05-09-10

Rusland buigt zich over eventuele verkoop diamantvoorraden

De Russische regering hoeft geen haast te maken met de verkoop van de diamant-voorraad die eerder werd overgenomen van producent Alrosa. Dat heeft Alexei Kudrin, Russisch minister van financiën, gezegd. Kudrin benadrukte dat de Russische staat momenteel geen enkel probleem heeft op het gebied van inkomsten en er dus geen dringende nood is om activa af te stoten. Hij voegde er echter aan toe dat de diamantmarkt zich anderzijds goed aan het herstellen is. Daardoor zou met de graduele verkoop van de voorraden volgens Kudrin een bijkomend inkomen van meer dan 1 miljard dollar kunnen worden gecreëerd. De verkoop van de voorraden zou Alrosa kunnen helpen te voldoen aan zijn verplichtingen tegenover zijn vaste afnemers.

De Russische Alrosa-groep is de grootste producent van ruwe diamanten ter wereld. Tijdens de economische crisis kocht de Russische regering bij Alrosa een aantal diamant-voorraden op. "Die operatie was een anti-crisismaatregel en omdat de voorraden aan een lagere prijs werden gekocht, bleek dat ook financieel een goed beslissing," merkte Kudrin op. Hij voegde er aan toe dat een mogelijke verkoop wel is gesproken. Van een deadline werd echter geen gewag gemaakt. Kudrin gaf evenmin aan wie de vraag zou hebben gelanceerd om voorraden te verkopen. Door de groeiende vraag, dreigt de productie van Alrosa onvoldoende te zijn om alle afnemers te kunnen bevoorraden.

Gokhran, de Russische overheidsinstelling die verantwoordelijk is voor het beheer van mineralen en edele metalen, zegt echter niet te zullen afwijken van zijn oorspronkelijke plannen, waarbij voorzien was dat de voorraden pas over twee jaar opnieuw op de markt zouden worden gebracht. Gokhran zegt dat er bijzonder grote voorraden van Alrosa werden gekocht. Die voorraden zouden op dit ogenblik worden gesorteerd en geëvalueerd. Dat proces kan volgens een woordvoerder van Gokhran door een gebrek aan deskundige sorteerders onmogelijk worden versneld. Daarbij wordt erop gewezen dat een groot gedeelte van de potentiële sorteerders al bij Alrosa aan de slag is.

11:38 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: rusland, diamant, alrosa |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.