06-07-10

Japanse staatsomroep stopt verslaggeving sumo-worstelen

De Japanse staatsomroep Nippon Hoso Kyokai (NHK) gaat voorlopig geen sumo-worstelwedstrijden meer uitzenden. Dat is te wijten aan de uitbraak van een gokschandaal dat de sport heeft getroffen. Het is de eerste keer in meer dan vijftig jaar dat de staatsomroep geen rechtstreekse verslaggeving brengt van een sumo-tornooi. De beslissing van de omroep viel nadat de Japan Sumo Association (JSA) een topworstelaar en coach hebben uitgesloten. Het tweetal had toegegeven deelgenomen te hebben aan illegale gokwedstrijden op baseball. Het illegale gokken wordt bestempeld als één van de financiële bronnen van de Japanse yakuza-gangsters. In totaal zijn tientallen leden van de Japanse sumo-wereld bij het gokschandaal betrokken. In totaal hebben vijfenzestig van de zevenhonderd leden van de Japanse sumo-federatie toegegeven zich met illegale gokpraktijken bezig gehouden te hebben.

De Japanse sumo-sport is de voorbije periode door een reeks schandalen getroffen. Nochtans eist de sport van zijn worstelaars traditioneel hoge gedragsnormen en ethiek. De voorbije zevenenvijftig jaar heeft de Japanse staatsomroep elk jaar de zes grote sumo-tornooien uitgezonden. Maar de omroep zegt een grote reeks klachten ontvangen te hebben van kijkers, waarna beslist werd om het Nagoya-tornooi niet uit te zenden. In plaats daarvan zullen elke dag korte samenvattingen worden uitgezonden. Een aantal sponsors heeft zich wegens de gokschandalen eveneens al teruggetrokken uit de Japanse sumo-sport. Inmiddels zijn topworstelaar Kotomitsuki en coach Otake van de ledenlijst geschrapt. Ook Musashigawa, voorzitter van de Japanse sumofederatie, heeft tijdelijk ontslag genomen. Hij wordt vervangen door outsider Hiroyoshi Murayama, een gewezen openbaar aanklager.

Voor het Nagoya-tornooi werden meer dan tien worstelaars geschorst wegens hun mogelijk aandeel in de gokpraktijken. De reputatie van de Japanse sumo-sport was eerder al in het gedrang gebracht wegens mogelijke banden met de misdaadwereld. Onder meer was gebleken dat de beste plaatsen in het Nagoya-tornooi van vorig jaar ter beschikking waren gesteld van de Yamaguchi-gumi, het grootste misdaadsyndicaat van Japan. Volgens een aantal bronnen wensten de gangsters in de televisie-uitzending duidelijk in beeld te komen om hun collega's in de gevangenissen een hart onder de riem te steken. Ook een aantal andere schandalen hebben de reputatie van de sumo-wereld, die het moeilijk heeft om nieuwe leden te werven, uitgehold. Eerder dit jaar nam topworstelaar Asashoryu ontslag nadat hij ervan beschuldigd werd om aan een nachtclub in Tokyo een man aangevallen te hebben.

20:09 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: media, sport, japan, sumo, sponsoring |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.