31-08-10

Laptop zorgt voor specifieke gezondheidsbekommernissen

Het specifieke ontwerp van laptops geeft aanleiding tot een slechte lichaamshouding, die kan leiden tot hoofdpijn, spierpijn en nekpijn en kwetsuren aan schouders en handen. Dat is de conclusie van een rapport van onderzoekers van de Chapel Hill School of Medicine aan de University of Carolina. De problemen zijn volgens de onderzoekers te wijten aan de compacte constructie van de laptops. Omdat het toetsenbord en het beeldscherm niet kunnen gescheiden worden, zijn de gebruikers volgens de onderzoekers niet vrij om voor een configuratie te kiezen die de gezondheidsrisico's tot een minimum zouden kunnen beperken.

"Het gebruik van een laptop vergt een opoffering," voert onderzoeksleider Kevin Carneiro aan. "De gebruiksvriendelijkheid van de laptop heeft een prijs. De vreemde positie van de vingers en het lichaam kan zenuwen van de pols beschadigen en leiden tot het zogenaamde carpal tunnel syndrome. Anderzijds kan de ongunstige positie van de nek en schouders tot spierpijnen in die regio's leiden. De problemen kondigen zich aan de de vorm van hoofdpijnen, polspijnen, tintelingen in de vingers en de duim en pijnen aan de schouders en nek." Het probleem wordt volgens de onderzoekers acuut, aangezien er wereldwijd meer laptops dan desktops worden verkocht.

Carneiro voegt er aan toe dat vooral studenten kwetsbaar zijn, aangezien het campusleven door laptops wordt gedomineerd. Er zijn volgens de onderzoekers wel een aantal maatregelen die het risico kunnen beperken. Wie aan een computer werkt, moet er volgens de onderzoekers voor zorgen dat het lichaam een hoek van 90 graden vormt aan de ellebogen, knieën en heupen. Ook wordt aangeraden om een externe monitor of een afzonderlijk toetsenbord te gebruiken, zodat een betere lichaamshouding kan worden aangenomen. Ook wordt opgemerkt dat de gebruikte stoel verstelbaar moet zijn en een rugleuning heeft. Ook moet het scherm op een geschikte hoogte worden geplaatst zodat de nek niet hoeft gebogen te worden.

21:04 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gezondheid, laptop |  Facebook |

Nieuwe waterkrachtcentrale voor Kyrgizië

Kyrgizië heeft het eerste gedeelte van zijn nieuwe Kambarata-waterkrachtcentrale in gebruik genomen. Met het project is een investering gemoeid van 200 miljoen dollar. Kambarata is het eerste elektriciteitsproject dat Kyrgizië in gebruik heeft genomen sinds het instorten van de Sovjet-Unie. De centrale gaat echter waarschijnlijk de concurrentie voor de schaarse waterbronnen in Centraal-Azië nog opdrijven. Het project, dat gedeeltelijk financieel wordt gesteund door Rusland, zal Kyrgizië toelaten om extra elektriciteit te genereren, maar zou de watervoorraad van de buurlanden kunnen beperken. De constructie van Kambarata werd in de jaren negentig stopgezet, maar werd drie jaar geleden heropgestart.

"Interim-leider Roza Otunbayeva merkte op dat de waterkachtcentrale een belangrijke bijdrage zal leveren tot de welvaart van Kyrgizië," aldus het persbureau Reuters. "Het project toont volgens haar bovendien aan dat Kyrgizië onafhankelijk kan bestaan. Otunbayeva voegt er aan toe dat de centrale de bevolking zal toelaten om zowel tijdens de winter als de zomer comfortabeler te leven. Bovendien zullen volgens haar ook de export-mogelijkheden van Kyrgizië toenemen." Otunbayeva merkt nog op dat elektriciteit en goudproductie de twee pijlers zijn van de economie van Kyrgizië. Beide activiteiten vertegenwoordigen ongeveer 10 procent van het bruto binnenlandse product van het land.

De ambities van Kyrgizië op het gebied van waterkracht worden onder meer argwanend bekeken in buurland Oezbekistan, dat afhankelijk is van rivieren die eerste door Kyrgizië en Tadzjikistan lopen. Oezbekistan heeft de watertoevoer nodig om zijn katoenvelden en akkers te bevloeien. De Oezbeken verzetten zich dan ook tegen grote waterkrachtcentrales in de buurlanden. De nieuwe centrale zal Kyrgizië toelaten om jaarlijks 500 miljoen kilowattuur tot 700 miljoen kilowattuur elektriciteit te genereren. Op dit ogenblik genereert het land ongeveer 14 miljard kilowattuur per jaar. Otunbayeva kondigde aan dat de Kambarata-centrale nog met extra eenheden zal aangevuld worden, maar dat zal volgens haar in afspraak met Oezbekistan gebeuren.

20:46 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: energie, kyrgizië |  Facebook |

Consument laat zich niet meer betuttelen

Een groeiend publiek van ervaren consumenten begint een voorkeur te hebben voor merken die een beetje gedurfder uit de hoek durven komen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Trendwatching.com. In dit zogenaamde maturalisme aanvaardt de hedendaagse consument het volgens de onderzoekers niet langer te worden behandeld als een onervaren, gemakkelijk gechokeerd en doordeweeks publiek. Deze maturalisten zijn volgens Trendwatching.com in staat om eerlijker conversaties aan te gaan, ongewone smaken te appreciëren en gedurfdere ervaringen aan te gaan. Deze groep krijgt volgens de onderzoekers ook meer waardering voor merken die de grenzen durven aftasten.

Trendwatching.com voegt er aan toe dat het maturalisme een onderdeel vormt van een bredere sociale trend, waarbij merken ervoor moeten zorgen om met de bestaande cultuur mee te evolueren. Daarbij moeten consumenten volgens het bureau ook op een innovatieve manier worden benaderd, waarbij onderkend moet worden dat de consument steeds gesofistikeerder en intelligenter is geworden en er een groeiende noodzaak is aan transparantie en authenticiteit. Het maturalisme wordt volgens de onderzoekers gedreven door de verdere afkalving van vele waarden, rituelen en formele vereisten en wetten die ooit in de moderne maatschappijen gangbaar waren, zonder dat daar sociale consequenties aan verbonden zijn.

De moderne consument is volgens Trendwatching.com is verveeld en zelfs wantrouwig geraakt tegenover de conventionele relatie tussen producent en consument. Er wordt aan toegevoegd dat de maturalist uitkijkt naar merken en producten met een grotere menselijkheid en authenticiteit. Er wordt wel gewaarschuwd dat shockeren zonder innovatie of achterliggende ideeën nog nooit een succesvolle marketing-strategie is gebleken. De onderzoekers voegen er aan toe dat er in groeimarkten een duidelijk verband is tussen de bredere verspreiding van meer liberale gedragingen en de stijgende verstedelijking. Die migratie verbreekt immers banden met traditionele sociale en familiale structuren en creëert contacten met alternatieve goederen, levensstijlen en ervaringen.

20:45 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: maturalisme |  Facebook |

Gevecht erfgoed Moskou blijft onverminderd voortduren

In de Russische hoofdstad Moskou is een actie op gang gebracht om het historische Volkonsky-pand te redden. Het pand werd gebouwd in de negentiende eeuw als een commercieel appartementsgebouw, maar de actievoerders voeren aan dat het pand een onderdeel vormt van het architecturaal geheel van het Volkonsky-vastgoed in Tverskoi Bullar in het stadscentrum van de Russische hoofdstad. De Volkonsky-familie betrok het vastgoed in de eerste helft van de achttiende eeuw en volgens historici zou één van de prinsen voorbeeld hebben gestaan voor het personage Andrei Bolkonsky uit de Tolstoy-roman 'Oorlog en Vrede'.

Het bouwbedrijf Satori was begonnen met de afbraak van het gebouw, maar werden tegengehouden door een aantal activisten van de organisatie Arkhnadzor, die opmerkten dat de werken illegaal waren aangezien er geen toelating kon worden voorgelegd van het erfgoedcomité van het stadsbestuur. Het bouwbedrijf, dat eerder dit jaar ook al betrokken was bij gecontesteerde afbraakwerken rond de beschermde Verrijzeniskerk, werd daarop door het erfgoedcomité gedwongen de werken stil te leggen tot de nodige vergunningen zouden zijn verkregen. Ondanks dat bevel zette Satori de werken toch door, verwijzend naar een formele opdracht van het stadsbestuur. Maar uiteindelijk werden de werken toch onderbroken.

In juni van dit jaar besliste de openbare aanklager ook al de vernietiging van een aantal historische panden in het Kadashi-district stop te zetten nadat activisten de afbraakwerken hadden verstoord. De historische panden hadden plaats moeten ruimen voor luxe-appartementen. Het komt in Moskou geregeld tot botsingen tussen projectontwikkelaars en conservationisten. De prijs van vastgoed ligt in Moskou immers bijzonder hoog. Bovendien verkeren vele historische gebouwen vaak in zwaar vervallen toestand. Arkhnadzor wijst er echter op dat het gebied rond de Volkonsky-site enkele jaren geleden door het cultureel erfgoedcomité was erkend als een historisch stadsgedeelte, zodat er geen nieuwe bouwprojecten zijn toegelaten.

20:39 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: moskou, erfgoed, volkonsky, immobiliën |  Facebook |

Westerse bedrijven terughoudender met Chinese plannen

Vele multinationals worden voorzichtiger met hun vooruitzichten voor de Chinese markt, ondanks de snelle groei van de Chinese economie. Een aantal bedrijven heeft zijn activiteiten of plannen op de Chinese markt inmiddels al gevoelig bijgeschroefd. Eerder dit jaar had Jeff Immelt, chief executive van het industriële conglomeraat General Electric al opgemerkt dat het Chinese regelgevende klimaat voor belangrijke obstakels dreigde te zorgen. Volgens Immelt was het voor buitenlandse bedrijven moeilijker geworden om in China activiteiten te ontplooien. Hij benadrukte daarbij er niet van overtuigd te zijn dat de Chinese regering graag heeft dat buitenlandse bedrijven succesvol zouden zijn.

Niet alleen de Chinese regelgeving, maar ook de stijgende Chinese arbeidskosten hebben vele bedrijven hun strategie doen bijsturen. General Motors besliste de constructie van zijn hybride waterverwarmer van China naar de Amerikaanse staat Kentucky te verhuizen omdat de Chinese arbeidskosten en transportuitgaven te hoog dreigden te worden. Steve Ballmer, chief executive van Microsoft, merkte eerder dit jaar ook op dat piraterij en namaak in China het land minder aantrekkelijk maken voor bedrijven. Hij voegde er aan toe dat India en Indonesië voor het Amerikaanse softwarebedrijf interessanter zijn dan China. Ballmer merkte op dat India weliswaar niet perfect is, maar op het gebied van patent-bescherming veel verder staat dan China.

Ballmer gaf wel toe dat de situatie in China op dat gebied tekenen van beterschap vertoont, nadat Microsoft voor een Chinese rechtbank een patent-geschil won tegen Chinese bedrijven. Jürgen Hambrecht, chief executive van het chemieconcern, heeft op zijn beurt tegenover de Chinese premier Win Jiabao laten verstaan grote bedenkingen te hebben tegen de Chinese eis om waardevolle informatie te delen met binnenlandse bedrijven. Dat komt volgens Hambrecht niet overeen met de westerse ideeën over een partnership. Maar ook de opmars van grote Chinese concurrenten, zoals de zoekmachine Baidu en sportartikelen-fabrikant Li Ning, bij westerse investeerders voor grote bekommernissen zorgt.

16:37 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: china, concurrentie, patent |  Facebook |

Oude rockers nog altijd bestbetaalde live-acts

Vier van de best-betaalde live-acts die het voorbije jaar in de Verenigde Staten actief waren, hadden ook tijdens de jaren tachtig al succes. Dat blijkt uit een onderzoek van het magazine Forbes. Op de eerste plaats staat immers de Ierse rockgroep U2, die het voorbije jaar met zijn tournee een bedrag van 130 miljoen dollar ophaalde. De Australische hardrock-groep AC/DC, met een bedrag van 114 miljoen dollar op de tweede plaats, was zelfs al actief tijdens de jaren zeventig. Dat geldt ook voor Bruce Springsteen, die met inkomsten voor een totaal van 70 miljoen dollar op een vierde plaats eindigde. Madonna, met een bedrag van 58 miljoen dollar op de achtste plaats, maakte haar debuut tijdens de jaren tachtig.

De eerste jongere performer is Beyonce Knowles, die met 87 miljoen dollar aan inkomsten op de derde plaats eindigde. In de top tien staan verder Britney Spears met 64 miljoen dollar (vijfde), Jay-Z met 63 miljoen dollar (zesde), Lady Gaga met 62 miljoen dollar (zevende), Kenny Chesney met 50 miljoen dollar (negende) en Black-Eyde Peas en Coldplay met 48 miljoen dollar (tiende). Er wordt opgemerkt dat de acts uit de jaren zeventig en tachtig samen 372 miljoen dollar verdienden. Dat is meer dan de helft van het totaal aan 700 miljoen dollar die de top tien heeft verzameld. Dat heeft volgens Forbes wellicht te maken met de groeiende belangrijkheid van live-optredens, die duurder zijn en een ouder publiek aantrekken dan de goedkopere of gratis digitale muziek.

Er wordt wel opgemerkt dat rock zijn dominantie uit de jaren zeventig en tachtig blijkbaar aan het verliezen is. Slechts vier groepen behoren tot de klassieke rock-categorie (U2, AC/DC, Springsteen en Coldplay). Jay-Z is de enige vertegenwoordiger van het hiphop-genre, terwijl het pop-genre vier vertegenwoordigers telt (Knowles, Spears, Lady Gaga en Madonna). Chesney is de enige vertegenwoordiger van de country-muziek. Black-Eyed Peas is volgens Forbes moeilijk in een categorie onder te brengen. De onderzoekers voegen er aan toe dat er bij de live-muziek ook geen leeftijdskloof blijkt te bestaan, aangezien de performers uit ongeveer alle leeftijdscategorieën afkomstig zijn.

15:53 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: live, muziek |  Facebook |

Administratie nog altijd rem op Russische bouwsector

Hoewel Rusland pogingen onderneemt om de overdreven bureaucratie af te bouwen, blijkt het verkrijgen van de nodige vergunningen nog altijd een bijzonder uitgebreide adminstratie te vergen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Russische ministerie van regionale ontwikkeling. Vooral de Russische hoofdstad Moskou geniet op dat gebied nog altijd een kwalijke reputatie. Uit het onderzoek blijkt dat voor een bouwproject in Moskou in totaal veertig vergunningen van verschillende diensten moeten worden verkregen. Het Russische gemiddelde bedraagt elf vergunningen. De problemen blijken zowel in residentiële als industriële bouwwerken naar voor te komen.

"Het duurt in Rusland ruim zes maand tussen de verwerving van een bouwgrond en de uiteindelijke bouwvergunning," voert de Russische krant Vedomosti aan. "Maar ook daarna duurt het nog 22,4 maanden vooraleer het pand in gebruik genomen kan worden." Er wordt wel aan toegevoegd dat de situatie een verbetering kent. Drie jaar geleden moest immers nog 8,6 maanden gewacht worden op de uiteindelijke bouwvergunning, waarna nog eens 26,5 maanden moest worden gewacht om het pand in gebruik te kunnen nemen. De grootste problemen zijn gesitueerd in het Verre-Oosten, waar meer dan tien maand moet worden gewacht op de geschikte bouwvergunning.

Gemiddeld moeten plannen door elf verschillende diensten worden goedgekeurd. Daar werd een daling met twee vergunningen opgetekend tegenover het jaar voordien. In Moskou heeft men echter veertig vergunningen nodig. Het ministerie van regionale ontwikkeling merkt op dat de betrokken diensten de administratieve barrières moeten wegwerken. Daarbij wordt aangestuurd op een snellere toekenning van de vergunning en het verwerken van alle documenten via één kanaal. Indien men daar niet in lukt, dreigt de Russische bouwsector zich volgens het rapport nooit te zullen herstellen. Er wordt opgemerkt dat nog altijd veertig miljoen Russen in verouderde woningen leven, terwijl vijfendertig miljoen mensen in afgetakelde appartementen wonen.

15:52 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bouw, rusland |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende