22-08-10

Viëtnam wordt steeds belangrijker voor Afrika

girl.jpgDe succesvolle transformatie van Vietnam naar een belangrijk exportland is een voorbeeld voor Afrika, waar het Aziatische land zijn invloed probeert te verhogen. Dat heeft Cheick Sidi Diarra, onder-secretaris-generaal van de Verenigde Naties, gezegd tijdens een ontmoeting met Afrikaanse en Viëtnamese leiders. In vergelijking met China blijft de invloed van Viëtnam in Afrika nog bijzonder bescheiden, maar toch wordt er een opmerkelijke groei opgetekend in de wederzijdse handel en de Viëtnamese hulp aan de Afrikaanse landbouw en andere sectoren van de Afrikaanse economie. Viëtnam is inmiddels de tweede grootste exporteur van koffie en rijst ter wereld geworden.

"De groeiende relaties tussen Afrika en Viëtnam is volgens Diarra een goede zaak, aangezien er een groot potentieel kan gevonden worden om de productiecapaciteit op te drijven en te leiden naar een duurzame groei en het bestrijden van de armoede," aldus het persbureau AFP. Het voorbije jaar bereikte de handel tussen Viëtnam en Afrika een niveau van 2,1 miljard dollar. Dat blijkt uit cijfers van Pham Gia Khiem, minister van buitenlandse zaken van Viëtnam. Zeven jaar geleden bedroeg werd daarbij slechts een bedrag van 360 miljoen dollar gerealiseerd. Bovendien heeft Viëtnam de voorbije jaren meer dan driehonderd landbouwspecialisten naar Afrika gestuurd.

"We hebben Viëtnam omgevormd van een voedselimporteur met een kleinschalige eigen productie tot een belangrijke exporteur van producten uit de landbouw, bosbouw en visserij," voerde Diep Kinh Tan, vice-minister van landbouw en landelijke ontwikkeling, aan. "Handel in deze producten en ambachtelijke goederen zijn cruciaal gebleken voor de economische groei, tewerkstelling en armoedebestrijding in Viëtnam." Hij voegde er aan toe dat Viëtnam hongersnood nagenoeg heeft weggeveegd en is ook het aantal arme gezinnen gevoelig gedaald. Viëtnamese specialisten zullen onder meer in Mozambique, dat geconfronteerd wordt door een chronisch voedseltekort, advies verstrekken over de rijstproductie.

14:10 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: viëtnam, afrika, voeding, rijst, export |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.