04-06-10

Verkoop semiconductoren stijgt met meer dan één vierde

De verkoop van semiconductoren zal dit jaar een omzet realiseren van 290 miljard dollar. Dat is een stijging met 27,1 procent tegenover vorig jaar. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Gartner. In het eerste kwartaal had het bureau nog gewag gemaakt van de groei met 19,9 procent voor het hele jaar, maar door een bredere en snellere heropleving dan werd verwacht, denkt Gartner dat de groei zich manifester zal doorzetten dan eerder was vooropgesteld. Er wordt aan toegevoegd dat deze groei voor 40 procent te danken zal zijn aan de verkoop van computers en mobiele telefoons. Voor het hele jaar wordt verwacht dat de verkoop van chips voor computers dit jaar met 15 procent zal stijgen, terwijl eerder slechts gerekend was op een toename met 10 procent.

"De omzet van de chipverkoop groeit duidelijk sneller dan de verkoop van apparaten," merken de onderzoekers op. "In de tweede helft van dit jaar mag in de verkoop van semiconductoren dan ook een lichte daling worden verwacht omdat de sector zich aanpast aan de verkoop van de toestellen die er gebruik van maken. Maar zelfs met deze beperkte correctie mag voor het hele jaar een sterke groei worden verwacht." Gartner maakt daarbij gewag van een nieuwe recordverkoop. Er wordt aan toegevoegd dat de verkoop van semiconductoren de voorbije vijf jaar bijzonder sterk is geweest en telkens beter presteerde dan de seizoensgebonden patronen. Gartner stelt verder dat de markt voor dynamic random access memory dit jaar met 78 procent zal stijgen, waardoor deze categorie de beste prestaties zal leveren uit de hele sector van de semiconductoren, te wijten aan de groei op de computermarkt en de stijgende prijzen voor de chips.

"De vraag naar de zogenaamde tablets, zoals de iPad van Apple, zal volgens Gartner over drie jaar een belangrijke impact hebben op de markt en daar voor een belangrijke groeifactor zorgen," aldus het magazine Information Week. "Op korte termijn wordt echter slechts een minimale impact verwacht op de markt van computers en smartphones." Gartner voorspelt verder dat de sector van de semiconductoren een verdere groei zal kennen en volgend jaar aan een omzet van ruim 307 miljard dollar zal komen. Die groei zou zich volgens het onderzoeksbureau over een periode van vier jaar verder doorzetten. Eerder al had de Semiconductor Industry Association al gemeld dat de sector tijdens de maand april een omzet van 23,6 miljard dollar had gerealiseerd. Dat is een stijging met 2 procent tegenover de maand voordien, maar een toename met 50,4 procent tegenover de maand april van vorig jaar.

15:10 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: technologie, semiconductoren |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.