18-08-10

Indiase zakenman wil Blackburn Rovers kopen

blackburn.jpgDe Indiase zakenman Ahsan Ali Syed, oprichter van Western Gulf Advisory, wil de Engelse voetbalclub Blackburn Rovers overnemen. Syed zegt de volgende vijf 100 miljoen pond sterling te willen investeren in de aankoop van spelers om van Blackburn Rovers een topclub te maken. De Engelse Premier League heeft strikte regels ingevoerd voor kandidaat-overnemers van voetbalclubs, maar Syed benadrukt dat hij voldoende financiële middelen ter beschikking heeft om Blackburn Rovers te kopen. Ahsan Ali Syed heeft al gezegd huidig manager Sam Allardyce in functie te willen houden. Allardyce heeft volgens de Indiase zakenman schitterende dingen gedaan met heel beperkte middelen en kan met ruimere financiële middelen wellicht wonderen verrichten.

Ahsan Ali Syed benadrukte dat hij op langere termijn met de Engelse club wil samenwerken. "Ik investeert niet om over twee jaar van gedachten te veranderen en op te stappen," merkt de Indiase zakenman op tegenover het magazine Bloomberg. In totaal zou hij 300 miljoen pond sterling hebben gereserveerd in Blackburn Rovers, die vijftien jaar geleden Engels kampioen werd. In die som zit de overnameprijs van 60 miljoen pond, een bedrag van 20 miljoen pond om de schulden af te betalen en een bedrag om te investeren in de infrastructuur van de club. Ahsan Ali Syed hoopte een overeenkomst te kunnen sluiten voor eind augustus, wanneer de transferperiode afloopt.

De Engelse Premier League, de rijkste voetbalcompetitie van de hele wereld, trekt investeerders van over de hele wereld aan, zoals de Russische miljardair Roman Abramovich (Chelsea) en de Arabische Sheikh Mansour (Manchester City). Niet al die projecten worden echter een succes. De kampioenstitel van Blackburn Rovers was vooral het werk van supporter Jack Walker, die fortuin had gemaakt in de staalindustrie. Walker overleed tien jaar geleden en sindsdien wordt de club geleid door een trust die zijn naam draagt. Syed zegt dat het Blackburn-project perfect past in zijn investeringsstrategie, die erin bestaat om te beleggen in ondergewaarde activa. Bovendien is het volgens hem veel interessanter om een team zoals Blackburn Rovers naar de top te brengen dan een topclub over te nemen.

Met roemrijke clubs zoals Manchester United, Manchester City en Liverpool in de buurt heeft Blackburn Rovers het moeilijk om zijn stadion in Ewood Park vol te krijgen. Dat moet volgens Syed echter veranderen door betere resultaten, betere spelers en de kwalificatie voor de Europese voetbalcompetities. Ewood Park kan 31.000 bezoekers opvangen, maar Syed wil de infrastructuur van de club naar eigen zeggen gevoelig verbeteren. Ook is hij van plan te investeren in de jongeren-academie van de club. Blackburn Rovers realiseerde het voorlaatste seizoen een omzet van 50,9 miljoen pond. Dat is een daling met 10 procent tegenover het jaar voordien. De club realiseerde een nettowinst van 3,6 miljoen pond.

De commentaren zijn gesloten.