerste instantie moet echter een partner gevonden worden voor de Chinese markt. Forster benadrukte dat de Chinese plannen geen gevaar betekenen voor de productie in het thuisland Groot-Brittannië. Daar zullen dit jaar duizend extra werknemers worden aangeworven. Het gaat om tijdelijke banen voor de productie van een nieuw compact model van Range Rover. Het kan volgens Forster één tot twee jaar duren vooraleer er sprake kan zijn van een permanente tewerkstelling.

Het voorbije jaar werden bij Jaguar-Land Rover in Groot-Brittannië nog 2.500 banen geschrapt. In totaal werkten er daardoor in de Britse vestigingen van de autobouwer nog 16.000 mensen. Wereldwijd realiseerde Jaguar-Land Rover het voorbije jaar opnieuw een verkoopsgroei. In totaal werden bij Jaguar-Land Rover op één jaar tijd 193.982 exemplaren verkocht. De autobouwer, onderdeel van de Indiase groep Tata Motors, hoopt dit jaar meer dan 200.000 exemplaren te kunnen verkopen. Jaguar-Land Rover realiseerde een winst van 32 miljoen pond sterling, nadat er twee jaar met verlies moest worden gewerkt. Een groot gedeelte van de groei werd gerealiseerd in China. Daar groeide de verkoop van Jaguar-Land Rover met 38 procent. Land Rover zag er zijn verkoop met 55 procent toenemen. Ook in India werd een sterke groei opgetekend. Daar word volgend jaar gestart met de productie van Land Rover.

Carl-Peter Forster benadrukte echter dat China of India nooit het centrum zullen worden voor Jaguar of Land Rover. Hij voegde er aan toe dat beide merken hun basis in Groot-Brittannië zullen behouden. Forster stelde daarbij dat de verkoop in de groeimarkten voordeel zullen opleveren voor de Britse activiteiten van de autobouwer. Om zijn groei op nieuwe markten te stimuleren wil de autobouwer ook een bredere portfolio samenstellen. Forster merkt daarbij op dat Jaguar-Land Rover nog niet in alle marktsegmenten actief is en zelfs ook geen volledig motoren-gamma heeft. Dat betekent volgens hem dat er nog vele groeimogelijkheden zijn. Toch blijft de autobouwer bij zijn plannen om één van zijn Britse fabrieken binnen de volgende tien jaar te sluiten. Dat betekent volgens Forster echter niet dat er mensen zouden moeten afvloeien.

12:12 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: china, automotive, jaguar, land rover |  Facebook |

Verkoop Manchester United is niet aan de orde

Het is uitgesloten dat de Engelse voetbalclub Manchester United wordt verkocht. Geen enkel overnamebod zal door de Amerikaanse eigenaar Michael Glazer worden overwogen. Dat heeft de club gezegd in een reactie op berichten dat de club mogelijk door supporters en een consortium van rijke zakenlui zou worden overgenomen. Glazer zegt op lange termijn eigenaar te willen blijven van de Engelse voetbalclub. Manchester United werd vijf jaar geleden door Michael Glazer gekocht voor een bedrag van 800 miljoen pond sterling. Eerder dit jaar lanceerde de club een obligatielening van 538 miljoen pond sterling om een groot gedeelte van een duurdere schuld te herfinancieren. De club heeft een relatief ontgoochelend seizoen achter de rug en slaagde er niet in om dit jaar een belangrijke prijs binnen te halen, op uitzondering van de League Cup.

Manchester United zegt op dit ogenblik een schuld te hebben van 520,9 miljoen pond sterling. Eén jaar geleden bedroeg de schuld nog 543,3 miljoen pond. De netto-activa van de club bedragen op dit ogenblik 794,9 miljoen pond. Er wordt aan toegevoegd dat tijdens de periode van negen maanden tot de maand maart inkomsten van 219,3 miljoen pond werden gerealiseerd. Dat is een stijging met 13,5 procent tegenover dezelfde periode tot maart vorig jaar. Er wordt aan toegevoegd dat de inkomsten uit wedstrijden, mediarechten en commerciële overeenkomsten tijdens het eerste kwartaal van dit jaar hoger lagen dan tijdens de laatste drie maanden van vorig jaar. Het kwartaalverlies steeg echter van 5,87 miljoen pond naar 65,94 miljoen pond, grotendeels te wijten aan financiële lasten en diverse onkosten.

Volgens critici heeft Glazer de club opgezadeld met een grote schuld. In juli vorig jaar had het bedrijf Red Football Joint Venture, de holding boven de voetbalclub, een schuld van 716,5 miljoen pond. Een groep supporters heeft een campagne gelanceerd om Michael Glazer te verdrijven. Vele supporters weigeren nog langer de traditionele rode shirts en sjaals te dragen en kiezen voor de gouden en groene kleuren van Newton Heath, de amateurclub die aan de basis ligt van het ontstaan van Manchester United. "Het clubbestuur zegt echter dat er nog niet optimaal gebruik is gemaakt van de mogelijke inkomstenstromen uit de wereldwijde commerciële opportuniteiten van de club," aldus de Britse krant The Independent. "Chief executive David Gill zegt bovendien dat er voldoende geld is om te investeren in spelers, nieuwe trainingvelden en het stadion."

11:39 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: voetbal, manchester united |  Facebook |

Novo Nordisk niet akkoord met verplichte Griekse prijsvermindering

Het Deense farmabedrijf Novo Nordisk haalt zijn diabetes-middel van de Griekse markt. Daarmee reageert het bedrijf op een nieuwe Griekse wet, waardoor geneesmiddelen 25 procent goedkoper moeten worden. Consumentenverenigingen noemen de beslissing van Novo Nordisk een brutale kapitalistische afpersing. Meer dan 50.000 Griekse diabetes-patiënten gebruiken het product van Novo Nordisk, dat met een pen heel gemakkelijk ingespoten kan worden. Een woordvoerder van Novo Nordisk zegt dat het product van de Griekse markt wordt gehaald omdat de nieuwe wetgeving het concern zou verplichten het middel met verlies te verkopen. Het bedrijf is ook bevreesd dat een aantal andere landen het Griekse voorbeeld zouden volgen, aangezien Griekenland vaak als een referentie wordt bestempeld voor het vastleggen van de prijzen voor geneesmiddelen.

Griekenland wil zijn zware farmaceutische rekening terugschroeven als onderdeel van een poging om de gigantische schulden van de overheid terug te dringen. Griekenland moet internationale farmaceutische bedrijven miljarden dollar aan onbepaalde rekeningen. Novo Nordisk zou zelf nog 36 miljoen dollar moeten ontvangen van de Griekse staat. De Griekse economist Pavlos Panayotacos, wiens tienjarige dochter Nephele diabetes-patiënte is, heeft in een brief aan de voorzitter van Novo Nordisk de beslissing bekritiseerd. "Als economist begrijp ik dat het voor een bedrijf belangrijk is om winst te maken," aldus Panayotacos in het schrijven aan de topman van het farmaceutische bedrijf. "Maar gezondheidszorg is meer dan winstcijfers. Novo Nordisk weet dat Griekenland het op dit ogenblik economisch en sociaal bijzonder moeilijk heeft. De beslissing is dan ook extreem gevoelloos en ongepast."

De Griekse vereniging van diabetespatiënten zegt dat Novo Nordisk met de maatregel zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid negeert. Lars Sorensen, voorzitter van Novo Nordisk, zegt echter dat het onverantwoord financieel management van de Griekse regering zowel het bedrijf als de patiënt in een moeilijke positie heeft gebracht. Diabetespatiënten zeggen echter dat het besluit van het Deense bedrijf aan sommige mensen het leven zal kunnen kosten. "Dat wordt door Novo Nordisk echter tegengesproken, aangezien andere producten tegen diabetes nog wel op de markt blijven," aldus het persbureau AFP. "Voor die middelen is Novo Nordisk naar eigen zeggen akkoord gegaan met de prijsvermindering. Alleen de meest moderne versies worden van de markt gehaald. Bovendien zal het insuline-product glucagen gratis ter beschikking zal worden gesteld van de Griekse patiënten."

Hawaii haalt havenvinnen van het menu

In Hawaii worden haaienvinnen van het menu gehaald. Begin juli volgend jaar wordt het bezit van haaienvinnen in Hawaii verboden. Daarmee is Hawaii de eerste Amerikaanse staat die een verbod op haaienvinnen invoert. Daarmee hoopt Hawaii te kunnen bijdragen in de strijd tegen overbevissing en het uitroeien van haaiensoorten. Door de nieuwe wet die door gouverneur Linda Lingle werd ondertekend, worden het bezit, de verkoop en distributie van haaienvinnen verboden. De nieuwe wet kreeg wel heel wat weerstand van de Chinese gemeenschap op Hawaii. Velen beschouwen haaienvinnen immers als een delicatesse en een belangrijk onderdeel van de Chinese cultuur. Meer dan 13 procent van de bevolking op Hawaii is immers minstens gedeeltelijk Chinees. Bovendien verwacht Hawaii, dat bijzonder afhankelijk is van het toerisme, in de toekomst een toestroom van rijke Chinese bezoekers.

"In Hawaii zouden een dozijn restaurants haaienvinnen serveren," aldus het persbureau Associated Press. "Haaienvinnen op zichzelf hebben weinig smaak, maar krijgen hun aroma door de rijst waarmee ze worden geserveerd of door de bouillon van varken en kip die de basis vormt van de haaienvinnensoep. Een aantal mensen menen dat haaienvinnen ook goed zijn voor de gezondheid. Haaienvinnen zouden immers een gezonde impact hebben op beenderen, nieren en longen en helpen om kanker te bestrijden. Daarnaast worden haaienvinnen in de klasserestaurants als een status-symbool bestempeld om indruk te maken op gasten. Restaurants in Hawaii rekenen ongeveer 17 dollar voor één bord haaienvinnensoep. In Hong Kong vragen de toprestaurants tot 1.000 dollar voor een haaienvinnen-maaltijd."

"Het is verkeerd om haaienvinnen naar de illegaliteit te verwijzen," merkt Johnson Choi, president van de Hong Kong China Hawaii Chamber of Commerce, op. "Haaienvinnen vormen een onderdeel van de voedingcultuur die meer dan vijfduizend jaar teruggaat." Milieuverenigingen stellen echter dat de traditie bijdraagt tot het wereldwijd uitroeien van haaien. Geraamd wordt dat jaarlijks 89 miljoen haaien worden gedood voor hun vinnen. Restaurants krijgen tot juli volgend jaar om hun voorraden haaienvinnen af te bouwen. Daarna zal voor een eerste overtreding een boete van 5.000 dollar tot 15.000 dollar moeten betaald worden. Een derde overtreding levert een boete op van 35.000 dollar tot 50.000 dollar en bovendien dreigt de overtreder een jaar gevangenisstraf opgelegd te krijgen. Het Amerikaanse Shark Research Institute hoopt dat ook andere Amerikaanse staten zullen volgen.

10:28 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: horeca, milieu, voeding, hawaii, haaienvin |  Facebook |

29-05-10

Nieuwsoverzicht

Een rechter in Californië heeft de Japanse autobouwer Toyota bevolen om 75.000 pagina's tot 100.000 pagina's aan documenten over te maken over de problemen met het gaspedaal van een aantal modellen van de constructeur. Die eis kwam er na een hoorzitting in een rechtszaak van een groep benadeelden. Volgens hen was Toyota op de hoogte van de constructiefouten, maar bleef de autobouwer de wagens in kwestie verkopen. Toyota heeft de documenten overgemaakt aan het Amerikaanse congres aan andere Amerikaanse overheidsinstanties, die het massaal terugroepen van Toyota-wagens onderzoekt. Toyota, de grootste autobouwer ter wereld, kreeg dertig dagen om alle documenten in het Engels over te maken en zestig dagen voor de documenten in de Japanse taal. De verdediging vond die periode evenwel te kort. Bij de Amerikaanse verkeersautoriteiten zijn 6.200 klachten ingediend over technische problemen met het gaspedaal.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stelt de verwachting van de groei van de wereldeconomie opwaarts bij. Dominique Strauss-Kahn, topman van het Internationaal Monetair Fonds, zei voor dit jaar een groei te verwachten van 4,25 procent. Tot dusver ging het Internationaal Monetair Fonds uit van 3,9 procent. Hij voegde er wel aan toe dat het economisch herstel nog steeds kwetsbaar is. Ook zal de economie volgens Strauss-Kahn niet overal even hard groeien. Recente gebeurtenissen in Europa hebben er volgens hem iedereen aan herinnerd dat de donkere wolken nog niet zijn overgedreven, verwijzend naar de overheidstekorten in Griekenland en Spanje. De organisatie dwingt wel de Ame­ri­kaan­se en Eu­ro­pe­se toe­zicht­hou­ders ho­ge­re ka­pi­taal­ve­r­eis­ten op te leg­gen aan sys­te­mi­sche ban­ken. Het Internationaal Monetair Fonds is de eer­ste or­ga­ni­sa­tie die een me­tho­do­lo­gie voor­stelt die de ka­pi­taal­ve­r­eis­ten van ban­ken moet be­pa­len.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft besloten om de milieubelasting op een vat olie te verviervoudigen. De opbrengst is bestemd voor een fonds dat vervuiling moet bestrijden, zoals die is ontstaan door de olieramp in de Golf van Mexico. De heffing wordt van 8 cent per vat naar 34 cent opgedreven en moet in een periode van tien jaar een kleine 12 miljard dollar opbrengen. Of de verhoging daadwerkelijk zo hoog wordt, is nog onduidelijk. In de Huis van Afgevaardigden werd immers slechts een krappe meerderheid bereikt en de Amerikaanse Senaat komt waarschijnlijk met een ander voorstel. Dat kan tot gevolg hebben dat er een compromisvoorstel naar president Barack Obama wordt gestuurd. British Petroleum is wettelijk aansprakelijk voor de kosten door vervuiling als gevolg van de olieramp in de Golf van Mexico, maar daar is een maximum van 75 miljoen dollar bepaald. Dat maximum vervalt als de maatschappij schuldig blijkt aan nalatigheid of wangedrag.

De activiteiten van Petro-Canada in Nederland gaan mogelijk over in andere handen. Suncor, de Canadese oliemaatschappij die Petro-Canada vorig jaar overnam, wil de activiteiten volgens een aantal bronnen echter opnieuw afstoten. Onder meer zou er interesse zijn vanuit de Canadese maatschappij Vermilion, die eveneens actief is in Nederland. Petro-Canada is niet alleen actief op de Noordzee, maar ook in de kleine velden op het vasteland. De fusie van Suncor en Petro-Canada creëerde een eenheid met een waarde van 43,3 miljard dollar. De samensmelting werd door de Canadese overheid goedgekeurd nadat de de partners zich bereid hadden getoond om in Ontario een keten van ongeveer honderd benzinestations te verkopen aan Husky en een opslagcapaciteit over te dragen aan Ultramar. Die verkoop moet het gevaar wegnemen dat de fusie de concurrentie zou beperken.

De Wereldbank heeft de schulden van Haïti kwijtgescholden. Het land, dat eerder dit jaar werd getroffen door een zeer zware aardbeving, hoeft daardoor 36 miljoen dollar aan kredieten niet terug te betalen. Het besluit volgens Robert Zoellick, topman van de Wereldbank, een onderdeel van de inspanningen om de wederopbouw van Haïti op alle mogelijke manieren te ondersteunen. De annulering van de schulden werd mogelijk gemaakt door bijdragen van dertien rijke landen. Haïti werd in januari van dit jaar getroffen door een verwoestende aardbeving, waardoor onder meer circa 1,3 miljoen Haïtianen hun huis verloren. De Wereldbank heeft inmiddels 479 miljoen dollar aan giften toegezegd voor de wederopbouw en verdere ontwikkeling van het land. Vorig jaar juli scholden de Wereldbank, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en andere internationale crediteuren al 1,2 miljard dollar aan schulden van Haïti kwijt.

De Nederlandse stamcelbank Cryo-Save heeft een contract gesloten met de Spaanse zorgverzekeraar Aresa Seguros de Salud. Aresa is een dochteronderneming van de Spaanse verzekeringsmaatschappij Mutua Madrilena, dat met 1,8 miljoen klanten één van de grootste verzekeraars van Spanje is. Met de overeenkomst wil de verzekeraar ouders de mogelijkheid bieden om tegen gunstige voorwaarden gebruik te maken van de opslagmogelijkheden die Cryo-Save biedt voor stamcellen uit navelstrengbloed van hun pasgeboren kinderen. Cryo-Save maakte geen financiele details over de overeenkomst bekend. Daarnaast maakte Cryo-Save bekend dat het een reactie voorbereidt op de afwijzing door de Franse gezondheidsautoriteiten van autorisatie voor het behandelen en opslaan van stamcellen uit navelstrengbloed in Frankrijk. Volgens Cryo-Save heeft de afwijzing niets te maken met de kwaliteit, maar wel met een aantal restricties in de Franse wetgeving.

De Amerikaanse speelgoedwinkelketen Toys-R-Us gaat op zeer korte termijn naar de beurs. Met de beursgang zou een bedrag van 800 miljoen dollar moeten worden opgehaald. De winkelketen is in handen van de investeringsmaatschappijen Kohlberg Kravis Roberts (KKR), Bain Capital en Vornado Realty Trust. Zij zouden Goldman Sachs hebben ingehuurd om de beursgang te begeleiden. De drie fondsen kochten Toys-R-Us vijf jaar geleden voor een bedrag van 6,6 miljard dollar. De opbrengst van de beursgang moet het bedrijf toelaten om een aantal schulden af te betalen. De operatie zou één van de grootste beursintroducties uit de retailsector worden van de voorbije jaar. Experts waarschuwen echter dat beursintroducties tot dusver dit jaar teleurstellende resultaten hebben opgeleverd. Anderzijds wordt gemerkt dat de speelgoedmarkt op dit ogenblik uitstekend presteert en Toys-R-Us marktaandeel wint.

Het staat niet vast dat de Nederlandse belastingbetaler de 30 miljard euro terugkrijgt die in de redding van ABN Amro en Fortis Bank Nederland is gestoken. Dat heeft Gerrit Zalm, topman van de Nederlandse staatsbank, gezegd. Zalm kan naar eigen nog niet zeggen welk bedrag uiteindelijk wel zal terugkomen. Hij wees er daarbij op dat niet alle staatssteun in ABN Amro en Fortis is gestoken. Een deel was ook bestemd voor de groep ASR Verzekeringen. Bij de redding van ABN Amro had toenmalig minister van financiën Wouter Bos gezegd dat de bank na enkele jaren met winst voor de belastingbetaler zou worden verkocht. Huidig minister van financiën Jan Kees de Jager wees er echter op dat Bos altijd al heeft gewaarschuwd dat het niet zeker was of alle staatsinvesteringen in de bank zouden kunnen gerecupereerd worden. De Jager verwacht dat het nog wel een aantal jaren zal duren voor ABN Amro wordt verkocht. De opbrengst zal geheel gaan naar de aflossing van de staatsschuld.

De financiële sector moet minder beroep doen op garanties van de overheden en keert langzamerhand terug naar normale marktvoorwaarden. Dat is de conclusie van een tussentijdse balans die de Europese Commissie ruim anderhalf jaar na het losbarsten van de kredietcrisis heeft opgemaakt. Sinds de kredietcrisis anderhalf jaar geleden losbarstte, heeft de Europese Commissie voor de financiële sector steunmaatregelen ten belope van 4.131 miljard euro goedgekeurd. Uiteindelijk is slechts 1.235 miljard euro van die steunmaatregelen effectief geactiveerd. Driekwart van de steun nam de vorm van garanties aan. Daarvan is 32 procent effectief aangewend. Uit de balans van de Europese Commissie blijkt dat de staatsgaranties een piek bereikten in het eerste kwartaal van vorig jaar, toen bijna 30 procent van de financiering van de banken verzekerd moest worden. Tegen eind vorig jaar was dat aandeel gedaald tot 4 procent.

De Nederlandse groep Fokker Aerostructures gaat de nieuwe assemblagefabriek voor de Joint Strike Fighter (JSF) huisvesten in Papendrecht. Daarvoor wordt een nieuwe fabriek gebouwd bij een bestaande vestiging van de groep. Dat is de uitkomst van de biedingsprocedure onder vier Nederlandse gemeenten die Fokker vorig jaar is begonnen. Papendrecht verraste volgens Fokker met zeer pragmatische oplossingen voor de vraagstukken waarmee het bedrijf in het JSF-project wordt geconfronteerd. De nieuwe fabriek wordt ingebed in de bestaande infrastructuur, waardoor naar eigen zeggen de bedrijfsmatige risico's worden verkleind. Door te kiezen voor Papendrecht, laat Fokker tegelijkertijd zien ook rekening te houden met de mogelijkheid dat het project alsnog afgeblazen kan worden. Fokker behoudt met de nieuwbouw bij de bestaande vestiging in Papendrecht immers een grote flexibiliteit. Het is niet zeker dat Nederland het Amerikaanse gevechtsvliegtuig koopt.

Onmiddellijk na de uitbarsting van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajokull, stortten de boekingen voor zomervakanties in IJsland met 80 procent in. Dat heeft David Johannsson, directeur van de Europese tak van het IJslandse Verkeersbureau, gezegd. De voorbije maand ontving het land 20 procent minder buitenlandse bezoekers, maar dat was volgens Johannsson vooral het gevolg van de verstoringen van het luchtverkeer. Nu de Eyjafjallajokull zich rustig houdt, trekken de boekingen voor de zomer volgens Johannsson echter weer wat aan. Hij ziet de vulkaan zelfs als een extra troef, want daardoor is IJsland volgens hem op de toeristische kaart gezet. Johannsson merkt daarbij op dat de toeristen willen zien hoe de vulkaan eruit ziet en hoe die het landschap heeft veranderd. De IJslandse regering heeft een bedrag van 1,8 miljoen euro ter beschikking gesteld om de geleden verliezen te helpen dekken.

Het ratingbureau Fitch heeft de kredietwaardigheid van Spanje verlaagd. Tot nu toe genoot Spanje bij Fitch een Triple-A rating. Volgens Fitch zijn de vooruitzichten voor economische groei in Spanje zwakker dan de regering voorspelt. Volgens Fitch zal de noodzakelijke afbouw van de private schuld gevolgen hebben voor de economische groei. Het gaat om de schuld van gezinnen, bedrijven en banken. Fitch voegt er wel aan toe dat de Spaanse economie wel nog stabiel blijft. Eerder had ook al Standard & Poor's de kredietrating van Spanje verlaagd. De stap van Fitch verhoogt de druk op de Spaanse regering, die uit alle macht probeert de financiële markten gerust te stellen over haar begrotingsbeleid. De Spaanse premier Zapatero slaagde er onlangs ternauwernood in een nipte meerderheid in het parlement achter zich te krijgen voor ingrijpende bezuinigingsplannen van in totaal 15 miljard euro.

De lidstaten van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) hebben zich voorgenomen om hun begrotingstekort te verminderen, zonder daarbij aan de economische groei te raken. Dat werd verklaard na de jaarlijkse ministerraad van de OESO-lidstaten in Parijs. De organisatie is een samenwerkingsverband van vierendertig landen om het sociaal en economisch beleid te coördineren. Het is volgens de lidstaten belangrijk om geloofwaardige en transparante plannen te ontwikkelen voor de budgettaire consolidatie op middellange termijn. Daarbij wordt opgemerkt dat maatregelen op een manier moeten worden aangewend die geen afbreuk doet aan de groei. De organisatie schat dat het wereldwijde economische herstel momenteel versnelt, maar dat de schuldencrisis in Europa een verhoogd risico voor de groei vormt.

De groep Accor Hotels - bekend van ketens zoals Ibis, Novotel en Sofitel - wil de volgende vijf jaar het aantal hotels in Nederland verdubbelen. Dat heeft Caro van Eekelen, managing director van Accor Hotels Nederland, aangekondigd. Op dit moment heeft de groep zevenendertig hotels in Nederland. De uitbreiding wordt voor een deel ingevuld via franchise, maar het kunnen ook volledig nieuwe hotels zijn. In lijn met de strategie van de groep worden ook nog twee Ibis-hotels verkocht, die dan weer in franchise terugkomen bij Accor. Volgens Van Eekelen is er in veel Nederlandse gemeenten nog behoefte aan meer hotels. Onder meer in Amsterdam zou er volgens Accor nog ruimte zijn voor negenduizend extra kamers. Accor komt op de Nederlandse markt met de nieuwe formule All Seasons, een all-inclusive aanbod in de budgetmarkt. Verwacht wordt dat All Season in Nederland ongeveer tien hotels zal krijgen.

Na zeven jaar zet modeontwerper Jean Paul Gaultier een punt achter zijn carrière bij modehuis Hermès. Dit heeft het luxemerk bekend gemaakt. Gaultier is hoofdontwerper van de ready-to-wear damescollectie van het modehuis. Christophe Lemaire, momenteel hoofdontwerper bij Lacoste, zal Gaultier vervangen. Lemaire deed eerder ontwerpervaring op bij modemerk Christian Lacroix. De voorjaarscollectie voor volgend jaar wordt het laatste werk van Gaultier voor Hermès. Die collectie wordt in oktober gepresenteerd. Het modehuis zegt Gaultier erg dankbaar te zijn. Hij heeft volgens Hermès de voorbije zeven jaar een geweldige creatieve bijdrage geleverd tot het modehuis. Er wordt aan toegevoegd dat Gaultier zich nu op enkele persoonlijke projecten zal richten. In tegenstelling tot sommige andere designmerken, gaat het met Hermès op financieel vlak erg goed. Het modehuis wil dit jaar nog twintig nieuwe winkels openen of renoveren.

Meer Nieuws

15:58 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Grootste adverteerders besteden opnieuw grotere budgetten

De grootste adverteerders hebben tijdens het eerste kwartaal van dit jaar hun reclamebestedingen gevoelig opgedreven. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Kantar Media. Daarbij wordt opgemerkt dat Procter & Gamble zijn budgetten tijdens het eerste kwartaal van dit jaar met 17,7 procent heeft opgedreven. Bij het telecombedrijf AT&T werd een groei met 26,7 procent opgetekend en General Motors liet een groei optekenen van 28,5 procent. Met een bedrag van 772,6 miljoen dollar bevestigde Procter & Gamble zijn positie als grootste adverteerder van de wereld, waarbij steeds meer budgetten van televisie naar magazines worden overgeheveld. Telecommunicatiebedrijf AT&T steeg naar de tweede plaats met een bedrag van 576,4 miljoen dollar. Dat is het gevolg van een grote reclamecampagne rond de Olympische winterspelen in Vancouver.

Rivaal Verizon herleidde zijn bestedingen met 9,1 procent tot 517,2 miljoen dollar en staat nu op de vierde plaats. Op de derde plaats staat autobouwer General Motors met een bedrag van 522,7 miljoen dollar. Op de vijfde plaats volgt het farmabedrijf Pfizer met een bedrag van 396,4 miljoen dollar. Dat is een stijging met 46,2 procent, te wijten aan een grote ondersteuningscampagne voor het geneesmiddel Lipitor, dat volgend jaar zijn patent verliest. Verder volgens News Corp met 366,8 miljoen dollar en een groei met 7,8 procent, Johnson & Johnson met 344,1 miljoen dollar en een daling met 11,8 procent, Time Warner met een investering van 304,3 miljoen dollar en een stijging met 14,7 procent, Disney met een bedrag van 267,6 miljoen dollar en een daling met 11,8 procent en General Electric met een bedrag van 264,6 miljoen dollar en een stijging met 1,3 procent.

Bij de tien belangrijkste reclamecategorieën werd overal een groei opgetekend, met uitzondering van direct response, waar een daling met 3,2 procent werd gemeld. Over het algemeen werden bij de tien grootste categorieën een stijging met 7,8 procent tot 17,95 miljard dollar opgetekend. Bij de industriële categorieën blijft automotive absolute marktleider. Bovendien liet de sector ook de hoogste groei optekenen. De autosector noteerde daarbij een stijging met 18,6 procent tot 3,01 miljard dollar, waarmee een daling gedurende achttien opeenvolgende kwartalen wordt afgesloten. Daarbij wordt opgemerkt dat zowel autobouwers als dealers snel reageerden op een verbeterde economische omgeving. Telecom is de tweede grootste categorie en realiseerde een groei met 10,6 procent tot 2,27 miljard dollar. Bij de financiële diensten werd een stijging met 10,1 procent tot 2,09 miljard dollar opgetekend.

15:46 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: reclame |  Facebook |

Vrouwen belangrijkste gebruikers kortingsbonnen

Vrouwen zijn de belangrijkste verantwoordelijken voor het succes van kortingsbonnen. Dat is de conclusie van een onderzoek van The Integer Group en Marc Research. Daarbij wordt opgemerkt dat mannen en vrouwen heel anders tegenover kortingsbonnen staan, waarbij er in verschillende media wordt gezocht en in verschillende kanalen wordt besteed. Bovendien worden die kortingsbonnen volgens de onderzoekers ook gebruikt om heel uiteenlopende objectieven te realiseren. De krantensector blijft het belangrijkste medium voor kortingsbonnen, waarbij 62 procent van de klanten wordt bereikt. Direct mail volgt op de tweede plaats met 58 procent. Net zoals in alle andere categorieën, maken ook in deze beide media vooral vrouwen gebruik van de kortingsbonnen. Alleen bij mobiele telefoons hebben de mannen de meerderheid.

"Wanneer er meer technologie ter sprake komt, worden mannen meer betrokken bij het verzamelen van kortingsbonnen," voeren de onderzoekers aan. "Na de kranten vormen gespecialiseerd couponsites en de websites van retailers en merken voor mannen de belangrijkste bronnen voor het verzamelen van kortingsbonnen. Dat betekent dat mannen die op zoek zijn naar coupons gedurende hun online research meer toegankelijk zijn voor marketeers, op voorwaarde dat hen de juiste voordelen worden voorgeschoteld. Uit het onderzoek blijkt verder dat 74 procent van de consumenten coupons gebruiken omdat ze handig en nuttig zijn, terwijl 26 procent echter opmerkt dat het teveel tijd en moeite kost om coupons te zoeken en vinden. Vijftigplussers gebruiken het vaakst coupons en zijn ook geneigd om daarmee vertrouwde merken te kopen, maar daar zegt 32 procent dat het teveel moeite kost om kortingsbonnen te vinden.

De waarde van de korting is de meest motiverende factor om op zoek te gaan naar coupons (68 procent). Dat waardevoordeel kan de consument volgens de onderzoekers ook aanzetten om van hun favoriete product of merk op een concurrent over te stappen. Er wordt aan toegevoegd dat de marketeers echter ook aandacht moeten blijven besteden aan het positioneren van hun merk en de coupons moeten inpassen in hun algemene strategie. Verder blijkt 3 procent van de onderzoekers het aantrekkelijk vindt dat de coupon online gebruikt kan worden of op een getrouwheidskaart kan worden opgeladen. De onderzoekers stellen dat digitale capaciteiten bij coupons nog niet veralgemeend zijn, maar de trends tonen volgens hen aan dat consumenten steeds grotere aankopen doen op het internet. Online coupons voor computers en elektronica zouden volgens het rapport dan ook een sterkere invloed kunnen hebben op de consument.

15:26 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet, coupon |  Facebook |

Aandeel clickfraude stijgt verder tot 17,4 procent

Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar vertegenwoordigde clickfraude 17,4 procent van alle online pay-per-click reclame. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een clickfraude van 13,8 procent opgetekend. In het laatste kwartaal van vorig jaar was dat al gestegen tot 15,3 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau ClickForensics. Er wordt aan toegevoegd dat het aandeel van botnets en malware in clickfraude tijdens elk kwartaal van de voorbije jaren steeds is blijven toenemen en nu ongeveer de helft van alle fraudegevallen vertegenwoordigt. ClickForensics merkt echter wel op dat de statistieken dit jaar afwijken van de periode voordien. Daarbij wordt opgemerkt dat clickfraude tijdens het vierde kwartaal van het jaar traditioneel een grotere groei laat optekenen, terwijl daar het in het opvolgende eerste kwartaal van het nieuwe jaar opnieuw een daling wordt opgetekend.

Ook de jaarlijkse cijfers van het eerste kwartaal laten op langere termijn een groei optekenen. Het eerste kwartaal van vorig jaar vormde daar echter een uitzondering op. ClickForensics merkt op dat de cijfers van het eerste kwartaal van dit jaar mogelijk verklaard kunnen worden door de groei aan meer gesofisticeerde vormen van fraude. De onderzoekers voegen er aan toe dat er vijftien verschillende vormen van clickfraude kunnen worden opgetekend. Onder meer wordt gewag gemaakt van het zogenaamde publisher collusion, waarbij fraudeurs de legale trafiekpatronen proberen te imiteren door botnets en malware te verspreiden over een brede waaier van computers, die vervolgens in een schijnbaar toevallig patroon op reclames klikken. Omdat de fraude over zoveel internetadressen is gespreid, is het moeilijker om de praktijken te detecteren.

ClickForensics voegt er aan toe dat clickfraude in sociale mediasites het voorbije kwartaal op 11,5 procent uitkwam. Dat is lager dan het algemeen gemiddelde van 17,4 procent. De onderzoekers stellen dat er binnen gesloten sociale netwerken minder motivatie is voor clickfraude, terwijl de meeste sociale netwerken ook een aantal persoonsgegevens eisen en bovendien vaak met filters werken om botnets tegen te houden. Er wordt aan toegevoegd dat de groei aan clickfraude parallel loopt met de groei bij online reclamedisplays. Daarbij werden volgens AdMetrix tijdens het eerste kwartaal van dit jaar in de Verenigde Staten 1,08 triljoen online reclamedisplays verdeeld. Dat is een stijging met 15 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De totale display-reclame in de Verenigde Staten bedroeg het voorbije kwartaal 2,7 miljard dollar.

14:59 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet, reclame, clickfraude |  Facebook |

Opnieuw groei voor Amerikaanse radioreclame

In de Verenigde Staten werd tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een bedrag van 3,7 miljard dollar uitgegeven aan radioreclame. Dat is een stijging met 6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse Radio Advertising Bureau (RAB). Opgemerkt wordt dat met deze cijfers het beste eerste kwartaal in drie jaar wordt opgetekend. In het rapport wordt opgemerkt dat de nationale reclame een groei met 19 procent tot 568 miljoen dollar kende, terwijl de lokale reclamebestedingen slechts een toename met 2 procent lieten optekenen, maar nog altijd wel een omzet van 2,45 miljard dollar realiseren. Er wordt aan toegevoegd dat digitale radioreclame een stijging met 18 procent tot 123 miljoen dollar liet optekenen. Reclame in netwerkradio kende een groei met 6 procent tot 260 miljoen dollar. Bij de reclame buiten de uitzendingen werd een status-quo van 286 miljoen dollar opgetekend.

Bij de sectoren liet de financiële industrie de grootste groei noteren. Daar werd een stijging met 49 procent tot 191,6 miljoen dollar opgetekend. Dat heeft volgens het Radio Advertising Bureau mogelijk te maken met het feit dat de financiële dienstensector tijdens de economische crisis een grote imagoschade heeft opgelopen. Ook bij de autodealers werd een belangrijke groei genoteerd. Daar gingen de bestedingen met 39 procent omhoog tot 230,6 miljoen dollar. De kleinste groei werd opgetekend door communicatie en nutsvoorzieningen. Daar werd slechts een stijging met 6 procent opgetekend. Met een totaalbedrag van 350,6 miljoen dollar blijft die sector wel de belangrijkste steunpijler van de Amerikaanse radioreclame. De doe-het-zelf sector doet het minste beroep op radioreclame. Daar werd een groei met 18 procent tot 31 miljoen dollar gemeld.

Het Radio Advertising Bureau meldt verder dat het oosten van de Verenigde Staten het grootste gedeelte van de groei van de Amerikaanse radioreclame voor zijn rekening neemt. Die regio vertegenwoordigt 12,7 procent van alle extra bestedingen, gevolgd door het zuidwesten (9,7 procent) en het centrum (6,7 procent). Hoewel de bestedingen stijgen, maar blijft in het westen (4,5 procent) en het zuiden (3,5 procent) achter op het nationale gemiddelde. Uit een afzonderlijk onderzoek van Kantar Media bleek dat de bestedingen in de Amerikaanse radioreclame het voorbije jaar met 20,3 procent daalden. Tijdens het vierde kwartaal van het jaar werd nog een daling met 12,5 procent opgetekend. Bij lokale radio werd over het voorbije jaar een daling met 20,6 procent opgetekend, terwijl bij de nationale spotradio een terugval met 24,6 procent werd opgetekend. Bij netwerkradio werd een daling met 8,7 procent opgetekend.

14:30 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: radio, reclame, verenigde staten |  Facebook |

Loonsverhoging moet einde maken aan zelfmoorden Chinese fabriek

Het Chinese concern Hon Hai Group, producent van de iPhone van Apple, heeft aangekondigd om de lonen van zijn medewerkers mogelijk met 20 procent te zullen opdrijven. Een reden werd niet opgegeven, maar het concern is de voorbije maanden getroffen door een reeks zelfmoorden onder het personeel. Het Chinese concern, dat ook bekend staat als Foxconn Technology Group, zegt het plan zo snel mogelijk te willen introduceren. Bij Foxconn, de grootste toeleverancier van elektronica van de wereld, hebben dit jaar al minstens tien medewerkers zelfmoord gepleegd. Terry Gou, voorzitter van Foxconn, heeft daarop een reeks psychologen aangeworven en heeft netten laten aanbrengen langs de appartementen van de medewerkers. Ook werd het bedrijf voor de media open gesteld. De Chinese politie en opdrachtgevers Foxconn, zoals Apple en Dell, zijn een onderzoek gestart naar de arbeidsomstandigheden in de fabriek.

"Hon Hai kondigt een relatief grote loonsverhoging aan in vergelijking met andere Chinese producenten," merken analisten op tegenover het persbureau Bloomberg. "Er mag dan ook verondersteld worden dat de loonsverhoging te maken heeft met de recente zelfmoorden. De loonsverhoging zal wellicht echter slechts een beperkte impact hebben, aangezien vooral de arbeidsomstandigheden zouden moeten worden verbeterd." De loonsverhoging zou het concern ongeveer 84 miljoen dollar per kwartaal kosten en de operationele winst met 10 procent tot 11 procent kunnen verlagen. De medewerkers van Foxconn zouden een maandelijks loon van 900 yuan ontvangen. Dat komt overeen met een bedrag van 132 euro en is het absolute minimumloon in de regio Shenzhen. De Chinese overheid heeft aangekondigd dat Foxconn maatregelen moet nemen om zelfmoorden in de toekomst uit te sluiten.

Het bedrijf ontkent zijn medewerkers uit te buiten. Prakash Sethi, professor aan de Zicklin School of Business van het Baruch College aan de University of New York, stelt echter dat de slachtoffers mogelijk onder enorme druk gestaan hebben, zodat ze uiteindelijk tot zelfmoord overgingen. Dat doet volgens Sethi opnieuw vragen rijzen over de arbeidsomstandigheden in de Chinese fabrieken. "Het is niet alleen een kwestie van loon, maar ook van arbeidsduur en werkomstandigheden," merkt Sethi op. "In een aantal Chinese fabrieken moeten arbeiders acht uur lang blijven recht staan. Er zijn geen stoelen om even uit te russen. Om naar het toilet te gaan, moeten ze uitdrukkelijk toestemming vragen. Bij een fabriek van Honda Motor Company in de Chinese provincie Guangdong gingen onlangs werknemers in staking tegen de arbeidsomstandigheden.

14:08 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: china, human resources, zelfmoord, foxconn |  Facebook |

Reynolds American sluit twee sigarettenfabrieken

Tabaksfabrikant Reynolds American heeft bekend gemaakt dat er twee sigarettenfabrieken gesloten zullen worden. De producent is verplicht om zijn activiteiten aan te passen aan de dalende vraag. Eén van de twee veroordeelde fabrieken bevindt zich op het hoofdkwartier van Reynolds American in Winston-Salem in North-Carolina. Ook in Puerto Rico wordt een fabriek gesloten. Reynolds, de tweede grootste tabaksfabrikant van de Verenigde Staten, zal de productie van sigarettenmerken zoals Camel en Pall Mall deze zomer overhevelen naar zijn grootste productie-eenheid in het nabijgelegen Tobaccoville in North-Carolina. De werknemers van Winstom-Salem zullen mee de overstap maken naar Tobaccoville. In december vorig jaar bood Reynolds aan ongeveer 1.800 werknemers in zijn fabrieken in North-Carolina een vrijwillig vertrek aan om de kosten te besparen.

Ongeveer 400 werknemers gingen op het aanbod in. De meeste ontslagen werden voorzien voor het lopende jaar en al in fabriek verlieten de eerste medewerkers de fabriek. De afslankingsoperatie is ook nog over het volgende jaar gespreid. In Puerto-Rico zullen ongeveer zestig banen worden geschrapt, maar de distributie-activiteiten zullen er geen impact ondervinden van de sluiting. Reynolds maakte bekend tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 2,5 procent minder sigaretten verkocht te hebben dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Groothandelaars en retailers in de Verenigde Staten hebben hun orders teruggeschroefd, te wijten aan een extra belasting op sigarettenvoorraden. Het verkoopsvolume van sigaretten daalde met 4,8 procent. De verkoopsvolumes van rookvrije tabak steeg met 12,2 procent. Het bedrijf maakte ook bekend zijn beroemde hoofdkwartier in Winston-Salem te verkopen of te verhuren.

Reynolds American zei verder dat het zijn rookvrije tabaksproductie in zijn vestigingen in Memphis en Clarksville in de staat Tennessee gaat uitbreiden. Reynolds maakte de rookvrije tabaksmerken Kodiak en Grizzly en heeft opgemerkt dat de twee fabrieken over minder dan twee jaar volledig operationeel zijn. De huidige fabriek in Memphis, die in 1904 werd gebouwd, zal op dat ogenblik ook gesloten worden. De werknemers zullen geleidelijk verhuizen naar de nieuwe installaties. Susan Ivey, chief executive van Reynolds American, zegt dat de veranderingen het concern efficiënter moet kunnen laten inspelen op de afnemende Amerikaanse sigarettenindustrie en de groeiende activiteiten in rookvrije tabak. De tabaksindustrie mikt op alternatieven voor sigaretten - zoals snuiftabak en kauwtabak - om zijn toekomstige groei te verzekeren.

13:43 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tabak, reynolds |  Facebook |

Nieuwe financiële regels Europese voetbalclubs goedgekeurd

De Union Européenne de Football Association (UEFA) heeft een nieuwe financiële regelgeving goedgekeurd, waardoor het onbezonnen spenderen van de Europese clubs moet kunnen worden ingedijkt en het gevaar wordt weggenomen dat het Europese clubvoetbal op een faillissement zou afstevenen. Onder de nieuwe regels zullen clubs alleen aan Europese competities mogen deelnemen indien ze break-even draaien. Dat betekent dat de inkomsten uit televisierechten, ticketverkoop en sponsoring minstens even groot moeten zijn dan de uitgaven. Bovendien mogen de Europese voetbalclubs ook geen schulden meer hebben aan andere clubs, spelers, belastingdiensten en sociale zekerheid. Het nieuwe systeem zal geleidelijk worden ingevoerd en theoretisch zou het over vier jaar mogelijk worden om clubs uit Europese competities te verbannen.

"De regels worden niet ingevoerd om de clubs te straffen," merkte Gianni Infantino, secretaris-generaal van de Europese voetbalfederatie, op tegenover het persbureau Reuters. "De nieuwe regelgeving moet de clubs in tegendeel een helpende hand reiken. We willen ook geen enkele club voor onoverkomelijke problemen stellen. Dat is ook de reden waarom het nieuwe systeem geleidelijk zal worden ingevoerd." De European Clubs Association, de organisatie van de Europese professionele voetbalclubs, benadrukt achter de nieuwe regels te staan. Karl-Heinz Rummenigge, voorzitter van de European Clubs Association, had het over een grote verwezenlijking. De maatregelen zullen volgens hem de toekomst uittekenen van het Europese voetbal, dat daardoor een verantwoordelijker beleid kan voeren en uiteindelijk ook meer duurzaam zal worden.

Op dit ogenblik is de helft van de grote Europese voetbalclubs verlieslatend en meer dan één op vijf wordt geconfronteerd met grote tekorten. De nieuwe financiële wetgeving kwam tot stand op initiatief van Michel Platini, voorzitter van de Europese voetbalfederatie. Hij stelt dat voetbalclubs de competitie vervalsen door succes te willen nastreven met onbezonnen bestedingen. Het voorbije jaar leende onder meer Real Madrid 310 miljoen dollar om de stervoetballers Cristiano Ronaldo, Kaka en Xabi Alonso aan te werven. De twintig ploegen uit de Britse Premier League dragen een gemeenschappelijke schuld van 5,1 miljard dollar. De financiële boeken van de clubs zullen worden gecontroleerd door een panel van financiële en juridische experts, geleid door voormalig Belgisch premier Jean-Luc Dehaene. De Europese voetbalfederatie zei ook nog dat de clubs ernaar zouden moeten streven om maximaal 75 procent van hun inkomsten te besteden aan spelerskosten.

13:42 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: voetbal, uefa |  Facebook |

28-05-10

Nieuwsoverzicht

De Brits-Nederlandse oliemaatschappij Shell koopt de Amerikaanse aardgasproducent East Resources. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 4,7 miljard dollar. De overname moet nog wel door de regelgevende autoriteiten worden goedgekeurd. De productie van East Resources komt overeen met tienduizend vaten olie per dag. Het bedrijf is actief met de winning van het zogenaamde shale-gas, waarbij gas wordt gewonnen uit rotslagen. Shell zegt te verwachten de overname voor het einde van het jaar af te kunnen ronden. Het Nederlands-Britse concern zei dat voor East Resources is gekozen vanwege de kwaliteit van het gebied, de aanwezige infrastructuur zoals pijpleidingen en de aanwezigheid van veel afnemers. Het Amerikaanse bedrijf is volgens een woordvoerder van Shell goed gelegen ten opzichte van de markt.

De Amerikaanse veilingsite eBay gaat samen met China Post en US Postal Service een nieuwe poging doen vaste voet aan de grond te krijgen in China. De veilingsite denkt Chinese bedrijven aan zich te kunnen binden door een logistiek programma te ontwikkelen dat het hen gemakkelijker maakt om hun producten aan Amerikaanse consumenten te verkopen. De Amerikaanse veilingsite gaat in China de strijd aan met de Chinese marktleider Taobao.com. Jaren geleden trok eBay zich grotendeels terug uit China nadat Taobao de markt begon te domineren. Taobao maakt deel uit van Alibaba Group, het grootste e-commercebedrijf van China. Centraal in het nieuwe project staat een expressdienst naar de Verenigde Staten, uitgevoerd door China Postal Express and Logistics Corporation, een divisie van China Post. Daarin zit ook een online volgsysteem. Volgens eBay kent de Chinese e-commerce een snelle groei. Het voorbije jaar had de markt een waarde van 586 miljard dollar.

De Britse verzekeraar Prudential wil afdingen op de overnameprijs van de Aziatische tak van het Amerikaanse verzekeringsconcern American Internation Group (AIG). Dat hebben een aantal insiders gemeld. Het Amerikaanse concern vraagt 35,5 miljard dollar voor zijn Aziatische activiteiten. De aandeelhouders van Prudential vinden dat bedrag echter te hoog. Prudential heeft van zijn aandeelhouders een bedrag van 21 miljard dollar gevraagd om de overname te financieren. American International Group moet activiteiten afstoten om de ontvangen staatssteun van de Amerikaanse overheid terug te betalen. Als de overeenkomst niet doorgaat, kan het Amerikaanse verzekeringsconcern ervoor kiezen om de Aziatische activiteiten naar de beurs te brengen. Het is echter onzeker hoeveel een dergelijke operatie zou opleveren.

Bij het elektronicaconcern Philips is de Nederlander Pieter Nota (45) aangesteld tot topman van de divisie concumentenelektronica. Nota werkt momenteel als bestuurslid bij het Duitse cosmeticabedrijf Beiersdorf. Daar is hij verantwoordelijk voor alle merken, alsook voor de marketing, innovatie en verkoop. Nota begon zijn carriere als brandmanager bij Unilever en werkte er uiteindelijk vijftien jaar in diverse internationale managementfuncties. Pieter Nota wordt bij Philips de opvolger van de Italiaan Andrea Ragnetti, die eerder dit jaar zijn vertrek heeft aangekondigd. Met de komst van Nota zijn de Nederlanders weer even in de meerderheid in de zeskoppige raad van bestuur van Philips. De top van het concern bestaat momenteel uit zes verschillende nationaliteiten. Huidig bestuursvoorzitter Gerard Kleisterlee verlaat volgend jaar het concern. Zijn opvolger zal na de zomer bekend worden gemaakt.

De hotelgroep Accor gaat de volgende vier jaar minstens 450 hotels verkopen. De transactie moet de groep - die onder meer de ketens Novotel, Mercure, Ibis en Sofitel omvat - een bedrag van 1,6 miljard euro opleveren. Gilles Pelisson, topman van Accor, zegt dat het de consument niet uitmaakt wie eigenaar is van de hotels, zolang men weet welke kamers en service er verwacht kunnen worden. Hij stelt dat de infrastructuur wordt verkocht, maar de hotels onder de vlag van Accor blijven opereren. De financiële middelen die door de verkoop vrijkomen, zullen volgens Pelisson vooral worden gebruikt om nieuwe hotels in de markt te zetten en bestaande merken te versterken. Op franchise-basis kan Accor immers hotels blijven toevoegen zonder het vastgoed te moeten kopen. Accor wil vooral uitbreiden in de opkomende markten en in Europa. Overnames van andere hotelketens zijn geen prioriteit, maar worden ook niet uitgesloten.

Bij het bedrijf Foxconn in de Chinese stad Shenzhen, waar onder meer de iPhone van Apple en computers van Hewlett-Packard worden geproduceerd, heeft opnieuw een werknemer zelfmoord gepleegd. De man maakte een einde aan zijn leven door van de zevende verdieping te springen. Sinds begin dit jaar hebben al tien werknemers van Foxconn zelfmoord gepleegd. In de fabriek van Foxconn in Shenzhen werken ongeveer 420.000 mensen. Een groot gedeelte van het personeelsbestand is afkomstig uit de armere streken van China en woont in slaapzalen die bij de fabriek zijn gebouwd. De golf van zelfmoorden vestigde al eerder de aandacht op de werkomstandigheden in het complex. De werknemers zouden van de buitenwereld worden afgesloten. De leiding van Foxconn beloofde eerder nog de omstandigheden te verbeteren om meer zelfmoorden te voorkomen. Onder meer wil de fabriek vangnetten plaatsen rond alle hoge gebouwen.

Israël, Estland en Slovenië zijn toegetreden tot de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De organisatie telt daardoor voortaan vierendertig landen. Eerder dit jaar trad ook Chili al toe tot de organisatie en ook Rusland is bezig met een toetredingsprocedure. Aart de Geus, adjunct-secretaris-generaal van de organisatie, noemde de toetredingen een goede ontwikkeling. Hij stelde dat de economie op een snel tempo globaliseert en dus ook de organisatie moet mondialiseren. In de organisatie bespreken de lidstaten hun gezamenlijke sociaal-economische problemen en worden er gemeenschappelijke oplossingen gezocht. Er is ook een intensieve samenwerking met Brazilië, India, Indonesië, China en Zuid-Afrika. De Geus benadrukt wel dat de toetredende landen moeten voldoen aan bepaalde eisen aan democratie en waarden. Rusland moet daarom bijvoorbeeld nog de anticorruptiewetten verbeteren en toetreden tot de World Trade Organisation.

De Griekse voormalige socialistische minister Tassos Mantelis heeft toegegeven twaalf jaar geleden 200.000 mark smeergeld ontvangen te hebben van Siemens. Dat komt overeen met een bedrag van 100.000 euro. Mantelis gaf de feiten toe tegenover een Griekse parlementaire commissie die onderzoek voert naar de steekpenningen die de Duitse groep gaf. Mantelis, die destijds minister van transport en telecommunicatie was, zou toegegeven hebben dat hij dat geld kreeg als electorale steun voor een regionale verkiezing. Het geld werd gestort op een rekening die in Zwitserland door een naaste medewerker geopend was. Mantelis heeft naar eigen zeggen echter geen idee over een tweede storting van 225.000 mark, die tien jaar geleden op dezelfde rekening terecht kwam. Mantelis ontkende eerder herhaaldelijk dat hij geld zou hebben ontvangen van Siemens, die smeergeld ten belope van ongeveer 100 miljoen euro naar Griekenland zou overgemaakt hebben.

Oliemaatschappij Shell zegt begrip te hebben voor het tijdelijke verbod op offshore-olieboringen dat de Verenigde Staten hebben afgekondigd. Het verbod volgt op de olieramp in de Golf van Mexico. Shell kan zich naar eigen zeggen voorstellen dat de Amerikaanse regering daar voorzichtig mee omgaat en eerst wil bekijken wat er allemaal aan de hand is. Shell is bezig met een olieproject voor de kust van Alaska. Daar zouden deze zomer de eerste proefboringen kunnen plaatsvinden. Het Brits-Nederlandse concern zegt er vertrouwen in te hebben dat er uiteindelijk toch een oplossing gevonden zal kunnen worden en dat de boringen zullen kunnen doorgaan. Shell benadrukte dat de veiligheidsplannen voor Alaska nog eens extra zijn gecontroleerd. Als er nog aanvullende voorzorgsmaatregelen nodig zijn, zullen die volgens de oliemaatschappij zeker worden genomen.

De Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil af van het tipgeld dat een aantal banken aan bedrijven en verenigingen geven als zij een klant aanmelden voor een hypotheek. De financiële autoriteit vindt deze constructie naar eigen zeggen niet transparant en niet in het belang van de klant. De toezichthouder bekijkt of de banken met het verstrekken van tipgeld de wet overtreden. Als dat niet het geval is, wil de financiële autoriteit snel met het Nederlandse ministerie van financiën rond de tafel gaan zitten om een oplossing te zoeken. De Autoriteit Financiële Markten voert aan dat tipgeld niet meer van deze tijd is, zeker nu banken steeds benadrukken dat zij het belang van de klant voorop willen stellen. Het grote kritiekpunt aan de constructie is dat de klant niet weet dat de tipgever geld krijgt. Ook is niet duidelijk of het tipgeld wordt doorgerekend in de kosten van de hypotheek.

De Italiaanse regering heeft ingestemd met een plan om 24 miljard euro te bezuinigen in het volgende begrotingsjaar. Het Italiaanse kabinet wil niet alleen de overheidsuitgaven terugdringen, maar ook extra inkomsten krijgen door belastingontduiking tegen te gaan. Het begrotingstekort moet met een reeks maatregelen over twee jaar worden teruggebracht tot 2,7 procent van het bruto binnenlands product. Op dit ogenblik bedraagt dat tekort 5,3 procent. Landen uit de eurozone mogen niet boven een tekort van 3 procent uitkomen. Beslist werd onder meer dat het salaris van de Italiaanse ambtenaren de volgende drie jaar bevroren zal worden. Ministers en andere hoge overheidsfunctionarissen moeten zelfs een deel van hun salaris inleveren. Voor de gemiddelde Italiaan komt er echter geen belastingverhoging. Wel wil de overheid de belasting op aandelenopties en op bonussen van zakenlieden verhogen.

De Triple A-rating van de Verenigde Staten is stabiel en niet in gevaar. Dat is de conclusie van een rapport van het ratingbureau Moody’s Investors Service. De analisten stellen daarin wel dat de algemene financiën van de Verenigde Staten zijn verslechterd als gevolg van de massale fiscale steunoperaties van de afgelopen tijd. Het begrotingstekort van de Verenigde Staten bedroeg volgens het rapport het voorbije jaar ongeveer 10 procent. Dat is bijna 1.400 miljard dollar. Dit jaar zal het tekort oplopen tot 1.600 miljard dollar. De schuldratio is in de afgelopen drie jaar verdubbeld en komt nu uit op bijna 400 procent. Moody's waarschuwt dat hierdoor de financiën in de Verenigde Staten sterk onder druk zullen komen te staan.Toch blijven de Verenigde Staten hun hoogste rating behouden omdat het land de grootste economie van de wereld is, flexibele markten heeft en een open handelssysteem kent.

De Amerikaanse financiële adviseur Kenneth Starr en zijn zakelijke partner Andrew Stein zijn in de Verenigde Staten aangeklaagd wegens oplichting. Volgens een aantal bronnen zouden beroemdheden zoals fotografe Annie Leibovitz, actrice Uma Thurman en regisseur Martin Scorsese tot zijn slachtoffers behoren. Kenneth Starr zou zijn klanten minstens 30 miljoen dollar lichter hebben gemaakt met een piramidespel. De klanten van Starr en Stein ontvingen geen opbrengsten uit beleggingen, maar werden vergoed met het inleggeld van de volgende cliënten. Het geld werd door Starr onder meer geïnvesteerd in een duur appartement en een aantal riskante projecten waar de financiële adviseur en zijn partners belangen in hadden. Starr zou ook rechtstreekse controle hebben gehad over de bankrekening van een aantal klanten en ook daar geld hebben weggehaald.

De Amerikaanse regering zal ervoor zorgen dat oliemaatschappij British Petroleum opdraait voor alle schade als gevolg van het olielek in de Golf van Mexico. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama benadrukt. Hij stelde dat de Britse oliemaatschappij moet betalen voor alles wat is gedaan om het lek te dichten en om de schade te beperken. Volgens de Amerikaanse president heeft British Petroleum geprobeerd de schade te bagatelliseren. De kosten voor het bestrijden van het olielek zijn inmiddels opgelopen tot 930 miljoen dollar. Dat heeft British Petroleum zelf gemeld. Volgens de maatschappij is dat bedrag inclusief de kosten van de eerste bestrijding van het lek, het omsluiten van de weggelekte olie, het boren van een extra put, vergoedingen aan de staten rond de Golf van Mexico, betaalde claims en overheidskosten. British Petroleum stelt echter dat het te vroeg is om een totale kostenraming te maken.

Bronislaw Komorowski, waarnemend president van Polen, heeft voormalig premier Marek Belka voorgedragen als nieuwe president van de Poolse centrale bank. Marek Belka moet de opvolger worden van Slawomir Skrzypek, die in april samen met president Lech Kaczynski en een aantal andere Poolse hoogwaardigheidsbekleders verongelukte bij een vliegtuigcrash in Rusland. Marek Belka geeft momenteel leiding aan de Europese divisie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De benoeming moet nog worden bekrachtigd door het Poolse parlement, maar de achtenvijftigjarige econoom geniet de steun van de regerende centrumpartij van premier Donald Tusk en van de linkse oppositiepartij SLD. Komorowski benadrukte dat Belka niet tot zijn politieke partij behoort, wat de nodige garanties zou moeten bieden voor een onafhankelijke koers van de Poolse centrale bank.

Meer Nieuws

13:41 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-05-10

Kwart Amerikaanse gezinnen zonder vaste telefoon

Tijdens de tweede helft van vorig jaar beschikte 24,5 procent van de Amerikaanse gezinnen alleen nog over een mobiele telefoonaansluiting. Dat is een stijging met 1,8 procent tegenover de eerste zes maanden van het jaar. Daarnaast heeft 14,9 procent van de Amerikaanse gezinnen nog wel een vaste lijn, maar worden de meeste of bijna alle gesprekken gevoerd over een mobiele telefoon. Het percentage van Amerikaanse gezinnen dat alleen nog draadloze telefonie heeft, kent een constante groei. Eind vorig jaar werd er daarbij een groei met 4,3 procent opgetekend tegenover dezelfde periode het jaar voordien, toen ook al een stijging met 4,4 procent werd opgetekend tegenover hetzelfde tijdstip het jaar daarvoor. In de Verenigde Staten heeft nog altijd 2 procent van alle gezinnen nog altijd geen enkele telefoonaansluiting.

16:58 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Russische olie door Arctische Zee naar China

De Russische groep Sovkomflot, de grootste maritieme groep van Rusland, heeft een akkoord afgesloten om door de Arctische Oceaan olie te transporteren naar China. Dat is een ongewone route voor een dergelijke vracht. De Russische eerste minister Vladimir Poetin maakte eerder bekend twee ijsbreker-tankers te zullen kopen bij een scheepswerf in Sint-Petersburg voor een bedrag van 293 miljoen euro, waarna de schepen zullen worden verhuurd aan Sovkomflot. De maritieme groep heeft de schepen besteld om olie te transporteren vanuit het Prirazlomnoye offshore-veld van producent Gazprom in de Arctische Oceaan, dat een grote achterstand heeft opgelopen. Gazprom zou van plan zijn om volgend jaar een booreiland te sturen naar het Prirazlomnoye-gebied. Door die vertragingen heeft Sovkomflot een contract gesloten om met de schepen vanuit de Russische havenstad Moermansk olie naar China te transporteren.

16:56 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Russische nanotechnologie hoopt op Amerikaanse investeerders

De Russische technologiegroep Rusnano hoopt Amerikaanse fondsen te kunnen overtuigen om investeren in de Russische nanotechnologie. Die sector zal volgens Anatoly Chubais, topman van Rusnano, over vijf jaar een waarde hebben van 30 miljard dollar. Rusland probeert al langer buitenlandse investeringen aan te trekken voor de ontwikkeling van nieuwe industrieën en innovatieve technologieën, in de hoop daarmee zijn economie te kunnen moderniseren. De Russische president Dmitry Medvedev stelde aan de Amerikaanse fondsenbeheerders dat Rusland door zijn liberale financiële regelgeving rijp is voor investeringen. De Russische nanotechnologie-industrie zou volgend jaar een waarde hebben van 1,4 miljard dollar, maar zou over drie jaar al een vertienvoudiging moeten kennen tot 14,5 miljard dollar en het jaar daarop een omzet realiseren van 22,5 miljard dollar.

16:56 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Waarde wereldwijde sportindustrie blijft stijgen

De wereldwijde sportindustrie zal over drie jaar een waarde hebben van 133 miljard dollar. Dat is de conclusie van een onderzoek van het adviesbureau PricewaterhouseCoopers. Dat betekent een groei met gemiddeld 3,8 procent per jaar. Wanneer de effecten van grote eenmalige sportevenementen worden uitgesloten, ziet men volgens het adviesbureau een onderliggende trend van constant toenemende bestedingen. De ticketverkoop zal volgens het onderzoek van 43,2 miljard dollar toenemen tot 49 miljard dollar. Daarmee blijft de ticketverkoop de belangrijkste component van de sportmarkt. Sponsoring vormt echter de snelst groeiende pijler van de sportmarkt en zal op drie jaar tijd van 29,4 miljard dollar stijgen tot 35,2 miljard dollar. De mediarechten zullen van 23,1 miljard dollar tot 26,7 miljard dollar stijgen.

16:55 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Byd Company en Daimler ontwikkelen Chinese elektrische wagen

Het Chinese bedrijf Byd Company heeft een joint venture gesloten met de Duitse autoconstructeur Daimler voor de ontwikkeling van een elektrisch voertuig voor de Chinese markt. De twee partners zullen een bedrag van 600 miljoen yuan investeren in hun joint venture Shenzhen Byd Daimler New Technology. De joint venture zal zich naar eigen zeggen baseren op de knowhow van Daimler in de sector van de elektrische voertuig-architectuur en veiligheid en op de expertise van Byd Company in batterij-technologie en e-drive systemen. De nieuwe generatie elektrische wagens zal worden op de markt gebracht onder een nieuwe merknaam. Beide partners hadden begin maart al een principe-overeenkomst ondertekend om een gezamenlijk project rond elektrisch vervoer op te zetten. Inmiddels werden al teams opgericht om het nieuwe concept te ontwikkelen.

16:54 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Bedrijven groeilanden winnen aan merkwaarde

Brazilië, Rusland, India en China - de zogenaamde BRIC-landen van wie de volgende jaren een cruciale rol wordt verwacht in de wereldeconomie - hebben inmiddels elk een aantal vertegenwoordigers in de lijst van de honderd meest waardevolle merken van de wereld. Dat is de conclusie van een onderzoek van Millward Brown en Optimor. China is daarbij vertegenwoordigd door het telecombedrijf China Mobile (8), het petroleumconcern PetroChina (51) en zoekmachine Baidu (75). Rusland is aanwezig in de top honderd met de telecombedrijven MTS (72) en Beeline (92), terwijl Brazilië vertegenwoordigd wordt door het petroleumbedrijf Petrobras (73) en de bank Bradesco (98). Voorlopig blijven de westerse technologiebedrijven Google, International Business Machines (IBM), Apple en Microsoft nog wel de lijst aanvoeren.

16:53 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |