24-06-10

Slovenië treedt toe tot samenwerkingsverband Balkan

Slovenië, een land dat sinds zijn onafhankelijkheid van het voormalige Joegoslavië steeds heeft benadrukt deel uit te maken van de Adriatische en Alpijnse regio's, is verrassend toegetreden tot het Southeast European Cooperation Process (SEECP), een regionaal samenwerkingsverband dat rond de West-Balkan is opgebouwd. Slovenië werd het twaalfde lid van het samenwerkingsverband, dat met Bulgarije, Griekenland en Roemenië al drie lidstaten van de Europese Unie in zijn rangen had. De Sloveense president Danilo Turk merkte op dat Slovenië ernaar uitkeek om deel uit te maken van het samenwerkingsverband, dat zich volgens hem in een dynamische en veelbelovende regio bevindt. Diplomaten noemen de toetreding van Slovenië, een land dat grenst aan Oostenrijk en Italië, bijzonder veelbelovend is.

"De toetreding van Slovenië geeft aan dat initiatieven zoals het Southeast European Cooperation Process werkt," merkte één van de diplomaten op. Hij voegde er echter aan toe dat de versterking van het model van regionale samenwerking ook als een teken zou kunnen worden gezien dat de Europese Unie geen onmiddellijke plannen heeft om nog nieuwe lidstaten op te nemen, op uitzondering van Kroatië. Zopas is Macedonië, in opvolging van Turkije, voorzitter geworden van het Southeast European Cooperation Process. De Turkse president Adbullah Gül zei er daarbij overtuigd te zijn dat de verwezenlijkingen die onder het Turkse voorzitterschap werden opgestart met het voorzitterschap van Macedonië verder zullen worden doorgevoerd. Gül voegde er aan toe dat Turkije droomt van een Balkan-regio die de democratische waarden en de hoogste normen in mensenrechten nastreeft en volledig geïntegreerd zou worden met de Europese en Euro-Atlantische organisaties.

De Turkse president voegde er aan toe dat een doorgevoerd en coherent beleid ertoe zou leiden dat er duurzame oplossingen zouden kunnen gevonden worden voor de huidige problemen in de Balkan. Hij voegde er aan toe dat dit beleid alle landen van de Balkan zou moeten omvatten, met inbegrip van Kosovo. "Ongeacht onze visie ten opzichte van de status van Kosovo, zouden we er allemaal moeten voor zorgen dat Kosovo deel kan uitmaken van deze regionale samenwerking," benadrukte hij. Kosovo, dat zich ruim twee jaar geleden onafhankelijk verklaarde, is geen lid van het samenwerkingsverband. Griekenland en Roemenië, twee leden van het Southeast European Cooperation Process, erkennen de vroegere Servische provincie niet als een onafhankelijke staat. Gül riep ook nog op tot gezamenlijke inspanningen om het terrorisme te bestrijden.

18:37 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: balkan, slovenie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.