31-08-10

Laptop zorgt voor specifieke gezondheidsbekommernissen

Het specifieke ontwerp van laptops geeft aanleiding tot een slechte lichaamshouding, die kan leiden tot hoofdpijn, spierpijn en nekpijn en kwetsuren aan schouders en handen. Dat is de conclusie van een rapport van onderzoekers van de Chapel Hill School of Medicine aan de University of Carolina. De problemen zijn volgens de onderzoekers te wijten aan de compacte constructie van de laptops. Omdat het toetsenbord en het beeldscherm niet kunnen gescheiden worden, zijn de gebruikers volgens de onderzoekers niet vrij om voor een configuratie te kiezen die de gezondheidsrisico's tot een minimum zouden kunnen beperken.

"Het gebruik van een laptop vergt een opoffering," voert onderzoeksleider Kevin Carneiro aan. "De gebruiksvriendelijkheid van de laptop heeft een prijs. De vreemde positie van de vingers en het lichaam kan zenuwen van de pols beschadigen en leiden tot het zogenaamde carpal tunnel syndrome. Anderzijds kan de ongunstige positie van de nek en schouders tot spierpijnen in die regio's leiden. De problemen kondigen zich aan de de vorm van hoofdpijnen, polspijnen, tintelingen in de vingers en de duim en pijnen aan de schouders en nek." Het probleem wordt volgens de onderzoekers acuut, aangezien er wereldwijd meer laptops dan desktops worden verkocht.

Carneiro voegt er aan toe dat vooral studenten kwetsbaar zijn, aangezien het campusleven door laptops wordt gedomineerd. Er zijn volgens de onderzoekers wel een aantal maatregelen die het risico kunnen beperken. Wie aan een computer werkt, moet er volgens de onderzoekers voor zorgen dat het lichaam een hoek van 90 graden vormt aan de ellebogen, knieën en heupen. Ook wordt aangeraden om een externe monitor of een afzonderlijk toetsenbord te gebruiken, zodat een betere lichaamshouding kan worden aangenomen. Ook wordt opgemerkt dat de gebruikte stoel verstelbaar moet zijn en een rugleuning heeft. Ook moet het scherm op een geschikte hoogte worden geplaatst zodat de nek niet hoeft gebogen te worden.

21:04 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gezondheid, laptop |  Facebook |

Nieuwe waterkrachtcentrale voor Kyrgizië

Kyrgizië heeft het eerste gedeelte van zijn nieuwe Kambarata-waterkrachtcentrale in gebruik genomen. Met het project is een investering gemoeid van 200 miljoen dollar. Kambarata is het eerste elektriciteitsproject dat Kyrgizië in gebruik heeft genomen sinds het instorten van de Sovjet-Unie. De centrale gaat echter waarschijnlijk de concurrentie voor de schaarse waterbronnen in Centraal-Azië nog opdrijven. Het project, dat gedeeltelijk financieel wordt gesteund door Rusland, zal Kyrgizië toelaten om extra elektriciteit te genereren, maar zou de watervoorraad van de buurlanden kunnen beperken. De constructie van Kambarata werd in de jaren negentig stopgezet, maar werd drie jaar geleden heropgestart.

"Interim-leider Roza Otunbayeva merkte op dat de waterkachtcentrale een belangrijke bijdrage zal leveren tot de welvaart van Kyrgizië," aldus het persbureau Reuters. "Het project toont volgens haar bovendien aan dat Kyrgizië onafhankelijk kan bestaan. Otunbayeva voegt er aan toe dat de centrale de bevolking zal toelaten om zowel tijdens de winter als de zomer comfortabeler te leven. Bovendien zullen volgens haar ook de export-mogelijkheden van Kyrgizië toenemen." Otunbayeva merkt nog op dat elektriciteit en goudproductie de twee pijlers zijn van de economie van Kyrgizië. Beide activiteiten vertegenwoordigen ongeveer 10 procent van het bruto binnenlandse product van het land.

De ambities van Kyrgizië op het gebied van waterkracht worden onder meer argwanend bekeken in buurland Oezbekistan, dat afhankelijk is van rivieren die eerste door Kyrgizië en Tadzjikistan lopen. Oezbekistan heeft de watertoevoer nodig om zijn katoenvelden en akkers te bevloeien. De Oezbeken verzetten zich dan ook tegen grote waterkrachtcentrales in de buurlanden. De nieuwe centrale zal Kyrgizië toelaten om jaarlijks 500 miljoen kilowattuur tot 700 miljoen kilowattuur elektriciteit te genereren. Op dit ogenblik genereert het land ongeveer 14 miljard kilowattuur per jaar. Otunbayeva kondigde aan dat de Kambarata-centrale nog met extra eenheden zal aangevuld worden, maar dat zal volgens haar in afspraak met Oezbekistan gebeuren.

20:46 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: energie, kyrgizië |  Facebook |

Consument laat zich niet meer betuttelen

Een groeiend publiek van ervaren consumenten begint een voorkeur te hebben voor merken die een beetje gedurfder uit de hoek durven komen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Trendwatching.com. In dit zogenaamde maturalisme aanvaardt de hedendaagse consument het volgens de onderzoekers niet langer te worden behandeld als een onervaren, gemakkelijk gechokeerd en doordeweeks publiek. Deze maturalisten zijn volgens Trendwatching.com in staat om eerlijker conversaties aan te gaan, ongewone smaken te appreciëren en gedurfdere ervaringen aan te gaan. Deze groep krijgt volgens de onderzoekers ook meer waardering voor merken die de grenzen durven aftasten.

Trendwatching.com voegt er aan toe dat het maturalisme een onderdeel vormt van een bredere sociale trend, waarbij merken ervoor moeten zorgen om met de bestaande cultuur mee te evolueren. Daarbij moeten consumenten volgens het bureau ook op een innovatieve manier worden benaderd, waarbij onderkend moet worden dat de consument steeds gesofistikeerder en intelligenter is geworden en er een groeiende noodzaak is aan transparantie en authenticiteit. Het maturalisme wordt volgens de onderzoekers gedreven door de verdere afkalving van vele waarden, rituelen en formele vereisten en wetten die ooit in de moderne maatschappijen gangbaar waren, zonder dat daar sociale consequenties aan verbonden zijn.

De moderne consument is volgens Trendwatching.com is verveeld en zelfs wantrouwig geraakt tegenover de conventionele relatie tussen producent en consument. Er wordt aan toegevoegd dat de maturalist uitkijkt naar merken en producten met een grotere menselijkheid en authenticiteit. Er wordt wel gewaarschuwd dat shockeren zonder innovatie of achterliggende ideeën nog nooit een succesvolle marketing-strategie is gebleken. De onderzoekers voegen er aan toe dat er in groeimarkten een duidelijk verband is tussen de bredere verspreiding van meer liberale gedragingen en de stijgende verstedelijking. Die migratie verbreekt immers banden met traditionele sociale en familiale structuren en creëert contacten met alternatieve goederen, levensstijlen en ervaringen.

20:45 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: maturalisme |  Facebook |

Gevecht erfgoed Moskou blijft onverminderd voortduren

In de Russische hoofdstad Moskou is een actie op gang gebracht om het historische Volkonsky-pand te redden. Het pand werd gebouwd in de negentiende eeuw als een commercieel appartementsgebouw, maar de actievoerders voeren aan dat het pand een onderdeel vormt van het architecturaal geheel van het Volkonsky-vastgoed in Tverskoi Bullar in het stadscentrum van de Russische hoofdstad. De Volkonsky-familie betrok het vastgoed in de eerste helft van de achttiende eeuw en volgens historici zou één van de prinsen voorbeeld hebben gestaan voor het personage Andrei Bolkonsky uit de Tolstoy-roman 'Oorlog en Vrede'.

Het bouwbedrijf Satori was begonnen met de afbraak van het gebouw, maar werden tegengehouden door een aantal activisten van de organisatie Arkhnadzor, die opmerkten dat de werken illegaal waren aangezien er geen toelating kon worden voorgelegd van het erfgoedcomité van het stadsbestuur. Het bouwbedrijf, dat eerder dit jaar ook al betrokken was bij gecontesteerde afbraakwerken rond de beschermde Verrijzeniskerk, werd daarop door het erfgoedcomité gedwongen de werken stil te leggen tot de nodige vergunningen zouden zijn verkregen. Ondanks dat bevel zette Satori de werken toch door, verwijzend naar een formele opdracht van het stadsbestuur. Maar uiteindelijk werden de werken toch onderbroken.

In juni van dit jaar besliste de openbare aanklager ook al de vernietiging van een aantal historische panden in het Kadashi-district stop te zetten nadat activisten de afbraakwerken hadden verstoord. De historische panden hadden plaats moeten ruimen voor luxe-appartementen. Het komt in Moskou geregeld tot botsingen tussen projectontwikkelaars en conservationisten. De prijs van vastgoed ligt in Moskou immers bijzonder hoog. Bovendien verkeren vele historische gebouwen vaak in zwaar vervallen toestand. Arkhnadzor wijst er echter op dat het gebied rond de Volkonsky-site enkele jaren geleden door het cultureel erfgoedcomité was erkend als een historisch stadsgedeelte, zodat er geen nieuwe bouwprojecten zijn toegelaten.

20:39 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: moskou, erfgoed, volkonsky, immobiliën |  Facebook |

Westerse bedrijven terughoudender met Chinese plannen

Vele multinationals worden voorzichtiger met hun vooruitzichten voor de Chinese markt, ondanks de snelle groei van de Chinese economie. Een aantal bedrijven heeft zijn activiteiten of plannen op de Chinese markt inmiddels al gevoelig bijgeschroefd. Eerder dit jaar had Jeff Immelt, chief executive van het industriële conglomeraat General Electric al opgemerkt dat het Chinese regelgevende klimaat voor belangrijke obstakels dreigde te zorgen. Volgens Immelt was het voor buitenlandse bedrijven moeilijker geworden om in China activiteiten te ontplooien. Hij benadrukte daarbij er niet van overtuigd te zijn dat de Chinese regering graag heeft dat buitenlandse bedrijven succesvol zouden zijn.

Niet alleen de Chinese regelgeving, maar ook de stijgende Chinese arbeidskosten hebben vele bedrijven hun strategie doen bijsturen. General Motors besliste de constructie van zijn hybride waterverwarmer van China naar de Amerikaanse staat Kentucky te verhuizen omdat de Chinese arbeidskosten en transportuitgaven te hoog dreigden te worden. Steve Ballmer, chief executive van Microsoft, merkte eerder dit jaar ook op dat piraterij en namaak in China het land minder aantrekkelijk maken voor bedrijven. Hij voegde er aan toe dat India en Indonesië voor het Amerikaanse softwarebedrijf interessanter zijn dan China. Ballmer merkte op dat India weliswaar niet perfect is, maar op het gebied van patent-bescherming veel verder staat dan China.

Ballmer gaf wel toe dat de situatie in China op dat gebied tekenen van beterschap vertoont, nadat Microsoft voor een Chinese rechtbank een patent-geschil won tegen Chinese bedrijven. Jürgen Hambrecht, chief executive van het chemieconcern, heeft op zijn beurt tegenover de Chinese premier Win Jiabao laten verstaan grote bedenkingen te hebben tegen de Chinese eis om waardevolle informatie te delen met binnenlandse bedrijven. Dat komt volgens Hambrecht niet overeen met de westerse ideeën over een partnership. Maar ook de opmars van grote Chinese concurrenten, zoals de zoekmachine Baidu en sportartikelen-fabrikant Li Ning, bij westerse investeerders voor grote bekommernissen zorgt.

16:37 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: china, concurrentie, patent |  Facebook |

Oude rockers nog altijd bestbetaalde live-acts

Vier van de best-betaalde live-acts die het voorbije jaar in de Verenigde Staten actief waren, hadden ook tijdens de jaren tachtig al succes. Dat blijkt uit een onderzoek van het magazine Forbes. Op de eerste plaats staat immers de Ierse rockgroep U2, die het voorbije jaar met zijn tournee een bedrag van 130 miljoen dollar ophaalde. De Australische hardrock-groep AC/DC, met een bedrag van 114 miljoen dollar op de tweede plaats, was zelfs al actief tijdens de jaren zeventig. Dat geldt ook voor Bruce Springsteen, die met inkomsten voor een totaal van 70 miljoen dollar op een vierde plaats eindigde. Madonna, met een bedrag van 58 miljoen dollar op de achtste plaats, maakte haar debuut tijdens de jaren tachtig.

De eerste jongere performer is Beyonce Knowles, die met 87 miljoen dollar aan inkomsten op de derde plaats eindigde. In de top tien staan verder Britney Spears met 64 miljoen dollar (vijfde), Jay-Z met 63 miljoen dollar (zesde), Lady Gaga met 62 miljoen dollar (zevende), Kenny Chesney met 50 miljoen dollar (negende) en Black-Eyde Peas en Coldplay met 48 miljoen dollar (tiende). Er wordt opgemerkt dat de acts uit de jaren zeventig en tachtig samen 372 miljoen dollar verdienden. Dat is meer dan de helft van het totaal aan 700 miljoen dollar die de top tien heeft verzameld. Dat heeft volgens Forbes wellicht te maken met de groeiende belangrijkheid van live-optredens, die duurder zijn en een ouder publiek aantrekken dan de goedkopere of gratis digitale muziek.

Er wordt wel opgemerkt dat rock zijn dominantie uit de jaren zeventig en tachtig blijkbaar aan het verliezen is. Slechts vier groepen behoren tot de klassieke rock-categorie (U2, AC/DC, Springsteen en Coldplay). Jay-Z is de enige vertegenwoordiger van het hiphop-genre, terwijl het pop-genre vier vertegenwoordigers telt (Knowles, Spears, Lady Gaga en Madonna). Chesney is de enige vertegenwoordiger van de country-muziek. Black-Eyed Peas is volgens Forbes moeilijk in een categorie onder te brengen. De onderzoekers voegen er aan toe dat er bij de live-muziek ook geen leeftijdskloof blijkt te bestaan, aangezien de performers uit ongeveer alle leeftijdscategorieën afkomstig zijn.

15:53 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: live, muziek |  Facebook |

Administratie nog altijd rem op Russische bouwsector

Hoewel Rusland pogingen onderneemt om de overdreven bureaucratie af te bouwen, blijkt het verkrijgen van de nodige vergunningen nog altijd een bijzonder uitgebreide adminstratie te vergen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Russische ministerie van regionale ontwikkeling. Vooral de Russische hoofdstad Moskou geniet op dat gebied nog altijd een kwalijke reputatie. Uit het onderzoek blijkt dat voor een bouwproject in Moskou in totaal veertig vergunningen van verschillende diensten moeten worden verkregen. Het Russische gemiddelde bedraagt elf vergunningen. De problemen blijken zowel in residentiële als industriële bouwwerken naar voor te komen.

"Het duurt in Rusland ruim zes maand tussen de verwerving van een bouwgrond en de uiteindelijke bouwvergunning," voert de Russische krant Vedomosti aan. "Maar ook daarna duurt het nog 22,4 maanden vooraleer het pand in gebruik genomen kan worden." Er wordt wel aan toegevoegd dat de situatie een verbetering kent. Drie jaar geleden moest immers nog 8,6 maanden gewacht worden op de uiteindelijke bouwvergunning, waarna nog eens 26,5 maanden moest worden gewacht om het pand in gebruik te kunnen nemen. De grootste problemen zijn gesitueerd in het Verre-Oosten, waar meer dan tien maand moet worden gewacht op de geschikte bouwvergunning.

Gemiddeld moeten plannen door elf verschillende diensten worden goedgekeurd. Daar werd een daling met twee vergunningen opgetekend tegenover het jaar voordien. In Moskou heeft men echter veertig vergunningen nodig. Het ministerie van regionale ontwikkeling merkt op dat de betrokken diensten de administratieve barrières moeten wegwerken. Daarbij wordt aangestuurd op een snellere toekenning van de vergunning en het verwerken van alle documenten via één kanaal. Indien men daar niet in lukt, dreigt de Russische bouwsector zich volgens het rapport nooit te zullen herstellen. Er wordt opgemerkt dat nog altijd veertig miljoen Russen in verouderde woningen leven, terwijl vijfendertig miljoen mensen in afgetakelde appartementen wonen.

15:52 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bouw, rusland |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Chinese computerfabrikant Lenovo gaat een spelcomputer lanceren die de concurrentie moet aangaan met de bestaande platforms van Microsoft, Sony en Nintendo. Dat heeft Lenovo zelf bekend gemaakt. De computerfabrikant heeft inmiddels een prototype van zijn eBox ontwikkeld. Voor de productie en commercialisering richtte de computerbouwer de nieuwe vennootschap Beijing Eedoo Technology op. De eBox is aansluitbaar op het internet en detecteert de lichaamsbewegingen van de gebruiker, zonder dat daarvoor randapparatuur nodig is. De console zal tegen eind dit jaar op de markt zijn in China. In een tweede fase volgen andere landen van de regio Asia-Pacific en vervolgens de rest van de wereld. De eBox past in de strategie van Lenovo om verder te diversifiëren. Onder meer werden al smartphones en tablet-computers ontwikkeld.

De Zuid-Koreaanse staalgroep Posco heeft een controlerend belang genomen in het grondstoffenbedrijf Daewoo International Corporation. Posco is het derde grootste staalbedrijf ter wereld en heeft nu 68,15 procent van Daewoo in handen. Met de transactie was een bedrag gemoeid van 3.370 miljard won. Dat komt overeen met een bedrag van 2,2 miljard euro. Daarmee wordt Daewoo de grootste overname uit de geschiedenis van het staalbedrijf. Posco hoopt met de overname een stabiele toevoer van grondstoffen te garanderen en een nieuwe inkomstenbron te genereren. Deawoo International heeft gasvelden voor de kust van Myanmar en is bezig met de ontwikkeling van een nikkelmijn in Madagascar. Daarnaast produceert het bedrijf ook nikkel, koper en uranium in Australië en Bolivia. De transactie zou eind september worden afgerond.

Het Amerikaanse industriële concern 3M neemt het bedrijf Cogent, gespecialiseerd in biometrische scanning, over. Met die overname bouwt 3M zijn activiteiten in de veiligheidssector uit. Met de overname is een bedrag gemoeid van 943 miljoen dollar. De scanners van Cogent identificeren vingerafdrukken, de iris van ogen en gezichten, waarbij de toegang tot onder meer computerhardware en applicaties kan worden beveiligd. De toepassingen van het bedrijf worden onder meer gebruikt door politiediensten. Het management van Cogent heeft zich al achter de overname geschaard, maar de transactie moet ook worden ondersteund door de aandeelhouders. Gehoopt wordt dat de overname tegen het einde van dit jaar afgerond zou kunnen worden. Overnemer 3M is al actief in de veiligheidssector en produceert onder meer scanners voor paspoorten en documenten.

De videosite YouTube, dochter van Google, onderhandelt met een aantal Amerikaanse filmstudio's over het online verhuren van films. De videowebsite zou nog voor het einde van dit jaar met de nieuwe dienst kunnen starten. Per film zou de consument ongeveer 5 dollar moeten betalen. Begin dit jaar waren al een aantal films op het Sundance Festival in San Francisco op YouTube beschikbaar. Toen al liet Google de ambitie verstaan om gelijkaardige activiteiten uit te bouwen tot een duurzaam aanbod. In de Verenigde Staten wordt de online filmverhuur op dit ogenblik gedomineerd door Netflix, waar geïnteresseerden voor ongeveer 10 dollar onbeperkt met online streaming kunnen kijken naar televisieseries en films. Ook de videowebsite Hulu, een initiatief van verschillende grote Amerikaanse televisiezenders, bouwt zijn aanbod voortdurend uit. Ook Apple is met iTunes al actief op de markt van films en televisiereeksen.

De Indiase regering heeft het Canadese bedrijf Research in Motion, producent van de Blackberry, zestig dagen respijt gegeven om de veiligheidsdiensten een betere toegang te verstrekken tot zijn diensten voor e-mail en instant messaging. Daarmee reageert de regering op een belofte van het Canadese bedrijf om versleutelde berichten toegankelijk te maken. Het Indiase ministerie van binnenlandse zaken heeft in een verklaring gezegd dat de situatie over twee maanden opnieuw zal besproken worden, nadat de telecomautoriteiten de mogelijkheid hebben onderzocht om de BlackBerry-diensten via een server in India te laten lopen. Berichten die verstuurd worden via een BlackBerry worden automatisch versleuteld en verzonden naar servers in Canada en andere landen. India en diverse andere landen willen echter toegang tot de versleutelde berichten om terrorisme en criminele activiteiten tegen te kunnen gaan.

Het Duitse mediaconcern Bertelsmann heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een winst gerealiseerd van 170 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig werd nog een verlies geleden van 368 miljoen euro. De omzet steeg van 7,09 miljard euro naar 7,36 miljard euro. De groei is vooral te danken aan een aantrekkende advertentiemarkt en de uitwerking van een grootschalige reorganisatie die het bedrijf vorig jaar doorvoerde. Bertelsmann is het grootste mediaconcern van Europa. De groei tijdens de eerste helft van dit jaar werd vooral gedragen door televisiezender RTL en de boekendivisies Gruner+Jahr en Random House. Hartmut Ostrowski, topman van Bertelsmann, zegt dat het bedrijf zijn winstverwachting bijstelt naar ruim 500 miljoen euro. Begin dit jaar werd een winstverwachting van 400 miljoen euro tot 500 miljoen euro naar voor geschoven.

De winkelketen Carrefour heeft in Europa een licht tegenvallende maand augustus achter de rug. De maand juli heeft daarentegen wel tot tevredenheid gestemd. Dat heeft Pierre Bouchut, financieel directeur van Carrefour, gezegd in een toelichting op de halfjaarcijfers van het Franse supermarktconcern. Bouchut herhaalde dat Carrefour de activiteiten wil versterken in de landen waar het marktleider is en zich mogelijk terugtrekt uit landen waar dat niet het geval is. Verdere details over die scenario's werden niet bekend gemaakt. Geruchten doen de ronde dat Carrefour mogelijk activiteiten in Zuidoost-Azië van de hand zal doen. Carrefour heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een winst van ruim 1 miljard euro gerealiseerd. Dat is een stijging met bijna 8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Over het hele jaar hoopt de keten op een winst van 3,1 miljard euro.

Computerconcern Hewlett-Packard (HP) moet een boete van 55 miljoen dollar betalen omdat het met smeergeld een grote opdracht van de Amerikaanse regering zou hebben binnengehaald. Daarover zijn het computerconcern het het Amerikaanse ministerie van justitie tot een minnelijke schikking gekomen. Hewlett-Packard werd ervan beschuldigd andere bedrijven te hebben betaald, die de producten van Hewlett-Packard vervolgens aan de overheid zouden hebben aangeraden. De prijzen die Hewlett-Packard vervolgens voor de apparatuur aanrekende, zouden ook nog eens kunstmatig zijn opgehoogd. Het computerconcern sloot acht jaar geleden een megacontract met de Amerikaanse overheid. Twee jaar later brachten twee klokkenluiders de zaak echter aan het licht. Hewlett-Packard zegt te ontkennen een misdrijf te hebben begaan, maar voegt er aan toe dat de minnelijke schikking voor de aandeelhouders de beste oplossing was.

De Nederlandse verzekeraar Aegon heeft 500 miljoen euro staatssteun terugbetaald, zoals eerder was aangekondigd. Daarmee heeft Aegon inmiddels de helft van de steun terugbetaald die twee jaar geleden van de Nederlandse overheid was ontvangen. Inclusief rente en extra premies heeft Aegon 563 miljoen euro aan de Nederlandse staat terugbetaald. Aegon kondigde eerder aan de totale steun voor eind juni volgend jaar te willen terugbetalen. De Nederlandse staat stelde twee jaar geleden een bedrag van 3 miljard euro ter beschikking van het verzekeringsconcern, dat is moeilijkheden verzeild was geraakt. Vorig jaar betaalde Aegon al een schijf van 1 miljard euro terug. Om de lening terug te kunnen betalen, hevelde de verzekeraar bufferkapitaal van de operationele onderdelen over naar de holding.

Het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Genzyme heeft een tweede overnamebod van het Franse farmaconcern Sanofi-Aventis afgewezen. De Franse groep had een nieuw bod van 18,5 miljard dollar op Genzyme gelanceerd. Genzyme wees eerder al een bod van Sanofi van de hand. Henri Termeer, topman van Genzyme, benadrukt dat in het nieuwe bod geen betere prijs of nieuwe informatie kon worden teruggevonden. De topman voegde er aan toe niet meer met Sanofi in gesprek te willen gaan op basis van een voorstel dat volgens hem opportunistisch is getint en vanuit een onrealistische beginprijs vertrekt. Volgens Sanofi is de reactie van Genzyme op het bod niet verrassend. Chris Viehbacher, topman van Sanofi, suggereerde dat zijn onderneming overweegt een vijandig bod op Genzyme uit te brengen. Sanofi is volgens hem bereid alle alternatieven te overwegen om deze transactie te kunnen sluiten.

De Amerikaanse beleggingsgoeroe Jim Rogers heeft harde kritiek geuit op Ben Bernanke, de voorzitter van de Federal Reserve. In een televisie-interview zei Rogers dat Bernanke helemaal niets van economie begrijpt. Rogers stelde dat het beleid van de Federal Reserve, het stelsel van de Amerikaanse centrale banken, om de rente laag te houden en daarmee de geldpersen te laten draaien, niet werkt om de economie aan de gang te krijgen. Onlangs maakte Bernanke nog bekend dat de Federal Reserve klaarstaat om meer maatregelen te nemen indien dat nodig zou zijn. Daarmee hintte hij erop dat de Federal Reserve bereid is de geldkraan verder open te zetten als de economie verslechtert. Bernanke denkt volgens Rogers alleen aan het drukken van geld. Volgens Rogers zijn de Europese beleidsmakers wel op de goede weg door te kiezen voor bezuinigingen. Rogers zegt dan ook liever te hebben dat de Europeanen de Federal Reserve zouden runnen.

De Taiwanese fabrikant Foxconn International - toeleverancier aan teleloon-fabrikanten zoals Apple, Motorola en Sony Ericsson - heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettoverlies geleden van 143 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg het verlies 18,7 miljoen dollar. De omzet daalde met 2,2 procent tot 3,23 miljard dollar. De verliezen zijn volgens het bedrijf te wijten aan de lagere productprijzen, wijzigingen in de productmix en extra uitgaven rond de verhuis van een aantal productiesites. Foxconn wordt geconfronteerd met onrust onder zijn Chinese werknemers, die betere werkomstandigheden eisen. Bij Foxconn werken bijna één miljoen mensen. Eerder dit jaar kwam het bedrijf negatief in de publiciteit door een groot aantal zelfmoorden bij een vestiging in Zuid-China. Het bedrijf voert aan dit jaar de verhuis van zijn productie te zullen kunnen afronden. Die verhuis zou een einde moeten maken aan de stijgende arbeidskosten.

De Bank of Japan breidt zijn programma aan noodleningen verder uit. Daarmee wil de bank de druk op de Japanse economie verlichten. Tijdens een noodvergadering werd ingestemd met een nieuw injectie voor de financiële sector. Bekend werd gemaakt dat voor 10 biljoen yen aan halfjaarlijkse leningen in de markt worden geplaatst. Dat komt overeen met een bedrag van 93 miljard euro. Eerder werden al kwartaalleningen voor een bedrag van 20 biljoen yen vrijgemaakt. Volgens de bank heeft de nieuwe maatregel, samen met de inspanningen van de Japanse overheid, een positieve invloed op de economie en de yen. De dure Japanse munt is slecht voor exporteurs en kan het economisch herstel in Japan in gevaar brengen. Masaaki Shirakawa, gouverneur van de Bank of Japan, benadrukte dat de Japanse politiek geen druk heeft uitgeoefend om de stappen te nemen, maar ze wel steunt.

De Duitse chipfabrikant Infineon verkoopt zijn divisie mobiele telefonie Wireless Solutions Business aan het Amerikaanse technologieconcern Intel. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,4 miljard dollar. Over de verkoop van de divisie aan Intel werd de afgelopen maanden al gespeculeerd. De overname moet in het eerste kwartaal van volgend jaar worden afgerond. Infineon wordt na de verkoop gevoelig kleiner. De betrokken divisie vertegenwoordigde het voorbije jaar één derde van de totale omzet van Infineon. De transactie past in het kader van de strategie van Intel om zijn portfolio mobiele telefonie gevoelig uit te breiden. Intel is op dit ogenblik al bijzonder sterk in computers, laptops, netbooks en servers. Door een aantal overnames wil het concern zijn achterstand op het gebied van mobiele telefonie ophalen.

De Duitse Bundesbank heeft zich gedistantieerd van de controversiële uitspraken over bepaalde bevolkingsgroepen van zijn bestuurslid Thilo Sarrazin. Dat gebeurde na een speciaal ingelaste vergadering van de centrale bank. De meningen van Thilo Sarrazin reflecteren volgens een woordvoerder niet de standpunten van de bank. De Duitse Bundesbank zal naar eigen zeggen na een gesprek met Sarrazin een beslissing nemen over de toekomst van de bankier. Sarrazin kwam vorig jaar in het bestuur van de Bundesbank. Sarrazin bespreekt in zijn nieuwe boek de integratie-problematiek in Duitsland. Sarrazin heeft daarin onder meer gezegd dat Turken in Berlijn geen andere economische functie hebben dan het verkopen van groenten en fruit en dat alle Joden en Basken een specifiek gen delen.

Meer Nieuws

12:56 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-08-10

Mond-aan-mond reclame belangrijk voor online retail

Mond-aan-mond reclame is een cruciaal platform om verkeer naar e-commerce te leiden. Dat is de conclusie van een Brits onderzoek van het bedrijf eCommera, gespecialiseerd in online retailservices. Uit het onderzoek bleek dat 42,6 procent van de Britse bevolking minstens één keer per week online winkelt. Gemiddeld werd per persoon 71 pond sterling per maand uitgegeven. Daarbij bleek 36 procent van de consumenten zijn uitgaven opgedreven te hebben tegenover vorig jaar, terwijl nog eens 45 procent zijn bestedingen op hetzelfde niveau handhaafde. Er werd aan toegevoegd dat 42 procent van de ondervraagden een bepaalde site negeren wegens een gebrekkig design of een gebrek aan informatie, terwijl 32 procent afgeschrikt werd door een gecompliceerde interface.

Twijfels over de veiligheid van het betaalsysteem weerhield 30 procent van online shoppen, gevolgd door uitgeputte voorraden (26 procent) en moeilijkheden om het bedrijf in kwestie te contacteren (18 procent). De grootste troeven voor online retailers zijn volgens de onderzoekers concurrentiële prijzen (64,2 procent), gevolgd door een betrouwbare besteldienst (31 procent). Uit het onderzoek bleek verder dat 60,4 procent van de ondervraagden van mening is dat in de traditionele winkels betere zaken konden worden gedaan. Daarentegen noemt 51 procent de online winkels bijzonder gebruiksvriendelijk, terwijl 39 procent van mening is dat het online aanbod breder is dan bij traditionele winkels.

Een aanbeveling van vrienden en familie blijkt voor 71 procent van de ondervraagden een reden te zijn om een bestelling te plaatsen bij een bepaalde online retailer. Verder volgen zoekmachines (35 procent), reclame in media zoals televisie, radio, kranten en magazines (21 procent) en online reclame (13 procent). De onderzoekers merkten ook op dat 46 procent van de ondervraagden een online platform van een bekende fysieke retailer pleegt te bezoeken. Ook blijkt dat 63 procent van de ondervraagden op verschillende websites informatie heeft gezocht vooraleer een online bestelling te plaatsen. Ook zegt 29 procent een aankoop gedaan te hebben in een fysieke winkel nadat eerst online research werd verricht.

19:51 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: e-commerce, internet, retail |  Facebook |

Indiase middenklasse wordt motor van economie

De groeiende omvang van de middenklasse en de versnellende verstedelijking hebben een belangrijke impact op de Indiase economie. Maar ook de landelijke gebieden staan in India voor een belangrijke evolutie. Daar zal 42 procent van de bevolking in de toekomst actief zijn in industriële sectoren zoals bouw en retail in plaats van in de landbouw. Dat is de conclusie van de Indiase National Council of Applied Economic Research. Op dit ogenblik zijn er in India al ongeveer 46,7 miljoen welgestelde gezinnen, terwijl die categorie in het begin van de eeuw nog slechts 13,8 miljoen huishoudens telde. Maar door de stijgende inkomens, is ook de 60 procent aan de basis van de rijkdom-pyramide volgens de onderzoekers nog altijd aantrekkelijk voor marketeers.

"Tegen het midden van de eeuw zal volgens het rapport minstens 45 procent van de totale Indiase bevolking in een stedelijke omgeving wonen," aldus de zakenkrant The Financial Times. "Op dit ogenblik woont slechts 30 procent van de bevolking in de steden. De volgende decennia zullen dan ook 379 miljoen Indiërs van rurale gebieden naar de steden emigreren. Op dit ogenblik vertegenwoordigen de twintig grootste steden van India ongeveer 10 procent van de totale bevolking, maar die genereren 31 procent van de inkomsten, 60 procent van het surplus-inkomen en 21 procent van de totale consumentenbestedingen."

De onderzoekers zeggen dat 49 procent van de Indiase autobezitters uit de middenklasse komt. De rijkste categorie heeft daarin nog slechts een aandeel van 7 procent. Daarnaast vertegenwoordigt de middenklasse ook 53 procent van alle airco-installaties en bijna 46 procent van alle kredietkaarten. "In India stijgt het inkomen van elk gezin," merken de onderzoekers op. Er wordt wel aan toegevoegd dat die evolutie de grote kloof in de verdeling van de rijkdom niet zal uitwissen, aangezien de 44 procent rijkste inwoners nog altijd 93 procent van het totale surplus-inkomen controleren. Met 140 miljoen gezinnen beneden de vijfenveertig jaar en een kwart van de veelverdieners in de groep tussen zesentwintig en vijfendertig jaar, heeft India ook een jonge arbeidsbevolking.

19:50 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: consumptie, india, middenklasse |  Facebook |

Virtuele goederen meer waard dan online nieuws

Virtuele goederen zullen in de Verenigde Staten snel meer omzet realiseren dan online nieuws. Dat schrijft de Amerikaanse journalist Erik Sass op de blog The Social Graf van Mediapost.com. Dat doet volgens hem toch een aantal vragen rijzen over de waarden en prioriteiten die in de maatschappij worden gehanteerd. In de Verenigde Staten werd twee jaar geleden 500 miljoen dollar aan virtuele goederen besteed. Dat bedrag stijgt dit jaar tot 1,6 miljard dollar en volgens een aantal ramingen zal over vier jaar de kaap van 5 miljard dollar worden gerond, dankzij onder meer de groeiende populariteit van sociale games zoals Farmville en Mafia Wars en virtuele werelden zoals Second Life.

Online media-abonnementen zouden op dat ogenblik ongeveer 3 miljard dollar genereren, waarvan ongeveer de helft naar de krantenuitgevers zou gaan. "De Amerikaanse kranten hebben uiteraard in het verleden hun problemen gehad rond vooringenomen en geloofwaardigheid, maar toch blijkt het publiek nog altijd de nieuwsverslaggeving te waarderen," merkt Erik Sass op. "Uit cijfers van het onderzoeksbureau Nielsen blijkt dat krantensites tijdens het eerste kwartaal van dit jaar toch nog altijd 71,6 miljoen unieke bezoekers telden. Dat is meer dan één derde van de totale Amerikaanse internetbevolking. Bovendien blijkt 80 procent van alle links uit nieuwe media naar websites van kranten en televisie te gaan."

Sass voegt er aan toe te begrijpen dat virtuele goederen weliswaar denkbeeldig zijn, maar als deel van games en online werelden de consument toch entertainment kunnen bieden. "Maar het stemt toch tot nadenken, temeer daar de krantensector het bijzonder moeilijk heeft," voert hij aan. "Het lijdt geen twijfel dat de inkomsten uit de gedrukte oplages op termijn zullen blijven dalen, terwijl de online reclame-inkomsten blijken te stagneren. In het eerste kwartaal van dit jaar werd volgens Newspaper Association of America nog een groei met 4,3 procent tot 730 miljoen dollar opgetekend. Dat verklaart ook de nieuwe interesse in online betalende content, maar ook die toekomst lijkt niet bijzonder optimistisch."

19:49 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet, media, nieuws, virtuele goederen |  Facebook |

Chinese consument krijgt andere vleesvoorkeuren

De groeiende vraag naar vlees bij de Chinese consument zal een belangrijke impact hebben op de sector van de vleesverwerking. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau RNCOS. De onderzoekers merken op dat de Chinese vleesverwerking de volgende drie jaar gemiddeld een groei met 33 procent zal kennen. Die groei wordt volgens de onderzoekers verklaard door een stijgend inkomen, gekoppeld met een groeiende belangstelling voor verwerkte gerechten die tijd helpen besparen. Sinds het begin van de eeuw heeft de vleesverwerking in China op acht jaar tijd een groei met 345 procent laten optekenen. Daarmee was de vleessector de snelst groeiende sector binnen de verwerkte voedingsindustrie.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de Chinese consument een andere houding begint aan te nemen tegenover vleesproducten. "Hij blijkt nu ook bereid te zijn om koude vleeswaren te consumeren in plaats van alleen warme vleesgerechten," merken de onderzoekers op. "Dat weerspiegelt een veranderde perceptie over de smaak en de gezondheidsvoordelen van koude vleesgerechten. Dat heeft er al toe geleid dat de grote Chinese vleesverwerkers de productie van koude vleeswaren hebben opgedreven." Er wordt aan toegevoegd dat verwerkte vleesproducten niet alleen meer uitsluitend in de grootste Chinese metropolen beschikbaar zijn, maar ook opduiken in kleinere en regionale steden.

De onderzoekers stellen verder dat binnen de Chinese consumptie ook een aantal andere groeifactoren kunnen worden opgetekend. Er wordt daarbij opgemerkt dat ook de Chinese consument meer aandacht begint te besteden aan dieet en voedselveiligheid. Er wordt aan toegevoegd dat na de verwerkte vleesproducten, melkproducten en kant-en-klare maaltijden de grootste groeimarkten van de sector zullen zijn. Verder wordt opgemerkt dat de wereldwijde economische crisis nagenoeg geen enkele impact heeft gehad op de vleesverwerking in China. Anderzijds blijkt de sector geconfronteerd te worden met een beperkt niveau van technologie en automatisatie, al worden door bedrijven meer gesofisticeerde verpakkingsmachines ingevoerd.

19:48 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: china, vlees, voeding |  Facebook |

Geneesheren grijpen steeds meer naar digitale media

Geneesheren doen steeds meer beroep op digitale media als een bron van informatie als aanvulling op hun praktijk. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau ComScore. Uit het onderzoek blijkt dat tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 81 procent van de Amerikaanse geneesheren professionele websites met content rond gezondheidszorg bezocht. Dat is volgens ComScore de hoogste subcategorie in de gezondheidszorg. Algemene websites rond gezondheidszorg - zoals WebMD.com en About.com Health - realiseerden een bereikt van 75 procent, terwijl federatie-websites een bereik van 67 procent realiseerden. Daarna volgen farma-ondersteuning (51 procent) en farmaceutica (50 procent).

Er wordt aan toegevoegd dat professionele content ook voor het hoogste engagement tekenen. Deze categorie vertegenwoordigt 48 procent van de totale tijd die geneesheren op websites doorbrengen en 33 procent van het totale aantal bezoeken. Op de tweede plaats volgt farma-ondersteuning met 8 procent van het totale aantal minuten en 11 procent van het aantal bezoeken. Op de derde plaats staan ziekenhuissites met 11 procent van het aantal minuten en 6 procent van het aantal bezoeken. Daarna volgen federatie-websites met 7 procent van het aantal minuten 8 procent van het aantal bezoeken.

De meest populaire gezondheidssite bij Amerikaanse geneesheren is volgens de onderzoekers Medscape.com, die tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 57 procent van alle geneesheren bereikte. Bij de algemene gezondheidssites stond WebMD.com op een eerste plaats met een bereik van 20,5 procent. De meest populaire overheidssite behoort toe aan de National Institutes of Health (NIH.gov), die een bereik haalde van 30,5 procent. Bij de farmaceutica-sector was Wyeth.com het populairste met een bereik van 6,3 procent. DoctorDirectory.com was met een bereik van 22 procent de populairste bestemming bij de farma-ondersteuning.

19:47 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gezondheid, internet, media |  Facebook |

Traditionele online reclame past niet bij mobiele wereld

Met de groeiende populariteit van het mobiele internet, meldt zich ook een nieuwe generatie marketing-toepassingen aan die onderhoudender en interactiever zijn dan de vroegere banners of zoekreclame, maar het wordt afwachten hoe het publiek daarop zal reageren. Dat zegt Jim Vranicar, communicatiespecialist bij het bureau Sullivan Higdon & Sink. Opgemerkt wordt dat er een kans bestaat dat het publiek zal leren om deze reclame-taktieken te negeren, zoals dat ook het geval was bij de banners. Anderzijds is het ook mogelijk dat de consument niet zal dulden dat de reclame zijn mobiele activiteiten stoort. Vele consumenten beschouwen de mobiele telefoon immers als een onderdeel van hun persoonlijke fysieke ruimte.

"Tot op dit ogenblik genereren deze grotere, meer indringende mobiele reclames van de volgende generaties hogere doorklik-percentages dan de traditionele mobiele banners," merkt Jim Vranicar op. "Dat heeft te maken met het feit dat deze technologieën nieuw zijn en de adverteerders een groot gedeelte van het scherm opleveren. Na verloop van tijd, wanneer het smartphone-gebruik zijn maximale penetratie bereikt en het publiek gewend is geraakt aan deze grotere mobiele reclames, zal de interactie met dat aanbod wellicht gevoelig afnemen. Marketeer moeten dan ook rekening houden met het gepaste tijdstip en het gepaste ogenblik, de fysieke locatie en de mobiele zoekgeschiedenis van de gebruiker, want anders dreigt de return op deze inspanningen gevoelig te dalen."

Ook George Kang, analist bij Edmunds.com, zegt dat het aanbieden van zinvolle content cruciaal zal blijken te zijn. "Indien adverteerders het traditionele paradigma van de huidige internet-reclame toepassen en mobiele banners enkel bekijken als een manier om het bereik van hun merk te verhogen, zullen ze op protest van de consument stuiten," voert Kang aan. "Adverteerders moeten een functie inbouwen in hun creatieve projecten waarbij marketing-boodschappen worden gekoppeld aan nuttige toepassingen voor de consument. Men moet de aandacht van de consument trekken, maar hem ook een zinvolle toepassing aanbieden vooraleer hij bijvoorbeeld tot een aankoop overgaat."

14:59 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet, mobile, reclame |  Facebook |

Cuba begint verhuur gronden voor toeristische projecten

Cuba is begonnen met het verhuren van terreinen aan buitenlandse investeerders voor een periode van negenennegentig jaar. Dat zou een eerste stap moeten zijn naar een toekomstige toeristische vastgoedsector, die zou moeten zorgen voor de aanleg van luxevilla's, golfterreinen en vakantieparken. Een aantal buitenlandse ontwikkelaars reageren enthousiast op de koerswijziging, maar een aantal critici merkt op dat het communistische regime van Cuba in het verleden al gelijkaardige initiatieven heeft aangekondigd om de inkomsten van het toerisme op te drijven, om die hervormingen vervolgens die hervormingen terug te schroeven wanneer de economische situatie opnieuw verbeterde en winstmarges opnieuw ondergeschikt werden aan de staatscontrole op de economie.

John Kavulich, beleidsadviseur bij de United States-Cuba Trade and Economic Council in New York, merkt op dat het te vroeg is om over een nieuw Cuba te spreken. "Men moet zeker niet verwachten dat alle sluizen zullen worden geopend," voert hij aan tegenover het persbureau Associated Press. "Verwacht moet worden dat die maatregel slechts druppelsgewijs zal ingevoerd worden." Projectontwikkelaar Leisure Canada - dat hotels, villa's en twee golfbanen zou willen aanleggen aan de kust van Jibacoa, stelt zich optimistischer op. Robin Conners, chief executive van Leisure Canada, zegt dat er duidelijk een verandering merkbaar is.

Cuba biedt op dit ogenblik al aan om terreinen te huren voor een periode van vijftig jaar, met een optie voor een verlenging van nog eens vijfentwintig jaar, maar investeerders dringen al langer aan op lease-contracten van negenennegentig jaar, zodat projecten een grotere zekerheid krijgen. Robin Conners voegt er aan toe dat de langere huurcontracten er ook voor zorgen dat bij internationale banken lagere intresten kunnen worden bedongen. Investeerders in Canada, Europa en Azië kijken al langere tijd naar de Cubaanse toeristische markt. Voor Amerikaanse bedrijven geldt nog steeds een verbod om zaken te doen in Canada.

14:58 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cuba, toerisme |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Luchtvaartmaatschappij Mexicana de Aviacion heeft al zijn vluchten stopgezet. De maatschappij had eerder deze maand het gerechtelijk akkoord aangevraagd. Ook Link en Click, twee budgetmaatschappijen die met Mexicana zijn verbonden, hebben de activiteiten stopgezet. Mexicana had een schema van 220 vluchten naar 65 bestemmingen, met inbegrip van Londen, Madrid, Montreal, Chicago en stegen in Centraal-Amerika en Zuid-Amerika. De luchtvaartmaatschappij, die bijna negentig jaar geleden werd opgericht, heeft een schuldenlast van ongeveer 800 miljoen dollar. Nadat de maatschappij er niet in geslaagd was om een overeenkomst te sluiten met de vakbonden over kostenbesparingen, werd het gerechtelijk akkoord aangevraagd. Een geplande overname door een investeerder mislukte, nadat de Mexicaanse regering het ontslag van ongeveer duizend bemanningsleden blokkeerde.

De Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 31 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geleden van 73 miljoen euro. De luchtvaartmaatschappij stelde tijdens de eerste helft van dit jaar de kosten met 5,9 procent te hebben kunnen beperken, dankzij besparingen op brandstoffen en overcapaciteit en kostenbeheersing. Het herstel is volgens de maatschappij in belangrijke mate te danken aan een grotere vraag op de internationale markten. Vooral in de zakenreizen zou opnieuw een belangrijke groei worden opgetekend. Over de eerste zes maanden van dit jaar werd een omzetgroei van 2,8 procent opgetekend tot 2,27 miljard euro, maar de maatschappij boekte tijdens die periode nog wel altijd een verlies van 20,9 miljoen euro. Dat is wel een verbetering met 87,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

De Nederlandse winkelgroep Beter Bed heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,7 miljoen euro. Dat is een stijging met bijna 110 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet bedroeg 81,7 miljoen euro. Beter Bed wijst erop dat de consumenten spaarzaam blijven en aankopen van matrassen en bedden uitstellen wegens het sombere economische klimaat. Hierdoor zullen de markten volgens de winkelgroep onveranderd verder dalen, maar zelf verwacht Beter Bed zijn marktaandeel te kunnen vergroten. Beter Bed heeft op dit ogenblik 1.085 winkels in zeven Europese landen. Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar werden éénenvijftig nieuwe winkels geopend. Vooral in Duitsland werden veel nieuwe vestigingen geopend. Tegelijkertijd werden er tijdens de eerste jaarhelft echter ook dertig locaties gesloten.

Het telecombedrijf Tele2 blijft toch hopen dat de creatie van een open Nederlandse kabelmarkt tot de mogelijkheden behoort. Op dit ogenblik zouden er gesprekken worden gevoerd met de kabelbedrijven UPC en Ziggo. De Nederlandse Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (Opta) had de kabelbedrijven eerder verplicht om hun netwerk, tegen een vergoeding per klant, open te stellen voor concurrenten. De concurrentie zou goed zijn voor de kabelmarkt. Nadien bepaalde het College van Beroep voor het Bedrijfsleven dat Opta de noodzaak aan een grotere concurrentie niet voldoende had aangetoond. De rechter zette daarom een streep door de verplichting om netwerken met andere bedrijven te delen. Tele2 zou met de kabelaars de mogelijkheden verkennen voor een commerciële samenwerking. Een aantal klanten hadden al te kennen gegeven naar Tele2 te willen overstappen.

Het Amerikaanse bedrijf Tivo, gespecialiseerd in digitale videorecorders, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een verlies geleden van 15,3 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een verlies geboekt van 2,7 miljoen dollar. De omzet daalde met 11 procent tot 51,6 miljoen dollar. Opgemerkt wordt dat het aansluiten van nieuwe klanten vertraagt, terwijl meer consumenten afhaken. Tivo heeft op dit ogenblik 2,4 miljoen gebruikers. Dat is een daling met 22 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Tom Rogers, chief executive van Tivo, zegt echter veel te verwachten van de nieuwe Premiere-videorecorder. Die trekt volgens hem nieuwe klanten aan omdat er steeds grotere ontevredenheid groeit over de slechte kwaliteit van videorecorders die door sommige kabelbedrijven worden aangeboden. Ook een aantal nieuwe overeenkomsten met verdelers zouden de resultaten van Tivo moeten verbeteren.

De Nederlandse bouwgroep Heijmans heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,24 miljard euro. Dat is een daling met 17 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De eerste jaarhelft leverde de bouwgroep echter wel een winst op van 4 miljoen euro, terwijl tijdens de eerste zes maanden van vorig jaar nog een verlies werd geleden van 43 miljoen euro. Gerrit Witzel, topman van Heijmans, benadrukte dat de resultaten van de bouwgroep een duidelijke verbetering laten zien, ondanks de zeer lastige marktomstandigheden. De winst werd in belangrijke mate gerealiseerd door kostenbesparingen. Zonder onvoorziene omstandigheden zegt Heijmans te verwachten dat het jaar winstgevend zal kunnen worden afgesloten. In de markt voor koopwoningen is er volgens het bedrijf echter duidelijk nog geen sprake van een duurzaam herstel.

Het Britse telecomconcern Vodafone zou van plan zijn belang van 3,2 procent in China Mobile te verkopen. Dat hebben een aantal insiders bekend gemaakt. De verkoop zou een bedrag van meer dan 6 miljard dollar moeten opleveren. Vittorio Colao, topman van Vodafone, zou zijn goedkeuring hebben gegeven aan de transactie. De verkoop zou al in de loop van volgende maand worden bekend gemaakt. Vodafone zou het belang willen verkopen aan een strategische investeerder of aanbieden op de beurs in Hongkong, waar China Mobile is genoteerd. Vodafone zou ook kijken naar het afstoten van deelnemingen in Polen en Frankrijk. Vodafone, het grootste telecomconcern ter wereld, zou zijn belang van 25 procent in het Poolse Polkomtel en de deelname van 44 procent in het Franse SFR willen verkopen. Het concern hoopt zich door de verkoop van minderheidsbelangen beter te kunnen richten op de kernactiviteiten.

Het jongste bod van computerfabrikant Hewlett-Packard op dataleverancier 3Par is superieur aan het voorstel dat Dell heeft uitbracht. Dat heeft de dataleverancier bekendgemaakt. Computerfabrikanten Hewlett-Packard en Dell zijn al enige tijd verwikkeld in een hevige biedingsstrijd rond de dataleverancier. Dell en Hewlett-Packard hebben elkaars bod de afgelopen twee weken keer op keer overtroffen. Het voorlopig laatste bod van Dell bedroeg 1,8 miljard dollar, maar dat werd kort daarna al voorbijgestreefd door een bod van 2 miljard dollar van Hewlett-Packard. Overnameprooi 3Par maakt data-opslagsystemen en ontwikkelt de bijpassende software. Zowel Hewlett-Packard als rivaal Dell ziet in deze sector een belangrijke groeimarkt. Beide concerns hopen met de aankoop een nagenoeg exclusieve positie te winnen in de branche.

Beleidsmakers van de belangrijkste markten ter wereld zouden de economie moeten ondersteunen, aangezien het wereldwijde economische herstel nog altijd broos is. Dat heeft Charles Bean, plaatsvervangend president van de Bank of England, gezegd. Volgens Bean hebben de beleidsmakers er in ieder geval voor gezorgd dat de financiële markten niet in elkaar zijn gestort. Maar nieuwe beleidsmaatregelen zouden volgens hem nodig kunnen zijn om het economische herstel voort te zetten. De zorgen over het wereldwijde economische herstel nemen de jongste tijd toe. Voorzitter Ben Bernanke van de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, zei zopas nog bereid te zijn om meer maatregelen te nemen om de Amerikaanse economie te ondersteunen indien de vooruitzichten sterk zouden verslechteren.

Oliemaatschappij Shell is niet vrijgepleit van schuld aan olievervuiling van de Nigeriaanse Niger-delta. Dat heeft het United Nations Environment Programme (UNEP) gezegd in een reactie op eerdere berichten dat de betrokkenheid van de oliemaatschappij in de vervuiling beperkt zou zijn geweest. In die berichten was gemeld dat uit een UNEP-onderzoek zou gebleken zijn dat slechts 10 procent van de vervuiling de voorbije veertig jaar te wijten zou zijn geweest aan de oliemaatschappij. De voorbije veertig jaar zouden in het gebied 9 miljoen vaten zijn weggelekt. Het grootste gedeelte zou te wijten zijn geweest aan diefstal en sabotage. UNEP meldt in een verklaring echter dat het onderzoek naar de olievervuiling in Nigerie nog in volle gang is. De milieutak van de Verenigde Naties zegt zich te distanciëren van alle conclusies die tot nu toe werden getrokken.

Het Nederlandse concern Unilever neemt de Deense roomijs-activiteiten Diplom-Is over van het Noorse voedingsconcern Tine. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Diplom-Is heeft dertig werknemers in Denemarken en runt daarnaast vijf lokale Deense distributiecentra in het land. Unilever zegt dat de overname het concern de mogelijkheid biedt om zijn positie op de Deense markt te versterken. Diplom-Is heeft volgens Unilever vooral een sterke positie in het buitensegment, zoals attractieparken en roomijs-verkooppunten. De overname zou eind september worden afgerond. Diplom-Is heeft daarnaast ook nog activiteiten in Zweden en Noorwegen, maar die blijven in handen van Tine. Unilever is al sinds het begin van de jaren dertig van de vorige eeuw op de Deense markt en is er één van de marktleiders, met bekende namen zoals Carte d'Or, Cornetto en Magnum.

Dankzij het wereldwijde economische herstel gaan steeds minder Japanse bedrijven failliet. Tijdens de maand juli gingen in Japan nog 1.066 bedrijven failliet. Dat is een daling met bijna een kwart tegenover dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksinstituut Tokyo Shoko Research. Het is al de twaalfde maand op rij dat het aantal bedrijfsfaillissementen in Japan afneemt. Het Japanse bedrijfsleven profiteert volgens het rapport vooral van een sterke export naar opkomende markten en van ondersteunende maatregelen van de overheid. Er werden in juli geen faillissementen van Japanse beursgenoteerde ondernemingen opgetekend. De totale schuldenlast van de failliete Japanse bedrijven kwam in juli uit op een bedrag van 275 miljard yen. Dat komt overeen met een totaal van 2,4 miljard euro. Dat is ruim een kwart minder dan tijdens de maand juli van vorig jaar.

Enexis, de beheerder van het grootste energienet van Nederland, heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 79,6 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst opgetekend van 148,4 miljoen euro. De winstdaling zou te wijten zijn aan lagere gereguleerde tarieven, het wegvallen van eenmalige opbrengsten en hogere rentelasten. Enexis is het distributiebedrijf van gas en elektriciteit dat werd losgemaakt van energieleverancier Essent, die inmiddels door het Duitse concern RWE werd overgenomen. Enexis is als onafhankelijke netbeheerder in handen van de Nederlandse provincies en gemeenten. De onderneming bedient 2,6 miljoen klanten in het noorden, oosten en het zuiden van ons land. De investeringen namen met 10,5 miljoen euro toe ten opzichte van de eerste helft vorig jaar. Dat is mede het gevolg van vervangingen. De opdrachten van klanten aan het netwerkbedrijf stagneren als gevolg van de economische situatie.

Rusland zou meer inspanningen moeten doen om de toename van doping in de sport te bestrijden. Dat heeft John Fahey, president van het World Anti-Doping Agency (WADA), gezegd tijdens een sportforum dat door de Russische regering werd georganiseerd. Fahey merkte daarbij op dat Rusland zijn binnenlandse programma van dopingcontrole moest uitbreiden en daarbij gebruik moest maken van de modernste testmethodes. Hij voegde er aan toe dat het Rusada, het Russische doping-agentschap, een degelijke en stabiele financiële ondersteuning moest krijgen om expertise te verwerven. Vitaly Mutko, minister van sport, toerisme en jeugd, merkte op dat er binnenkort een sterkere bestraffing zou worden doorgevoerd. Daarbij zullen volgens Mutko boetes en gevangenisstraffen tot vijftien dagen worden voorzien voor coaches en organisatoren die atleten zouden aanzetten om verboden middelen te nemen.

De North American Cypher Group is niet langer kandidaat om volgend jaar een team aan de start van de Formule Eén te brengen. De groep trekt zich terug wegens een gebrek aan financiële middelen. North American Cypher Group zou een gedeelte van omvatten van het mislukte US F1 Team, dat voor dit seizoen een licentie had gekregen, maar door een gebrek aan financiële middelen op het allerlaatste ogenblik diende af te haken. Met North American Cypher Group verdwijnt een tweede kandidaat voor een plaats als dertiende team in de Formule Eén van volgend jaar. Eerder al trok ook het favoriete ART Grand Prix uit Frankrijk zich terug. Het Spaanse Epsilon Euskadi en het Italiaanse Durango, dat samenwerkt met de Canadese gewezen wereldkampioen Jacques Villeneuve, zouden nu de belangrijkste kandidaten zijn om die dertiende plaats te kunnen invullen.

Meer Nieuws

14:57 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-08-10

Communicatie-industrie groeit sneller dan economie

De Amerikaanse communicatie-industrie zal de volgende vier jaar een grotere groei kennen dan de totale economie van de Verenigde Staten. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Veronis Suhler Stevenson (VSS). Daarbij wordt verwacht dat de communicatie-sector de volgende vier jaar met gemiddeld 6,1 procent tot 1,42 triljoen dollar zal groeien, te danken aan een gradueel economisch herstel, de vooruitgang in digitale technologie en een aantal andere trends die het hele industriële landschap veranderen. Het Amerikaanse bruto binnenlandse product daarentegen zal volgens het bureau de volgende periode een gemiddelde groei kennen van 5,8 procent. Voor dit jaar wordt in de Amerikaanse communicatie-industrie een groei met 3,5 procent verwacht.

De groei van het internet en mobiele diensten zullen volgens de onderzoekers de belangrijkste groeifactoren zijn in die evolutie. Entertainment en ontspanning zullen echter de grootste sector van de Amerikaanse communicatie-industrie blijven. Er wordt aan toegevoegd dat de traditionele media - zoals kranten, magazines en audiovisuele media - de traagste groei zullen kennen. De onderzoekers voegen er aan toe dat de communicatie-industrie de volgende vier jaar zijn plaats als vierde belangrijkste sector van de Amerikaanse economie zal behouden. Door de blijvende zwakte van sectoren zoals reclame en marketing, valt de communicatie-industrie op het gebied van groei echter terug tot de negende plaats.

Naarmate de economie zich herstelt, zullen de bestedingen aan hit-gedreven media, zoals homevideo, videogames en opgenomen muziek volgens de onderzoekers opnieuw stijgen. Er wordt aan toegevoegd dat het internet en mobiele content een belangrijke groei zullen kennen, dankzij de verdere migratie van de consument naar digitale platformen en de adoptie van derde en vierde generatie smartphones. Anderzijds zal ook de verbeterde tewerkstelling volgens de onderzoekers een stimulans betekenen voor de sector. Die groeiende tewerkstellingsmarkt zou onder meer moeten leiden tot een groei van de omzet in professionele en zakelijke informatie en uitbestede corporate training.

14:54 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: communicatie |  Facebook |

Vochtige lucht wordt mogelijk ooit energiebron

Kleine geladen deeltjes die rechtstreeks uit vochtige lucht worden onttrokken, zouden kunnen gebruikt worden om elektriciteit te genereren. Dat heeft Fernando Galembeck, professor aan de University of Campinas in Brazilië, gezegd tijdens een congres van de American Chemical Society. Hij merkte op dat de technologie gebruik maakt van een weinig bekend atmosferisch effect. Galembeck voerde daarbij aan dat een aantal metalen zouden kunnen worden gebruikt om de elektrische lading op te slaan, wat een potentiële energiebron zou kunnen vormen in een vochtig klimaat. Een aantal experts stelt zich echter sceptisch op tegenover het mechanisme en de grootte van het effect.

"In een vochtige omgeving wordt er water geabsorbeerd aan de oppervlakte van vaste of vloeibare stoffen," merkt Galembeck op tegenover BBC News. Het werk van Galembeck toont volgens hem aan dat metalen in een vochtige omgeving elektrisch worden geladen. Die lading zou op een circuit kunnen worden aangesloten op bruikbare elektriciteit te creëren. Er wordt echter opgemerkt dat het effect bijzonder beperkt blijft. De hoeveelheid elektriciteit is honderd miljoen keer kleiner per oppervlakte dan bij zonnepanelen, maar biedt volgens Galembeck wel een middel om lading op te bouwen dat tot nu toe werd genegeerd. Verdere technologische ontwikkelingen zouden volgens hem daaruit echter een nieuwe bron van hernieuwbare energie kunnen creëren.

Marin Soljacic, fysicus aan het Massachusetts Institute of Technology, noemde de stelling van Galembeck bijzonder interessant en een goed onderzoeksdomein. "De beperkte hoeveelheid elektriciteit die kan worden opgewekt, moeten echter tot voorzichtigheid aanmanen over het praktisch nut van het principe," merkt hij op. "Op dit ogenblik kan onmogelijk worden aangegeven op welke manier het principe toegepast zou kunnen worden voor dagelijkse toepassingen. Er is dan ook nog heel wat onderzoek nodig om uit te zoeken waar de uiteindelijke grenzen liggen, maar het is ook nog te vroeg om dit onderzoek opzij te schuiven." Professor Galembeck zegt vertrouwd te zijn met de controverse rond zijn onderzoek, maar voegt er aan toe dat dergelijke ontwikkelingen steeds tot discussies leiden.

Gerechtelijk geschil rond oude tekeningen New York

Het stadsbestuur van New York heeft een schadeclaim ingediend tegen vastgoedontwikkelaar Sam Buckley, die een aantal oude architectuur-tekeningen van het Parks Department wil verkopen, waaronder vroege plannen van de Bethesda Fountain in Central Park. De verkoper zegt de waterverf-tekeningen geërfd te hebben van zijn vader, die hen meer dan vijftig jaar geleden in een afvalcontainer zou hebben gevonden. Het stadsbestuur voert aan dat de tekeningen uit de negentiende eeuw dateren en in de meeste gevallen van de hand zijn van Jacob Wrey Mould, één van de meest beroemde architecten en ontwerpers van New York.

"De tekeningen zijn kunstwerken en getuigenissen van de culturele geschiedenis van de stad," merkt een woordvoerder van het stadsbestuur op tegenover de krant New York Post. "De werken zijn uniek en onvervangbaar." Het stadsbestuur werd tijdens de zomer door het veilinghuis Christie's op de hoogte gebracht van het bestaan van de tekeningen, nadat Buckley een reeks van zesentachtig werken had binnengebracht met het oog op een mogelijke veiling. Christie's had het Parks Department gecontacteerd voor een schatting van de werken en de hoop dat het stadsbestuur de werken zou willen kopen vooraleer ze op een veiling zouden worden aangeboden.

Een woordvoerder van het stadsbestuur merkt echter op dat de tekeningen in opdracht van de overheid werden gemaakt en de stempel van het Department of Public Parks dragen. Bovendien zijn ze voorzien van een dossiernummer, wat volgens de woordvoerder aantoont dat de werken tot de collectie van het stadsbestuur behoren en onbedoeld verloren zijn gegaan. In ieder geval blijven de tekeningen volgens de claim eigendom van de stad. Het stadsbestuur kon voor de rechtbank verkrijgen dat Christie's en Buckley een verbod opgelegd krijgen om de werken te verkopen in afwachting van een verder onderzoek. Buckley en Christie's hebben zich daarmee akkoord verklaard. De partijen zouden aan een minnelijke schikking werken.

14:53 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: architectuur, jacob wrey mould, new york |  Facebook |

Pensioenfonds kan einde voor EMI betekenen

De Britse Pensions Regulator gaat het pensioenfonds van het muzieklabel EMI onderzoeken. Het muzieklabel en de beheerders van het pensioenfonds raken het immers niet eens over de bedragen die zouden moeten worden afgedragen. Het is de eerste keer dat de Britse Pensions Regulator moet bepalen hoeveel geld er moet worden afgedragen om het tekort in een pensioenfonds aan te zuiveren. Geraamd wordt dat het EMI-pensioenfonds een tekort heeft tussen 115 miljoen pond sterling en 217 miljoen pond sterling. Het muzieklabel heeft echter al gewaarschuwd dat grote financiële verplichtingen tegenover het fonds het bedrijf ten gronde zouden kunnen richten.

In zijn jaarrapport waarschuwde EMI dat het dispuut over het deficit één van de factoren was die voor een fundamentele onzekerheid over de toekomst van het bedrijf zorgden. Het EMI-pensioenfonds heeft nog amper 269 actieve leden en werd vijf jaar geleden al afgesloten voor nieuwe toetreders. Pensioenconsulent John Ralfe stelt dat het wegwerken van het tekort voor het muzieklabel de druppel zou kunnen zijn die de emmer zou kunnen doen overlopen. Indien zware eisen worden gesteld, zou EMI volgens hem mogelijk in een faillissement kunnen worden gedreven. Het muzieklabel werd drie jaar geleden voor een bedrag van 4,2 miljard pond sterling overgenomen door de investeringsmaatschappij Terra Firma, maar is door zware verliezen in een financiële crisis geraakt.

Er is al drie jaar onenigheid rond het tekort van het EMI-pensioenfonds, hoewel het dossier toen al bij de Pensions Regulator werd ingediend. De Pensions Regulator werd vijf jaar geleden opgericht en heeft sindsdien in ruim vijftig dossiers een uitspraak gedaan. De meeste beslissingen gingen echter over belangenconflicten en de afwikkeling van fondsen die failliet waren gegaan. Nog nooit eerder heeft de Pensions Regulator een uitspraak gedaan over de financiële verplichtingen van een actief bedrijf. Bij vorige gelegenheden slaagde de Pensions Regulator erin om de partijen een compromis te laten uitwerken, zonder zelf een formele beslissing te moeten nemen. Een beslissing over het EMI-pensioenfonds zou dan ook als een precedent kunnen worden beschouwd.

14:51 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: emi, muziek, pensioenfonds |  Facebook |

Liefde tussen China en Angola is gevoelig afgekoeld

Chinese bedrijven en hun medewerkers worden in Angola steeds vaker het mikpunt van aanvallen. Het olierijke Angola, dat minstens 8,5 miljard dollar aan infrastructuurleningen van China heeft gekregen, was nochtans een symbool geworden van de Afrikaanse strategie van de Chinese regering. In Angola komt steeds meer frustratie naar boven over de beslissing van Chinese bedrijven om hun eigen personeel mee te brengen in plaats van plaatselijke arbeidskrachten aan te werven. Op dit ogenblik zouden er in Angola volgens officiële cijfers 70.000 Chinese arbeiders - variërend van kraanbestuurders tot geschoolde spoorwegtechnici - actief zijn.

"Het feit dat China zijn eigen werknemers meebrengt, wordt door de lokale Angolese bevolking niet in dank afgenomen," merkt Andrew Leung, consulent voor Chinese bedrijven die in Afrika actief willen worden, op tegenover het persbureau Associated Press. "In sommige projecten bestaat de meerderheid van het personeel uit Chinezen." Lucy Corkin, onderzoeker van het Africa-Asia Centre van de School of Oriental and African Studies in Londen, stelt dat Chinese bedrijven bij hun projectbeslissingen steunen op politieke relaties op het hoogste niveau in plaats van op een degelijke risico-analyse. Dat betekent volgens Corkin dat de Chinese bedrijven slecht voorbereid zijn op de situatie op het terrein.

Hoewel officieel wordt volgehouden dat de relatief met Angola excellent zijn, wordt binnen het Chinese ministerie van handel openlijk gesproken over de moeilijkheden in Angola. Er wordt gewag gemaakt van misbruik door Angolese overheidsinstanties, bureaucratie, een gebrekkig legaal systeem, willekeurige en hoge invoertarieven en corruptie bij lokale zakenlui. Het grote enthousiasme van de Angolese regering voor China zou bovendien aan het afzwakken zijn. Dat zou onder meer te maken hebben met een grotere toenadering van Angola tot het westen. Ook China zelf raakt steeds minder geïnteresseerd in Angola en richt zich meer op landen zoals Iran en Syrië en op belangrijke oliegebieden zoals Venezuela en Brazilië.

14:50 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: angola, china |  Facebook |

Universiteiten cruciale pijler van economische groei

De universiteiten vormen een cruciale pijler van de economische groei en tewerkstelling. Dat schrijft de Britse krant The Observer naar aanleiding van de bekendmaking dat de onderzoeksdivisie van de Edinburgh University het voorbije jaar veertig spinoffs heeft gecreëerd. Dat is een stijging met 40 procent tegenover het jaar voordien. De voorbije vijf jaar heeft de Edinburgh University ongeveer honderddertig bedrijven opgericht met in totaal ruim driehonderd medewerkers. Derek Waddell, chief executive van de onderzoeksdivisie van de Edinburgh University, merkt op dat de ontwikkelingen op de campus de potentie hebben om internationale marktleiders te worden en een bijdrage te leveren tot economische groei en de creatie van nieuwe banen.

"De openbare sector wordt geconfronteerd met nooit eerder geziene financiële beperkingen, zodat de overheid uitkijkt naar de privésector om die leemtes in te vullen, maar het is voor startups altijd moeilijk om fondsen aan te trekken," merkt The Observer op. "Banken zijn echter berucht voor hun terughoudendheid tegenover risicokapitaal. Het hangt dan ook vaak van individuele business-angels af om de eerste 100.000 pond sterling ter beschikking te stellen die het verschil kunnen maken. Indien universiteiten anderen ervan kunnen overtuigen dat er een markt is voor hun ideeën, kunnen incubatoren vanuit de onderwijswereld individuele investeerders of gespecialiseerde fondsen aantrekken om nieuwe bedrijven een kans te bieden te groeien."

De Britse krant voegt er aan toe dat universiteiten de voorbije twintig jaar commerciëler ingesteld zijn geraakt. "Projecten van academici en studenten worden begeleid door zakelijke experts en geleid door wetenschappelijke specialisten," aldus The Observer. "De Britse Technology Strategy Board stelt dat het cruciaal is dat er een kennis-uitwisseling is tussen academici en de zakelijke wereld. Goede ideeën moeten commercieel worden getoetst en universiteiten worden steeds belangrijker als forum waar de twee partijen elkaar kunnen ontmoeten om projecten te discussiëren." Bekende spinoffs van de Edinburgh University zijn onder meer het generatorenbedrijf NGenTec en Wolfson Microelectronics, producent van semiconductoren voor onder meer de iPod van Apple.

14:49 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: edinburgh university, onderzoek, spinoff |  Facebook |

Britse besparingen bedreigen vernieuwing kernarsenaal

De Britse defensie-industrie heeft in een brief aan premier David Cameron gevraagd klaarheid te scheppen over de financiering van de vervanging van het Britse nucleaire kernarsenaal. Ian Godden, voorzitter van de sectororganisatie Aerospace Defence & Security Industries (ADS), merkt op dat het onzekerheid over het Trident-raketsysteem tot verwarring leidt bij zowel investeerders als de militaire bondgenoten van Groot-Brittannië. ADS Industries maakt zich zorgen over de impact van de Trident-opvolger op de bredere defensie-investeringen. Trident zal in de loop van de jaren twintig moeten vervangen worden. De kost van die operatie wordt geraamd op een kost van ongeveer 20 miljoen pond sterling.

"De Britse conservatieven lijken bereid om een belangrijk budget te reserveren voor de Trident-vervanging, maar de liberaal-democraten hebben een andere visie," merkt BBC News op. "In hun manifesto hebben zij immers beloofd een goedkoper alternatief te zullen zoeken. Het schrijven van ADS Industries is een duidelijk signaal van de bezorgdheid van de sector over de mogelijke impact van een eventuele beslissing om het ministerie van landsverdediging de volledige kosten van de Trident-vervanging te laten dragen." Een beslissing om de Trident-opvolging over te hevelen naar het budget van het ministerie van defensie, zonder een evenredige transfer van fondsen, doet volgens Godden vragen rijzen over de herziening van het strategische defensiesysteem van Groot-Brittannië.

"Het is cruciaal dat deze verwarring zo snel mogelijk wordt uitgeklaard," merkt Godden nog op in de brief. De vorige Britse regering schatte dat er ongeveer 20 miljard dollar nodig was om het nieuwe Britse kernarsenaal op te bouwen. Er was daarbij beloofd dat voor die investering een afzonderlijk budget zou worden voorzien. George Osborne, huidig Brits minister van begroting, is echter van oordeel dat de middelen uit het budget van landsverdediging zal komen. Dat budget staat volgens de sector op dit ogenblik echter al zwaar onder druk. Het huidige budget van het ministerie van landsverdediging bedraag ongeveer 37 miljard pond sterling per jaar. Dat is ongeveer 2,2 procent van het Britse bruto binnenlandse product.

14:47 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: groot-brittannië, kernwapens, trident |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het Russische staatsbedrijf Rosneft zou plannen hebben om een belang te nemen in vier Duitse raffinaderijen. Het zou om één van de grootste transacties van de sector in West-Europa gaan. De transactie zou onder meer grote voordelen kunnen opleveren voor het Britse olieconcern British Petroleum, dat door de olieramp met het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico grote verliezen heeft geleden. Rosneft zou een belang van 50 procent in de Duitse raffinagegroep Ruhr Oil willen overnemen van Petroleos de Venezuela. Met de transactie zou een bedrag tussen 1 miljard dollar en 2 miljard dollar zijn gemoeid. De andere helft van Ruhr Oil is in handen van British Petroleum, dat een recht van first refusal heeft op het belang van zijn Venezolaanse partner. In ruil voor het opgeven van dat first refusal zou British Petroleum van Rosneft een lucratief aanbod hebben gekregen om olie in de noordelijke ijszee te gaan exploreren.

Paul Allen, medestichter van het softwareconcern Microsoft, begint een patentstrijd voor de rechtbank tegen Apple, Google, Ebay, Facebook, Yahoo en nog zes andere bedrijven. De miljardair beticht hen van inbreuken tegen vier patenten van zijn gewezen bedrijf Interval Research Corporation. Microsoft, waarin Allen nog steeds een aanzienlijke participatie aanhoudt, ontbreekt in de aanklacht. De vier patenten zijn zeer algemene octrooien die vandaag standaarden in de internettechnologie zijn. Een schadesom wordt in de aanklacht niet genoemd. Andere genoemde bedrijven zijn internetconcern AOL, online-videoleverancier Netflix, YouTube, Office Depot, Staples en OfficeMax. Paul Allen richtte Microsoft samen met Bill Gates op. Ruim vijfentwintig jaar geleden verliet hij het bedrijf nadat bij hem de ziekte van Hodgkin was vastgesteld. Begin juli kondigde Allen aan een aanzienlijk deel van zijn vermogen, dat recent op 13 miljard dollarwerd geschat, te willen wegschenken.

Diaspora, een alternatief voor de sociaalnetwerksite Facebook, zou half september gelanceerd worden. Dat hebben de initiatiefnemers meegedeeld. Voor het project, bedacht door vier Amerikaanse studenten, werd al 200.000 dollar bij elkaar gesprokkeld. Diaspora omschrijft zichzelf als een privacy-bewust, persoonlijk gecontroleerd sociaal netwerk. Het project kwam ter sprake toen Facebook gedwongen werd om klaarheid te scheppen in zijn bijzonder complexe en verwarrende privacyinstellingen. De hele zomer hebben de vier betrokkenen, drie computerexperten en een wiskundige, in New York doorgewerkt om het project rond te krijgen. Bij Diaspora zou het veel meer mogelijk moeten zijn om bepaalde inhoud met bijvoorbeeld collega's te delen en andere gereserveerd te houden voor drinkmakkers. Max Salzberg, één de oprichters, merkt op dat dat Diaspora de gebruikers opnieuw controle wil geven over wat er gedeeld wordt.

De verzekeringsgroep American International Group (AIG) heeft zijn plannen opgeborgen om een strategisch gedeelte van zijn Aziatische levensverzekeringstak American International Assurance (AIA) te verkopen vooraleer naar de beurs te gaan. Een viertal consortiums met Chinese investeerders zou American International Group hebben benaderd om een belang te nemen in de Aziatische levensverzekeringsdivisie. Een beursgang, eind oktober of begin november, zou de Aziatische divisie ongeveer 15 miljard dollar kunnen opleveren. Dat zou de grootste beursgang uit de geschiedenis van de beurs van Hong Kong worden. Waarnemers merken op dat het korte tijdsbestek voor de beursgang een strategische investeerders nog weinig ruimte zou open laten om een diepgaand boekenonderzoek uit te voeren. Een aantal beleggingsfondsen uit Azië en het Midden-Oosten en zankenkringen uit Hongkong zouden geïnteresseerd zijn in aandelenpakketten.

De omvang van het Gro-gasveld van het Brits-Nederlandse olieconcern Shell zal wellicht geraamd moeten worden op de laagste inschattingen die het bedrijf zelf heeft gemaakt. Dat heeft het Norwegian Petroleum Directorate gezegd op basis van een aantal proefboringen. Het Gro-gasveld werd in juni vorig jaar ontdekt op 350 kilometer in de Noorse Zee. Shell raamde de waarde van het veld op 10 miljard kubieke meter tot 100 kubieke meter. Shell heeft een belang van 50 procent in het veld. De andere helft is in handen van het Noorse Statoil (40 procent) en het Franse GdF Suez (10 procent). De ontdekking van het Gro-veld gold destijds als potentieel één van de grootste vondsten in Noorwegen van de voorbije dertien jaar. Toen werd het zogenoemde Ormen Lange-veld, een gasbel van 395 miljard kubieke meter, gevonden. Ook Ormen Lange wordt door Shell beheerd.

De financiële groep HSBC Holdings is in exclusieve gesprekken om het meerderheidsbelang van Old Mutual in de Zuid-Afrikaanse Nedbank Group over te nemen. De transactie zou HSBC Holdings de veelbelovende mogelijkheden bieden om een handelslink te leggen tussen Azië en Afrika. Een eventuele overnameprijs werd niet bekend gemaakt, maar volgens Old Mutual zou een deal gericht zijn om een belang van 70 procent te verwerven in Nedbank Group. Dat zou een bedrag van ongeveer 47 miljard Zuid-Afrikaanse rand betekenen. Dat komt overeen met een bedrag van 6,4 miljard dollar. Old Mutual heeft op dit ogenblik een belang van 52 procent in Nedbank Group, de vierde grootste bank van Zuid-Afrika. Nedbank noemde HSBC Holdings in reen reactie een aantrekkelijke internationale bankpartner, die de groep zou kunnen toelaten om zijn positie in Zuid-Afrika en andere Afrikaanse markten te versterken.

De Franse regering gaat bedrijven de volgende maand de gelegenheid bieden om in te schrijven op concessies om windmolens te bouwen op zee. Dat moet een capaciteit opleveren van 3.000 megawatt, die wordt opgewekt op tien locaties. Het Franse ministerie van energie verwacht dat hiervoor zeshonderd windturbines nodig zijn en dat er investeringen mee gemoeid zijn die zouden oplopen tot 10 miljard euro. De eerste windmolens van deze vergunningsronde zullen niet voor het midden van het decennium operationeel zijn. De Franse regering mikt tegen het einde van het decennium op 6.000 megawatt aan windenergie op zee. Tot dusver wordt slechts een miniem deel van de elektriciteit in Frankrijk opgewekt met windmolens. Voorziene locaties zijn de Loire-monding, het noorden van Bretagne, Normandië en Languedoc-Roussillon.

De Britse Financial Services Authority (FSA) heeft de Engelse tak van Société Générale een boete van 1,57 miljoen pond sterling opgelegd wegens inbreuken tegen de meldingsplicht. Volgens de Britse financiële autoriteit heeft Sociéte Générale nagelaten om over een periode van meer dan twee jaar in ongeveer 80 procent van zijn transacties voldoende informatie te verstrekken. Bedrijven zijn verplicht om ten laatste één dag na het afronden van een aantal transacties daarover een melding te doen aan de Britse financiële autoriteit. Die gegevens worden door de financiële autoriteit gebruikt om eventuele inbreuken op te sporen en te onderzoeken. Société Générale zou niet alleen die tijdslimieten hebben overtreden, maar bovendien bij navraag ook geen volledige informatie hebben kunnen verstrekken. Er wordt aan toegevoegd dat ook een aantal herinneringen werden genegeerd.

De Braziliaanse overheid heeft formeel toestemming gegeven voor de bouw van een grote waterkrachtcentrale in een zijrivier van de Amazone. De bouw van de Belo Montedam in de noordwestelijke deelstaat Pará is volgens president Luiz Inacio Lula da Silva een overwinning voor de energiesector. De dam in de Xingu-rivier is al jaren onderwerp van gesprek in Brazilië. Voor de bouw moeten zeker vijftigduizend mensen verhuizen. Het gaat vooral om inheemse indianen. Het stuwmeer zal ruim 500 vierkante kilometer land overstromen, waardoor natuurbeschermers zich zorgen maken over het ecosysteem. Sinds het plan voor de stuwdam in de jaren negentig werd geformuleerd, is er al vaak bezwaar gemaakt. De aanbesteding van het project werd drie keer stilgelegd, totdat de overheid uiteindelijk het verlossende woord gaf aan energiemaatschappij Norte Energia. Het totale budget voor de bouw van de centrale bedraagt meer dan 8,3 miljard euro.

De Nederlandse mediagroep Vivenda wil het multimediabedrijf Zuka van Vero Holding, actief in de vastgoedsector, overnemen. De transactie moet Vivenda toelaten zijn multimediale activiteiten te versterken. Vero Holding brengt de activiteiten van Zuka bij Vivenda in zonder daarvoor een betaling te ontvangen. Vero ontvangt wel een percentage van de toekomstige winst van Zuka. De transactie zou nog voor het einde van het derde kwartaal van dit jaar kunnen worden afgerond. Zuka is sinds begin dit jaar hoofdsponsor van de Nederlandse voetbalclub Vitesse. Ron van Veldhoven, de nieuwe chief executive van Vivenda, overweegt ook de herstart van het Vivenda Magazine, dat in november vorig jaar werd stopgezet. Ook wordt overwogen met Zuka actief te worden op de Duitse markt. In België heeft Zuka al een kantoor. Van Veldhoven stelde verder dat de beursnotering van Vivenda behouden blijft.

De internationale handel is in het tweede kwartaal minder sterk gegroeid dan in de eerste drie maanden van het jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlandse Centraal Planbureau (CPB). In het tweede kwartaal van dit jaar werden er volgens het rapport internationaal 3,6 procent meer goederen en diensten verhandeld dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. In het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg de toename nog 5,7 procent. In het laatste kwartaal van vorig jaar werd een groei met 6,1 procent vastgesteld. In de ontwikkelde economieën zette de groei van de import en export in het afgelopen kwartaal nog door. De groei van de handel van de opkomende markten viel echter aanzienlijk terug. Dat gold ook voor de industriële productie. De groei van de productie hield in het tweede kwartaal in Europa en de Verenigde Staten aan, terwijl het groeitempo in de opkomende economieën gevoelig lager lag dan in het voorgaande kwartaal. Ook in Japan nam de groei behoorlijk af.

De Empire State Building (ESB) in New York heeft tevergeefs protest aangetekend tegen plannen voor een nieuwe, bijna even hoge wolkenkrabber. De plannen voorzien in een nieuw gebouw met 67 verdiepingen dat reikt tot een hoogte van 366 meter. Dat is 17 meter lager dan de Empire State Building. De groep Malkin, eigenaar van de Empire State Building, besliste toch bezwaar te maken omdat het nieuwe gebouw een aantasting van de skyline zou zijn. Bovendien vonden ze dat het nieuwe gebouw te dicht tegen de Empire State Building zou worden opgetrokken. De nieuwe wolkenkrabber moet op Penn Plaza verrijzen, twee blokken verwijderd van de Empire State Building. Michael Bloomberg, burgemeester van New York, stelt echter dat elk nieuw gebouw in New York het aanzien van de stad wijzigt. Het nieuwe complex is ontworpen door de architecten Pelli Clarke Pelli, bekend van onder meer de Petronas-torens in Maleisïë.

De Coltex Retail Group trekt zich terug uit de jeansmarkt en gaat zich geheel toeleggen op damesmode. Het kledingconcern, met 370 filialen in Nederland en België, wil zich concentreren op de verdere ontwikkeling en groei van de damesmodeketens Didi, Steps en Superstar. De jeanswinkels van Forecast verdwijnen en zullen grotendeels opgaan in de damesmodezaken. De reorganisatie leidt niet tot gedwongen ontslagen. Bij de groep werken in totaal ruim 2.300 mensen. Coltex denkt naar eigen zeggen de slagvaardigheid van het bedrijf te vergroten door alle aandacht, inspanningen en investeringen te concentreren op de damesmodewinkels. Hoewel het aantal ketens teruggebracht wordt, voorziet de retailgroep een toename van het aantal winkels, die kunnen profiteren van schaalvoordelen bij de inkoop. De verandering van de organisatie is naar verwachting in lente van volgend jaar afgerond.

Het Nederlandse biotechbedrijf Pharming wil de licentie-aanvraag voor zijn geneesmiddel Rhucin tegen het einde van dit jaar of ten laatste in januari van volgend jaar indienen bij de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). De licentie-aanvraag zal gebaseerd zijn op de aanvraag die in juni van dit jaar een positieve beoordeling kreeg van de European Medicines Agency (EMA). De Amerikaanse aanvraag voor marktgoedkeuring wordt aangevuld met patientgegevens die zijn verzameld sinds de Europese aanvraag en extra analyses op verzoek van de Amerikaanse geneesmiddelenregulator. Rhucin biedt een behandelingsmethode tegen de zeldzame aandoening erfelijk angiooedeem en zal naar verwachting in september van dit jaar worden goedgekeurd voor de Europese markt. Om het concurrentieprofiel van Rhucin verder te versterken, kondigt Pharming verder een nieuwe klinische studie aan, die zich focust op de tijdsduur tot verlichting van de symptomen intreedt.

De uitgever Bloomsbury hoopt dat een heruitgave van de boekenreeks rond Harry Potter voor een nieuwe stimulans zal zorgen, nadat de winst in de loop van de eerste zes maanden van dit jaar nagenoeg zijn gehalveerd. Bloomsbury realiseerde tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst van 949.000 pond sterling. Dat is een daling met 48 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Bloomsbury merkt echter op dat de tweede jaarhelft traditioneel voor betere resultaten zorgt. Naast de heruitgave van de Potter-reeks wordt ook gerekend op een nieuwe versie van de Wombles-reeks. Daarnaast kondigde Bloomsbury ook een overeenkomst aan om de geschriften van de voormalige Britse premier Winston Churchill te digitaliseren en elektronisch uit te geven. Bloomsbury, dat al activiteiten heeft in Noord-Amerika en het Europese vasteland, stelt ook uit te kijken naar overnames in strategisch belangrijk gebieden. Volgend jaar wordt in Australië opgestart.

Meer Nieuws

01:54 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-08-10

Ruimtevaart kan efficiëntere kristallen opleveren

Wetenschappers hebben plannen om het International Space Station (ISS) te gebruiken voor de kweek van nieuwe kristallen die in zonnecellen zouden kunnen worden gebruikt. De vacuüm-omstandigheden in ruimte zouden volgens hen de kwaliteit van dunne filmkristallen kunnen verbeteren, waardoor ze eigenschappen zouden kunnen krijgen die op de aarde onmogelijk gerealiseerd zouden kunnen worden. De technologie, molecular beam epitaxy, zou de efficiëntie met ongeveer 60 procent kunnen verbeteren. Het experiment zou over drie jaar van start kunnen gaan. De betrokken wetenschappers hebben het over een industriële evolutie. Aan het project zouden Russische en Amerikaanse wetenschappers meewerken.

"De unieke vacuüm-omgeving in de ruimte kan leiden tot belangrijke vooruitgang op het gebied van computers, zonnecellen, transistoren en energie," merkt Alex Ignatiev, professor aan de University of Houston, op tegenover BBC News. "Al die sectoren kunnen profiteren van gesofisticeerde ruimtematerialen." De kunstmatige ruimtekristallen zouden worden geproduceerd in een vacuüm-ruimtelaboratorium. Dat laboratorium zou mogelijk worden toegevoegd aan het internationaal ruimtestation of een eigen onbemande ruimtesonde krijgen die met geregelde intervallen bij het station zou aanmeren. Het nieuwe project wordt vooral gefinancierd door Roscosmos, het Russische ruimtevaartagentschap.

Het project is al gedeeltelijk goedgekeurd. Een definitieve beslissing wordt in de loop van de volgende maanden verwacht. De eventuele lancering zou over drie jaar volgen. De betrokken wetenschappers hopen dat naast Roskosmos ook andere investeerders aan het project zullen willen deelnemen. Daarbij wordt onder meer gedacht aan de Amerikaanse National Aeronautics and Space Administration (NASA). Indien er onvoldoende financiële middelen beschikbaar komen, zou het initiatief mogelijk moeten worden bevroren. De recente beslissing van de Russische regering om de inspanningen voor de ruimtevaart op te drijven, stemt volgens de wetenschappers echter tot optimisme.

15:30 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ruimtevaart, wetenschap, zonnecel, kritstal |  Facebook |

USA Today gaat voluit voor mobiele media

De Amerikaanse krant USA Today gaat zich in de toekomst meer toeleggen op mobiele diensten. De beslissing is naar eigen zeggen de belangrijkste beslissing in de achtentwintigjarige geschiedenis van USA Today, de tweede grootste krant van de Verenigde Staten. De verschuiving moet de krant toelaten meer lezers en adverteerders op mobiele apparaten bereiken. Sport moet daarbij één van de speerpunten van de nieuwe activiteiten worden. De maatregel zal deze herfst leiden tot ongeveer honderddertig ontslagen. Dat betekent een afslanking met 9 procent. Dave Hunke, uitgever van USA Today, gaf niet aan welke departementen het zwaarst getroffen zouden worden door de koerswijziging.

"Net zoals de meeste kranten heeft USA Today, dochter van de mediagroep Gannett, de voorbije jaren zijn activiteiten gevoelig moeten terugschroeven door een terugval in de reclame-inkomsten," aldus het persbureau Associated Press. "Bovendien zijn lezers minder bereid te betalen voor krantenlectuur, aangezien gratis nieuws op het internet beschikbaar is." USA Today kwam bijna dertig jaar geleden al met een nieuw krantenmodel, opgebouwd rond kortere teksten en kleurrijke foto's en grafieken, op de markt. Ook de nieuwe koerswijziging is volgens Hunke bijzonder radicaal, maar moet dat de krant voorbereiden op de volgende kwarteeuw.

De krant zegt zich in de toekomst minder te zullen richten op het gedrukte dagblad, maar meer op de productie van content voor alle platformen, met inbegrip van het internet, mobiele apparaten, tablets en andere digitale formaten. "Hoewel USA Today nog altijd het grootste gedeelte van zijn omzet uit zijn gedrukte edities genereert, mikt de reorganisatie vooral op smartphones en tablets, die nieuwe mogelijkheden bieden om reclame en abonnementen te verkopen," merkt Associated Press op. "John Hillkirk, directeur van USA Today, merkt op dat een krant zijn publiek moet volgen. Indien de consument kiest voor smartphones en tablets, moeten de kranten volgens hem daar ook aanwezig zijn met de content die dat publiek wenst."

14:58 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: usa today, media, mobile |  Facebook |

Minder binnenlandse migratie in Verenigde Staten

De Amerikaanse televisiezenders zullen tijdens het nieuwe seizoen 115,9 miljoen gezinnen kunnen bereiken. Dat is een stijging met 0,9 procent tegenover vorig seizoen. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau Nielsen. De onderzoekers voegen er aan toe dat het Amerikaanse televisiepubliek nu 294,65 miljoen mensen boven de twee jaar kan bereiken. Dat is een stijging met 0,7 procent tegenover het vorig seizoen. Er wordt aan toegevoegd dat de tien grootste televisiemarkten van de Verenigde Staten constant zijn gebleven en er zijn ook geen nieuwe regio's in de top honderd, maar onderling zijn er wel een aantal verschuivingen gebeuren. De grootste vooruitgang werd opgetekend voor Austin (Texas), dat van een achtenveertigste naar vierenveertigste plaats steeg.

De onderzoekers merken op dat de grote metropolen minder populatie hebben verloren dan in het verleden. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat babyboomers hun pensioen uitstellen en woningeigenaars er niet in slagen om hun eigendommen te verkopen. Bovendien zijn volgens de onderzoekers veel mensen niet bereid om te vertrekken uit belangrijke arbeidsmarkten. Er wordt echter opgemerkt dat een aantal verschuivingen in de rangschikking er mogelijk op wijzen dat deze fenomenen van korte duur zijn en in belangrijke mate afhankelijk zijn van economische voorwaarden. Er werden meer verschuivingen opgemerkt dan vorig jaar, maar minder dan de jaren voorzien.

Het lager aantal verschuivingen in de rangschikking heeft volgens Nielsen te maken met de tragere gezinsgroei in de Verenigde Staten en een belangrijke terugval in de binnenlandse migratie. Ondere meer heeft die dalende binnenlandse migratie er volgens de onderzoekers voor gezorgd dat een aantal regio's in Florida - zoals Tampa, Miami, Fort Myers en Tallahassee - in de rangschikking zijn gedaald. Er wordt wel een lichte heropleving opgemerkt in onder meer Miami en Tallahassee. Verder wordt opgemerkt dat een aantal markten die de voorbije periode een vertraagde groei of achteruitgang kenden, zoals Las Vegas, zich eveneens lijken te herstellen. De grootste Amerikaanse televisiemarkt blijft New York, gevolgd door Los Angeles, Chicago en Philidelphia.

14:25 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: verenigde staten, media, televisie |  Facebook |

Waarde Amerikaanse football-clubs voor het eerst gedaald

De clubs uit de Amerikaanse National Football League (NFL) hebben op dit ogenblik een gemiddelde waarde van 1,02 miljard dollar. Dat is een daling met 2 procent tegenover vorig seizoen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het magazine Forbes. Het is volgens het magazine voor de eerste keer in de geschiedenis dat de waarde van de Amerikaanse football-competitie is gedaald. Daarbij wordt opgemerkt dat éénentwintig van de tweeëndertig clubs in waarde zijn gedaald, terwijl zeven andere clubs een status-quo lieten optekenen. De terugval is volgens Forbes te wijten aan een dalende vraag door de economische crisis, terwijl veel teams ook minder inkomsten halen uit andere activiteiten dan de televisierechten.

Ondanks de algemene daling van de gemiddelde waarde, kennen de televisierechten volgens Forbes een toename. Het voorbije jaar stegen de inkomsten uit vergoedingen van de nationale televisiezenders per club met 1,4 procent tot 95,8 miljoen dollar. Bij andere inkomstenposten werd een stijging met 25,5 procent opgetekend tot 45,8 miljoen dollar. De totale spelerskost steeg echter met 4 procent tot 4,5 miljard dollar. Het operationeel clubinkomen steeg het voorbije jaar met 3,1 procent tot een recordniveau van gemiddeld 33 miljoen dollar per team. De meest waardevolle club uit de Amerikaanse football-competitie zijn de Dallas Cowboys. De waarde van het team steeg met 9 procent tot 1,8 miljard dollar.

Op uitzondering van de Engelse voetbalclub Manchester United, die een waarde heeft van 1,84 miljard dollar, vormen de Dallas Cowboys het meest waardevolle product uit de sportindustrie. De tien minst waardevolle clubs uit de Amerikaanse football-competitie verloren het voorbije jaar aan waarde. De zwaarste daling werd opgetekend door de Jacksonville Jaguars, die een terugval met 16 procent tot 725 miljoen dollar lieten optekenen. Twee clubs waren het voorbije seizoen verlieslatend. De Detroit Lions lieten een operationeel verlies van 2,9 miljoen optekenen, terwijl de Miami Dolphins de competitie eindigden met een verlies van 7,7 miljoen dollar. Het is de derde keer op vier jaar tijd dat de Detroit Lions verlieslatend zijn.

13:57 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: football, dallas cowboys |  Facebook |

Katrina heeft demografie New Orleans door elkaar geschud

De orkaan Katrina heeft niet alleen zware vernielingen aangericht in de Amerikaanse stad New Orleans, maar heeft ook op lange termijn voor een grondige verschuiving van het stadsleven gezorgd. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau Nielsen. Onder meer de demografie van de stad heeft een grondige verandering is ondergaan. Sinds Katrina is de mediaan-leeftijd in de stad van 34 jaar naar 38,8 jaar gestegen. Daarnaast heeft de stad ook aan diversiteit verloren. Het aandeel van de blanke bevolking steeg van 25,8 procent naar 30,9 procent. Ook werd de stad relatief rijker, want het mediaan-inkomen steeg van 31.369 dollar naar 39.530 dollar.

Katrina was de zesde grootste orkaan uit de gekende Amerikaanse geschiedenis en de meest dodelijke in bijna tachtig jaar. In het begin van deze eeuw was New Orleans met 1,32 miljoen inwoners de vijfendertigste stad van de Verenigde Staten. Kort voor en kort na de storm verloor New Orleans echter 595.205 inwoners, meestal naar nabijgelegen noordelijker gebieden en steden zoals Atlanta, Houston of Dallas. Daardoor zakte New Orleans vijf jaar geleden tot een negenenvijftigste plaats met 793.000 inwoners, maar klom het jaar nadien op tot een negenenveertigste plaats met 993.071 inwoners. Op dit ogenblik staat de stad op een zesenveertigste plaats met 1,19 miljoen inwoners. Die positie zou met 1,26 miljoen inwoners ook over vijf jaar behouden blijven.

De onderzoekers merken op dat Katrina vooral de Afro-Amerikaanse sectoren in New Orleans heeft getroffen. Vooral de lager gelegen gebieden in het oostelijk gedeelte van de stad werd het slachtoffer van de overstromingen en voor de bevolking van die wijken was het veel minder gemakkelijk om terug te keren. In Orleans Parish daalde het aandeel van de Afro-Amerikanen van 67 procent tot 58 procent drie jaar geleden, om zich vervolgens te herstellen tot 61 procent. De onderzoekers merken op dat de kosten voor heropbouw in de lager gelegen gebieden het hoogst waren en de verzekeringsuitkeringen meer dan een jaar op zich lieten wachten. Men had dus financiële reserves nodig om aan de heropbouw te kunnen beginnen, waardoor de rijkere buurten het snelst terugkwamen.

13:26 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: katrina, new orleans, orkaan, demografie |  Facebook |

Geloofsovertuiging arts speelt heeft impact op behandeling

Atheïstische of agnostische artsen zijn bijna twee keer zo snel geneigd om het beëindigen van het leven van terminale patiënten te helpen versnellen dan hun gelovige collega's. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Centre for Health Sciences en de London School of Medicine and Dentistry in Groot-Brittannië. Onderzoeksleider Clive Seale merkt op dat het geloof van artsen de behandeling van terminale patiënten beïnvloedt. Hij voegt er aan toe dat gelovige artsen minder gewag maken van tussenkomsten die het leven van de patiënten zouden verkorten, zoals het stopzetten van levens-ondersteunende behandelingen. Wanneer gelovige artsen dergelijke beslissingen toch nemen, zijn ze echter ook minder geneigd om dat met de patiënt te bespreken.

In tegenstelling tot een Amerikaans onderzoek, bleken in Groot-Brittannië huisartsen niet meer geneigd zijn om zich gelovig te noemen dan andere collega's. Wel bleken blanke artsen het minst gewag te maken van een geloofsovertuiging en bleken ze bovendien ook de grootste voorstanders te zijn van wetsveranderingen die artsen zouden toelaten om deel te nemen aan euthanasie. Op uitzondering van blanke en Aziatische artsen bleken de meeste andere collega's zich tegen euthanasie op te stellen. Ook artsen uit de palliatieve zorg verzetten tegen hulp bij euthanasie. De onderzoekers stellen dat overtuigd niet-gelovige artsen sneller geneigd waren om verdoving te integreren in de behandeling van stervende patiënten en twee keer zo snel beslissingen nemen om het levenseinde te versnellen.

Clive Seale merkt op dat artsen, al dan niet gelovig, grotere inspanningen zouden moeten doen om te onderzoeken in welke mate hun persoonlijke percepties de interacties met de patiënt en hun algemene behandeling-beslissing kan beïnvloeden. "Artsen en patiënten zouden zich ervan bewust moeten zijn dat het geloof en de waarden van de gezondheidswerker een impact kan hebben op de behandeling rond het levenseinde," merkt hij op. Sean Morrison, directeur van het Amerikaanse National Palliative Care Research Center, bevestig dat de persoonlijke percepties van de behandelende geneesheer een rol speelt. Artsen moeten zich daarvan volgens hem bewust zijn en ervoor zorgen dat deze percepties niet in conflict komen met de belangen van de patiënt.

12:49 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: geneeskunde, euthanisie, geloof, religie |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende