24-06-10

Tsjechië meldt grotere Russische spionage-activiteit

In Tsjechië is er een steeds grotere activiteit merkbaar van Russische spionnen, die daarbij vooral de energie-sector op het oog zou hebben. Dat heeft de Bezpecnostni Informacni Sluzba (BIS), de Tsjechische contraspionagedienst, gezegd. De Tsjechische contraspionagedienst waarschuwt al verscheidene jaren voor de aanhoudende activiteiten van Russische spionnen, maar het is de eerste keer dat een toename wordt gemeld van spionage-activiteiten in de sectoren van wetenschap en energie. De contraspionagedienst stelt dat de Russische spionagediensten op Tsjechisch grondgebied hun gelijke niet kennen en daarbij een groot aantal en intense en agressieve campagnes opzetten. Hoewel beide landen aan een aantal gezamenlijke projecten werken, is de aanwezigheid van Russische spionnen tussen Tsjechische academici en studenten volgens de contraspionagedienst een bedreiging voor de veiligheid van Tsjechië.

"De Russische spionnen zouden onder meer grote belangstelling hebben voor de Tsjechische kernenergie," aldus The Moscow Times. "De Tsjechische contraspionagedienst stelt dat een aantal projecten op zichzelf legitiem zijn, maar door de aanwezigheid van Russische spionnen gecontamineerd worden." De Russische regering zelf heeft al herhaaldelijk geklaagd over een grotere activiteit van buitenlandse spionagediensten tegen Rusland." Onlangs nog hadden toplui van de Tsjechische veiligheidsdiensten opgemerkt dat de activiteit van Russische spionnen in hun land was afgenomen sinds de Amerikaanse president Barack Obama had afgezien van plannen om in Polen en Tsjechië defensieve raketten te plaatsen. Daarbij werd opgemerkt dat vooral tijdens de tweede helft van vorig jaar een opvallende terugval in Russische spionage-activiteiten werd opgemerkt.

Enkele dagen geleden heeft de Tsjechische regering Vaclav Bartuska aangesteld als speciale afgezant voor een aanbesteding om de kerncentrale van Temelin, in de buurt van de Oostenrijkse grens, uit te breiden. Verwacht wordt dat ook een aantal Russische kandidaten zullen deelnemen aan de aanbesteding. Bartuska kreeg een mandaat voor twee jaar om toe te zien op de zoektocht van het Tsjechische energieconcern CEZ Group naar een onderaannemer voor de uitbreiding van Temelin en een aantal andere nucleaire sites. Andere kandidaten voor het project zijn Toshiba-dochter Westinghouse, het Russische Atomstroiexport, het Tsjechische Skoda en het Franse Areva. Het project voorziet in de bouw van twee nieuwe reactoren in Temelin en mogelijk ook twee reactoren in Slovakije en één reactor in de centrale van CEZ Group in Dukovany.

16:30 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: rusland, tsjechie, spionage |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.