25-08-10

Winsten Pinewood Shepperton blijven afkalven

De winsten van de legendarische Pinewood Shepperton filmstudios blijven verder afkalven. Tijdens de eerste helft van dit jaar werd een nettowinst gerealiseerd van 1,53 miljoen pond sterling. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst geboekt van 1,66 miljoen pond sterling. Inmiddels blijft de druk op Michael Grade, voorzitter van Pinewood Shepperton, toenemen. Steeds meer wordt zijn aftreden geëist. Onder meer het investeringsfonds Crystal Amber, dat 27 procent van de aandelen van Pinewood Shepperton in bezit heeft, heeft Grade gevraagd om zijn functie ter beschikking gesteld. Sinds Pinewood Shepperton zes jaar geleden een beursgang realiseerde, zijn de winsten van de studio's meer dan gehalveerd.

De omzet van Pinewood Shepperton realiseerde tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een omzet van 19 miljoen pond sterling. Dat is een daling met 1,1 miljoen pond tegenover dezelfde periode vorig jaar. In mei had Pinewood Shepperton al aangegeven dat een aantal productiehuizen hun filmprojecten hadden uitgesteld, waarbij opgemerkt werd dat een gedeelte van de inkomsten naar de tweede helft van het jaar zou worden verschoven. Ivan Dunleavy, chief executive van Pinewood Shepperton, zegt te verwachten dat de omzet over het hele jaar een sterke groei zou vertonen. Die groei zou hoger liggen dan het gemiddelde van de markt.

De gunstige vooruitzichten zijn het gevolg van de beslissingen van een aantal filmmakers om over te schakelen naar het driedimensionale formaat. "Dat heeft te maken met de sterke vraag bij de bioscoop-liefhebbers," merkt het persbureau Reuters op. "Dat zou de druk op voorzitter Michael Grade mischien enigszins kunnen verlichten." Topman Ivan Dunleavy zegt uiteindelijk tevreden te zijn met het verschuiven van een aantal projecten. Het feit dat een aantal filmmakers beslist heeft om over te schakelen naar driedimensionale projecten, betekent immers dat het productie-proces wordt verlengd en de filmstudio zich mag verwachten aan hogere inkomsten. In Pinewood Shepperton zijn de voorbije vijfenzeventig jaar meer dan vijftienhonderd films gedraaid.

19:26 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pinewood shepperton, media, film |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.