30-09-10

Aantal televisieminuten per dag blijft stijgen

In een aantal grote Europese markten kijken de consumenten steeds meer televisie. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Eurodata. Ondanks de groeiende impact van het internet, kan die trend volgens de onderzoekers ook worden opgemerkt bij de jongeren consumenten. Daarbij wordt opgemerkt dat de Britse consument gemiddeld drie uur en zevenenvijftig minuten per dag naar televisie kijkt. Dat is een stijging met vijftien minuten tegenover vorig jaar. Bij Britse jongeren wordt een stijging met twaalf minuten tot twee uur en vijfenveertig minuten opgetekend. Eurodata merkt wel op dat de groei dit jaar is beïnvloed door de vele sportevenementen en de kruisbestuivingen tussen televisie en het internet.

"Vorig jaar werd werd wereldwijd al een nieuw kijkcijferrecord opgetekend, maar die cijfers lijken dit jaar nog verbeterd te zullen worden," merkt Eurodata op. In Nederland werd een stijging met zeven minuten tot exact drie uur per dag opgetekend, terwijl in Spanje een toename met zes minuten tot drie uur en negenenveertig minuten werd genoteerd. Vooral de toename bij het jongere publiek wordt opmerkelijk genoemd. In Nederland werd daar een groei met zeven minuten tot iets meer dan twee uur opgetekend, terwijl in Spanje een stijging met vier minuten tot twee uur en zesentwintig minuten werd gemeld. In Duitsland was er een stijging met vijf minuten tot één uur en drieëndertig minuten.

De onderzoekers merken op dat sportuitzendingen het grootste publiek aantrekken. Er wordt daarbij opgemerkt dat zowel de Olympische Winterspelen in Canada als het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika voor de eerste keer televisie-uitzendingen in realtime hebben gecombineerd met sociale media en microblogging. Dat bood volgens de onderzoekers het eerste grote onderzoeksplatform om de impact van het internet en sociale netwerken op de televisie-consumptie en de ontwikkeling van multiplatform-strategieën uit te testen. Vooral bij jongeren is de stijgende televisie-consumptie volgens de onderzoekers in belangrijke mate gelinkt aan een uitgebreid internet-gebruik.

17:09 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: media, televisie |  Facebook |

Evenement-televisie stimuleert gecombineerd mediagedrag

Televisie en internet worden door de consument al langere tijd gecombineerd, maar er zijn aanwijzingen dat evenement-programma's zoals Strictly Come Dancing en X-Factor dat fenomeen verder ondersteunen. Steeds meer consumenten bespreken op sociale media immers televisieprogramma's op het ogenblik dat die bekeken worden. Dat is de conclusie van een Brits onderzoek van het bureau RedShift Research. Daarbij wordt opgemerkt dat 45 procent van de Britten toegeeft op websites zoals Twitter op Facebook televisieprogramma's te bespreken terwijl de uitzendingen nog bezig zijn. In 57 procent van de gevallen gaat het daarbij om discussies over evenement-programma's, zoals sportuitzendingen, talentshows en eindeseizoens-afleveringen van soap-series.

De onderzoekers voeren aan dat deze tendens verrassend wordt gedragen door vrouwelijke consumenten. In die groep zegt 51 procent tegelijkertijd gebruik te maken van online chatprogramma's en televisie. Bij mannen is dat slechts 38 procent. De onderzoekers voegen er aan toe dat 21 procent van de Britse respondenten aangeeft een sociaal engagement te zullen afzeggen indien ze daarvoor hun favoriete programma zouden moeten missen. RedShift Research merkt op dat de gebruiker door de technologische vooruitgang steeds meer apparaten gebruikt in combinatie met de televisie. In eerste plaats gaat het om een laptop (57 procent), gevolgd door een desktop (23 procent) en een smartphone (19 procent).


RedShift Research voegt er aan toe dat 63 procent graag met zijn televisie toegang zou hebben tot het internet, zodat ze meer informatie zouden kunnen vinden over de programma's die ze aan het bekijken zijn, online te shoppen sociale netwerksites te gebruiken. Er wordt opgemerkt dat X-Factor het voorbije seizoen meer dan elf Twitter-berichten per seconde genereerde, terwijl Strictly Come Dancing aan bijna zeven Twitter-berichten per seconde kwam. De Britse verkiezingsdebatten genereerden zelfs meer dan negenentwintig Twitter-berichten per seconde. RedShift Research merkt op dat de consument duidelijk toegang tot het internet wenst tijdens het bekijken van televisieprogramma's. Intelligente technologie zal volgens de onderzoekers een revolutie betekenen voor de televisiesector.

17:08 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet, media, televisie |  Facebook |

Wayne Rooney kan consument niets meer verkopen

Voetballer Wayne Rooney is de beroemdheid die de Britse consument het minst zal kunnen aanzetten om een product te kopen. Het vertrouwen in de voetballer van Manchester United en de Engelse nationale ploeg heeft een grote klap gekregen door geruchten over zijn buitenechtelijke relaties. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau UTalkMarketing.com. De Engelse voetballer heeft op dit ogenblik sponsorcontracten met onder meer Nike, Nokia, Ford, Asda, Coca-Cola en Electronic Arts. Televisiekok Jamie Oliver is volgens de Britse consumenten de beroemdheid die hen het meest zou kunnen aanzetten om een product te kopen. Op de tweede plaats staat zangeres Cheryl Cole, gevolgd door onder meer voetballer David Beckham en gewezen voetballer Gary Lineker.

Uit het onderzoek blijkt dat 49 procent van de Britten aangeeft een product af te zullen wijzen dat met Wayne Rooney is gelinkt. Slechts 2 procent gaf aan zich aangezet te voelen om een dergelijk product te kopen. "Dat is bijzonder slecht nieuws voor merken zoals Nike, Nokia en Coca-Cola, die zich mogelijk gedwongen zouden kunnen voelen om de samenwerking met de voetballer stop te zetten," merken de onderzoekers op. "De resultaten tonen duidelijk aan hoe gevoelig de relatie ligt tussen merken en beroemdheden. Een beroemde naam kan de verkoop opdrijven, maar indien hun reputatie wordt besmeurd, dreigt de consument snel af te haken."

Na Wayne Rooney volgde collega-voetballer Ashley Cole als Britse beroemdheid met een bedenkelijke overtuigingskracht. De derde plaats wordt gedeeld door de modellen Naomi Campbell en Kate Price. Daarentegen zegt 26 procent van de ondervraagden vertrouwen te hebben in een product dat door televisiekok Jamie Olivier, die onder meer sponsoringcontracten heeft met Sainsbury's en Tefal, wordt gepromoot. Bovendien zei 17 procent geneigd te zijn een product te kopen dat door Olivier wordt aanbevolen. Olivier veroverde daarmee opnieuw de eerste plaats die hij vorig jaar aan autopiloot Lewis Hamilton had moeten afstaan.

17:07 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sponsoring, voetbal, wayne rooney |  Facebook |

Nieuwe transfersysteem moet witwassen misdaadgeld bemoeilijken

Het nieuwe systeem van voetbaltransfers moet bijdragen tot de strijd tegen het witwassen van misdaadgeld. Dat heeft de Federation Internationale de Football Association (FIFA) gezegd. Het nieuwe systeem, dat begin oktober van kracht wordt, zal de twee clubs die bij een voetbaltransfer zijn betrokken, verplichten om gedetailleerde informatie te verstrekken over de betalingen en de betrokken partijen. In een rapport van de Financial Action Task Force, een inter-gouvernementele commissie die opgezet werd om witwas-praktijken tegen te gaan, was vorig jaar benadrukt dat het voetbal onder meer door zijn speler-transfers kwetsbaar was voor financiële misdrijven. Het nieuwe systeem geldt niet voor nationale transfers.

Sepp Blatter, voorzitter van de Federation Internationale de Football Association (FIFA), had het over een historisch ogenblik voor de voetbalsport. De internationale voetbalfederatie zal een nieuw online controlesysteem hanteren voor internationale voetbaltransfers. Op die manier hoopt men de transfermarkt, die een waarde van ongeveer 1 miljard dollar heeft, te zuiveren van witwaspraktijken en corruptie. Het nieuwe systeem wordt verplicht opgelegd aan 3.500 professionele voetbalclubs uit bijna honderdvijftig landen. Door een gebrek aan controle, konden de voorbije decennia malafide managers spelers manipuleren, konden tussen clubs en bedrijven illegale betalingen worden uitgewisseld en kon met de transfer van fictieve spelers geld witgewassen worden.

Clubs moeten de gegevens van elke internationale spelerstransactie doorgeven en een betalingsbewijs, de identificatie van managers en documenten over de nieuwe werkgever van de betrokken speler uploaden. Er werd niet bekend gemaakt hoeveel controleurs er zouden worden ingeschakeld, maar wel werd opgemerkt dat overtredingen zwaar zouden bestraft worden. Het zou daarbij kunnen gaan van waarschuwingen en boetes tot een verlies van punten en zelfs een transferverbod. Volgens juristen van de internationale voetbalfederatie is het onmogelijk om online te bedriegen. Wanneer de gegevens van de twee betrokken clubs verschillen, kan de speler geen overstap realiseren. Bovendien moeten alle formaliteiten zijn vervuld vooraleer het transferseizoen is afgesloten.

17:06 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: criminaliteit, fifa, fraude, transfer, voetbal |  Facebook |

Virtuele goederen zal belangrijke groei blijven vertonen

De markt van de virtuele goederen zal een groei blijven vertonen. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau Inside Network. Daarbij wordt benadrukt dat de markt van virtuele goederen volgend jaar in de Verenigde Staten een waarde zal hebben van 2,1 miljard dollar. Dat is nagenoeg een verdubbeling tegenover het niveau van vorig jaar, toen de markt een waarde had van 1,1 miljard dollar. De onderzoekers voegen er aan toe dat virtuele goederen wellicht de grootste verschuiving zullen veroorzaken die de sectoren entertainment, communicatie en e-commerce in vele jaren heeft gekend. Facebook vormde volgens Inside Network het snelst groeiende segment van de markt van virtuele goederen.

"Sociale games hebben een grote aantrekkingskracht en kunnen bovendien een competitief element naar boven brengen," aldus het magazine BizReport. "Men kan dan ook begrijpen dat echte liefhebbers graag bereid zijn om geld te besteden dat hen toelaat om vorderingen te maken. Bovendien zijn sociale games gratis. Daardoor zien deelnemers de beperkte micro-betalingen slechts een kleien prijs die ze moeten betalen voor hun ontspanning. Er wordt aan toegevoegd dat de markt van virtuele games op Facebook vorig jaar een waarde had van 835 miljoen dollar. Daarmee was Facebook de snelst groeiende niche van de markt van de virtuele goederen. Voor dit jaar werden geen individuele gegevens bekend gemaakt, maar Facebook zou wel de snelste groei blijven kennen.

Er wordt opgemerkt dat Facebook al zijn game-ontwikkelaars aanzet om gebruik te maken van Credits, zijn virtueel betalingsmiddel. Dat bezorgt Facebook een nieuwe en snelgroeiende inkomstenstroom. Facebook neemt een commissieloon van 30 procent op alle transacties die met Credits worden afgerond. De onderzoekers merken op dat de groeiende markt de voorbije maanden ook geleid heeft tot een aantal belangrijke overnames. Daarbij wordt onder meer gewezen op de overname van Playdom door Disney voor een bedrag van 750 miljoen dollar, terwijl Electronic Arts vorige herfst 400 miljoen dollar betaalde voor de overname van Playfish. Daarnaast zijn er honderden miljoenen dollars investeringen besteed aan virtuele goederen.

17:05 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet, virtuele goederen |  Facebook |

Voorwaarden op Chinese markt minder gunstig

De winstmarges en de prijszetting van bedrijven op de Chinese markt komen onder druk. Dat is de conclusie van een onderzoek van de bank Morgan Stanley. Daarbij wordt opgemerkt dat de verwachtingsbarometer van bedrijven op de Chinese markt voor de volgende zes maanden op dit ogenblik op 64,8 punten staat. Er wordt weliswaar toegegeven dat dit nog behoorlijk boven de neutrale grens van 50 punten staat, maar toch betekent het een gevoelige daling tegenover de score van 68,2 procent tijdens de maand augustus. De voorwaarden op de Chinese markt worden volgens Morgan Stanley dan ook minder gunstig, hoewel die trend minder zwaar is dan in landen die zwaar werden getroffen door de economische crisis.

Uit het onderzoek blijkt volgens Morgan Stanley dat grote bedrijven, die meestal rationeler worden geleid en in staat zijn om onder verschillende vraagcycli te blijven presteren, beter gewapend zijn tegen deze druk. Daarbij wordt opgemerkt dat de helft van de bedrijven beter presteren dan ze eerder hadden vooropgesteld, terwijl 41 procent zijn doelstellingen haalt en slechts 9 procent onder de verwachtingen presteert. Desondanks zegt slechts 25 procent van de bedrijven te verwachten dat hun uitbreiding op de Chinese markt verder zal kunnen worden opgedreven, terwijl 9 procent gewag maakt van een waarschijnlijke terugval.

De groeibarometer voor de maand september bedroeg 89 punten, maar naar de toekomst wordt een terugval tot 78 punten in het vooruitzicht gesteld. Vooral de prijsbepaling zou volgens het rapport onder druk komen te staan. Die barometer bedroeg tijdens de maand september 67 punten, maar zou terugvallen tot 58 punten. De barometer rond de winstmarges stond tijdens de maand september op 70 punten, maar zou dalen tot 58 procent. Er wordt aan toegevoegd dat 57 procent van de bedrijven de voorbije zes maand extra personeel heeft ingehuurd voor zijn Chinese activiteiten, maar de volgende maanden zou dat terugvallen tot 45 procent. Onder meer de hogere loonkosten zouden een rol spelen in de grotere druk op de bedrijven.

17:04 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: china |  Facebook |

Weinig zekerheid rond nanotechnologie in voeding

Er zijn op dit ogenblik geen voldoende wetenschappelijke bewijzen om algemene conclusies te kunnen trekken over de veiligheid van voeding en verpakkingen die afgeleid zijn van nanomaterialen. Dat heeft het Centre for Food Safety uit Hongkong gezegd. Er werd daarbij tevens een oproep gelanceerd om een omvattende code samen te stellen om de veiligheid van nanotechnologie in de voedingssector te evalueren. Het Centre for Food Safety voegt er aan toe dat er meer gericht onderzoek nodig is om de geloofwaardigheid van de sector te ondersteunen. Op dit ogenblik is het immers niet mogelijk om de claims van bedrijven rond nanomaterialen in de voedingssector te controleren.

"Een duidelijk een internationaal geharmoniseerde beschrijving van de technologie zou moeten kunnen bijdragen tot het ontwikkelen van een veiligheidsbeleid en een reglementering van de toepassingen van nanotechnologie in de voedingsindustrie," merkt het Centre for Food Safety op. Nanotechnologie wordt op dit ogenblik gekoppeld aan afmetingen tussen ongeveer één en honderd nanometer in minstens één richting. Op dit ogenblik is er over nanotechnologie geen internationale definitie beschikbaar. Er wordt aan toegevoegd dat de verpakkingsindustrie op dit ogenblik het grootste gedeelte van de nanotechnologie-toepassingen in de voedingssector voor zijn rekening neemt.

Het Centre for Food Safety merkt op dat nanotechnologie echter ook mogelijk een impact zou kunnen hebben op de inhoud van de voedingsproducten. Er wordt aan toegevoegd dat er op dit ogenblik niet voldoende is geweten over de effecten van nanotechnologie op het menselijk lichaam. Bovendien zijn er op dit ogenblik ook nog geen methodes beschikbaar om de aanwezigheid van nanomaterialen in voedingsproducten te detecteren en beschrijven. "Claims over de aanwezigheid van nanomaterialen in voedingsproducten kunnen niet worden geverifieerd en de consument is verplicht te vertrouwen op de informatie van de sector, producenten en marketing-organisaties," wordt er opgemerkt.

17:02 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nanotechnologie, voeding |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De nieuwe generatie auto's van het Zweedse merk Saab zal uitgerust worden met benzinemotoren van het Duitse BMW. Daarover hebben beide bedrijven een contract getekend in Trölhattan, de thuisbasis van Saab. De Duitse autogroep zal over twee jaar beginnen met de levering van viercilinder-turbobenzinemotoren aan Saab. De betrokken motor wordt gebruikt in huidige modellen van het Mini-gamma van de Duitse groep. Saab zal naar eigen goedvinden de motor kunnen aanpassen en afstellen. Victor Muller, voorzitter van Saab Automobile, heeft het over een belangrijke stap voor het Zweedse merk op de weg naar een toekomst als winstgevende, onafhankelijke en premium autoconstructeur. Saab bekijkt momenteel ook de mogelijkheden voor een bio-powerversie van de BMW-benzinemotor. Financiële details werden niet bekend gemaakt. Saab is sinds februari in handen van het Nederlandse Spyker Cars.

Het olieconcern British Petroleum gaat zijn management herschikken. Bod Dudley, die begin oktober de leiding over British Petroleum overneemt, besliste om Andy Inglis als hoofd van de exploratie-divisie opzij te schuiven. Inglis is al de tweede topmanager die bij British Petroleum moet vertrekken voor de slechte manier waarop de ramp met het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico werd aangepakt. Eerder moest ook chief executive Tony Hayward al opstappen. De herschikking van het management vormt volgens Dudley de eerste en meest dringende stappen van het programma dat het vertrouwen in British Petroleum opnieuw moet herstellen. Andy Inglis werd in het verleden nog beschouwd als één van de belangrijkste kanshebbers om Tony Hayward op te volgen. Exploratie en productie is de grootste divisie van British Petroleum.

De reddingsoperatie van de genationaliseerde Anglo Irish Bank kan oplopen tot 34,3 miljard euro. Dat heeft de Ierse regering bekend gemaakt. De Ierse overheid injecteerde tot nu toe al 23 miljard euro in de Anglo Irish Bank, om te vermijden dat de financiële instelling zou instorten. De bank kwam vorig jaar in de problemen, als gevolg van de zware vastgoedcrisis in Ierland. Volgens het nieuwste scenario kan de kost oplopen tot 29,3 miljard euro en in het ergste geval zelfs tot 34,3 miljard euro. Met een raming van de definitieve kosten hoopt de Ierse overheid meer duidelijkheid te verschaffen en de dreigingen voor de Ierse economie weg te drijven. Tijdens de economische hoogconjunctuur van Ierland hadden de Ierse banken miljarden euro uitgeleend aan projectontwikkelaars, maar verwacht wordt dat een groot gedeelte van die kredieten niet zal worden terugbetaald.

De Nederlandse supermarktketen Ahold krijgt een nieuwe bestuursvoorzitter. Dick Boer volgt huidige topman John Rishton op, die het bedrijf begin maart volgend jaar verlaat om de hoogste baas te worden bij Rolls-Royce. Boer is op dit moment nog verantwoordelijk voor de Europese supermarktdivisie van Ahold. Sander van der Laan, de algemeen directeur van Albert Heijn, zal Boer in die functie opvolgen. Vorig jaar november kondigde Ahold een reorganisatie van het management aan. Boer kreeg de leiding over de Europese activiteiten en Lawrence Benjamin kreeg de Amerikaanse activiteiten onder zijn hoede. De herindeling van taken moest Benjamin en Boer de gelegenheid geven meer tijd te besteden aan de groeimogelijkheden in bestaande en nieuwe markten. Met Dick Boer komt volgens analisten een echte retailexpert aan de leiding van de Nederlandse supermarktketen.

In Duitsland krijgen de staalarbeiders 3,6 procent meer loon. Daarover hebben bonden en werkgevers een akkoord bereikt. Er is daarnaast een premie voorzien in september van 150 euro voor de werknemers. Ook de opleidingsvergoeding wordt opgetrokken. Deeltijdse werknemers zullen vanaf volgend jaar bovendien hetzelfde loon krijgen als de vaste werknemers. Het akkoord heeft een looptijd van veertien maanden. Het akkoord kwam er na verscheidene waarschuwingsstakingen in de Duitse staalsector. Bij aanvang hadden de bonden 6 procent meer loon geëist. Het akkoord geldt voor 85.000 werknemers uit de staalbedrijven in Noordrijn-Westfalen, Bremen en Nedersaksen, om daarna uitgebreid te worden naar de rest van Duitsland. Het akkoord is ook voor België niet onbelangrijk. Bij het loonoverleg wordt immers gekeken naar de evolutie van de lonen in de buurlanden, waarbij Duitsland het zwaarst doorweegt.

Claims Funding International (CFI) heeft namens honderden Nederlandse bedrijven een claim ingediend van ruim 500 miljoen euro tegen luchtvaartmaatschappij Air France-KLM. De bedrijven stellen dat zij door onderlinge prijsafspraken van luchtvaartmaatschappijen jarenlang te veel hebben betaald voor hun vrachtvervoer en willen dat geld terug. Achter de claim zitten vooral de verladers. In totaal hebben zich volgens de verladersorganisatie EVO ongeveer vierhonderd bedrijven achter te claim geschaard. Ook bedrijven uit andere Europese landen hebben zich aangesloten. De verladers zeggen niet de bedoeling te hebben om één individuele luchtvaartmaatschappij te treffen. Bij de prijsafspraken waren in totaal zestien maatschappijen betrokken, maar de verladers willen volgens de vakorganisatie hun geld terug. Ook hopen de verladers dat de claim een afschrikwekkend effect heeft en dat maatschappijen niet nog eens zulke afspraken maken.

De Japanse elektronicagroep Nintendo brengt volgend voorjaar een nieuwe draagbare gameconsole op de markt. De Nintendo 3DS wordt in februari op de Japanse thuismarkt gelanceerd. De maand daarna zouden Europa en de Verenigde Staten volgen. De lanceerprijs van het toestel bedraagt 25.000 yen. Dat komt overeen met een bedrag van ongeveer 225 euro. De Amerikaanse en Europese prijzen liggen nog niet vast. Het nieuwe toestel wordt de opvolger van de Nintendo DS, die met 132 miljoen verkochte exepmplaren de populairste draagbare gameconsole uit de geschiedenis is. De Nintendo 3DS belooft driedimensionale beelden te tonen zonder dat gebruikers daarvoor een speciaal brilletje moeten opzetten. Het toestel beschikt verder over een aanraakscherm, een bewegingssensor en drie camera’s.

De Europese ministers van economie hebben nog geen akkoord kunnen vinden over het zogenaamde Europees patent. Belgisch minister Vincent Van Quickenborne, die de vergadering voorzat, meldde wel dat er belangrijke stappen vooruit zijn gezet in de richting van een consensusoplossing, maar voegt er aan toe dat enkele lidstaten nog bezwaren aantekenen of een tegenvoorstel hebben geformuleerd. België hoopt alle Europese lidstaten op dezelfde lijn te krijgen en hen achter het voorstel van de Europese Commissie voor een Europees patent te scharen. Dat bestaat erin dat patenten slechts in de talen Engels, Frans en Duits zouden worden afgeleverd, maar dat ze wel meteen in alle lidstaten geldig zouden zijn. Momenteel moet bedrijven in elke afzonderlijke lidstaat een patent aanvragen, wat de kosten huizenhoog doet oplopen.

Het Duitse autoconcern Volkswagen denkt over de eerste negen maanden van dit jaar een nieuw verkooprecord te halen. Wereldwijd levert het concern meer dan vijf miljoen exemplaren af. Dat heeft Martin Winterkorn, topman van Volkswagen, gezegd. De precieze cijfers van de maand september zijn nog niet bekend. Tot en met augustus lagen de verkopen van het Duitse concern wereldwijd op 4,7 miljoen exemplaren. Dat is een toename van 13 procent ten opzichte van diezelfde periode een jaar eerder. Winterkorn zette zijn toekomststrategie nog eens kracht bij. Over acht jaar wil het Duitse bedrijf niet alleen te boek staan als de grootste autofabrikant van Europa, maar als het grootste autoconcern ter wereld. Om de Japanse concurrent Toyota van de troon te stoten zal het Duitse bedrijf tegen die tijd jaarlijks minstens 10 miljoen exemplaren moeten produceren.

De Franse bandenfabrikant Michelin geeft voor 1,2 miljard euro nieuwe aandelen uit om verdere groei te financieren. De bestaande aandeelhouders van de bandenproducent krijgen voorrang op de inschrijving van de nieuwe stukken. Michelin wil volgend jaar 1,6 miljard euro uittrekken voor investeringen in nieuwe fabrieken in China, Brazilië en India. Dit investeringsniveau moet ook in de jaren daarop worden gehandhaafd. Dit jaar investeert het bedrijf 1 miljard euro. Michelin rekent in de opkomende markten op een jaarlijkse groei van 9 procent, tegenover 2 procent in West-Europa. Het concern denkt dat tegen het einde van het decennium de opkomende markten goed zullen zijn voor 45 procent van de omzet. Op dit ogenblik hebben die landen een aandeel van 33 procent. De kapitaalverhoging moet ook wat meer financiële flexibiliteit geven en de kredietwaardigheid van het bedrijf opkrikken.

De Amerikaanse verzekeringsgroep Liberty Mutual heeft zijn beursgang uitgesteld. Het bedrijf merkt op dat er op dit ogenblik te weinig vraag is vanuit de geldmarkt en acht het beter te wachten op een geschikter ogenblik. Een tegenvallende vraag leidde tot dit besluit. Liberty Mutual weet het gebrek aan enthousiasme onder beleggers aan het stilvallen van het economisch herstel, een volatiele markt en een onderwaardering van sectorgenoten van Liberty. De verzekeraar had met de uitgifte ongeveer 1,2 miljard dollar willen ophalen. De beursgang is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Analisten stellen daarentegen dat de vraagprijs van Liberty Mutual te hoog was. Bovendien zouden beleggers volgens hen ook zijn afgeschrikt door het feit dat Liberty Mutual ongeveer 80 procent van de aandelen zou willen behouden en 98 procent van de stemrechten in eigen handen zou willen houden.

Het Amerikaanse ministerie van defensie heeft Boeing een contract toegewezen voor de modernisering van het wapensysteem van B-52 bommenwerpers. De waarde van het contract, met een looptijd van acht jaar, kan oplopen tot 11,9 miljard dollar. Er is volgens het Amerikaans ministerie op dit moment nog geen fonds vrijgemaakt. De bommenwerper is al sinds de jaren vijftig in gebruik en de modernisering moet de vloot langer operationeel houden. Door de moderniseringen moet de bommenwerper volgens het het bedrijf een belangrijk wapen blijven voor de ondersteuning van militaire missies over de hele wereld. Het toestel was de eerste Amerikaanse bommenwerper die verafgelegen doelwitten kon bereiken. Het toestel was ontworpen om kernwapens te dragen. De B-52 Stratofortress kan ook gebruikt worden voor transport.

Het Zwitserse voedingconcern Nestlé wil zich in de toekomst verder toeleggen op medische voeding. Nestlé wil onder meer werk maken van voeding voor patiënten met obesitas, diabetes, aandoeningen van hart en bloedvaten en Alzheimer. Daarvoor wordt de nieuwe divisie Nestlé Health Science opgezet. Daarnaast komt er ook een onderzoeksinstituut dat producten moet ontwikkelen. Medivoeding is niet nieuw voor Nestlé. Het Zwitserse concern is al een kwarteeuw actief in die sector, onder meer met babyvoeding, maar Nestlé verwacht nu een grote groei. Nestlé Nutrition haalde vorig jaar net geen 7,5 miljard euro aan inkomsten op. Dat is 9 procent van de totale omzet van de groep. Medivoeding vertegenwoordigde daarvan 1,24 miljard euro. Paul Bulcke, de topman van Nestlé, bestempelde medivoeding als een beloftevolle businessopportuniteit, waar het concern voortaan een leidinggevende rol in wil spelen.

Het Nederlandse chemieconcern Akzo Nobel wil op middellange termijn groeien naar een omzet van 20 miljard euro. Dat heeft het concern tijdens een strategie-update bekend gemaakt. Vorig jaar bedroeg de omzet van Akzo Nobel, de grootste verfproducent van de wereld, 13,9 miljard euro. Het concern gaat zich nadrukkelijker richten op opkomende markten om in te spelen op de sterke groei in die gebieden. In juni kondigde het bedrijf al aan dat het tegen het midden van het decennium verwacht 3 miljard dollar aan omzet te realiseren. Dat is een verdubbeling tegenover het huidige niveau. Akzo Nobel maakt nu bekend ook in India zijn omzet van 0,25 miljard euro tot 1 miljard euro te willen opdrijven. In Brazilië zou een groei moeten gerealiseerd kunnen worden van 0,75 miljard euro naar 1,5 miljard euro.

De Japanse kredietverstrekker Takefuji heeft bescherming aangevraagd tegen zijn schuldeisers. Takefuji is actief op de consumentenmarkt en richtte zich vooral op het zogenoemde subprime-segment. In totaal stond er een bedrag van ongeveer 3,8 miljard euro uit. Takefuji was qua omvang de vierde consumentenkredietverstrekker van het land. Eind oktober wordt het aandeel van de beurs gehaald. Voorzitter Akira Kiyokawa en zijn vice-voorzitter Taketeru Takei namen ontslag. Bestuurder Junichi Yoshida werd aangesteld tot nieuwe voorzitter van de kredietverstrekker. De Japanse financiële groep heeft niet voldoende financiële middelen om zijn eigen crediteuren terug te betalen. Gevreesd wordt dat de claims nog zullen stijgen, aangezien advocaten nog altijd crediteurs aan het verzamelen is. Takefuji heeft volgens analisten weinig impact op het Japanse financiële systeem, maar schetst wel povere vooruitzichten voor de Japanse economie.

Meer Nieuws

11:14 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-09-10

Beeldvorming vanuit ruimte is belangrijke groeimarkt

Engeland gaat over drie jaar drie satellieten lanceren om in hoge resolutie van het aardoppervlak te nemen. Daarvoor werd een contract toegekend aan het Britse ruimtevaartbedrijf Surrey Satellite Technology. Het contract heeft een waarde van 100 miljoen pond sterling. De satellieten zouden beelden kunnen nemen met een nauwkeurigheid van één meter. Bedoeling is dat ongebruikte capaciteit van de satellieten zouden kunnen worden ingehuurd door landen die zelf geen eigen ruimtevaart-activiteiten ontplooien. Het project werd door Martin Sweeting, voorzitter van Surray Satellite Techology, voorgesteld tijdens het International Astronautical Congress in Praag.

Surrey Satellite Technology heeft al een vloot van beeld-satellieten in dienst, maar die zijn eigendom van verschillende landen, zoals Groot-Brittannië, China, Spanje en Nigeria. De nieuwe satellieten zullen vanuit Groot-Brittannië worden beheerd, maar gedeeltelijk worden verhuurd aan geïnteresseerde partijen. Sweeting merkt op dat beeldvorming vanuit de ruimte een duidelijke groeimarkt is, met steeds toenemende toepassingen, zoals het uittekenen van stratenplannen en het controleren van de ontbossing. Surrey Satellite is volgens hem een wereldwijd marktleider geworden in de constructie van kleine satellieten. Daarbij worden de kosten gedrukt door het gebruik van gewone consumenten-elektronica, zoals laptops.

Surrey Satellite Technology is een spin-out van de University of Surrey. Het bedrijf kreeg tien jaar geleden een belangrijke ondersteuning van de Britse regering om een aantal sleuteltechnologieën en marktmogelijkheden uit te testen. Die investeringen hebben volgens Sweeting een twintigvoudige meeropbrengst opgeleverd. De nieuwe satellieten zullen meer dan driehonderd kilogram wegen. Dat is drie keer meer dan de huidige vloot van het Britse ruimtevaartbedrijf. De nieuwe satellieten zouden onder meer een meerwaarde moeten kunnen opleveren bij het bestrijden van rampen. Onder meer werden de beelden van het Britse bedrijf gebruikt bij het meten van de impact van het ongeval met het boorplatform van British Petroleum in de Golf van Mexico.

18:11 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ruimtevaart, surrey satellite |  Facebook |

Onenigheid over eigendom merknaam Lotus-raceteam

De racegroep Team Lotus Ventures zal volgend jaar aan het wereldkampioenschap Formule Eén onder eigen naam kunnen deelnemen. Dat heeft Tony Fernandes, eigenaar van Lotus Racing, gezegd. Eerder had het bedrijf Proton, eigenaar van Lotus Cars, nochtans gezegd dat Fernandes geen recht had om de naam te gebruiken en dat alle mogelijke middelen zouden worden aangewend om het merk te beschermen. Daarmee reageerde Proton op een aankondiging van Fernandes, die naar eigen zeggen de naamrechten had gekocht van David Hunt, broer van gewezen wereldkampioen James Hunt. Proton zegt dat David Hunt nooit eigenaar is geweest van de rechten.

Het team van Tony Fernandes heeft op dit ogenblik van Proton een licentie om onder de naam van Lotus in de Formule Eén uit te komen. Door het kopen van Team Lotus Ventures kan volgens Riad Asmat, directeur van het team, vanaf volgend jaar de naam Team Lotus worden gebruikt. Riad Asmat zegt het nieuwe seizoen in te gaan met het volste vertrouwen de rechtmatige eigenaar van de naam te zijn. Omdat die rechten door Group Lotus worden betwist, besliste het team van Riad Asmat een rechtszaak aan te spannen bij een Engelse rechtbank. Er wordt daarbij onder meer gewezen dat Group Lotus onlangs nog probeerde om de naam Team Lotus te registreren, maar daar niet in is geslaagd.

Riad Asmat voegt er aan toe dat bij de overeenkomst voor het huidige seizoen Group Lotus duidelijk had gemaakt dat de naam Team Lotus niet mocht gebruikt worden omdat het bedrijf daar zelf de rechten niet op had. "Dat hebben we ook nooit proberen te veranderen, tot dit op de juiste manier kon gebeuren met het kopen van Team Lotus Ventures," merkt de teamdirecteur op. Lotus is één van de iconen van de Formule Eén. Oprichter was Colin Chapman en het team werd wereldkampioen met Jim Clark, Graham Hill, Jochen Rindt, Emerson Fittipaldi en Mario Andretti. De autoconstructeur en het raceteam gingen hun eigen weg. Het automerk Lotus kwam zestien jaar geleden in handen van Proton, na het faillissement van Bugatti, dat eerder de Britse constructeur had overgenomen.

18:09 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: automotive, formule eén, lotus, sport |  Facebook |

Stadsbewoner genetisch beter bestand tegen infectieziekte

Mensen uit een stedelijke omgeving blijken genetisch beter gewapend te zijn om infecties te bestrijden. Dat is de conclusie van een onderzoek van het University College London en Royal Holloway van de University of London. De onderzoekers stelden vast dat de bevolking van historisch stedelijke gebieden een gen-variante droegen die hen weerstand kan bieden tegen tuberculose en lepra. In die gebieden hebben deze ziektes volgens de onderzoekers ooit zwaar toegeslagen. De ontdekking is volgens hen een voorbeeld van de evolutie in actie en van de zogenaamde selectieve druk ten opzichte van ziekteweerstand.

"Bij fatale epidemieën is de grootste overlevingskans weggelegd voor mensen met een genetische structuur die hen helpt om de infectie te bestrijden," merken de onderzoekers op tegenover de Britse openbare omroep BBC. "Die individuen maken dan ook de meeste kans om hun genen aan de volgende generatie door te geven. In steden, waar de mensen veel dichter op elkaar leven, is de blootstelling aan infectieziektes theoretisch hoger dan in minder bevolkte gebieden. Het is dan ook meer waarschijnlijk dat in stedelijke gebieden deze resistente genen door de eeuwen heen onder de bevolking worden verspreid."

De onderzoekers voegen er aan toe dat de resistente gen-variant van het Midden-Oosten tot India en delen van Europa bij nagenoeg werd aangetroffen, maar veel minder in onder meer Afrika. Het Midden-Oosten, India en Europa bestaat er al duizenden jaren een stedelijke geschiedenis, maar in Afrika is het fenomeen van de verstedelijking veel recenter. De onderzoekers merken op dat het onderzoek de belangrijkheid aantoont van de ontwikkeling van de steden als selectieve factor. De resultaten kunnen volgens de onderzoekers mogelijk ook verklaren waarom er in de wereld een verschil in weerstand tegen ziektes wordt opgemerkt. Er wordt aan toegevoegd dat er nog andere voorbeelden gevonden kunnen worden van selectieve druk ten opzichte van ziekteweerstand.

18:08 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gezondheid, infectie, stad |  Facebook |

Aandacht voor pensioen laatste holocaust-generatie

De holocaust laat bij de slachtoffers nog altijd psychologische littekens na, maar blijkt weinig effect te hebben op hun cognitief functioneren en fysieke gezondheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van Nederlandse en Israëlische wetenschappers. De onderzoekers kwamen ook tot de vaststelling dat holocaust-overlevenden in Israël een betere psychologische gezondheid kenden dan slachtoffers die in andere landen leven. Er wordt uit afgeleid dat het leven in Israël voor de betrokkenen een beschermende factor is. De onderzoekers voegen er aan toe dat de resultaten vooral relevant zijn voor slachtoffers die tijdens de holocaust nog kinderen waren.

"De tweede wereldoorlog is al zes decennia afgelopen, maar toch leren we nog altijd welke impact een genocide zoals de holocaust heeft op de slachtoffers," merkt onderzoeksleider Efrat Barel, professor psychologie aan het Max Stern Academic College van Emek Yezreel, op tegenover het magazine HealtDay News. "Het onderzoek toont aan dat de slachtoffers de mogelijkheid hebben om over hun traumatsiche ervaringen heen te komen en zelfs psychologisch te groeien, maar voor velen is dat niet zo gemakkelijk als het lijkt." Uit het onderzoek bleek dat holocaust-slachtoffers zich psychologisch minder goed voelen dan de gemiddelde bevolking en meer symptomen vertonen van post-traumatische stress en mentale ziektes.

De onderzoekers merken op dat een aantal slachtoffers wellicht in staat is geweest om een groot gedeelte van deze traumatische herinneringen kort na de oorlog te verdrukken en zich te richten op de heropbouw van hun leven en nieuwe families. De onderzoekers vragen wel aandacht voor slachtoffers die als kind de holocaust meegemaakt hebben, aangezien die met het ouder worden met een aantal nieuwe uitdagingen worden geconfronteerd, zoals een pensioen, een verslechterende gezondheid of het verlies van een levenspartner. Die gebeurtenissen zouden volgens de onderzoekers de extreme stress van vroeger kunnen reactiveren.

18:07 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: holocaust |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De voormalige Nederlandse minister van financiën Wouter Bos heeft een nieuwe baan. Begin oktober gaat Bos aan de slag als partner bij het adviesbureau KPMG. Bos maakte in maart van dit jaar bekend zich terug te trekken uit de actieve politiek, om meer tijd aan zijn gezin te besteden. Wouter Bos heeft naar eigen zeggen de voorbije tijd met meerdere partijen gesproken over een nieuwe baan. Maar de functie bij KPMG is de enige optie die hij naar eigen zeggen met volle overtuiging kiest. De gewezen minister zegt nu weer gewoon aan het werk te willen. Een functie bij De Nederlandsche Bank als opvolger van Nout Wellink, waarvoor de naam Bos ook de ronde deed, was volgens hem nu niet aan de orde. Bos verwacht lange tijd te zullen wegblijven uit de politiek, hoewel hij een terugkeer niet uitsluit. Bij KPMG gaat de voormalige politicus meer verdienen dan de Balkenendenorm van 181.000 euro per jaar.

Wal-Mart, de grootste supermarktketen ter wereld, wil zijn eerste stappen zetten op de Afrikaanse markt. De Amerikaanse onderneming heeft een bod uitgebracht van 4,6 miljard dollar op zijn Zuid-Afrikaanse sectorgenoot Massmart Holdings. Wal-Mart is actief in veertien landen buiten de Verenigde Staten, maar nog niet in Afrika. Massmart heeft bijna 270 winkels in Zuid-Afrika en nog 24 vestigingen in twaalf andere Afrikaanse landen. Wal-Mart voert het tempo van zijn internationale expansie op om de vertragende groei in de Verenigde Staten te compenseren. Zuid-Afrika, de grootste economie van het continent, vormt volgens de Amerikaanse groep een platform voor uitbreiding naar zuidelijk Afrika. De transactie met Massmart Holdings zou de grootste overname zijn die Wal-Mart in meer dan tien jaar heeft gedaan.

Het ruimteschip SpaceShipTwo moet binnen achttien maanden zijn eerste vluchten maken. Dat heeft de Britse miljardair Richard Branson, topman van het ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic, gezegd. Op een vergadering met investeerders in Kuala Lumpur zei Branson dat de bouw van het ruimtevliegtuig klaar is. Virgin Galactic heeft al voor 45 miljoen dollar reserveringen van 330 toekomstige ruimtereizigers ontvangen. Iedere gegadigde moet zowat 200.000 dollar betalen om aan boord van het SpaceShipTwo enkele minuten gewichtloosheid te ervaren. In maart maakte het ruimtevliegtuig een eerste testvlucht boven Californië, gedragen door zijn moederschip WhiteKnightTwo. Dit moet het SpaceShip Two op 16 kilometer hoogte loslaten. Richard Branson stelde voor de toekomst ook luxehotels in de ruimte in het vooruitzicht.

Miljonair James Heselden, eigenaar was Segway, is om het leven gekomen toen hij met zijn tweewieler van een klif reed. Het ongeval werd meegedeeld door de politie van het Britse district West-Yorkshire. De tweeënzestigjarige Heselden reed met een Segway in de rivier Wharfe terwijl hij een ritje maakte op zijn landgoed. De politie heeft naar eigen zeggen geen aanwijzingen gevonden van kwaad opzet. Heselden is de oprichter van het bedrijf Hesco Bastion uit Leeds. Hij kocht Segway eerder dit jaar. Het vervoermiddel werd tien jaar geleden gelanceerd, maar brak nooit echt op grote schaal door. Toch namen een aantal doelgroepen het toestel af. Vooral Amerikaanse politiediensten, posterijen en golfclubs testten de Segway met succes. Maar voor de andere beoogde gebruikers, zoals voetgangers en automobilisten in drukke steden, bleek de Segway te duur.

Unilever, de Brits-Nederlandse producent van huishoudproducten, gaat zijn Amerikaanse sectorgenoot Alberto Culver overnemen. Met de transactie is een bedrag van 3,7 miljard dollar gemoeid. Door de overname wordt Unilever de grootste fabrikant van haarverzorgingsproducten ter wereld. Alberto Culver is bekend van de merken Tresemmé, VO5, Nexxus en Simple. Het Amerikaanse bedrijf realiseerde vorig jaar een omzet 1,6 miljard dollar. De overname draagt volgens Unilever al in het eerste volledige jaar bij aan de winst van de groep. De aandeelhouders van Alberto Culver en de mededingingsautoriteiten moeten wel nog instemmen met de overname. Ook vorig jaar deed Unilever al een aantal overnames in de verzorgingssector. In de overeenkomst is een annuleringsclausule van 125 miljoen dollar opgenomen. Dat bedrag moet Unilever betalen indien alsnog van de overname zou worden afgezien.

In Monaco is de PlanetSolar, het grootste door zonne-energie aangedreven schip ter wereld, vertrokken voor een reis om de wereld. De reis zal ongeveer 140 dagen duren. PlanetSolar zal het eerste schip zijn dat geheel op zonne-energie een reis rond de wereld maakt. Het doel is zonne-energie en varen op milieubewuste alternatieve brandstof te promoten. PlanetSolar vaart met een gemiddelde snelheid van 8 knopen. Dat komt overeen met een snelheid van 15 kilometer per uur. De topsnelheid bedraagt 14 knopen. Het schip weegt 85 ton met een lengte van 31 meter en een breedte van 15 meter. De PlanetSolar is bedekt met 537 vierkante meter zonnepanelen. Het schip wordt voortgestuwd door twee elektromotoren met een vermogen van 10 kilowatt. In totaal kan de PlanetSolar 1.000 kilometer zonder zon varen. Het schip kan 40 passagiers vervoeren.

Extreme weersomstandigheden hebben dit jaar in de hele wereld tot duizenden doden geleid en miljardenschade veroorzaakt. Dat heeft Munich Re, de grootste herverzekeraar van de wereld, gezegd. Munich Re ziet een verband met de klimaatsverandering en dringt opnieuw aan op het terugdringen van de broeikasgassen. Tussen januari en september registreerde de herverzekeraar 725 catastrofen die verband houden met extreme weersomstandigheden. Het gaat volgens Munich Re om het op tweede grootste aantal rampen in dertig jaar tijd. Alleen al bij de zware overstromingen in Pakistan verloren meer dan 1.700 mensen het leven. Ook de gevolgen van de wekenlange bosbranden in Rusland waren volgens Munich Re catastrofaal. De herverzekeraar stelt dat de gevolgen van een warmere atmosfeer en hogere temperaturen in de oceanen ondertussen duidelijk merkbaar zijn.

De Franse autobouwer PSA Peugeot-Citroën overweegt om zijn samenwerking met het Duitse BMW nog verder op te voeren. Dat heeft Philippe Varin, topman van Peugeot-Citroën, gezegd in een Duits kranteninterview. Volgens de krant zou de Franse groep vooral geïnteresseerd zijn in koolstofvezel. Dat is een bijzonder licht en sterk materiaal, maar tegelijk ook zeer duur. BMW verrichtte de afgelopen jaren heel wat pionierswerk rond koolstofvezel. Het materiaal wordt tot nu toe vooral in de luchtvaartindustrie en bij racewagens gebruikt, maar het heeft veel potentieel voor bijvoorbeeld elektrische stadswagentjes. Varin wilde niet bevestigen dat de samenwerking hierrond draait. Varin zegt op zoek te zijn naar technische oplossingen die men zowel bij luxewagens kan toepassen als bij een modale gezinsauto. Peugeot en BMW werken al samen rond de ontwikkeling van bepaalde motoren. Peugeot werkt ook samen met Mitsubishi.

De Europese Commissie gaat proberen met IJsland en de Faeröer Eilanden, onderdeel van Denemarken, afspraken te maken over de vangst van makreel. De Europese ministers van landbouw hebben de Europese Commissie daartoe een mandaat gegeven. De Europese Unie beschuldigt IJsland en de Faeröer Eilanden er al geruime tijd van dat ze zich schuldig maken aan de overbevissing van makreel. Doordat het zeewater warmer is dan gebruikelijk, zoekt deze vis zijn toevlucht in de koelere noordelijke delen van de Atlantische Oceaan. IJsland is kandidaat om lid te worden van de Europese Unie. Maria Damanaki, Europees Commissaris voor visserij, waarschuwde eerder al dat het conflict over makreel schadelijk kan zijn voor de onderhandelingen rond die toetreding. IJsland en de Faeröer Eilanden verhoogden eerder dit jaar hun quota voor makreel tot respectievelijk 130.000 ton en 85.000 ton.

<

De autofabrikanten Saab en BMW zijn in gesprek over samenwerking. Dat heeft de Nederlandse autogroep Spyker, eigenaar van het Zweedse Saab, bevestigd. Verdere details over de mogelijke samenwerking werden niet bekend gemaakt. De samenwerking moet vooral Saab, dat begin dit jaar tot verdwijnen gedoemd leek, vooruit helpen. Spyker, dat het Zweedse bedrijf begin dit jaar overnam nadat de Amerikaanse eigenaar General Motors van het merk af wilde, verwacht dat Saab op zijn vroegst over twee jaar weer winstgevend zal zijn. Volgens een aantal bronnen gaat Saab technologie en onderdelen van BMW kopen. De overeenkomst zou bovendien het begin zijn van een langdurige relatie. Eerder deze zomer werd al gespeculeerd over samenwerking tussen Saab en BMW bij de ontwikkeling van een nieuw model, gebaseerd op een ontwerp uit de jaren vijftig.

Het verzekeringsconcern American International Group (AIG) verwacht dat zijn Aziatische tak AIA aan het einde van het gebroken boekjaar een operationele winst van minstens 2 miljard dollar zal boeken. De Aziatische divisie zag de inkomsten uit premies in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar, dat liep van juni tot en met augustus, met 11,3 procent stijgen tot 9,32 miljard dollar. De Aziatische verzekeringstak profiteerde vooral van de sterke groei in Thailand en Zuid-Korea. Het Amerikaanse verzekeringsconcern kreeg onlangs toelating om zijn Aziatische dochter naar de beurs in Hongkong te brengen. Het verzekering zou 50 procent van zijn Aziatische dochter naar de beurs willen brengen, maar een definitieve beslissing daarover is nog niet genomen. De beursgang zou American International Group een bedrag van tussen 10 miljard dollar en 15 miljard dollar opleveren.

Het Chinese voedingsmiddelenbedrijf Bright Food voert exclusieve overnamegesprekken met het Britse bedrijf United Biscuits. Dat hebben een aantal insiders bekend gemaakt. Bright Food zou de Britse onderneming voor meer dan 3,1 miljard dollar over willen nemen. United Biscuits is in handen van de private investeerders Blackstone en PAI Partners. In juli werd al gemeld dat de investeerders United Biscuits in de etalage hadden gezet. Destijds zou het Amerikaanse Campbell Soup een bod hebben overwogen. Ook Nestlé werd toen genoemd als een potentiële koper. Het Amerikaanse Blackstone en het Franse PAI Partners kochten United Biscuits vier jaar geleden voor 3 miljard dollar. De onderneming ontstond tweeënzestig jaar geleden na de samenvoeging van de twee Schotse bedrijven McVitie & Price en MacFarlane Lang. Bekende producten van het bedrijf zijn onder andere Hula Hoops Snacks, McVitie's biscuits en Jaffa-cakes.

Michael Geoghegan, de huidige topman van de Britse bank HSBC Holdings, krijgt bij zijn vertrek eind dit jaar meer dan 23 miljoen pond sterling mee. Dat heeft de Britse krant Sunday Times berekend op basis van het huidige salaris van Geoghegan en de bonussen en aandelenpakketten die hij eerder al bij HSBC Holdings heeft bedongen. Ook heeft hij recht op een vertrekpremie van 1,4 miljoen pond. Geoghegan werkte zevenendertig jaar bij HSBC Holdings. De Sunday Times merkte wel op dat het bedrag veel lager uit kan vallen, aangezien een groot deel van zijn beloning is gebaseerd op de prestaties van de bank. De bankier zelf staat er overigens om bekend jaarlijks veel geld te schenken aan goede doelen. Eerder werd bekend dat Geoghegan eind dit jaar wordt opgevolgd door Stuart Gulliver. Zijn vertrek volgde na een machtsstrijd, waarbij de bank niet boog voor de dreiging van Geoghegan dat hij zou opstappen wanneer hij geen promotie zou maken tot voorzitter.

De overname van Sovereign Bank, onderdeel van de Spaanse bank Santander, door de Amerikaanse M&T Bank lijkt niet door te gaan. Volgens een aantal bronnen zijn de gesprekken tussen Santander en M&T Bank stopgezet. Volgens de bronnen zou Santander zijn onderdeel Sovereign Bank verkopen aan M&T Bank, waarbij de Spaanse bank ook een groot belang zou krijgen in de twee samengevoegde banken. In een volgende stap zou Santander het belang van 22,5 procent van Allied Irish Bank in M&T Bank overnemen. De partijen zouden het volgens de insiders echter niet eens worden over het uiteindelijke dagelijkse bestuur van de bank. Een overeenkomst met de Amerikaanse partij is belangrijk voor Santander. Daarmee zou de Spaanse groep een stevige voet aan de grond krijgen in het noordoosten van de Verenigde Staten. De gesprekken werden begin dit jaar opgestart, maar zijn al vaker stopgezet.

De Stuxnet-worm, die onder meer de Iraanse kerncentrale heeft aangevallen, is het begin van een nieuw tijdperk van cyber-oorlogsvoering. Dat zegt de Russische internetbeveiliger Eugene Kaspersky. Het kwaadaardige programma is volgens hem niet bedoeld om geld te stelen, spam te versturen of persoonlijke gegevens te ontfutselen, maar wel ontworpen om fabrieken te saboteren en industriële systemen te beschadigen. Volgens Kaspersky is er onvoldoende bewijs om de aanvallers of het beoogde doelwit te identificeren. Kaspersky is ervan overtuigd dat een dergelijke aanval alleen uitgevoerd kan worden met de steun van een land of staat. Hij denkt dat de worm zelfs tot een nieuwe wereldwijde cyber-wapenwedloop zal leiden. De jaren negentig waren volgens hem een decennium van cybervandalen, de eerste tien jaar van de éénentwintigste eeuw was een decennium van cybercriminelen, maar nu zou een nieuw tijdperk van cyberoorlogen en cyberterrorisme zijn aangebroken.

Meer Nieuws

02:54 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-09-10

Verhoogde belasting beperkt alcohol-misbruik

Een verhoging van een belastingen op alcoholische dranken leidt tot een vermindering van ziektes, kwetsuren, doden en misdaad. Dat is de conclusie van een onderzoek van de University of Florida. Er wordt aan toegevoegd dat verhoogde heffingen een grotere impact hebben dan preventieprogramma's. Een verdubbeling van de heffingen, zou volgens de onderzoekers leiden tot een daling van 35 procent in het aantal fatale alcohol-gerelateerde ziektes, een achteruitgang van 11 procent in het aantal alcohol-gerelateerde verkeersdoden, een daling met 6 procent in het aantal seksueel overdraagbare ziektes en een terugval met 2 procent in het geweld en met 1,4 procent in de misdaad.

"Het onderzoek toont duidelijk aan dat een verhoging van de belasting zou leiden tot belangrijke reducties in een groot gedeelte van de ongewenste gevolgen van alcohol-consumptie," merkt onderzoeksleider Alexander Wagenaar op tegenover het magazine HealtDay News. "Alleen al de aanpassing van een aantal decennia oude belastingen aan de inflatie zou duizenden levens kunnen redden en zou de economie miljarden dollars winst kunnen opleveren door het verlagen van de onkosten voor gezondheidszorg en misdaadbestrijding." De onderzoekers gaan ervan uit dat een stijging van de alcoholprijs met 10 procent, de consumptie van alcohol met 5 procent zal doen afnemen.

"Er is geen enkele twijfel dat een verhoging van de prijs een beperkende impact zal hebben op de consumptie en de ongewenste gevolgen van alcohol-misbruik," merkt Wagenaar nog op. "Uit het onderzoek blijkt dan ook dat een belastingverhoging de efficiëntste manier is om buitensporig alcohol-gebruik tegen te gaan. Bovendien zouden de alcohol-gebruikers ook een groter gedeelte dragen van de verliezen en schade die door misbruik worden veroorzaakt." De onderzoekers wijzen er ook op dat in hun research nog geen rekening is gehouden met zelfmoorden die het gevolg zijn van het misbruik van alcohol. Er wordt aan toegevoegd dat belastingverhogingen ook het rookgedrag hebben doen terugschroeven.

19:54 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: alcohol, gezondheid |  Facebook |

Buitenlandse autobouwers moeten meer Russische onderdelen gebruiken

De Russische regering zal de bestaande belastingverminderingen voor buitenlandse autobouwers behouden. Dat heeft de Russische premier Vladimir Poetin gezegd naar aanleiding van plannen van de overheid om buitenlandse autobouwers te verplichten meer onderdelen van lokale toeleveranciers af te nemen. Poetin voegde er aan toe dat alle toekomstige beslissingen over lokale productie-quota gebalanceerd zullen worden genomen, waarbij zowel de belangen van de overheid als de investeerders in rekening zullen worden gebracht. In de nieuwe regeling zullen volgens de Russische overheid de bestaande akkoorden worden behouden.

De voorbije jaren konden buitenlandse autobouwers genieten van een beperkte invoerheffing op onderdelen, op voorwaarde dat 30 procent van de onderdelen lokaal werden geproduceerd. Wanneer die overeenkomst afloopt, zouden buitenlandse autoconstructeurs binnen een periode van zes jaar 60 procent van hun onderdelen bij Russische toeleveranciers moeten afnemen om nog langer voor belastingverminderingen in aanmerking te komen. Door de groeiende economie van Rusland, drijven buitenlandse autoproducenten zoals Volkswagen, Ford Motor en Toyota Motor, hun productie voor de Russische markt gevoelig op. De Russische overheid daarbij ook de lokale productie helpen opdrijven.

"De nieuwe maatregel moet de lokale economie en tewerkstelling helpen ondersteunen," aldus een woordvoerder van Vladimir Poetin tegenover de Russische krant The Moscow Times. "Bovendien moet daardoor de expertise in productie en kennis van technologie worden verhoogd." In de nieuwe regelgeving is onder meer ook voorzien dat de productie binnen een periode van vier jaar naar minstens 300.000 exemplaren zou worden opgedreven, gekoppeld aan een investering van 500 miljoen dollar in de uitbreiding van de bestaande infrastructuur of 750 miljoen dollar in de bouw van nieuwe assemblagelijnen. Poetin benadrukte dat de autoconstructeurs de maatregel op vrijwillige basis kunnen aanvaarden.

19:53 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: automotive, rusland |  Facebook |

Veel consumenten raken verward door reclamespots

Driekwart van de Amerikanen geeft aan een reclamespot op televisie verwarrend gevonden te hebben. Volgens 21 procent zijn de reclamespots vaak verwarrend. Dat is de conclusie van een onderzoek van Adweek Media en Harris Poll. Slechts 14 procent merkt op een televisiespot nooit verwarrend te vinden. De onderzoekers merken op dat 89 procent van de Amerikanen naar reclamespots kijken. Daarbij wordt opgemerkt dat leeftijd of opleiding weinig impact blijken te hebben op de perceptie van de consument over de televisiespots. De onderzoekers voegen er aan toe dat slechts 10 procent van de vijfenvijftigplussers aangeeft televisiespots nooit verwarrend te vinden. Bovendien zegt 13 procent van deze groep nooit een reclamespot te bekijken.

"Op het gebied van leeftijd zijn de percentages over nagenoeg alle categorieën identiek," merken de onderzoekers op. "Alleen bij de vijfenvijftigplussers kan er een afwijking worden vastgesteld." In die categorie zegt 29 procent van de ondervraagden reclamespots op televisie vaak verwarrend te vinden. Bij jongeren Amerikanen valt dat cijfer gevoelig terug. In de categorie tussen vijfenveertig en vierenvijftig jaar zegt nog 17 procent televisiespots vaak verwarrend te vinden. In de categorie tussen vijfendertig tot vierenveertig jaar bedraagt dat 13 procent. In de groep tussen achttien en vierendertig jaar zegt 18 procent televisiepots vaak verwarrend te vinden.

De onderzoekers voegen er aan toe dat ook de opleiding geen grote impact blijkt te hebben. In de groep die maximaal een diploma van middelbaar onderwijs heeft, zegt 75 procent televisiespots soms verwarrend te vinden. Bij de bevolkingsgroep die minstens een diploma hoger onderwijs heeft verworven, stijgt dat tot 76 procent. In de eerste groep zegt 21 procent televisiespots vaak verwarrend te vinden. Bij universiteitsstudenten daalt dat echter tot 19 procent. "Adverteerders moeten er in de eerste plaats nochtans voor zorgen dat hun campagnes duidelijk zijn," merken de onderzoekers op. "Kunstzinnige en onderhoudende reclames moeten kunnen, maar ze moeten in de eerste plaats tot verkoop aanzetten. Verwarring bij de consument kan die doelstelling in gevaar brengen."

19:52 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: reclame, televisie |  Facebook |

Randmarkt van mobiele telefonie blijft groeien

De randmarkt van de mobiele telefonie realiseerde vorig jaar wereldwijd een omzet van 26,5 miljard dollar. Over vijf jaar zou dat gestegen zijn tot 50 miljard dollar. Dat betekent een gemiddelde groei van 11,4 procent per jaar. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau ABI Research. Die groei is volgens de onderzoekers vooral te danken aan de explosieve verkoopsgroei van de smartphones. Onderzoeksleider Michael Morgan merkt daarbij op dat smartphones meestal een grotere waarde hebben dan de gewone mobiele telefoon en de consument er dan ook sneller voor bereid zal zijn om randproducten te kopen.

Er wordt aan toegevoegd dat de consument ook geneigd is om accessoires met een hogere kwaliteit te kopen, in vergelijking met de goedkopere producten die tot nu toe grotendeels de markt beheersten. De onderzoekers merken op dat retailers op de verkoop van mobiele telefoons geen grote winstmarges genereren, waardoor de markt van de accessoires voor hen een belangrijke inkomstenbron kan zijn. De meest populaire productcategorie wordt volgens ABI Research gevormd door beschermende draagtassen. Die trend begon volgens de onderzoekers met de derde generatie van de iPhone. Inmiddels zou 70 procent van de iPhones met een draagtas worden verkocht.

De trend heeft zich volgens de onderzoekers ook naar andere merken uitgebreid. Ook bij een aantal andere mobiele telefoons uit de hogere prijsklasse worden nu draagtassen gekocht. Ook krasbescherming wordt, onder meer dankzij de populariteit van de touchscreen-toestellen, steeds populairder. Daarnaast blijken ook koptelefoons volgens ABI Research bijzonder populair te blijven. De onderzoekers voegen er aan toe dat ook memory-cards de consument blijven aanspreken, maar daar is er een duidelijke verschuiving merkbaar omdat de telefoon-producenten steeds meer ingebouwde capaciteit aanbieden.

19:52 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mobiele telefoon |  Facebook |

Sociale media in e-commerce opgelegd door consument

Retailers voelen zich vooral verplicht om sociale netwerken in hun activiteiten in te bouwen omdat steeds meer consumenten het platform in hun shopping-activiteiten inschakelen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Aberdeen Group. Voor 53 procent is die verschuiving bij de consument de belangrijkste reden om campagnes met sociale netwerken op te starten. Volgens 47 procent werd met sociale netwerken gestart omdat ook de concurrentie inmiddels van het medium gebruik maakt. Daarnaast wordt ook gewag gemaakt van de snel veranderende affiniteiten van de consument (28 procent) en een terugval van de reacties van de consumenten op traditionele campagnes (19 procent).

"Maar net zoals vele marketeers in andere sectoren, hebben retailers nog altijd geen duidelijk beeld over de betekenis van succes in sociale media," merken de onderzoekers op. "Het vaakst wordt gewag gemaakt van de kwaliteit van het consumenten-inzicht dat uit het gebruik van sociale media volgt (43 procent), gevolgd door een inzicht in het aantal bezoekers dat terugkeert (39 procent), de kwaliteit van de verkoops-initiatieven (36 procent), de kwantiteit van de verkoopsinitiatieven (31 procent), het aantal commentaren (17 procent) en het aantal geplaatste berichten 11 procent)." Er wordt echter opgemerkt dat retailers een afwijkend belang kunnen hechten aan die doelstellingen.

"Het is ook begrijpelijk dat retailers een ander belang kunnen hechten aan het gebruik van sociale media," merken de onderzoekers op. "De bruikbaarheid en het nut van deze instrumenten kan immers van retailer tot retailer veranderen. Men zou dan ook goed moeten onderzoeken welke strategie de beste resultaten voor de individuele retailer zou kunnen opleveren en die dan ook consequent volgen." De onderzoekers merken verder op dat online shoppen voor de meeste internet-gebruikers niet uitsluitend een sociale activiteit is. Een zoekactiviteit naar een product begint volgens de onderzoekers immers meestal niet op een sociale netwerksite.

19:51 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: retail, sociale media |  Facebook |

Mobiele retail-klant beschikt over meer inkomen

Gebruikers van mobiele retail hebben over het algemeen een hoger inkomen dan de gemiddelde mobiele consument. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van de bureaus Millennial Media en ComScore. Daarbij wordt opgemerkt dat 15 procent van de totale mobiele bevolking heeft van minder dan 25.000 procent, maar bij mobiele retail-klanten daalt dat tot 10 procent. Daarentegen heeft 35 procent van de mobiele retail-klanten een inkomen van minstens 100.000 dollar, terwijl dat bij de gemiddelde mobiele consument iets meer dan 25 procent bedraagt. Bovendien blijkt 20 procent van de mobiele gebruikers tussen 25.000 dollar en 50.000 dollar per jaar verdient. Bij mobiele retail-klanten is dat 15 procent.

De twee subgroepen benaderen volgens de onderzoekers elkaar het meest in het marktsegment van 50.000 dollar tot 75.000 dollar. In elke groep beschikt ongeveer 20 procent een inkomen tussen die grenzen. Er wordt aan toegevoegd dat bij de mobiele gebruikers 15 procent een inkomen heeft tussen 75.000 dollar en 100.000 dollar. Bij mobiele retail-klanten ligt dat percentage iets hoger. Er wordt aan toegevoegd dat elektronica de meest populaire categorie binnen m-commerce vormt (31 procent), gevolgd door kleding en accessoires (29 procent) en voeding (26 procent). Daarna volgen evenementen-tickets, luchtvaarttickets en boeken (21 procent). Ook hotelverblijven, bloemen en auto's en gereedschappen halen een score van meer dan 10 procent.

Er wordt aan toegevoegd dat bijna 30 procent van de mobiele retail-klanten noch online of offline kunnen gecontacteerd worden. De onderzoekers merken op dat 27 procent van de mobiele gebruikers exclusief met een mobiel toestel winkelt. De resterende groep maakt gebruik van een combinatie van online, offline en mobiele methodes. In een rapport van het bureau Deloitte wordt opgemerkt dat consumenten steeds meer het internet en mobiele platformen gebruiken om informatie over voedingsproducten te verkrijgen. Er wordt aan toegevoegd dat de consument over deze producten ook een grotere kennis en vertrouwen heeft.

19:50 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mobiel, retail |  Facebook |

Eén op tien Amerikaanse jongeren voelt zich gepest

In de Verenigde Staten voelt 9 procent van de tieners tussen dertien en vijftien jaar zich vaak gepest tot op een niveau dat ze zich bijzonder droevig of kwaad voelen. In de leeftijdsgroep tussen zestien en achttien jaar geldt dat voor 3 procent. In totaal zegt 28 procent van de tieners zich door pesterijen droevig of kwaad te voelen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Harris Interactive. Uit het onderzoek is echter ook gebleken dat 59 procent van de tieners te zullen tussenkomen wanneer ze opmerken dat iemand anders wordt gepest. Daarbij zegt twee op vijf de pesterijen op school of elders te zullen melden. Ook zegt 37 procent het slachtoffer van de pesterijen met raad te willen bijstaan.

Indien ze zelf het slachtoffer zouden worden van pesterijen, zou één op vier van de respondenten beroep doen op een psycholoog of andere begeleider, terwijl bijna de helft met anderen over het probleem zou praten. Toch zegt één op vier tieners die problemen voor zich te houden. De onderzoekers merkten verder op dat twee op drie tieners aangeeft zich meestal gelukkig te voelen. Eén op tien zegt echter zich bezorgd te maken en 5 procent voelt zich meestal droevig, terwijl 3 procent zich boos voelt en 1 procent toegeeft zich angstig te voelen. Bijna zes op tien van de tieners zegt zich met zijn negatieve gevoelens tot zijn moeder te wenden, terwijl één op drie met een broer of zus praat en één op drie met zijn vader praat. Eén op vijf praat met een grootouder of ander familielid.

Buiten de familie praat 68 procent met een vriend van zijn eigen leeftijd, terwijl 20 procent zich tot een leraar en 19 procent tot een andere begeleider zou wenden. Toch zegt 8 procent bij problemen eigenlijk met niemand te kunnen praten. Bovendien zegt 31 procent dat een raadgever op school weinig hulp kan bieden, terwijl 20 procent niet zeker is. De onderzoekers merken op dat duidelijk moet worden verzekerd dat pesters de mogelijke consequenties van hun daden beseffen en dat de slachtoffers erop kunnen rekenen dat ze bij vele volwassenen terecht kunnen indien ze het onderwerp van pesterijen zijn geworden.

19:49 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: onderwijs, pesterijen |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Chinese budget-hotelketen Home Inns wil de volgende drie jaar nieuwe vestigingen openen in honderdtachtig Chinese steden. Op dit ogenblik heeft de keten 638 vestigingen in 121 Chinese steden. De keten zegt te verwachten dat ongeveer 75 procent van zijn toekomstige groei zal worden gerealiseerd in Chinese steden van de tweede en derde categorie. De keten zegt daarbij het voordeel van de pionier te willen uitbouwen. Home Inns zegt zich op de Chinese markt met zijn bijzondere karakteristieken te zullen toeleggen. Yan Huiping, chief financial officer van Home Inns, benadrukt daarbij dat het bedrijf naar de toekomst moet kijken. Daarbij mag volgens hem niet alleen gekeken worden naar het China van vandaag, maar vooral naar de ontwikkelingen gedurende de volgende vijf tot tien jaar. Home Inns opende op drie jaar tijd vierhonderd hotels. De omzet steeg vorig jaar met 29,4 procent.

De Schotse olieproducent Dana Petroleum heeft een overnamebod van concurrent Korea National Oil Corporation (KNOC) aanvaard. Met de transactie is een bedrag van 1,87 miljard pond sterling gemoeid. De Zuid-Koreaanse oliemaatschappij verwerft een aandeel van 64,26 procent in Dana Petroleum. Oorspronkelijk had het Zuid-Koreaanse bedrijf een belang van 90 procent willen verwerven in Dana Petroleum, maar die doelstelling werd teruggeschroefd. Het aanbod blijft naar eigen echter wel gelden voor geïnteresseerde aandeelhouders. Dana Petroleum exploiteert een twintigtal gasvelden en oliebronnen in de Noordzee. Het Schotse concern heeft ook activiteiten in Egypte. De raad van bestuur van Dana Petroleum heeft zijn aandeelhouders aangeraden op het aanbod van het Zuid-Koreaanse bedrijf in te gaan.

Caravanproducent Kip Nederland heeft het faillissement aangevraagd. Daarmee verdwijnt de laatste grote Nederlandse fabrikant van caravans. Drie jaar geleden, zes decennia na de oprichting van het bedrijf, werd een eerste keer een faillissement aangevraagd. De onderneming kon een doorstart maken, nadat de directie de boedel van de fabriek in Hoogeveen overnam. Daarbij werd ze gesteund door twee investeringsmaatschappijen. Uiteindelijk moest het bedrijf, met ongeveer zestig werknemers, opnieuw faillissement aanvragen wegens nieuwe financiële problemen en moeilijke marktomstandigheden. Het bedrijf werd kort na de tweede wereldoorlog opgericht door Jan Kip, die eerst een caravan voor eigen gebruik bouwde, maar nadien een commerciële productie opstartte. In de jaren zestig werd het bedrijf verkocht aan een Amerikaanse groep en kwam later in handen van Tirus, dat echter failliet ging.

Het Duitse industriële conglomeraat Siemens boekt een afwaardering van 1,4 miljard euro op zijn gezondheidsdivisie. Die divisie is ontstaan door talloze overnames vooral in de diagnostica, maar ze haalt niet de vooropgestelde groeiramingen. De afschrijving gebeurt in het vierde kwartaal van dit boekjaar. Door de snelle veranderingen in de gezondheidsmarkt is Siemens volgens Peter Löscher, gedelegeerd bestuurder van het concern, verplicht zijn groeiramingen te herzien. Siemens nam in korte tijd drie grote diagnosticabedrijven over. Vier jaar geleden werd Diagnostic Products overgenomen voor een bedrag van 1,86 miljard dollar. Datzelfde jaar werd ook de diagnostica-afdeling van Bayer overgenomen voor een bedrag van 4,2 miljard euro. Eén jaar later werd Dade Behring Holdings overgenomen voor een bedrag van 7 miljard dollar.

Autobouwer Mini, dochter van het Duitse concern BMW, brengt een exclusieve elektrisch aangedreven scooter op de markt. Het is de eerste tweewieler die Mini op de markt brengt. De scooter wordt aangedreven door een compacte elektromotor die zit verwerkt in het achterwiel. De hippe heeft volgens de constructeur veel herkenbare ontwerpkenmerken van de meer dan vijftig jaar klassieke Mini en van de huidige Mini. Daarbij wordt gewezen naar de grote verchroomde koplamprand, de drukknoppen, de kilometerteller en de achterlichten. Technische gegevens, zoals de actieradius en de topsnelheid, werden nog niet bekend gemaakt. De Mini Scooter E-Concept wordt op het Autosalon van Parijs officieel voorgesteld. Het gaat volgens BMW weliswaar om een conceptmodel, maar de constructeur voegt er aan toe dat het quasi zeker is dat de scooter daadwerkelijk op de markt zal komen.

Op een veiling van emblematische objecten van de Amerikaanse cultuur en geschiedenis in New York zijn zowel de rode mantel van Superman, de polsband van Elvis als een halsketting van Lady Diana er niet in geslaagd een nieuwe eigenaar te vinden. Volgens het veilinghuis Guernsey is dat het gevolg van de economisch moeilijke periode. Maar de verkopers hadden volgens het veilinghuis bovendien de vraagprijs te hoog ingesteld. Onder meer werd een bedrag van 1,5 miljoen dollar tot 2,5 miljoen dollar gevraagd voor de Queen of Hearts, een halsketting die Lady Diana twee maanden voor haar dood nog had gedragen. Verder dan een bod van 700.000 dollar kwam het veilinghuis echter niet. De grootste koper van de veiling was de farma-miljardair Stewart Rahr, die onder meer 305.000 dollar betaalde voor het beroemde beeldje uit de film 'The Maltese Falcon'.

De Britse autobouwer Bentley, dochter van het Duitse autoconcern Volkswagen, roept in de Verenigde Staten bijna zeshonderd wagens terug wegens een mogelijk veiligheidsprobleem met het logo op de motorkap. Het gaat om de modellen Arnage, Brooklands en Azure die tussen drie jaar geleden en vorig jaar werden gefabriceerd. Normaal klapt het opstaande logo in bij een aanrijding. Maar door mogelijke roestvorming aan het mechanisme gebeurt dat in extreme gevallen niet altijd. Voetgangers zouden zich op die manier kunnen verwonden. In Europa is er geen gevaar, aangezien het embleem niet door de Europese homologatie is gekomen. Er wordt wel opgemerkt dat het om een preventieve actie gaat. De Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) zegt geen kennis van incidenten met het embleem te hebben.

In Argentinië heeft Mercedes Marco del Pont een nieuwe ambtstermijn gekregen als voorzitter van de Argentijnse centrale bank. Dat heeft de Argentijnse presidente Cristina Fernández de Kirchner bekend gemaakt. Mercedes Marco del Pont nam haar functie in februari van dit jaar op nadat haar voorganger Martin Redrado was ontslagen omdat die zich verzet had tegen de plannen van de president om voor 6,6 miljard dollar aan valuta-reserves aan te wenden voor het betalen van schuldeisers. Mercedes Marco del Pont studeerde aan de Amerikaanse Yale-universiteit. Aldo Abram, topman van het onderzoeksbureau Exante, stelt dat Mercedes Marco del Pont bewees voldoende volgzaam te zijn om haar post te kunnen behouden. Argentinië heeft op dit ogenblik een schuld van 51,2 miljard dollar. Dit jaar zou al 4,7 miljard dollar zijn terugbetaald.

Nederland gaat een moeilijk wijnjaar tegemoet. Het late begin van de zomer en de overvloedige regenval spelen de druiventelers parten. Dat heeft Theo Mellenbergh, bestuurslid van de Nederlandse Wijngaardeniersgilde, gezegd. Mellenbergh merkte daarbij op dat er al rot zit in de vroege rassen. Dat zou een zware tegenslag zijn van de telers van het solaris-ras voor de productie van witte wijn. Het blijft relatief moeilijk om de Nederlandse wijn op de markt te lanceren. Mellenbergh merkt dat de Nederlandse wijn tussen acht en twaalf euro per fles kocht, terwijl de Nederlandse consument in de supermarkt gemiddeld slechts drie euro wenst te betalen voor een fles buitenlandse wijn. Officieel telt Nederland 87 wijnboeren, maar volgens Mellenbergh zijn er ongeveer 170 Nederlandse commerciële wijnboeren actief met een bedrijf van enige omvang.

De Griekse regering heeft met de Qatar Investment Authority een investeringsovereenkomst getekend ter waarde van 5 miljard dollar. In het contract is voorzien dat Qatar onder meer een ongebruikt sportcomplex op de oude luchthaven van Hellenikon, ten zuiden van Athene, zal overnemen. Het sportcomplex werd tijdens de Olympische Spelen van zes jaar geleden gebruikt. De verkoop moet de Griekse regering de mogelijkheid bieden om zijn financiën verder aan te zuiveren. Een woordvoerder van de Griekse regering zegt dat in de overeenkomst is bepaald dat de eerder gestelde milieu-objectieven gegarandeerd zullen blijven. Onder meer de plannen voor de aanleg van een groot stadspark zouden behouden blijven. De linkse oppositie in het Griekse parlement verzet zich echter tegen de verkoop, dat Hellenikon volgens hen zal omvormen tot een Arabisch casino.

Software-ontwikkelaar Adobe Systems heeft tijdens het derde kwartaal van zijn boekjaar een winst gerealiseerd van 230,1 miljoen dollar. Dat is een stijging met 69 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 42 procent tot 990 miljoen dollar. Shantanu Narayen, chief executive van Adobe, voerde aan dat alle belangrijke divisies van het concern tijdens het derde kwartaal goede prestaties hebben laten optekenen, dankzij de grote vraag naar de software-pakketten voor grote bedrijven het aanbod op het gebied van web-analyses. De software-ontwikkelaar waarschuwde wel dat de resultaten tijdens het lopende kwartaal lager zouden liggen dan algemeen in het vooruitzicht wordt gesteld. Dat is volgens het bedrijf te wijten aan een terugval in Japan en de Amerikaanse onderwijs-divisie. Beide sectoren werden volgens Adobe getroffen door de zwakke economie.

De Amerikaanse autoverhuurder Avis Budget Group heeft zijn bod op sectorgenoot Dollar Thrifty Automotive Group opgedreven. Avis Budget Group zou 1,52 miljard dollar willen bieden. Dat is een stijging met 12 procent tegenover het vorige bod. Avis Budget voegt er aan toe te blijven geloven in het samengaan van beide bedrijven. Het optrekken van het overnamebod is volgens Avis Budget te verantwoorden wegens de verbeterde basis in de sector en bij Dollar Thrifty in het bijzonder. Concurrent Hertz Global, dat eerder een bod van 1,44 miljard dollar had gedaan op Dollar Thrifty, zegt bij zijn oorspronkelijke bieding te zullen blijven. Mark Frissora, voorzitter van Hertz Global, benadrukte nog altijd te verwachten de overeenkomst met Dollar Thrifty tegen het einde van het jaar te kunnen afsluiten. Hij voegde er aan toe dat een overeenkomst met Avis op bezwaren van de anti-kartelautoriteiten zou kunnen stuiten.

De holding Berkshire Hathaway van de Amerikaanse belegger Warren Buffett, heeft zijn belang in het ratingbureau Moody's verder afgebouwd. Met de verkoop zou een bedrag van meer dan 14 miljoen dollar zijn gemoeid. Berkshire Hathaway houdt nu nog een belang van 12 procent over in het ratingbureau. De holding begon met de verkoop van de aandelen in maart vorig jaar. Toen had Berkshire Hathaway een belang van ongeveer 15 procent in het ratingbureau. Buffett startte de afbouw omdat volgens hem het concurrentiële voordeel van Moody’s door de financiële crisis is verminderd. Volgens een aantal critici bleek tijdens de kredietcrisis dat Moody's en een aantal collega's te hoge waarderingen hadden gehanteerd voor bedrijven die nadien slechter bleken te presteren dan eerder was vooropgesteld. Berkshire Hathaway blijft de belangrijkste investeerder in het ratingbureau.

De Amerikaanse fastfoodketen McDonald’s heeft zijn kwartaaldividend 11 procent verhoogd. In totaal zal het bedrijf dit jaar 5 miljard dollar aan dividenden uitkeren. Analisten beschouwen dat als een teken van vertrouwen. McDonald’s slaagde er de voorbije achtentachtig maanden in telkens groei te realiseren, ondanks de economische crisis. Er worden nieuwe restaurants geopend in Azië en in Europa en de Verenigde Staten worden de bestaande vestigingen gemoderniseerd. McDonald's keerde vierendertig jaar geleden voor de eerste keer een dividend uit. Sindsdien is dat dividend elk jaar verhoogd. Geraamd wordt dat de McDonald's, de grootste fastfoodketen van de wereld, dit jaar voor ongeveer 1,2 miljard dollar eigen aandelen zal terugkopen. De voorbije drie jaar heeft McDonald's ongeveer 19 miljard dollar terugbetaald aan aandeelhouders.

De Amerikaanse restaurantketen Kentucky Fried Chicken (KFC) is door een aantal franchise-nemers voor de rechter gedaagd. De franchise-nemers klagen erover dat Yum Brands, de groep boven de restaurantketen, in zijn reclame-campagnes teveel de nadrukt zou leggen op gegrilde kip, terwijl de oorsprong en het typische karakter van de keten gericht zou zijn op de gefrituurde kip. Yum Brands zegt de actie van de franchise-houders te betreuren. De franchise-houders proberen volgens de groep de controle over Kentucky Fried Chicken over te nemen. De KFC National Council and Advertising Cooperative, die door franchise-houders wordt gedomineerd, heeft aan een rechtbank in Delaware gevraagd om te bepalen wie het recht heeft om te beslissen over de marketing-campagnes die worden gevoerd. Kentucky Fried Chicken heeft dat recht voor zich opgeëist en stelt dat de coöperatieve geen rechten heeft om amendementen door te voeren.

Meer Nieuws

09:38 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-09-10

Nieuwe economieën hebben eigen groeibedrijven

In verscheidene groeimarkten maken verscheidene nieuwe bedrijven opgang, hoewel ze nog altijd een internationale aanwezigheid moeten opbouwen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Ernst & Young. Daarbij wordt opgemerkt dat 34 procent van deze groeibedrijven de voorbije drie jaar hun omzet en winst met minstens 20 procent hebben opgedreven. Daarbij wordt opgemerkt dat deze zogenaamde groeihelden een aantal opmerkelijke kenmerken gemeenschappelijk heeft. Onder meer wordt erop gewezen dat 95 procent van de betrokken bedrijven een prioriteit hebben gegeven aan groei in plaats van kostenbesparingen en herstructureringen. Eén van deze groeihelden is volgens de onderzoekers de Chinese budget-hotelketen Home Inns.

Bovendien blijkt dat 91 procent van deze groeihelden financiële reserves heeft opgebouwd voor toekomstige groeiplannen en 72 procent heeft zijn investeringen in marketing opgedreven. Er wordt echter aan toegevoegd dat de zakelijke strategieën van land tot land variëren. Onder meer wordt opgemerkt dat Braziliaanse bedrijven opvallend veel interesse hebben voor een intrede in buitenlandse markten, waarbij ook naar overnamemogelijkheden wordt gekeken. Chinese bedrijven zouden op dat vlak een uitgebalanceerd beleid voeren, terwijl Russische ondernemingen zich op het gebied van buitenlandse groei relatief terughoudend zouden opstellen.

Over het algemeen merkte 53 procent van de betrokken bedrijven op dat de introductie van hun bestaande portfolio in nieuwe markten meestal de beste return opleverde. Daarentegen was slechts 16 procent van de bedrijven overtuigd van het nut van de introductie van nieuwe producten in nieuwe markten. "Het is duidelijk dat de bedrijven in eerste instantie hun marktaandeel en efficiëntie in eigen land willen opdrijven vooraleer elders nieuwe producten of markten te ontwikkelen," merken de onderzoekers op. Buitenlands succes was volgens de bedrijven in eerste instantie te danken aan een grotere zichtbaarheid (72 procent), gevolgd door een concurrentieel prijsniveau (54 procent), innovatie (53 procent) en investeringen in marketing en reclame (31 procent).

15:49 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: groeihelden, groeimarkten |  Facebook |

Europese Commissie staat voor Spaans steenkool-dilemma

 

De Europese Commissie moet een beslissing nemen over de staatssubsidies voor de Spaanse steenkoolsector. Een goedkeuring zou volgens critici echter een bedreiging vormen voor de Europese plannen om de subsidies voor verlieslatende steenkoolmijnen af te bouwen. Spanje hoopt op een goedkeuring van de Europese concurrentie-autoriteiten voor een nieuw model dat prioritaire toegang tot de groothandelsmarkt voor elektriciteit zou verlenen voor krachtcentrales die op binnenlandse steenkool werken. De Spaanse Nationale Energiecommissie heeft berekend dat de implementering van het plan de betrokken bedrijven 800 miljoen euro zou kosten.

Om het plan te laten passen binnen de Europese concurrentie-wetgeving, heeft Spanje gebruik gemaakt van een weinig bekend clausule in de elektriciteits-richtlijn van de Europese Unie. In die clausule krijgen lidstaten de mogelijkheid om voorrang te verlenen aan krachtcentrales die binnenlandse energiebronnen gebruiken uit overwegingen van bevoorradings-beveiliging. De goedkeuring van het Spaanse plan stelt de Europese Commissie echter voor een dilemma, aangezien het indruist tegen de voorziene afbouw van staatshulp aan steenkoolproducenten. In juli van dit jaar wou de Europese Commissie een richtlijn uitvaardigen dat lidstaten nog steun konden verlenen aan steenkoolmijnen, op voorwaarde dat de sites over vier jaar gesloten zouden worden.

De beslissing over die richtlijn werd echter tot eind september uitgesteld. Het Wereldnatuurfonds heeft zich al verzet tegen het voorstel. Daarbij wordt opgemerkt dat Spanje al minstens zes jaar op rij een netto-exporteur van elektriciteit is. De Spaanse regering kan dus volgens het Wereldnatuurfonds onmogelijk een elektriciteitstekort inroepen. In een brief aan Joaquin Almunia, Europees Commissaris voor concurrentiebeleid, wordt opgemerkt dat de Spaanse regering de clausule misbruikt om staatshulp aan zijn steenkoolmijnen te verhullen. Er wordt aan toegevoegd dat Spanje op die manier tijdelijke maatregelen in een permanente vorm zou willen gieten.

Russische autobouwer investeert in groenteteelt

Het Russische autoconcern Avtovaz heeft beslist om een aantal gediversifieerde activiteiten te behouden. Daarbij wordt onder meer een investering van 1,2 miljard roebel voorzien voor landbouw-dochter AvtovazAgro. Dat komt overeen met een bedrag van 38,7 miljard dollar. De investering, die gerealiseerd zou worden met leningen, zou gebruikt worden voor de bouw van serrecomplexen voor de groenteteelt. Het serrecomplex zou worden ingericht rond de fabriek van de autobouwer in de stad Tolyatti. Het bedrijf zegt er een terrein van zeventig hectaren te hebben voor boomkwekerijen en drie hectaren serres voor bloemen en planten.

Drie jaar geleden kreeg AvtovazAgro de opdracht op in Tolyatti het nieuwe residentiële gebied Kalina te ontwikkelen, met ongeveer 590.000 vierkante meter woonruimte. Vooraleer de werken konden worden opgestart, werd het concern echter geconfronteerd met de economische crisis. Daardoor kwam de autobouwer in grote financiële problemen, waarbij een faillissement slechts nipt kon worden vermeden. Het residentiële project werd opgeborgen. In het herstructureringsplan van de nieuwe chief executive Igor Komarov werd voorzien dat het concern een aantal activiteiten zou afstoten en alleen de autodivisie zou worden behouden. De eerste fase van dat besparingsplan zou ongeveer 670 miljoen roebel hebben moeten opbrengen.

De landbouwdivisie stond echter niet op de lijst met activa die zouden worden afgestoten. Polina Grishina, vice-voorzitter van Avtovaz, had eerder dit jaar al gezegd dat de divisie behouden zou blijven, maar daarbij een nieuwe richting zou inslaan. Bedoeling was de bouw van serrecomplexen voor de teelt van onder meer komkommers en tomaten. Een woordvoerder van Avtovaz merkt op dat het in de huidige marktomstandigheden onmogelijk is om randactiviteiten aan aanvaardbare prijzen af te stoten. Het is volgens hem dan ook belangrijk om die activa zo efficiënt mogelijk in te zetten om ervoor te zorgen dat ze het bedrijf geen verliezen opleveren. Mogelijk zijn er volgens hem in de toekomst wellicht voordeliger verkoopsomstandigheden.

15:47 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: automotive, avtovaz, landbouw, rusland, voeding |  Facebook |

Hongerije wil prioriteit voor Europese kernafvalproblematiek

Tijdens de eerste helft van volgend jaar moeten er belangrijke stappen genomen kunnen worden in de Europese aanpak van de kernafval-problematiek. Dat heeft Tamas Fellegi, Hongaars minister voor nationale ontwikkeling, gezegd. Hongarije wordt tijdens de eerste helft van volgend jaar voorzitter van de Europese Unie. In oktober zou de Europese Commissie een voorstel over de problematiek van het kernafval willen voorleggen. De onderhandelingen rond deze materie worden volgens Felligi één van de prioriteiten van het Hongaarse voorzitterschap. Een eerste voorstel, dat door de Europese Commissie zeven jaar geleden werd voorgelegd, werd door de lidstaten van de Europese Unie afgewezen.

In het nieuwe voorstel zou de Europese Commissie aan alle installaties die nucleair afval produceren, de verplichting opleggen om een afvalbeheersplan op lange termijn op te stellen. "Radioactief afval komt niet alleen van kerncentrales, maar onder meer ook uit de medische sector," merkt de website Euractiv.com op. "Op dit ogenblik bestaat de enige oplossing erin om het afval ondergronds op te slaan. Volgens woordvoerders van de Europese Commissie vormen geïsoleerde betonnen bunkers de beste oplossing van het probleem. Günther Öettinger, Europees Commissaris voor energie, benadrukt echter dat tot nu toe alleen Zweden, Finland en in mindere mate Frankrijk, daarbij een degelijk beleid hebben uitgewerkt. Hun projecten zullen echter pas over vijftien jaar klaar zijn."

Tamas Fellegi merkt op dat Hongarije met een gelijkaardig project bezig is. Dat project zou over twee jaar afgewerkt zijn. "De recente ontwikkelingen in het Hongaarse nucleaire energieprogramma, de verlenging van de levensduur van de kerncentrales en de uitbreiding van de bestaande capaciteit, toont aan hoe belangrijk het is om het kernafval te beheren," voert hij aan. Hij voegt er aan toe dat 70 procent van Europese milieuvriendelijke economie afkomstig is van kerncentrales. Vijftien lidstaten van de Europese Unie maken gebruik van kernenergie. In totaal telt de Europese Unie 148 kerncentrales. Fellegi voegt er aan toe dat kernenergie bijdragen tot energieveiligheid en een compensatie vormen voor prijsschommelingen.

15:46 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: europese unie, kernafval |  Facebook |

Grote verschuiving in online videolandschap

Er is duidelijk een verschuiving merkbaar in het online videolandschap. Dat is de conclusie van een onderzoek van het videoplatform Brightcove en het onderzoeksbureau TubeMogul. Daarbij wordt onder meer opgemerkt dat het online videogebruik van zoekmachines naar sociale platformen wordt overgeheveld. De onderzoekers stellen dat online video op Facebook en Twitter sneller groeien dan op traditionele zoekmachines. Aan het huidige groeiritme zal Facebook volgens de onderzoekers binnen het jaar Yahoo voorbije steken als tweede belangrijkste kanaal voor online video. Google blijft het leidende platform. In totaal wordt 81,9 procent van de videocontent bekeken vanuit de eigen website van de producent.

"De online videoconsumptie kent in alle media-categorieën een groei," merken de onderzoekers op. "Tijdens het tweede kwartaal steeg het aantal unieke kijkers met gemiddeld 2,8 procent per maand. Het aantal bekeken video's steeg met 11 procent." Er wordt aan toegevoegd dat de videoconsumptie op de websites van kranten tijdens het tweede kwartaal van dit jaar met 65 procent is gestegen. Er wordt aan toegevoegd dat meer dan 60 procent van de adverteerders van plan is om het volgende jaar zijn aanwezigheid in online video op te drijven. De onderzoekers voegen er aan toe dat online consumenten tijdens het tweede kwartaal van dit jaar meer minuten video hebben gekeken op de websites van officiële media dan op andere online locaties.

Er wordt verder opgemerkt dat het engagement van de consument hoger is wanneer video wordt bekeken op een sociaal netwerk. Op sociale netwerken zoals Facebook en Twitter wordt gemiddeld één minuut en vierentwintig minuten bekeken, tegenover slechts tweeënvijftig seconden op Yahoo en op display-reclameplatformen. De onderzoekers merken verder op dat het videowerk van televisie-zenders het minste op andere websites wordt bekeken. Slechts 1,9 procent van die content is op andere websites te vinden. Dat is volgens Brightcove geen verrassing, gezien de lengte van het materiaal. Het materiaal van kranten is het meeste te vinden op andere websites (13,6 procent), gevolgd door muziek en radio.

15:46 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet, video |  Facebook |

Rusland stelt klinisch onderzoek buiten de wet

Het klinisch testen van geneesmiddelen wordt in Rusland mogelijk illegaal. De Russische regering vraagt bij klinische tests in de toekomst voor de betrokken patiënten immers garanties die nagenoeg niet kunnen worden ingevuld. Zonder klinische tests in Rusland krijgen nieuwe geneesmiddelen geen toegang tot de Russische markt. Om in de toekomst nog toelating te krijgen voor het uitvoeren van klinische tests, moeten bedrijven aan de overheid kopieën voorleggen van de polissen van de gezondheidsverzekering en levensverzekering van de patiënten die zich bereid verklaard hebben om aan de experimenten deel te nemen.

"Dat wordt quasi een onmogelijke opdracht voor de farmaceutische bedrijven," merkt de Russische krant The Moscow Times op. "De farmabedrijven moeten daardoor immers een lijst met proefpersonen voorstellen voor de klinische test door het Russische ministerie van gezondheidszorg en maatschappelijke ontwikkeling wordt goedgekeurd. Het verkrijgen van een akkoord van een deelnemer vooraleer de toelating voor de test is bekomen, is onmogelijk. Dat druist volgens Svetlana Zavidova, hoofd van de Russische Association of Clinical Testing, echter in tegen alle internationale normen. Zelfs na de start van het experiment kan de lijst van patiënten bovendien nog maanden en jaren wijzigen."

In het verleden waren bij het uitvoeren van klinische tests de regels van de burgerlijke aansprakelijkheid van kracht. Daardoor was het niet noodzakelijk om een lijst van patiënten in te dienen. Volgens Dmitry Shishkin, hoofd van burgerlijke aansprakelijkheid bij de Russische verzekeraar Ingosstrakh, heeft men bij het opstellen van de nieuwe richtlijnen helaas niet overlegd met de verzekeringssector, waardoor een wetgeving werd gecreëerd die in de praktijk niet werkzaam blijkt te zijn. Het Russische ministerie van gezondheidszorg stelt echter dat de eisen beantwoorden aan de burgerlijke wetgeving, maar zou een mogelijke oplossing kunnen gevonden worden door het indienden van voorlopige lijsten.

15:45 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: farmaceutica, rusland |  Facebook |

Extra bewijs voor fatale invloed tekstberichten op verkeer

Het aantal dodelijke ongevallen door het gebruik van de mobiele telefoon is in de Verenigde Staten de voorbije drie jaar gevoelig gestegen. Daarbij wordt opgemerkt dat de mobiele telefoon twee jaar geleden op de Amerikaanse wegen verantwoordelijk was voor 5.870 fatale slachtoffers. Dat is een stijging met 28 procent tegenover drie jaar voordien. Onderzoeksleider Fernando Wilson, professor aan de School of Public Health aan de University of North Texas in Fort Worth, merkt daarbij op dat het totale gebruik van de mobiele telefoon de voorbije jaren nagenoeg constant is gebleven, maar de voorbije jaren is er volgens hem wel een opmerkelijke toename in het verzenden van tekstberichten.

"De onderzoekers kwamen onder meer tot de vaststelling dat dronken chauffeurs zich minder bekommeren over het gevaar van het gebruik van de mobiele telefoon," aldus het magazine HealthDay News. "Bovendien bleken de voorbije jaren meer crashes tegen bomen, verlichtingspalen en andere obstakels opgetekend te worden. Dat geeft volgens de onderzoekers duidelijk aan dat de chauffeurs verstrooid achter het stuur zaten." Wilson benadrukte dat een oplossing van het probleem niet voor de hand ligt, maar hij suggereerde dat er technologieën zouden moeten ontwikkeld worden om het gebruik van de mobiele telefoon in de wagen onmogelijk te maken.

Frank Drews, professor psychologie aan de University of Utah, wees erop dat het door de studie opnieuw moeilijker is geworden om te ontkennen dat het gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer een belangrijke negatieve impact heeft op de openbare veiligheid. "Het is alleen de vraag hoeveel wetenschappelijk bewijs de politiek nog moet hebben vooraleer er een degelijke wetgeving komt die het publiek beschermt tegen het gevaar van de mobiele telefoon in het verkeer," merkt Drews op. Jennifer Smith, bestuurslid van de belangenorganisatie FocusDriven, staat het aantal doden in het verkeer door het gebruik van mobiele telefoons gelijk met één groot vliegtuigongeval per week. Dat zou volgens haar alle vliegtuigverkeer aan de grond hebben gehouden tot het probleem was geholpen.

15:44 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mobiele telefoon, tekstbericht, verkeer |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Norges Bank, de centrale bank van Noorwegen, daagt het Amerikaanse financiële concern Citigroup voor de rechter wegens zware verliezen op beleggingen. Norges Bank verwijt Citigroup verkeerde informatie te hebben verschaft over zijn financiële toestand. Daardoor zou de Noorse centrale bank als beheerder van het staatsinvesteringsfonds Global tussen januari drie jaar geleden en januari vorig jaar aandelen en obligaties van Citigroup aan veel te hoge prijzen hebben gekocht. Het verlies zou opgelopen zijn tot 835 miljoen dollar. Naast Citibank zelf werden ook huidig voorzitter Richard Parsons en zijn voorganger Chuck Prince voor de rechter gedaald. Ook Vikram Pandit, gedelegeerd bestuurder van Citigroup, moet volgens Norges Bank voor de rechter verschijnen. Citigroup moest twee jaar geleden gered worden door de Amerikaanse overheid. Volgens Norges Bank had Citigroup die problemen helemaal aan zichzelf te wijten.

De Zweedse autoconstructeur Saab, dochter van de Nederlanse groep Spyker Cars, richt samen met American Axle Manufacturing (AAM) een bedrijf op om elektrische en hybride aandrijvingen te ontwikkelen. Het samenwerkingsverband gaat begin oktober in en zal de naam E-AAM Driveline Systems krijgen. Saab wordt klant van het nieuwe bedrijf en zal de ingekochte onderdelen over twee jaar beginnen te implementeren in zijn eigen modellen. Jan Ake Jonsson, bestuursvoorzitter van Saab, zei bij de onthulling van de eerste elektrisch aangedreven Saab, onlangs nog dat het bedrijf een prominente rol wil spelen in dit marktsegment. Volgens een aantal ramingen zouden er tegen het midden van het decennium wereldwijd een half miljoen elektrische wagens worden verkocht. De elektrische Saab heeft een actieradius van tweehonderd kilometer en heeft een maximumsnelheid van 150 kilometer per uur.

Het softwareconcern Oracle kijkt voor overnames vooral naar bedrijven met aantrekkelijke technologieën, zoals chipbedrijven. Dat heeft Larry Ellison, topman van Oracle, tijdens een bijeenkomst met analisten en beleggers benadrukt. Sinds de overname van het technologieconcern Sun Microsystems eerder dit jaar, concurreert Oracle steeds meer met hardwarespelers, onder meer op het gebied van hooggekwalificeerde servers. Ellison benadrukte dat het concern zijn portfolio verder wil uitbreiden. Volgens waarnemers zouden onder meer Advanced Micro Devises (AMD), Nvidia Corp en de chipdevisie van IBM mogelijke overnamedoelwitten zijn voor Oracle. Larry Ellison merkte ook op de benadering van Steve Jobs, chief executive van Apple, te willen volgen en meer intellectuele eigendom achter de computerchips te verwerven. Oracle herhaalde het plan om volgend jaar 4 miljard dollar te besteden aan onderzoek en ontwikkeling.

De Franse grondstoffenhandelaar Louis Dreyfus en zijn concurrent Olam International uit Singapore praten over samenwerking. De onderhandelingen, die nog in een pril stadium verkeren, zouden eventueel in een fusie kunnen uitmonden. De fusiegroep zou de derde grootste grondstoffentrader van de wereld worden, na Cargill en Archer Daniels Midland. Louis Dreyfus is nog steeds een privégroep, die voor de meerderheid is handen is van Margarita Louis-Dreyfus en haar drie kinderen. Margarita Louis-Dreyfus is de weduwe van Robert Louis-Dreyfus, de vroegere topman van Adidas en Saatchi & Saatchi. De marktwaarde van de Franse groep wordt geraamd op 10 miljard dollar tot 11 miljard dollar. De waarde van Olam wordt geraamd op ongeveer 5 miljard dollar. De combinatie zou ook de grootste trader zijn in katoen, rijst en koffie en daarnaast sterke posities hebben in in cacao, tarwe, maïs en oliezaden.

De Europese Commissie maakt geld vrij om vooral kleinere bioscopen in Europa te helpen de stap naar digitale projectie te zetten. Dat heeft Androulla Vassiliou, Europees Commissaris voor cultuur, aangekondigd. Een nieuwe digitale projector en server kosten ongeveer 75.000 euro. Vooral voor uitbaters van kleinere arthousebioscopen vormen die kosten een hinderpaal om de omschakeling te maken naar digitale projectie. De Europese Commissie lanceert eind dit jaar een nieuw programma dat 4 miljoen euro extra steun zal verlenen voor de digitalisering van bioscopen die vooral Europese films vertonen. De Europese bioscopen tellen ongeveer 30.000 projectieschermen, maar tot nu toe is daarvan slechts 15 procent gedigitaliseerd. Vassiliou erkende dat de steun beperkt blijft, maar merkte op dat er op dit ogenblik niet meer financiële middelen beschikbaar zijn.

De technologiegiganten Oracle en Hewlett-Packard hebben hun ruzie over Mark Hurd bijgelegd. Hurd werd bij Hewlett-Packard tot een vertrek gedwongen en ging nadien aan de slag bij Oracle. Over de inhoud van het akkoord werden geen details bekend gemaakt, maar volgens een aantal documenten bij de Amerikaanse Securities & Exchange Commission zou Hurd een gedeelte van zijn vertrekpremie hebben laten vallen. Hurd trad bij Hewlett-Packard af nadat er bij een onderzoek onregelmatigheden met declaraties bekend waren geworden. De zaak kwam naar voren bij een onderzoek dat was ingesteld naar seksuele intimidatie door de topman, waarvan echter geen bewijs kon worden gevonden. Hewlett-Packard protesteerde tegen het feit dat Hurd na zijn vertrek een hoge positie bij een concurrent in de technologiesector had aangenomen. Dat was volgens het bedrijf tegen de afspraken die Hewlett-Packard en Hurd hadden lopen.

De Europese Commissie gaat voorlopig akkoord met extra staatssteun voor de Duitse vastgoedbank Hypo Real Estate. De Europese Commissie stemde ermee in dat de Duitse verheid een borgstelling heeft afgegeven van maximaal 40 miljard euro om de bank overeind te houden. Hypo Real Estate kwam vorig jaar bij een reddingsoperatie in handen van de Duitse overheid. Hypo Real Estate moest met miljardensteun van de ondergang worden gered. De Europese Commissie vindt het ook goed dat voor ongeveer 200 miljard euro aan problematisch en niet-strategisch vermogen naar een afwikkelingsinstantie wordt overgeheveld. De Europese Commissie hoopt dat de maatregelen bijdragen tot een definitieve stabilisering van de bank. Joaquin Almunia, Europees Commissaris voor mededinging, stelde echter nog twijfels te hebben over de levensvatbaarheid van de bank op de lange termijn. Voor een definitief besluit wordt gewacht op een rapport van deskundigen.

De Duitse chemiegroep BASF vernietigt alle pootgoed van de transgene zetmeelaardappel Amflora dat in Zweden vermengd is geraakt met de transgene aardappel Amadea. Het gaat om zestien hectare van de tachtig hectare Amflora-pootgoed die BASF in Zweden verbouwt. Eind augustus bleek dat op een perceel van het proefproject tussen 680.000 Amflora-planten ook 47 Amadea-planten werden aangetroffen. Beide transgene zetmeelrassen zijn ontwikkeld door het Duitse concern. Amflora kreeg in maart een toelating van de Europese Unie. Eind augustus werd ook een teelttoelating aangevraagd voor Amadea. Volgens BASF zijn de twee rassen vermengd geraakt tijdens de opslag van het pootgoed. Beloofd werd dat de transgene rassen voortaan volledig gescheiden op te kweken en te bewaren. De Amflora, die geteeld wordt voor industrieel verbruik, werd ook geplant in Tsjechië en Duitsland.

De Franse vakbonden hebben beslist dat er in de eerste helft van volgende maand nieuwe acties komen tegen de pensioenplannen van president Nicolas Sarkozy. Ook deze maand is al twee keer gedemonstreerd tegen de plannen, met onder meer belangrijke hinder voor het treinverkeer en de luchtvaart, maar ook in het onderwijs legden vele leerkrachten het werk neer. De Franse vakbonden zeggen vastberaden te zijn hun acties voort te zetten. Met de acties willen de vakbonden protesteren tegen de plannen van de regering-Sarkozy om de pensioenleeftijd op te trekken van zestig naar tweeënzestig jaar. De plannen van Nicolas Sarkozy moeten nog wel door de Franse senaat worden goedgekeurd. De Franse regering heeft daar slechts een krappe meerderheid. De socialistische oppositie wil de pensioenleeftijd op zestig jaar houden.

Microsoft wil zijn Windows Live-diensten beter laten samenwerken met andere diensten. Daarom voegt het een koppeling met LinkedIn en Facebook toe aan Hotmail en Messenger. In een blogpost zegt Microsoft dat de LinkedIn-verbinding gebruikers van beide diensten de mogelijkheid biedt om makkelijker op de hoogte te blijven van wat er op beide netwerken gebeurt. Eén van de functies die worden toegevoegd, is het automatisch linken van contacten. Hierdoor kan de gebruiker via Messenger updates krijgen over wat er op LinkedIn gebeurt en kan men zelf ook updates naar het zakelijke netwerk sturen. Het zal ook mogelijk worden om via Hotmail te chatten met Facebook-vrienden. Die dienst wordt op dit ogenblik uitgeprobeerd in Messenger. Microsoft zegt dat ongeveer 50 procent van de gebruikers actief is op meerdere sociale netwerken, wat tot grote verwarring zou kunnen leiden bij het samenvoegen van netwerken.

Griekse vrachtwagenchauffeurs, die al weken protesteren tegen de liberalisering van hun beroep, hebben honderden tonnen goederen geblokkeerd in de haven van Piraeus. Door de blokkade van honderden vrachtwagens konden meer dan vijfduizend containers niet behandeld worden. Vooral het transportverkeer met de Griekse eilanden werd getroffen. Volgens de vakbonden zou de staking uiteindelijk kunnen leiden tot een gevaarlijk tekort aan voeding voor de eilanden. Truckchauffeurs blokkeren al enkele tijd wegen en snelwegen in Griekenland uit protest tegen de vrijmaking van hun sector voor concurrentie die woensdag in wet gegoten werd. Vrachtwagenchauffeur was lang één van de meest gesloten beroepen in Griekenland, maar nu zullen voor het eerst in veertig jaar nieuwe licenties uitgegeven worden.

De Europese Commissie heeft een consultatieronde opgestart over de herziening van de richtlijn over tabaksproducten. Daarbij zullen onder meer de elektronische sigaret, de nicotinebonbons en de neutrale sigarettenpakjes worden bekeken. De Europese tabaksproductenrichtlijn bepaalt maximale gehaltes voor nicotine, teer en koolmonoxide, verplicht de producenten gezondheidswaarschuwingen aan te brengen en verbiedt claims rond zogenaamde lichte of milde sigaretten. Over anderhalf jaar wil de Europese Commissie een update van de richtlijn presenteren. Die moet naast het goede functioneren van de interne markt, ook de ontmoediging van de tabaksconsumptie tot doel hebben. Momenteel staat nog steeds 30 procent van de Europeanen en 35 procent van de Europese jongeren als roker genoteerd.

Regisseur James Cameron is de meest invloedrijke figuur in de Britse filmwereld. Dat is de conclusie van een rapport van de Britse krant The Guardian. Met de driedimensionale film Avatar oogstte Cameron bijzonder veel succes, nadat hij eerder ook al met Titanic een voltreffer had gecreëerd. Op de tweede plaats staat regisseur Steven Spielberg, gevolgd door acteur Leonardo DiCaprio. De top vijf wordt rondgemaakt door producent John Lassater en acteur Brad Pitt. In de top tien staan verder regisseur Christopher Nolan, producer Scott Rudin, regisseur Quentin Tarantino en Ed Vaizey, de Britse minister van cultuur, communicatie en creatieve industrieën. Op de honderdste plaats staan de lezers van de krant, volgens de jury voor hun participatie in de aanbevelingen en reacties op de bioscoopfilms op sociale netwerksites.

De Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij Ryanair heeft de Europese Unie dringend gevraagd de sector van de luchtverkeersleiding te hervormen om de herhaaldelijke stakingen die de vluchten in verschillende landen verstoren, te doen ophouden. Desnoods moeten volgens Michael O'Leary, topman van Ryanair, militairen ingezet worden om de luchtverkeersleiding te garanderen. O'Leary wees erop dat de luchtvaartmaatschappijen en de passagiers de hele zomer geconfronteerd werden met vertragingen door acties van onder meer Duitse, Franse en Spaanse luchtverkeersleiders. O'Leary riep Europa op zich te laten inspireren door de voormalige Amerikaanse president Ronald Reagan, die in de jaren tachtig stakende luchtverkeersleiders wegstuurde en verving. Ook eiste O'Leary dat de verschillende Europese nationale luchtverkeersleidingen, die volgens hem inefficiënte bureaucratieën zijn, in concurrentie zouden kunnen treden.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft ongeveer 900 miljoen euro van zijn lening aan Roemenië vrijgemaakt. De raad van bestuur van het muntfonds stemde voor het storten van de zesde schijf van de lening die in mei vorig jaar aan Roemenië was toegekend. Roemenië kreeg toen een hulpplan van 20 miljard euro van het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Unie en de Wereldbank, maar moest als tegenprestatie zijn overheidstekort drastisch verminderen. De stemming kwam er een dag na de aankondiging door de Europese Commissie van de storting van een derde schijf van zijn lening voor een bedrag van 1,15 miljard euro. Roemenië werd vorig jaar met een zware recessie geconfronteerd, waarbij de economie met 7,1 procent inkromp. De Roemeense regering had eerder laten weten aan het Internationaal Monetair Fonds een nieuwe lening te willen vragen om volgend jaar de huidige regeling te vervangen.

Meer Nieuws

10:12 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-09-10

Britse openbare omroep mag zijn magazine-divisie verkopen

De Britse openbare omroep krijgt de toelating om een mogelijke verkoop van zijn magazine-divisie te overwegen. Dat heeft de BBC Trust bekend gemaakt. De divisie omvat onder meer het magazine Radio Times, dat in het begin van de jaren twintig van de vorige eeuw voor het eerst op de markt kwam en op dit ogenblik een oplage heeft van 950.000 exemplaren. Op de tijdschriften Top Gear en Lonely Planet behoren tot de divisie BBC Magazines. De divisie, die vorig jaar een winst maakte van 18,4 miljoen pond sterling, vormt een onderdeel van BBC Worldwide, de commerciële tak van de Britse openbare omroep. De verkoop zou een onderdeel vormen van de herstructurering bij BBC Worldwide, die in november vorig jaar bekend werd gemaakt.

De BBC Trust had daarbij bepaald dat BBC Worldwide meer internationaal moest gericht zijn en een aantal van zijn binnenlandse operaties zou moeten afstoten. In eerste instantie werd de divisie BBC Audiobooks verkocht. Een nieuwe eigenaar van de magazines zou echter niet alleen moeten worden goedgekeurd door de Britse concurrentie-autoriteiten, maar ook door de BBC Trust. "Er is aan BBC Worldwide de toelating gegeven om de marktopties voor de toekomst van zijn magazine-divisie te bekijken, op voorwaarde dat op dit ogenblik geen bindende overeenkomsten worden gesloten," merkt de raad van bestuur van de Britse openbare omroep op.

De BBC Trust zegt vooral aandacht te zullen besteden aan de belangen van de betalende televisiekijker. Elk overname-voorstel zal een formele toestemming van de raad van bestuur van de openbare omroep moeten krijgen. Inmiddels zouden al ongeveer dertig partijen interesse hebben getoond om een belang te nemen in de magazines. Peter Phippen, managing director van BBC Magazines, stelde echter geen details vrij te kunnen geven over de geïnteresseerde kandidaten. Bij BBC Magazines werken op dit ogenblik ruim 650 mensen. Radio Times is de meest winstgevende titel van de divisie, maar is ook een belangrijke promotor van de BBC-uitzendingen. Een overnemer zou dan ook strikte voorwaarden over de content moeten respecteren.

19:53 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bbc, bbc magazine, magazine, media, televisie |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende