22-06-10

Gokschandaal bedreigt sponsoring sumo-worstelen

Het Japanse sumo-worstelen heeft zijn grootste sponsor verloren nadat een schandaal rond illegale gokpraktijken aan het licht is gekomen. Daardoor komt de organisatie van het volgende tornooi is gevaar gebracht en wordt ook een jaarlijkse omzet van 94 miljoen dollar bedreigd. Sponsor Nagatanien maakte bekend om zijn sponsoring van 12 miljoen yen - wat overeenkomt met een bedrag van 130.000 dollar - voor het Nagoya-tornooi te zullen schrappen. Het tornooi zou tijdens de maand juli moeten plaats vinden, maar de sponsor besloot met de samenwerking te stoppen nadat een aantal worstelaars had bekend deelgenomen te hebben aan illegale gokpraktijken rond baseball-wedstrijd, kaartspelen en mahjong. Nagatanien zegt de zaak bijzonder ernstig te nemen, aangezien de feiten een grote sociale impact hebben. Het bedrijf voegt er aan toe dat de sport zich opnieuw kan uitzuiveren.

"De reputatie van het traditionele sumo-worstelen liep de voorbije jaren al gevoelige schade op na beschuldigingen over geweld en druggebruik bij de worstelaars," aldus het persbureau Bloomberg. "Ook kantoormachine-fabrikant Fuji en Xerox en snoepgoedfabrikant Morinaga zouden na het jongste schandaal hun betrokkenheid bij de sport willen herzien." Ongeveer vijfenzestig leden van de Japanse sumo-federatie en worstelaars hebben bekend deelgenomen te hebben aan illegale gokpraktijken. Kotomitsuki, één van de bekendste sumo-worstelaars van het land, verklaarde zich akkoord met een schorsing voor één tornooi nadat hij bekend had illegaal gegokt te hebben op baseball-wedstrijden. De sumo-federatie zou later beslissen of er met het Nagoya-tornooi zal doorgegaan worden, nadat een commissie een rapport klaar heeft over het gokprobleem.

Tatsuo Kawabata, minister van sport van Japan, maakt zich naar eigen zeggen bezorgd over de mogelijke banden tussen de worstelsport en de georganiseerde misdaad, nadat in media berichten waren verschenen dat Japanse gangsters op tornooien tickets voor de eerste rijen hadden gekregen. "We zullen van deze feiten gebruik maken om de sport helemaal op te kuisen," aldus Kawabata. "We moeten een omgeving creëren waar een sportman zich helemaal kan inzetten en waar supporters zonder enige zorgen hun geliefkoosde sport kunnen ondersteunen." De sumo-federatie verwacht dit jaar ongeveer 8,63 miljard yen te kunnen ontvangen van zes tornooien. Nagatanien vertegenwoordigde tussen 15 procent en 20 procent van alle sponsoringinkomsten van de betrokken tornooien. Ook Fuji Xerox en Morinaga zeggen te overwegen met de sponsoring te stoppen.

16:03 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: japan, sumo, sponsoring |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.